Οι ντοματοκουβαλητες της Φλωριδας και το κοστος ενος μπεργκερ

Βλαπτικες συντεχνιες δεν υπαρχουν μονο απο την μερια των εργαζομενων αλλα και απο την μερια των εργοδοτων. Πρεπει να το κατανοησουν ολες οι κοινωνικες ομαδες, η ευημερια μας δεν μπορει να στηριζεται στην μαφιοζικη εκμεταλλευση ανθρωπων.

Κατι που μου κανει παντα εντυπωση στις ΗΠΑ ειναι το τρομερα χαμηλο κοστος του φαγητου στα φαστφουνταδικα. Τα Wendy’s ας πουμε (που πολυ συμπαθουσα στην Ελλαδα) προσφερουν ενα μενου 1000 θερμιδων με 4,5 δολλαρια! Αυτη η τιμη ειναι κυριολεκτικα η μιση απο την τιμη σε μια χωρα σαν την Γερμανια και αντιπροσωπευει ακομα μικροτερο ποσοστο του μεσου αμερικανικου μισθου απ’οτι ενος ευρωπαικου. Γενικα αυτες οι χαμηλες τιμες πρεπει να χαροποιουν ιδιαιτερα τους κοινωνικα ευαισθητους, γιατι επιτρεπουν ακομα και στις φτωχοτερες ομαδες να μπορουν να εχουν επαρκη διατροφη*, κατι που μην ξεχναμε οτι δεν ισχυε παντα ουτε καν ισχυει σημερα παντου.

Αναρωτιομουν ομως πως τα καταφερνουν τα φαστφουνταδικα να εχουν τοσο χαμηλες τιμες. Διαβασα λοιπον προσφατα μια απιστευτη ιστορια στον Εκονομιστ που νομιζει δινει ενα μερος της εξηγησης.

80% της χειμερινης παραγωγης ντοματας στις ΗΠΑ ερχεται απο την Φλωριδα. Οι εργαζομενοι στην βιομηχανια ντοματας -επι το πλειστον λατινοαμερικανοι μεταναστες- προσφατα ζητησαν αυξηση περιπου δυο σεντ ανα κιλο ντοματας που μαζευουν. Λεει ο Εκονομιστ:

The extra cent a pound is the first pay increase workers have received in 30 years. Even with it, a picker would have to fill 15 32-pound buckets an hour to earn Florida’s minimum wage of $6.79—a tall order in the broiling sun.

Ας το επαναλαβω, 30 χρονια χωρις αυξηση, οταν στην ιδια περιοδο το αμερικανικο ΑΕΠ περιπου διπλασιαστηκε! Με τον σημερινο μισθο πρεπει κανεις να γεμιζει εναν κουβα 15 κιλων ανα 4 λεπτα, για να βγαζει 4-5 ευρω! Και αν αναρωτιεστε πως συνεβη αυτο, ιδου η απαντηση:

the powerful Florida Tomato Growers Exchange, which represents 90% of the state’s producers held out. It threatened to fine anyone who paid the extra cent a whopping $100,000.

Με λιγα λογια το συνδικατο των εργοδοτων εχει φτιαξει ενα πολυ δυνατο μονοψωνιο, πληρωνει πολυ λιγο και απειλει και με προστιμα οποιον τολμα να σπαει τις συμφωνιες και να πληρωνει λιγο παραπανω. Δεν μπορω να καταλαβω πως η συμπεριφορα μιας τετοιας συντεχνιας μπορει να ειναι νομιμη. Απο οικονομικης αποψεως καθε συμπηξη συμφωνιων για μειωση του ανταγωνισμου μπορει να ειναι βλαπτικη, ειτε προερχεται απο εργοδοτες ειτε απο εργαζομενους. Αλλα υπαρχει και η ηθικη πλευρα του θεματος.

Το βρισκω καλο να υπαρχει φτηνο φαγητο σε μια χωρα, οπως και να εχουμε φτηνες υπηρεσιες, οικιακους βοηθους, νοσοκομους κτλ. Αλλα δεν μαρεσει αυτο να γινεται επειδη καποιοι ατυχοι δουλευουν σαν σκυλια και πληρωνονται λιγο. Ακομα λιγοτερο μαρεσει αυτο οταν ο χαμηλος μισθος δεν ειναι καν προϊον ελευθερων επιλογων και ανταγωνισμου, αλλα οφειλεται ευθεως στην εκμεταλλευση δεσποζουσας θεσης απο μια ομαδα ανθρωπων. Το να εκμεταλλευεσαι την θεση ισχυος σου κατα τετοιο τροπο ειναι αδικο και ανηθικο, ειτε Ελληνας δημοσιος υπαλληλος εισαι ειτε αγροτης εργοδοτης κακομοιρων ανειδικευτων μεταναστων. Η ευημερια μας δεν μπορει να στηριζεται στην μαφιοζικη εκμεταλλευση ανθρωπων.

Θεωρω λοιπον οτι μια πλουσια χωρα σαν τις ΗΠΑ δεν μπορει να ανεχεται τετοια μεταχειριση ανθρωπων στο εδαφος της, ειτε ειναι ιθαγενεις ειτε μεταναστες. Οι συμμαχιες εργοδοτων κατα των εργαζομενων ειναι ανεπιθυμητες και πρεπει να ειναι παρανομες. Και κλεινοντας ας τονισω οτι ακριβως την ιδια γνωμη εχω και για την Ελλαδα, για την οποια δυστυχως δεν εχω “σκληρα” στοιχεια. Υποψιαζομαι ομως οτι η εκμεταλλευση μεταναστων απο αγροτες, ακομα και με χρηση βιας και με ανοχη εως και συμβολη της αστυνομιας, δινει και παιρνει και αυτο ειναι κατι για το οποιο θα επρεπε να ντρεπομαστε. Να μην μιλησουμε για την εκμεταλλευση μεταναστων στις πολεις με απειλη απελασης…

————————————-

*Απο την αλλη υποψιαζομαι ευθυνονται εν μερει για την παχυσαρκια που μαστιζει τις ΗΠΑ, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο μεγαλο θεμα.

19 thoughts on “Οι ντοματοκουβαλητες της Φλωριδας και το κοστος ενος μπεργκερ”

  1. Γενικα αυτες οι χαμηλες τιμες πρεπει χαροποιουν ιδιαιτερα τους κοινωνικα ευαισθητους, γιατι επιτρεπουν ακομα και στις φτωχοτερες ομαδες να μπορουν να εχουν επαρκη διατροφη*

    Ωστε θα έπρεπε να είμαστε ευτυχείς, που ιο φτωχοί στην Αμερική τη βγάζουν πέρα με fast food ! Το ακούσαμε και αυτό!

    *Απο την αλλη υποψιαζομαι ευθυνονται εν μερει για την παχυσαρκια που μαστιζει τις ΗΠΑ, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο μεγαλο θεμα.

    Βρε λες ;

    Reply
  2. αν με ρωτας εμενα θα προτιμουσα ολος ο κοσμος να ετρωγε στο Ελ Μπουλι.

    Δυστυχως ουτε αρκετοι σεφ υπαρχουν στον κοσμο, ουτε αρκετο φαϊ ανωτατης ποιοτητας, για να τρωμε συνεχως υψηλη κουζινα. Απο την στιγμη που πολλοι ανθρωποι αναγκαζονται καθημερινα να τρωνε γρηγορο φαγητο (εχω να φαω κανονικο μεσημεριανο κατι μηνες) θεωρω οτι ειναι πολυ σημαντικο να υπαρχει τετοιο γρηγορο φαγητο σε καλες τιμες.

    Και αν δεν τοχεις καταλαβει, ειναι μεγαλη κατακτηση των οικονομιων μας οτι κανεις δεν εχει προβληματα να βρει επαρκη διατροφη, Το οτι δεν εχει τελεια διατροφη ειναι μια αλλη συζητηση, ενα προβλημα μαλλον “πολυτελειας” αν συγκρινουμε με αλλες χωρες.


    jinx

    ναι για κατι τετοια πραγματα μιλαω. Δεν ζητω κατι περιεργο, απλα να απαγορευεται οι εργοδοτες να κανουν συμφωνιες μεταξυ τους για τα ωρομισθια που θα δινουν.
    Τωρα στην συγκεκριμενη περιπτωση που δειχνεις, υπαρχουν και αλλα δυο μεγαλυτερα στραβα της ελληνικης πολιτικης: η ελλειψη μεταναστευτικης πολιτικης ωστε οι εργατες να ειναι νομιμοι και η ελλειψη χωροταξικης πολιτικης ωστε να μενουν σε κατοικιες της προκοπης και οχι αυθαιρετα παραπηγματα…

    Reply
  3. Συγνώμη, αλλά τι χρειάζονται οι μετανάστες αν είναι να τους πληρώνεις αξιοπρεπή μεροκάματα? Με αξιοπρεπή μεροκάματα βρίσκεις και Έλληνες να μαζέψουν φράουλες.

    Reply
  4. Συγνώμη, αλλά τι χρειάζονται οι μετανάστες αν είναι να τους πληρώνεις αξιοπρεπή μεροκάματα? Με αξιοπρεπή μεροκάματα βρίσκεις και Έλληνες να μαζέψουν φράουλες.

    είσαι σίγουρος λόκο οτι η μανούλα του μέσου ελληναρά θα τον άφηνε να μαζέυει φραουλες έστω και για αξιοπρεπέστατα μεροκάματα; Μάλλον θα οτν έστελνε απίκο να γίνει οδοντίατρος στη Ρουμανία
    για δες καιαυτό

    Reply
  5. SG, αυτό που περιγράφεις για εργοδότες, ας πούμε στο baseball, λέγεται “collusion”.
    Δια-συμφωνία ιδοκτητών ομάδων για price-fixing συμβολαίων των (καλών) παικτών.

    Όπως ισως εχεις διαπιστώσει οσο καιρό εισαι στο ΗΠΑ οι παίκτες τού baseball τώρα πιά είναι κατά πλειοψηφία
    λατινο-αμερικάνοι, μιγάδες, οι περισσότεροι εισαγώμενοι από κεντρική και νότεια αμερική, χωρίς quota όπως στο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη,
    για πόσους παίκτες μπορεις να εχεις μη-US υπηκόους.

    Στο μπέϊμπωλ όμως εχεις δυνατή λίγκα και συνδικάτο παικτών και παρακολουθούν κάθε συμβόλαιο που δίνεται.
    Αν υπάρξει υποψία “collusion”, γίνεται ερευνα, αν αποδειχτεί και κατά καιρούς προκύπτει, τότε τους πηδάνε δίχως σάλιο τους ιδοκτήτες.
    Παίφτουν χοντρά πρόστιμα.
    Θέλει όμως “πολιτική βούληση” και δυνατά οργανα επιβολής αποφάσεων.
    Η ΗΠΑ καθότι Ομοσπονδία μπορεί να επιβληθεί σε πανίσχυρους ιδιοκτήτες.
    Στην ελλαδίτσα του ανοργάνωτου κράτους και της (επίτηδες ισως) ανοργάνωτης λίγκας, πιο δύσκολα τα πράματα.
    Σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλο θέμα.

    Ακόμα και εκεί στο μπέϊζμπωλ όταν κατά καιρούς προσπάθησαν να επιβάλλουν σάλαρυ κάπ {να είναι το αθροισμα συμβολαίων ανα χρόνο ιδιο η συγκρίσιμο μεταξύ ομάδων } πέσανε πάνω στον Steinbrenner των Yankees (Νεα Υόρκη) και δεν μπορέσαν να επιβληθουν.
    “Το μαγαζί του μπέϊζμπωλ εγώ το’χτισα και δεν θα μου βάλετε εμένα ορια και περιθώρεια. Αντε μη σας διώξω ολους, …και το παίζω μόνος μου” τους ελεγε. Κάτι τέτοια.
    Στο ΝΒΑ (μπάσκετμπολ) υπάρχει ο δικτάτορας o David Stern και ρίχνει χαστούκια, οσο μπορεί. Δεν του κουνιούνται ευκολα οι ιδιοκτήτες.
    Στο ΝΒΑ το ΝΗL(hokey σε πάγο), και αμερικάνικο φούτμπωλ υπάρχει σάλαρυ κάπ (διαφόρων μορφών).
    Και εδω στην Ευρώπη βλέπεις δεν μπορέσαν να το επιβάλλουν στο ποδόσφαιρο η το μπάσκετ. Αντε να βάλλεις σάλαρυ κάπ στον Αμπράμοβιτς.
    Οι παίκτες φυσικά δεν γουστάρουν τέτοια κάπς. Δεν τους συμφέρει.
    Θέλουν τους ιδοκτήτες τρελαμένους να τα στάζουν.

    Άλλο ομως σπόρ και άλλο ντομάτες, κεράσια και φράουλες.
    Στο ένα εχεις “επώνυμους” εργαζόμενους (αν και εχουν παρόμοια ονόματα ολοι, ξέρεις, ροντρίγκες, ροζτρίχες, γκονζάλες, ραμίρεζ, χοζέ αρμάντο, κλπ) και επώνυμους ιδοκτήτες.

    Στις φράουλες, τα κεράσια και τις μπανάνες εχεις φουκαράδες εργαζόμενους που δεν εχουν στον ηλιο μοίρα.
    Τι bargaining power εχουν?
    Καταραμένη φτώχεια και 7 παιδιά η κάθε (καθολική τω θρήσκευμα) οικογένεια.
    Του κώλου τα νιάμερα δλδ.
    Ας’τα να πάνε δικέ μου.

    ΠΣ.
    Ο τζεντίλες η είναι ο αγαπητός μου τζοχατζόπουλος πάλι,
    η ο παπαρί-γος, η ο αλέξης.
    One of them dudes.

    Reply
  6. *Απο την αλλη υποψιαζομαι ευθυνονται εν μερει για την παχυσαρκια που μαστιζει τις ΗΠΑ, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο μεγαλο θεμα.

    Βρε λες ;

    Και στην ελλαδίτσα πάντως , όπου τα φαστ φουντ δεν τα λες και φθηνά τα έχουμε τα κιλάκια μας

    Reply
  7. είσαι σίγουρος λόκο οτι η μανούλα του μέσου ελληναρά θα τον άφηνε να μαζέυει φραουλες έστω και για αξιοπρεπέστατα μεροκάματα; Μάλλον θα οτν έστελνε απίκο να γίνει οδοντίατρος στη Ρουμανία
    για δες καιαυτό

    Πριν το ’90 δεν τρώγαμε φράουλες? Τρώγαμε, άρα κάποιοι τις μάζευαν. Η διαφορά είναι ότι οι φραουλοπαραγωγοί στη Μανωλάδα τότε ήταν πιο φτωχοί (ή λιγότερο πλούσιοι).

    Reply
  8. Ο όρος εδώ πάνω ειναι “collusion” με ‘s’ και οχι “collution” με ‘t’.

    Reply
  9. λοκο πρωτα απολα οπως ειπαν αλλοι δυσκολα βρισκεις ιθαγενη να κανει τετοιες δουλειες και αυτο δεν εχει να κανει με τους μισθους. Κατα δευτερον ισως δεν επιασες το νοημα του αρθρου, δεν ζητησα με την βια να ανεβουν οι μισθοι, αλλα να απαγορευτουν οι συντεχνιες των εργοδοτων και να μπει μια ταξη στα μεταναστευτικα ζητηματα.

    Οι μισθοι του εργατη στις φραουλες ή στις ντοματες ποτε δεν θα φτασουν τον μισθο ενος ειδικευμενου εργαζομενου, αλλα σιγουρα θα ανεβουν σε σχεση με τα γελοια ωρομισθια που πληρωνοναι τωρα.

    Πριν το ‘90 δεν τρώγαμε φράουλες? Τρώγαμε, άρα κάποιοι τις μάζευαν. Η διαφορά είναι ότι οι φραουλοπαραγωγοί στη Μανωλάδα τότε ήταν πιο φτωχοί (ή λιγότερο πλούσιοι).

    τωρα τι επιχειρημα ειναι αυτο? Ο μεσος μισθος πριν το 90 ηταν ισως ο μισος, οι ελληνες εχουν αλλαξει πολυ. Και βεβαια οι φραουλες αυτες πανε σε μεγαλο βαθμο για εξαγωγες.
    Δεν θεωρω οτι πρεπει να κατηγορουμε τους Μανωλαδαιους που προοδευουν και αναπτυσσονται, πρεπει να τους κατηγορουμε που αρνουνται στους εργαζομενους τους τα οφελη της ελευθερης αγορας που οι ιδιοι χαιρονται.
    Εν τελει, εως και πριν 30 χρονια ειμαι σιγουρος οτι η Μανωλαδα εστελνε μαζικα μεταναστες στο εξωτερικο, ειναι ντροπη σημερα να φερονται σαν γουρουνια στους νεους μεταναστες.

    jinx καλα σημειωνεις περι παχυσαρκιας, ειναι προφανες οτι δεν φταινε τα φαστφουνταδικα αποκλειστικα, ουτε καν κατα το κυριο μερος. αλλα ας το αφησουμε αυτο για αλλη συζητηση.

    μις

    Στις φράουλες, τα κεράσια και τις μπανάνες εχεις φουκαράδες εργαζόμενους που δεν εχουν στον ηλιο μοίρα.

    δεν χρειαζεται ιδιαιτερη διαπραγματευτικη δυναμη μωρε, απλα να μην υπαρχουν οι συντεχνιες των εργοδοτων. Εδω μερικοι προσπαθησαν να ανεβασουν τους μισθους και τους απειλησαν με προστιμα!

    Reply
  10. λοκο πρωτα απολα οπως ειπαν αλλοι δυσκολα βρισκεις ιθαγενη να κανει τετοιες δουλειες και αυτο δεν εχει να κανει με τους μισθους.

    Δηλαδή το ’90 η παραγωγή φράουλας ήταν στα πρόθυρα του τέλους και σώθηκε από το άνοιγμα των συνόρων?

    Κατα δευτερον ισως δεν επιασες το νοημα του αρθρου, δεν ζητησα με την βια να ανεβουν οι μισθοι, αλλα να απαγορευτουν οι συντεχνιες των εργοδοτων και να μπει μια ταξη στα μεταναστευτικα ζητηματα.

    Μαζί σου. Οι μισθοί όμως καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση, δεν είναι έτσι? Όταν έχεις surplus άστεγων αναλφάβητων ανθρώπων χωρίς στον ήλιο μοίρα, λογικό οι μισθοί να είναι άθλιοι.

    Τάξη στα μεταναστευτικά ζητήματα δεν πρόκειται να μπει ποτέ γιατί είναι οικονομικά ασύμφορο. Ένας άνθρωπος αναλφάβητος, ανειδίκευτος, χωρίς οικογενειακή στήριξη και περιουσία χρειάζεται μεγάλη βοήθεια από το κράτος για να ζήσει αξιοπρεπώς. Οι επιλογές λοιπόν είναι τρεις:

    α) Δίνουμε στους μετανάστες τη βοήθεια που έχουν ανάγκη και επωμιζόμαστε το κόστος.

    β) Δεν αφήνουμε να εισέλθουν μεγάλοι αριθμοί ανειδίκευτων μεταναστών.

    γ) Εισάγουμε μαζικά ανειδίκευτους μετανάστες, τους αφήνουμε στη μοίρα τους και καρπωνόμαστε τα κέρδη.

    Δεν θεωρω οτι πρεπει να κατηγορουμε τους Μανωλαδαιους που προοδευουν και αναπτυσσονται, πρεπει να τους κατηγορουμε που αρνουνται στους εργαζομενους τους τα οφελη της ελευθερης αγορας που οι ιδιοι χαιρονται.

    Δε νομίζω ότι υπάρχει συνδικάτο εργοδοτών στη Μανωλάδα που απειλεί με πρόστιμα. Υπάρχουν εργοδότες που πληρώνουν μεροκάματα μικρότερα του νόμιμα κατώτερου γιατί έχουν διαθέσιμο ένα πλήθος εξαθλιωμένων εργατών. Αν και παράνομα, η ελεύθερη αγορά λειτουργεί στη Μανωλάδα.

    Υ.Γ. Αν αμφιβάλλεις ότι υπάρχει πλεόνασμα μεταναστών, κάνε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και μέτρα πόσοι κοιμούνται στα παγκάκια.

    Reply
  11. Λόκο , ναι , έχω την εντύπωση οτι πολλοί τομείς της Ελληνικής οικονομίας , και δη όσοι είναι εντάσεως εργασίας σώθηκαν κυριολεκτικά από την αθρόα εισροή μεταναστών ( ακριβώς την εποχή , σου θυμίζω , που έσκαγε εντυπωσιακά η φούσκα της “χρυσής εποχής” των 80s και μπαίναμε βαθιά στην αποβιομηχάνιση και την κρίση.

    Επιπλέον , ως ερώτηση αυτό , μετανάστες τριτοκοσμικοί δεν υπήρχαν και προ του 90 ; Οχι στους σημερινούς αριθμούς βέβαια .

    Επιπλέον , όπως σωστά σου λέει ο SG συγκρίνεις δυο μακρινές και ανόμοιες εποχές.

    Τέλος , αν διαβάσεις την αρχή του άρθρου στο οποίο παραπέμπω στο πρώτο σχόλιο , λέει καθαρά οτι τα τελευταια χρόνια η φραουλοπαραγωγή στην Ηλεία γνωρίζει άνθιση μετά από χρόνια μαρασμού

    Reply
  12. Γενικα με καλυπτει ο jinx ως προς το στατους της αγροτικης παραγωγης χωρις μεταναστες. Ακομα και αν δεν ηταν ετοιμοθανατη η ελληνικη γεωργια πριν την μεταναστευση, ειναι γενικα προφανες οτι οι μεταναστες την ενισχυουν σημαντικα.

    Οι μισθοί όμως καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση, δεν είναι έτσι? Όταν έχεις surplus άστεγων αναλφάβητων ανθρώπων χωρίς στον ήλιο μοίρα, λογικό οι μισθοί να είναι άθλιοι.

    ειχα την εντυπωση οτι ενα σχολιο πιο πανω εξηγησα την θεση μου: φυσικα οι μισθοι τους θα ειναι χαμηλοτεροι απο ενος ειδικευμενου, αλλα σημερα ειναι υπερβολικα χαμηλοι λογω συμφωνιων των εργοδοτων. ΔΕΝ ειναι αποτελεσμα προσφορας και ζητησης αυτο.

    Τάξη στα μεταναστευτικά ζητήματα δεν πρόκειται να μπει ποτέ γιατί είναι οικονομικά ασύμφορο.

    καθολου. αν αποφασισουμε στην ελλαδα να δεχτουμε οτι ειμαστε μια χωρα που δεχεται μεταναστευση επιτλεους θα μπορεσουμε να αρχισουμε να διαλεγουμε τους μεταναστες μας, αντι να δεχομαστε τους πιο πονηρους ή παραβατικους που ειναι κατα τεκμηριο οσοι προσπαθουν να περασουν τα συνορα παρανομα.

    Ένας άνθρωπος αναλφάβητος, ανειδίκευτος, χωρίς οικογενειακή στήριξη και περιουσία χρειάζεται μεγάλη βοήθεια από το κράτος για να ζήσει αξιοπρεπώς.

    δεν ξερω πως οριζεις το αξιοπρεπως, αλλα δεν βλεπω τους μεταναστες να χρειαζονται καμμια αμεση βοηθεια απο το κρατος. Χρειαζονται μονο την γενικοτερη δημοσια γραφειοκρατικη υποδομη που χρειαζονται και οι ελληνες: σοβαρες υπηρεσιες για πιστοποιηση ταυτοτητας, σοβαρα ασφαλιστικα ταμεια, σοβαρες πολεοδομιες για δημιουργια νεων κατοικιων κτλ
    Και φυσικα οι μεταναστες συνεισφερουν πολυ περισσοτερο σε φορους παρα κοστιζουν.

    Δε νομίζω ότι υπάρχει συνδικάτο εργοδοτών στη Μανωλάδα που απειλεί με πρόστιμα. Υπάρχουν εργοδότες που πληρώνουν μεροκάματα μικρότερα του νόμιμα κατώτερου γιατί έχουν διαθέσιμο ένα πλήθος εξαθλιωμένων εργατών. Αν και παράνομα, η ελεύθερη αγορά λειτουργεί στη Μανωλάδα.

    τα προστιμα ηταν στην Φλωριδα. Στην Ελλαδα εχουμε τον παλιο καλο μαφιοζικο τροπο: απειλουμε τον εργαζομενο με απελαση και λιγη ξυλοκοπηση στον δρομο προς αυτην. Αυτο ΔΕΝ λεγεται ελευθερη αγορα.

    Reply
  13. λόκο, εντάξει, είσαι λίγο ρατσιστής, το καταλάβαμε.
    Όταν λες όμως “ανειδίκευτοι, αναλφάβητοι” άθελά σου, δεν αναφέρεσαι μόνο στους μετανάστες, αλλά περιγράφεις ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού (και του παγκόσμιου και του όποιου θέλεις, απλή στατιστική είναι). Εκτός κι αν υπονοείς δηλαδή ότι τις φράουλες για να τις μαζέψεις (το ’90 ή οποτεδήποτε) πρέπει να έχεις βγάλει πανεπιστήμιο και να ξέρεις και τέλεια ορθογραφία …έλεος.

    όσο για το ποστ τώρα, να σου πω ρε S G και το fairtrade που υπάρχει, δεν το πιστεύω. Γενικά, όλα αυτά μου φαίνεται δεν υπακούουν στους νόμους της αγοράς (όπως τους έχουμε διαβάσει). Υπακούουν μόνο στα προσωπικά συμφέροντα του κάθε μαλάκα.

    Reply
  14. μ13 δεν νομιζω οτι ο λοκο ειναι ρατσιστης, απλα ρωταει λιγο προκλητικα καποια ερωτηματα που πρεπει να απαντουνται απλα και καθαρα νομιζω. Αν δεν τα απαντησουμε καποια στιγμη μπορει να γινουν οπλο στα χερια εθνικολαϊκιστων…

    Περι “δικαιου εμποριου” συμφωνω, συνηθως ειναι ημιαπατη, ή οπως λεμε στα οικονομικα price discrimination. Η εταιρεια πληρωνει τους αγροτες ενα σεντ παραπανω αλλα μας χρεωνει 3-4 δολλαρια παραπανω…
    Θα ξανατονισω ομως οτι με το αρθρο δεν ζητω καποια ειδικη μεταχειριση για κανεναν, ουτε κανονες “δικαιου¨ εμποριου με το ζορι. Το μονο που ζηταω ειναι να δινουμε πληρη δικαιωματα στους μεταναστες μας και να εφαρμοζουμε τους κανονες περι ανταγωνισμου οποιος και να τους παραβαινει.

    Allandallon φυσικα δεν μπορουμε να ξερουμε λεπτομερειες αλλα φαινεται οντως βρωμικη η ιστορια με την απολυση. Ελπιζω να βρει μια καλυτερη δουλεια…

    Reply
  15. SG ευχαριστώ για το ντισκλεϊμερ

    Φυσικά είναι πιθανό η απόλυση του δημοσιογράφου να μην σχετίζεται με τα ενοχλητικά του δημοσιεύματα αλλά να είναι απλά μια σατανική σύμπτωση. Την ευχή σου επαναλαμβάνω και εγώ

    Reply
  16. Όταν λες όμως “ανειδίκευτοι, αναλφάβητοι” άθελά σου, δεν αναφέρεσαι μόνο στους μετανάστες, αλλά περιγράφεις ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού (και του παγκόσμιου και του όποιου θέλεις, απλή στατιστική είναι).

    Τι εννοείς άθελα μου? Αν δεν είναι κακό ένα μέρος των συνανθρώπων μας να είναι ανειδίκευτοι και αναλφάβητοι, γιατί έχουμε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, γιατί έχουμε ΚΕΚ, γιατί έχουμε επιδοτούμενα σεμινάρια? Για να κάνουν το χόμπι τους?

    Ο SG λέει ότι η το μόνο που χρειάζονται οι άποροι, ανειδίκευτοι και αναλφάβητοι είναι “δημοσια γραφειοκρατικη υποδομη”. Εγώ λέω ότι η μοίρα ενός άπορου, ανειδίκευτου και αναλφάβητου, χωρίς μεγάλη βοήθεια απ’ το κράτος, είναι η μιζέρια και η άγρια εκμετάλλευση.

    Κάποιους δεν τους ενοχλεί στη χώρα που ζουν να υπάρχει μία εξαθλιωμένη underclass απαίδευτων και απολίτιστων ανθρώπων, ίσως γιατί οι ίδιοι ανήκουν στην ανώτερη τάξη και στη γειτονιά που μένουν οι μόνοι μετανάστες είναι οι κηπουροί και οι υπηρέτριες τους. Εμένα που πήγα σχολείο με μετανάστες και γειτονεύω με μετανάστες, αυτή η τραγική ανισότητα και η έλλειψη στοιχειώδους βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου μιας συνεχώς αυξανόμενης ομάδας ανθρώπων με ενοχλεί και με επηρεάζει άμεσα.

    Reply
  17. λόκο είπες στο πρώτο σου σχόλιο

    “Συγνώμη, αλλά τι χρειάζονται οι μετανάστες αν είναι να τους πληρώνεις αξιοπρεπή μεροκάματα? Με αξιοπρεπή μεροκάματα βρίσκεις και Έλληνες να μαζέψουν φράουλες.”

    ε, δεν κατάλαβα ότι το εννοούσες έτσι (“Εγώ λέω ότι η μοίρα ενός άπορου, ανειδίκευτου και αναλφάβητου, χωρίς μεγάλη βοήθεια απ’ το κράτος, είναι η μιζέρια και η άγρια εκμετάλλευση.”), γι αυτό έγραψα αυτό που έγραψα :) σόρυ

    Reply

Leave a Comment