10 “επιστημονικοι” συλλογοι χρειαζονται επειγοντως σεμιναρια οικονομικων και λογικης

Η δημοσιονομικη κριση που περναει η χωρα ειναι τοσο βαρια που περιμενει κανεις να εχουν ανοιξει τα ματια των πολιτων στις αδυναμιες του τροπου ζωης μας εως τωρα.

Διαβαζει ομως κανεις την διακηρυξη 10 συλλογων επαγγελματιων στην Καθημερινη και αναρωτιεται αν εχει κανει ταξιδι στον χρονο. Καμμια συναισθηση του μεγεθους των δημοσιονομικων μπελαδων της χωρας, καμμια αναθεωρηση των θολων, αοριστων αλλα και συχνα σαχλων συνθηματων στα οποια μας εχουν συνηθισει. Αναρωτιεται κανεις αν μπορει να ευθυνεται ακομα η ελλειψη πληροφορησης και γνωσης οικονομικων παρα την αυξημενη προβολη του θεματος στα ΜΜΕ, ή αν εχουμε να κανουμε με εθελοτυφλια και μανιωδη προσκολληση στο συντεχνιακο συμφερον εις βαρος του κοινου καλου.

Η διακηρυξη ξεκιναει δηλωνοντας λιγο πολυ οτι και αλλες χωρες εχουν παρομοια προβληματα. Οπως γνωριζει οποιος εχει ασχοληθει λιγο με το θεμα, καμμια χωρα δεν εχει το ακριβες μειγμα κακων χαρακτηριστικων που εχει η Ελλαδα (υψηλο δημοσιονομικο ελλειμμα, πελωριο δημοσιο χρεος, υπερμεγεθες εμπορικο ελλειμμα, καταρρακωμενη αξιοπιστια). Η διακηρυξη ομως δεν φαινεται να αγνοει μονο την ουσια, αλλα ακομα και τα βασικα χαρακτηριστικα της ευρωζωνης, οπως ας πουμε ποιοι ανηκουν σε αυτην και τι υποχρεωσεις εχουν.

[Τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε.] έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% και χρέη μεγαλύτερα του 60% του ΑΕΠ, άλλα έχουν μικρότερες αποκλίσεις από τα κριτήρια του Μάαστριχτ και άλλα πολύ μεγαλύτερες […] Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα έχει παραβιαστεί από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η Βρετανία έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ελλάδα. Το έλλειμμά της ανέρχεται στο 12,9%.

Τι σχεση εχει η Βρετανια με την ευρωζωνη και το Μααστριχτ? Η Βρετανια καθοτι δεν ανηκει στην ευρωζωνη φυσικα δεν δεσμευεται απο την Συνθηκη του Μααστριχτ περι ελλειματος! Ουτε καποια αλλη αναλογια μπορω να δω με την Ελλαδα, μια και η Βρετανια εχει πολυ χαμηλο δημοσιο χρεος, ευελικτο νομισμα και πολυ μεγαλες εσωτερικες χρηματοοικονομικες δυνατοτητες, πραγμα που οδηγει σε ενα αξιοχρεο στο ΑΑΑ (ανωτατο παγκοσμιως) σε αντιθεση με την Ελλαδα που συμφωνα με καποιες αξιολογησεις ειναι ενα βημα πανω απο τα σκουπιδια μολις επεσε στην κατηγορια σκουπιδιων (junk bonds).

Η διακηρυξη προχωρει σε προτασεις που θα σχολιασω αναλυτικα.

1) Επιθετική πολιτική με νέα αναπτυξιακά μέτρα, άμεσης απόδοσης και μακρόπνοης λογικής

Τι ακριβως σημαινει αυτο? Στον βαθμο που σημαινει επιβαρυνση της δημοσιας τσεπης θα ηταν απλα αστειο, αν η Ελλαδα δεν ηταν στο χειλος της χρεοκοπιας. Τωρα μιλαμε για τραγικη αγνοια κινδυνου.

2) Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επιτηδευματιών, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

Πως ακριβως? Μιλαμε για επιβαρυνση του δημοσιου παλι?

3) Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων

Υπαρχει κυβερνηση που δεν θελει να ενισχυσει την εγχωρια παραγωγη?
Και πως ακριβως ενισχυονται τα συγκριτικα πλεονεκτηματα? Να βοηθησω? Δεν ενισχυονται γιατι ειναι απλα εγγενη στην δομη και φυση μιας οικονομιας. Το συγκριτικο πλεονεκτημα σε εναν κλαδο απλα υπαρχει και αυτοματα αξιοποιειται, αλλα δεν χρειαζεται καποια παρεμβαση για αυτο.

4) Στήριξη και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας, του πρωτογενούς τομέα ευρύτερα και της ελληνικής περιφέρειας

Δεν ειμαι σιγουρος που εχει η Ελλαδα συγκριτικο πλεονεκτημα, αλλα ξερω σιγουρα που δεν εχει: στην γεωργια που αργοπεθαινει παρα το γεγονος οτι την λουζει επιδοτησεις ισες με το 50% του προϋπολογισμου της η Ευρωπαϊκη Ενωση.

5)Στήριξη μιας ελληνικής βιομηχανίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής εξειδίκευσης

Παντοδυναμο το ελληνικο κρατος, θα στηριξει και τους αγροτες και τους αυτοαπασχολουμενους και την βιομηχανια!
Ποιες ειναι αραγε οι βιομηχανιες υψηλοτατης προστιθεμενης αξιας στην Ελλαδα? Αν δει κανεις τα στοιχεια θα μαθει οτι ειναι αυτες που εδρευουν στα δυτικα της Αθηνας και μολυνουν την ατμοσφαιρα: τα διυλιστηρια. Ζητανε οι συλλογοι ενισχυση των διυλιστηριων?

6) Χρήση νέων τεχνολογιών και εισαγωγή καινοτομικών μεθόδων

Δυσκολευεται κανεις να μην ειρωνευτει τους συλλογους που δεν εχουν φτιαξει μια ιστοσελιδα της προκοπης αλλα ζητανε χρηση νεων τεχνολογιων απο το κρατος. Αληθεια, μπορει κανεις, πες να γραφτει μελος στους συλλογους αυτους ή να πληρωσει την συνδρομη του, μεσω διαδικτυου?

Θα παρω πισω ομως τα λογια μου αν δω εστω εναν απο αυτους τους ανθρωπους να εισερχεται στον δημοσιο διαλογο μεσω διαδικτυου, ας πουμε απαντωντας σε αυτο το κειμενο.

7) Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, για να στηριχθεί η συνολική ζήτηση

Οχι μονο τους βιοτεχνες, αγροτες και αυτοαπασχολουμενους, να ενισχυσει και τους εργατες και επιστημονες? Αυτο που απλα ζητανε τελικα ειναι να κοψει το κρατος μια επιταγη 1000 ευρω σε καθε πολιτη της χωρας ας πουμε? Για να εκτιναχθει το ελλειμμα μας κατα ακομα 10 δις? Πως θα βοηθησει αυτο ακριβως το να αποφυγουμε την χρεοκοπια?

8 ) Αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου που οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών

Αν το εγραφε αυτο ενας 17χρονος σε εκθεση ισως θα δικαιολογειτο. Απο “επιστημονικους συλλογους” θα περιμενε κανεις λιγη σοβαροτητα ομως. Πως θα αλλαξει το κρατος το καταναλωτικο προτυπο, θα υποχρεωσει καθε πολιτη σε επισημη πλυση εγκεφαλου 20 λεπτα την ημερα? Και γιατι τελοσπαντων να αλλαξουμε με το ζορι τα μυαλα των πολιτων, αντι να αλλαξουμε τα ελληνικα προϊοντα που ειναι και ακριβα και συχνα κακης ποιοτητας?
Ας σημειωθει δε οτι τα μετρα 1-7 που προτεινονται οδηγουν στο ακριβως αντιθετο, αυξηση της ζητησης που με την σειρα της οδηγει σε αυξηση των εισαγωγων.

9) Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Τοσες εξαιρετικα βαθιες και καινοτομες προτασεις καναμε, να μην κλεισουμε με μια ανουσια αοριστη ευχη? Αξιο τελος σε μια απαραδεκτη διακηρυξη.

———————————-

ΥΓ Οι συλλογοι περιλαμβανουν βασικα νομικους, γιατρους, φαρμακοποιους και μηχανικους, δηλαδη σε γενικες γραμμες ελευθερους επαγγελματιες.
Με απαγοητευση βλεπει κανεις οτι συμμετεχει και το Οικονομικο Επιμελητηριο Ελλαδας. Γνωριζοντας ομως κανεις την ταση μας για παραποιηση στοιχειων και αντιποιηση ιδιοτητων, νιωθει καλυτερα. Δεν ειναι οικονομολογοι οσοι ανηκουν στο Οικονομικο Επιμελητηριο, αλλα κυριως λογιστες (?!).

27 thoughts on “10 “επιστημονικοι” συλλογοι χρειαζονται επειγοντως σεμιναρια οικονομικων και λογικης”

  1. Όλα τα λεφτά είναι η επικληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τα δάκρυα για το χαμένο όραμα της ευρώπης!

    Πάρε άλλο θεό εδώ, ο οποίος γράφει και την επική ατάκα

    ίδια η Ευρώπη ακύρωσε με εκκωφαντικό τρόπο … τον λόγο ύπαρξής της (= την άποπληρωμη των χρεών της ελλάδας)

    Με αυτά που διαβάζω τον τελευταίο καιρό, θυμάμαι το γνωστό ανέκδοτο που λέγαμε μικροί:

    πεθαίνει κάποιος και πάει στον παράδεισο. Εκεί που τον ξεναγεί ο άγγελος, φτάνουν σε ένα δωμάτιο γεμάτο με μηχανισμούς σαν ρολόγια με δείκτες, που ο καθέ ένας έχει πάνω του το όνομα μιας χώρας.

    -Τι είναι αυτά; ρωτάει ο αρχάριος νεκρός

    -Αυτοι είναι οι δείκτες μαλακίας, απαντά ο άγγελος.Κάθε φορά που κάποιος σε μια χώρα λέει μια μαλακία, προχωράει ο δείκτης. ΄

    Κοιτάει λοιπόν και ο ήρωας μας, ακούει ένα τικ π.χ. στον μηαχνισμό του βελγίου. Μετά από λίγο, σε αυτον της αυστραλίας, κοκ. Άρα, αυτήν την στιγμή, κάποιος στην αυστραλία είπε μια μαλακία, σκέφτεται ο έλληνας νεκρός. Ψάχνει να βρει και το ελληνικό μηχανισμό, αλλά δεν τον βρίσκει πουθενά, οπότε ρωτάει τον άγγελο

    – καλά ο μηχανισμός των ελλήνων πού είναι;

    – αυτόν τον έχει ο πάρει ο Θεός για ανεμιστήρα.

    ΥΓ. Το εντελώς γαμάτο είναι ότι οι σύλλογοι γράφουν ατάκες του στυλ

    με κτύπημα της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής …. τη δημιουργία νέας φορολογικής συνείδησης στον πολίτη

    και υπογράφουν ιατρικός σύλλογος, δικηγορικός σύλλογος, τεχνικό επιμελητήριο, οδοντίατροι κτλ, δηλ. ακριβώς αυτοί που αν ήταν η φοροδιαφυγή εργόχειρο, θα είχαν κάνει την προίκα τους (για να παραφράσω άλλη νεανική ατάκα, η οποία εξάλλου μπορεί να αναφερθεί και στο πρωτότυπο, πάλι ταιριάζει)

    Reply
  2. Αν και παρακολουθω πολυ καιρο το σάιτ, ειναι η πρωτη φορα που γραφω. Ειναι μια οαση ορθολογισμου και κριτικης ματιας. Οποτε τα συγχαρητηρια μου.
    Θα συμφωνησω με τον Snaporaz οτι το κειμενο το υπογραφουν οι πιο ευνοημενοι ελευθεροι επαγγελματιες. (Οχι οτι ειναι μονο αυτοι.) Το χειροτερο ομως ειναι οτι αυτοι οι τυποι θεωρουνται προτυπα απο την υπολοιπη κοινωνια.

    Reply
  3. Κάτι τέτοια βλέπω Σωτήρη και με πιάνει απελπισία.

    Σε μια εβδομάδα, στις 6 Μαίου στις 7 το βράδυ, θα είμαι ομιλητής σε ένα πάνελ που οργανώνει το Center for Byzantine and Modern Greek Studies στο Graduate Center του City University of New York με θέμα The E.U. and the Greek Crisis: A survival test for the Eurozone. Συνομιλητές στο πάνελ θα είναι ο Dr. Hugo Kaufmann, Professor of Economics and Director of the European Union Studies Center of CUNY και η Aghi Balta, Consul General of Greece in New York City. Όσοι είσαστε στην περιοχή και ενδιαφέρεστε προσέλθετε. Τα δικά μου σχόλια θα είναι δακτυλογραφημένα οπότε αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του τα στείλω μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου.

    Reply
  4. Κώστα, την δική σου εισήγηση πρέπει να την ανεβάσουμε οπωσδήποτε στο σάιτ. Αν και προφανώς έχεις ήδη στο μυαλό σου τι θέλεις να πεις, να προτείνω και σε όλους τους οικονομολόγους (in training or in practice) που συχνάζουν εδώ να ρίξουν ιδέες “στο τραπέζι”; Τι χρειάζεται “να ακουστή” αυτή τη στιγμή στην Αμερική για παράδειγμα;

    ΥΓ. Επίσης έχεις την δυνατότητα για μια πολλή καλή εισαγωγή με αστείο, του στυλ, “The greek Gods never managed to increase the number of months in a year so you might have difficulty understanding why cutting a 13th and a 14th monthly wage or social security payment is considered an austerity measure in Greece… so let me explain:”

    Reply
  5. σναπ
    οντως δεν καταλαβαινω που το πανε, μηπως απλα φωναζουν προληπτικα για να αποστρεψουν την κριτικη που θα τρωνε αυξανομενα λογω της φοροδιαφυγης τους? Ή πραγματικα δεν εχουν καταλαβει οτι ειναι μερος του προβληματος?

    οσο για τα περι “ευρωπαϊκης αλληλεγγυης”, δεν ειναι οι ιδιοι συλλογοι που αντιτιθενται με νυχια και με δοντια στο δικαιωμα εργασιας ευρωπαιων συναδελφων τους?

    ναρουτο
    λυπαμαι που αυτο το (σχετικα προχειρο και γκρινιαρικο) κεμενο ηταν αφρομη για το πρωτο σχολιο σου, αλλα χαιρομαι που σχολιαζεις. Θελουμε να ακουμε τις αποψεις και άλλων ανθρωπων και βεβαια δεν μας βλαπτει και ενα φιλικο χτυπημα στην πλατη που και που. Αλλα κυριως θελω (-ουμε?) κριτικη :)

    Κωστα
    ολως τυχαιως θα ειμαι στην γειτονια, ισως και να μπορεσω να περασω. Παντως το μηνυμα που θα πρεπει να περασει αυτην την στιγμη προς τα εξω ειναι νομιζω αυτο που πολλοι δεν ξερουν: οτι η Ελλαδα δεν εχει χρεοκοπησει ουτε χρειαζεται να το κανει, εχει πολυ μεγαλα αποθεματα εισοδηματων και πλουτου. Ειναι απλα ζητημα πολιτικης θελησης, και αυτο θα το αφηνα για συζητηση κυριως με οσους αφορα, τους Ελληνες πολιτες και πολιτικους. Τα εν οικω μη εν δημω λενε και αυτην την στιγμη περισσοτερο απο ποτε, μια και καθε σαχλοφημη ανεβαζει τα επιτοκια κατα 50 μοναδες.

    Reply
  6. SG μ’αρέσει η αισιοδοξία σου που ακόμα και τώρα θεωρείς ότι η Ελλάδα δεν έχει χρεωκοπήσει, παρά το ότι στις 19 Μαίου δεν θα έχει να πληρώσει φράγκο έτσι και γίνει κανά αστείο και δεν έρθουν τα λεφτά του bailout.

    Όσο για τα επιτόκια δεν νομίζω ότι οι 50 μονάδες απασχολούν κανένα όταν η τρέχουσα τιμή είναι στο +άπειρο (=κανένας δεν μας δανείζει).

    Reply
  7. Ότι να ναι! Συμπεριφέρονται σαν επαίτες! Και τι δεν έχουμε ακούσει από τους σοβαρότατους ελεύθερους επαγγελματίες/επιχειρηματίες μας. Πείτε πως η ΜΒ έχει 350% του GDP εξωτερικό χρέος και το Λουξεμβούργο 5000% (η Ελλάδα “μόλις” 150%). Βοηθείστε την οικονομία του Λουξεμβούργου να αναπνεύσει – βάλτε τα λεφτά σας σε τράπεζες τις Νιγηρίας (οι καταθέσεις των ξένων σε ντόπιες τράπεζες λογίζεται ως υποχρέωση των ιθαγενών σε ξένους).

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

    Reply
  8. Πέστα. Μόνο το παρακάτω με ξένισε λίγο:

    Και πως ακριβως ενισχυονται τα συγκριτικα πλεονεκτηματα? Να βοηθησω? Δεν ενισχυονται γιατι ειναι απλα εγγενη στην δομη και φυση μιας οικονομιας.

    Αν το συγκριτικό σου πλεονέκτημα είναι π.χ. η μεγάλη προσφορά μηχανικών υπολογιστών με μεταπτυχιακές σπουδές, ή το μεγάλο ποσοστό πολιτών που μιλούν καλά αγγλικά, ή το ευνοϊκό νομικό πλαίσιο για καινοτόμες επιχειρήσεις; Δεν είναι αυτά πράγματα που μπορείς να ενισχύσεις περαιτέρω;

    Reply
    • η μεγάλη προσφορά μηχανικών υπολογιστών με μεταπτυχιακές σπουδές

      Σε εργασίες υψηλής ειδίκευσης σημαντικότερη από τη ποσότητα εκείνων με τα τυπικά προσόντα είναι η ποιότητα των διαθέσιμων δεξιοτήτων τους. Και σε αυτό υστερούμε… Συνεπώς στο τομέα της πληροφορικής δεν βλέπω ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά ανταγωνιστικα μειονεκτήματα (πως άραγε θα μπορούσα τα ονομάσω το γεγονός πως γενιές και γενιές πτυχιούχων δεν μπορούν να γράψουν ούτε 10 σειρές κώδικα!).

      Επιπλέον skype, nvidia, google, microsoft και 1000δες άλλες εξειδικευμένες επιχειρήσεις πληροφορικής δεν ξεκινούν από το κράτος αλλά από νέους επιστήμονες. “Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα” που λεέι και ο λαός. Αν έχετε ικανότητες αποδείξτε το… Σταματήστε να ονειρεύεστε κράτη πατερούληδες και κεντρική οργάνωση παραγωγής

      Η αλλαγή θα έρθει μόνο μέσω της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αλλαγής των κακών συνηθειών των Ελλήνων.

      Reply
      • επ
        μιλας σε ατομο που ειναι απο τους ελαχιστους που εχει ξεκινησει σημαντικες πρωτοβουλιες στην ευρυτερη πληροφορικη.
        Καλα αναφερεσαι βεβαια σε ανταγωνιστικο πλεονεκτημα.

        γιωργο το συγκριτικο πλεονεκτημα μιας χωρας αναφερεται στους κλαδους (εχουμε πχ συγκριτικο πλεονεκτημα στην παραγωγη ντοματας και οχι παγου), το ανταγωνιστικο ειναι που αναφερεται μεταξυ χωρων (ειμαστε καλυτεροι στην παραγωγη ντοματας απο την Νορβηγια πες). Κανενα απο τα δυο παντως δεν αλλαζει σε μια μερα και θαλεγα γενικα οτι το συγκριτικο ειδικα αλλαζει πολυ δυσκολα γιατι εχει να κανει με την φυση της οικονομιας, με την εγγενη παραγωγικοτητα διαφορων κλαδων. Ακομα και αν ριχναμε την γραφειοκρατια κτλ, το συγκριτικο μας πλεονεκτημα θα παρεμενε πιθανοτατα στον ιδιο κλαδο, αυτον “που γενικα ειμαστε καλοι”.

        Αυτο που τελικα ειναι το ζητημα ειναι απλα η αυξηση της παραγωγικοτητας σε ολους τους κλαδους.

        Reply
        • SG δυστυχώς δεν τυγχάνει να γνωρίζω το Γιώργο. Το μήνυμα μου δεν ήταν σε καμία περίπτωση επι του προσωπικού.

          Έχεις δίκαιο σε σχέση με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα – είναι συγκριτικά και αξιολογούνται ως τέτοια μόνο αν έχουν συγκεκρικένες ιδιότητες (BTW παλαιότερα έχει βρεί το κουράγιο να διαβάσω τη τριλογία του Porter :) ) Σε τομείς υψηλής ειδίκευσης σημαντικότατη προστιθέμενη αξία μπορεί να προκύψει με μόλις μερικές χιλιάδες εξαιρετικά ψαγμένους/ειδικευμένους επιστήμονες (αλλά όχι από 100δες χιλιάδες ημιμαθών)

          Reply
  9. SG δυστυχως τα πραγματα δεν ειναι καθολου καλα!και δεν εννοω οτι δεν παει καλα η οικονομια. εννοω οτι ο κοσμος δεν εχει καταλαβει καν γιατι εχουμε φτασει σε αυτη την κατασταση.

    η συντριπτικη πλειοψηφεια απορριπτει το ΔΝΤ αλλα και τα σκληρα μετρα που προτεινει η ΕΕ. κατηγορουμε τους πολιτκους για τα παντα αλλα οποτε καποιος πολιτικος παει να παρει σοβαρα μετρα τον καταψηφιζουμε. επισης αρχιζουμε παλι να συνωμοσιολογουμε και τα ριχνουμε ολα στους ξενους. Τα ΜΜΕ πρεπει να παρουν βραβειο στην παραπληροφορηση.ελαχιστες ειναι οι υγιης φωνες που ακουγονται.

    ακουγεται επισης οτι οι υπουργοι της κυβερνησης δυσανασχετουν εντονα και δυσκολα θα προχωρησει η υλοποιηση των μετρων. στην αρχη πιστευα οτι η επιτιρηση απο ΕΕ-ΔΝΤ θα μπορουσε να φερει μια ασπρη μερα αλλα τωρα βλεπωντας τις αντιδρασεις του κοσμου να αυξανονται πραγματικα χανω καθε ελπιδα οτι θα υλοποιηθουν τα μετρα.

    Reply
  10. Σωτήρη και Θάνο,

    πράγματι η αγωνία μου είναι πως να πω χρήσιμα πράγματα χωρίς ταυτόχρονα να κακολογήσω την Ελλάδα. Θα προσπαθήσω να αναφερθώ στο θέμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Το ζήτημα που θίγει ο Θάνος είχα σκοπό να το αναφέρω ως μέρος του προβλήματος. Την αποτροπή τέτοιου ενδεχομένου είχε το όριο για το έλλειμα στο 3% του ΑΕΠ που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας που όμως δυστυχώς δεν έχει τη στήριξη του κόσμου καθότι οι πολιτικοί λέγανε ότι πρέπει να το πιάσουμε επειδή έτσι επιβάλλει η Ε.Ε. αντί να το στηρίξουν επί της ουσίας, ότι δηλαδή είναι χρήσιμο προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο χρεοκωπίας.

    Reply
  11. κσταμο

    SG μ’αρέσει η αισιοδοξία σου που ακόμα και τώρα θεωρείς ότι η Ελλάδα δεν έχει χρεωκοπήσει, παρά το ότι στις 19 Μαίου δεν θα έχει να πληρώσει φράγκο έτσι και γίνει κανά αστείο και δεν έρθουν τα λεφτά του bailout.

    ειναι θεμα ακριβολογιας οχι αισιοδοξιας. Εως σημερα η Ελλαδα εχει ανταποκριθει πληρως στις υποχρεωσεις της, αντιθετα με αυτο που νομιζουν ακομα και πανεπιστημιακοι μακροοικονομολογοι (που με ρωτουσαν πριν κατι βδομαδες).

    Όσο για τα επιτόκια δεν νομίζω ότι οι 50 μονάδες απασχολούν κανένα όταν η τρέχουσα τιμή είναι στο +άπειρο (=κανένας δεν μας δανείζει).

    Οχι δεν ειναι στο απειρο, ειναι (στην δευτρογενη αγορα) σε ενα επιτοκιο που πριν 10-15 χρονια θα μας φαινοταν απολυτα λογικο.

    θανο

    ακουγεται επισης οτι οι υπουργοι της κυβερνησης δυσανασχετουν εντονα και δυσκολα θα προχωρησει η υλοποιηση των μετρων. στην αρχη πιστευα οτι η επιτιρηση απο ΕΕ-ΔΝΤ θα μπορουσε να φερει μια ασπρη μερα αλλα τωρα βλεπωντας τις αντιδρασεις του κοσμου να αυξανονται πραγματικα χανω καθε ελπιδα οτι θα υλοποιηθουν τα μετρα.

    εκει ειναι οντως η μεγαλη μαχη, οπως ελεγα και προηγουμενως, το ΔΝΤ δεν μπορει να κανει τιποτα σε αυτο, εμεις μονοι μας πρεπει να σοβαρευτουμε.

    Reply
  12. ειναι θεμα ακριβολογιας οχι αισιοδοξιας. Εως σημερα η Ελλαδα εχει ανταποκριθει πληρως στις υποχρεωσεις της, αντιθετα με αυτο που νομιζουν ακομα και πανεπιστημιακοι μακροοικονομολογοι (που με ρωτουσαν πριν κατι βδομαδες).

    OK, όπως και η Lehman Brothers στις 14/9/08 δεν ήταν μια χρεωκοπημένη εταιρία, ο Τιτανικός στις 01.00 το βράδυ της 15/4/12 ήταν ένα μη βυθισμένο πλοίο, όπως αυτός που πηδάει από τον ουρανοξύστη και καθώς περνάει το μπαλκόνι του 1ου ορόφου φωνάζει “Ως εδώ όλα καλά!”.
    Τεχνικά όλα τα παραπάνω είναι σωστά, εφόσον όμως πρακτικά η διαφορά ενός αναπόφευκτου αναμενόμενου γεγονότος από την παρέλευσή του είναι απλά μερικές αγωνιώδεις στιγμές, ποιος ο λόγος να διατυμπανίζεις ότι δεν ήρθε ακόμα το μοιραίο;

    Ή αν ο υποτιθέμενος τύπος του ουρανοξύστη έπεφτε σε ένα δίχτυ της πυροσβεστικής, πώς θα σου φαινόταν αν τους έλεγε ότι “μα δεν είχα σκοτωθεί ακόμα, εντάξει είχα ένα προβληματάκι αλλά απλά θέληση χρειαζόμουν και όλα θα ήταν ΟΚ”; Θα τον χαρακτήριζες ακριβολόγο ή αθεράπευτα αισιόδοξο;

    Reply
  13. Συγχαρητήρια SG για τα άρθρα που γράφεις αλλα και στους σχολιαστές σου!! Ειμαι των ανθρωπιστικών σπουδών και δεν μπορώ να μιλήσω σαν εσάς πανω σε οικονομικά θέματα όσον αφορά το καθαρά πρακτικό μέρος.
    Ως 24 χρόνια δημόσιος υπαλληλος, όμως έχω να πω μερικά πράγματα που τόσα χρόνια τα ζούσα και τα ζω από μέσα. Οι άνθρωποι (οι Έλληνες … καποιοι.. πολλοι ) δεν πρόκειται να καταλάβουν ακομη τίποτα. Δεν θέλουν να αλλαξει τίποτα και οτιδήποτε και να γινει θα το θεωρήσουν άδικο. Γι’ αυτο παρατηρείτε ότι βρίκονται σε ένα δικό τους κόσμο. Διέπονται απο το νόμο της αδράνειας…. ίσως μεχρι να έρθει η πρόσκρουσηηηη στον πατο. Ζητάνε πράγματα που δεν γίνονται όμως το κράτος μέχρι τωρα τα έκανε μην το ξεχνατε αυτό!
    Ήθελες δουλειά πχ σε διόριζε “ο μπαρμπας απο τη Κωρόνη”…
    αυτό λέει και το αρθρο της καθημερινής… περιμένουν ακομη από το κράτος. Δεν το έχουν καταλάβει ότι το κράτος ΦΑΛΗΡΙΣΕΕΕΕΕΕΕ, παει. Δεν έχει άλλο τι να δωσει. Καποια στιγμή ήταν αναμενόμενο. Μερικοι από μας το περιμέναμε. Θα σας πω κατι που το ξέρετε φυσικά αλλά με λιγες παραπανω λεπτομέρειες:
    Πλήθος αχρήστων μπήκαν μεσα στο δημόσιο. Οι πελατειακές σχέσεις κατέστρεψαν τη χώρα.Οι μεταταξεις που έκανε η κυβέρνηση Σημίτη καπου γύρω στο ’98 αν θυμαμαι υπήρξαν μεγάλο πλήγμα. Είδαμε καθαρίστριες, φύλακες, και εργάτες να γινονται διοικητικοί υπαλληλοι με μηδενικά προσόντα, αχρηστοι κηφήνες που δεν μπορούσαν και δεν μπορούν τίποτε να κάνουν. Αργότερα τους έστειλαν, με κρατικά κονδύλια μαλιστα, να μάθουν ΗΥ. Εκεί να δείτε !!!!!! Γύρισαν πίσω και το μόνο που είχαν μαθει ήταν να παιζουν πασιέντζες!!! πολλοί απο αυτούς απαιτουσαν να έχουν μπροστά τους οθόνη δήθεν για να δουλεύουν (αφού ήταν ανεπιδεκτοι να μάθουν έστω και ένα απλο κειμενο στο word). Προσπαθήσαμε να τους μαθουμε να κανουν κάποιες στοιχειώδεις δουλειές διοικητικές και ή δυσανασχετούσαν ή ήταν ανεπιδεκτοι!!!! Ακόμα και μεχρι σήμερα ταλανιζόμαστε από αυτους!!!! και το κακό είναι ότι δεν μπορεί κανείς να τους διώξει και έτσι επιβιώνουν…. και καμμιά φορά μερικοι και με μεγαλυτερο μεσον έχουν και θέσεις κλειδιά όπου φυσικα μπλοκάρουν το σύμπαν….και επειδή δεν μπορουν να καταλάβουν τίποτα μπλοκάρουν και τους φιλότιμους υπαλληλους που προσπαθούν να δουλέψουν μπας και κρατηθεί τίποτα όρθιο.
    Έτσι λοιπόν μείναμε χωρίς καθαριστρες, φύλακες, εργάτες αφού ο καθένας τους έπιασε μια αναπαυτική πολυθρόνα και ένα γράφείο και όλη μέρα αραλικι…. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρωνει το κράτος τους άχρηστους χωρίς αντικειμενο αλλα να πληρώνει και τα εξωτερικά συνεργεία καθαρισμού, φύλαξης και εργατών. πολλαπλασίασε τα έξοδα για να έχει τους κηφηνες! Απιστευτο! Είχε υπογράψει την καταταδίκη του!
    Και το καλύτερο ήταν ότι ήταν και προκλητικοί για πολλους απο μας που λογω ειδικότητας προσπαθούσαμε με νύχια και με δοντια να κρατήσουμε την υπηρεσία στο ύψος της για να μην είναι ζημιογώνα στο ελληνικό δημόσιο και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολιτες της.
    Οι άνθρωποι αυτοί τωρα κλαινε γιατι θα τους κόψουν τα δωρα και τα επιδόματα και αναθεματίζουν το ΔΝΤ όπως και σε μενα. Ειναι αδύνατον να καταλαβουν ότι ο λογος ύπαρξης τους στην δουλειά που είναι, είνα ένας απο τους πολλους που μας έφερε στην πορτα του. Οι άνθρωποι αυτοί παιρνουν το ίδιο σχεδον μισθό με μενα και με τους άλλους συναδέλφους που ανηκουμε στο εξειδικευμενο προσωπικό και βγάζουν και γλώσσα. Αυτές είναι οι αδικιες. Πελατειακές σχέσεις όμως και συνδικατα έκαναν καλα την δουλεια τους τοσα χρόνια αφού δρούσαν υπογείως και ο ένας εξυπηρετουσε τον άλλον και οι περισσότεροι συνδικαλιστές ήταν πουλημενοι!!!!!!!!

    Reply
  14. Φαιη

    σευχαριστουμε για τα καλα σου λογια.

    αυτα που λες τα υποψιαζομαι γενικα, τα εχω ακουσει και κατα καιρους αλλα καλο ειναι να μαθαινουμε και λεπτομερειες. Ειναι νομιζω γεγονος οτι πολλοι εχουν παρεξηγησει τον ρολο του δημοσιου, αντι για παροχη πολυτιμων υπηρεσιων νομιζουν οτι ειναι χωρος σταθμευσης υποκαταρτισμενων αναξιοπαθουντων.

    Θα χρειαστει πληροφορηση για να καταλαβουν τοσο οι ιθυνοντες οσο και οσοι εχουν βρει τετοιες θεσεις οτι αυτη η τακτικη μας οδηγει στον γκρεμο.

    Ως τοτε αναρωτιεμαι πως μπορει να καθιερωθει θεσμικα να αξιολογουν αλληλους οι υπαλληλοι, χωρις να υπαρχουν τριβες αλλα και στρατηγικα μαχαιρωματα. Γιατι ποιος ξερει αν δουλευεις καλα ή οχι, αν οχι οι συναδελφοι σου?

    Παρεπιμπτοντως, ειπα ετσι για πειραμα να στειλω μεηλ σε οσους συλλογους βρηκα. Για 2-3 δεν βρηκα καν σελιδα (ειναι αυτα που ελεγαν για την ελλιπη χρηση νεων τεχνολογιων), οι δε οδοντιατροι χτυπηθηκαν λεει απο ιο (που φαινεται τους εμποδιζει να δωσουν ενα η-μεηλ επικοινωνιας)!

    oee@oe-e.gr,
    tee@central.tee.gr,
    pfs@hellasnet.gr,
    epimelites@odee.gr,
    pisinfo@pis.gr,
    info@geotee.gr
    cc kathimerini@kathimerini.gr
    date 2 May 2010 23:13
    subject Διακηρυξη επαγγελματικων συλλογων – 20 Απριλιου

    Χαιρετε

    στις 20 Απριλιου κανατε μια διακηρυξη για την οικονομικη κριση, οπως διαβασαμε τουλαχιστον στην Καθημερινη.

    Η διακηρυξη αυτη μου φαινεται εκτος τοπου και χρονου, θολη, με πολλες ανακριβειες και ακατανοητη σε πολλα σημεια. Εκει που ειναι κατανοητη, ειναι εντελως ασυμβατη με το συμφερον της χωρας.
    Λεπτομερειες εδω:
    http://anamorfosis.net/blog/?p=2580

    Για λογους δεοντολογιας σας ενημερωνουμε για το κειμενο και την κριτικη που γινεται. Αν εχετε απαντηση σε αυτην την κριτικη, ειστε ευπροσδεκτοι να σχολιασετε ή να μας στειλετε απαντηση προς δημοσιευση.

    Χαιρετω

    Reply
  15. Νομίζω πώς ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων μας πηγάζει απο την αδυναμία του ατόμου να αποτραβηχτεί απο τον μικρόκοσμο του και να δεί τον ευρύτερο κόσμο γύρω του. Για την ακρίβεια πιστευω πως δέν έχει κάν αντιληφθεί το πόσο τον επηρεάζει.

    Αυτά που αναφέρει η Φαίη είναι κομμάτια της λογικής του θράσσους που όχι μόνο διορίζει υπεράριθμους υπαλλήλους αλλά “επιλέγει” άτομα χωρίς κάποια κατάρτιση και μάλιστα τους τοποθετεί σε πόστα φαντάσματα ή χωρις ουσιαστικό αντικείμενο. Γνωρίζω καθαρίστρια που είναι πλέον διοικητική υπάλληλος με 3000 ευρώ μισθό τον μήνα. Έτσι, για παράδειγμα…

    Δέν είναι και δύσκολο να διακρίνει κανείς οτι έχουμε απίστευτα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, καμία ποιότητα υπηρεσιών καθώς και τεράστια προβλήματα στελέχωσης νοσοκομείων και σχολείων!!!

    Ο κάθε ένας απο εμάς κοιτάει μόνο το τι παίρνει χωρίς να αντιλαμβάνεται οτι πρέπει να δώσει αρκετά περισσότερα. Αφού υπάρχει κάποιος να παίρνει περισσότερα τότε θέλω και εγώ!!!

    Απορώ εάν είναι έμφυτη η ελληνική “εξυπνάδα” ή αν την καλλιεργούμε τόσο πολύ…

    Reply
  16. Yπάρχουν πάντως και σοβαροί έλληνες επιστήμονες, με μεστό και ουσιαστικό λόγο. Διαβάστε εδώ τι προτείνει το Life Member στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (CLH) για έξοδο από την κρίση:

    Οπως στάση πληρωμών και κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος;

    τα γράφει και στα αγγλικά αυτά;

    Reply
    • Ο ΣΣ είναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και ιστορίας. Δεν νομίζω πως το γεγονός ότι είναι life-member στο Clare Hall είναι τόσο σημαντικό (όχι τουλάχιστον όσο το γεγονός ότι δεν έχει σπουδάσει οικονομικά)

      Reply
  17. ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων μας πηγάζει απο την αδυναμία του ατόμου να αποτραβηχτεί απο τον μικρόκοσμο του και να δεί τον ευρύτερο κόσμο γύρω του. Για την ακρίβεια πιστευω πως δέν έχει κάν αντιληφθεί το πόσο τον επηρεάζει.

    μα δεν τους επηρεαζε εως σημερα! η απαντηση του κρατους στην φοροδιαφυγη και την υπολειτουργια των υπηρεσιων ηταν να φορτωνει περισσοτερο το δημοσιο χρεος. Οι περισσοτεροι Ελληνες ειχαν πιστεψει οτι τελικα το χρεος θα το πληρωσει καποιος αλλος!
    Ειναι σημαντικη η στιγμη που ζουμε, η ζωντανη και χτυπητη αποδειξη οτι ολα καποτε πληρωνονται.

    Γνωρίζω καθαρίστρια που είναι πλέον διοικητική υπάλληλος με 3000 ευρώ μισθό τον μήνα. Έτσι, για παράδειγμα…

    στο δημοσιο?
    δεν υπαρχουν καποιες ελαχιστες προϋποθεσεις (ικανοτητων και γνωσεων) για καλοπληρωμενες θεσεις?

    σναπ και επ
    θελω καποτε να μαθω ρε παιδι μου τι κανει τοσο κοσμο και ΜΜΕ να πιστευουν οτι ο καθενας ειναι αρμοδιος να μιλησει για τα οικονομικα, εκτος απο τους οικονομολογους.

    Δεν νομίζω πως το γεγονός ότι είναι life-member στο Clare Hall είναι τόσο σημαντικό

    τι εστι life member?
    Αλλα τελοσπαντων ναι, πρεπει να μαθουμε καποτε οτι εκαστος στο ειδος του και εκτος αυτου μπορει να ειναι εξισου επιρρεπης σε λαθη οσο καθε άλλος αμυητος. Γιατι τις κουταμαρες περι οικονομικων που εχω ακουσει απο κορυφαιους φυσικους δεν τις εχω ακουσει απο μπακαληδες.

    Reply
    • τι εστι life member?

      http://www.clarehall.cam.ac.uk/index.php?id=324

      Δεν είναι κάτι σημαντικό – έτυχε να περάσει από το Clare college για κάποιο λόγο. Life membership έχουν οι περισσότεροι φοιτητές (visiting ή μη) στα κολέγια τους

      Reply
  18. 8 ) Αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου που οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών

    τι να πεις και τι να αφησεις… αναρωτιεμαι, δεν βγηκε ενας στους συλλογους αυτους να τους πει ρε παιδια θα μας παρουνε με τις ντοματες.

    Reply
  19. τα μακροοικονομικά μοντέλα του σήμερα τι ρόλο θα παίξουν στην επόμενη κρίση και τι κριτικές θα λάβουν?

    Reply
  20. S_G, Η απορία σου αυτή:

    στο δημοσιο?
    δεν υπαρχουν καποιες ελαχιστες προϋποθεσεις (ικανοτητων και γνωσεων) για καλοπληρωμενες θεσεις?

    …μου δίνει την αφορμή να πω κάτι που έχω διαπιστώσει εδώ και πολύ καιρό από την επαφή μου με το ελ. δημόσιο. Ακόμη και οι πιο φιλελεύθεροι / δυτικόφρονες Έλληνες είναι άθελά τους κρατιστές (με το συμπάθειο και καλοπροαίρετα). Κι αυτό γιατί υποθέτουν την ύπαρξη ενός στοιχειωδώς ορθολογικού ελ. δημοσίου.
    Δηλ. δεν υπάρχουν καν καθορισμένες θέσεις εργασίας, κάτι το στοιχειώδες για οποιαδήποτε επιχείρηση. Το Ελ. Δημόσιο προσλαμβάνει υπαλλήλους (=μη ανέργους) έτσι… γενικώς. Ζητάει 5 χημικούς μηχανικούς, 3 “οικονομολόγους” (δηλ. 3 λογιστές), 7 φυσικούς, 1 “πολεοδόμο” (δηλ. 1 πολιτικό μηχανικό που έκανε ένα μάθημα πολεοδομίας στο τελευταίο έτος), 3 φιλολόγους (που θα τους μετατρέψει σε γραμματείς – διοικητικούς υπαλλήλους) και αφού προσληφθούν, 1+ χρόνο μετά την όλη διαδικασία, τους “τοποθετεί” …κάπου (“όπου υπάρχουν ανάγκες”), δηλ. ανάλογα με το ποιος προϊστάμενος θα πιέσει αποτελεσματικότερα ότι “θέλει άτομα” εκείνη τη στιγμή (αφού θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη).

    Επί του συγκεκριμένου, ναι, υπάρχουν “τυπικές προϋποθέσεις”, όπως π.χ. διοικητική εμπειρία (άρα να σε έχουν διορίσει σε κάποια “θέση ευθύνης” πιο πριν), να έχεις κάποια χρόνια προϋπηρεσίας κτλ. Εννίοτε (συχνά) υπάρχει και η απαίτηση για κατοχή κάποιου πτυχίου (καθορισμένο και με συντεχνιακή οπτική) αλλά και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρακαμφθεί με διάφορους τρόπους. Π.χ. θέλουμε κάτοχο πτυχίου τάδε, με μεταπτυχιακό / διδακτορικό ή κάτοχο πτυχίου δείνα…. ή αν δεν υπάρχει κάποιος με τα σχετικά προσόντα μπορεί να είναι υπάλληλος με χ χρόνια προϋπηρεσίας και ψ χρόνια εμπειρία σε “θέση ευθύνης”… Άρα, φροντίζουμε να μην υπάρχουν οι α και β στην εν λόγω διεύθυνση και καταλήγουμε εξ αντανακλάσεως στον γ (ο οποίος ήταν και ο αρχικός μας στόχος…). Απλά ένα παράδειγμα.
    Για 3000 ευρώ πάντως δεν γνωρίζω, πλην του Υπ. Οικονομικών [Οι υπουργοί σημειωτέον δεν αμείβονται με πολύ περισσότερα απ’ ότι ακούω. Αντιθέτως οι, άχρηστοι, βουλευτές πλησιάζουν τα 10.000 ευρώ]. Πιθανώς να πρόκειται για περίεργη θέση με πολλές επιτροπές κτλ. Μόνο οι γεν. διευθυντές παίρνουν τόσα λεφτά. Όλοι οι άλλοι είναι περίπου στα ίδια, ένα ακόμη δείγμα ανορθολογισμού στην οργάνωση του ελ.δημοσίου.

    Ως προς την ανακοίνωση των “επιστημονικών” συλλόγων, και σε αυτούς κυριαρχούν τα τερτίπια των διαφόρων συνδικαλιστάδων (εννίοτε γραβατωμένων) οι οποίοι λένε ότι λένε προκειμένου να παραστήσουν τους αγωνιστές “στη βάση”/ψηφοφόρους τους…

    Reply
  21. Μία είναι η λογική. Η λογική του εργάτη και του εργαζόμενου. Θάνατος στις ψευδοεπιστημονικές απόψεις. Λεφτεριά στον επαναστάτη αγωνιστή.

    Reply
  22. Το στοιχειώδες δημόσιο είναι απαραίτητο για την απελεύθερωση του προλεταριάτου απ’τα δεσμά του νεοφιλελεύθερου δυνάστη. Εδώ πέρα είστε όλοι υπό παρακολούθηση. Θα σας θυμηθούμε όταν γίνει η επανάσταση των εργατών.

    Reply

Leave a Comment