Ο εμπρησμός της συναγωγής Ετς Χαΐμ στα Χανιά

Λίγες ημέρες πριν μερικοί συμπολίτες μας πυρπόλησαν την συναγωγή Ετς Χαΐμ στα Χανιά. Για δεύτερη φορά.

Κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας ζητούν την βοήθειά μας για να την αποκαταστήσουν.

Ας βοηθήσουμε τους δεύτερους, όχι τους πρώτους. Με πράξεις, όχι με λόγια. Πάντα, όχι μόνο σήμερα.

Αναδημοσιεύω:

People wishing to make a donation can do it in one of two ways, wire transfers can be made to directly to the Synagogue account at…

ALPHA BANK (Hania, Crete)
Account name: Friends of Etz Hayyim
Account # 776-002101-087154
IBAN: GR74 0140 6600 7760 0210 1087 154
BIC: CRBAGRAA

Or checks may be sent to…
International Survey of Jewish Monuments
Attn: Sam Gruber
PO Box 210
118 Julian Place
Syracuse, NY 13210

Please be sure to note on your checks that it is for Etz Hayyim Synagogue in Hania. The ISJM is a registered charity in the US (for more information you can see their site http://www.isjm.org).

Nicholas Hannan-Stavroulakis / Director Etz Hayyim Synagogue/ Hania

25 thoughts on “Ο εμπρησμός της συναγωγής Ετς Χαΐμ στα Χανιά”

  1. Πολύ καλή πρωτοβουλία!

    Ας στείλουμε όλοι λεφτά σε μια θρησκευτική, φιλανθρωπική οργάνωση στη Νέα Υόρκη…

    Ήμαρτον πια με τους κλαψιάρηδες σημίτες (εβραίους και άραβες). Καταδικαστέα, βάρβαρη κι απολίτιστη ενέργεια ο εμπρησμός θρησκευτικών ή άλλων πολιτιστικών χώρων!

    Εάν όμως μας περισσεύουν χρήματα, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι οι εβραίοι ίσως να μην είναι πρώτοι στη λίστα των ομάδων που έχουν ανάγκη.

    Στο άλλο επίπεδο τώρα, αυτό της συμπαράστασης στους πιστούς, που έχασαν το χώρο λατρείας τους και, κυρίως, υπέστησαν το ψυχολογικό τραύμα της βεβήλωσης του, ας βρούμε πιο ουσιαστικούς τρόπους υποστήριξης.

    Επίσης, ας αναλογιστούμε αν πράγματι υποστηρίζουμε την ανεξιθρησκεία κι έμπρακτα. Αν ναι, τότε ας βοηθήσουμε κι άλλες θρησκείες κοντινής γεωγραφικής προέλευσης να αποκτήσουν νόμιμους τόπους λατρείας.

    Εάν πάλι είμαστε κατά, ας σταματήσουμε κι εμείς οι χριστιανοί να κλαιγόμαστε για τα “δίκια” μας σε αλλόθρησκες χώρες και πολιτισμούς και σε “χαμένες πατρίδες”. Εξάλλου, εκεί δε διακηρύσσει κανείς ότι σέβεται όλες τις θρησκείες εξίσου, ούτε έχουν προσυπογράψει τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη.

    Reply
  2. Ήμαρτον πια με τους κλαψιάρηδες σημίτες (εβραίους και άραβες)

    Η έννοια σημίτες αναφέρεται στους ανθρώπους που μιλούν την σημιτική γλώσσα και δεν αναφέρεται σε φυλή – όπως είμαι σίγουρος οτι ξέρεις οι ρωμανιώτες εβραίοι μιλάνε τα ελληνικά από τα ελληνιστικά χρόνια, ενώ σημαντικό μέρος των νυν χριστιανών ελλήνων μιλούσαν άλλες γλώσσες.

    Επίσης συμφωνώ οτι οι εβραίοι δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα. Ούτε και οι χριστιανοί νομίζω οτι έχουν.

    Reply
  3. Κώστα,

    αν αρχίσουμε την κολοκυθιά των ιεραρχήσεων και των προτεραιοτήτων δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Πράγματι, οι πόροι είναι περιωρισμένοι, αλλά ας κάνουμε μια φορά το καλό και ας το ρίξουμε στο γιαλό.

    Από κει και πέρα βέβαια, το να στείλη κανείς μια οικονομική ενίσχυση για να καθησυχάση την συνείδησή του πράγματι δεν λύνει το πρόβλημα. Θα εγκαινιαστή πάλι η συναγωγή, αλλά η αιτία του κακού θα μένη εκεί.

    Τέτοια επίθεση σε χώρο λατρείας είναι πρωτοφανής και πρέπει να μην επαναληφθή. Το ζήτημα είναι ασφαλώς και αστυνομικό, αλλά όχι μόνο.

    Reply
  4. @abravanel
    Η χρήση του όρου στο σχόλιό μου αφορά λαούς. Δεν επεισέρχομαι στα περί “φυλών”, εκτός αν θέλεις να διακινδυνέψεις ορισμό της φυλής για τα ανθρώπινα όντα.

    Φαντάζομαι (δεν έχω χρόνο να ψάξω παράδειγμα) ότι ενέργειες εναντίων ρωμανιωτών εβραίων θα έχουν χαρακτηριστεί ως αντισημιτικές. Αν θέλεις, δέξου το σε αντιστοιχία. Αλλιώς σβήστο νοερά μαζί και τις παρενθέσεις και κράτα το περιεχόμενο.

    Αυτή τη στιγμή, οι πρώτοι που έρχονται στο μυαλό μου και μοιάζουν να χρειάζονται τουλάχιστον χρήματα, είναι οι Αϊτινοί. Καθόλου δε με απασχολεί αν είναι χριστιανοί, δωδεκαθεϊστές, κάνουν βουντού ή θυσιάζουν παρθένες στον αντίχριστο.

    Reply
  5. αυτο που οντως με ανησυχει ιδιαιτερα ειναι γιατι γινονται τωρα τετοιες επιθεσεις! Δεν εχουμε παραδοση σε τετοια πραγματα στην Ελλαδα και δεν βλεπω καμμια ιδιαιτερη αφορμη. Μου φαινεται οτι ολα αυτα συσχετιζονται κατα καποιον τροπο με την γενικοτερη εξαγριωση των ηθων στην Ελλαδα, τις ιδιαιτερα πολλες και ιδιαιτερα βιαιες κινησεις που εχουμε δει απο καθε ακραιο χωρο (αριστερο και δεξιο) και οι οποιες αλληλοενισχυονται οσο δεν εχουμε καταπολεμηση τους με συνεπεια και σοβαροτητα.

    Παντως, οπως ειπα και αλλου, δεν μπορω να μην προσεξω οτι η σελιδα της συναγωγης ειναι στα αγγλικα και παρομοιως και η εκκληση για ενισχυση (?). Σε συμβολικο επιπεδο ειναι αυτη μια πολυ κακη ιδεα νομιζω, απο μας, τους συμπολιτες τους, ζητανε ενισχυση ή απο καποιους αγγλοφωνους?

    Reply
    • Δεν εχουμε παραδοση σε τετοια πραγματα στην Ελλαδα και δεν βλεπω καμμια ιδιαιτερη αφορμη.

      Κάμπελ, ΕΕΕ, Φαρδής.

      Reply
  6. Από πού ακριβώς προκύπτει πως η συναγωγή πυρπολήθηκε από συμπολίτες μας;

    Reply
    • Μερικές φορές καλό είναι να μη βιαζόμαστε, γιατί υπάρχουν και τα γεγονότα.
      Φυσικά υπάρχουν και έλληνες ρατσιστές και αντισημίτες, αλλά τα περιστατικά αυτά μού είχαν φανεί εξ αρχής περίεργα και φαίνεται ότι η ως άνω είδηση δικαιώνει τους ενδοιασμούς μου. Γενικά ας είμαστε λίγο προσεκτικοί στο αυτομαστίγωμα:-) Να γίνεται όταν πρέπει και μετά λόγου γνώσεως …για να πιάνει κιόλας.

      Reply
  7. Σωτήρη το επικοινωνιακό πρόβλημα της συναγωγής ελπίζω να διορθωθεί αλλά είναι κατανοητό. Μετά το Shoa δεν έμεινε εβραϊκή ψυχή στα Χανιά. Τα μέλη της συναγωγής σήμερα είναι περισσότερο ξένοι επισκέπτες παρά Έλληνες. Αυτό ούτε υποβαθμίζει την ιστορική αξία της συναγωγή. -λ:ηρ

    Reply
  8. Για να συνοψίσω, μάλλον ατυχής η συγκεκριμένη ανάρτηση. Ούτε αναπτύσσει κάποια σκέψη ούτε πληροφορίες δίνει. Ηλεκτρονική ζητιανιά… κι ας μου συγχωρηθεί το ύφος (ή όχι).

    Reply
    • Κώστα, πράγματι, γιαυτό και ποτέ μου δεν είχα δημοσιεύσει συλλογική διαμαρτυρία, έκκληση ή κάτι παρόμοιο. Όχι πως το περηφανεύομαι, απλώς δεν το συνηθίζω.

      Αλλά αυτό που έγινε ήταν πολύ πολύ άσχημο.

      Reply
  9. Να βγώ να κάνω τον συνήγορο μου φαίνεται άκαιρο στο συγκεκριμένο ιστολόγιο. :-)

    Αλλά θέλω να τονίσω οτι δεν είναι θέμα χρημάτων – είναι θέμα να προσπαθήσει κάποιος να δείξει απτά την αλληλεγγύη του. Αν μπορείτε να στείλετε μια καρτ ποστάλ της πόλης σας με δυο λόγια θα ήταν ακόμα καλύτερα αλλά αυτό θα ακουγόνταν ακόμα πιο χαζό σε μερικούς. Γιατί το να ζητήσω να διοργανωθεί κάποια διαμαρτυρία όπως όταν κάηκε το Στέκι των Μεταναστών δε νομίζω οτι θα βρω εθελοντές.

    λ:ηρ υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες οτι είναι ακροδεξιές ομάδες που ευθύνονται – ενδεικτικό είναι οτι η Χρυσή Αυγή φρόντισε να τους φωτογραφίσει σε ανακοίνωση που έβγαλε για να αποποιηθεί των ευθυνών της. Τα Χανιά είναι μικρή πόλη είπαμε.

    Επίσης η Ελλάδα όντως έχει παράδοση αν και ο μεταπολεμικός αντισημιτισμός της δεν υπήρξε εξαιρετικά βίαιος. Αλλά αν σου πω οτι τα τέλη του ΄80 είχαμε μπαράζ επιθέσεων εναντίων εβραϊκών καταστημάτων στο Βόλο; Για κάτι πιο απτό ρίξε μια ματιά στον Ανθρωπο από την Μαντζουρία. Τα φαινόμενα δεν είναι κανούργια – απλώς πλεον με το ιντερνετ δε μπορούν να κρύβονται.

    Reply
  10. abravanel αντιλαμβάνομαι αυτό που γράφεις για συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά υπάρχει διαφορά στο τι γνωρίζουμε και στο τι πιστεύουμε.

    Όπως κι ο αγαπητός συντάκτης του αρχικού κειμένου έτσι κι εγώ πιστεύω πως πρόκειται για ακροδεξιά ανθρωποειδή. Δεν το γνωρίζω όμως και δεν μπορώ να πάρω απόλυτη θέση.

    Γνωρίζω είναι πως κάποιοι πίθηκοι κάψαν τη συναγωγή κάτω από συνθήκες πιστεύω οριακής συγκάλυψης και ενθάρρυνσης από τις ίδιες αρχές που θα έπρεπε να είχαν αποτρέψει τον δεύτερο εμπρησμό. Αυτό είναι για μένα το πιο ανησυχητικό φαινόμενο.

    Reply
  11. ο ληρ τεχνικα εχει δικιο, μπορει και να ηταν κεντροευρωπαιοι ναζι μεταμφιεσμενοι σε χαζοτουριστες :) Καλο ειναι αφου απαιτουμε γενικα σοβαροτητα και ακριβολογια, να παραδεχτουμε οτι δεν εχουμε ιδεα ποιοι το εκαναν.

    οποιοι και αν ηταν ομως ειναι καταδικαστεοι και η πραξη τους εντελως ανανδρη και ανεπιθυμητη.

    Αυτο δηλωνει ρε Κωστα η αναρτηση και δεν νομιζω οτι χρειαζονται και παρα πολλες λεξεις για να το πει. Οποιος θελει ας στειλει λεφτα, οποιος θελει ας στειλει μια καρτα, οποιο ςθελει ας γραψει ενα κειμενο ή ενα σχολιο. Το σημαντικο ειναι να δειξουμε ο καθενας με τον τροπο του οτι δεν μας αντιπροσωπευουν αυτοι οι καφροι, καταδικαζουμε απεριφραστα τις πραξεις τους και θελουμε να εφαρμοστουν αμεσα αυτα που προβλεπουν οι σχετικοι νομοι μας. Και αν υπηρξε συγκαλυψη ή ενισχυση απο φορεις του κρατους να ερευνηθει και να αποδοθουν ευθυνες.

    Σωτήρη το επικοινωνιακό πρόβλημα της συναγωγής ελπίζω να διορθωθεί αλλά είναι κατανοητό. Μετά το Shoa δεν έμεινε εβραϊκή ψυχή στα Χανιά. Τα μέλη της συναγωγής σήμερα είναι περισσότερο ξένοι επισκέπτες παρά Έλληνες. Αυτό ούτε υποβαθμίζει την ιστορική αξία της συναγωγή

    για λογους αρχης και σεβασμου, πρεπει να υπαρχει και ιστοσελιδα στα ελληνικα. Οταν ενας δημος στις ΗΠΑ που εχει 5-6 Ελληνες μεταφραζει την ιστοσελιδα του στα ελληνικα, το βλεπω ακομψο να μην το κανει μια ελληνικη συναγωγη. Και φυσικα δινει λαβες για διαφορες παραλογες μισαλλοδοξες ιδεες.

    Reply
  12. Δυστυχώς σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ευδοκιμούν τόσες και τόσες περιθωριακές ιδεοληψίες, δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν τέτοιες ενέργειες. Είναι σίγουρα λυπηρό που το θέμα δεν αναδεικνύεται από τα κεντρικά μέσα, όσο κι αν η αρνητική διαφήμιση είναι κι αυτή διαφήμιση. Θα εκπλαγώ ιδιαιτέρως αν υπάρξει οποιαδήποτε σύλληψη, σε μια περιοχή της χώρας που έχει ούτως ή άλλως δικούς της νόμους. Με δεδομένη, πάντως, την ύπαρξη τέτοιων βανδάλων, θα ήταν πρακτικά χρήσιμο τα μεγαλύτερης αξίας ιστορικά αντικείμενα που υπάρχουν σε τέτοιους χώρους να φυλάσσονται ίσως κάπου εκτός.

    Reply
  13. Από τη μιά η θαυμάσια δουλειά του Νικόλα Σταυρουλάκη που με το μεράκι του σώζει ένα σημαντικό κομμάτι της μνήμης των Χανίων και της Κρήτης και που πρέπει να γίνεται γνωστή και να επαινείται και να ενισχύεται. Από την άλλη η παντελής έλλειψη προσπάθειας κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης του σύγχρονου κράτους των εβραίων με τους γείτονές του και η ελευθερία πολλών συμπολιτών μας να λένε διάφορες τερατολογίες για συνομωσίες και σενάρια ατιμώρητα, εκδηλώνοντας το ρατσιστικό τους μένος. Νομίζω δεν είναι η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζει αυτή η προσπάθεια και άλλες σαν αυτή…

    Reply
  14. Οι σύλληψεις είναι μια θετική εξέλιξη. Αν μάλιστα απαγγελθούν και κατηγορίες στοςυ συλληφθέντες, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. Εύχομαι μόνο να μην είναι συλλήψεις για τα μάτια του κόσμου και στη συνέχεια φανεί πως δεν υπήρχαν στοιχεία. Και το γράφω αυτό επειδή η υποτιθέμενη (λόγω τεκμηρίου αθωότητας) συμμετοχή Βρετανών με προβληματίζει κάπως.

    Reply
  15. Συγγνώμη παίδες, αλλά δεν είχα δει ότι είχε ήδη αναρτηθεί η είδηση σχετικά με τις συλλήψεις. Τα όσα λέω παραπάνω ισχύουν φυσικά στο ακέραιο.

    Reply
  16. Ειναι αυτο που λενε καλυτερα να μασας παρα να μιλας.
    Νο 1 η προτροπη για δωρεα στην εβραικη συναγωγη ηταν στην καλυτερη περιπτωση αστεια.
    Πρωτον ως γνωστον οι εβραιοι ειναι κατα τεκμηριο αρκετα πλουσιοι και εχουν εντονα αναπτυγμενο το αισθημα της αλληλεγγυης(και καλα κανουν) ωστε να ανοικοδομησουν ευκολα και γρηγορα την συναγωγη.
    Δευτερον οταν η αιτη βιωνει μια ανθρωπιστικη καταστροφη την ιδια ακριβως χρονικη στιγμη δεν ειναι και το πιο σωφρον να λες στον κοσμο δωσε λεφτα στην συναγωγη και ασε τα παιδια στην αιτη να πεθαινουν.

    Μα θα αντιτεινει καποιος ναι αλλα το ενα δεν αποκλειει το αλλο.
    Λαθος γιατι ως γνωστον οι ποροι ειναι περιορισμενοι και οι οι αναγκες απεριοριστες.Αν καποιος δωσει λεφτα για την συναγωγη το πιο πιθανο ειναι να συνεισφερει λιγοτερα για την Αιτη και αυτο δεν νομιζω οτι θα ηταν και το πιο σωστο.Και σε καιρους οικονομικης κρισης οι ποροι ειναι ακομη πιο περιορισμενοι.

    Καλυτερα να μασας παρα να μιλας νο 2.
    Αμεσως βγηκαν σε χρονο dt καποιοι(και δεν αναφερομαι αναγκαστικα σε αυτο το ιστολογιο) και καταδικασαν ακροδεξιους κυκλους που εκαψαν την συναγωγη χωρις βεβαια το παραμικρο στοιχειο.
    Πρωτον οταν δεν εχεις την παραμικρη ενδειξη για το τι συμβαινει το πιο σοφο ειναι να μην βγαζεις συμπερασματα. Καποιοι ομως εβγαλαν …
    Δευτερον αμεσως το γεγονος εγινε αντικειμενο εκμεταλλευσης απο το State department και την WSJ που στηλιτευσαν την αντισημιτικη ελλαδα.Βεβαιως ολα ηταν στημενα μιας που που αποδειχτηκε οτι ο διπλος εμπρησμος ηταν εργο αμερικανων (εργαζομενων στην νατοικη βαση) και βρετανων με εναν ελληνα τσιλιαδορο (που και αυτος ειχε σχεση με την νατοικη βαση).
    Βεβαια και σοβαρες(;) ελληνικες εφημεριδες επαιξαν το ιδιο παιχνιδι χωρις το παραμικρο στοιχειο.Μηπως ηταν κι αυτες στο κολπο;

    Τελος θα τολμησει ο υπουργος Προ.πο. (απο τα πιο αγαπημενα παιδια των αμερικανων) να φτασει το θεμα ως το τελος ή θα το κουκουλωσει και αυτο;

    Αναφορες
    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=124650
    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=125129

    Reply
  17. Είχατε δεν είχατε, ξινό μου το βγάλατε. Κάνε το καλό βρε άνθρωπε και ρίξ’το στο γιαλό…

    Ο Στάθης και ο Δελαστίκ δεν είναι και το άκρον άωτον της αξιοπιστίας. Είναι όμως του αντιαμερικανισμού. Οπότε…

    Reply
  18. Πρεπει καποιος να κρυβεται πισω απο το δακτυλο του για να αμφιβαλλει για το ποιος εκανε τον εμπρησμο στα χανια.
    Ειναι δυνατον εστω και ο πιο αντιαμερικανος να γραψει κατι τετοιο
    και να μην υπαρχει διαψευση παραυτα απο την αμερικανικη πρεσβεια;
    Γιατι η αμερικανικη πρεσβεια δεν εχει τιποτα περι του Θέματος;

    Είναι δυνατον καποιος οσο αντιααμερικανος και αν ειναι να γραφει κατι τετοιο και να μην υπάρχει διαψευση απο την αστυνομια;
    Γιατι δεν το διεψευσε η ΕΛ.ΑΣ;
    Γιατι προφανως είναι αληθεια.
    Να και η καθημερινη με διευθυντη τον πιο φιλοαμερικανο(αμερικανο;) δημοσιογραφο τον κ. αλεξη παπαχελα
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/01/2010_388261%22

    Reply

Leave a Comment