Fall Richter: Tage 7-8

Μέχρι τώρα έχουνε ένα, δύο, τρία οδοιπορικά στο Ρέθυμνο. Αυτό είναι το τέταρτο μέρος της πρόχειρης νομικοδημοσιογραφικής μου καταγραφής.

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016, 7η ημέρα της δίκης.

Η σημερινή ημέρα θα μου μείνη αξέχαστη. Για την υπέροχη λιακάδα που επικρατεί στο φωτεινό πνεύμα του Καθηγητή Αντ. Λιάκου.

Αντώνης Λιάκος.
Αντώνης Λιάκος.

Η δικάσιμος ήταν όλη δική του. Συγκλονιστική κατάθεση Λιάκου σήμερα στην δίκη #Richter. Μια ιστορική στιγμή. Επιτέλους, ένας άνθρωπος που στάθηκε με τα δυο του πόδια ενώπιον του δικαστηρίου και μίλησε για θέματα αρχής. Που μίλησε για την φιλελεύθερη δημοκρατία. Που διαβεβαίωσε ότι τα βλέμματα των ιστορικών όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Ρέθυμνο. Που υπέμνησε στον Πρόεδρο την βαρειά ιστορική του ευθύνη.

“Η Ιστορία πρέπει να είναι ασεβής. Το περιεχόμενο του βιβλίου δεν αφορά το δικαστήριο”. Δεν ήταν κατάθεση, ήταν μάθημα. #Liakos #Richter

Ξανά και ξανά: το περιεχόμενο του βιβλίου δεν αφορά το δικαστήριο. Δεν έχει καμία σημασία τι είδους και τι διαμετρήματος ιστορικός είναι ο Ρίχτερ. Η ελευθερία του επιστημονικού στοχασμού είναι κατά πολύ σημαντικώτερη. Κάποιος που έχει παραμείνει στις φυλακές της δικτατορίας 5 χρόνια πληροφόρησε σχετικά όσους το αγνοούσαν.

Στο τέλος, εξετάστηκε κατ’ αντιπαράσταση και με τον Γ. Μαργαρίτη, επίσης Καθηγητή Ιστορίας. Όπου ο Λιάκος ενημέρωσε το δικαστήριο ότι πολλοί συνάδελφοί του θεωρούν τα βιβλία του Μαργαρίτη κομμουνιστική προπαγάνδα. Πράγμα που αποδείχτηκε την επομένη.

Μας είπε και άλλα πολλά κατ’ ιδίαν ο Λιάκος. Βοήθησε την υπεράσπιση ποικιλοτρόπως. Τον εξετίμησα ιδιαιτέρως. Διατηρούμε φυσικά τις ιδεολογικές μας διαφορές σε διάφορα πράγματα. Αλλά εκείνος παρρησιάστηκε όταν κάποιοι άλλοι κρύβονταν.

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016, 8η ημέρα της δίκης.

Συνεχίζουμε σήμερα στην δίκη #Richter με τον τίμιο γίγαντα @KKalliris. Καταθέτει ο ιστορικός Γ. Μαργαρίτης. Η σύγκριση με Λιάκο συντριπτική. Εκείνη την στιγμή χρησιμοποίησα τον όρο “συντριπτική”, αλλά τώρα δεν μου φαίνεται κατάλληλος. Η συντριπτικότητα προϋποθέτει μια ποσοτική διαφορά, μεγάλη μεν, αλλά ποσοτική. Εδώ είχαμε πράγματι κάτι άλλο όμως.

Η πολιτική αγωγή μέμφεται τον Ρίχτερ επειδή εξέδωσε τα γερμανόφωνα απομνημονεύματά του Λογοθετόπουλου. Συμβαίνει στο Ρέθυμνο (για την ακρίβεια τα γερμανόφωνα της συζύγου και τα ελληνόφωνα του συζύγου). Χάρηκε χαρά μεγάλη η πολιτική αγωγή που ένας ιστορικός εξέδωσε μια πρωτογενή ιστορική πηγή χωρίς την άδειά της. Στο εξής, οι ιστορικοί θα έχουν τον νου τους σε τι είδους αρχεία καταδύονται: οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθή εναντίον τους ενώπιον του Ιστοριοδικείου.

Peleus 70

Αρχικώς κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Λάβδας, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

Κωνταντίνος Λάβδας.
Κωνσταντίνος Λάβδας.

Ο Καθηγητής Λάβδας δεν γνωρίζει ποιοι τον ψήφισαν στις εκλογές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Γενικώς η μνήμη του μάρτυρος ήταν ασθενής. Εκτός του ότι δεν γνώριζε ποιοι τον στήριξαν στις εκλογές του Τμήματος, δεν θυμόταν, δεν γνώριζε, απουσίαζε στην Αμερική γενικώς. Είχε σχέσεις με τους συναδέλφους του στο Ρέθυμνο, αλλά δεν ήξερε τι γινόταν στο Τμήμα. Δεν ήξερε να μας πη ούτε ποιοι συνάδελφοί του διδάσκουν στο ομόλογο Τμήμα της Κορίνθου. Άσε που κάμποσες ερωτήσεις της υπεράσπισης δήλωσε ότι δεν τις καταλαβαίνει.

Ο Λάβδας όμως ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος μέχρι το 2013. Στις εκλογές εκείνες ηττήθηκε από την νυν Πρόεδρο Μαυρομούστακου (με δύο ψήφους διαφορά, όπως διευκρίνισε). Ακολούθησε κατά της Μαυρομούστακου η υπόθεση των μεταπτυχιακών και τώρα η υπόθεση Ρίχτερ (“δεν γνωρίζω αν η υπόθεση Ρίχτερ βλάπτει την Μαυρομούστακου”, καταθέτει ο Λάβδας. Δεν γνωρίζει.).

Για να βάλουμε τώρα τις ψηφίδες σε μια σειρά:

Ο Λάβδας είναι Καθηγητής στο Ταφτς, στην έδρα Καραμανλή, που κάποια σχέση με την Νέα Δημοκρατία την έχει. Πρώτο πρώτο στους συνδέσμους που μας δίνει ο ιστότοπος της έδρας είναι το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Ο καθηγητής Λάβδας γνωρίζει τον βουλευτή Αυγενάκη. Και πάντως δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Μας πληροφόρησε ο μάρτυς ότι γνωρίζονται. Πολιτικά επίσης στοιχίζονται, καθώς ο Αυγενάκης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Εκ συμπτωματικής συμπτώσεως τείνουν να ενεργούν και προς την ίδια κατεύθυνση. Όπως καληώρα στην υπόθεση Ρίχτερ, όπου είναι αμφότεροι μάρτυρες κατηγορίας. Στο Τμήμα της Κορίνθου τέλος ακούω ότι, όπως είναι και στατιστικά βέβαιο, υπάρχουν αρκετοί ΝΔάτες Καθηγητές. Ίσως κάποιοι από αυτούς σχετίζονται με το Ίδρυμα ΚΚ ή το Ινστιτούτο Δημοκρατίας ΚΚ;

Ερώτηση: όταν ο Αυγενάκης κόβεται από το μεταπτυχιακό του Ρεθύμνου, που καταφεύγει για να κάνη το μεταπτυχιακό του;

Μα πού αλλού, στην φιλόξενη Κόρινθο.

Το δικαστήριο εξέφρασε την ευχή να προσέλθη εκ νέου ο Αυγενάκης για να καταθέση για όσα του καταλογίζονται σχετικά με το μεταπτυχιακό. Δηλαδή, ποια είναι ακριβώς η σχέση που τον συνδέει με τον Λάβδα (προσωπική; επαγγελματική; πολιτική;) και πώς τυχαίνει συμπτωματικά και όχι εξεπίτηδες να ενεργούν αμφότεροι προς τον ίδιο σκοπό και στην υπόθεση Ρίχτερ (πάντα εξ ακαδημαϊκών κινήτρων, όπως κατέθεσε ο Καθηγητής Λάβδας. Και μόνο ακαδημαϊκών).

Και πώς και ο Αυγενάκης, καίτοι καταθέσας επί τρίωρο, καίτοι απαγγείλας μαντινάδες και καίτοι διαβεβαιώσας ότι κουβαλάει παντού μαζί του την Κρήτη, λησμόνησε να αναφέρη ότι είχε προσωπικά προηγούμενα με το Τμήμα. Και ότι η υπόθεση Ρίχτερ, συμπτωματικά πάντα, ήταν μια καλή ευκαιρία για μια μικρή εκδίκηση.

“Ντροπή σας και κρίμα στον Ρίχτερ που έχει τέτοιο δικηγόρο”. Λάβδας καταθέτων. Εκτός από τον μάρτυρα, και η πολιτική αγωγή αντέδρασε έντονα στις ερωτήσεις της υπεράσπισης. Ίσως τους δυσαρεστούσαν. Κάποιος άλλος δικηγόρος ίσως δυσαρεστούσε λιγώτερο.

Η ξυνωρίς όμως Αυγενάκη και Λάβδα υπάρχει περίπτωση να διευρυνθή σε τριανδρία. Στην υπεράσπιση είχε φτάσει από ανώνυμο διαδικτυακό φίλο η πληροφορία ότι υπήρξε και τρίτο πρόσωπο της δίκης Ρίχτερ που είχε κοπή από το μεταπτυχιακό, είχε φέρει το θέμα στην Συνέλευση του Τμήματος και ακολούθως ενετάχθη με τους διώκτες του Ρίχτερ. Και αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον μάρτυρα (καίτοι μόνο μετά από επίμονες ερωτήσεις. Είπαμε, η μνήμη του μάρτυρα ήταν ασθενής).

Ο βουλευτής Αυγενάκης απερρίφθη από το μεταπτυχιακό. Ο εισαγγελέας Πατεράκης απερρίφθη από το μεταπτυχιακό. Του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Λίγο καιρό μετά, και οι δύο εμπλέκονται στην υπόθεση Ρίχτερ, ο μεν ως μάρτυρας κατηγορίας, ο δε ως Εισαγγελέας που άσκησε την ποινική δίωξη. Συμπτωματικά, η δίωξη Ρίχτερ συνδέεται και με την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης εις βάρος της Προέδρου του Τμήματος Μαυρομούστακου για το ίδιο θέμα επί παραβάσει καθήκοντος (!), που την παρήγγειλε πάλι ο ίδιος Εισαγγελέας. Που δεν θεώρησε ορθόν να δηλώση εξαίρεση, παρά το γεγονός ότι η Μαυρομούστακου ουσιαστικά τον είχε κόψει από το μεταπτυχιακό λίγο καιρό πριν. Δεν ξέρω αν αυτό συνιστά αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης του άρ. 254 ΠΚ, είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι δεν ήταν κομψό. Έχει κι άλλους Εισαγγελείς το Ρέθυμνο, άξιους κατά πάντα. Γιατί έπρεπε να χειριστή, αυτεπαγγέλτως και όχι κατόπιν μηνύσεως, την υπόθεση Ρίχτερ ο Εισαγγελέας εκείνος που είχε κοινά συμφέροντα με τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας; Γιατί έπρεπε να ασκηθή αυτή η ποινική δίωξη – όνειδος (χαρακτηρισμός του Μ. Σταθόπουλου) από τον Εισαγγελέα ειδικά αυτόν;

Εγώ τουλάχιστον δεν βρίσκω κανένα απολύτως λόγο. Ο Εισαγγελέας μόνος του εξετέθη με την συμπεριφορά του και την εξ αντικειμένου ευθυγράμμιση της συμπεριφοράς του με άλλα πρόσωπα, που αντλούν ιδιοτελή συμφέροντα από την καταδίκη Ρίχτερ. Γιατί ποιον άλλο αντικειμενικά ωφελεί η δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε η Μαυρομούστακου; Ο οποίος, εκ συμπτωματικής συμπτώσεως, είναι και μάρτυρας κατηγορίας κατά Ρίχτερ; Τον Καθηγητή Λάβδα (και τους φίλους του στο Τμήμα). Που γνωρίζεται με τον Αυγενάκη κλπ κλπ.

Μόλις παραλάβουμε τα σχετικά έγγραφα από την γραμματεία του Τμήματος, θα μπορέσω να ενισχύσω ή να καταρρίψω τις σκέψεις αυτές. Μέχρι τότε, η υποψία παραμένει. Για την οποία δεν ευθύνεται η υπεράσπιση.

Ακολούθησε το υπερθέαμα της κατάθεσης του Γ. Μαργαρίτη, Καθηγητή στο ΑΠΘ και πρώην επί πολλά χρόνια στο Ρέθυμνο. Τι να πρωτοθυμηθώ ρε φίλε. Τα παραθέτω απλώς ασχολίαστα ή σχεδόν:

“Ό Ρίχτερ καλεί εμμέσως σε φόνο. Appel au meurtre”. Κατάθεση Γ. Μαργαρίτη. Μα την αλήθεια.

“Οι Κρητικοί στον Μακεδονικό Αγώνα έμαθαν τις βάρβαρες τακτικές από τους ντόπιους Μακεδόνες”. Μαορί και Μακεδόνες, αυτή η μάστιγα.

“Τότε που είχα γνωρίσει την κ. Μαυρομούστακου, Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, θυμάμαι ότι ήταν ωραία κοπέλα”. Μαργαρίτης πάντα.

Ο Μαργαρίτης καταγγέλλει την στρατευμένη ιστοριογραφία. Ο Μαργαρίτης. Την στρατευμένη. Εδώ να πούμε απλώς ότι ο Λιάκος είχε αναφέρει την προηγουμένη ότι κάποιοι ιστορικοί θεωρούν τα έργα του Μαργαρίτη κομμουνιστική προπαγάνδα. Πράγμα που ο Μαργαρίτης δεν αρνήθηκε σε σχετική ερώτηση.

“-Είμαι Καθηγητής και να με σέβεστε! Και βγάλτε τα χέρια από τις τσέπες!”. “-Είμαι κι αξύριστος”. Μαργαρίτης προς συνήγορο. Όπου ο Μαργαρίτης εζήλωσε την παραγιουδάκειο δόξα της πρώτης μέρας της εκδίκασης. Δεν μπόρεσα να μην ξεκαρδιστώ στα γέλια, ειλικρινώς δεν το έκανα επίτηδες.

“Αμφιβάλλω αν έχετε την ικανότητα να διαβάσετε το βιβλίο μου”. Μαργαρίτης προς συνήγορο. Ας πούμε απλώς ότι δεν ήταν οι πιο δύσκολες 200 σελίδες της ζωής μου.

Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον.
Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον.

Ερωτήθηκε εκτενώς ο μάρτυς σχετικά με το βιβλίο του αυτό, όπου κάνει, και καλώς κάνει, ακριβώς αυτά για τα οποία μέμφεται τον Ρίχτερ. Ένας κακόπιστος Εισαγγελέας Ηγουμενίτσας (όχι της τάξης κακοπιστίας Μαργαρίτη, αλλά πολύ λιγώτερο) π.χ. εύκολα θα διέκρινε στα γραφόμενα του Μαργαρίτη “σχετικοποίηση”, “εξισορρόπηση”, “έμμεση αποδοκιμασία” των εγκλημάτων των Τσάμηδων, που φυσικά συνιστά διάδοση της αλυτρωτικής προπαγάνδας τους κατά της επικράτειας. Δεν περίμενε αυτού του είδους την εξέταση ο μάρτυς, γιαυτό και καταλήγοντας ζήτησε την προστασία του δικαστηρίου, επειδή υπάρχει ένα αλυτρωτικό κίνημα των Τσάμηδων σε εξέλιξη και οι ερωτήσεις του συνηγόρου μπορεί να χρησιμοποιηθούν από κύκλους του εξωτερικού, είναι “επικίνδυνες” κλπ. Γιατί ο σωστός ο κομμουνιστής ξέρει πότε να γίνεται εθνικιστής.

“Ο Ρίχτερ δεν είναι επιστήμονας. Ο Καλύβας δεν είναι επιστήμονας. Ο Μαραντζίδης δεν είναι επιστήμονας”. Κατάθεση επιστήμονα Μαργαρίτη.

Ο Καζαντζάκης βάζη τον Ζορμπά να κόβη τουρκικά αφτιά και να τα διατηρή στο οινόπνευμα. Όλα ψέματα, μην πιστεύετε τίποτα. #μπα. Ο Καθηγητής Μαργαρίτης τουλάχιστον προσέχει πάρα πολύ να μην πιστέψη σε “μεμονωμένα περιστατικά”, όπως τα χαρακτήρισε μετά από πολύ κόπο της υπεράσπισης. Εκείνος ξέρει πολύ καλύτερα από τον Καζαντζάκη τι “συνηθούνε” στην Κρήτη.

Αλέξης Ζορμπάς, ο και συντηρητής ώτων διατελέσας.
Αλέξης Ζορμπάς, ο και συντηρητής ώτων διατελέσας.

Για να τελειώνουμε με την πλάκα: Ο Μαργαρίτης κατέθεσε ότι την σφαγή στο Κατύν διέπραξαν οι Γερμανοί. Αρνητής εγκλημάτων πολέμου. Τέλος.

Έκπληξη: Δολοφόνοι ήταν οι ομοϊδεάτες του Γ. Μαργαρίτη.
Έκπληξη: Δολοφόνοι ήταν οι ομοϊδεάτες του Γ. Μαργαρίτη.

Τελειώνει η εξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση, οπότε ο Μαργαρίτης αναφωνεί: “Δεν με ρώτησαν τίποτα για τον Ρίχτερ!”. “Σας ρωτήσαμε, αλλά δεν το καταλάβατε”, βάζει τα πράγματα στην θέση τους ο Καλλίρης.

Και καναδυό καλά των συναδέλφων της πολιτικής αγωγής:

“Συνάδελφοι που θέλουν να λέγωνται ποινικολόγοι…”. Συνήγορος Αυγενάκη. Μισό να παραιτηθώ από την Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου.

“-Το 1947 υπήρχε ακόμη ΕΛΑΣ;” “Ναι”. Συνήγορος πολιτικής αγωγής στην απάντηση. Γενικά, οι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής πετάγονταν και μας διέκοπταν περισσότερο από το σύνηθες σήμερα. Συμβαίνει όταν ενοχλούν οι ερωτήσεις της υπεράσπισης.

“Για ποιον λόγο αγνοεί ο Ρίχτερ την ιδιαίτερη, ηρωική ψυχοσύνθεση του κρητικού λαού; Μήπως το κάνει εκ προθέσεως;” Συνήγορος Αυγενάκη.

Νομίζω ότι αρκούν.

Η δίκη συνεχίζεται στις 13 του αυτού μηνός. Με την κατάθεση του Καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου. Για να τελειώνουμε.

12 thoughts on “Fall Richter: Tage 7-8”

  1. Κύριε Αναγνωστόπουλε έχετε πετάξει την μπάλα εκτός γηπέδου όπως συνήθως κάνετε…όλα σας φταίνε…πείτε κ για τον κυλικιαρχη του δικαστικού μεγάρου, τον είχα δει κάποτε να φορά κρητικές μπότες.
    Έχουμε καταλάβει πολλοί ότι επί της ουσίας δεν ασχολειστε με τη δική αλλά “ψαχνετε” να βρείτε κάτι που σας φταίει. Ως συνήθως κάνετε, πάλι σας φταίει, απ το ότι ο Λαβδασ είναι στην έδρα “Κ.Καραμανλής” μέχρι την Μαυρομουστακου ότι κάποτε ήταν όμορφη…έχετε την ικανότητα πάντως να παράγετε γέλιο..:)

    Reply
  2. Επαναλαμβανω και εδω τα περι Λιακου ωστε να μην παραπλανωνται οι απληροφορητοι αναγνωστες απο τους πονηρους συνηγορους.

    Κατεθεσε ως μαρτυς υπερασπισης o διαβοητος Καθηγητης Ιστοριας Αντ. Λιακος. Και ειδαμε και τον κ. συνηγορο υπερασπισεως να τον υμνει από το Twitter.
    Απο οτι φαινεται ομως, ο Λιακος εξελεγη ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ καθηγητης, και το ΣτΕ διεταξε την εκπτωση του, ομως αυτος περιεργως παρεμεινε στη θεση του!!!!!

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/12/blog-post_18.html

    Ο Λιακος προφανως ειπε στη δικη ότι η διωξη Ριχτερ βασει του αντιρατσιστικου Νομου είναι αντισυνταγματικη, διοτι παραβιαζει την ελευθερια του λογου. Και μαλλον εχει δικιο, πλην ομως αυτος δεν δικαιουται να ομιλει: Διοτι είναι μεγας υποστηρικτης της επιμαχης νομοθεσιας, αρκει αυτή να τσιμπαει μονο τους…… αντιπαλους!
    Θαυμαστε τον υποκριτη:

    «Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον λόγο μίσους από τον ιστορικό λόγο. Ακόμη και οι ηλίθιοι ιστορικοί, ή όσοι παρουσιάζονται ως ιστορικοί, θα πρέπει να έχουν ελευθερία λόγου. Το πρόβλημα είναι ο λόγος που υποκινεί σε μίσος. Είναι λεπτές οι διακρίσεις. Αλλά έτσι πρέπει να είναι η Δημοκρατία. Να έχει μια νομοθεσία που να διακρίνει λεπτές διαφορές.»

    http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF-%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF

    Με αλλα λογια οι διωξεις βασει του αντιρατσιστικου νομου είναι «κακες» οτραν διωκονται οι δικοι μας ενώ είναι «καλες» όταν διωκονται οι αντιπαλοι! Διοτι αυτοι αρθρωνουν «κηρυγμα μισους», ενώ οι δικοι μας αρθρωνουν «ιστορικο λογο»!

    Reply
  3. τα βιβλία του μαργαρίτη κομμουνιστική προπαγάνδα όπως λέτε, επομένως κατ αναλογία τα βιβλία του ρίχτερ ναζιστική??? συ ειπας

    Reply
  4. https://www.youtube.com/watch?v=COb37YnaTaY
    στο βιντεο κανει δηλωσεις ο μαργαριτης και μαλλον ο κ αναγνωστοπουλος.
    ο μαργαριτης υποστηριζει οτι τα γερμανικα αρχεια αναφερουν μολις 12 περιπτωσεις κακοποιημενων πτωματων.

    το αποσπασμα απο το ζορμπα που κολαει ακριβως αφηστε που ο ζορμπας ηταν μακεδονας.

    ο λιακος παραδεχτηκε οτι τα βιβλια του μαργαριτη ειναι κομμουνιστικη προπαγανδα;

    δενξερω τη γνωμη του ριχτερ για το κατυν αλλα η αποψη του για το ελληνικο κατυν ειναι μαλλον ιδια με αυτη του μαργαριτη.
    μετα τα δεκεμβριανα το κκε κυκλοφορησε μπροσουρα με τιτλο το ελληνικο κατυν (υπαρχει αναφορα απο τον καλυβα στο εμφυλια παθη)οπου υποστηριζε οτι οι ακροτητες για τις οποιες το κατηγορουσε η κυβερνηση ηταν αποτελεσμα εντεχνης σκηνοθεσιας.
    ο ριχτερ δεχεται αυτη την αποψη (αν και αναφερει οτι η οπλα εκανε εκτελεσεις χωρις εξουσιοδοτηση του πολιτικου γραφειου -αν ειναι δυνατον η αστυνομια του κομματος να δρασει με δικη της πρωτοβουλια) και για να τεκμηριωσει οτι η κυβερνηση σκηνοθετησε το ολο σκηνικο με τα ακρωτηριασμενα πτωματα παραθετει μαρτυρια που εκανε υποτιθεται ανωνυμος ταγματασφαλιτης στον κομνηνο πυρομαγλου στα τελη της δεκαετιας του 50

    τελος μια σημειωση απο το βιβλιο στεμμα και σβαστικα του γερμανου καθηγητη στο πανεπιστημιο αθηνων χαγκεν φλαισερ:

    «το ψευδωνυμο του χαμοντ οφειλεται σε λογοπαιγνιο αφου επελεξε το εγκς που αποτελουσε τη φωνητικη συνεχεια του επωνυμου του hammond (=ham and) egg δηλαδη ζαμπον με αυγα απο τα καθιερωμενα προγευματα των αγγλων. αντιθετα ορισμενοι συγγραφεις (πχ ριχτερ, σσ 295/646) δεν καταλαβαν οτι επροκειτο για το ιδιο ατομο.»

    ο χαμοντ για οσους δεν γνωριζουν ηταν κορυφαιος αρχαιολογος, συνδεσμος του Soe στην ελλαδα, εδρασε κυριως στη μακεδονια ισως το 3ο σημαντικοτερο προσωπο της βρετανικης αποστολης στη χωρα μας μετα τους μαγιερς και γουντχαουζ

    και δεν ειναι το μοναδικο σχολιο του φλαισερ για το συμπατριωτη του. αναλογες αναφορες με ειρωνικα σχολια κανει σχεδον σε ολα τα κεφαλαια του στεμμα και σβαστικα. γενικα δεν φαινεται να τον εχει και σε μεγαλη υποληψη και μαλλον θεωρει οτι αγνοει βασικες ιστορικες πηγες για την περιοδο της κατοχης

    Reply
    • Μια και γινεται λογος για τον Φλαισερ εδω ειναι ενα εξαιρετικο παλαιο αρθρο του για τη σχεση των Ναζι με την Αρχαια και τη συγχρονη Ελλαδα.

      http://www.helioskiosk.gr/resource.ashx?a=d4J7WbjWYqBPAZpvQ4EdbSxx2ennnk5N

      Προκειται για την καλυτερη ισως αναλυση σχετικα με τη σταση των Γερμανων απεναντι στην Ελλαδα και το λαο της στη διαρκεια της Κατοχης.

      Reply
  5. http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=31752

    πληρες ρεπορταζ για τη χθεσινη μερα της δικης
    κατα αντιπαρασταση εξεταση λιακου μαργαριτη τα καλυτερα χανουμε ρε γμτ επρεπε να υπαρχει βιντεοσκοπηση της δικης

    «Από την πλευρά του ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι ακρότητες δεν έγιναν»
    εγινε καποια σχετικη ερωτηση απο την υπερασπιση; μπα ε.
    μια και γινατε κολλητοι με τον πολυ κυριο λιακο θα μπορουσατε να το ρωτησετε γιατι εχει κατηγορησει τους καλυβα μαραντζιδη για λαθροχειρια; μηπως εννοει την μεταφραση της εκθεσης γουαλας;

    Reply
  6. Και μια επανόρθωση.

    Έγραφα στην περιγραφή της τρίτης ημέρας:

    “Υπεράσπιση προς μάρτυρα Κρητικό: “Όλοι εδώ μέσα είμαστε άκαπνοι από πόλεμο”. Απάντηση: “Άκαπνοι είστε εσείς, όχι εμείς”. Εντάξει, αυτό δεν υπάρχει. Προσπαθούσα ο έρμος να υποστηρίξω ότι, αφής στιγμής οι ίδιοι οι Νεοζηλανδοί, οι επίφοβοι Μαορί, που ήρθαν και πολέμησαν και σκοτώθηκαν εδώ από την άλλη άκρη του κόσμου, αναγνώρισαν την γενναιότητα των Γερμανών αντιπάλων τους, ε, είναι κάπως προπετές να ερχώμαστε εμείς οι άκαπνοι και να λέμε ότι δεν ήταν. Και τότε πληροφορήθηκα έκπληκτος ότι ο μάρτυς Ξενάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου, είναι έγκαπνος”.

    Λοιπόν, ο Καθηγητής Ξενάκης μου διευκρίνισε ότι απάντησε όχι έχοντας κατά νου τον εαυτό του, αλλά τον Μ. Παραγιουδάκη. Ο Στρατηγός βέβαια κυριολεκτικά, δόξα τω Θεώ, δεν πολέμησε ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, αλλά έστω. Ας πούμε λοιπόν ότι ήταν μια αμοιβαία παρεξήγηση πάνω στην ένταση της στιγμής.

    Και κατέληξε ο Ξενάκης:

    Γιατί ο Παραγιουδάκης τότε με τα Ίμια είχε σηκώσει την 4η Στρατιά [sic] και θα παίρναμε την Κωνσταντινούπολη.

    Φαντάσου τώρα και να την είχαμε πάρει.

    Reply
  7. ΛΙΑΚΟΣ: Αφού χαρακτήρισε «τζιχαντιστές» τους Μακεδονομάχους!!!!! ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΚΟΣ ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ “ΔΙΑΛΟΓΟΥ” ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΑΙΔΕΙΑ”
    Μαργαρίτης κλπ. μόνον η Δραγώνα και η Ρεπούση και οι λοιποί ΓΝΩΣΤΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, που ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ-ΤΥΧΑΙΩΣ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ-ΕΚΔΟΡΟΣΦΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ-ΑΥΤΟΙ ΓΙΑΤΙ λείπουν από το ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΚΗ; ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΥΤΑ ΝΑ ΕΞΙΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΙΣΒΟΛΕΑ-ΑΡΧΙΣΦΑΓΕΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΥΝΟ ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ-ΜΑΧΗΤΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΟΥ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΔΙΚΟΛΑΒΟ ΝΑ ΚΑΘΥΒΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΣΟ ΔΙΚΑΣΤΗ ΕΠΩΝΥΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙΝ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΔΙΚΟΛΑΒΕ;
    ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΛΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ; ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΑΚΟΜΗ.

    Reply
    • @ΡΕΜΠΕΛΟΣ:

      Εχεις δικιο. Σοβαροτατη παραλλειψη της υπερασπισης. Γιατι δεν κληθηκαν και οι σεβασμιες καθηγητριες Ρεπουση και Δραγωνα να διαφωτισουν το δικαστηριο;

      Δεν εχω την εντυπωση οτι οι αξιοτιμοι κ.κ. συνηγοροι του Ριχτερ θα μεινουν τελικως “ατιμωρητοι”. Περιμενε λιγακι….

      Δεν εχω την εντυπωση οτι τους προσελαβε η γερμανικη πρεσβεια. Μαλλον…..αυτοπροταθηκαν στον Ριχτερ. Τους ρωτησα πώς τους βρηκε ο Γερμανος, αλλα απαντηση δεν πηρα….Θα προσεξες παντως οτι στη δικη επιδοθηκαν περισσοτερο σε πολιτικο ακτιβισμο και λιγοτερο στην υπερασπιση του πελατη τους.

      Ανεξαρτητως αυτου, οι ανθρωποι δικηγοροι ειναι, αυτη ειναι η δουλεια τους, και πληρωνονται για αυτην, οπως ολοι μας. Αν μαδησαν τον Ριχτερ, κατι που βεβαιως δεν μπορουμε να ξερουμε, γιατι να μας πειραζει εμας;

      Στο κατω κατω τα χρηματα αυτα τους ειναι απαραιτητα για τα μελλοντικα σχεδια που υποθετω οτι εχουν, οπως θα ελεγε και ο Μεγας Αλεξανδρινος:

      “Aυτά ο Δάμων κάμνει. Και κοντά σ’ αυτά
      ο λογισμός του κάθε τόσο μελετά
      την αμοιβή του από των Συρακουσών
      τον βασιλέα, τρία τάλαντα, πολύ ποσόν.
      Με τ’ άλλα του τα χρήματα κι αυτά μαζύ
      σαν μπουν, ως εύπορος σπουδαία πια θα ζει,
      και θα μπορεί να πολιτεύεται — χαρά!—
      κι αυτός μες στην βουλή, κι αυτός στην αγορά.”
      :))))

      Reply
  8. NF τα γυρίζεις λίγο, συνάδελφος του Αναγνωστόπουλου είσαι;
    Άλλο να ασκείς δικηγορία στο ακροατήριο και μόνον εκεί, συμπεριφερόμενος ευπρεπώς και άλλο να διατηρείς προσωπικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο ή ιστοσελίδα και μέσω αυτής-δήθεν εκφράζοντας προσωπικές απόψεις-στα πλαίσια της …. ακαδημαϊκής ελευθερίας!!!! ή της ελευθερίας της έκφρασης, να καθυβρίζεις ή να δυσφημείς τους ΔΙΚΑΣΤΕΣ των εντολέων σου.
    Αυτό εκφεύγει των ορίων της ηθικής, της ευπρέπειας, αλλά κυρίως του νόμου(και λίγα γράφω)-ιδίως του Κώδικα δικηγόρων, αλλά και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού επαγγέλματος (κανόνες που ισχύουν μόνον για τους …αφελείς;-εκτός και εάν πληρώνεσαι πλουσιοπάροχα και γι’ αυτό.
    Τα δε, “χρυσά” κουδουνίζουν, από το Βερολίνο μέχρι και την Κρήτη, γι’ αυτό δεν πείθει η άποψη ότι ο συγκεκριμένος δικολάβος αυτοπροτάθηκε στον εντολέα του. Εδώ ταιριάζει το σύνθημα: “ΛΙΡΑΤΕΣ ΌΡΝΙΘΕΣ”.
    Άλλωστε η προπεριγραφείσα μεθοδολογία του συγκεκριμένου δικολάβου καθοδηγεί μέχρι και την είσοδο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, οι ανώτατοι υπάλληλοι της οποίας (εκτελώντας τις εντολές των ανωτέρων τους), προφανώς επέλεξαν κάποιον με τον οποίον ταιριάζουν τα χνώτα τους-που τον ξέρουν καλά-για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα τους, με το αντίστοιχο αντίτιμο (για τα ρημάδια τα λεφτά….τα κάνει όλα και συμφέρει!!!!).
    Πάντως, οι μάρτυρες υπεράσπισης του Ούνου, είναι όλοι ομογάλακτοι, υποτακτικοί της γνωστής γενιάς των προσκυνημένων, οι προπάτορες των οποίων ξεπουλήθηκαν στην κατοχή, στους Ούνους-ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ-ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΑΡΧΙΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΑΡΚΙΟ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΔΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΆΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ ΤΟΥΣ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΩΣ ΜΙΓΑΔΕΣ-ΓΝΗΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΥΝΩΝ (ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΜΕΙΞΙΑΣ), ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΜΕΙΞΟΠΡΟΓΟΝΟΥΣ” ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΟΥΝΟΥΣ. ΝΕΟΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ….ΜΕ ΤΗΝ “ΒΟΥΛΑ”

    Reply

Leave a Comment