Η υπόθεση Heinz Richter

Γράφοντας αρκετά εκνευρισμένος και οργίλος για τον διαβόητο αντιρατσιστικό νόμο που μας φορτώσανε, αλλά και γενικώτερα για την νεομισαλλόδοξη επίθεση στην ελευθερία της γνώμης που βιώνουμε, δεν περίμενα ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι. Στο κάτω κάτω, το άρ. 2 του ντροποθετήματος αυτού, που αφορά την κακόβουλη άρνηση γενοκτονίας, είναι το άρθρο εκείνο που συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά και το οποίο, στα λόγια τουλάχιστον, δεν εναγκαλίστηκαν ούτε οι νεομισαλλόδοξοι. Και στο κάτω κάτω, ήταν ασφαλής η πρόβλεψη ότι πιθανός κατηγορούμενος σε ποινική δίωξη θα ήταν πάλι κανάς Πλεύρης. Και τον Πλεύρη είναι πάντα δυσάρεστο να τον υπερασπίζεσαι.

Αμ δε.

Η πρώτη γνωστή ποινική δίωξη για το καινοφανές αδίκημα της κακόβουλης άρνησης εγκλημάτων πολέμου με εξυβριστικό χαρακτήρα είναι γεγονός. Και κατηγορούμενος δεν είναι μηδέ ακροδεξιός μηδέ αρνητής μηδέ ακραίος φανατικός. Ούτε καν ακροκεντρώος ψηφοφόρος του Ποταμιού.

Κατηγορούμενος είναι ο σεβάσμιος 76χρονος Έκτακτος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μάννχαϊμ Χάιντς Ρίχτερ. Ένας ανθρωπος που έχει αφιερώσει όλη του την επαγγελματική και επιστημονική πορεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και μάλιστα στην νεώτερη και νεώτατη φάση της ιστορίας τους.

Δεν θα αντέλεγα βέβαια να του ασκήσουμε δίωξη για το γραβατοκασκόλ.
Δεν θα αντέλεγα βέβαια να του ασκήσουμε δίωξη για το γραβατοκασκόλ.

Υπό την δική του επιμέλεια και του Καθηγητή Αρχαιολογίας στην Χαϊδελβέργη Ρειγχάρδου Στούππεριχ έχουν εκδοθή 67 τόμοι μέχρι σήμερα στην σειρά Πηλεύς, όλοι με θέμα την ελληνική ιστορία και αρχαιολογία. Στον τόμο 12 του Πηλέως εκδίδεται η διδακτορική διατριβή του Μάγιερ για τα Καλάβρυτα, το έργο που έδωσε τις οριστικές απαντήσεις στο ζήτημα αυτό (στα ελληνικά δε κυκλοφόρησε με πρόλογο του ίδιου του Ρίχτερ).

Στον τόμο 8 της ίδιας σειράς δημοσιεύονται τα πρακτικά ημερίδας στο Μπαντ Μπολ με τον τίτλο “Συμφιλίωση χωρίς αλήθεια; Γερμανικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου” σε επιμέλεια Στούππεριχ και Ρίχτερ.

Παράλληλα, εκδίδουν από κοινού το περιοδικό Θέτις, παρόμοιας θεματολογίας, από το 1994. Εδώ είναι η πλήρης βιβλιογραφία του, που περιλαμβάνει καμιά 15 μονογραφίες, μερικές μεταφρασμένες σε αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά. Οι παρατηρητικοί θα προσέξουν ότι έχει ονομάσει την κόρη του Δανάη. Το 2000 οι Ρίχτερ και Στούππεριχ βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για “εξαίρετες πράξεις στη δημόσια σφαίρα ή που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας”.

Αυτός είναι ο Ρίχτερ λοιπόν, αυτά και τα έργα του.

Τιμητικός Τόμος Χάιντς Ρίχτερ.
Τιμητικός Τόμος Χάιντς Ρίχτερ.

Στον τόμο 54 του Πηλέως εκδίδεται το 2011 η μονογραφία του Ρίχτερ για την Μάχη της Κρήτης με τον τίτλο “Επιχείρηση Ερμής. Η κατάκτηση της νήσου Κρήτης τον Μάιο 1941”. Το βιβλίο μεταφράζεται και εκδίδεται στα ελληνικά από τον Γκοβόστη την ίδια χρονιά.

Το 2014 το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, αποφασίζει να απονείμη στον Ρίχτερ επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, θιγείς στην κρητική του φιλοτιμία, αντιδρά και με σειρά επιστολών και δημοσιευμάτων του προκαλεί τον σχετικό θόρυβο στον ρεθεμνιώτικο. Την σκυτάλη παίρνουν Σύλλογοι Βρακοφόρων, Δημοτικά Συμβούλια, τοπικοί δημοσιογράφοι, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, πρώην Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ελευθέριος Αυγενάκης (η περίοδος 2009-2012 λείπει από το βιογραφικό του ανδρός), αγανακτισμένοι πολίτες.

Ιδού φιλελεύθερος νεομισαλλόδοξος.
Ιδού φιλελεύθερος νεομισαλλόδοξος.

Και, στο τέλος, επεμβαίνει αυταπεγγέλτως ο κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, Κρης την καταγωγή.

Ο οποίος συγγράφει ιδίαις αυτού χερσί το κάτωθι κλητήριο θέσπισμα:

Κλητήριο θέσπισμα Ρίχτερ by athananag

Δεν θέλω να επεκταθώ στις νομικές και ουσιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, μεταξύ άλλων επειδή είμαι εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων του Ρίχτερ και ο Κώδικας Δικηγόρων περιέχει σχετική (συνταγματική άραγε;) απαγόρευση, μου γεννώνται όμως δύο ερωτήματα:

Πρώτον, τι έχουν κάνει οι διώκτες του Ρίχτερ για την Ελλάδα και τι εκείνος; [άντε, να εξαιρέσω τον Παραγιουδάκη]
Δεύτερον, τι διάολο έχει πάθει αυτή η χώρα;

Ήδη όμως έχουν εμφανιστή οι πρώτες αντιδράσεις στην άδικη δίωξη. Ο Β. Καραμανωλάκης, Ν. Σαραντάκος, ο Ιός της ΕφΣυν. Και έπονται και άλλοι. Αν διαφωνήτε και εσείς με την ποινική δίωξη και την πιθανή καταδίκη του Χάιντς Ρίχτερ, υπογράψτε εδώ μια αίτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τον πιέσουμε να καταργηθή το φιμωτικό άρ. 2 Ν. 927/1979. Ένα καλό για την ψυχή σας θα κάνετε.

Λίγους μήνες πριν είχα προφητεύσει:

Ο αντιρατσιστικός θα ψηφιστή. Με την μία ή την άλλη μορφή. Αλλά δεν θα εφαρμοστή, με την μία ή την άλλη μορφή.

Ε λοιπόν, στις 02 Σπετεμβρίου 2015 ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου δεν θα εφαρμοστή.

Προσθήκη 27Απρ15 13:54

Παραθέτω τις τελευταίες 50 σελίδες του βιβλίο του Ρίχτερ, υπογραμμισμένες κιόλας. Και ας βγάλη κρίση ο καθένας με τα 1100 έως 1300 κυβικά εκατοστά εγκεφάλου που του χάρισε ο Θεός της Ελλάδας.

Ρίχτερ, Η Μάχη Της Κρήτης, Σελ. 396-415 by athananag

Ρίχτερ, Η Μάχη Της Κρήτης, Σελ. 416-450 by athananag

53 thoughts on “Η υπόθεση Heinz Richter”

  1. ρε συ θαναση, ΟΚ, καταλαβα οτι ο Ριχτερ εχει κανει πολυ ωραιο εργο. Τι του προσαπτουν ομως και γιατι, οχι. Βαλε καποια λεπτομερεια, δεν γινεται ετσι.

    προκειμένου να τον πιέσουμε να καταργηθή το φιμωτικό άρ. 2 Ν. 927/1979

    να πιεσουμε, αν μας πεις τι λεει!

    ΥΓ Υπαρχει Κρητικος λαος?!

    Reply
    • Επειδή ο Θανάσης μάλλον δεν μπορεί να μιλήσει, από αυτά που θυμάμαι (γιατί δεν έχω διαβάσει το ίδιο, αλλά τη συζήτηση γύρω από αυτό), ο Ρίχτερ μιλά για βιαιότητες Κρητικών απέναντι στους αλεξιπτωτιστές, για σχετικά «έντιμες» επιθετικές ενέργειες των εισβολέων, ενώ τα γερμανικά αντίποινα παρουσιάζονται να έχουν ως αρχικό σκοπό να εμποδίσουν πράξεις αντεκδίκησης από μεμονωμένους στρατιώτες. Για κάποιους ακόμα και ο τίτλος που μιλά για «κατάκτηση» και όχι για εισβολή, μάχη ή δεν ξέρω τι άλλο είναι ένδειξη για το απαξιωτικό περιεχόμενο του βιβλίου.

      Reply
  2. Κατα τα αλλα αυτο που με ενοχλει στην υποθεση ειναι οτι καθομαστε και συζηταμε τι πολιτικες πεποιθησεις εχει ο ανθρωπος. Στον Ιο διαβαζουμε

    Ο Χάιντς Ρίχτερ δεν είναι ναζί αλλά, όπως ο ίδιος τονίζει και στο απολογητικό υπόμνημά του προς την Εισαγγελία Ρεθύμνου, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) εδώ και 40 χρόνια.

    Η διδακτορική του διατριβή, που εκδόθηκε στη Γερμανία το 1973 και στην Αθήνα το 1976 με τίτλο «Δυο επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις στην Ελλάδα 1936-1946», είναι σαφώς αριστερόστροφη, θετικά διακείμενη προς το ΕΑΜ και -κυρίως- τη «δημοκρατική πτέρυγα» του ΕΔΕΣ.

    δηλαδη, αν εβριζε το ΕΑΜ, τοτε θα επρεπε να τον χωσουμε τωρα φυλάκα. Δεν παμε καλα.

    Reply
  3. Όπως τα λέει ο Θεόφιλος.

    Τα λέει και η διάταξη που παραθέτω, αλλά βαριέστε να διαβάζετε.

    Έχω βάλει και τόσες παραπομπές σε όσα έχω γράψει για το άρ. 2 του αντιρατσιστικού, τι άλλο να βάλω;

    Ο Ρίχτερ έγραψε ό,τι και ο Μπήβορ βασικά (με αγγλική έμφαση ο ένας, γερμανική ο άλλος). Αλλά στον Μπήβορ δεν απένειμαν επίτιμο διδακτορικό και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

    Reply
  4. Δεν υποφερονται πια οι Γερμανοφρονες.

    Τα παραμυθια του Ριχτερ τα ξερω καλα, αλλα δεν θα κατσω να τα ανασκευασω εδω.

    Φυσικα ειναι γελοιο να διωκεται για τις αποψεις του.

    Αλλο πραγμα επρεπε να γινει. Να ερευνηθουν οι υποπτες και αδιαφανεις διαδικασιες με τις οποιες ο μαθητης και κολλητος του Ριχτερ, Καθηγητης του Πανεπιστημιου Κρητης Ανδρεας Στεργιου, μεθοδευσε την αναγορευση του σε επιτιμο Διδακτορα του Πανεπιστημιου. Ειχε γινει σαλος με αυτο το θεμα στο νησι. Μια τετοια ερευνα θα ειχε αποτελεσμα να απολυθει ο Στεργίου και αφαιρεθει απο τον Ριχτερ ο τιτλος.
    Απο εκει και περα αρκει να κηρυχθουν αμφοτεροι ανεπιθυμητοι στο νησι.

    Ο Ριχτερ ειναι αυτος που ειναι. Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονειν. Εναντιον του Στεργίου επρεπε να στραφει η αγανακτηση της κοινης γνωμης.

    Reply
    • Καλά, τα επίτιμα διδακτορικά είναι θέμα δημοσίων σχέσων και πολύ κακώς υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου. Λες και το διδακτορικό είναι τίτλος τιμής και όχι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας.

      Απο εκει και περα αρκει να κηρυχθουν αμφοτεροι ανεπιθυμητοι στο νησι.

      Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό; Έχει τέτοια δικαιοδοσία η Περιφέρεια; Θα ελέγχονται όλοι οι εισερχόμενοι μήπως λέγονται Στεργίου ή Ρίχτερ, ώστε να εκδιωχθούν;

      Θα είχε πάντως μεγάλο ενδιαφέρον να κηρύξουν ανεπιθύμητο έναν άνθρωπο που στηρίζει επιστημονικά την άποψη ότι οι παππούδες τους, όταν χρειάστηκε, δεν κράτησαν τα μαχαίρια ως αξεσουάρ της φορεσιάς και χρησιμοποίησαν τις μπιστόλες και τα ντουφέκια για κάτι άλλο εκτός από μπαλωθιές…

      Reply
      • τα επίτιμα διδακτορικά είναι θέμα δημοσίων σχέσων και πολύ κακώς υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου

        Εντάξει, και οι δημόσιες σχέσεις και οι διαπανεπιστημιακές σχέσεις μέσα στο πρόγραμμα είναι. Γίνονται και φαλτσοσφυρίγματα βέβαια, αυτά έχει το αυτοδιοίκητο.

        Θα είχε πάντως μεγάλο ενδιαφέρον να κηρύξουν ανεπιθύμητο έναν άνθρωπο που στηρίζει επιστημονικά την άποψη ότι οι παππούδες τους, όταν χρειάστηκε, δεν κράτησαν τα μαχαίρια ως αξεσουάρ της φορεσιάς και χρησιμοποίησαν τις μπιστόλες και τα ντουφέκια για κάτι άλλο εκτός από μπαλωθιές…

        Λοιπόν, σαρώνω τώρα τα σχετικά κεφάλαια και θα τα ανεβάσω, να τα διαβάση όποιος θέλη και ας κρίνη μοναχός του με τα 1200 τόσα κυβικά εκατοστά με τα οποία τον προίκισε η φύση.

        Reply
        • Δεν διαφωνώ με τις δημόσιες σχέσεις. Μάλλον ο τίτλος με εκνευρίζει, μια που τώρα τελειώνω το διδακτορικό μου…

          Reply
    • Έλα ρε ΝΦ, και έλεγα πού είσαι.

      Φυσικα ειναι γελοιο να διωκεται για τις αποψεις του.

      Δηλαδή υπέγραψες και συ το αίτημα ε;

      Ειχε γινει σαλος με αυτο το θεμα στο νησι.

      Ειδικά ο Μπάμπης ο Σουγιαδάκης είχε εκμανή.

      Μια τετοια ερευνα θα ειχε αποτελεσμα να απολυθει ο Στεργίου και αφαιρεθει απο τον Ριχτερ ο τιτλος.

      Όλοι ξέρουμε άλλωστε ότι σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία απολύονται οι Λέκτορες όταν κάνουν προτάσεις που δεν μας αρέσουν.

      Reply
    • ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ ΝΟΥΜΕΡΟ …ΞΕΦΤΥΛΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ…NF ..ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΠΟΒΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ…ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ…

      Reply
      • Κανονικά δεν θα επέτρεπα ένα τέτοιο υβριστικό σχόλιο, αλλά μού έκανε εντύπωση ότι ήταν επώνυμο. Αν βέβαια το όνομα είναι αληθές και είσαι αυτός εδώ:

        http://madeincreta.gr/el/article/%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81

        Αν λοιπόν είσαι όντως ο Στέργιος Στεργίου που αρθρογραφεί υπέρ του Χάιντς Ρίχτερ, με τέτοια υβριστικά σχόλια προσφέρεις κάκιστες υπηρεσίες στην υπόθεση της ελευθερίας της έκφρασης στην χώρα μας γενικά και του Ρίχτερ ειδικώτερα.

        Στην θέση σου θα ζητούσα συγνώμη από τον πλανημένο ΝΦ. Και δεν θα έγραφα με κεφαλαία.

        Reply
        • «Ο πλανημενος NF”;
          Πατερ Αναγνωστοπουλε, ομολογω συντετριμμενος ότι υπεπεσα σε βαρυτατη πλανη, καθοτι εισηλθε μεσα μου πνευμα πονηρον. Πλην όμως ειδον το φως το αληθινον, ελαβον Πνευμα Αγιον, μετανοω ειλικρινως, και ομολογω νυν τη Μοναδικη και Απολυτη Αληθεια, όπως την ορισε η Αγια φιλοευρωπαϊκη φιλελέδικη Ορθοδοξια: Tα Waffen SS και οι ανδρες της Wehrmacht ηταν ευγενικοι ιπποτες, τα δηθεν γερμανικα εγκληματα ηταν νομιμα αντιποινα στις ελληνικες αδικοπραγιες.
          Αμην!

          Reply
        • O πλανεμένος NF θα μπορούσε να βρεθεί στη φυλακή με τις ύβρις που αναφέρει για έναν επιστήμονα και αξιωματικό του ελληνικού στρατού…δεν το πολυτραβάω…να τον δω πού θα κρυφτεί όταν και εάν αρχίσει η κατάπτυστη δίκη και απο κάτω θα είναι τα μισά ΜΜΕ της γερμανίας και της ευρώπης…

          Reply
  5. Ο Ριχτερ λεει στο βιβλιο του ότι οι Κρητικοι διεπραξαν φοβερα εγκληματα πολεμου κατά των Γερμανων Αλεξιπτωτιστων, ενώ οι τελευταιοι υπηρξαν λιγο πολύ αψογοι.

    Δεν χρειαζεται να κανει τιποτα η……Περιφερεια. Αν οι Κρητικοι προειδοποιησουν σαφως τον Ριχτερ οτι ειναι ανεπιθυμητος, τοτε νομιζω οτι ειναι αρκετα εξυπνος ωστε να μη διανοηθει να πατησει το ποδι του στο νησι. :)

    Reply
    • … επειδή έτσι και πατήσει το πόδι του στο νησί, θα του κάνουν ό,τι έγραψε πως έκαναν στους εισβολείς, ε;

      Κοίτα, επειδή έζησα αρκετά χρόνια στην Κρήτη, πολλοί Κρητικοί προσπαθούν να διαδώσουν μία (ψευτο)μαγκιά του τύπου «αν τα βάλεις με Κρητικό, θα σε κυνηγάει όλη η Κρήτη και δεν πρόκειται να γλυτώσεις ούτε εσύ, ούτε η οικογένειά σου». Έχω μιλήσει με παππούδες, οι οποίοι περηφανεύονταν για το πώς αμύνθηκαν και τι έκαναν σε Γερμανούς που έπεσαν στα χέρια τους (και καλά έκαναν, την πατρίδα τους υπερασπίζονταν). Έρχεται τώρα κάποιος και λέει* πως αυτοί που τα έβαλαν με Κρητικούς, υπέστησαν εγκλήματα από τους Κρητικούς. Πώς θα βγουν τώρα οι Κρητικοί και θα πουν «εντάξει απειλούμε, αλλά δεν το εννοούμε κι όλας, εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα… Με το “‘σεις” και με το “σας” είχαμε τους εισβολείς»;

      * Το πώς τα λέει, θα το δούμε μόνο διαβάζοντας το βιβλίο του, αφού εξετάσουμε και τις πηγές του. Φυσικά, τον αντίλογο σε όσα λέει, δεν θα τον κάνει ο Μανούσος ο Δραμουντάνης στην πλατεία των Ανωγείων πίνοντας τη ρακή του, ούτε ο NF με τον Θεόφιλο σε ένα μπλογκ, αλλά ιστορικοί με αντίστοιχες πηγές. Το βιβλίο του κυκλοφορεί από το 2011. Υπάρχει κάποιος σοβαρός δημοσιευμένος ιστορικός αντίλογος σε όσα λέει, από Έλληνες ιστορικούς που έχουν και πολύ καλύτερη πρόσβαση στις όποιες πηγές;

      Reply
  6. Να κάνω και μια σύντομη έκθεση των όσα γράφει ο Ρίχτερ και όσα του προσάπτονται.

    Το ένα ζήτημα είναι αν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου οι Κρητικοί άτακτοι. Ο Ρίχτερ λέει ναι, ο Μπήβορ λέει ναι, αλλά ο Μπάμπης ο Σιουγιαδάκης λέει ότι τα μάτια των νεκρών αλεξιπτωτιστών τα έφαγαν τα όρνια. Κάτι τέτοιο.

    Το άλλο ζήτημα είναι αν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου οι Γερμανοί. Ο Ρίχτερ λέει ναι, αλλά του Μπάμπη του Σουγιαδάκη δεν του φτάνει αυτό, αλλά πρέπει επίσης ο Ρίχτερ να παραδεχτή ότι οι Γερμανοί διέπραξαν τα δικά τους εγκλήματα χωρίς κανένα λόγο, καμιά αιτία και καμία αφορμή, επειδή είναι Γερμανοί μάλλον. Ε, αυτό δεν το κάνει ο Ρίχτερ, συγνώμη κιόλα.

    Μαζί με αυτά συμπλέκονται διάφορα κωμικοτραγικά, όπως αν η επιχείρηση Ερμής καθυστέρησε την επιχείρηση Μπαραμπαρόσσα (όχι λέει ο Ρίχτερ, όχι λέει ο Μπήβορ, ναι λέει ο κ. Εισαγγελεύς).

    Να μας πη και ο ΝΦ την γνώμη του επ’ αυτού.

    Reply
    • αλλά πρέπει επίσης ο Ρίχτερ να παραδεχτή ότι οι Γερμανοί διέπραξαν τα δικά τους εγκλήματα χωρίς κανένα λόγο, καμιά αιτία και καμία αφορμή,

      Από ότι διάβασα ο Ρίχτερ ισχυρίζεται πως τα εγκλήματα (ή μη) των Κρητικών σχετίζονται αιτιακά με αυτά των Γερμανών. Άλλο πράγμα να ισχυρίζεσαι πως αποτελεί κάτι αφορμή και άλλο πράγμα να ισχυρίζεσαι πως υπάρχει αιτιότητα και μάλιστα ντετερμινιστική.

      Reply
      • Αν αφορμή σημαίνει ότι θα τα διέπρατταν έτσι κι αλλιώς και αιτία ότι δεν θα τα διέπρατταν, ήταν σαφέστατα αιτία. Όπως αιτία και όχι αφορμή της σφαγής των Καλαβρύτων ήταν η εκτέλεση των αιχμαλώτων του λόχου Σόμπερ.

        Reply
  7. Ορισμενα πραγματα ειναι πολυ σοβαρα και δεν σηκωνουν πλακιτσες και χαβαλε. Θα ημουν ευτυχης να συζητησω με αμεροληπτους ανθρωπους για το τι εγινε ακριβως το 1941, αλλα οχι με Γερμανοφρονες των οποιων η πολιτικη σκοπιμοτητα ειναι τοσο προφανης. Δεν προκειται να προσθεσω κατι, meine Herren.

    Reply
    • Όπου «αμερόληπτος» όποιος έχει ταυτόσημη άποψη με τη δική σου και «Γερμανόφρονας» όποιος διαφωνεί, ακόμα κι αν είναι Κρητικός που δηλώνει ότι συμμετείχε…

      Πάντως, θα περίμενα να προσθέσεις κάτι, κύριέ μου (δεν ξέρω γερμανικά): την έγκυρη δημοσιευμένη μελέτη που καταρρίπτει τα ψεύδη του διωκόμενου…

      Reply
  8. Ναι ρε, ό,τι θες, εδώ δεν υπάρχει εισαγγελέας ιστορικής αλήθειας.

    Από μήνυμα φίλης στο φβ:

    Το ότι οι Κρητικοί ξεκοίλιαζαν τους τραυματισμένους Γερμανούς στη μάχη της Κρήτης και τους έκαναν πλιάτσικο, το είχα μάθει από πρώτο χέρι (ή μάλλον στόμα) από το μακαρίτη τον πεθερό μου που είχε πολεμήσει στη μάχη της Κρήτης!

    Reply
  9. Άρθρο στην Τάγκεστσάιτουνγκ:

    Prozess auf Kreta
    Wie ein Historiker zum Nazi wird
    Der linksliberale Heinz Richter ist angeklagt, weil er mit griechischen Mythen aus dem Zweiten Weltkrieg aufgeräumt hat.
    Eine Parade vor der Akropolis
    Feiern zum 70. Jahrestag der Befreiung in Athen. Auf Kreta endet beim Thma Zweiter Weltkrieg die Freiheit der Wissenschaft. Foto: imago/Wassilis Aswestopoulos
    Der Griechenland-Experte Heinz Richter macht derzeit um Griechenland einen großen Bogen. „Ich bin doch nicht lebensmüde“, erklärt der 76-Jährige emeritierte Professor von der Universität Mannheim. Der linksliberale Historiker ist auf Kreta der Verbreitung von Rassismus und Lügen über die Nazi-Besatzungszeit angeklagt – weil er in einem Buch mit Mythen über den griechischen Widerstand aufgeräumt hat. Ihm drohen bis zu drei Jahren Haft. Am 2. September soll im kretischen Rethymnon sein Prozess beginnen.
    Der Angeklagte wird nicht anwesend sein. Die deutsche Botschaft in Athen habe ihm empfohlen, sagt Richter, schon jetzt griechischen Boden zu meiden. Mehr als 150 Menschen haben eine Petition zu seinen Gunsten unterschrieben. Doch der renommierte Historiker, der in seinem Leben 22 Bücher und über 220 Fachaufsätze über Griechenland verfasst hat, ist pessimistisch: „In Kreta werde ich verlieren“, sagte er, und auch sein Anwalt Athanasios Anagnostopulos sieht wenig Anlass zum Optimismus.
    Anzeige

    Der Historiker ist zwischen die Mahlsteine aktueller wie historischer Legenden geraten. „Ich bin quasi der Stellvertreter und Prügelknabe bestimmter Berliner Politiker, die in Griechenland verhasst sind“, glaubt Richter. Die Ursache dafür sind einige Schlussfolgerungen Richters in seinem schon 2011 erschienenen Buch „Operation Merkur“ über die Eroberung Kretas im Mai 1941 durch deutsche Fallschirmtruppen, das auch ins Griechische übersetzt worden ist. Das Werk beschreibt detailliert die einzelnen Kampfhandlungen zwischen alliierten und deutschen Truppen. Der griechische Widerstand gegen die Deutschen wird nur am Rande gestreift.
    Die Freiheit der Wissenschaft endet nach Auffassung des Staatsanwalts Paterakis beispielsweise auf Seite 284. Dort schreibt Richter, die Schlacht um Kreta sei „der Beginn der ‚schmutzigen‘ Kriegsführung, die durch Partisanenüberfälle und Repressalien geprägt“ gewesen sei. Hintergrund dieser Einschätzung sind einerseits Tötungen und Leichenschändungen von verletzten deutschen Wehrmachtsangehörigen durch kretische Partisanen, anderseits die summarischen Strafen und Morde durch die Deutschen an unschuldigen griechischen Dorfgemeinschaften. Staatsanwalt Paterakis, der für die taz nicht zu sprechen war, machte daraus laut Richter in seiner Anklage den Vorwurf, der Historiker habe den kretischen Widerstand insgesamt für „schmutzig“ erklärt – ein Fall für das Gesetz 927/1979, das die Leugnung des Holocaust unter Strafe stellt.
    Der erste Angeklagte
    Dieses im September 2014 verabschiedete Gesetz sollte sich eigentlich gegen die Neonazis der „Goldenen Morgenröte“ richten. Doch schon in der Athener Parlamentsdebatte befürchteten Abgeordnete, es könne dazu dienen, die Meinungsfreiheit einzuschränken, weshalb die damals oppositionelle Syriza dem Gesetz ihre Zustimmung verweigerte. Ein Neonazi ist aufgrund des Gesetzes bisher nicht belangt worden. Vielmehr sei Richter seines Wissens der erste Angeklagte überhaupt, erklärt sein Anwalt Anagnostopulos.
    Richter vermutet hinter der kretischen Anklage den einflussreichen früheren Oberkommandierenden der griechischen Streitkräfte, General Manousos Paragioudakis, der sich auf Kreta zur Ruhe gesetzt hat. Paragioudakis habe sich schon bei der Präsentation von Richters Kreta-Buchs im Heraklion empört gezeigt, wütend den Saal verlassen und ihm später in einem Brief „Goebbelsche Propaganda“ vorgeworfen. Stein des Anstoßes dafür war Richters Aussage, es sei ein längst widerlegter Mythos, dass der sechswöchige Krieg um Kreta den Beginn des deutschen Überfalls auf die Sowjetunion so weit verzögert habe, dass dieser schließlich in Matsch und Schnee vor Moskau stecken blieb.
    Doch genau diese Behauptung, die, zu Ende gesponnen, zu der Erkenntnis führt, dass Hitler den Zweiten Weltkrieg dank des Einsatzes griechischer Freiheitskämpfer verloren habe, zählt zu den wiederholten historischen Legenden der griechischen Gegenwart. General Paragioudakis jedenfalls habe nach Richters Eindruck eine Kampagne auf Kreta gegen seine Person lanciert, die zuletzt dazu führte, dass der Rektor der Universität Kreta ihn darum bat, seine erst 2014 erlangte Ehrendoktorwürde zurückzugeben – was Richter als Schuldeingeständnis verweigerte. Paragioudakis ist es auch, der, so ein Zufall, von der Staatsanwaltschaft als Belastungszeuge bei dem anstehenden Prozess aufgeboten wird.
    „An die Wand!“, schreibt ein griechisches Internetportal über Richter. Kretische Dorfgemeinden verlangten die Aberkennung seiner Ehrendoktorwürde. Inselzeitungen empörten sich über Richter. Auf Fotomontagen wird er neben mordenden Nazis gezeigt. „Niemand von ihnen hat mein Buch gelesen. Für den Staatsanwalt ist jeder Deutsche ein Nazi“, beklagt sich Richter, der seit 40 Jahren der SPD angehört.
    So ist aus dem Buch eines emeritierten deutschen Professors ein „Fall Richter“ geworden. Es wäre unangemessen und falsch, deshalb die griechische Öffentlichkeit anzuklagen. Im Gegenteil findet Richter auf dem griechischen Festland auch Solidarität und Unterstützung. Doch was derzeit auf Kreta geschieht, entwickelt sich in der Tat zu einem Fall für den Staatsanwalt – wegen Missachtung der in der griechischen Verfassung geschützten Freiheit von Meinung und Wissenschaft.

    Reply
  10. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΙΧΤΕΡ ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

    Σχόλια σχετικά με τον Heinz Richter και το βιβλίο του “Επιχείρηση Ερμής: ή εισβάλοντας στην Κρήτη”

    του David Filer

    Η Μάχη της Κρήτης, η οποία έλαβε χώρα, τον Μάιο- Ιούνιο του 1941, παραμένει ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. Οι Νεοζηλανδοί στρατιώτες έπαιξαν ένα καθοριστικό ρόλο στον αγώνα αυτό και οι απώλειές τους ανήλθαν σε πάνω από 3,800 νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους πολέμου, αριθμός που αποτελεί ένα αρκετά υψηλό δείγμα για μια τόσο μικρή χώρα. Οι Διοικητές των Kiwi , πήραν αποφάσεις κλειδιά κατά τη διάρκεια της μάχης, αποφάσεις οι οποίες οδήγησαν απευθείας στην ήττα των συμμάχων. Παρόλα αυτά οι συγκεκριμένοι διοικητές και οι αποφάσεις τους παραμένουν ως και σήμερα αντικείμενο συζητήσεως.

    Το άρθρο του Heinz Richter σχετικά με τη Μάχη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου της Νέας Ζηλανδίας, εξαιτίας του ότι παρουσιάζει μια σχετικά άγνωστη Γερμανική οπτική γωνία. Ο Richter μας παρέχει μια χρήσιμη ανάλυση σχετικά με τα προβλήματα που είχαν οι Γερμανοί συλλέγοντας τη δύναμη εισβολής τους, στην αναγνωριστική επιχείρηση τους πάνω από την Κρήτη, στην τήρηση του προγράμματος αερομεταγωγών καθώς και στην ημερομηνία της επίθεσης. Όλα αυτά τα ζητήματα αύξησαν την πιθανότητα μιας Γερμανικής ήττας. Περαιτέρω, η ερμηνεία του σχετικά με τη λήψη αποφάσεων από τους Γερμανούς Διοικητές της Αθήνας και της Κρήτης μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τα σχέδια της εισβολής και την πορεία της Μάχης. Ο Richter καταδεικνύει ότι οι Γερμανικές “τακτικές τύπου αποστολών” φανερώνουν ότι οι αξιωματικοί τους στην Κρήτη υπερτερούσαν των Συμμάχων, στο να παίρνουν άμεσα αποφάσεις πάνω στην κορύφωση της Μάχης, χωρίς να περιμένουν οδηγίες άνωθεν.

    Ο Richter προσθέτει στην ελλιπή γνώση μας το ρόλο των ελληνικών δυνάμεων σ’ αυτή τη Μάχη, που ήταν “κάπως παραγνωρισμένος”. Επίσης δείχνει ότι οι Έλληνες Ευέλπιδες και οι άλλες ελληνικές δυνάμεις έπαιξαν πιο σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη Μάχη, απ’ αυτό που έχει αναγνωριστεί από τους Νεοζηλανδούς ιστορικούς.

    Παρόλ’ αυτά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει ελέγξει τα επίσημα ντοκουμέντα της Νέας Ζηλανδίας σχετικά με τη Μάχη, τα οποία βρίσκονται στα Αρχεία της χώρας. Εξαιτίας αυτού στηρίχτηκε πάνω στις ερμηνείες Βρετανών συγγραφέων (κυρίως του διαπρεπούς ιστορικού Antony Beevor) σχετικά με τις αποφάσεις που πήραν οι διοικητές των Kiwi στην Κρήτη. Τα ντοκουμέντα της Νέας Ζηλανδίας δείχνουν ότι σε αρκετά σημεία αυτές οι απόψεις του (του Richter) είναι λανθασμένες.

    Ο Richter (ο Beevor και άλλοι) παρουσιάζονται να μην κατανοούν το γεγονός ότι το σχέδιο άμυνας του στρατηγού Freyberg βασίστηκε σε μια άμεση αντεπίθεση, έτσι ώστε να μην αφήσει τις Γερμανικές δυνάμεις να κερδίσουν καθόλου έδαφος. Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε επιτυχημένα στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στην παραλία της Σούδας και στα Χανιά. Όμως αυτή η τακτική δεν εφαρμόστηκε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, επειδή ο Νεοζηλανδός Υποστράτηγος ήταν σχεδόν σίγουρος ότι θα είχε μια ανάλογη επίθεση οβιδών από τη θάλασσα με αυτή που έζησε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία αντεπίθεση στο Μάλεμε την πρώτη ημέρα θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην ήττα τις ήδη εξουθενωμένες Γερμανικές δυνάμεις Δυτικά του αεροδρομίου, όπως αναγνώρισε ο στρατηγός Student μετά τον πόλεμο. Μια τέτοιου είδους επιτυχία θα είχε οδηγήσει τα συμμαχικά στρατεύματα στην νίκη ολόκληρης της Μάχης.

    Ούτε όμως ο Richter αντιλαμβένεται ότι ο Freyberg ενώ ήταν απασχολημένος με μια πιθανή θαλάσσια απόβαση, γνώριζε επίσης ότι κύρια απειλή θα προερχόταν από τις αεροπορικές δυνάμεις, με σκοπό την κατάκτηση ενός αεροδρομίου. Οι πληροφορίες που είχε από το Επιτελείο του σχετικά με τη Γερμανική επίθεση οι οποίες γνωστοποιήθηκαν στους Κύριους Διοικητές την 12η Μαϊου, δήλωναν ότι “το όλο σχέδιο στηριζόταν στην κατάκτηση των αεροδρομίων και ότι οι θαλάσσιοι χώροι ήταν δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τα αεροδρόμια”. Ο Richter επίσης λέει ότι το μοναδικό μέρος που θα μπορούσαν να κατακτήσουν οι αλεξιπτωτιστές ήταν το αεροδρόμιο του Μάλεμε, όταν επι της ουσίας είχαν φτάσει κοντά στην κατάκτηση του αεροδρομίου Ρεθύμνης και αυτό απετράπη μόνο μετά από μια σειρά από αποφασιστικές αντεπιθέσεις Αυστραλών και Ελλήνων αμυνομένων.

    Ο Richter επαναλαμβάνει παλαιότερες κριτικές πάνω στον Freyberg εξαιτίας του ότι κρατούσε τις συμμαχικές δυνάμεις σε αμυντική στάση στα παράλια, παρά στο να τις οδηγήσει σε μια αντεπίθεση στο Μάλεμε τη δεύτερη νύχτα της Μάχης. Όμως δύο Γερμανικά φλοτίλες (πλοία) πλησίασαν στην Κρήτη εκείνη τη νύχτα και αν δεν είχαν αναχαιτιστεί από το Βασιλικό Ναυτικό οι σύμμαχοι θα έπρεπε να τις αντιμετωπίσουν μόνο αφού θα είχαν φτάσει στην ακτή. Ευτυχώς για τους αμυνόμενους το Βασιλικό Ναυτικό έκανε τη δουλειά του, αλλά ο Freyberg δεν μπορούσε να είναι σίγουρος γι’ αυτό εκ των προτέρων.

    Οι αμφιλεγόμενες απόψεις του Richter σχετικά με τα εγλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη Μάχη, τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα, όλες αυτές τις συζητήσεις στρατιωτικής ιστορίας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο Richter αναφέρει μόνο δύο πράξεις βίαιης επίθεσης Γερμανών αλεξιπτωτιστών και στρατιωτικών απέναντι σε Κρητικούς αμάχους, τη στιγμή που τουλάχιστον 9 χωριά υπέφεραν από επιχειρήσεις στρατιωτικών αντιποίνων, μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 1941, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση εκατοντάδων Κρητικών. Ο ίδιος αρνείται επίσης να αναγνωρίσει ότι μερικές από αυτές τις θηριωδίες υπήρξαν αποτέλεσμα απευθείας διαταγής του στρατηγού Student, την 31η Μαϊου, ως μια σκληρή απάντηση αντιποίνων ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό που πολέμησε τους εισβολείς.

    Ο Richter προσπαθεί να αθωώσει τον Student αναφέροντάς κατά πρώτον την στήριξη που του παρείχε ένας αξιωματικός των Kiwi μετά τον πόλεμο και κατά δεύτερον εξαιτίας των φιλικών σχέσεων που δημιουργήθηκαν αργότερα μεταξύ του Συλλόγου Νεοζηλανδών βετεράνων της Κρήτης και του συνδέσμου Βετεράνων αλεξιπτωτιστών. Είναι μάλλον όμως αδύνατον κάτι από τα παραπάνω να είχε συμβεί αν οι Kiwi γνώριζαν τα αντίποινα που διέταξε ο Student στην Κρήτη και τις μεταγενέστερες θηριωδίες που διαπράχθησαν από ορισμένους αλεξιπτωτιστές.

    Ο Richter επίσης δηλώνει βασιζόμενος σε αναφορές Γερμανών στρατιωτικών μετά τη Μάχη “ότι οι Μαορί δεν ακολουθούσαν πάντα τους κανόνες του πολέμου κατά τη διάρκεια της Μάχης”. Είναι αλήθεια ότι στη Μάχη της Κρήτης οι Νεοζηλανδοί στρατιώτες συμμετείχαν σε μάχες σώμα με σώμα στην Κρήτη και σε επιθέσεις με ξιφολόγχη όσο σε καμία άλλη μάχη κατά τη διάρκεια του πολέμου. Από την ίδια τη φύση τους τέτοιες πράξεις είναι βίαιες και χωρίς οίκτο. Για παράδειγμα στη Μάχη “στον 42ο δρόμο” στις 27 Μαϊου, οι Μάορι (και άλλοι Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί στρατιώτες) σκότωσαν αρκετούς Γερμανούς που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν ή να βρουν καταφύγιο από μια επίθεση με ξιφολόγχες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος στο να θεωρήσουμε ότι αυτά ή άλλα τέτοιου είδους γεγονότα εμπλέκονται με εκούσια εγκλήματα πολέμου και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο από τη μεριά της Νέας Ζηλανδίας που να συνηγορεί ότι οι στρατιώτες Μάορι στην Κρήτη δεν τήρησαν τους κανόνες του πολέμου.

    Πηγη: Journal of New Zealand Studies, No.16, 2013

    Reply
    • Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος στο να θεωρήσουμε ότι αυτά ή άλλα τέτοιου είδους γεγονότα εμπλέκονται με εκούσια εγκλήματα πολέμου και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο από τη μεριά της Νέας Ζηλανδίας που να συνηγορεί ότι οι στρατιώτες Μάορι στην Κρήτη δεν τήρησαν τους κανόνες του πολέμου.

      Κανένα. Από την μεριά της Νέας Ζηλανδίας. Το λένε οι … Νεοζηλανδοί.

      Reply
  11. Σε εξελιξη η δικη Ριχτερ!
    Και μαλλον τα πραγματα δεν πανε καθολου καλα για την υπερασπιση.

    Οι διαταξεις στις οποιες στηριζεται η διωξη περιοριζουν την ελευθερια του λογου και συνεπως ειναι κραυγαλεα αντισυνταγματικες, αλλα η ενσταση αντισυνταγματικοτητας απερριφθη.

    Ο μαϊντανος Αυγενακης, πηγε να μαζεψει ψηφαλακια, αλλα δεν απεβληθη ως πολιτικη αγωγη, καιτοι παντελως ασχετος με την υποθεση.

    Τα αιτηματα της πολιτικης αγωγης γινονται δεκτα, ενώ της υπερασπισης απορριπτονται.

    Ηδη διαφαινονται οι προθεσεις των δικαστων. Ο κ. συνηγορος υπερασπισης το πηρε χαμπαρι και γραφει για “ιστοριοδικειο” και “ιστοριοδικες” στο Twitter.

    Παλι καλα που δε μιλησε ακομα για “Δικες της Μοσχας” και “Ιερα Εξεταση” .

    Καποιος εδω με ειχε αποκαλεσει sore loser! :)))

    Reply
  12. Μαλλια κουβαρια Καμμενος-Θεοδωρακης για τα ομορφα ματια του Ριχτερ!

    http://www.haniotika-nea.gr/antiparathesi-politikon-archigon/

    Ολος αυτος ο σαματας για μια μαλλον ασημαντη υποθεση, που τελικως δε θα καταληξει πουθενα, και που εγω προσωπικα τη βλεπω μονο σαν μια ωραια ευκαιρια για διασκεδαστικο διαδικτυακο χαβαλε.

    Αμα δεν μπορεις να μιλησεις επι της ουσιας για το Ασφαλιστικο, διοτι θα χασεις ψηφαλακια, μιλας για την υποθεση Ριχτερ! Τελικα αυτοι οι δυο μοιαζουν περισσοτερο απο οσο θελουν να παραδεχτουν.

    Reply
  13. Marine Le Pen, head of France’s far-right National Front party, will face trial in October on a charge of inciting racial hatred for having compared Muslim street prayers to the occupation of France by Nazi troops during World War II, Agence France-Presse reported Tuesday.

    The charge, which relates to comments that Le Pen made to a group of party activists in eastern France 2010, creates an unfortunate distraction for the far-right leader as she seeks election in the Nord-Pas-de-Calais region in December.

    http://www.politico.eu/article/marine-le-pen-to-face-trial-for-inciting-racial-hatred-france-politice-ep-eu/

    Ειπατε τιποτα, συντροφοι που χυνετε κροκοδειλια δακρυα υπερ της Ελευθεριας του Λογου;

    Διπλη ηθικη, διπλα στανταρ, διπλο προσωπο, ή μαλλον διπλο προσωπειο.

    Ουαι υμιν Γραμματεις και Φαρισαιοι υποκριται…………

    Reply
    • Σε ποιούς απευθύνεσαι Νικολάκη? Ούτε ο ΑΑ ούτε ο ΣΓ νομίζω ότι συμφωνούν με η δίωξη. Ασφαλώς και αριστερά είναι αυτή που πρώτη έσυρε τον χορό της πολιτικής ορθότητας αρχικά, και της ποινικοποίησης της σκέψης και του λόγου στη συνέχεια. Προσωπικά έχω ταχθεί έντονα κατά τέτοιων νόμως όπως π.χ. της ποινικοποίησης άρνησης του ολοκαυτώματος. Αλίμονο αν πιστεύουμε πως, ειδικά στη σημερινή εποχή, μπορούμε να νομοθετούμε απόψεις.

      Reply
      • Σε ποιούς απευθύνεσαι Νικολάκη?
        Απευθυνομαι γενικως σε ολους εκεινους που ειναι υπερ της επιλεκτικης ελευθεριας του Λογου.

        Ούτε ο ΑΑ ούτε ο ΣΓ νομίζω ότι συμφωνούν με η δίωξη.
        Δεν εχουν εκφερει αποψη επι του θεματος, οποτε δεν γνωριζω αν συμφωνουν ή όχι. Παρατηρω παντως μετα λυπης ότι γενικως κανουν τουμπεκι ψιλοκομμενο όταν φιμωνονται οι πολιτικοι αντιπαλοι, ενώ χαλανε τον κοσμο όταν φιμωνονται οι ομοφρονες. (βλεπε υποθεση Ριχτερ).

        Ασφαλώς και αριστερά είναι αυτή που πρώτη έσυρε τον χορό της πολιτικής ορθότητας αρχικά, και της ποινικοποίησης της σκέψης και του λόγου στη συνέχεια.
        Και η φιλελεδικη ευρωπαϊκη αστικη κεντροδεξια συνταχθηκε προθυμως!

        Προσωπικά έχω ταχθεί έντονα κατά τέτοιων νόμως όπως π.χ. της ποινικοποίησης άρνησης του ολοκαυτώματος. Αλίμονο αν πιστεύουμε πως, ειδικά στη σημερινή εποχή, μπορούμε να νομοθετούμε απόψεις.

        Σαν μπορουσες, ας εκανες και αλλιως, εκει στο Αμερικα!

        «Congress shall make no law…..abridging the freedom of speech, or of the press….»

        First Amendment of the United States Constitution.

        Reply
        • Νικολάκη,

          άλλη μια άλλα αντί άλλων απάντηση. Πρώτον, και στην Ελλάδα η ελευθερία λόγου προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Ελληνική κοινή γνώμη και τις δικαστικές αρχές να βάζουν τον πήχη πολύ χαμηλότερα από ότι στις ΗΠΑ. Ακριβώς διότι δεν υπάρχουν πολλοί που σπεύδουν να υπερασπιστούν την ελευθερία έκφρασης απόψεων με τις οποίες δεν συμφωνούν. Το Σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο όταν δεν βρίσκονται άτομα να το υπερασπιστούν ακόμα και όταν δεν τους συμφέρει. Άρα τα “αν μπορούσες ας έκανες και αλλιώς” άστα. Επιπλέον, η δίωξη άποψης δεν είναι πάντα ποινική. Να θυμίζω προσπάθειες σαν κι αυτή του μποϋκοτάζ Ισραηλινών ακαδημαϊκών, προσπάθειες στο δικό μου πανεπιστήμιο να μην προσκληθούν σαν ομιλιτές άτομα με τα οποία κάποιοι συνάδελφοί μου δεν συμφωνούν, κ.λπ. Εκεί φαίνεται ποιος έχει τα γκογκόβια να σηκωθεί και να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου στο στενό του περιβάλλον ακόμα και όταν είναι μειοψηφία, εκεί δηλαδή που μετράει, και ποιος αρχίζει τις εκπτώσεις (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε).

          Δεν γνωρίζεις λοιπόν αν ο Θανασάκης μας έχει τέτοια γκογκόβια και αν τα επιδεικνύει χωρίς προκατάληψη? Φαίνεται σου διέφυγε αυτή του η ανάρτηση σχετικά με τη δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής. Ή μάλλον όχι, αφού μάλιστα κατέληξες να σχολιάζεις. Η εμπάθεια δεν κρύβεται εύκολα.

          Άντε, αρκετά σε τάισα, σε αφήνω πάλι να βράζεις στο ζουμί σου.

          Reply
          • και στην Ελλάδα η ελευθερία λόγου προστατεύεται από το Σύνταγμα,

            Προφανως ουτε στην Ελλαδα ουτε στην Ευρωπη προστατευεται όπως στις ΗΠΑ, αλλιως δεν θα υπηρχαν «αντιρατσιστικοι νομοι» κατά του….. hatespeech.

            Επιπλέον, η δίωξη άποψης δεν είναι πάντα ποινική.
            Οντως, το ειδαμε αλλωστε στις τελευταιες εκλογες. Το 3ο κομμα εξαφανιστηκε μυστηριωδως από τα ΜΜΕ, το 4ο προβαλλοταν νυχθημερον. Κατι ειχα ακουσει για «νομοθεσια περι αναλογικης ισοτητας στην προεκλογικη προβολη των κομματων». Δε βαριεσαι ,ψιλα γραμαμτα αυτά στην Ψωροκωσταινα…………

            Δεν γνωρίζεις λοιπόν αν ο Θανασάκης μας έχει τέτοια γκογκόβια και αν τα επιδεικνύει χωρίς προκατάληψη? Φαίνεται σου διέφυγε αυτή του η ανάρτηση σχετικά με τη δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής.

            Επιδειξιας ο «Θανασακης» ; Χμμμμμμ…………..
            Σε ότι αφορα την υποθεση της ΧΑ , ασκησε μεν κριτικη στις κραυγαλεες δικαστικες παρατυπιες, αλλα μονο για να πληξει πολιτικα τη ΝΔούλα των Σαμαρα, Αθανασιου, και των παρατρεχαμενων δικαστικων τους. Για την ουσια της υποθεσης, τουμπεκι ψιλοκομμενο. Βλεπεις η αληθεια δε δε βολευει πολιτικα…………….

            Άντε, αρκετά σε τάισα, σε αφήνω πάλι να βράζεις στο ζουμί σου.

            Ολο αυτό λες, αλλα δε με αφηνεις να βρασω με την ησυχια μου, και ολο επανερχεσαι……

            Reply
            • Έχεις δίκιο, είσαι βλέπεις το πιο γοητευτικό τρολ που έχω πετύχει στο διαδύκτιο.

  14. Απιστευτες δηλωσεις Ριχτερ στην Καθημερινη:

    «Είναι αλήθεια ότι άτακτοι Κρήτες σκότωναν αρχικά μόνο τους τραυματισμένους αλεξιπτωτιστές, επειδή δεν είχαν όπλα, αλλά στην αρχή δεν υπήρχε οργανωμένη αντίσταση ούτως ή άλλως. Οι Γερμανοί όμως αντέδρασαν με αντίποινα. Αυτό που έγραψα είναι ότι μέχρι την Επιχείρηση Ερμής (σ.σ. εναντίον της Κρήτης), ο Β΄ Π.Π. υπήρξε σχετικά “καθαρός” πόλεμος, στον οποίο όλες οι πλευρές σέβονταν το διεθνές δίκαιο του πολέμου (σ.σ. Συμβάσεις της Χάγης). Ηταν όταν ξεκίνησαν αυτές οι επιθέσεις και τα αντίποινα που ο πόλεμος έγινε “βρώμικος”

    http://www.kathimerini.gr/841044/article/epikairothta/ellada/h-istorikh-episthmh-sto-edwlio

    Μαλλιστα. Ο Β Παγκοσμιος πολεμος ηταν καθαρος μεχρι το Μάιο του 1941, μεχρι που μια χουφτα Κρητικοι χωρικοι εσφαξαν τους Γερμανους, οποτε αρχισαν να σφαζουν και οι Γερμανοι, και τοτε ο πολεμος εγινε βρωμικος!

    Ατυχως για τον χερ Ριχτερ, οι Γερμανοι αρχισαν τις ωμοτητες στην Πολωνια από την πρωτη στιγμη που την κατελαβαν, το Σεπτεμβριο του 1939. Ποιος το λεει αυτό; Μηπως εμεις οι κακοι Ελληνες ιθαγενεις, που ειμαστε αγροικοι, κανιβαλλοι και Μάο-Μάο; Οοοοοοοχι, το μεγαλο γερμανικο περιοδικο Spiegel το λεει, επικαλουμενο μαλλιστα γερμανικες πηγες!

    http://www.spiegel.de/international/europe/germany-s-wwii-occupation-of-poland-when-we-finish-nobody-is-left-alive-a-759095.html

    Αμ το άλλο που ειπε ο Ριχτερ;
    Ομως ποτέ, ούτε εγώ ούτε άλλος Ευρωπαίος ιστορικός έχει συρθεί σε δίκη. Η ιστορική αλήθεια δεν αποτελεί αντικείμενο του δικαστικού συστήματος

    Για τη φυλακιση του Ντέιβιντ Ίρβινγκ στη……….δημοκρατικοτατη Αυστρια το 2006, μηπως ακουσε τιποτε ο χερ Ριχτερ; Όχι; Παραξενο, διοτι ο Ιρβινγκ είναι ασυγκριτα διασημοτερος ιστορικος από ότι ο ιδιος………..

    Reply
  15. Απο οτι φαινεται, οι Γερμανοι παραμυθαδες στην Κρητη δημιουργησαν Σχολη!

    6/6/1944 : Δυο επιλεκτες αμερικανικες μεραρχιες Αλεξιπτωτιστων η 82η και η 101η, πεφτουν στη Νορμανδια.

    With revenge on their minds and nerves still taut after the jump, the American paratroopers-blood was up. A trooper in the 82nd remembered his instructions only too clearly: ‘Take no prisoners because they will slow you down.’ Stories about German soldiers mutilating paratroopers inflamed the Americans still further. A soldier in the 101st recounted how after they had come across two dead paratroopers ‘with their privates cut off and stuck into their mouths’, the captain with them gave the order: ‘Don’t you guys dare take any prisoners! Shoot the bastards!’

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1189604/The-untold-brutality-D-Day-Antony-Beevor-carnage-suffered-beaches-Normandy.html

    Οι αμερικανικες δυναμεις υπεστησαν μεγαλες απωλειες την D-Day, αλλα επιασαν και αφθονους Γερμανους αιχμαλωτους, πολλοι εκ των οποιων απεδημησαν μυστηριωδως εις Κυριον την ιδια μερα. Vae victis……..

    Οι νικητες εκρυψαν τα σκατα τους κατω απο το χαλι για χρονια, αλλα καποια στιγμη βγηκαν στην επιφανεια, και βρωμουσαν πολυ: Ηταν η σειρα των Αμερικανων Αλεξιπτωτιστων να σκαρφιστουν τις ιδιες ακριβως δικαιολογιες με τους «συναδελφους» Fallschirmjager στην Κρητη: «Δε φταιγαμε εμεις παιδια, αυτοι οι αχρειοι Γερμανοι κοβαν τ’ αρχιδια των σκοτωμενων συντροφων μας και τους τα χωνανε στο στομα!»

    Reply
  16. Βρηκα κειμενο του ανεκδιηγητου Ριχτερ για την «πολιτικη κουλτουρα της Ελλαδος», οπου αναλυει το ελληνικο πελατειακο πολιτικο συστημα. Φυσικα σταζει χολη και δηλητηριο κατά της χωρας μας, αλλα το ενδιαφερον είναι αλλου: Το κειμενο αποκαλυπτει ολη την ΑΜΑΘΕΙΑ του Ριχτερ γυρω από τη νεοελληνικη ιστορια, που είναι υποτιθεται το αντικειμενο του, αλλα και τις κραυγαλεο τροπο που διαστρεβλωνει τα γεγονοτα.

    http://political.soc.uoc.gr//wp-content/uploads/2012/01/2014-Political-Culture-of-Greece.pdf

    http://kiatipis.org/Writers/H/Heinz.A.Richter/2012-05-30_The.political.culture.of.the.Greeks.pdf

    Η αρχικη δημοσιευση είναι στα γερμανικα. Θα χρησιμοποιησω την ελληνικη μεταφραση, αλλα και μια καπως διαφοροποιημενη και πιο συνοπτικη αγγλικη παραλλαγη του, που εχει δημοσιευσει ο Ριχτερ. Εδώ θα χρησιμοποιησω κυριως την ελληνικη μεταφραση. Το κειμενο είναι πραγματικο «διαμαντι», και θα γελασει κάθε πικραμενος! Παμε λοιπον:

    «Το 1862, η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε μία νέα δυναστεία και στο εξής οι έλληνες μονάρχες ήσαν βρετανοί αντιβασιλείς και η Ελλάδα βρετανικό προτεκτοράτο. Ήταν η εποχή που οι Έλληνες μονάρχες και πολιτικοί ακολουθούσαν το αξίωμα «τι θέλει ο ξένος παράγοντας» (σ.σ: με greeklish στο πρωτότυπο).

    Οι Βρεττανοι δεν «επεβαλλαν» ακριβως τον Γεωργιο Α’, αλλωστε δεν υπηρχαν και πολλοι προθυμοι υποψηφιοι: 18 Ευρωπαιοι πριγκιπες στη σειρα απερριψαν κατηγορηματικα το Στεμμα της Ψωροκωσταινας πριν το αποδεχθει ο 17χρονος Δανος Πριγκιπας Γεωργιος.

    http://www.istorikathemata.com/2012/06/vasilias-georgios-1864.html

    «και οδήγησαν αρκετές φορές στην κρατική χρεοκοπία, όπως το 1895.»

    Η Ελλαδα πτωχευσε το 1893 και οχι το 1895.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
    • Βρηκα κειμενο του ανεκδιηγητου Ριχτερ για την «πολιτικη κουλτουρα της Ελλαδος», οπου αναλυει το ελληνικο πελατειακο πολιτικο συστημα. Φυσικα σταζει χολη και δηλητηριο κατά της χωρας μας, αλλα το ενδιαφερον είναι αλλου: Το κειμενο αποκαλυπτει ολη την ΑΜΑΘΕΙΑ του Ριχτερ γυρω από τη νεοελληνικη ιστορια, που είναι υποτιθεται το αντικειμενο του, αλλα και τις κραυγαλεο τροπο που διαστρεβλωνει τα γεγονοτα.

      http://political.soc.uoc.gr//wp-content/uploads/2012/01/2014-Political-Culture-of-Greece.pdf

      http://kiatipis.org/Writers/H/Heinz.A.Richter/2012-05-30_The.political.culture.of.the.Greeks.pdf

      Η αρχικη δημοσιευση είναι στα γερμανικα. Θα χρησιμοποιησω την ελληνικη μεταφραση, αλλα και μια καπως διαφοροποιημενη και πιο συνοπτικη αγγλικη παραλλαγη του, που εχει δημοσιευσει ο Ριχτερ. Εδώ θα χρησιμοποιησω κυριως την ελληνικη μεταφραση. Το κειμενο είναι πραγματικο «διαμαντι», και θα γελασει κάθε πικραμενος! Παμε λοιπον:

      «Το 1862, η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε μία νέα δυναστεία και στο εξής οι έλληνες μονάρχες ήσαν βρετανοί αντιβασιλείς και η Ελλάδα βρετανικό προτεκτοράτο. Ήταν η εποχή που οι Έλληνες μονάρχες και πολιτικοί ακολουθούσαν το αξίωμα «τι θέλει ο ξένος παράγοντας» (σ.σ: με greeklish στο πρωτότυπο).

      Οι Βρεττανοι δεν «επεβαλλαν» ακριβως τον Γεωργιο Α’, αλλωστε δεν υπηρχαν και πολλοι προθυμοι υποψηφιοι: 18 Ευρωπαιοι πριγκιπες στη σειρα απερριψαν κατηγορηματικα το Στεμμα της Ψωροκωσταινας πριν το αποδεχθει ο 17χρονος Δανος Πριγκιπας Γεωργιος.

      http://www.istorikathemata.com/2012/06/vasilias-georgios-1864.html

      «και οδήγησαν αρκετές φορές στην κρατική χρεοκοπία, όπως το 1895.»

      Η Ελλαδα πτωχευσε το 1893 και οχι το 1895.

      Reply
  17. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    « Όταν ένας βασιλιάς, όπως ο Κωνσταντίνος Α’, προσπάθησε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να αποδεσμευτεί από την εξάρτηση της Μεγάλης Βρετανίας, η προστάτις δύναμη επενεβη και έχασε τον θρόνο του»

    Βεεεεεβαια, σταζει ο μελι ο Ριχτερ για τον Κωνσταντινο Α’, που τοσο θαυμαζε τους Γερμανους. Περιττο να υπενθυμισουμε οτι ο Κωνσταντινος ανετρεψε τη νεοεκλεγμενη Κυβερνηση Βενιζελου επειδη αυτη -ορθοτατα- ηθελε να μπει η Ελλαδα στον πολεμο κατα της Γερμανιας, με αποτελεσμα τον Εθνικο Διχασμο, και οτι τελικα δεν τον εκθρονισαν οι Βρεττανοι, αλλα οι Γαλλοι !

    «Όταν οι Έλληνες προσπάθησαν να φέρουν τη δημοκρατία μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Τσώρτσιλ φρόντισε για την παλινόρθωση της μοναρχίας με βίαιο τρόπο»
    Α, ναι; Θα το δουμε παρακατω…..

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
  18. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    «Όταν το 1948-9 ακολούθησε η επόμενη μεγάλη πτώχευση, αναδύθηκε η νέα προστάτις, οι ΗΠΑ, κι έσωσε τη χώρα»

    Καμμια πτωχευση δεν συνεβη το 1948. Η Ελλαδα ειχε πτωχευσει ηδη από το 1932 και εμεινε εκτος αγορων μεχρι το 1964.

    «Το πάθημα από αυτές τις χρεοκοπίες δεν έγινε μάθημα για την ελληνική ολιγαρχία, ώστε να διαχειρίζεται τα οικονομικά με μεγαλύτερη προσοχή.

    Η Ελλαδα σημειωσε εκρηκτικη οικονομικη αναπτυξη το 1953-1980 και το Δημοσιο Χρεος ηταν 22 % του ΑΕΠ το 1974, μικροτερο απο της Δυτικης Γερμανιας. Ηταν το περιφημο μεταπολεμικο «ελληνικο οικονομικο θαυμα». Η οικονομικη οπισθοδρομηση ξεκινα στην πραγματικοτητα το 1981.

    Το ελληνικό πελατειακό σύστημα επιβίωσε ύστερα ακόμη και από εθνικές καταστροφές, όπως ο χαμένος πόλεμος εναντίον των Τούρκων το 1921-22, όταν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες συνέρρευσαν στην Ελλάδα, η οποία τότε είχεπληθυσμό μόλις 6 εκατομμυρίων.Το πελατειακό δίκτυο των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου ήταν αρκετά ισχυρό, ώστε να απορροφήσει. το πρώτο σοκ και να μετατρέψει τους νέους αστούς στην πελατεία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κάπως έτσι το πελατειακό σύστημα αναδύθηκε πιο ισχυρό μετά τη λεγόμενη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Ο ελληνοτουρκικος πολεμος εγινε το 1919-1922 και οχι το 1921-1922. Κατα τον Ριχτερ ηταν ρουσφετιλης ο Ελευθεριος Βενιζελος, ο καλυτερος πρωθυπουργος της νεοελληνικης Ιστοριας. Ε, βεβαια, αφου ηταν μια ζωη υπερ των Αγγλων και κατα των Γερμανων ! Εκανε πελατες τους Μικρασιατες (τους διορισε στο Δημοσιο;) Περιιτο να πουμε οτι οι «αστοι» Μικρασιατες εζησαν σε εσχατη φτωχεια επι παρα πολλα χρονια………

    Reply
  19. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ

    Εδω ειναι το καλυτερο:

    “Τον 20ό αιώνα μόνο μία ευκαιρία υπήρξε για να ξεπεράσει κανείς αυτό το σύστημα: το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο Μεταξάς είχε χτυπήσει τα παλαιότερα πελατειακά δίκτυα. Και επειδή κατά τη διάρκεια της Κατοχής το ελιξίριο ζωής για το πελατειακό σύστημα, δηλαδή τα κρατικά κονδύλια, δεν υπήρχαν πλέον, οι παλιές πολιτικές δομές είχαν χάσει την αξία τους. Ο πληθυσμός απομακρύνθηκε από τα παλιά κόμματα και κατευθύνθηκε προς τις δυνάμεις που απελευθέρωσε η αριστερή αντίσταση και ήθελαν να ξαναχτίσουν την Ελλάδα απ’ την αρχή. Οι δυνάμεις αυτές περιλάμβαναν όλα τα προοδευτικά στοιχεία της κοινωνίας, από τους φιλελεύθερους ώς τους κομμουνιστές. Στον ορίζοντα διαφαινόταν μία μεταπολεμική δημοκρατία με πολιτικές δομές, παρόμοιες με τις ευρωπαϊκές. Ήταν δίκαιο να περιμένει κανείς ότι το παραδοσιακό πελατειακό σύστημα θα εξαφανιζόταν.
    Κι όμως, τα πράγματα έγιναν διαφορετικά. Στο νέο κράτος είχε τελειώσει ακόμη και η σχέση εξάρτησης με τη Μεγάλη Βρετανία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας ισότιμος εταίρος. Για τον Τσώρτσιλ κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο.Για εκείνον η μοναδική εγγύηση ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε φιλοβρετανική πορεία μετά τον πόλεμο ήταν ο βασιλιάς. Γι’ αυτό και έπρεπε να επιστρέψει η μοναρχία.Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν την ήθελε και η Αντίσταση αντιδρούσε στην ιδέα, υποχρέωσε τον Τσώρτσιλ να φέρει τον βασιλιά μέσω της βίαιης οδού. Για να νομιμοποιήσει ηθικά μια επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, ανέσυρε την κομμουνιστική απειλή. Τον Οκτώβριο του 1944 «κλείδωσε» την επέμβαση ύστερα από την περιβόητη «συμφωνία των ποσοστών» με τον Στάλιν και τον Δεκέμβριο ακολούθησε η ένοπλη σύρραξη. Η Συμφωνία της Βάρκιζας, ύστερα από τέσσερις εβδομάδες μαχών, ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός. Η ελληνική Δεξιά, ωστόσο, αθέτησε τους όρους της με τη σιωπηλή έγκριση των Βρετανών. Το αποτέλεσμα ήταν η
    αναζωογόννηση του πελατειακού συστήματος και ο εμφύλιος πόλεμος που κράτησε ώς το 1949.”

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
  20. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ

    Ε, ΑΥΤΟ ΠΙΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ. Ο Τσωρτσιλ λοιπον εφηυρε την κομμουνιστικη απειλη και προκαλεσε τον Εμφυλιο, για να βρει αφορμη να επεμβει στρατιωτικα, ωστε να ξαναφερει το βασιλια, και να κρατησει την Ελλαδα βρεττανικο προτεκτορατο! Αλλιως οι δυναμεις που απελευθερωσε η αριστερη αντισταση, “που ηθελαν να ξαναχτισουν την Ελλαδα απο την αρχη, που περιελαμβαναν ολα τα προοδευτικα στοιχεια απο τους κομμουνιστες μεχρι τους……. φιλελευθερους (!!!!) θα εφτιαχνε μια μεταπολεμικη Δημοκρατια με ευρωπαϊκες δομες, που θα εξαφανιζε το πελατειακο κρατος”!!!!

    Περιιτο να πουμε οτι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ελεγχοταν απο τους κομμουνιστες, οι οποιοι βεβαια αποκλειστικο μεταπολεμικο στοχο ειχαν τον εγκλεισμο της Ελλαδας στην σοβιετοκομμουνιστικη στρουγκα, «τα προοοδευτικα στοιχεια» και οι «φιλελευθεροι» υπηρχαν στη φαντασια του Ριχτερ αλλα οχι στην Ελλαδα του 1944, οτι οι ενοπλες συγκρουσεις των κομμουνιστων με ολους τους υπολοιπους ειχαν ξεκινησει ηδη απο την ανοιξη του 1943 (1ος γυρος) οτι ο Βασιλιας που υποτιθεται εφεραν βιαια οι Βρεττανοι και που δεν ηθελε η συντριπτικη πλειψηφια του Λαου επεστρεψε στην Ελλαδα μολις το……. 1946 αφου κερδισε το σχετικο δημοψηφισμα με…….68 %.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
  21. Παραθετω και από το αγγλικο κειμενο, είναι εξισου απολαυστικο:

    “During the war years a new political system emerged which was based on forces which had never been part of the ruling clientelistic networks of the Venizelists and Anti-Venizelists. It was the leftist EAM-resistance movement created by the communist party (KKE), several socialist parties (SKE/ELD) and independent leftists and liberals. This movement rebuilt the Greek state from the grassroots and a democratic postwar republic with Europeanised structures was emerging on the horizon. This new state would have terminated the clientelistic relationship with Britain: the King would not have been allowed to return and Greece would have become an equal partner of Britain. But for Churchill who wanted to restore the monarchy at all costs, this was unconceivable and unacceptable. He denounced the resistance movement as communist struggling for the imposition of a dictatorship of the proletariat. The armed British intervention in December 1944 ruined this chance of a renaissance of the Greek state. The state which emerged after the 1946-49 civil war had the old clientelistic structures.”

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
    • ΣΥΝΕΧΕΙΑ

      Προφανως ο Ριχτερ όταν τα εγραφεα αυτά ηταν σε κατασταση παρακρουσης!!!!!

      Ποιοι ηταν αυτοι οι περιφημοι liberals που συνεπραξαν με τους…….κομμουνιστες;

      Ποτε κυβερνησε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για να «αναδομησει απο τις ριζες του ελληνικο Κρατος;» Και από πού το εκανε αυτό; Από τα βουνα της Ευρυτανιας;

      Ώστε ειχε αδικο ο ο κακος Τσωρτσιλ όταν χαρακτηρισε τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ως κομμουνιστικο στρατο, που αγωνιζονταν να φερει τη δικτατορια του προλεταριατου; Κατά τον Ριχτερ η ηγεσια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που ελεγχοταν πληρως απο το ΚΚΕ, δεν ειχε καμμια προθεση να χωσει την Ελλαδα στην κομμουνιστικη στρουγκα, όπως εγινε σε ολες τις χωρες της Ευρωπης που επικρατησαν οι κομμουνιστες. Δεν ηθελε να την κανει δορυφορο της ΕΣΣΔ, αλλα απλως ισοτιμο εταιρο των Βρεττανων! Ηθελε απλως να ιδρυσει μια democratic postwar republic with Europeanised structures, δηλαδη μια δυτικοευρωπαϊκου τυπου αστικη κοινοβουλευτικη δημοκρατια!!!!!!!!

      Και για να αποτρεψει αυτό το ευγενες οραμα του ΚΚΕ, ο Τσωρτσιλ προκαλεσε τα Δεκεμβριανα! Και η «ενοπλη επεμβαση» των Βρεττανων απετρεψε την αναγεννηση του ελληνικου Κρατους, και διαιωνισε το πελατειακο συστημα!!!

      ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

      Reply
  22. “Το ελληνικό κράτος εκείνης της περιόδου κυβερνήθηκε από το συντηρητικό πελατειακό κόμμα υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που ονομαζόταν ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση). Το αντίπαλό πελατειακό κόμμα υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου ήταν η Ένωση Κέντρου, ένα είδος μετεξέλιξης των φιλελευθέρων της προπολεμικής περιόδου.

    Ο Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα (το 1974) και έδωσε νέα ζωή στο πρώην κόμμα της ΕΡΕ υπό το όνομα Νέα Δημοκρατία. Αλλά και αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο από μία αναγέννηση του πελατειακού κόμματος των συντηρητικών”

    Και ο…… Καραμανλης ρουσφετολογος μωρε Ριχτερ;

    “Το 1996, ο…..Παπανδρέου αναγκάστηκε να αποχωρήσει για λόγους υγείας και ο Κώστας Σημίτης…….ανακηρύχτηκε διάδοχός του.Επί πρωθυπουργίας του η Ελλάδα κατάφερε με «μαγειρεμένα» στοιχεία να γίνει αποδεκτήστον πυρήνα των κρατών που ε χαν επιλέξει το ευρώ ως νόμισμα’”

    Λεει και μια αληθεια ο Ριχτερ!

    ΤΑ ΑΚΟΥΤΕ ΧΕΡ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ; Ο «ΣΕΒΑΣΜΙΟΣ» ΚΑΙ «ΣΟΦΟΣ» ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΡΙΧΤΕΡ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΙΑΣΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ !!!!!!!!!!

    “Τα υψηλόβαθμα στελέχη (του ΠΑΣΟΚ) έκαναν μόνα τους τα ρουσφέτια, επειδή πλέον είχαν πρόσβαση σε κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια. Όταν ο Σημίτης προσπάθησε να τους βάλει φρένο, έζησε κατά κάποιον τρόπο μία αντεπανάσταση των μεγαλοστελεχών που τον τράβηξαν από την εξουσία.”

    Ο Σημιτης ολοκληρωσε κανονικα τη θητεια του το 2004, αλλα δεν τολμησε να κατεβει εκ νεου στις εκλογες διοτι θα τις εχανε με μεγαλη διαφορα, και στη θεση του κατεβηκε ο ΓΑΠ. Καμμια «αντεπανασταση μεγαλοστελεχων» δεν τον τραβηξε απο την εξουσια.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
  23. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    “Από το 2010 η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Ο νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά σε αντίθεση με εκείνον δεν έχει περί πολλού το πελατειακό σύστημα. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η μητέρα του είναι Αμερικανίδα και ο ίδιος έχει ζήσει για δεκαετίες στο εξωτερικό. Το 2009 αναδείχτηκε με το ΠΑΣΟΚ ως ο λαμπερος νικητης των εκλογων”

    (στη συνεχεια ο Ριχτερ γραφει ότι ο ΓΑΠ θελησε να καταπολεμησει το πελατειακο συστημα αλλα υπονομευθηκε από το κομμα του)

    Ο ΓΑΠ λοιπον ηταν «καλος», μονο και μονο επειδη δεν ηταν «κανονικος» Ελληνας. Ηταν μισος Αμερικανος, ειχε ζησει δεκαετιες εκτος Ελλαδος…….

    Φυσικα η αληθεια ειναι διαφορετικη: ολοι ξερουμε ότι ο ΓΑΠ εξελεγη με το συνθημα «λεφτα υπαρχουν» ενώ ειχε ενημερωθει εγκαιρως από τον Διοικητη της ΤτΕ ότι το Ταμειο είναι αδειο!! Οι παλιοτεροι επισης θυμομαστε το αθλιο ρουσφετι που εκανε ο ΓΑΠ ως Υπουργος Παιδειας το καλοκαιρι του 1996, οταν εμπασε καμποσες χιλιαδες υπεραριθμους στα ΑΕΙ λιγο πριν τις εκλογες!

    Reply
  24. Αν εγραφε τετοιες μαλακιες ενας φοιτητης νεοελληνικων σπουδων, θα κοβοταν αμεσως. Αν εγραφε τετοια ενας μαθητης Γ Γυμνασιου σε διαγωνισμα ιστοριας, η κολλα του θα μηδενιζοταν αμεσως.

    ΠΟΡΙΣΜΑ: Ο ΡΙΧΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ ΨΕΥΤΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ. ΟΜΟΙΩΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΗΝ ΤΥΦΛΩΤΤΟΥΣΑ ΑΥΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΙΑ.

    Reply
    • Ο φοιτητής και ο μαθητής εξετάζονται σε συγκεκριμένη ύλη. Εάν διαφωνούν, μπορούν να γράψουν την άποψή τους τεκμηριωμένα, αλλά τότε γίνονται μάλλον ερευνητές.

      Όπως και να έχει, όσο ψευδή και να είναι αυτά που γράφει, είναι λόγος αυτός για να δικαστεί; Να θυμίσω ότι κυκλοφορούν ελεύθερα τα βιβλία τύπου Λιακόπουλου (από τη μια) και ο Αγών από την άλλη, αλλά και αστρολογικά, ομοιοπαθητικά, μελέτες επί «προφητειών», «πονήματα» για τους αεροψεκασμούς, τη δηλητηρίαση μέσω εμβολίων, την πλάνη του AIDS, το φάρμακο του καρκίνου…

      Reply
      • Εδω αγαπητε Θεοφιλε δεν εξεταζουμε αν ο Ριχτερ πρεπει να δικαστει ή οχι. Εξεταζουμε την επιστημονικη του επαρκεια και αξιοπιστια. Εξεταζουμε αν ειναι σοβαρος ιστορικος. Με βαση τα κειμενα του που παρεθεσα, ελπιζω να σε επεισα οτι ειναι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ.

        Το βιβλια του ειναι αναλογης σοβαροτητας με τα “αστρολογικά, ομοιοπαθητικά, μελέτες επί «προφητειών», «πονήματα» για τους αεροψεκασμούς, τη δηλητηρίαση μέσω εμβολίων, την πλάνη του AIDS” κλπ, κλπ, κλπ.

        Reply
        • Εδώ σχολιάζουμε ένα άρθρο με τίτλο «Η υπόθεση Heinz Richter», που ξεκινά με δύο παραγράφους για τον αντιρατσιστικό νόμο και (πέρα από 2-3 εισαγωγικές παραγράφους για το έργο του) αναλώνεται στο θέμα της δίκης. Άρα μάλλον με τη δίκη ασχολούμαστε και όχι την επιστημονική του επάρκεια…

          Ξαναείπα και παραπάνω, την αξιοπιστία του θα την κρίνουν άλλοι ιστορικοί, όχι εμείς σε ένα μπλογκ. Θυμάσαι; είναι τότε που είχα ζητήσει έναν έγκυρο δημοσιευμένο αντίλογο… Βρήκες τίποτα; Οι Νεοζηλανδοί έγραψαν κάτι που παρουσίασε ο Μάνος, αλλά μόνο για τους Μάορι και σύμφωνα με τις νεοζηλανδικές πηγές.

          Reply
        • Δυστυχώς, ανάλυση καφενειακού επιπέδου (χωρίς παραπομπές δηλαδή) δεν αρκεί να με πείσει. Η αστρολογία, η ομοιοπαθητική κ.λπ. δεν απορρίπτονται επειδή έτσι είπε κάποιος, ούτε επειδή δεν είναι «λογικά», ούτε επειδή έτσι μου φαίνεται… Όσο λογική και να μου φαίνεται η ανάλυσή σου, δεν βλέπω να στηρίζεται πουθενά.

          Reply
  25. «Αλλά και μετά το 1946, ο Στάλιν δεν στήριξε τον Δημοκρατικό Στρατό, ούτε μία σφαίρα δεν έστειλε, μόνον ο ρομαντικός επαναστάτης Τίτο το έκανε, ώσπου και αυτός κατάλαβε ότι δεν είχε κανένα νόημα»

    http://www.kathimerini.gr/468315/article/politismos/arxeio-politismoy/o-tsortsil-h8ele-thn-ellada-pelatissa-toy

    χωρις στρατιωτικη βοηθεια απο τις ανατολικες χωρες αμφιβαλω αν ειχε γινει ποτε ο εμφυλιος.
    ρομαντικος επαναστατης ο τιτο που εφτασε στο σημειο να επιχειρησει να ερθει σε συμφωνια με τους γερμανους σε περιπτωση αποβασης των βρετανων.

    Reply
  26. Αγαπητε XS ευχαριστουμε για το συνδεσμο! Στη συνεντευξη τοπυ Ριχτερ στην Καθημερινη Σκετο διαμαντι! Παραθετω αποσπασματα, να γελασει ο κάθε πικραμενος!

    http://www.kathimerini.gr/468315/article/politismos/arxeio-politismoy/o-tsortsil-h8ele-thn-ellada-pelatissa-toy

    “Δεν πιστεύω ότι μετά τον Δεκέμβριο του 1944 η Ελλάδα θα είχε γίνει κομμουνιστική εάν νικούσε ο ΕΛΑΣ Αποκλείεται!”

    Ανευ σχολιων…….

    “Με τίποτα επίσης η εθνική αντίσταση δεν ήταν κομμουνιστική. Βεβαίως, περιλάμβανε κομμουνιστές όπως όμως και κάθε δημοκρατική, προοδευτική δύναμη. Εάν λοιπόν ο Τσόρτσιλ άφηνε ελεύθερους τους Ελληνες, είναι πιθανό από μόνοι τους να εγκατέλειπαν τότε το πελατειακό κράτος.”
    Ανευ σχολιων…….

    “Και επιτέλους, να μειωθεί ο ελληνικός στρατός. Είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον γερμανικό αναλογικά με τον πληθυσμό και τον αριθμό των στρατευμένων. Θα μου πείτε: και η Τουρκία; Μα η Τουρκία είναι στραμμένη νοτιοανατολικά και, επίσης, αν επιτεθεί στην Ελλάδα, θα βάλει την ταφόπλακα στα ευρωπαϊκά της όνειρα.”

    Οποιος ξερει τη διαταξη των Τουρκικων Ενοπλων Δυναμεων γελααει με αυτες τις μπουρδες. Και οι Τουρκοι δεν πολυσκανε αν μπει ταφοπλακα στα…. «ευρωπαϊκα ονειρα».

    Reply

Leave a Comment