Γερμανοφοβια στην Ελλαδα: ενα απαγοητευτικο υπολειμμα ξενοφοβιας και ρατσισμου στην Ευρωπη

Πως η διαμαχη indymedia και ΟΤΕ γινεται ευκαιρια για συνωμοσιοθεωριες και αντιγερμανικη συκοφαντια στον Ιο του Σαββατου της Ελευθεροτυπιας, 64 χρονια μετα τον πολεμο

Διαβασα (μεσω μπαζζ) ενα κειμενο στον Ιο της Ελευθεροτυπιας με τον στερεοτυπικα προσβλητικο τιτλο “οι Γερμανοι ξαναρχονται” και εχω βγει εξω απο τα ρουχα μου. Αν ο αντιαμερικανισμος ειναι ο σοσιαλισμος των ηλιθιων, ο αντιγερμανισμος ειναι το αγαπημενο φαουλ των κρυφα ρατσιστων.

Ποσες φορες ακουει κανεις λεξεις οπως “Γερμαναραδες”, φρασεις οπως “Οι Γερμανοι ξαναρχονται”, “Εμεις δεν ειμαστε ρατσιστες, σαν τους Γερμανους” κτλ Εχω ζησει και σπουδασει για χρονια στην Γερμανια και την ελευθερια εκφρασης που επικρατει εκει δεν μπορουν καν να την ονειρευτουν στα ελληνικα ΑΕΙ. Εχω ερθει σε επαφη με Γερμανους αστυνομικους και με εχουν αντιμετωπισει, εναν απλο μεταναστη, δυο φορες καλυτερα απο οτι οι Ελληνες αστυνομικοι στην ιδια μου την χωρα! Εχω δεκαδες φιλους Γερμανους και οι περισσοτεροι δεν μπορουν καν να φανταστουν την διαδεδομενη απροκαλυπτη ξενοφοβια που επικρατει στην Ελλαδα.

Η καλλιεργεια αντιγερμανικων συναισθηματων σημερα, αναξιοπρεπως και λαϊκιστικα στηριζομενη στα λαθη προγονων των σημερινων Γερμανων, προ 60 και πλεον χρονων, αποτελει χυδαιο αντιγερμανισμο, ακομα και αν η Γερμανια δεν τυχαινε να ειναι βασικος μας συμμαχος στο ΝΑΤΟ (και προμηθευτης οπλων που δεν πουλανε στην Τουρκια), εταιρος στην ΕΕ και μεγαλυτερη πηγη οικονομικης ενισχυσης (μεσω ΕΕ) της Ελλαδας.

Εγραψα επιστολη στον ΙΟ την οποιο και παραθετω αυτουσια.

Χαιρετε

διαβασα κατα τυχη το κειμενο σας με τιτλο “Οι Γερμανοι ξαναερχονται” και μου εκανε τρομερα αρνητικη εντυπωση εκτος φυσικα απο τον ιδιο το τιτλο το εξης αποσπασμα:

Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για την πανηγυρική επιβεβαίωση όσων είχαν διαβλέψει έγκαιρα τις επικίνδυνες επιπτώσεις του ξεπουλήματος μιας τόσο στρατηγικής σημασίας δημόσιας επιχείρησης στο ξένο κεφάλαιο: μια γερμανική εταιρεία αναλαμβάνει να υπαγορεύσει διά της βίας στα ελληνικά ΑΕΙ τα επιθυμητά γι’ αυτήν όρια της ελευθερίας του λόγου

Υπονοειτε δηλαδη, χωρις κανενα απολυτως στοιχειο, οτι οι Γερμανοι ενδιαφερονται να πνιξουν την ελευθερια εκφρασης στην Ελλαδα? Μιλαμε για μια χωρα που δεν μπορουν να φανταστουν καν τα ελληνικα φαινομενα λογοκρισιας βιβλιων και εργων τεχνης, μια χωρα που η ελευθερια εκφρασης προστατευεται με καθε τροπο, μια χωρα στην οποια η αντιθετη γνωμη ακουγεται με σεβασμο δεν καταδιωκεται με κλωτσομπουνιδια οπως φερ’ειπειν στα ελληνικα ΑΕΙ.

Και βρηκατε να συκοφαντησετε αυτην την χωρα, προσφεροντας συνωμοσιοθεωριες και αντιγερμανικο εθνικισμο κλασης ΛΑΟΣ? (να θυμισω οτι στην αποστροφη σας στο “ξενο κεφαλαιο” εχετε τελειο συμμαχο το ΛΑΟΣ) Που ειναι τα στοιχεια οτι καποιος Γερμανος εσκεμμενα προχωρησε σε αυτην την ενεργεια για να πνιξει την ελευθερια εκφρασης στην Ελλαδα? Απο που κιως που το εξωδικο συνιστα “βια”? Που ειναι η ισοτιμη μεταχειριση των ατομων που εμπλεκονται στο κειμενο του Ιου? Που ειναι η απαντηση του ΟΤΕ και ακομα περισσοτερο της εχουσας την διοικηση Deutsche Telekom? Ειναι αυτη μια ισορροπημενη ερευνα με διασταυρωμενα στοιχεια?

Κατα τα φαινομενα το κειμενο αυτο δεν εχει καμμια σχεση με την αξιολογη ερευνητικη δημοσιογραφια την οποια εχει κανει κατα καιρους ο ΙΟΣ. Αν το γερμανικο κρατος δεν ηταν τοσο φιλελευθερο (και αδιαφορο για τις αστηρικτες κατηγοριες που εκτοξευονται κατα καιρους) σαφως θα επρεπε να μιλησει εδω περα περι συκοφαντικης δυσφημισης, με καθε δικιο.

Ο ρατσισμος και η ξενοφοβια δεν ειναι προσον των στελεχων του ΛΑΟΣ, ουτε εχει μονο στοχο καποιους μελαχροινους Αφρικανους ή Ασιατες. Ρατσισμος σημαινει στερεοτυπα και διακρισεις εις βαρος ατομων με βαση μονο την εθνοτικη ομαδα στην οποια ανηκουν. Η γερμανοφοβια που υποβοσκει στην Ελλαδα και εξωτερικευεται τοσο ασχημα σε αυτο το κειμενο συνιστα ξεκαθαρα ρατσισμο. Βρισκετε οτι θα επρεπε να εισαστε περηφανοι για αυτο?

Βαθια απαγοητευμενος
Σωτηρης Γεωργανας

ΥΓ αυτη η επιστολη δημοσιευεται σε ιστολογιο στο οποιο συμμετεχω (http://anamorfosis.net/blog/?p=1053). Θα χαιρομουν να εβλεπα απαντηση σας που να δειξει οτι παρεξηγησα το κειμενο. Καθε απαντηση σας επισης δημοσιευτει φυσικα στον ιδιο χωρο. Γιατι πιστευουμε βαθια στην ελευθερια εκφρασης και τον ισοτιμο διαλογο. Οχι τις μονομερεις κατηγοριες χωρις δικαιωμα απαντησης απο την αντιθετη πλευρα.

Προσθηκη: η συνεχεια του αποσπασματος ειναι ακομα πιο προβλητικη:

Επευφημούμενη μάλιστα απ’ τους εγχώριους «εθνικιστές», που διαπιστώνουν ότι -όπως κι επί Κατοχής- τα γερμανικά όπλα είναι ο καλύτερος σύμμαχός τους στη μάχη ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό».

Ντροπη, πραγματικα ντροπη. Μονη μου ευχη ολα αυτα να ειναι παρωχημενες αντιληψεις καποιων μεσηλικων που δεν λενε να καταλαβουν οτι η Ευρωπη εχει προχωρησει και οτι η Ελλαδα, θελοντας και μη, προχωραει και αυτη.

32 thoughts on “Γερμανοφοβια στην Ελλαδα: ενα απαγοητευτικο υπολειμμα ξενοφοβιας και ρατσισμου στην Ευρωπη”

  1. πολυ καλο σχολιο του ακινδυνου στο μπαζζ:

    Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή το ΛΑΟΣ είναι αδύνατον να οδηγήσει το Ίντυ σε κλείσιμο. Το πολύ-πολύ (αλλά φρονώ πως μιλάμε για πολύ πολύ-πολύ) να αναγκάσει τη ΣΟ να υποβληθεί στο έξοδο του στησίματος ενός σέρβερ κάπου εκτός ελληνικής και συμμαχικής δικαιοδοσίας. Τεχνικά είναι εφικτό ο νέος σέρβερ να λειτουργεί σαν αδιαφανής ενδιάμεσος, με τον τωρινό σέρβερ να παραμένει στα έγκατα του ΕΜΠ χωρίς να φαίνεται στο traceroute του κάθε επίδοξου μιτνικ.

    Έτσι δεν με απασχολεί το τι ακολουθεί στην ατζέντα της δικτυακής λογοκρισίας του ΛΑΟΣ μετά το κλείσιμο του Ίντυ. Πολύ περισσότερο που η ατζέντα του ΛΑΟΣ, σε οποιοδήποτε θέμα, είναι κινούμενη άμμος.

    Γράφει ο Ιος του Σαββάτου

    Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για την πανηγυρική επιβεβαίωση όσων είχαν διαβλέψει έγκαιρα τις επικίνδυνες επιπτώσεις του ξεπουλήματος μιας τόσο στρατηγικής σημασίας δημόσιας επιχείρησης στο ξένο κεφάλαιο: μια γερμανική εταιρεία αναλαμβάνει να υπαγορεύσει δια της βίας στα ελληνικά ΑΕΙ τα επιθυμητά γι’ αυτήν όρια της ελευθερίας του λόγου. Επευφημούμενη μάλιστα απ’ τους εγχώριους «εθνικιστές», που διαπιστώνουν ότι -όπως κι επί Κατοχής- τα γερμανικά όπλα είναι ο καλύτερος σύμμαχός τους στη μάχη ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό».

    Ας παραβλέψουμε τον πολιτικό πρωτογωνισμό της ανάλυσης (αν στη θέση της DT ήταν η Telefonica θα επιστρατευόταν ο Φράνκο, υποθέτω) και ας δούμε τι έχει πει ο ΛΑΟΣ επί του θέματος

    «Από μια χώρα που δεν θέλει να ζει, “παρ’ τα όλα παλιατζή”, η περίφραση του γνωστού τραγουδιού του Στρ. Διονυσίου φαίνεται να αποτελεί τον μπούσουλα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και για τον ΟΤΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Βάλλοντας και κατά της κυβέρνησης Σημίτη, προσθέτει: «Όλα εκχωρούνται. Τα πάντα ξεπουλιούνται ανεξαρτήτως προελεύσεως του “παλιατζή”. Όταν τελειώσει η προς εκποίηση πραγμάτια δεν μας λένε τι θα γίνει. Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές τόσο του εκσυγχρονισμού του κ. Σημίτη όσο και της μεταρρύθμισης του κ. Καραμανλή βασίστηκαν στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας. Συγχαρητήρια για την ευρηματικότητά τους».

    (για το ότι η κρίση έχει χτυπήσει ακόμα και τον Σόρος σε τέτοιο βαθμό που να αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα φιλοξενίας του Ίντυ δε λέει κανείς τίποτα)

    Reply
  2. Οι προκαταλήψεις και οι εμμονές μάλλον είναι τελικά μια απ’τις πιο επίμονες γνωσιακές δραστηριότητες του ανθρώπου.

    Το καταλαβαίνω πως καμιά φορά χρειάζεται για να βγαίνει καλαμπούρι να χρησιμοποιούνται πομπώδεις τίτλοι χαρακτηρισμού των Γερμανών όπως «τα πάντσερ» ή «τα στούκας», αλλά αυτή η εμμονή με τα 12 χρόνια της χιτλερικής Γερμανίας είναι κάτι που πλέον κουράζει και είναι ηλίθιο. Τι νόημα έχει ο τίτλος της ελληνικής ταινίας «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» πέρα από μια ηλίθια και άδικη σύνδεση με το παρελθόν;

    Ακόμα πιο εκνευριστική φαίνεται να είναι η δήλωση περί «συμπτώσεων» εισόδου των γερμανών στον ΟΤΕ. Είναι δυνατόν να κάνουν μια τόσο ατυχή σύγκριση; Αν ήταν Ιταλοί τι θα έλεγαν; Ότι έρχεται ο Ντούτσε; Αν ήταν Νεοζηλανδοί τι θα έλεγαν; Μπορεί κάποιος να βγάλει κακία στους Νεοζηλανδούς;

    another low point for our press…

    Reply
  3. Σε τελείως άσχετο θέμα έγραψα:

    Θεωρώ απαράδεκτο τον ευτελισμό του ναζιστικού εφιάλτη όταν τον επικαλούμαστε για το οτιδήποτε: αυτό ισχύει είτε για ηλίθιους καλλιτέχνες στα Σκόπια, ηλίθιους εργαζόμενους του ΟΤΕ ή ηλίθιους αξιωματούχους του Ισραήλ. Η διαφορά είναι όμως οτι στην Ελλάδα θεωρείται φυσιολογικό να ταυτίζουμε την Deutche Telecom με τους ναζί αλλά ενοχλούμαστε όταν άλλοι το κάνουν σε εμάς.

    Οτι έκαψαν την σημαία του Βελγίου αντί της Γερμανίας το ήξερες;

    Reply
  4. αμπραβανελ οχι δεν το ηξερα :-)
    αναρωτιεμαι τι κανεις σε τετοιες περιπτωσεις, οταν ξερεις ας πουμε οτι ο Χ εργαζομενος στην εταιρεια σου ειναι ρατσιστης και εχει καψει και την σημαια της χωρας σου? Αν ας πουμε τα Ελληνικα Πετρελαια ειχαν υπαλληλο καποιον κατοικο ΠΓΔΜ που εκτυπωνε χαρτες με την ΠΓΔΜ να εχει συνορα στην Θεσσαλια και εκαιγε ελληνικες σημαιες? ΔΕν θα απαιτουσαν κατευθειαν ολοι απολυση τετοιου ατομου που πληρωνεται απο ελληνικες τσεπες?

    Δηλαδη εκτος απο τις γενικα απαραδεκτες και ρατσιστικες προκαταληψεις που κρυβει η συμπεριφορα καμποσων με την Γερμανια, μου θυμιζει λιγο εναν αδυναμο τυπο 50 κιλα που παει και βριζει εναν πρωταθλητη ταεκβοντο 110 κιλων γιατι ξερει οτι ο αλλος δεν θα καταδεχτει να αντιδρασει. Η αξιοπρεπεια και ο σεβασμος των αλλων προσταζουν να φερομαστε σωστα σε ολους, ασχετως αν ειναι δυνατοι ή αδυναμοι, αν προκειται να πληροφορηθουν την συμπεριφορα μας ή οχι.

    κενσαι οντως το παντσερ το βρισκω εως και αστειο οταν δεν κρυβει προκαταληψεις. Αλλα τις αναφορες σε ναζι, μα για ονομα του θεου πια, λιγη αξιοπρεπεια και καλο γουστο ρε παιδι μου δεν υπαρχει?

    Reply
  5. Σερβιτορε απαραδεκτο αυτο το βιντεο (να μην πω για τα σχολια απο κατω), πραγματικα δεν μπορω να πιστεψω τα ματια μου! Τι συμπλεγματα ειναι αυτα, αν ειναι δυνατον! Ειναι πραγματικα τοσο διαδεδομενος αυτος ο τορπος σκεψης? Δεν μπορω να το φανταστω…

    Reply
  6. ΣΓ,

    νομίζω ότι περισσότερο πρόκειται για τις εμμονές ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου με μια περίοδο της ιστορίας, στο κάτω κάτω πότε θα ξαναζήσουν εξουσία όπως τότε, παρά για πραγματικό ρατσισμό. Ποιος δεν θα νοίκιαζε το σπίτι του σε Γερμανό, δεν θα παντρευόταν Γερμανό, δεν θα σπούδαζε στην Γερμανία, δεν θα έβαζε Γερμανό συνεταίρο; Αυτά θα ήταν πραγματικός ρατσισμός, τα άλλα είναι απλώς χαμηλή αισθητική. Όπως έχω ξαναγράψει, ας μην ενδίδουμε σε εννοιολογικό πληθωρισμό. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι όταν εξ άλλης αφορμής έχεις ένα παράπονο από τους Γερμανούς, π.χ. μου πήραν τον δημόσιο κερδοφόρο ΟΤΕ μου, πετάς την ταιριαστή βρισιά που σου έρχεται πρώτη στο μυαλό.

    Αμπραβανέλ,

    εσύ καλά τα λες, αλλά δεν φαίνεται να σε ενοχλεί κατά τα άλλα η διαδικτυακή συμπόρευση με ανθρώπους που αποκαλούν ανοιχτά ναζί οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί τους. Πρόσεχε μην κολλήσης.

    Σερβιτόρε,

    δεν είδα όλο τον Παπαχελά, κατάλαβα ότι αφορά την σφαγή στο Δίστομο και το αίτημα των αποζημιώσεων. Εμένα μου μοιάζει μια χαρά θεμιτό αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας. Όσο για το δεύτερο βιντεάκι, προσωπικά δεν συμπαθώ την Ελληνοφρένεια, αλλά αυτό μου άρεσε. Στο κάτω κάτω, δεν αφορά ναζί και τέτοια χτυπήματα κάτω από την μέση, αλλά επιδιώκει το γέλιο με την σύγκριση πλούσιων και φτωχών ξένων στην χώρα μας. Θέλει να δείξη, όπως το ερμηνεύω εγώ, ότι υπάρχουν ξένοι που τους καλοδεχόμαστε επειδή είναι πλούσιοι και ξένοι που είναι φτωχοί και γιαυτό προκαλούν την δυσφορία μας. Και η κυβέρνηση φυσικά επιδιώκει καλές σχέσεις των ημεδαπών μόνο με τους πρώτους. ;-)

    Reply
  7. Συγχωρείστε με, αλλά διαβάζοντας για το σχετικό θέμα αυτό που σας μένει ως κυρίαρχη γεύση είναι ο ρατσισμός και η γερμανοφοβία; Ο τίτλος “Οι Γερμανοί ξανάρχονται”, είναι προφανώς γλαφυρός (και το άρθρο ίσως σε κάποια σημεία) αλλά δε δίνει λόγο τέτοιες κρίσεις. Παρακαλώ σχολιάστε την ουσία του θέματος. Ότι μια εταιρεία (ξένη εταιρεία – αυτό εννοεί το “γερμανική εταιρεία” και όχι μια “εταιρεία ναζί”) υπαγορεύει στο ΕΜΠ το περιεχόμενο που θα κυλάει μέσα από το διαδικτυακό του κανάλι.

    Έγραψα στο blog μου ότι όταν πανεπιστημιακά ιδρύματα επιτρέπουν στους κόλπους τους δράσεις όπως το Indymedia τότε υλοποιούν έναν από τους κοινωνικούς/πολιτικούς ρόλους του πανεπιστημίου και αυτό θα έπρεπε να προστατεύεται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα ήταν μια παράμετρος που κάνει το άσυλο ουσιαστικό και όχι πρόφαση για άλλα πράγματα. Δηλαδή, το να προστατεύει το ΕΜΠ μια εναλλακτική πηγή ενημέρωσης είναι “καλή” χρήση του ασύλου. Το να δίνεται οι δυνατότητα σε εγκληματικά στοιχεία να κρύβονται μέσα του είναι “κακή” χρήση του ασύλου.

    ΥΓ: Για την ιστορία, η δημοσιογραφία του Indymedia προσωπικά μου φαίνεται υπερβολικά ριζοσπαστική κι ακόμη συμφωνώ απόλυτα με τον SG για την πραγματική φιλοσοφία των Γερμανών!

    Reply
  8. (Προσθήκη στο παραπάνω σχόλιο)

    Το ίδιο ζήτημα θα έθετε, πιστεύω, ο αρθρογράφος του Ιού αν η εταιρεία ήταν γαλλική, αγγλική, ολλανδική κλπ!

    Reply
  9. Τάκη,

    πράγματι, αν η εταιρεία ήταν αγγλική θα μιλούσε για ιμπεριαλισμό, αν ήταν γαλλική για ιμπεριαλισμό και αν ήταν ολλανδική για ιμπεριαλισμό. Αν ήταν νεοζηλανδική, όπως παρατήρησε ο Κενσάι, θα έβρισκε ένα μικρό πρόβλημα, αλλά μετά την ανθρωποφαγική μου παρατήρηση νομίζω ότι θα το ξεπερνούσε και αυτό.

    Πιο σοβαρά: ναι, είναι γερμανοφοβικό το άρθρο, ναι, αν ήταν γραμμένο σε αυτόν τον τόνο για τους μαύρους ή τους Εβραίους π.χ. όλοι θα το έλεγαν ρατσιστικό. Ειδικά η αναφορά σε Sieg Heil δεν μπορεί να αποσκοπή σε οποιονδήποτε άλλο έλλογο σκοπό, παρά μόνο στην διέγερση θυμικών αντιδράσεων, κατ’ αποκλεισμόν άλλων, πιο χρήσιμων λειτουργιών του εγκεφάλου.

    Reply
  10. Έχεις δίκιο για τα Sieg Heil κλπ, είναι γλαφυρότητες, που εγώ τους δίνω λιγότερη σημασία από ότι εσύ. Είναι υπερθεματισμοί πέραν του δέοντος στην απόπειρα να γίνει το επιχείρημα του “ξένου κεφαλαίου” πιο ανάγλυφο. Επιτυχημένοι ή ατυχείς δεν είναι ο σκοπός αυτός που περιγράφεις. Δε βρήκε, δηλαδή, τη χρυσή ευκαιρία ο αρθρογράφος να κατηγορήσει τους Γερμανούς ως λαό με αφορμή το θέμα του Indymedia ή να ανασκαλίσει τα τυχόντα αντι-γερμανικά μας ένστικτα.

    Ίσως, πάλι χρησιμοποιεί υπέρμετρα αντι-ιμεπριαλιστική ρητορική, κάτι πολύ γραφικό σε πολλούς αριστερούς (ή που δηλώνουν αριστεροί). Αυτό, να το δεχθώ, είναι πολύ κουραστικό και στείρο!

    Για να αστειευτώ, είναι όπως όταν είσαι στο αυτοκίνητο και σου πετάγεται στη γωνία πίσω από ΣΤΟΠ κάποιος που τυγχάνει να έχει μεγάλη μύτη και λες “μα πού πάει ο μυταράς”. Το “μυταράς” το χρησιμοποιείς όχι επειδή έχεις κάτι εναντίον αυτών που έχουν μεγάλη μύτη. Έτσι πιστεύω ότι χρησιμοποιείται κι εδώ το “γερμαναράς” ή το “Sieg Heil”.

    Κι αν εστιάσεις εκεί και όχι στην ουσία του, κάνεις ένα μικρό λάθος, κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος, ας πούμε. Γράψε ένα άλλο άρθρο για τη γερμανοφοβία! Θα ήταν πολύ χρήσιμο και θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω για ελληνικές περιπτώσεις που έχεις σταχυολογήσει και την καταδεικνύουν. Τώρα αν μου πεις ότι αυτό που αναδεικνύεις ήταν και αυτό που σε ενδιαφέρει, βρε αδερφέ, και όχι το άλλο που λέω εγώ, εντάξει δεν υπάρχει κάποια διαφωνία.

    Reply
  11. Σοβαρά, τώρα, Servitore, θεωρείς ότι τα τελευταία άρθρα που παραθέτεις δείχνουν κάποια γερμανοφοβία; Έχεις κάποια διαφορετική άποψη ως προς τα γεγονότα που αναφέρονται;

    Reply
  12. Τάκη,

    έχεις απόλυτο δίκιο με το παράδειγμα του μυταρά και γιαυτό δεν θεωρώ κυριολεκτικά ρατσιστικό το περιστατικό που συζητούμε. Από κει και πέρα, άλλο είναι να πης μυταρά κάποιον που είναι και άλλο ναζί κάποιον που δεν είναι.

    Ρε συ Σερβιτόρε, το κομβίον link θα σου κάνη πιο εύκολη την ζωή και την δική μας το ίδιο.

    Reply
  13. Έχεις δίκιο, έχεις δίκιο! Αλλά εδώ δε βλέπω πού αποκαλούνται οι Γερμανοί “ναζί”. Αυτό που με, ίσως, υπερβολικά αριστερίζοντα τρόπο – αναφορές σε ξένη εταιρεία, κλπ – επισημαίνεται είναι η ελληνική υποταγή στο ξένο συμφέρον και όχι η γερμανική επιβολή του συμφέροντος αυτού. Μάλιστα γίνεται και λόγος για κοινή επιτυχία ΝΔ – ΛΑΟΣ.

    Προσωπικά, δεν έχω εντοπίσει ισχυρές γερμανοφοβικές τάσεις στην Ελλάδα. Περισσότερο τους θαυμάζουμε, έχω την εντύπωση, για την ικανότητά του ως λαός να βγαίνει πάντα στο προσκήνιο μέσα από τεράστιες καταστροφές. Ίσως και τους ζηλεύουμε κιόλας. Αλλά φοβίες ουσιαστικές δεν έχω εντοπίσει. Και αυτό είναι εντυπωσιακό. Έχουμε περισσότερη φοβία για ένα λαό που μας υποδούλωσε πριν 500 χρόνια (τουρκοφοβία) παρά για αυτόν που μας κατέκτησε πριν από 50.

    Reply
  14. θαναση συμφωνω σχετικα με την χρηση των λεξεων και ξερεις οτι μαρεσει η ακριβολογια. Εναν προχειρο ορισμο ρατσισμου τον εδωσα και νομιζω το κειμενο τον καλυπτει σιγουρα. Μην ξεχναμε οτι υπαρχουν βαθμοι ρατσισμου και ξενοφοβιας, απο το ριχνω ολους τους Γερμανους σε ενα τσουβαλι (ειναι ολοι κρυφοναζι) μεχρι το θελω να σκοτωσω ολους τους Εβραιους.
    Το οτι καποιος θα παντρευε την κορη του με Γερμανο
    α) δεν ειναι καθολου σιγουρο, νομιζω δεν εχεις ιδεα ποσοι Ελληνες δεν θελουν ξενο γαμπρο γενικα, ποσο μαλλον γερμανο
    β) δεν αναιρει το γεγονος οτι μπορει να ειναι ρατσιστης και γερμανοφοβικος (“οκ, ας παντρευτει η κορη γιατι εχει και λεφτα το παιδι και ειναι ευγενικο αλλα μην μας φορτωσει ποτε τα πεθερικα, ειδικα τον Γερμαναρα ναζι τον μπαμπα της με την κοιλαρα που πινει ολο μπυρες και τρωει βουρστ.” Με πιανεις νομιζω)

    Τακη τα Sieg Heil δεν ειναι γλαφυροτητες ειναι βαρυτατες και αδικες προσβολες που αν γραφοντουσαν σε μεγαλη εφημεριδα του πλανητη θα γινοντουσαν λογος για τεραστια διπλωματικα προβληματα.

    Ότι μια εταιρεία (ξένη εταιρεία – αυτό εννοεί το “γερμανική εταιρεία” και όχι μια “εταιρεία ναζί”) υπαγορεύει στο ΕΜΠ το περιεχόμενο που θα κυλάει μέσα από το διαδικτυακό του κανάλι.

    μα αυτο δεν στοιχειοθετηθηκε πουθενα, οτι δηλαδη ηταν Γερμανος που το αποφασισε κτλ Αλλωστε δεν καταλαβαινω, αν ηταν ελληνικη εταιρεια θα ειχε δικαιωμα να κοιταει το συμφερον της αλλα αν ειναι “ξενη” οχι? Γιαυτο η Ελλαδα διωχνει ξενες επενδυσεις κακην κακως, λογω διαχυτης εντυπωσης οτι η δικαιοσυνη και η κυβερνηση δουλευουν με δυο μετρα και σταθμα (περα απο γραφειοκρατια κτλ). Ο Χατζηιωαννου της Easyjet το χε πει ξεκαθαρα: πηγα στην Αγγλια γιατι εκει αν εκανα μηνυση στον εθνικο αερομεταφορεα ειχα ελπιδες να την κερδισω!

    Κατα τα αλλα δεν διαφωνω οτι στο κειμενο εμπλεκεται γερμανοφοβια με γενικοτερο αντιδυτικισμο και ξενοφοβια (το ξενο κεφαλαιο ηρθε να μας φαει κτλ). Αυτα ομως που γραφονται για την Γερμανια ειναι ιδιαιτερα προσβλητικα απο την μια και απαγοητευτικα για μενα. Για μια ακομη φορα, οταν μας συμφερει δηλωνουμε Ευρωπαιοι και ζηταμε λεφτα απο ΕΕ αλλα απο την αλλη με την παραμικρη αφορμη το γυριζουμε σε πολυ χοντρες προσβολες και προκληση θυμικων αντιδρασεων εναντια σε εναν λαο με βαθυ ευρωπαϊσμο που εντελει μας εχει στηριξει οσο λιγοι αλλοι στην προσφατη ιστορια μας. Δεν φτιαχνεις ετσι σχεσεις καλης γειτονίας και καλων εταιρων.

    Περισσότερο τους θαυμάζουμε, έχω την εντύπωση, για την ικανότητά του ως λαός να βγαίνει πάντα στο προσκήνιο μέσα από τεράστιες καταστροφές. Ίσως και τους ζηλεύουμε κιόλας.

    ε τα τυπικα ελληνικα συμπλεγματα ανωτεροκατωτεροτητας, απο την μια θαυμαζουμε τα τρενα τους και τις BMW, απο την αλλη τους βριζουμε και προσβαλουμε (για να μην ισορροπησει ο εγωισμος μας?). Θα προτιμουσα απειρως να τους αντιμετωπιζαμε ψυχραιμα και λογικα ως εταιρους, φιλους και ισους. Οχι τιποταλλο αλλα γιατι τα περισσοτερα συμπλεγματα των Ελληνων ειναι μεσα στο μυαλο τους, οχι στο μυαλο των αλλων. Καθε αλλος σε εντιμετωπιζει οπως βλεπεις εσυ τον εαυτο σου. Αν αισθανεσαι ραγιας, καπως ετσι σε βλεπουν. Αν αισθανεσαι ισοτιμος, ετσι θα σε βλεπουν.

    σπυρετο σευχαριστω για την παρατηρηση, εχεις βεβαια δικιο.

    Reply
  15. Servitore, σε λίγο θα πιστέψω ότι τα παραθέτεις όλα αυτά για να αποδείξεις το αντίθετο από αυτό που λες. Αλήθεια, τι λες;

    SG,

    …μα αυτο δεν στοιχειοθετηθηκε πουθενα, οτι δηλαδη ηταν Γερμανος που το αποφασισε κτλ…

    Χωρίς να το στηρίζω, αυτό που υπονοείται είναι ότι ο ΟΤΕ έχει πουληθεί σε μεγάλο βαθμό σε Γερμανούς μετόχους και εφόσον ο ΟΤΕ είναι αυτός που επιβάλλει το κλείσιμο του Indymedia συνάγουμε ότι έχουν ευθύνη και οι μέτοχοι. Το αν αυτό είναι αληθές ή όχι (είναι ξεπούλημα η πώληση μετοχών σε ξένους;) ή αν αυτό είναι σύμφωνο με τα συμφέροντά μας (θα νοιαστούν οι ξένοι για τα συμφέροντα του ελληνικού κοινού;) είναι ένα σοβαρό θέμα. Και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε απλουστευτικά. Το αν συνιστά όμως “γερμανοφοβία”, τι να πω, το συζητήσαμε και παραπάνω και δεν το νομίζω.

    Με τον όρο “αντιδυτικισμό”, μάλλον το είπες πιο γενικά και πιο σωστά. Αν εντοπίζετε στο άρθρο τη γερμανοφοβία και όχι τον αντιδυτικισμό και τη γενικόλογη απόρριψη της εξωστρέφειας μιας χώρας τότε, νομίζω, κάνετε λάθος focus.

    Κανείς δε συγκινείται από το ζήτημα που έθεσα περί ασύλου? Γιατί εκει έκανα εγώ focus.

    Reply
  16. Τακη εγω ξεκινω απο το ζητημα υφους, που κρυβει ομως αρκετα και σημαντικα πραγματα απο πισω. Αν η Σαλομον Μπραδερς εχει μια προβληματικη συναλλαγη με το ελληνικο δημοσιο θα ανεχοταν κανενα λογικο ατομο να γραφτει κειμενο “Μας τα φαγαν παλι οι Εβραιοι τοκογλυφοι”?
    Εγω οχι παντως. ΠΑρομοιως θεωρω το κειμενο του Ιου απλα απαραδεκτο για ολους τους λογους που εδωσα.

    Τωρα, ο ΟΤΕ ανηκει εξισου σε ελληνικο δημοσιο και Deutsche Telekom (25%), ακομα περισσοτερο ανηκει σε ξενους θεσμικους (32%), κατα κανονα αμερικανους φανταζομαι! Αρα νατο, τελικα φταινε οι Αμερικανοι για ολα τελικα?
    Αυτα ειναι συνωμοσιοθεωριες, αν δεν μου δωσει κανεις στοιχεια ποιος ακριβως αποφασισε τι δεν θα κατσω να εμπλεκω καθε μετοχο του ΟΤΕ στην υποθεση!

    Σχετικα με την ιδιωτικοποιηση εταιρειων εχω γραψει καποτε, μπορω να γραψω και ειδικοτερα περι ΟΤΕ αλλα το ιδιο πραγμα ισχυει.

    Οσο για το θεμα ασυλου και indymedia εχω συγκεκριμενη γνωμη αλλα θα προτιμουσα να εγραφε καποιος νομικος ενα κειμενο. Η γενικη μου γνωμη ειναι οτι η ελευθερια εκφρασης στην Ελλαδα πρεπει να εξασφαλιζεται ΠΑΝΤΟΥ, οχι σε ειδικα παραθυρακια, στο ασυλο που εχουν προσβαση 5 φοιτητες κτλ
    Και φυσικα δεν βλεπω πως το indymedia εχει σχεση με την επιστημονικη ερευνα.

    Reply
  17. Ξεκινώ με το τελευταίο που είναι απλό. Το Indymedia είναι ανοικτό δίκτυο, οπότε δεν έχουν πρόσβαση 5 φοιτητές αλλά όλοι – όσοι ενδιαφέρονται! Και φυσικά δεν έχει σχέση φανερή με την επιστημονική έρευνα. Αλλά θα δεχόμασταν εύκολα ότι όντως έχει αν ήταν πχ εγχείρημα ενός τμήματος ΜΜΕ. Δεν είναι, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα αντί στο ΕΜΠ να βρίσκετε στο Πάντειο!

    Επίσης, είπα παραπάνω ότι δεν είναι ακριβώς το προσωπικό μου δίκτυο προτίμησης όμως θεωρώ η ύπαρξή του αξίζει να επιβιώσει γιατί είναι μια ανεξάρτητη φωνή και, γιατί όχι, ας βοηθήσει ένα πανεπιστήμιο σε αυτό. Άλλωστε, γίνεται και χωρίς κόστος – το ΕΜΠ έχει γραμμές οπτικών ινών γιγαντιαίας χωρητικότητας.

    Πες ό,τι θες για το ύφος του άρθρου και για το επίπεδο της γλώσσας, ακόμη και για το επίπεδο του αρθρογράφου. Δε διαφωνώ. Γερμανοφοβία δε βλέπω! Για να μιλήσεις για γερμανοφοβία πρέπει να εντοπίσεις πρακτικές που τη στοιχειοθετούν. Πχ, φερόμαστε ιδιαίτερα άσχημα στους Γερμανούς μετανάστες; Ποιους Γερμανούς μετανάστες, θα μου πεις; Στους Γερμανούς τουρίστες, ίσως; Έχουμε κάποια προκατάληψη ενάντια σε κάθε τι γερμανικό; Έχουμε κάποιο μίσος απέναντι στους Γερμανούς (θυμήσου αυτό που είπα για τους Τούρκους). Δε βλέπω τέτοια στοιχεία.

    Στερεότυπα είναι αυτό που εντοπίζω στο άρθρο και όχι γερμανοφοβία.

    Λες:

    Αυτα ειναι συνωμοσιοθεωριες, αν δεν μου δωσει κανεις στοιχεια ποιος ακριβως αποφασισε τι δεν θα κατσω να εμπλεκω καθε μετοχο του ΟΤΕ στην υποθεση!

    Ε, μόλις έκανες κι εσύ μια τεράστια γενίκευση. Δηλαδή, μέχρι να έχεις απόλυτα ακράδαντα στοιχεία δεν θα έχεις καμία αμφιβολία για τις πρακτικές πολλών μεγάλων εταιρειών και τις σχέσεις τους με το – εκάστοτε – κράτος. Σου φαίνεται πράγματι τόσο απίθανο και τόσο ανάξιο λόγου. Πρέπει να πας στο άλλο άκρο;

    Reply
  18. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου και μπράβο για την επιστολή σου, αλλά ένα κείμενο χωρίς τόνους, με αγγλικά ερωτηματικά και εισαγωγικά, δεν θα την λάμβανα σοβαρά υπόψη μου. Καλώς ή κακώς, σημασία έχει και η μορφή, όχι μόνο το περιεχόμενο.
    Η διόρθωση είναι καλοπροαίρετη, άλλωστε είμαι αναγνώστης του ιστολογίου, το οποίο είναι εξαιρετικό.

    Reply
  19. Συμφωνώ με τον Ackerbon. Πολύ πρόχειρη η “επιστολή” βρε Σωτήρη και θα πάει χαμένος ο κόπος σου.

    Reply
  20. Ακερμπον σευχαριστω για την παρατηρηση σου (παρεπιμπτοντως τα σχολια ειναι ιδιαιτερα χρησιμα και ευπροσδεκτα οχι μονο για να κανουμε καλυτερο διαλογο αλλα και να εχουν οι συγγραφεις καποιο feedback, τι ενδιαφερει τους αναγνωστες) αλλα χωρις τονους γραφω παντα και αν εχει καποιος προβλημα με αυτο δεν με ενδιαφερει ιδιαιτερα. Τα ερωτηματικα δεν ειναι αγγλικα, ειναι λατινικα.

    ΟΣο για το οτι ειναι προχειρη, δεν θα βαλω περισσοτερο κοπο σε μια επιστολη απο οτι εβαλε ο συγγραφεας του αρχικου κειμενου (εν τελει δεν ειναι η δουλεια μου και δεν εχω χρονο για αυτο).

    Αν ειλικρινα οι παραληπτες για αυτον τον λογο μονο αδιαφορησουν, κατι δεν παει καλα.
    Παρεπιμπτοντως, ετσι για συγκριση, πριν καμμια βδομαδα εγραψα (ακομα πιο προχειρο) μεηλ στην Καθημερινη επειδη ειχαν γραψει το Ουρουμτσι Ουρουμκι (εκει που γινεται χαμος με τους Ουιγουρους). Την επομενη μερα τοχαν διορθωσει. Η σοβαρη εφημεριδα δεν κοιταει ποιος της γραφει τι, αλλα πως θα εκμεταλλευτει καθε μεσο, μεταξυ αυτων και τις επιστολες αναγνωστων, για να προσφερει καλυτερο περιεχομενο.

    Τακη
    εχω εγω προσβαση σε πανεπιστημιακο δικτυο να ανεβασω μια σελιδα με πολιτικες θεσεις? Φυσικα οχι. Τοτε γιατι να κανουμε ειδικη χαρη σε καποιους αλλους? (ειδικα οταν δεν ειναι ανοιχτο αλλα αποσο θυμαμαι σβηνουν ενοχλητικα σχολια)

    κατα τα αλλα ορισε μου την γερμανοφοβια για να δουμε τι την συνιστα.

    μέχρι να έχεις απόλυτα ακράδαντα στοιχεία δεν θα έχεις καμία αμφιβολία για τις πρακτικές πολλών μεγάλων εταιρειών και τις σχέσεις τους με το – εκάστοτε – κράτος

    ως δημοσιογραφος? σαφως μονο διασταυρωμενα στοιχεια θα εγραφα, αυτη ειναι η δουλεια του!

    Reply
  21. SG, λες:

    εχω εγω προσβαση σε πανεπιστημιακο δικτυο να ανεβασω μια σελιδα με πολιτικες θεσεις? Φυσικα οχι

    Άρα έχεις προ-κρίνει το Indymedia ως δίκτυο, όχι ανεξάρτητο και δημοσιογραφικό, αλλά ως συγκεκριμένο πολιτικό φορέα. Εγώ δεν το έχω κάνει αυτό. Θεωρώ πως είναι μια ανεξάρτητη φωνή, με την οποία πολύ συχνά διαφωνώ αλλά θέλω να υπάρχει. Και αυτή και άλλες! Επομένως, αυτό που θες είναι το πανεπιστήμιο να δίνει “χώρο” και “τρόπο” για έκφραση και σε άλλες επιπλέον φωνές ή απλώς να μη διευκολύνει ούτε το Indymedia;

    Δε θα σου ορίσω τι είναι Γερμανοφοβία. Συγνώμη, για το “κακό” αντεπιχείρημα. Εσύ θα μου την ορίσεις που την εντόπισες. Εγώ εντόπισα μόνο στερεότυπα. Από την πλευρά του ελληνικού λαού προς το γερμανικό εγώ έχω εντοπίσει στην ουσία θαυμασμό (στα όρια της ζήλειας καμία φορά, ναι) και αναγνώριση.

    Λες:

    ως δημοσιογραφος? σαφως μονο διασταυρωμενα στοιχεια θα εγραφα, αυτη ειναι η δουλεια του!

    Ε, είναι φανερό ότι δεν αναφερόμουν σε εσένα ως δημοσιογράφο! Ρωτούσα αν έχεις ή όχι αμφιβολίες για τις πρακτικές των μεγάλων πολυεθνικών γενικότερα. Αλλά, τι εννοείς μετά, πως αν ένας δημοσιογράφος δεν έχει απόλυτα ακράδαντα στοιχεία δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει κρίσεις, εκτιμήσεις, προβλέψεις, φόβους ή όπως αλλιώς θέλεις πές το;

    Reply
  22. SG,

    Η σχέση Ελλάδας και Γερμανίας, Ελλήνων και Γερμανών, στην νεότερη ιστορία είναι σίγουρα ένα θέμα που προσφέρει υλικό για πολλές διατριβές. Σωστά διέγνωσες στο συγκεκριμένο κείμενο κατάλοιπα ενός – πρωτόγονου σίγουρα – αντιγερμανισμού. Προσωπικά συμφωνώ όμως και με τον Θανάση στο ότι έχουμε να κάνουμε με τις αγκυλώσεις ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου, ο οποίος εκτός των άλλων έχει φαίνεται ξεχάσει ότι στην όχι και τόσο μακρινή αφετηρία του βρίσκεται ένα προϊόν της…γερμανικής σκέψης, ο μαρξισμός.

    Το χειρότερο είναι πως με όλα αυτά τα στερεότυπα και τις ιδεολογικές εμμονές καταλήγει συχνά να αυτολογοκρίνεται και κάθε νηφάλια σκέψη (ή και λελογισμένη γενίκευση) που αφορά τις διαφορές στην ιδιοσυγκρασία μεταξύ των λαών. Όταν π.χ. ένας Γερμανός οικογενειακός φίλος με μεγάλη εμπειρία ζωής στην Ελλάδα μου είπε κάποτε με παράπονο ότι «οι οικογενειακοί δεσμοί στην Γερμανία δεν είναι τόσο στενοί όσο στην Ελλάδα» σίγουρα δεν ήταν ρατσιστής. Όπως δεν ήμουν νομίζω κι εγώ όταν ενίοτε τόνιζα σε συζητήσεις μας την ροπή των Ελλήνων στην υπερβολή. Μια Γερμανίδα γνωστή μου είχε πει μια φορά πως «θα ήταν απίστευτα βαρετό αν ήμασταν όλοι ίδιοι» και είχε δίκιο. Παρά την…παγκοσμιοποίηση οι λαοί εξακολουθούν να έχουν διακριτά χαρακτηριστικά ως προς την ψυχοσύνθεση και την ιδιοσυγκρασία τους, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Εάν η στάση μας απέναντι σε αυτό το γεγονός είναι αυτή της απόπειρας κατανόησης και όχι αξιολόγησης, τότε μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία να αφορούν και την προβληματική της σχέσης μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κοσμοαντίληψης. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται φυσικά να γίνει στον Ιό…

    Reply
  23. Θεόδωρε,
    Για να συμπληρώσω το ωραίο σου σχόλιο: με όρους ψυχολογίας η απόδοση γενικών – και ενίοτε αφοριστικών – χαρακτηρισμών σε μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων με αφορμή τη συμπεριφορά ενός ή κάποιων εξ αυτών (λ.χ. “οι νομικοί είναι κολλημένοι”, “οι γερμανοί είναι ξενέρωτοι” κοκ) ονομάζεται εσσενσιαλισμός (essentialism) ή …ουσιοκρατία. Οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει τα φαινόμενα αυτά και έχουν καταλήξει σε κάποια προσωρινά πορίσματα που εξηγούν το γιατί οι άνθρωποι “εσσενσιαλίζουν” (σύνδρομα κατωτερότητας, αμάθεια, ημιμάθεια κ.λπ.).

    Reply
  24. Πολύ ενδιαφέρον! Δεν ήξερα ότι ο όρος essentialism υπάρχει και στην ψυχολογία (προφανώς είναι δάνειος από την φιλοσοφία). Σίγουρα η ψυχολογία έχει πολλά να πει στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η γενίκευση είναι μάλλον ένας…ευρείας χρήσεως ψυχολογικός μηχανισμός. Σε φιλοσοφικό και πολιτισμικό επίπεδο είναι σίγουρα ένα πολύ συναρπαστικό πρόβλημα, εάν υπάρχει ουσία, ένα είδος δηλ. σταθερού και πάντα υποβόσκοντος καμβά πολιτιστικών καταβολών, μέσα στον οποίο ξετυλίγεται η προσωπικότητά μας. Πόσο «μη Έλληνας» μπορεί π.χ. να γίνει ένας Έλληνας ακόμα και όταν το θέλει και πόσο «μη Γερμανός» ένας Γερμανός; Δύσκολο θέμα και προπαντώς επικίνδυνο (για ρατσίζοντες εκτροχιασμούς)…

    Reply
  25. Πόσο όμορφα οι “αντιρατσιστές” γίνονται ρατσιστές!!! Τόσο απλά όσο κάνουν να αλλάξουν κουστούμι.

    Αναφορικά με τους Γερμανούς, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το μένος εναντίον τους: αν είχε νικήσει Χίτλερ δεν θα ήταν το πρότυπο ηγέτη στον αγώνα κατά των κομμουνιστών;
    Αν είχε επικρατήσει ο κομμουνισμός δεν δεν θα υπήρχαν αγάλματα του Μαρξ σε κάθε πλατεία; Και ποιος ο λόγος άραγε να γενικεύουμε το μένος μας εναντίον του γερμανικού λαού, που σε εμένα φαντάζει αξιοθαύμαστος; Δεν γνωρίζουμε πως πριν το Β’ ΠΠ ο φιλογερμανισμός ανθούσε στην Ελλάδα; Οι ανασκαφές στην Ολυμπία με ποιών “βδελυρών” χρήματα έγιναν; Γνωρίζουν οι ιοί; Δεν νομίζω να μην ξέρουν αλλά σιωπούν.

    Ο ορισμός του ρατσισμού είναι να βάζεις τους ανθρώπους σε κουτάκια ανάλογα με υποκειμενικά κριτήρια: Γεερμανοί=ναζί, Τούρκοι=ηλίθιοι, ανάπηροι=άχρηστοι. Αλλά αυτό εκτός από κατανάλωση έτοιμης γνώσης είναι και ναζιστικό. Συνεπώς, αλήθεια πόσο λιμπίζονται τη σβάστικα στο μανίκι οι προοδευτικοί μας ταγοί; Πόσο;;;

    Reply

Leave a Comment