Περί παραβάσεων του FIR

Αρχή σοφίας ορισμών επίσκεψις: Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεως, ελληνιστί FIR, είναι διαίρεση του εναερίου χώρου, εθνικού και διεθνούς, όπου για λόγους πολιτικής αεροπορίας έχουν εκχωρηθή ωρισμένες αρμοδιότητες σε συγκεκριμένα γειτνιάζοντα κέντρα ελέγχου.

Το φιρ δεν έχει εθνικό χαρακτήρα: κάποιες χώρες έχουν περισσότερα από ένα, π.χ. η Ιταλία (Ρώμης, Βρινδησίου, Μιλάνου) και η Τουρκία (Κωνσταντινούπολης και Αγκύρας), κάποιες μικρές μπορεί να εξυπηρετούνται από γειτονικά κέντρα ελέγχου, σε πολλές πάλι ο εθνικός εναέριος χώρος και το φιρ ταυτίζονται, π.χ. Πολωνία, Ρουμανία. Είναι πολύ χαρακτηριστικό όμως ότι κάθε περιοχή ονομάζεται από την πόλη όπου εδρεύει το αντίστοιχο κέντρο ελέγχου και όχι από το αντίστοιχο κράτος. Έτσι, έχουμε φιρ Μπρατισλάβας και όχι φιρ Σλοβακίας, φιρ Πράγας και όχι φιρ Τσεχίας, και λοιπά και λοιπά.

Τα όρια του δικού μας φιρ τα βλέπουμε εδώ. Για κάποιον μυστηριώδη λόγο, άγνωστο σε μένα, το φιρ τέως Αθηνών ονομάζεται πλέον HELLAS, ενώ των άλλων ονομάζονται από τις οικείες πόλεις. Τι ελληναριά ήταν πάλι αυτή…

Read moreΠερί παραβάσεων του FIR

Εκεί Που Τελειώνει Η Λογική Αρχίζει Ο Δήμαρχος, Director’s Cut

(Το αρχικό κείμενο δημοσιεύτηκε στο μπλογκ V for VALIS. Το Director’s Cut έχει επιπλέον δύο γκραν–γκινιόλ σκηνές στο τέλος που κόπηκαν από την εμπορική βερσιόν: Συνιστώμενη Βιβλιογραφία και Προτεινόμενη Λύση)

Κατά το διάστημα 2004 – 2009 μπήκα περίπου στο 1/3 των τότε ελληνικών Δήμων. Είδα από μέσα πώς λειτουργούν. Πιστεύω ότι ξέρω για τους Δήμους όσα δεν ξέρει ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχω υλικό να γράψω βιβλίο. Θα προσπαθήσω στη συνέχεια να δώσω ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Η αρχική μου σκέψη ήταν να το στείλω στην τρόικα, φοβάμαι όμως μην επηρεάσω την καταβολή της έκτης δόσης και δεν το θέλω. Πρώτα λίγοι ορισμοί, να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε:

Δήμος = ύψιστη τιμή εντροπίας, προβλέπεται από τον Δεύτερο Θερμοδυναμικό Νόμο και αντικατοπτρίζει τη μέγιστη αταξία. Πλήρης αποδιοργάνωση των πάντων, η οποία δεν εμπεριέχει καμία πληροφορία και δεν επιτρέπει τη διατήρηση ζωής.

Δήμαρχος = ένας από τους Μεγάλους Παλαιούς, κατά βάση μια πανίσχυρη εξωδιαστατική οντότητα, ο οποίος ζει εξόριστος στον κόσμο μας, «στο βυθισμένο Γρ'φείο του κοιμάται κι ονειρεύεται (πως την αυγή παντρεύεται)», και περιμένει υπομονετικά να βρεθούν τα άστρα στη σωστή τους θέση για να επανεκλεγεί.

Read moreΕκεί Που Τελειώνει Η Λογική Αρχίζει Ο Δήμαρχος, Director’s Cut

Κιαν φυγεις, δεν θα χαθει ο κοσμος

Ποσο μας εχει πραγματικα αναγκη η πατριδα? Ποιον βλαπτει μια προσωρινη μεταναστευση προς το ευρωπαϊκο εξωτερικο?

Ηθελα να γραψω ενα κειμενο για την μεταναστευση προς εργασια σε λοιπη Δυση, που φαινεται να περναει απο το μυαλο πολλων Ελληνων (αν και δεν βλεπω ναχει πραγματοποιηθει σε μεγαλη κλιμακα ακομα). Μετα απο 12 χρονια οικειοθελους εξοριας, ηθελα να πω για ποιους νομιζω οτι θα ηταν καλη ιδεα και για ποιους οχι, αλλα ο Θανασης ενας συνιστολογος θεωρησε οτι θα ηταν κακου γουστου σε τετοιες στιγμες, και το σεβομαι. Θα επικεντρωθω ομως σε ενα σημειο που ακουγεται πολυ και θεωρω οτι λειπει αντιλογος. Ισχυει βεβαια ο προφανης απεταξαμηνισμος: με στενοχωρουν βαθια οι σημερινες συνθηκες που φερνουν ανθρωπους σε τετοιες αποφασεις (αλλα οχι αναγκαστικα οι αποφασεις απο μονες τους), θα προτιμουσα η χωρα μου να ειναι ελκυστικη για ξενους και οχι να διωχνει τα παιδια της κτλ

Υπαρχει μια μεριδα ανθρωπων που προσπαθουν να ριξουν τους επιδοξους μεταναστες στο φιλοτιμο, λεγοντας, σε παρακαλω, μην φυγεις, σε αγαπαμε, η πατριδα σε χρειαζεται. Δραμα και κλαμα.

Προσφατο παραδειγμα τετοιας προτροπης ειδαμε απο δυο ανθρωπους που με ολη την πολιτικη καρριερα τους, αλλα και την συμπεριφορα τους αυτες τις μερες, φερουν μη αμελητεο μερος της ευθυνης για οσους θελουν να φυγουν απο την χωρα. Οι κ. Σαμαρας και Παπανδρεου ελαβαν ισως την απαντηση που του αξιζε, αλλα εγω θελω να απαντησω σε οσους εχουν την γνησια ανησυχια μεσα τους:

Η πατριδα δεν εχει αναγκη την μιζερια και την ταλαιπωρια σου

Read moreΚιαν φυγεις, δεν θα χαθει ο κοσμος

Η 11η Σεπτεμβριου και το κοστος του πολεμου κατα της τρομοκρατιας

Θα μπορουσαμε να ειχαμε αλλη αντιδραση στην 11η Σεπτεμβριου? Σε τι κοσμο θα ζουσαμε τοτε? Πολλα ερωτηματα, λιγες απαντησεις.

Θυμαμαι κατα το 2001 με ειχε επισκεφτει στην Γερμανια ο πατερας μου. Καναμε διαφορα μαστροχαλασματα στο σπιτι μου και οταν εφυγε για Ελλαδα πηρε μαζι του και κατι ωραια γερμανικα εργαλεια που ειχαμε αγορασει. Για καποιον λογο που δεν θυμαμαι ειχε μαζι του ενα γυναικειο τσαντακι της μητερας μου στο οποιο και τα ειχε βαλει. Στον ελεγχο ασφαλειας ο Γερμανος αστυνομικος αρχισε να βγαζει τα εργαλεια απο το γυναικειο τσαντακι και ειχε παθει ενα μικρο σοκ (τοσα επικινδυνα αντικειμενα? σε γυναικειο τσαντακι?), ενω εγω ειχα ξεραθει στο γελιο. Τελικα τον αφησαν να μπει στο αεροπλανο χωρις πολλα πολλα, με ενα τσαντακι γεματο δολοφονικα τρυπανια και κατσαβιδια.

Μια αλλη φορα ειχε παει η μητερα μου στην Γερμανια ταξιδι. Τα γερμανικα της ειναι μετρια οποτε το γυριζε στο αγγλικο συνεχως. Την ρωτησαν για μια κρεμα που ειχε σε μια τσαντα και τους ειχε πει Das ist ein… gift νομιζοντας οτι gift σημαινει δωρο στα γερμανικα οπως στα αγγλικα, ενω σημαινει δηλητηριο.

Read moreΗ 11η Σεπτεμβριου και το κοστος του πολεμου κατα της τρομοκρατιας

Περί ad hominem επιχειρηματολογίας

Λέει ο παππούς Αίσωπος:

Ἀλώπηξ ὑπό τινος πάγης τὴν οὐρὰν ἀποκοπεῖσα, ἐπειδὴ δι’ αἰσχύνην ἀβίωτον ἡγεῖτο τὸν βίον ἔχειν, ἔγνω δεῖν καὶ τὰς ἄλλας ἀλώπεκας εἰς τὸ αὐτὸ προαγαγεῖν, ἵνα τῷ κοινῷ πάθει τὸ ἴδιον ἐλάττωμα συγκρύψῃ. Καὶ δὴ ἁπάσας ἀθροίσασα παρῄνει αὐταῖς τὰς οὐρὰς ἀποκόπτειν, λέγουσα ὡς οὐκ ἀπρεπὲς μόνον τοῦτο, ἀλλὰ καὶ περισσόν τι αὐταῖς βάρος προσήρτηται. Τούτων δέ τις ὑποτυχοῦσα ἔφη· “Ὦ αὕτη, ἀλλ’ εἰ μή σοι τοῦτο συνέφερεν, οὐκ ἂν ἡμῖν τοῦτο συνεβούλευσας.

Franz Marc, Blauschwarzer Fuchs

Χαρίεις και διδακτικός ο μύθος. Κιόμως η πειστικότητα και η χάρις του στηρίζεται σε ένα, όχι και τόσο αδιόρατο, αντ χόμινεμ, ή μάλλον ad vulpem, επιχείρημα: δεν κρίνονται οι λόγοι τους οποίους προβάλλει η αλώπηξ του μύθου, αλλά οι λόγοι για τους οποίους προβάλλει τους λόγους τους οποίους προβάλλει. Όχι τι λέγεται, αλλά διά τι και προς τι λέγεται.

Read moreΠερί ad hominem επιχειρηματολογίας

Το νεο νομοσχεδιο για την αγορα ταξι: σχολια

Βγηκε στην δημοσιοτητα το σχεδιο νομου που φιλοδοξει να ρυθμισει (ή να απορρυθμισει) την αγορα των ταξι. Θα σχολιασω καποια σημεια. Συγγνωμη που επαναλαμβανω σημεια απο προηγουμενα κειμενα, αλλα μου ζητηθηκε ενα αρθρο τετοιου τυπου για καποιο εντυπο. Σχολια παντα ευπροσδεκτα.

Ο υπουργος Μεταφορων εχει προφανως δικιο οταν λεει οτι στην αγορα των ταξι πρεπει να κοιταξουμε το συμφερον της κοινωνιας και οχι μιας μεμονωμενης συντεχνιας. Επι χρονια οι ελληνικες κυβερνησεις συμπεριφερονταν λες και λογοδοτουν σε 5 συνδικατα και οχι σε ολους τους Ελληνες. Το αποτελεσμα ηταν ενα πλεγμα περιορισμων και ρυθμισεων υπερ συντεχνιων, εις βαρος της λοιπης κοινωνιας. Καθε μεταρρυθμιση ομως αυτου του κακου συστηματος πρεπει να γινεται προσεκτικα, ωστε να μην καταπατωνται τα δικαιωματα κανενος πολιτη, μελους συντεχνιας ή μη. Και βεβαια η συγκρουση με τις συντεχνιες δεν ειναι αυτοσκοπος. Αν μια μεταρρυθμιση μπορει να ικανοποιει την κοινωνια αλλα και την συντεχνια, τοσο το καλυτερο.

Περιορισμενος αριθμος αδειων? Με τι κριτηρια?
Το μισθωμα και ο αριθος των αδειών ταξι πρεπει κατα κανονα να ρυθμιζονται, για να αποφευγουμε την υπερβολικη επιβαρυνση των πολεων (εξωτερικοτητες). Χωρις ορια στον αριθμο των οχηματων, η ρυπανση και συμφορηση που θα προκληθει θα ειναι πολυ βαρυτερη απο τα τυχον οφελη που φερνει η υπαρξη των επιπλεον ταξι, οπως χαμηλοτερες τιμες. Αυτο γιατι σε αντιθεση με τις περισσοτερες αγορες, η αγορα ταξι ειναι απο την φυση της μη ανταγωνιστικη. Οι πιεσεις στις τιμες ειναι ασθενεις επειδη τυπικα δεν υπαρχει μεγαλη ευχερεια επιλογης, ο πελατης μισθωνει το πρωτο ταξι που βλεπει στον δρομο.

Απο την πλευρα των οδηγων ταξι ακουγονται αιτηματα για πληθυσμιακα κριτηρια στον καθορισμο του αριθμου αδειων.

Read moreΤο νεο νομοσχεδιο για την αγορα ταξι: σχολια

Θα τα καταφέρουμε ΙΙ

Πάει καιρός που πήρα την απόφαση να κρατηθώ έξω από τα οικονομικά του τόπου. Δεν προσπάθησα άλλοτε να το εξηγήσω, όμως αυτό δεν σημαίνει διόλου πως μου είναι αδιάφορη η οικονομική ζωή μας. Απλούστατα, ως μη οικονομολόγος και ως ανθυπερασιτέχνης των οικονομικών προτιμώ να κρατώ λίγο πολύ τις απόψεις μου για τον εαυτό μου. Έτσι, … Read more Θα τα καταφέρουμε ΙΙ