Περικοπη δημοσιων δαπανων σε Αγγλια και Ελλαδα: παρομοια λιτοτητα, διαφορετικες αντιδρασεις

Με μεγαλες πορειες να ταραζουν την ησυχη ζωη του Λονδινου, πολλοι Ελληνες βλεπουν στα αγγλικα προβληματα μια αφεση των αμαρτιων μας. Που αρχιζουν και που τελειωνουν οι ομοιοτητες μεταξυ των δυο κρατων?

Οποιοσδηποτε εχει δουλεψει ποτε με λεφτα που δεν του ανηκουν το ξερει σιγουρα: οσο πιο πολλα σου δινουν, τοσο ευκολοτερα ξοδευεις. Δεν θα αρνηθω οτι και γω ο ιδιος πεφτω σε αυτην την αμαρτια. Απο τοτε που οι εργοδοτες μου πληρωνουν τα ταξιδια μου, τα εξοδα μου ανεβαινουν σταθερα. Λιγο ακριβοτερες πτησεις, πιο ευκολα ταξι απο το αερδρομιο, λιγο κεντρικοτερο ξενοδοχειο, καπως λιγοτερο προσεκτικος στο εστιατοριο.

Οι μεγαλοι οργανισμοι εχουν μια εμφυτη ταση προς την σπατάλη. Δινουν πορους προς διαχειριση σε ατομα που δεν κοπτονται και ιδιαιτερα για το συμφερον του οργανισμου. Αν ο οργανισμος αποτυχει εντελως, θα πρεπει να μπουν σε κοπο να βρουν αλλη δουλεια. Αν ο οργανισμος παει εξαιρετικα καλα, θα εχουν ισως μια μικρη αυξηση μισθου. Μεταξυ των δυο ακρων, η επιτυχια ή η αποτυχια του οργανισμου ελαχιστα τους αγγιζουν. Τα αποκλινοντα συμφεροντα διαχειριστων και ιδιοκτητων προκαλουν σημαντικα προβληματα στον ιδιωτικο τομεα και ολοκληροι επιστημονικοι υποκλαδοι ασχολουνται με την αναζητηση λυσεων. Αλλα πουθενα δεν ειναι εντυπωσιακοτερο το προβλημα της διαχειριστικης σπαταλης εξαιτιας κακων κινητρων απο τον δημοσιο τομεα.

Read moreΠερικοπη δημοσιων δαπανων σε Αγγλια και Ελλαδα: παρομοια λιτοτητα, διαφορετικες αντιδρασεις

Φαντάζει ωραία καμμένη η σημαία;

Η απάντησή μου στο ερώτημα του τίτλου του σημερινού άρθρου είναι σαφώς και πολύ έντονα όχι. Για μένα η σημαία δεν είναι απλώς ένα κομμάτι ύφασμα, όπως ακριβώς ο τάφος του πατέρα μου δεν είναι ένα κομμάτι μάρμαρο και το πατρικό μου σπίτι δεν είναι ένας σωρός από κεραμίδια, πέτρες και ξύλα.

Το ζήτημά μου όμως δεν είναι αυτό και θέλω να το ξεκαθαρίσω εξαρχής. Δεν συζητώ ένα θέμα αισθητικής ή πολιτικής φύσης. Δεν με ενδιαφέρει αν το κάψιμο της σημαίας είναι εθνικιστικό ή διεθνιστικό, αν είναι ευγένεια ή αγένεια, αν θα διώξη τις βάσεις του θανάτου ή θα πετάξη τους Τούρκους στην θάλασσα της Κερύνειας. Αδιαφορώ πλήρως, καθόσον αφορά την παρούσα θεματική, αν καίνε την σημαία οι φασίστες ή οι μασίστες, οι αναρχοαυτόνομοι ή οι αναρχοχαρούμενοι. Το μόνο που διαφέρει εδώ νομικώς είναι ποιος βλάπτεται από μια τέτοια συμπεριφορά.

Read moreΦαντάζει ωραία καμμένη η σημαία;

Απεργουμε! Α λα αγγλικα…

Γινονται απεργιες και στην Αγγλια? Απ’οτι φαινεται ναι.

Εχει παντως ενδιαφερον το πως γινεται η απεργια (η πρωτη πανβρετανικη απεργια στα πανεπιστημια εδω και 5 χρονια λεει!).

α) Κανεις δεν υποχρεωνεται να συμμετασχει, ισα ισα.
Απο τους συναδελφους που ρωτησα παντως, δεν εχει απεργησει κανεις εκτος απο τον επικεφαλης του τμηματος. Και εγω? Ε οχι, ειχαμε αρκετη δουλεια σημερα, τα παιδια περιμεναν να εξηγησω καποια παιχνιδια…

β) Οποιος συμμετεχει, πληρωνει μερος του μισθου του (βλεπε κατω). Οι επικεφαλης τμηματων καταγραφουν ποιος ακριβως απεργει, δεν κανει ο καθενας τα δικα του και δηλωνει ο,τι θελει.

γ) Οι φοιτητες ενημερωνονται εγκαιρως. Οχι μονο αυτο, αλλα αρκετοι στηριζουν αποτι φαινεται και τα αιτηματα των καθηγητων! Και η ψηφοφορια τους γινεται ηλεκτρονικα, χωρις καταληψεις αιθουσων, φωνασκιες και βια. Αυτονοητο δεν ειναι?

δ) Πανω απο ολα ο διαλογος ειναι πολιτισμενος και τα επιχειρηματα εχουν (συνηθως) νοημα.

Read moreΑπεργουμε! Α λα αγγλικα…

Ο Οικονομολογος ως Πεφωτισμενος Μοναρχης?

Ειναι οι οικονομολογοι κατοχοι της μοναδικης Αληθειας? Αν μιλαμε για επιστημονικη αληθεια, σιγουρα αυτο αποσκοπουν. Αλλα σιγουρα δεν αναζητουν απαντησεις στα μεταφυσικα μας ερωτηματα.

Ακουσα ενα επιχειρημα που συνοψιζεται περιπου ως εξης:

αν στα οικονομικα πραγματικα νομιζετε οτι υπαρχουν αντικειμενικες αληθειες, ειναι σαν να μας λετε οτι δεν χρειαζομαστε δημοκρατια πια, εκλογες και βουλευτες, θα μας πουν τα οικονομικα πως να φτιαξουμε την κοινωνια μας!

Φυσικα υπαρχουν αντικειμενικες αληθειες στην οικονομικη επιστημη, ασχετα με το ποσες εχουμε ανακαλυψει εως τωρα. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι το περιεχομενο τους ειναι κανονιστικο, δεν θα μας πει δηλαδη η οικονομικη επιστημη ποια ειναι η ιδανικη πολιτεια! Άλλο οικονομικη επιστημη, αλλο πολιτικη φιλοσοφια. Ως πολιτικος φιλοσοφος μιλουσε κυριως ο Πλατωνας οταν εγραφε την Πολιτεια του, οχι ως οικονομολογος.

Βραβευμενος οικονομολογος, οχι Πολιτικο-Κοινωνικο-Θρησκευτικος Ηγετης. Ακομα και αν ενιοτε ειναι δυσκολο να δεις την διαφορα.

Οι οικονομολογοι μπορουν να σου πουν πώς να φτιαξεις μια οικονομια για να ερθει στα μετρα που την θες. Δεν μπορουν ομως να σου πουν ποια ειναι αυτα τα μετρα. Εκει που μπερδευεται ο κοσμος ειναι οταν οι οικονομολογοι σου λενε οτι δεν μπορεις να κανεις κατι. Δεν κανουν αξιολογητικη κριση, δεν λενε οτι δεν ειναι καλο να το κανεις παρολο που το θες με παθος. Σου λενε απλα δεν γινεται ή δεν συμβιβαζεται με άλλους στοχους σου. Δεν γινεται και πληθωρισμος στο 0% και ανεργια στο 0% και αναπτυξη στο 15%. Διαλεξε!

Read moreΟ Οικονομολογος ως Πεφωτισμενος Μοναρχης?

Σπυρούλα

-Φέρε λάδι, μαυροκουρούνα, θα σου πεθάνη το παιδί αβάφτιγο!

—————————————————————–

Όπου “μαυροκουρούνα” η Αγγελική του πρόσφυγα. Ήταν φθινόπωρο-χειμώνας του 59, ό,τι είχε σαραντίσει η μπεμπέκα. Έξω νύχτα μαύρη ακόμα, είχαν λαλήσει όμως καναδυό κοκκόροι, σε λίγο ο κόσμος θα σηκωνόταν, θα νιβόταν, θα πήγαινε να σπείρη. Θα ξημέρωνε ο Θεός την μέρα του επί δικαίους και αδίκους.

Read moreΣπυρούλα

Pacta sunt servanda!

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο για τα χρέη της Ελλάδας: πόσα είναι, πώς θα πληρωθούν, εάν θα πληρωθούν, εάν θα αναδιαρθρωθούν, αν μαζί τα φάγαμε, ποιος έφαγε, ποιος χόρτασε, ποιος πεινάει ακόμα.

Μια μερίδα της κοινής γνώμης δηλώνει ευθαρσώς “Δεν πληρώνω!” και καλεί σε ολική άρνηση πληρωμών. Αυτοί φταίνε που μας δάνεισαν, ο δανειστής φέρει τον κίνδυνο, να τα πληρώσουν αυτοί που τα ‘φαγαν/οι πλούσιοι/οι πολιτικοί/πάντα κάποιος άλλος και τα λοιπά. Άλλοι παρακαλούν με χιλιαστικό ζήλο να χρεωκοπήσουμε για να πλησιάση η παγκόσμια επανάσταση, το τέλος του καπιταλισμού, η τζάμπα μπίρα ή ό,τι άλλο εύχεται ο καθένας.

Read morePacta sunt servanda!

Λίγα λόγια για την ΣτΕ 350/2011 ΙΙΙ

Επιτέλους τέλος με τον πρόχειρο νομικοδημοσιογραφικό σχολιασμό της ΣτΕ 350/2011, μετά από αυτό, αυτό και αυτό.

Στην παρ. 10 της απόφασης δεν συμφωνώ απολύτως με την εξής διατύπωση:

Επειδή, εναρμονιζόμενος ο έλληνας νομοθέτης προς τις κατά τα ανωτέρω ισχύσασες συνταγματικές διατάξεις, εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους […]

Δεν θεωρώ την διαφύλαξη της εθνικής ομοιογένειας του κράτους θεμιτό στόχο της κρατικής πολιτικής. Καλώς να μεριμνά για την ομογένεια, θεμιτώς να χορηγή ιθαγένεια όπου επιθυμή, αλλά η αδιαφοροποίητη διατύπωση του παραθέματος (που μπορεί να είναι και τυχαία, χωρίς τις συνεπαγωγές που εξάγω στην συνέχεια) οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς: ο διαφορετικός εθνικός προσδιορισμός των Σλάβων Μακεδόνων και των Τούρκων της Θράκης δεν αποτελεί κηλίδα εις βάρος της εθνικής ομοιογένειας. Ούτε ο επιμέρους εθνοτικός προσδιορισμός του Πόντιου ή του Αρωμούνου ας πούμε συνιστά κάποιου είδους κίνδυνο για την γενική εθνική ομοιογένεια. Ίσως είναι και πλούτος, δεν ξέρω, πάντως δεν είναι κάτι που κάθε φορά απαιτείται να αντισταθμίζεται με τον ευκταίο της εθνικής ομοιογένειας σε ένα αβέβαιου αποτελέσματος σταθμιστικό ενέργημα.

Read moreΛίγα λόγια για την ΣτΕ 350/2011 ΙΙΙ