Καινούργιες λέξεις IV

Ύστερα από καιρό, μερικά εύπεπτα καινούργια λεξίδια: Ευλιγισιασφάλεια: Όπως πολλοί άλλοι, βρήκα και εγώ κάπως φριχτή την απόδοση της flexicurity ως “ευελφάλεια”: ένα απλό παρατακτικό σύνθετο κάνει μια χαρά την δουλειά. Την λέξη μού υπέδειξε ο Lectoratius. Ιερακόρνις: Αποδίδω εδώ προφανώς το chickenhawk. Πρόκειται για τους διάφορους αϊβαλιώτηδες και τσίπρες, που είναι βεβαίως βεβαίως υπέρ … Read more Καινούργιες λέξεις IV

Περί αποτυχίας του φιλελευθερισμού

Η πρόσφατη οικονομική κρίση και η ταύτισή της με την περίφημη ελεύθερη αγορά έχει οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι μπορεί πλέον να ειπωθεί με ασφάλεια πως ο φιλελευθερισμός απέτυχε. Η πορεία του επιχειρήματος μοιάζει να είναι η εξής: η οικονομική κρίση αποδεικνύει ότι η ελεύθερη αγορά απέτυχε και, εφόσον η τελευταία αποτελεί τη βασικότερη πλατφόρμα του φιλελευθερισμού, συνεπάγεται ότι και ο τελευταίος απέτυχε. Για τους σκοπούς του κειμένου δεν σκοπεύω να ασχοληθώ καθόλου με την αφετηρία του επιχειρήματος – δεν σκοπεύω, δηλαδή, να αρνηθώ την αποτυχία της ελεύθερης αγοράς. Αρνούμαι, όμως, το δεύτερο μέρος του συλλογισμού: η όποια αποτυχία της ελεύθερης αγοράς του δεύτερου μισού του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα δεν συνεπάγεται απαραιτήτως αποτυχία του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι μια θεωρία που πρωτοεμφανίστηκε με αμφίεση ωφελιμιστική. Ο ωφελιμισμός ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της διανόησης του 19ου αιώνα και ο Mill βιάστηκε να ξεκαθαρίσει νωρίς στο On Liberty ότι παραιτείται κάθε πλεονεκτήματος που θα του έδινε η εξάρτηση από ένα “θεωρητικό δικαίωμα”. Ο φιλελεύθερος ωφελιμισμός έδωσε στην πορεία τη θέση του σε δικαιωματοκρατικές θεωρίες που κινήθηκαν -και κινούνται- γύρω από την έννοια της προσωπικής αυτονομίας. Το δικαίωμα -ή η ανάγκη για τους ωφελιμιστές- του ώριμου ανθρώπου στην προσωπική αυτονομία (στο εξής αυτονομία) συνεπάγεται, χωρίς αμφιβολία, και κάποιο βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Ο αυτόνομος άνθρωπος είναι, μεταξύ άλλων, ελεύθερος να επιλέγει το επάγγελμά του, να διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του κοκ. Πρόκεται, όμως, για μία ελευθερία που υπηρετεί το γενικότερο σκοπό που δεν είναι άλλος από το να είμαστε εμείς -και όχι κάποιος τρίτος- οι βασικοί συγγραφείς του βιβλίου της ζωής μας έτσι ώστε στο τέλος της να μπορούμε να πούμε ότι πράγματι, σε γενικές γραμμές, ζήσαμε όπως επιλέξαμε, τηρουμένων των αναλογιών.

Η πολυσυζητημένη “αποθέωση” της ελεύθερης αγοράς και η σταδιακή τοποθέτησή της στο επίκεντρο πολιτικών θεωριών που επικράτησε να αποκαλούνται φιλελεύθερες αφορά κατ’ εξοχήν τον λεγόμενο “νεοφιλελευθερισμό”, τον αμερικανικής κοπής (δεξιό) ελευθερισμό δηλαδή.

Read moreΠερί αποτυχίας του φιλελευθερισμού

Η χρηματοπιστωτικη θυελλα των ΗΠΑ 2: Επιπτωσεις στην Ελλαδα

Το “φασμα” της κρισης στην Ελλαδα ειναι δικο μας δημιουργημα

Πριν λιγες μερες εγραφα για την κριση στις ΗΠΑ και σκεφτομουν οτι οι αμεσες επιπτωσεις στην Ελλαδα δεν εχουν κανενα λογο να ειναι μεγαλες. Η Ελλαδα εχει ισχυρη αναπτυξη (πανω απο το 3% για αρκετα χρονια) και ενδογενη αναπτυξη, με την εννοια οτι δεν βασιζεται στις εξαγωγες.* Αυτο σημαινει οτι μια κριση στις δυτικες αγορες δεν θα επηρεασει την Ελλαδα παρα πολυ αμεσα, μπορει να μειωσει την αναπτυξη στο 2% ας πουμε αλλα δεν θα φερει υφεση.

Κιομως στην Ελλαδα γινεται πολλη κουβεντα περι κρισης. Ο πρωθυπουργος δηλωνε πριν λιγες μερες:

Εργαζόμαστε συστηματικά για την αντιμετώπιση του φάσματος της επερχόμενης κρίσης και της ανεργίας

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις τις παγκόσμιας κρίσης άλλοι όμως κάνουν ότι δεν βλέπουν. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτοί που ούτε είδαν την κρίση ούτε την κατάλαβαν;

Μου φαινεται καπως αστειο να κατηγορει ο πρωθυπουργος αλλους οτι δεν ειδαν την κριση**. Οι εμμεσες επιπτωσεις στην Ελλαδα απο την κριση ηδη φαινεται να ειναι μη αμελητεες. Αλλα ο κυριος υπευθυνος για αυτο ειμαστε εμεις και η κυβερνηση μας!

Το βασικο προβλημα της χωρας ειναι η ασυνηθιστη δημοσιονομικη ανευθυνοτητα της. Εχουμε εδω και κανα δυο δεκαετιες ενα απο τα υψηλοτερα δημοσια χρεη στην Ευρωπαϊκη Ενωση και στον δυτικο κοσμο γενικα, χρωσταμε σχεδον ολοκληρο το εθνικο μας εισοδημα ενος ετους (δηλαδη το χρεος μας ειναι στο 100% του ΑΕΠ). Ας σημειωσω οτι αυτο το χρεος δεν δικαιολογειται με επιχειρηματα του στυλ: φτωχοι ειμαστε, λογικο ειναι να χρωσταμε.

Read moreΗ χρηματοπιστωτικη θυελλα των ΗΠΑ 2: Επιπτωσεις στην Ελλαδα

AskMarkets. Τα παιδιά του «δικού μας» γκαράζ.

Δεκάδες ρηξικέλευθες επιχειρήσεις στον τομέα της Information Technology γεννήθηκαν από νεαρά άτομα σε εξαιρετικά «ταπεινές» συνθήκες. Πολλές δεν τις ακούσαμε ποτέ καθότι εξαγοράστηκαν ή απέτυχαν νωρίς, άλλες τις γνωρίζουμε ως σημεία αναφοράς του επιχειρηματικού οίστρου της νέας- πλέον όχι τόσο- και προσοδοφόρας αγοράς που ακούει στο όνομα ηλεκτρονικοί υπολογιστές και παρελκόμενα (λογισμικό, περιφερειακά, κλπ).

Αρχέτυπο της επιτυχίας που ξεκίνησε σ’ένα απλό γκαράζ: η Hewlett-Packard. O καλιφορνέζικος κολοσσός της IT δεν ήταν πάντα η blue chip επιχείρηση που βλέπουμε σήμερα. Ξεκίνησε σ’ένα γκαράζ από δύο απόφοιτους του Stanford, τον William Hewllett και τον David Packard. Άλλες ακολούθησαν, πολλές φορές με τα ίδια ισχνά μέσα δημιουργώντας έναν πυρήνα εταιρειών που δραστηριοποιείται στα ηλεκτρονικά, γνωστό σήμερα ως Silicon Valley.

Τα τελευταία χρόνια η IT industry συνεχίζει την εξέλιξή της προσφέροντας κυρίως αποκεντρωμένες υπηρεσίες λογισμικού. Πλέον δεν είναι τόσες πολλές οι επαναστατικές ιδέες που περιμένουμε απ’το hardware όσο απ’το software και τις εφαρμογές του. Σύγχρονα παραδείγματα είναι η Google (που ιδρύθηκε μόλις 10 χρόνια πριν) και το Facebook (ξεκινώντας πριν 4). Εταιρείες που βασίστηκαν στις προφητικές ιδέες λίγων ατόμων με ελάχιστα μέσα με σκοπό να προσφέρουν μια νέα επαναστατική υπηρεσία εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια διάδοση ιδεών που προσφέρει το συνεχώς εξελισσόμενο Διαδίκτυο.

Εκατοντάδες τέτοιες ιδέες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που το Internet έχει μπει σιγά σιγά στις ζωές όλων. Οι περισσότερες δεν πέρασαν το πρώτο στάδιο [της αποδοχής απ’το κοινό] είτε γιατί δεν ήταν αρκετά καλές είτε γιατί ίσως ερχόντουσαν πριν απ’τον καιρό τους. Λίγες όμως κατάφεραν να βρουν χρηματοδότηση και να διαδοθούν, δημιουργώντας τα αγαπημένα μας sites όπως σήμερα τα γνωρίζουμε και προσφέροντας δυναμικές υπηρεσίες σε άλλους τομείς. Ποιός σήμερα δεν χρησιμοποιεί έστω μία υπηρεσία του Google; Πόσοι δεν κοινωνικοποιούνται στο Facebook ή στο MySpace;

Πού βρισκόμαστε όμως εμείς ως Έλληνες στο παραπάνω παιχνίδι; Ο λαός μας παραδοσιακά ξιπάζεται πως βγάζουμε/εξάγουμε μυαλά αλλά δεν έχουμε τα κονδύλια να εφαρμόσουμε τις καλύτερες ιδέες μας. Πόσοι είναι οι Έλληνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν (σ’ένα γκαράζ ή ένα διαμέρισμα) οπλισμένοι απλά με μια καλή ιδέα κι έναν υπολογιστή;

Read moreAskMarkets. Τα παιδιά του «δικού μας» γκαράζ.

Τα προβληματα στις ελληνικες φυλακες και μια λυση

Λενε οτι η ποιοτητα του χαρακτηρα ενος ατομου κρινεται οταν αυτο το ατομο αποκτησει εξουσια. Το πως θα την χρησιμοποιησει,το πως θα φερθει σε οσους δεν εχουν εξουσια, το αν θα την εκμεταλλευτει για καλο ή για κακο.

Νομιζω οτι γενικα για τις χωρες ισχυει κατι παρομοιο. Το πολιτισμικο επιπεδο μιας χωρας φαινεται, ισως περισσοτερο απο καθε αλλο δεικτη, στο πως μεταχειριζεται αυτους που δεν ανηκουν στους πολλους, δεν ειναι καν ιδιαιτερα επιθυμητοι απο την πλειονοτητα, δεν εχουν δυναμη ουτε κανεναν προστατη, δεν εχουν φωνη και μεσο πιεσης. Το πως φερομαστε σε αυτους που δεν μπορουν να αντισταθουν, να φωναξουν, να κανουν απεργια και να ζητανε 150.000 ευρω εφαπαξ.

Σε αυτους τους αδυναμους και ανεπιθυμητους περιλαμβανονται σιγουρα οι μεταναστες, ειδικα οσοι χωρις χαρτια ερχονται απο την θαλασσα και αιτουνται ασυλο. Σε αυτους αδυναμους και ανεπιθυμητους περιλαμβανονται σιγουρα και οι φυλακισμενοι, Ελληνες ή μη.

Η χωρα μας εχει την τυχη, χαρισμα ή κατακτηση, δειτε το οπως θελετε, να εχει πολυ χαμηλη εγκληματικοτητα. Η χωρα μας ομως φερει και το ονειδος να φερεται σε οσους λιγους εγκληματισουν (ή υποψιαστει αστυνομικος οτι εγκληματουν) με τον χειροτερο τροπο. Αν παραβεις καποιον νομο και δεν εισαι πολιτικος ή επιφανης (αυτοι εχουν ασυλια ως γνωστον), το συστημα σου επιφυλασσει την χειροτερη μεταχειριση. Απο τα χερια των βιαιοτατων αστυνομικων, κατα καθε παραβαση του Συνταγματος, εως την αναποτελεσματικη, συχνοτατα ερασιτεχνικη και ενιοτε προκατηλλειμενη αποδεικτικη και δικαστικη διαδικασια, η χρηση της λεξης “δικαιοσυνη” για να περιγραψει αυτο το συστημα ειναι απο καταχρηστικη εως απλα γελοια. Και δυστυχως αν μπλεξεις με την ελληνικη δικαιοσυνη και δεν εχεις χρηματα, κοινωνικη επιφανεια και στηριξη απο καλο δικηγορο, εχεις καλες πιθανοτητες να σε ριξουν σε ενα σωφρονιστικο ιδρυμα αναξιο δυτικης χωρας.

Η εξεγερση στις φυλακες μας δεν ξερω τι αφορμη εχει. Εχει ομως πολλες και βασιμες αιτιες. Το προβλημα ειναι σαφες: στιβαζουμε ανθρωπους στις φυλακες σαν σαρδελες και τους αφαιρουμε βασικα δικαιωματα τους (ο Θανασης αναφερει μερικα). Το να χτισουμε κατευθειαν 50 νεες φυλακες δεν ειναι ευκολο, ουτε φτηνο. Μην ξεχναμε οτι εν τελει ενα κρατος δεν μπορει να ξοδευει περισσοτερα για τους φυλακισμενους του αποτι για αλλους πολιτες που εχουν αναγκες (συνταξιουχους, ανεργους κτλ). Ειναι ομως πολυ πιο ευκολο να δρασουμε επιτελους εναντιον της αστυνομικης βιας, καταπολεμωντας συστηματικα καθε εκφανση της. Και ειναι ευκολο να αποσυμφορησουμε τις φυλακες καταργωντας την ποινη της φυλακισης για σειρα αδικηματων. Νομιζω οτι ακριβως επειδη ειναι λιγοι οι Ελληνες στις φυλακες, ο μεσος ανθρωπος δεν μπορει να καταλαβει ποσο βαρια ποινη ειναι η στερηση ελευθεριας. Γιαυτο και ανεχομαστε να μπαινουν ατομα στις φυλακες για ψυλου πηδημα, ανεχομαστε μαλιστα η στερηση ελευθεριας να συνοδευεται με απανθρωπα βασανιστηρια και κακομεταχειριση.

Τα πρωτα αδικηματα που πρεπει να σταματησουμε να τιμωρουμε με φυλακιση σχετιζονται με χρηση και μικροεμπορια ναρκωτικων.

Read moreΤα προβληματα στις ελληνικες φυλακες και μια λυση

Περί του σωφρονιστικού

Αντιλαλεί η ιστολογοσύνη αυτές τις ημέρες από την κορύφωση του αγώνα των κρατουμένων, την απεργία πείνας και τον πρώτο νεκρό. Η συμπαράσταση πολλή, όχι μόνο από τους συνήθεις αλληλέγγυους ή τους κατ’ επάγελμα απέναντι.

Τα αιτήματα των κρατουμένων μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες: αιτήματα οντικά και αιτήματα κανονιστικά. Τα πρώτα ζητούν την αλλαγή μιας πραγματικής κατάστασης, τα δεύτερα την αλλαγή ενός νόμου. Τα περισσότερα από τα πρώτα είναι είτε αυτονόητα, πράγμα τρομακτικό, είτε επιπέδου έκθεσης λυκείου. Τα δεύτερα είναι σχεδόν όλα άδικα. Δεν μπορώ να τα σχολιάσω στην κυρίως ανάρτηση αναλυτικά, αλλά θα ήθελα απλώς να σκεφτούμε και κάποια άλλα πράγματα.

proavlio2.jpg

Προτείνω λοιπόν το εξής πλαίσιο αγώνα:

Κατασκευή νέων καταστημάτων κράτησης.

Παραδόξως κανείς από τους ευαίσθητους υποστηρικτές του αγώνα των κρατουμένων δεν βλέπει (ή υποκρίνεται ότι δεν βλέπει) το προφανές: η μεγάλη πλειοψηφία των προβλημάτων για όλους, κρατούμενος και προσωπικό, έχει την ρίζα της στην δραματική ανεπάρκεια των χώρων κράτησης. Οι φυλακές μας είναι στην πλειοψηφία τους παμπάλαιες και απελπιστικά μικρές. Τα γεγονότα είναι απλά και πεισματάρικα: το έγκλημα ανέβηκε εντυπωσιακά στις δεκαετίες του 90 και του 00 και ωδήγησε το σύστημα πέρα από τις αντοχές του. Πρέπει να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να δούμε ότι, επειδή όπου ανοίγει, ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή, δεν συνεπάγεται απαραίτητα και το αντίστροφο. Ποιος όμως θα έχη το θάρρος να ζητήση την κατασκευή νέων καταστημάτων κράτησης στην πόλη του; Εδώ σας θέλω, κάβουρες…

Read moreΠερί του σωφρονιστικού

Οχι στην δικτατορια των τραπεζων? 1: Οι “ιδιοτελεις” τραπεζες, δανεια και κρισεις ρευστοτητας

Οι τραπεζες και τα χρηματοπιστωτικα ιδρυματα δεν ειναι κοινοφελεις οργανισμοι αλλα απαραιτητοι παιχτες για το συστημα που πρεπει να κοιτανε το συμφερον τους! Οι ιδιωτικες τραπεζες στην Ελλαδα ειναι αγαπημενος στοχος αριστερας και δεξιας. Μολις τωρα διαβαζα στην Καθημερινη Οι τράπεζες, προεξοφλώντας νέα άνοδο των επιτοκίων δείχνουν ότι ιδιοτελώς επιλέγουν τη διατήρηση των κερδών τους … Read more Οχι στην δικτατορια των τραπεζων? 1: Οι “ιδιοτελεις” τραπεζες, δανεια και κρισεις ρευστοτητας