“Εξεγερση” και οι μακροπροθεσμες αλλαγες που μπορει να φερει

Η εξεγερση του Σπαρτακου και των σκλαβων το 73 πΧ εναντιον της Ρωμης ηταν μια πολυ ενδιαφερουσα στιγμη στην δυτικη ιστορια και αρκετα ρομαντικη για να την κανει ταινια ο Σ. Κουμπρικ. Ηταν ομως και εντελως ανουσια απο την αποψη ενος αντικειμενικου αναλυτη. Οι σκλαβοι δεν ηταν, ουτε θα μπορουσαν να γινουν ποτε φορεις πολιτικης αλλαγης, οπως μας ελεγε στο Λυκειο ενας (τρομερα ενδιαφερων, μαρξιστης) καθηγητης. Απο την στιγμη που το ολο μοντελο αναπτυξης της εποχης στηριζοταν στην δουλεία, παντα υπηρχε η αναγκη για δουλους. Ο Σπαρτακος ακομα και αν κερδιζε δεν θα εξαλειφε την δουλεία, απλα θα αλλαζε την ταυτοτητα των δουλων.

Ο Αριστοτελης ελεγε οτι αν ο αργαλειος υφαινε μονος του δεν θα υπηρχε αναγκη για δουλους. Ειναι ενδιαφερον οτι σημερα ο αργαλειος υφαινει σχεδον μονος του αλλα η αναγκη για εργασια δεν εχει εξαλειφθει πληρως, απλα εχουμε περασει σε ανωτερες μορφες της: πιο ανετη και δημιουργικη εργασια, πλην ομως εργασια. Το προβλημα στην Ελλαδα ειναι νομιζω οτι οι Ελληνες δεν ειναι προθυμοι για οποιασδηποτε μορφης εργασια. Φαινεται πραγματικα να πιστευουμε ομαδικα στο δωρεαν γευμα και στην ενεργεια εκ του μηδενος. Το ελληνικο μοντελο στηριζεται σε παραλογο βαθμο στην αποκτηση αγαθων, αξιωματων και θεσεων εργασιας χωρις κοπο και μοχθο.

Σημερα οι νεοι εξεγειρονται, μας λενε τα ΜΜΕ. Ειναι αγανακτισμενοι με το συστημα που τους αναγκαζει να ψαχνουν γνωριμιες και ρουσφετια για μια θεση εργασιας, να παρακαλανε και να λαδωνουν σε 45 μεριες για να φτιαξουν μια επιχειρηση, να δουλευουν για αχρηστα αφεντικα και ολιγοφρενεις εργοδοτες, να τους κυβερνουν ατομα χωρις τις στοιχειωδεις γνωσεις και ικανοτητες.

Τι αποτελεσμα ομως μπορει να εχει αυτη η “εξεγερση”? Ειναι οι νεοι μας φορεις πολιτικης αλλαγης ή περισσοτερο αλλαγης της κυριαρχης νοοτροπιας που εχει φερει την χωρα εδω που ειναι? Μπορουν να κανουν αυτο που ο Σπαρτακος ποτε δεν θα μπορουσε?

Αν δουμε τι ζητανε οι φερομενοι ως αντιπροσωποι των εξεγερμενων η απαντηση νομιζω ειναι αρνητικη. Δεν βλεπω να ζητανε αξιοκρατια, περισσοτερο ανταγωνισμο για ολους, περισσοτερες ευκαιριες να σκιστουν στην δουλεια χωρις αλυσιδες και να δειξουν τι αξιζουν. Ζητανε ως μια ακομη συντεχνια, “προστασια” και βολεμα. Ζητανε να γινουν χαλιφηδες στην θεση των σημερινων χαλιφηδων, ανακυκλωση προνομιων και αδικιων, οχι εξαλειψη τους.

Οχι στα ιδιωτικα πανεπιστημια (μην τυχον και δημιουργηθει κανενα σοβαρο ΑΕΙ στην Ελλαδα που θα βγαζει μορφωμενα ατομα), οχι στις ιδιωτικοποιησεις (μην τυχον και ο μπαρμπας στην Κορωνη δεν επαρκει πλεον για ρουσφετι στην ιδιωτικη πια εταιρεια), ναι στις βιαιες καταληψεις και οχι στον διαλογο (μην τυχον και ακουστει καμμια λογικη αποψη), ναι στα μονοπωλια με προστασια του κρατους.

Αν μπορει κανεις να βρει το μεγαλυτερο εγκλημα του ελληνικου μεταπολευτικου συστηματος, νομιζω θα ειναι αυτο: η μετατροπη της δημιουργικης και θετικης δυναμης των νεων σε δυναμη συντηρησης και καταστροφης, η διαστροφη της νεανικης ενεργειας και του ενθουσιασμου σε ηττοπαθεια και απελπισια. Ειναι σαν να εχουμε παρει παρει εναν νεο οραματιστη σαν τον Ρομπερτ Κεννεντυ και μεσα απο παραμορφωτικο καθρεφτη να μας βγηκε ενας Τσιπρας.

Τι πιο γκριζο και μιζερο απο μια χωρα στην οποια οι νεοι υπερασπιζονται “κεκτημενα” και παλαιολιθικες αντιληψεις κοιλαραδων εργατο- και φοιτητο-πατερων? Τι ελπιδες μπορει να εχουμε για μια χωρα στην οποιο ο 20ρης φοιτητης συμμαχει με τους πιο σαπιους καθηγητες του για να διατηρησουν το πανεπιστημιο αξιοθρηνητο, ο 22ρης ονειρευεται θεσουλα στο δημοσιο για να βολευτει και ο 25ης προπονειται στην απομυζηση ευρωπαϊκων προγραμματων για να χρηματοδοτησει τις μικροαστικες επιδεικτικες μπουζουκοδιασκεδασεις του?

Ποσο φτηνο ειναι να βλεπει κανεις μια Πορσε καβαλημενη πανω σε ενα μικρο πεζοδρομιακι και να γκρινιαζει οχι που κοβει τον δρομο στην αναπηρη γιαγια αλλα που δεν εχει και αυτος μια Πορσε να τριπλοπαρκαρει απο διπλα?

ΥΓ Νομιζω τελικα η θεση μου και ισως του καθε Ελληνα του εξωτερικου που συναντω συνοψιζεται στο εξης: δεν θα ηθελα με τιποτα να ειμαι νεος φοιτητης ή εργαζομενος στην Ελλαδα και πραγματικα λυπαμαι για την κατασταση στην οποια εχουν πεσει. Ακομα λιγοτερο ομως θα ηθελα να γινω αν εφαρμοζοντουσαν αυτα που ζητανε οι νεοι στην Ελλαδα σημερα!

46 thoughts on ““Εξεγερση” και οι μακροπροθεσμες αλλαγες που μπορει να φερει”

  1. Αν και συμφωνω με ολα οσα γραφεις, εχω μια απορια.
    Ξερουμε πραγματικα τι ζητανε οι νεοι σημερα; Στα γεγονοτα του Δεκεμβρη εγω τουλαχιστον δεν ειδα καποιο μυνημα.

    Ειδα εκατονταδες αναλυτες τις συμφορας, οι οποιοι προστρεξαν αρον αρον να χειροκροτησουν οτιδηποτε “νεανικο”. Ειτε απο φοβο μηπως τους αποκαλεσει κανεις βολεμενους κοιλαραδες, ειτε για να καπελωσουν ολην αυτην την βαβουρα για τα δικα τους πολιτικα + εκδοτικα συμφεροντα.

    Υπηρξε καποιο κεντρικο συνθημα σ’ αυτην την εξεγερση; Υπαρχει σημερα στην Ελλαδα καποιο κεντρικο αιτημα – των νεων ειτε ολων των πολιτων;
    Την ξερουμε αυτην την κοινωνια η την υποπτευομαστε απλως;

    Υ.Γ. Η συμφωνια μου με τα λογια σου ειναι τοσο μεγαλη, που διαβαζοντας αναρωτιωμουν … αν με αντεγραψες ;-) Πριν μερες ειχα αφησει ενα σχολιο σε αλλο μπλογκ, οπου υποστηριζα ακριβως αυτο. Οτι δλδ. θελουν να γινουν απλα χαλιφης στην θεση του χαλιφη.

    Reply
  2. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Ισως το κείμενο δίνει περισσότερα ερμηνευτικά κλειδιά για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα του γράφοντος παρά “την” πραγματικότητα των πρόσφατων γεγονότων.

    Reply
  3. θα ξεκινησω με τον σπαρτακο : η συγκεκριμενη εξεγερση εχει γινει αντικειμενο μεγαλης μελετης και ερευνας οχι τοσο γιατι πηρε μεγαλες διαστασεις αλλα κυριως γιατι ετυχε μεγαλης υποστηριξης απο τα κατωτερα ταξικα στρωματα, κοινως τους πληβειους η πλεμπα οπως αποκαλουσε μια καθηγητρια μας στο σχολειο τους ταραξιες. επισης μεσα στις ταξεις των εξεγερθωντων η ιεραρχια και η κατανομη λαφυρων οπως και η πειθαρχια εναντι σε λεηλασιες (δεδομενο φαινομενο ακομα και για τακτικο στρατο εκεινη την εποχη, μεχρι και 800χρονια μετα) ηταν ασυνηθιστα δημοκρατικη και υψιλη αντιστοιχα. γιαυτους τους λογους η εξεγερση θα μπορουσε να γινει φορεας πολιτικης αλλαγης. οταν μιλαμε για πολιτικη αλλαγη δεν εννοουμε απαραιτητα η αυτοκρατορια να γινει δημοκρατια η να καταργηθει ο θεσμος της δουλειας. ομως ο σπαρτακος δεν ειχε τετοιο σκοπο. η εξεγερση αυτη δεν ηταν συνειδητη (ταξικη) εξεγερση εναντια στην ρωμη, ηταν ουσιαστικα μαζικη αποδραση. ηταν μια πορεια προς τα συνορα που διασπαστηκε πολλες φορες και στο τελος καταπνιγηκε.

    και ας περασουμε στο επομενο κομματι με το οποιο εν γενει συμφωνω. νομιζω οτι η ηττοπαθεια ειναι μαλλον το μεγαλυτερο προβλημα της ελληνικης νεολαιας. και ο διορισμος στο δημοσιο ειναι η καλυτερη επιβεβαιωση. ειναι δυνατον 25 χρονων ανθρωπος να θελει να καθεται σενα γραφειο και να μην κανει τιποτα; μηδεν; ναδα; βεβαια ο ιδιωτικος τομεας στην ελλαδα ειναι κι αυτος πνιγμενος στις πελατειακες σχεσεις, σε γνωριμιες και ανηψιους πασαδων.

    κατι που αφηνει τους νεους στο αιθριο χωρις αλεξικεραυνο. πως να σεβαστει μετα ο αλλος την ξενη η την δημοσια περουσια; ποιος τον σεβεται για να ξερει τι θα πει σεβασμος;

    οσο για τον τσιπρα, τι να πει κανεις. σπανια εχει περασει πιο τυχοδιωκτης και ανευθυνος πολιτικος αρχηγος απο την ελλαδα. ταιριαζει στην παραταξη του κουτι.

    Reply
  4. Δεν θα ασχοληθώ με την “εξέργεση¨γιατί νομίζω ότι αποτελεί μια γενίκευση η οποία περιλαμβάνει καταστάσεις, ομάδες, ιδεολογίες και αιτήματα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους (οι μόνοι που βλέπουν εξέργεση είναι ο Τσίπρας, η ΦιΣ και ο ΛΑ.Ο.Σ. για κυνήγι ψηφοφόρων με διαφορικό target group ο καθένας). Εκεί που θα σταθώ είναι στο τι αντιδρούν οι συντηριτικοί νέοι κατά τα λεγόμενα του συγγραφέα.

    Οχι στα ιδιωτικα πανεπιστημια (μην τυχον και δημιουργηθει κανενα σοβαρο ΑΕΙ στην Ελλαδα που θα βγαζει μορφωμενα ατομα),
    —-
    Δηλαδή η εκπαιδευτική άνοιξη θα έρθει από ιδρύματα που θα έχουν ως βασική προυπόθεση φοίτησης και αποφοίτησης την καταβολή διδάκτρων και άρα προσβάσιμα από συγκεκριμένες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας. Απ΄την άλλη μια ματιά σε υποψήφιους φορείς για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι εξίσου ενδιαφέρουσα Ιδρυμά Λαμπράκη (επέκταση της διαπλοκής τώρα και σε νέους τομείς) Εκκλησία της Ελλάδος (πάρε διδακτορικό για τον Μακαριστό Χριστόδουλο, αναγκαίο έγγραφο για την εισαγωγή στο πρόγραμμα: γράμμα από τον παπά της ενορίας), Τουρκικά ιδιωτικά ΑΕΙ στην Θράκη (εγγύηση για τις σχέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή και κάρβουνο για την μηχανή της έντασης στην περιοχή).

    οχι στις ιδιωτικοποιησεις (μην τυχον και ο μπαρμπας στην Κορωνη δεν επαρκει πλεον για ρουσφετι στην ιδιωτικη πια εταιρεια),
    —-
    Προσωπικά εν είμαι κατά των ιδιωτικοποιήσεων σε ορισμένους τομείς της οικονομίας που κρατικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν για κομματικά μικροσυμφέροντα κυριώς κατά την περίοδο της Αλλαγής (βλ. Αλλαντικά Θράκη). Από την άλλη το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών (βλ. Βατοπέδι),η ιδιωτικοποίηση με σκοπό το πλιάτσικο (βλ. Ολυμπιακή), η ιδιωτική κερδοσκοπία με κρατικά κόλυβα (βλ. Γερμανός και το σύνολο των θαλάσσιων μεταφορών στην χώρα) και η μη ελεγχόμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών μέσω της υπεργολαβίας (βλ. υπόθεση Κούνεβα) με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Το δε πρόβλημα τον ΔΕΚΟ για μένα κυρίως στην δημιουργία ανισοτήτων και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος ήταν η παροχή προνομίων σε δημόσιους υπαλλήλους που θύμιζαν προνόμια CEO πολυεθνικής εταιρίας.

    ναι στις βιαιες καταληψεις και οχι στον διαλογο (μην τυχον και ακουστει καμμια λογικη αποψη),
    —-
    Το πρόβλημα είναι η απουσία διαλόγου, οι καταλήψεις λαμβάνονται από γενικές συνελεύσεις την 3-4 φορά λόγω έλλειψη απαρτίας, που βρίσκονται άραγε όλοι αυτοί οι φοιτητές που είναι ενάντια των καταλήψεων για να τις σταματήσουν (δυστυχώς ή ευτυχώς δημοκρατία από τις καφετέριες δεν γίνεται).

    ναι στα μονοπωλια με προστασια του κρατους.
    —–
    Μα τα μονοπώλια του κράτους ιδιωτικά συμφέροντα προστατεύουν και μάλιστα αυτά που ζούν αποκλειστικά από κρατικά έσοδα, βλ. π.χ. το σκάνδαλο του ΟΑΣΘ το συμβόλαιο του οποίου λήγει 2 χρόνια μετά την λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, περίοδο την οποία η ΦΙΣ ελπίζω να διαμαρτυρηθεί για την ύπαρξη της συγκεκριμένης κατάστασης. Άμα δούμε από την άλλη τα αποτελέσματα της φιλελευθεροποίησης της αγοράς το αποτέλεσμα είναι μια σειρά δημιουργίας ολιγοπωλιών τα οποία διαλύονται μόνο με κρατική παρέμβαση (λέξη τσιζ για τη ΦιΣ), τα αρχεία της επιτροπής ανταγωνισμού μιλάνε από μόνα τους.

    Reply
  5. yetanother_s
    οχι και ημουν αρκετα προσεκτικος να μιλησω για τους
    “φερομενους ως εκπροσωπους” των νεων. Συμφωνω απολυτα περι καπελωματος κτλ

    Υπαρχει και μια απορια εδω βεβαια: αν οι περισσοτεροι νεοι δεν συμφωνουν με την τρομερη μιζερια και συντηρητισμο των εκπροσωπων, γιατι δεν κανουν κατι για αυτο? Μην πηγαινεις σε πορειες που καπελωνονται απο τσιπρες, πηγαινε στην συνελευση της σχολης σου και πες κατι λογικο ή ανοιξε εστω ενα μπλογκ ρε αδερφε…

    σερβιτορε
    δεν ξερω αν θελω να μπουμε στα επιμερους. Το βασικο επιχειρημα ειναι οτι αυτα που ζητανε οι νεοι (ή οι εκπροσωποι τους) δεν διαφερουν κατακαθολου απο αυτο που κανουμε στην Ελλαδα εδω και δεκαετιες με την μιζερη νοοτροπια της μικροφιαφθορας, κουτσοβολεματακι κτλ Ειναι λοιπον μαλλον ια διαμαχη με πολυ συντηρητικα αιτηματα και σκοπο την αναδιανομη προνομιων, οχι σπασιμο αλυσιδων.

    Κατα τα αλλα, με κινδυνο εκτροχιασμου της συζητησης, με προκαλεσες και θα απαντησω σε καποια σημεια:

    η εκπαιδευτική άνοιξη θα έρθει από ιδρύματα που θα έχουν ως βασική προυπόθεση φοίτησης και αποφοίτησης την καταβολή διδάκτρων και άρα προσβάσιμα από συγκεκριμένες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας

    δεν ειναι σχετικο με το κειμενο αν θα ερθει η ανοιξη ή οχι, ειναι ομως σαφες οτι ο αποκλεισμος μεγαλων ομαδων απο την ανωτατη εκπαιδευση οπως γινεται σημερα με το δημοσιο μονοπωλειο ειναι σιγουρα συντηρητικης φυσεως και το να τον υπερασπιζονται σημερινοι φοιτητες ειναι εντελως συντεχνιακη τακτικη.
    Δεν φοβαμαι κανεναν. Μακαρι να σπουδαζαν ολοι οι Ελληνες σε καλα ΑΕΙ και ας κερδιζε ο καλυτερος!
    Αυτη ειναι μια νοοτροπια που περιμενω απο εναν 20χρονο γεματο ενεργεια, οχι πορειες για διατηρηση προνομιων, μονοπωλιων και εναντια στην “εντατικοποιηση” των σπουδων (διαβαζε διατηρηση του δικαιωματος αποκτησης πτυχιου παιζοντας ταβλι σε καφενεια).

    υποψήφιους φορείς για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων[…] Ιδρυμά Λαμπράκη […] Εκκλησία της Ελλάδος […] Τουρκικά ιδιωτικά ΑΕΙ στην Θράκη

    αυτο υποτιθεται πρεπει να μας φοβησει? ας γινουν ΑΕΙ στην θρακη, πιστευω στην ελευθερια εκπαιδευσης, ασε που καλυτερα εκει απο το να σπουδαζουν στην Τουρκια! Ας κανει και η Εκκλησια (αν πληρουν τις ελαχιστες προϋποθεσεις), θα με εμποδισει αυτο σε κατι? Οσο για το ιδρυμα Λαμπρακη σιγουρα δεν ειναι το μονο που ενδιαφερεται (Νιαρχειο, Ωνασειο κτλ ριχνουν τεραστια ποσα σε Βιβλιοθηκες και Νοσοκομεια, ενα ΑΕΙ δεν θα τους ενδιεφερε?). Μακαρι ολοι αυτοι να δωσουν ολα τους τα λεφτα πισω στην ελληνικη κοινωνια προσεροντας της ενα καλο ΑΕΙ (εκτος αν νομιζεις οτι τα κορυφαια ιδιωτικα ΑΕΙ των ΗΠΑ δεν χρηματοδοτηθηκαν ποτε απο τετοιους)

    Από την άλλη το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών (βλ. Βατοπέδι),η ιδιωτικοποίηση με σκοπό το πλιάτσικο (βλ. Ολυμπιακή), η ιδιωτική κερδοσκοπία με κρατικά κόλυβα (βλ. Γερμανός και το σύνολο των θαλάσσιων μεταφορών στην χώρα) και η μη ελεγχόμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών μέσω της υπεργολαβίας (βλ. υπόθεση Κούνεβα)

    εξαιρετικα αντιδεοντολογικο το τσουβαλιασμα των ιδιωτικοποιησεων με περιπτωσεις χοντρης διαφθορας/καταληστευσης του δημοσιου (Βατοπεδι) και εγκληματικων ενεργειων (Κουνεβα).
    Για ιδιωτικοποιηση μιλησα, τουτεστιν αποσυρση του κρατους απο καθε επιχειρηματικη δραστηριοτητα εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων (πχ δικτυα σιδηροδρομων κτλ) οπως αναλυεται απο την οικονομικη επιστημη. Θα με ενδιεφερε να μαθω τι πλιατσικο μπορει να γινει με την Ολυμμπιακη, μια εταιρεια που καιει χρηματα πιο γρηγορα αποσο μπορει να τα τυπωσει το εθνικο τυπογραφειο.

    Άμα δούμε από την άλλη τα αποτελέσματα της φιλελευθεροποίησης της αγοράς το αποτέλεσμα είναι μια σειρά δημιουργίας ολιγοπωλιών τα οποία διαλύονται μόνο με κρατική παρέμβαση

    αληθεια? δηλαδη στην τηλεφωνια οι τιμες δεν εχουν κατρακυλησει απο τοτε που ανοιξε η αγορα?
    Αν υπαρχουν παρανομες πρακτικες σε μια αγορα ειναι δουλεια της Αρχης Ανταγωνισμου να τιμωρησει, αλλα κανεις δεν θα με πεισει οτι με το μονοπωλιο του ΟΤΕ ειμασταν καλυτερα αποτι σημερα.

    ΥΓ αναρωτιεμαι γιατι αναφερεσαι τρις στην ΦιΣ, εχεις την εντυπωση οτι βρισκεσαι στα γραφεια της?

    παναγιωτη επιστρεφω

    Reply
  6. @SG

    ΥΓ αναρωτιεμαι γιατι αναφερεσαι τρις στην ΦιΣ, εχεις την εντυπωση οτι βρισκεσαι στα γραφεια της?
    —-
    Όχι, στο προεκλογικό περίπτερο που έχει στήσει στην διαδικτιακή πλατεία Συντάγματος (τουλάχιστον δεν μπόρω να καταλογίσω στην ΦιΣ ότι δεν έχει εκμεταλλευτεί το internet για διαδυκτιακή ενημέρωση-προπαγνάνδα μέσα από blogs, websites kai thinktanks)

    εξαιρετικα αντιδεοντολογικο το τσουβαλιασμα των ιδιωτικοποιησεων με περιπτωσεις χοντρης διαφθορας/καταληστευσης του δημοσιου (Βατοπεδι) και εγκληματικων ενεργειων (Κουνεβα).
    —-
    Είναι περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης like it or not, επιπλέον δεν έχει καταδικαστεί κανένας προς το παρόν για τις δυο αυτές περιπτώσεις.

    αληθεια? δηλαδη στην τηλεφωνια οι τιμες δεν εχουν κατρακυλησει απο τοτε που ανοιξε η αγορα?
    —–
    Οι τιμές έπεσαν σε μερικές περιπτωσεις αν και συνεχίζοντε οι υπερχρεώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, από την άλλη το customer service δεν έχει βελτιωθεί, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που γνωρίζω όπου πλήρωσαν αρκετά χρήματα χωρίς να λάβουν τις αναμένομες υπηρεσίες ή οι εταιρίες να ρίξουν κανόνι και οι πελάτες να μείνουν άφραγκοι και χωρίς τηλέφωνο και internet.

    Θα με ενδιεφερε να μαθω τι πλιατσικο μπορει να γινει με την Ολυμμπιακη, μια εταιρεια που καιει χρηματα πιο γρηγορα αποσο μπορει να τα τυπωσει το εθνικο τυπογραφειο.
    —–
    Πλιάτσικο μπορείς να κάνεις σε αεροσκάφη και μηχανολογικό εξοπλισμό της Ο.Α., από την άλλη η συγκεκριμένη εταιρία έχει οφειλές από τρίτους (κράτος, κομματά και λοιπούς) που αδυνατεί να εισπράξει λόγω της αδιαφορίας του κράτους.

    οτι ο αποκλεισμος μεγαλων ομαδων απο την ανωτατη εκπαιδευση οπως γινεται σημερα με το δημοσιο μονοπωλειο ειναι σιγουρα συντηρητικης φυσεως
    —-
    Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούν την πρόσβαση με βαθμό κάτω του 10 στα κρατικά πανεπιστήμια απαράδεκτη θεωρούν την εισαγωγή των ίδιων μαθητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ok; Παράλληλα, το να μιλάμε για αξιοκρατία και να θεωρούμε την μη εισαγωγή στόκων στο ελληνικό πανεπιστήμιο ως “συντηρητικης φυσεως” κατάσταση είναι κωμικοτραγικό. Βέβαια η ευθύνη ανήκει στην ελληνική οικογένεια που θεωρεί ότι τα παιδία της πρέπει να σπουδάζουν σε συγκεκριμένη πόλη και συγκεκριμένο πτυχίο.

    Reply
  7. στο προεκλογικό περίπτερο που έχει στήσει στην διαδικτιακή πλατεία Συντάγματος

    το βρισκω οχι μονο αγενες αλλα και μυωπικο να συνεχιζεις. Αυτη η σελιδα δεν συσχετιζεται με την ΦιΣ οπως θα σου ηταν προφανες αν ειχες κανει την στοιχειωδη ερευνα.

    Είναι περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης like it or not, επιπλέον δεν έχει καταδικαστεί κανένας προς το παρόν για τις δυο αυτές περιπτώσεις.

    δεν ξερω τι σχεση εχει αν εχει καταδικαστει κανεις ή οχι. Η κλοπη γης ή οι εγκληματικες και βιαιες ενεργειες προς ενα προσωπο δεν βλεπω τι σχεση εχουν με ιδιωτικοποιησεις και δεν ξερω γιατι επιμενεις.

    Οι τιμές έπεσαν σε μερικές περιπτωσεις αν και συνεχίζοντε οι υπερχρεώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, από την άλλη το customer service δεν έχει βελτιωθεί

    “σε μερικες περιπτωσεις”??? βρες μου καποια κληση της οποιας η τιμη δεν μειωθηκε! Οσο για το αν βελτιωθηκε η εξυπηρετηση πελατων, ισως πρεπει να θυμηθεις λιγο πως ηταν ο ΟΤΕ πριν το ανοιγμα, ποσο περιμενες για μια νεα τηλεφωνικη γραμμη κτλ

    υπάρχουν περιπτώσεις που γνωρίζω όπου πλήρωσαν αρκετά χρήματα χωρίς να λάβουν τις αναμένομες υπηρεσίες ή οι εταιρίες να ρίξουν κανόνι

    δεν μπορω να καταλαβω τι ειδους επιχειρημα ειναι αυτο. Το ανοιγμα της αγορας μας δινει την επιλογη, αν καποιος επιλεξει μια κακη εταιρεια ή μια χρεοκοπημενη, τι ακριβως τους φταιει το ανοιγμα? Μπορουσαν παντα να επιλεξουν μια αλλη ή ακομα και τον ΟΤΕ, που χαρη στον ανταγωνισμο εχει βελτιωθει αρκετα.

    Πλιάτσικο μπορείς να κάνεις σε αεροσκάφη και μηχανολογικό εξοπλισμό της Ο.Α., από την άλλη η συγκεκριμένη εταιρία έχει οφειλές από τρίτους (κράτος, κομματά και λοιπούς) που αδυνατεί να εισπράξει λόγω της αδιαφορίας του κράτους.

    η Ολυμπιακη νοικιαζει αεροπλανα και κατεχει ελαχιστα (παλια και σαπια), αλλωστε εχει τετοια χρεη και ζημιες που ολος ο εξοπλισμος της δεν φτανει για λιγους μηνες λειτουργιας. Οσο για τις οφειλες απο το κρατος και τα κομματα, εκτος απο το γεγονος οτι ειναι ψιχουλα μπροστα στις τεραστιες κρατικες επιδοτησεις, ειναι και ευθεως αποτελεσματα της κρατικης ιδιοκτησιας!

    Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούν την πρόσβαση με βαθμό κάτω του 10 στα κρατικά πανεπιστήμια απαράδεκτη θεωρούν την εισαγωγή των ίδιων μαθητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ok;

    ποιος ειπε οτι θεωρω την προσβαση με κατω απο 10 απαραδεκτη? εξαρταται σε ποια εξεταση ειναι το 10. Αλλωστε δεν μιλαμε για αυτην την περιπτωση οσο για το ατομο που εβγαλε 18,3 και δεν περασε στην Ιατρικη και το οποιο σαφως θα επρεπε να εχει την δυνατοτητα να σπουδασει σε μια καλη σχολη (οπως την εχει σε ολη σχεδον την δυτικη ευρωπη).

    το να μιλάμε για αξιοκρατία και να θεωρούμε την μη εισαγωγή στόκων στο ελληνικό πανεπιστήμιο ως “συντηρητικης φυσεως” κατάσταση είναι κωμικοτραγικό

    αν εσυ πραγματικα θεωρεις οτι μονο το 1-2% των Ελληνων ειναι αρκετα καλοι ωστε να επιλεγουν τι θα σπουδασουν, τοτε σαφεστατα θεωρω αυτην την αντιληψη συντηρητικη και λυπαμαι αλλα ειναι παρομοια με την θεση οτι οι γυναικες ή οι μαυροι δεν ειναι αρκετα καλοι για σπουδες.

    Αλλα για να τελειωνουμε: τα ιδιωτικα ΑΕΙ θα αυξησουν την επιλογη και τον ανταγωνισμο, σε καθε σημειο του φασματος (θα υπαρχουν ΑΕΙ πολυ υψηλοτερων ακαδημαϊκων απαιτησεων απο τα σημερινα οσο και ΑΕΙ πολυ πρακτικοτερης εκπαιδευσης). Δεν καταλαβαινω ποιος νεος μπορει να αισθανεται οτι αυτο θα βλαψει την χωρα ή καν τον ιδιο. (φοβαται κανεις τους “στοκους”?)

    Reply
  8. Υπαρχει και μια απορια εδω βεβαια: αν οι περισσοτεροι νεοι δεν συμφωνουν με την τρομερη μιζερια και συντηρητισμο των εκπροσωπων, γιατι δεν κανουν κατι για αυτο? Μην πηγαινεις σε πορειες που καπελωνονται απο τσιπρες, πηγαινε στην συνελευση της σχολης σου και πες κατι λογικο ή ανοιξε εστω ενα μπλογκ ρε αδερφε…

    Υποθέτω ότι δεν έχεις πάει ποτέ SG σε συνέλευση σχολής στην Ελλάδα. Η κατάσταση που επικρατεί ευνοεί κάθε άλλο παρά το διάλογο και την ανάπτυξη απόψεων που θα τεθούν στην κρίση των φοιτητών. Για να μην επεκταθώ πολύ, στις ΓΣ αν δεν είσαι κομματικός (και σπανιότερα δεδηλωμένος αναρχικός) δεν υπάρχει περίπτωση να ακουστείς. Οι φοιτητές δεν είναι εκεί για να ακούσουν. Πάνε έχοντας προαποφασίσει. Οι συνελεύσεις είναι τυπικές διαδικασίες. Κατά συνέπεια πολλοί νοιώθουν ότι δεν τους αφορούν οι ΓΣ, αφού μέσω αυτών δεν υπάρχει πιθανότητα να ακουστούν και δεν έχουν διάθεση να γίνουν χειροκροτητές των φοιτητοπατέρων.

    Επίσης αγνοείς την ελλιπή/λανθασμένη πληροφόρηση. Την πρώτη χρονιά των κινητοποιήσεων με το νόμο Γιαννάκου θυμάμαι που αδυνατούσα να πείσω μια φίλη μου, που είχε διδαχθεί στοιχεία Συνταγματικού δικαίου(!), ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά ΑΕΙ δεν είχαν καμμία σχέση με το νομοσχέδιο. Της είχαν πει ότι νομοσχέδιο=ιδιωτικά ΑΕΙ και αυτό ήταν. Πολλοί φοιτητές αντέδρασαν και αντιδρούν χωρίς να έχουν σφαιρική γνώση του ζητήματος. Η ελλιπής πληροφόρηση μαζί με την έλλειψη κριτικής σκέψης συνιστούν ένα καταστροφικό μίγμα!

    Συνοψίζοντας οι περισσότεροι φοιτητές που γνωρίζω είτε δεν ενδιαφέρονται (ή δεν μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους), είτε συμφωνούν με τις απόψεις που τους φαίνονται πιο θελκτικές σε πρώτη ματιά, μόνο που συχνά αγνοούν ότι ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός.

    Κατά τα άλλα συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με το κείμενο.

    Reply
  9. SG,

    πολύ ωραίο το κείμενο, και συμφωνώ βέβαια με τις απαντήσεις στο Σερβιτόρο. Και δεν είναι μόνο η τηλεφωνία, όσοι πετάμε συχνά με αεροπλάνα μπορούμε και θυμόμαστε ακόμα την ποιότητα των παρεχόμενων εσωτερικών πτήσεων κατά την προ-Aegean εποχή.

    Πάντως, επειδή συμφωνώ με τη θέση του φίλου Λεωνίδα Ηρακλειώτη ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα θα σνεχίσει για την πλειοψηφία των πολιτών να γίνεται μέσω των κρατικών ΑΕΙ και άρα προέχει η αναβάθμισή τους, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από τη θέση των φοιτητών για τα μη-κρατικά ΑΕΙ είναι η θέση τους για τις μεταρυθμίσεις στα κρατικά ΑΕΙ. Έχουμε άτομα που καταλαμβάνουν κτίρια εμποδίζοντας τα μαθήματα ή καταστρέφουν την υλικοτεχνική υποδομή και οι φοιτητές δεν έχουν κάνει μια πρόταση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, μόνο να υπερασπίζονται το άσυλο ξέρουν. Έχουμε καθηγητές που μοιράζουν τέσσερα βιβλία για ένα μάθημα για να καρπωθούν όσο περισσότερο μπορούν από τα διαθέσιμα κονδύλια ενώ οι φοιτητές τελικά διαβάζουν από σημειώσεις καθώς τα βιβλία αυτά είναι εξαιρετικά κακογραμμένα. Καμία πρόταση και για αυτό, το μόνο που ξέρουν είναι να υπερασπίζονται τα δωρεάν συγγράματα. Αλήθεια, είδε κανείς αίτημα φοιτητών για υποχρεωτικές ώρες γραφείου από καθηγητές ή για μείωση ωρών διδασκαλίας όπου χρειάζεται στα πρότυπα πανεπιστημίων του εξωτερικού αλλά ταυτόχρονα και διακοπή της κρατικής υποτροφίας μετά από κάποια χρόνια σπουδών? Το μόνο που ξέρουν είναι να υπερασπίζονται το δικαίωμα στην αιώνια φοίτηση. Είδε κανείς φοιτητές να συμμετέχουν σε καμπάνιες για τη συλλογή δωρεών από απόφοιτους του Πανεπιστημίου, ιδρύματα, εταιρίες, και άλλους ιδιωτικούς φορείς όπως γίνεται στο εξωτερικό? Όχι, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η μη “εμπορευματοποίηση” της παιδείας, ότι και αν σημαίνει αυτό. Κατά τα άλλα, τι να λέμε τώρα…

    Reply
  10. @Servitoros:

    [quote comment=”15023″]ναι στις βιαιες καταληψεις και οχι στον διαλογο (μην τυχον και ακουστει καμμια λογικη αποψη),
    —-
    Το πρόβλημα είναι η απουσία διαλόγου, οι καταλήψεις λαμβάνονται από γενικές συνελεύσεις την 3-4 φορά λόγω έλλειψη απαρτίας, που βρίσκονται άραγε όλοι αυτοί οι φοιτητές που είναι ενάντια των καταλήψεων για να τις σταματήσουν (δυστυχώς ή ευτυχώς δημοκρατία από τις καφετέριες δεν γίνεται).

    [/quote]

    Μια παρατήρηση:

    Η κατάληψη είναι μια πράξη με την οποία κάποιoς (η πλειοψηφία, η μειοψηφία, δε με νοιάζει και πολύ) αποφασίζει να θέσει τον εαυτό του, την φυσική παρουσία του, σφήνα στη ζωή των γύρω του. Είναι δηλαδή μια βίαιη πράξη και, όπως όλες οι βίαιες πράξεις, καταργεί εξ ορισμού και αυτομάτως τον διάλογο. Η καταλήψη (όπως και όλες οι βίαιες πράξεις που δίνουν και παίρνουν στη Ελλάδα) *είναι* η απουσία διαλόγου. Ακόμη και το σύνολο των φοιτητών μιας σχολής να παραστούν στη Γ.Σ. και ομόφωνα πλην ενός να αποφασίσουν την κατάληψη της σχολής, αδυνατώ και πάλι να καταλάβω πώς αυτή η πλειοψηφία έχει δικαίωμα να στερήσει από αυτόν τον ένα το δικαίωμά του στη μόρφωση. (Ή ακόμη, τώρα που το σκέφτομαι, στη περίπτωση δημοσίων ιδρυμάτων τουλάχιστον, από πού προκύπτει η εξουσία διάθεσής τους επί των δημοσίων πόρων, ώστε να αποφασίζουν ότι ολόκληρο το οικοδόμημα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας θα πάει στράφι για τους επόμενους Χ μήνες…)

    Το να παίρνεις στους συμφοιτητές σου (όπως και τους συμπολίτες σου στη περίπτωση των διαδηλώσεων), τις ζωές τους, το μέλλον τους, τα όνειρά τους και τους καρπούς των κόπων τους όμηρους στον δικό σου αγώνα για τα δικά σου συμφέροντα – έναν αγώνα στον οποίο όχι μόνο μπορεί να μην επιθυμούν να συμμετάσχουν, αλλά και με τον οποίο μπορεί κιόλας να διαφωνούν – , δεν είναι έντιμο, δεν είναι δίκαιο, όσες Γ.Σ. και να κάνεις και όσοι και να παραστούν, και εν τέλει δεν είναι εν καν πολιτισμένο. Δε θα πρεπε να γίνονται καθόλου, πόσο μάλλον μετά από την 3η- 4η φηφοφορία.

    Κατά τα άλλα, συμφωνώ με τον thalys ως προς το τον τρόπο διεξαγωγής των ΓΣ και την ακαταλληλότητά τους ως χώρο έκφρασης πιο μετριοπαθών απόψεων.

    Reply
  11. Το να παίρνεις στους συμφοιτητές σου (όπως και τους συμπολίτες σου στη περίπτωση των διαδηλώσεων), τις ζωές τους, το μέλλον τους, τα όνειρά τους και τους καρπούς των κόπων τους όμηρους στον δικό σου αγώνα για τα δικά σου συμφέροντα
    ——
    Ζούμε σε μια χώρα όπου οι αποφάσεις άλλων μονίμως επηρεάζουν όλα τα παραπάνω και με λιγότερες δημοκρατικές διαδικασίες από Γ.Σ. συλλόγων φοιτητών (βλ. π.χ. ότι μας κυβερνάει το 42%), οι οποίες μπορούν να ξανασυζητηθούν μετά σπό νέα συνέλευση μέσω συγκέντρωσης υπογραφών. Από την άλλη είμαι εναντίον των καταλήψεων α. γιατί δεν είναι αποτελεσματικές και β. γιατί έχουν τεράστια ευθύνη, προσωπικά ως πρόεδρος Σ.Φ. σε περίοδο κατάληψης (μιας από τις τρεις σε περίοδο τεσσάρων χρόνων στο πανεπιστήμιο το οποίο φοίτησα) τηλεφώνημα από τον εισαγγελέα της πόλης ό οποίος καθηστούσε εμένα και το Δ.Σ. του συλλόγου μου καθώς και των άλλών συλλόγων που συμμετείχαν στην κατάληψη υπεύθυνους για τις οποίες ζημίες γίνουν στο κατελημένο κτίριο με αποτέλεσμα να μένω έγω και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. επί 24ωρου βάσεως στο κτίριο για μια εβδομάδα για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν ζημίες. Κοινώς εφ΄’οσον υπάρχουν ευθύνες και αποδίδοντε κατάλληλα οι καταλήψεις και αποθαρρύνονται και δεν προκαλούν καταστροφές. Βέβαια στα μεγάλα πανεπιστήμια οι εκλεγέντες Δαπολεβέντες που ελέγχουν τα Δ.Σ. των συλλόγων και άρα έχουν την πολιτική εξουσία στο πανεπιστήμιο (Γ.Σ. Τμημάτων, Σύγκλητος, Κοσμητείες και εκλογές οργάνων) νίπτουν τας χείρας τους όσον αφορά τις αποφάσεις των Γ.Σ. των συλλόγων τους και τις ευθύνες τις οποίες έχουν για την τήρηση τους.

    Reply
  12. thalys οχι δεν εχω παει σε συνελευση αλλα εχω ακουσει πολλα απο αυτα που λες. Το οτι δεν μπορεις να επηρεασεις το καταλαβαινω, αλλα να ψηφισεις δεν μπορεις? παρε 10-20 συμφοιτητες σου και πηγαιντε να ψηφισετε εναντια στις καταληψεις και τις λοιπες σαχλαμαρες.

    Επίσης αγνοείς την ελλιπή/λανθασμένη πληροφόρηση.

    αν εν ετει 2009 ενας φοιτητης ΑΕΙ δεν ξερει να ανοιξει εναν ΗΥ και να πληροφορηθει για θεματα που τον ενδιαφερουν τοτε σιγουρα πασχουν οι νεοι απο συντηρητικοτητα, ανευθυνοτητα και μαλλον και λιγη τεχνοφοβια…

    Κωστα

    όσοι πετάμε συχνά με αεροπλάνα μπορούμε και θυμόμαστε ακόμα την ποιότητα των παρεχόμενων εσωτερικών πτήσεων κατά την προ-Aegean εποχή.

    ναι, βασικα πεταω τρομερα σπανια στο εξωτερικο, αλλα σαφως η aegean στις διεθνεις γραμμες που την εχω παρει ειναι σημαντικη βελτιωση σε σχεση με το ζομπι της Ολυμπιακης.

    η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα θα σνεχίσει για την πλειοψηφία των πολιτών να γίνεται μέσω των κρατικών ΑΕΙ και άρα προέχει η αναβάθμισή τους, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από τη θέση των φοιτητών για τα μη-κρατικά ΑΕΙ είναι η θέση τους για τις μεταρυθμίσεις στα κρατικά ΑΕΙ.

    α σαφως, οπως ειπα βρισκω απαραδεκτη την συμμαχια των νεων με τους πιο λέρες καθηγητες τους για να κανουν ακομα χειροτερα τα δημοσια αει μας

    φυσικα συμφωνω και με την φουξια σχετικα με τις καταληψεις.

    Reply
  13. Σερβιτόρε,

    υπάρχουν και κάποια όρια ώστε να μην γίνεται η δημοκρατία δικτατορία της πλειοψηφίας. Για παράδειγμα η δυνατότητα κάποιου κόμματος να κατέβει στις εκλογές δεν υπόκειται στη βουλή της πλειοψηφίας καθώς το δικαίωμα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ε, το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμα στην παιδεία που οι καταληψίες στερούν από τους άλλους. Επιπλέον, η έννοια της πλειοψηφίας είναι σχετική. Γιατί μετράει η θέληση της όποιας πλειοψηφιας στην όποια ΓΣ περισσότερο από την θέληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού που στο κάτω κάτω χρηματοδοτεί τη λειτουργία του ιδρύματος? Το συνδικαλισμό άντε να τον δεχτώ σε περίπτωση εργοδοτη-εργαζόμενου. Ο φοιτητής μόνο απολαμβάνει, δεν προσφέρει τίποτα στο χρηματοδότη του!

    Reply
  14. @Servitioros

    Η Γ.Σ. Φοιτητών είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο και όχι
    θεσμικό. Καταλαβαίνεις τη διαφορά?

    Συμφωνώ και επαυξάνω με Fucshia.

    Συλλογή υπογραφών? Ας γελάσω.

    Στις προηγούμενες μεγάλες καταλήψεις στη σχολή μου όταν για παράδειγμα την Τρίτη γινόταν συνέλευση και το αποτέλεσμα ήταν όχι στην κατάληψη, την επόμενη μέρα οι Φοιτητοπατέρες μάζευαν υπογραφές για καινούρια συνέλευση. Δηλαδή δεν σεβόντουσαν ούτε κατ’ ελάχιστο την απόφαση της Γ.Σ.. Σε 2 μέρες ξαναγινόταν Γ.Σ. έτσι ώστε να βγει η κατάληψη.

    Ωραία δημοκρατία επικρατεί στα πανεπιστήμια.

    Reply
  15. @Servitioros

    Η Γ.Σ. Φοιτητών είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο και όχι
    θεσμικό. Καταλαβαίνεις τη διαφορά?
    —–
    Διάβασε το νόμο περί ΑΕΙ, δεν πρόκειται να μακρηγορίσω για το ποίος ο ρόλος των φοιτητών στην λειτουργία του πανεπιστημίου.

    Στις προηγούμενες μεγάλες καταλήψεις στη σχολή μου όταν για παράδειγμα την Τρίτη γινόταν συνέλευση και το αποτέλεσμα ήταν όχι στην κατάληψη, την επόμενη μέρα οι Φοιτητοπατέρες μάζευαν υπογραφές για καινούρια συνέλευση. Δηλαδή δεν σεβόντουσαν ούτε κατ’ ελάχιστο την απόφαση της Γ.Σ.. Σε 2 μέρες ξαναγινόταν Γ.Σ. έτσι ώστε να βγει η κατάληψη.
    —–
    Το ίδιο μπορούν να κάνουν όσοι είναι ενάντια στις καταλήψεις.

    Από εκεί και πέρα και στην περίπτωση κατάληψης υπάρχουν ευθύνες όπως ανέφερα προηγουμένως, ενημερώστε την Γ.Σ. και το Δ.Σ. για αυτές και ιδίως για το ποινικό τους σκέλος. Άμα οι Σ.Φ., οι διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου και κυρίως ο εισαγγελέας έκανε σωστά την δουλεία του δεν θα είχαμε φτάσει στα σημερινά αίσχη.

    Υ.Γ. Φεύγω για διακοπές για 10 ημέρες και δεν θα μπορέσω να απαντήσω, θα παρακαλέσω να μην θεψρηθεί αγένεια το ότι δεν απάντησα σε κάποιον την συγκεκριμένη περίοδο.

    Reply
  16. thalys οχι δεν εχω παει σε συνελευση αλλα εχω ακουσει πολλα απο αυτα που λες. Το οτι δεν μπορεις να επηρεασεις το καταλαβαινω, αλλα να ψηφισεις δεν μπορεις? παρε 10-20 συμφοιτητες σου και πηγαιντε να ψηφισετε εναντια στις καταληψεις και τις λοιπες σαχλαμαρες.

    Πρώτον δεν ψηφίζεις ενάντια στην κατάληψη αλλά το πλαίσιο της τάδε ή της δείνα παράταξης, δηλαδή αν δεν θες κατάληψη πρέπει να ψηφίσεις τη ΔΑΠ. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να αποθαρρύνει αρκετούς φοιτητές που αντιτίθενται στις καταλήψεις βρίσκονται όμως εγγύτερα στην αριστερά. Μετεμφυλιακά συμπλέγματα θα μου πεις. Ναι, αλλά τι να κάνω έτσι είναι.

    Δεύτερον για να ψηφίσει κάποιος πρέπει να πάει μέχρι τη σχολή του, που σημαίνει κόστος σε χρόνο( 4-5 ώρες συνήθως, χώρια οι μετακινήσεις από και προς τη σχολή). Πρόσθεσε το κόστος του στιγματισμού γιατί η ψηφοφορία είναι φανερή και αφαίρεσε το όφελος της αποτροπής της κατάληψης επί την πιθανότητα να αποφευχθεί αυτή. Το αναμενόμενο όφελος είναι συνήθως αρνητικό, κατά συνέπεια οι φοιτητές δεν έχουν επαρκές κίνητρο να πάνε να ψηφίσουν, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική.Ναι, μπορούν να πάνε 10-20 φίλοι να ψηφίσουν, αλλά εκτός κι αν αυτή η μάζα ατόμων είναι κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα, το τελευταίο δεν αλλάζει, άρα γιατί να πάνε;

    Για να το πω πιο απλά πολλοί λένε γιατί να χάσω την ώρα μου να πάω να ψηφίσω, και να μην πάω για καφέ ή για δουλειά ή να κάνω κάτι πιο ευχάριστο, αφού είτε πάω είτε δεν πάω το αποτέλεσμα δεν αλλάζει και την εξεταστική μου θα την δώσω;

    αν εν ετει 2009 ενας φοιτητης ΑΕΙ δεν ξερει να ανοιξει εναν ΗΥ και να πληροφορηθει για θεματα που τον ενδιαφερουν τοτε σιγουρα πασχουν οι νεοι απο συντηρητικοτητα, ανευθυνοτητα και μαλλον και λιγη τεχνοφοβια…

    Το θέμα δεν είναι μόνο να πληροφορηθεί κάτι, είναι και να μπορεί να επεξεργαστεί την πληροφορία. Ακόμη κι αν έχουν πλήρη πληροφόρηση δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν, όπως στο παράδειγμα που έδωσα. Ναι η νεολαία είναι συντηρητική, τεχνοφοβική δεν είναι, μάλλον αναλφάβητη τεχνολογικά θα έλεγα.

    Όσον αφορά την ανευθυνότητα σήμερα μόλις άκουσα να κατηγορούν τη Σύγκλητο επειδή τόλμησε να μην επιτρέψει σε δύο φοιτητές να εξεταστούν αυτό το εξάμηνο γιατί πιάστηκαν να αντιγράφουν…Ακόμη προσπαθώ να συνέλθω από το σοκ…

    Τέλος μακάρι να γίνονταν και τα μισά από αυτά που αναφέρει ο Κώστας( οι ώρες γραφείου είναι νομίζω υποχρεωτικές εκ του νόμου). Για να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα τους όμως πρέπει να υπάρξει πρώτα διάλογος. Πού θα γίνει διάλογος σε ελληνικό ΑΕΙ; Εκεί που πετάνε αυγά, γιαούρτια και πέτρες σε όποιον έχει αντίθετη άποψη από αυτήν της πλειοψηφίας; Κουλτούρα διαλόγου δεν υπάρχει στην Ελλάδα και όσο θεωρούμε βρισιά το συμβιβασμό δεν βλέπω πώς θα υπάρξει.

    Κάποια στιγμή και αυτοί οι λίγοι που έχουν διάθεση να συζητήσουν και να αλλάξουν κάτι θα απηυδίσουν με την κατάσταση( κάποιοι έχουν ήδη) και θα την κάνουν για έξω. Η κατάσταση αν τη ζήσει κανείς από μέσα είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κοιτώντας την απ’ έξω.

    Reply
  17. Για τον σπάρτακο που γράφεις στην αρχή δεν ξέρω, ξέρω όμως ότι στις δημοκρατίες η εξέγερση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

    Είναι κάτι σαν το πανεπιστημιακό άσυλο: από την στιγμή που μια κοινωνία είναι σε θέση να το νομοθετήσει και να το εφαρμόσει, δεν το χρειάζεται.
    Επί χούντας θα είχε νόημα φυσικά η ύπαρξη ασύλου, αλλά αν η χούντα το επέτρεπε, δεν θα ήταν χούντα.

    Σε μη δημοκρατικά καθέστωτα, η εξέγερση μπορεί να αλλάξει το κράτος – σε δημοκρατικά καθεστώτα, συμβαίνει το αντίθετο: το κράτος αλλάζει την εξέγερση.

    Εννοώ με αυτό ότι η διαδήλωση έχει ενταχθεί στο σύστημα και συνεπώς δεν πρόκειται να οδηγήσει ποτέ σε ριζοσπαστικές αλλαγές – δεν πρόκειται ποτέ να γίνει της κούβας ή της ρωσίας ή έστω της ρουμανίας του τσαουσέσκου ας πούμε διότι πολύ απλά δεν υπάρχει αντίπαλος.

    Με ποιον να τα βάλεις δηλαδή στην δημοκρατία; με τα κόμματα; μα αυτά είναι κατεξοχήν λαϊκοί “θεσμοί”, ούτε επίορκοι στρατιωτικοί είναι, ούτε πράκτορες των ΗΠΑ.Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα που στην βάση τους βρίσκεται ο λαός, όποιος τα βάζει μαζί τους, τα βάζει με τον λαό – τόσο απλά.

    Ιδίως η ελληνική δημοκρατία είναι ανεπίδεκτη επαναστάσεως πιστεύω – και αυτό γιατί …τα περιέχει όλα: σοσιαλισμό, καπιταλισμό, δημοκρατία, μοναρχία, αναρχία, αυταρχισμό – ένα τουρλουμπούκι απροσδιόριστης δοσολογίας από όλα αυτά είναι το ελ κράτος και αυτό φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στο ότι οι επαναστατικές δυνάμεις είναι ταυτόχρονα αυτές που ζητάνε την διατήρηση του στάτους κβο (η ΟΑ να παραμείνει δημόσια, τα παν/μια ως έχουν, “κεκτημένα δικαιώματα” κτλ).

    Αυτό που είπα πιο πάνω δηλαδή: αντί η εξέγερση να αλλάξει το σύστημα, άλλαξε το σύστημα την εξέγερση – πλέον αίτημα της εξέγερσης είναι το σύστημα.

    Αλλά βέβαια, όσο και το εξηγήσω, ο σερβιτόρος τα είπε όλα:

    Από την άλλη είμαι εναντίον των καταλήψεων α. γιατί δεν είναι αποτελεσματικές και β. γιατί έχουν τεράστια ευθύνη

    Σερβιτόρε αν κάποιος πίστευε ακριβώς αυτό που έγραψες στην ελλάδα του 1970 και όχι του 2009, πώς ακριβώς θα τον χαρακτήριζες;

    Σκέψου του, και θα καταλάβεις τι εννοώ…

    ΥΓ. ‘Ηθελα να γράψω και για την αριστερά 2 λογάκια, αλλά δεν προλαβαίνω τώρα, ελπίζω άυριο.

    Reply
  18. Σερβιτόρε αν κάποιος πίστευε ακριβώς αυτό που έγραψες στην ελλάδα του 1970 και όχι του 2009, πώς ακριβώς θα τον χαρακτήριζες;

    Σκέψου του, και θα καταλάβεις τι εννοώ…
    —-
    Αλλά ντάλα της παρασκευής το γάλα. Όταν αναφέρομαι στην αποτελεσματικότητα των καταλήψεων αναφέρομαι στις καταλήψεις πανεπιστημίων στην Ελλάδα από Συλλόγους Φοιτητών όπως αύτες έχουν εξελιχθεί υα 10 και κάτι περίπου χρόνια. Η δε έννοια της ευθύνης σχετίζεται με τα ποινικά αδικήματα που προκύπτουν απί τις κλοπές οι καταστροφές στους πανεπιστημιακούς χώρους. Απ’όσο θυμάμαι οι καταστροφές στο Πολυτεχνείο το 1973 έγιναν από το τανκ της χούντας.Και για να τελειώσουν τα καραγκιοζιλίκια, το άσυλο και η προστασία του δεν έχει καμία απολύτψς σχέση με την τέλεση ποινικών αδικημάτων τα οποία είναι αυταπάγγελτα. Τέλος το να βάζεις κείμενα out of context ή παραρμυνευμένα είναι τουλάχιστον γελοίο. Και για να σε βοηθήσω σκέψου την δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού πριν από περίπου δυο χρόνια ότι είναι αντιεξουσιαστής, μάλλον εξηγεί τα γεγονότα του τελευταίου μήνα.

    Reply
  19. @servitoros

    Ελπίζω να καταλαβαίνεις πόσο σαθρό είναι το επιχείρημά σου (να μαζέψουν και οι άλλοι υπογραφές).

    Τι ακριβώς λέει δηλαδή ο νόμος? Πες μας εσύ που τον ξέρεις καλά. Δηλαδή η Γ.Σ. των φοιτητών είναι θεσμικό όργανο το οποίο μπορεί να κάνει ότι γουστάρει μέσα σε μια σχολή?

    Θα ήθελα να απαντήσεις στο ερώτημα περί πλειοψηφίας που θέτει ο Κώστας.

    Reply
  20. [quote comment=”15035″]thalys οχι δεν εχω παει σε συνελευση αλλα εχω ακουσει πολλα απο αυτα που λες. Το οτι δεν μπορεις να επηρεασεις το καταλαβαινω, αλλα να ψηφισεις δεν μπορεις? παρε 10-20 συμφοιτητες σου και πηγαιντε να ψηφισετε εναντια στις καταληψεις και τις λοιπες σαχλαμαρες.[/quote]

    Όλα αυτά που λέει ο thalys ισχύουν. Βασικά οι καταλήψεις λειτουργούνε με βάση έναν σατανικά ευφυή μηχανισμό αυτοσυντήρησης: όταν κυρήσσετε κατάληψη ο κάθε φοιτητής μπαίνει σε mode δικών του προσωπικών μικροσυμφερόντων. Είναι βλέπεις ένας θεσμός του χάους που καταργεί τις συνήθεις διαδικασίες και κανόνες και στο χάος βέβαια ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του. Οι μόνοι που έχουν πραγματικό συμφέρον να μη γίνει κατάληψη είναι οι επι πτυχίω. Έλα όμως που η κατάληψη είναι ελληνική κατάληψη και έτσι όλοι βολεύονται: εξεταστική ειδικά για τους επι πτυχίω γίνεται σχεδόν πάντοτε. Όσο για τους υπόλοιπους, εξαρτάται. Μερικοί τη βρίσκουν με τον χαβαλέ, μερικοί το βλέπουν σαν ανάσα για περισσότερο διάβασμα πριν την εξεταστική, μερικοί χαίρονται γιατί τώρα μπορούν να πάνε εκδρομή Ιούνιο στη Μύκονο αντί για να σαπίζουν μπροστά σε βιβλία, μερικοί απλά υπολογίζουν ότι, όπως όλοι ξέρουν, καλύτερα να δώσεις σε διπλή εξεταστική όπου όλοι είναι λίγο πιεσμένοι και περνάς πιο εύκολα ή εν πάσει περιπτώσει και να κοπείς ξαναδίνεις το ίδιο μάθημα δυο βδομάδες αργότερα… Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που ξεβολεύονται, αλλά μιας και αυτοί, πέραν του ότι θα είναι πάντα μια ρευστή ομάδα, θα έχουν σχεδόν μηδενική αντιπροσώπευση στις συνελεύσεις (σε μερικές σχολές πετάγονται και μετά με τον καιρό χάνονται ανεξάρτητες παρατάξεις…) δεν έχουν καθόλου φωνή. Το κυριότερο ωστόσο είναι πως δεν έχουν και καθόλου πυγμή: ακόμοι και αυτοί θα κοιτάξουν να προσαρμόσουν τη ζωή τους στο εμπόδιο που ορθώθηκε μπροστά τους όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, χωρίς ωστόσο να ασχοληθούν με το ευρύτερο πρόβλημα. Με άλλα λόγια αυτά τα 10 -20 άτομα που φαντάζεσαι δεν υπάρχουν. Και αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό των καταλήψεων: Η κατάληψη είναι μεγάλο πρόβλημα μακροπρόθεσμα γιατί υποσκάπτει την ποιότητα της παιδείας που δύναται να προσφέρει η χώρα. Σε βραχυπρόθεσμο χρόνο όμως ποτέ δε γίνεται αρκετά οδυνηρή εμπειρία για μια αρκετά ισχυρή ομάδα, ώστε να έχει συμφέρον να αντιδράσει και όχι απλά να προχωρήσει με την αναπροσαρμογή της καθημερινότητάς της στα νέα δεδομένα. Μόνο όταν πραγματικά γίνεται πρόβλημα να παρακάμψεις το εμπόδιο που θέτει η κατάληψη μπροστά σου υπάρχει επιτακτική ανάγκη να την καταργήσεις – και αυτό δε γίνεται ποτέ.

    Εν γένει η αυτόματη αντίδραση μου σε παραινέσεις να πάρουν εξωπαραταξιακοί φοιτητές την κατάσταση στα χέρια τους και να δώσουν τέλος σε τέτοιες καταστάσεις είναι μία: Does not compute…

    Ήθελα να πω και κανα δυο άλλα πράγματα, αλλά έχω ένα αεροπλάνο να προλάβω. Θα επανέλθω ελπίζω σε κάνα δυο μέρες.

    Reply
  21. απο ολα αυτα που λετε Φουξια, θαλυς και λοιποι, καταλαβαινω οτι το κρατος εχει αποτυχει πληρως στον βασικο του ρολο που ειναι η προστασια απεναντι σε αναιτια επιθετικοτητα ειτε ερχεται απο εξω απο τα συνορα ειτε απο μεσα.

    Ας ξεχασουμε προς στιγμη οτι η ιδια η καταληψη ενος ΑΕΙ ειναι μια πολυ ακραια κινηση που καθε δυτικο κρατος που γνωριζω την αποτρεπει εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων.

    Απο κει και περα ομως, αν το κρατος θεωρει οτι οι φοιτητες εχουν δικαιωμα πλειοψηφικα να αποφασιζουν να κλεινουν τα πανεπιστημια τους (ενω το μονο λογικο θα ηταν αυτο να γινεται ειτε ομοφωνα ειτε καθολου), θα επρεπε τουλαχιστον να διασφαλιζει οτι εχουμε πραγματικες πλειοψηφιες!

    Τοσο δυσκολο ειναι ρε γμτ, απλα καθε φοιτητης με την εγγραφη του να λαμβανει εναν ηλεκτρονικο κωδικο που να τον ταυτοποιει μοναδικα και να μπορει να χρησιμοποιειται οχι μονο για να λαμβανει προσωπικη πληροφορηση (βαθμους κτλ) αλλα και να ψηφιζει ηλεκτρονικα σε καθε τετοια περιπτωση?

    Πως, με ποια λογικη, εχουν επιτρεψει τοσες διαδοχικες κυβερνησεις να λυμαινονται τα πανεπιστημια μας οι πιο αργοσχολοι και αδιαφοροι φοιτητες υπο την οργανωση 5-10-20 φοιτητοπατερων?

    Και αν πει καποιος οτι φταινε οι πρυτανεις, εχω την εντυπωση οτι οι πρυτανεις ειναι πραγματικα προσωπα, μπορουν να απολυθουν για παραμεληση καθηκοντος ή μπορουν να συρθουν και σε δικαστηρια ακομα.

    Τελος, περα απο ολα αυτα δεν μου φευγει απο το μυαλο οτι υπαρχει μπολικη ατομικη ευθυνη. Λεει ο θαλυς οτι βολευονται οι φοιτητες με τις καταληψεις και αυτο μου φαινεται να ειναι αληθεια. Αν πραγματικα υπηρχαν εστω 100-200 ατομα σε μια σχολη που δεν τις ηθελαν και ψηφιζαν συστηματικα κατα δεν θα βλεπαμε αυτο το χάλι που βλεπουμε…

    Ενας τροπος να ερθουν προ των ευθυνων τους οι φοιτητες ειναι φυσικα να μην γινονται εξεταστικες σε εξαμηνα που χαθηκε πανω απο Χ% των μαθηματων. Θα εβλεπες πως ξαφνικα θα ειχαμε μεγαλη πιεση να μην γινουν.

    Reply
  22. και για να επιστρεψουμε και λιγο στο θεμα:

    παναγιωτη τι πολιτικη αλλαγη θα εφερνε ο Σπαρτακος? θα ελευθερωνε τους υπαρχοντες δουλους θα ερχοντουσαν αλλοι στην θεση τους, αντε με λιγο καλυτερες συνθηκες (οπως λενε οτι εγινε μετα την εξεγερση). Αν ηταν πραγματικα επιτυχημενος θα διελυε την αυτοκρατορια και θα εκανε τους Ρωμαιους δουλους, παλι καμμια πραγματικη αλλαγη. Γιαυτο λεω μονο την ταυτοτητα των δουλων μπορουσε να αλλαξει ο Σπαρτακος, αλλα οχι το συστημα.

    σναπ

    αντί η εξέγερση να αλλάξει το σύστημα, άλλαξε το σύστημα την εξέγερση – πλέον αίτημα της εξέγερσης είναι το σύστημα.

    σε αυτο εχεις απολυτο δικιο, γιαυτο βαζω την σημερινη “εξεγερση” σε εισαγωγικα. Γενικα το πολιτικο συστημα δεν μπορει να αλλαξει ριζικα, η δημοκρατια ειναι ενα πολυ σταθερο πολιτευμα και οπως ειπες εχει ανοσια στις λαϊκες εξεγερσεις (μονο μειονοτητες θελουν/μπορουν να ριξουν την δημοκρατια, η πλειονοτητα τι συμφερον θα ειχε?).

    Αλλα ενα πραγματικο ξεσηκωμα των Ελληνων θα μπορουσε να φερει καποιες αλλαγες πιστευω. Για παραδειγμα το εκλογικο συστημα ειναι φτιαγμενο για να βολευει τα δυο μεγαλα κομματα. Αυτα το ψηφιζουν, αυτα συμφερει. Αλλα θα μπορουσε να πει κανεις οτι το συστημα δεν συμφερει και τον μεσο πολιτη!

    Κατι αλλο που θα μπορουσε να γινει ειναι μια ξαφνικη και ξεκαθαρη διαπιστωση οτι καποια πραγματα δεν μπορουν να συνεχιστουν αλλο ετσι, να εχουμε δηλαδη ενα tipping point. Πως εγινε λιγο με τους σεισμους στην Τουρκια που αλλαξε η διαθεση ενος ολοκληρου λαου ή μαλλον δυο!?

    αν εβγαιναν 250.000 νεοι ανθρωποι και ελεγαν, ειρηνικα και χωρις κορωνες, φτανει δεν αντεχουμε αλλο τα ρουσφετια και την λέρα, ισως ο εισαγγελεας Χ αισθανοταν επιτελους εξουσιοδοτημενος απο την κοινωνια να βαλει ενα μαχαιρι σε αυτα που ολοι ξερουμε αλλα κανεις δεν ακουμπαει.

    Reply
  23. αν εβγαιναν 250.000 νεοι ανθρωποι και ελεγαν, ειρηνικα και χωρις κορωνες, φτανει δεν αντεχουμε αλλο τα ρουσφετια και την λέρα, ισως ο εισαγγελεας Χ αισθανοταν επιτελους εξουσιοδοτημενος απο την κοινωνια να βαλει ενα μαχαιρι σε αυτα που ολοι ξερουμε αλλα κανεις δεν ακουμπαει.

    Η κατάσταση έχει ως εξής:

    όσοι είναι πάνω από 50 είναι βολεμένοι και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σχεδόν.

    όσοι είναι κάτω από 35, είναι καμμένοι ήδη ή συνειδητοποιούν ότι θα καούν στο άμεσο μέλλον.

    το πρόβλημα είναι ότι οι πρώτοι είναι γονείς των δεύτερων και ότι οι δεύτεροι ζουν από τα λεφτά των γονιών τους.

    Reply
  24. Αν πραγματικά οι νεοαριστεροί ήθελαν απελευθερωση του ανθρωπου απο τα ΄΄δεσμά΄΄ της εργασίας, θα ζητουσαν προωθηση της οικονομιας της γνωσης… το πόσο το κανουν ειναι γνωστό… Αυτο που πραγματικά κανουν ειναι να προβοκάρουν την αναπτυξη της χωρας. Να πουλανε εκλεκτικο αντιιμπεριαλισμο και αντικαπιταλισμο. Όταν οι ΄΄καπιταλιστες΄΄ είναι πρωην Κνιτες (Κοκκαλης, Μπομπολας) κανουμε γαργαρα και την παραχωρηση του Καραισκακη, και τις χαριστικες υπερτιμολογημενες προμηθειες στον ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και την παραχωρηση των Ορυχειων Κασσανδρας στο 2,5% της πραγματικης αξιας και και και…

    Reply
  25. σναπ ασε τους μεγαλους, οι σημερινοι νεοι τι κανουν? εδω υποτιθεται τοσος κοσμος ειναι δυσαρεστημενος… Τελικα ειναι τα αιτηματα στις πορειες απο καθε λογης συντεχνιες αντιπρσωπευτικα του μεσου νεου?

    δευκαλιωνα που ξερεις οτι Μπομπολας και Κοκκαλης ηταν πρωην Κνιτες? ΚΑι τελοσπαντων υπαρχει καποια ανοχη της ακροαριστερας σε αυτους τους δυο λογω παρελθοντος?

    Reply
  26. O Πατέρας του Κοκκαλη ήταν στην κυβέρνηση του Βουνού -πρόσφατα το ΚΚΕ έκανε και προτομη βλ παραπομπη-, ο ίδιος ο Κόκκαλης ήταν πράκτορας της Σταζι βάση ξενων δημοσιευμάτων.
    Ο Μπομπολας είναι γνωστο οτι ηταν μελος του ΚΚΕ.
    Η ανοχή της νεοαριστερας δεν ειναι λογω παρελθοντος τοσο όσο λογο παροντος. Το ότι τα κομματα της νεοαριστερας παίζουν το παιχνιδι των δυο αυτων μεγαλονταβατζιδων του δημοσιου προκυπτει αβιαστα απο την ΄΄ελαφριοτητα΄΄ με την οποια αντιμετωπιζουν αυτους τους δύο. Τα ορυχεια Κασσανδρας ειναι ενδεικτικο παραδειγμα οσον αφορα τον Μπομπολα, Το Καραισκακη, η δολοφονια Φιλλοπουλου (βαση κατηγορητηριου σχεδιασμενη απο δεξι χερι του Κοκκαλη στο ΔΣ του Ολυμπιακου), οι προμηθειες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κλπ είναι ενδεικτικα όσον αφορα τον Κοκκαλη. Η δραση της νεοαριστερας στην Ελλαδα λειτουργει -στην ουσία- ως εμπροσθοφυλακη για την οικονομικη κυριαρχία αυτων των δυο -και οχι μονο- στην χωρα.

    Σχετικα
    http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4751785&publDate=5/10/2008
    http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/01/o-epilektikos-antikapitalismos-ths-neoaristeras.html
    http://liberalcreta.pblogs.gr/2008/10/kokkalhs-apo-praktoras-ths-stasi-disekatommyrioyhos.html

    Reply
  27. @Fuchsia
    [quote post=”886″]Η κατάληψη είναι μια πράξη με την οποία κάποιoς (η πλειοψηφία, η μειοψηφία, δε με νοιάζει και πολύ) αποφασίζει να θέσει τον εαυτό του, την φυσική παρουσία του, σφήνα στη ζωή των γύρω του. Είναι δηλαδή μια βίαιη πράξη και, όπως όλες οι βίαιες πράξεις, καταργεί εξ ορισμού και αυτομάτως τον διάλογο. [/quote]

    Yποθέτω πως με την ίδια λογική θα θεωρείς «βίαιη» ενέργεια και την κατάληψη του πολυτεχνείου ή της Νομικής το ’73. Όπως και να το κάνουμε και τότε θα υπήρχαν κάποιοι που θέλαν να μάθουν, να μορφωθούν, κατά συνέπεια η πράξη της κατάληψης αυτή καθ’ευτή ήταν μια βίαιη ενέργεια σύμφωνα με όσα λές. Το γεγονός ότι ήταν δικτατορία δεν παίζει κανένα ρόλο εφόσον, όπως υπάρχουν στις δημοκρατίες αυτοί που θέλουν να μάθουν έτσι υπάρχουν και στις δικτατορίες άτομα που θέλουν να μάθουν και μία κατάληψη (εαν ακολουθήσει κανείς την λογική σου) στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και στους μεν και στους δε.
    Να ξεκαθαρίσω εδώ πέρα ότι σαφώς και διαφωνώ μαζί σου. Η κατάληψη, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι μία πραξη που αξίζει να χρησιμοποιήθει. Δεν διαφωνώ, έχει κόστος, για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται σπάνια, και εφόσον προηγουμένως έχει διερευνηθεί η δυνατότητα άλλων λιγότερο δυναμικών (και πιο νόμιμων) μορφών δράσης. Το ότι τα τελευταία χρόνια η αριστερά την έχει καταξεφτιλίσει σαν μέσο δράσης (με αποτέλεσμα να μειώσει δραματικά την αποτελεσματικότητά της βέβαια) σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία σαν μέσο πάλης (επαναλαμβάνω, υπό πολυ συγκεκριμένες προϋποθέσεις).

    Reply
  28. Δε νομίζω ότι η δράση σε περίπτωση πολιτειακής ανατροπής θα πρέπει να εξισώνεται τόσο αλαφρόμυαλα με τους κανόνες συμπεριφοράς σε δημοκρατικές/φιλελεύθερες συνθήκες.

    Το δικαίωμα στην εξέγερση θεμελιώνεται όταν μια κυβέρνηση ανατρέπει το “κοινωνικό συμβόλαιο” που έχει θεσμίσει, δηλαδή στρέφεται συγκροτημένα κατά της κοινωνίας και της ατομικής ελευθερίας.

    Συνεπώς στη χούντα υπήρχαν περιθώρια εξέγερσης,στη δημοκρατία όχι.Τόσο δύσκολο είναι πια?

    Reply
  29. @Χάρης Πεϊτσίνης

    Αναφέρθηκα στην κατάληψη ως μορφή δράσης, όχι στην εξέγερση γενικά και αόριστα όπως εσυ.
    Διάβαζε προσεκτικότερα.

    Reply
  30. [quote] Yποθέτω πως με την ίδια λογική θα θεωρείς «βίαιη» ενέργεια και την κατάληψη του πολυτεχνείου ή της Νομικής το ’73. [/quote]

    Distixos ypotheteis lathos. I enstasi mou enantion ton katalipseon entopizetai sto dimokratiko tous elleima – den entharinoun ton dialogo ston opoio ofeilei na epididetai mia dimokratiki koinonia. To ’73 den eixame dimokratiki koinonia, toso apla – kai auto paizei rolo giati apax kai i politeia i idia den leitourgei dimokratika, den exei noima na ereuname an i apofasi mias sxolis simfonei me tis dimokratikes (poies?) arxes autis tis politeias. Basika genika auto pou eipe o Xaris me kaliptei apolita.

    [quote]μέσο πάλης[/quote]

    Auto to leksilogio me problimatizei. Poia palh? Epanalambano, se mia dimokratia den paleuoun oi anthropoi – stoxazontai, sizitane, psifizoune, simbibazontai kai stin esxati ton periptoseon diekdikoune ta dikaiomata tous enopion dikastiriou.

    Reply
  31. @Fuchsia
    [quote post=”886″]I enstasi mou enantion ton katalipseon entopizetai sto dimokratiko tous elleima – den entharinoun ton dialogo ston opoio ofeilei na epididetai mia dimokratiki koinonia.[/quote]

    Στην Γαλλία τον Μάϊο του 1968 είχαν σίγουρα δημοκρατία παρόλα αυτά λάβαν χώρα και ένα σωρό καταλήψεις. Όσο και εαν διαφωνείς με όλο αυτό που έγινε τουλαχιστόν για δημοκρατικό έλλειμα και έλλειψη διαλόγου δεν θα τους κατηγορήσω. Μέσα στα κατειλλημένα κτίρια λάμβανε χώρα ένας συνεχής διάλογος. Το παραδέχομαι βέβαια ότι στην Ελλάδα όπως γίνονται η καταλήψεις δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις καταλήψεις του ’68 στην Γαλλία. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι η κατάληψη σαν πράξη δεν είναι απαραίτητα αντιδημοκρατική πράξη (αν και πολλές φορές είναι, συμφωνώ).

    [quote post=”886″]
    1.
    Poia palh? Epanalambano, se mia dimokratia den paleuoun oi anthropoi – stoxazontai, sizitane, psifizoune, simbibazontai kai stin esxati ton periptoseon diekdikoune ta dikaiomata tous enopion dikastiriou.[/quote]

    Αυτό το τελεταίο θα ήθελα να το πείς στον Αυγουστίνο Δημητρίου (ο Κύπριος φοιτητής στην υπόθεση ζαρντινιέρα) ή στην συνδικαλίστρια Κων. Κούνεβα που πάλευε για την εφαρμογή της νομιμότητας στούς χώρους εργασίας της και κατέληξε με το πρόσωπο καμμένο από βιτριόλι.

    Reply
  32. Στην Γαλλία τον Μάϊο του 1968 είχαν σίγουρα δημοκρατία παρόλα αυτά λάβαν χώρα και ένα σωρό καταλήψεις.[…] Μέσα στα κατειλλημένα κτίρια λάμβανε χώρα ένας συνεχής διάλογος.

    ποιο ακριβως ειναι το εμποδιο στο να γινει διαλογος σε μια ειρηνικη δημοκρατικη κοινωνια (εκτος απο τους ιδιους τους καταληψιες που δερνουν διαφωνουντες?)

    Αυτό το τελεταίο θα ήθελα να το πείς στον Αυγουστίνο Δημητρίου

    για το ζητημα της αστυνομικης βιας εχουμε γραψει πολλα κειμενα και το θεωρω οχι μονο απαραδεκτο αλλα και ξεφτιλα για τον πολιτισμο μας. Αλλα εμποδιστηκε απο το να εκφρασει ειρηνικα την γνωμη του ο κ. Δημητριου? Απλο θυμα αστυνομικης αυθαιρεσιας εγινε, οχι επειδη ειπτε ή δεν ειπε την γνωμη του αλλα επειδη σε αυτην την χωρα ανεχομαστε η αστυνομια να δερνει πολιτες!

    Η ελευθερια της εκφρασης δεν ειναι απολυτη στην Ελλαδα αλλα σιγουρα δεν κινδυνευει απο τα ΜΑΤ (δηλαδη αν ειρηνικα σε οποιονδηποτε ιδιωτικο χωρο συζητανε καποιοι θα μπουν μεσα τα ΜΑΤ? αστειευομαστε?) οσο απο τα δικαστηρια και τους καταληψιες.

    η κατάληψη σαν πράξη δεν είναι απαραίτητα αντιδημοκρατική πράξη

    ισως δεν εχουμε ορισει καλα την λεξη δημοκρατια. Η καταληψη εμποδιζει ανθρωπους απο το να πανε στην δουλεια οτυς ή να μιλησουν καν. Αυτο για μενα ειναι εντελως εναντιο στους κανονες της δυτικης φιλελευθερης ευνομουμενης δημοκρατιας.

    Οσο για διαφορα 1973 και 2009 ειναι προφανης: το 73 παλευαν για την ελευθερια και την δημοκρατια, να εκφρασουν την γνωμη τους σε εναν τοπο που απαγορευοταν.
    Το 2009 παλευουν για να διατηρησουν κεκτημενα και να βουλωσουν φωνες, κοντρα σε μια δημοκρατικα εκλεγμενη και νομιμη κυβερνηση! Παλευουν δηλαδη κοντρα στο δικαιωμα μου να εκλεγω μια κυβερνηση που θα καθοριζει που πανε οι φοροι μου γενικα και συχνα για να αποκλεισουν τα παιδια μου και τους ερευνητες απο την χρηση των χώρων που πληρωνω με τους φορους μου!

    Reply
  33. [quote post=”886″]…Αλλα εμποδιστηκε απο το να εκφρασει ειρηνικα την γνωμη του ο κ. Δημητριου? Απλο θυμα αστυνομικης αυθαιρεσιας εγινε, οχι επειδη ειπτε ή δεν ειπε την γνωμη του αλλα επειδη σε αυτην την χωρα ανεχομαστε η αστυνομια να δερνει πολιτες![/quote]

    Η Φούξια είπε στην ανάρτησή της ότι σε μια δημοκρατία οι άνθρωποι διεκδικούν τα δικαιώματά τους ενίοτε και στα δικαστήρια. Ο Αυγουστίνος Δημητρίου αυτό έκανε και αυτοί που τον δείρανε την βγάλανε ζάχαρη αν λάβουμε υπόψη τις ποινές που τους επιβληθήκανε σε σχέση με την ζημιά που του κάνανε (μόνιμη χρήση ψυχοφαρμάκων). Με άλλα λόγια δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Οι πολίτες θα αποδέχονταν την προτροπή σας να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στα δικαστήρια και μόνο ευχαρίστως, εαν θα μπορούσαν να τα εμπιστευθούν. Με δίκες σαν κι’ αυτές της υπόθεσης ζαρντινιέρα το κύρος της δικαιοσύνης μειώνεται δραματικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημοκρατία.

    [quote post=”886″]Η ελευθερια της εκφρασης δεν ειναι απολυτη στην Ελλαδα αλλα σιγουρα δεν κινδυνευει απο τα ΜΑΤ (δηλαδη αν ειρηνικα σε οποιονδηποτε ιδιωτικο χωρο συζητανε καποιοι θα μπουν μεσα τα ΜΑΤ? αστειευομαστε?) οσο απο τα δικαστηρια και τους καταληψιες.[/quote]

    Που ακριβώς στα παραπάνω σχολια μου είπα ότι η ελευθερία έκφρασης κινδυνεύει από τα ΜΑΤ??

    [quote post=”886″]ισως δεν εχουμε ορισει καλα την λεξη δημοκρατια. Η καταληψη εμποδιζει ανθρωπους απο το να πανε στην δουλεια οτυς ή να μιλησουν καν. Αυτο για μενα ειναι εντελως εναντιο στους κανονες της δυτικης φιλελευθερης ευνομουμενης δημοκρατιας.[/quote]

    Μάλλον όχι. Προφανώς θεωρείς ότι η διάχυτη ανομία μέσα στην οποία είναι βυθισμένη η Ελλάδα μικρή μόνο έχει επίδραση στην ποιότητα της δημοκρατίας μας. Εγω αντίθετα πιστεύω ότι αυτή η διάχυτη ανομία καθιστά την δημοκρατία ελλειματική, σε βαθμό τέτοιο που τα περι φιλελεύθερης ευνομούμενης (που την είδες ρε SG?) δημοκρατίας μου ηχούν κωμικά.

    Και ειδικά για τις καταλήψεις ανέφερα τον Μάϊο του ’68 ακριβως για αυτό το λόγο, επειδή τα κτίρια ήταν μεν κατειλλήμενα αλλά σε ΚΑΝΕΝΑΝ δεν απαγορεύοταν να μιλήσει (στο Οντεόν είχαν δικαίωμα λόγου και οι αστυνομικοί). Τόνισα επίσης ότι οι καταλήψεις στην Ελλάδα πολύ, πάρα πάρα πολύ απέχουν από αυτό (δεν έχουν καμία σχέση για την ακρίβεια).

    Και κάτι ακόμα που είπα είναι ότι εαν έχει καταξεφτιλιστεί η πράξη της κατάληψης ως μορφη δράσης στην Ελλάδα, την ευθύνη κατά κύριο λόγο για αυτό την φέρει η αριστερά.

    Ως προς το τελευταίο που λές, ότι δηλαδή οι καταλήψεις σήμερα χρησιμοποιούνται για την προστασία κεκτημένων συμφωνω μαζί σου.

    Reply
  34. Η Φούξια είπε στην ανάρτησή της ότι σε μια δημοκρατία οι άνθρωποι διεκδικούν τα δικαιώματά τους ενίοτε και στα δικαστήρια.

    δεν νομιζω οτι η Φουξια θα ελεγε ποτε οτι τα ελληνικα δικαστηρια ειναι αριστα.
    Αυτο που ισως θα ελεγε και σιγουρα θα ελεγα εγω ειναι οτι το δικιο μας το ψαχνουμε εκει και οχι στην Τιβι ή στον δρομο. Σεβομενοι τους θεσμους και απαιτωντας λογοδοσια μεταφερουμε και την ευθυνη σε αυτους πυο δεν αφηνουν τους θεσμους να λειτουργησουν.
    Και τελοσπαντων ποια ειναι η εναλλακτικη? Να σπαμε βιτρινες ασχετων καταστηματων?

    Συστηματικη και μακροχρονια παλη, στην οποια ας πουμε θεωρω οτι συμμετεχουμε και με ενα μικρο λιθαρακι στο παρον ιστολογιο.

    Που ακριβώς στα παραπάνω σχολια μου είπα ότι η ελευθερία έκφρασης κινδυνεύει από τα ΜΑΤ??

    αυτο φανηκε να υπονοεις οταν απαντησες με τον Αυγουστινου στην ρηση της Φουξια οτι στην δημοκρατια συζηταμε, δεν παλευουμε.

    Εγω αντίθετα πιστεύω ότι αυτή η διάχυτη ανομία καθιστά την δημοκρατία ελλειματική, σε βαθμό τέτοιο που τα περι φιλελεύθερης ευνομούμενης (που την είδες ρε SG?) δημοκρατίας μου ηχούν κωμικά.

    καθολου δεν το ειδα στην Ελλαδα, αυτο λεω, οτι καπου πρεπει να ξεκινησουμε! Ας κανουμε ο καθενας το καθηκον μας! Οι ακατασχετες πορειες, οι καταληψεις, η βια, ειναι εναντιες στην ευρυθμη λειτουργια της κοινωνιας και της δημοκρατιας και δεν προωθουν τον σκοπο που δεν μπορει να ειναι αλλος απο την δημιουργια φιλελευθερης ευνομουμενης δημοκρατιας.

    ανέφερα τον Μάϊο του ‘68 ακριβως για αυτό το λόγο, επειδή τα κτίρια ήταν μεν κατειλλήμενα αλλά σε ΚΑΝΕΝΑΝ δεν απαγορεύοταν να μιλήσει

    εχω καπου τις αμφιβολιες μου αλλα τελοσπαντων το δεχομαι. Αλλωστε ατομα σαν τον Κον-Μπεντιτ απεχουν πορρω απο τα χουλιγκανια (ή χειροτερα) που λυμαινονται τα ελληνικα ΑΕΙ.

    Κατα τα αλλα νομιζω οτι συμφωνουμε τοσο που δυστυχως για μια ακομη φορα απαγοητευομαι στην αναζητηση καποιου που να μπορει να μου εξηγησει τι σκεφτονται οσοι στηριζουν τις καταληψεις και την βια στην Ελλαδα (αν σκεφτονται κατι).
    (προς θεου μην παρερμηνευθει οτι δεν εισαι ευπροσδεκτη/ος να καταθετεις τις ιδεες και σκεψεις σου εδω :-) )

    Reply
  35. Να κάνω πάντως μια ερώτηση για την περίπτωση του κ. Δημητρίου. Αυθαιρέτησαν οι δικαστές με την ποινή που επέβαλλαν (το οποίο ενισχύει το πρόσφατο κείμενό μου για τους θεσμούς και την ανάγκη να εκλέγονται οι κατώτεροι δικαστές από τους πολίτες) ή επέβαλλαν την ποινή που προβλέπει ο νόμος οπότε φταίνε οι νομοθέτες?

    Reply
  36. @SG
    [quote post=”886″]Αυτο που ισως θα ελεγε και σιγουρα θα ελεγα εγω ειναι οτι το δικιο μας το ψαχνουμε εκει και οχι στην Τιβι ή στον δρομο. Σεβομενοι τους θεσμους και απαιτωντας λογοδοσια μεταφερουμε και την ευθυνη σε αυτους πυο δεν αφηνουν τους θεσμους να λειτουργησουν.
    Και τελοσπαντων ποια ειναι η εναλλακτικη? Να σπαμε βιτρινες ασχετων καταστηματων?[/quote]

    Θα σε παράκαλούσα να μην μου βάζεις λόγια που ποτέ δεν είπα, άσε αυτή την τακτική στην αριστερά. Πουθενά δεν υπονόησα οτι η λύση επειδή δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη όπως θα πρεπε να λειτουργεί είναι να σπάμε βιτρίνες ή να καταστρέφουμε. Η λύση είναι, το είπες άλλωστε και συ, συστηματική και μακροχρόνια πάλη (αν και στη Φούξια δεν άρεσε η λέξη πάλη) όσο το δυνατόν πιο ειρηνική γίνεται φυσικά.

    [quote post=”886″]Οι ακατασχετες πορειες, οι καταληψεις, η βια, ειναι εναντιες στην ευρυθμη λειτουργια της κοινωνιας και της δημοκρατιας και δεν προωθουν τον σκοπο που δεν μπορει να ειναι αλλος απο την δημιουργια φιλελευθερης ευνομουμενης δημοκρατιας.[/quote]

    Ξέχασες να αναφέρεις σε όλα τα παραπάνω και την διάχυτη εργοδοτική αυθαιρεσία. Υποθέτω ότι δεν θα διαφωνείς, ΚΑΙ αυτή στρέφεται ενάντια σε μια φιλελεύθερη ευνομούμενη κοινωνία και στην εύρυθμη λειτουργία της, και με τρόπο μάλιστα πολύ πιο δραματικό από ότι οι ακατάσχετές πορείες ή οι καταλήψεις.

    Reply
  37. @Κώστας
    [quote post=”886″]Να κάνω πάντως μια ερώτηση για την περίπτωση του κ. Δημητρίου. Αυθαιρέτησαν οι δικαστές με την ποινή που επέβαλλαν (το οποίο ενισχύει το πρόσφατο κείμενό μου για τους θεσμούς και την ανάγκη να εκλέγονται οι κατώτεροι δικαστές από τους πολίτες) ή επέβαλλαν την ποινή που προβλέπει ο νόμος οπότε φταίνε οι νομοθέτες?[/quote]

    Οι δικαστές αυθαιρέτησαν Κώστα. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν δεν ήταν αυτές που θα έπρεπε να είναι. Οι 4 από τους 8 αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για Επικίνδυνη σωματική βλάβη ενώ θα έπρεπε να είχαν κατηγορηθεί, αν λάβει κανείς την φύση της ζημιάς που έπαθε ο Αυγουστίνος Δημητρίου (χρήση ψυχοφαρμάκων σε μονιμη βάση),για Βαριά σωματική βλάβη. Στην περίπτωση φυσικά οι ποινές είναι βαρύτερες. Είναι διαμέσου αυτού του “παιχνιδιού” με τις απαγγελίες κατηγοριών που πολλοί αστυνομικοί πέφτουν στα μαλακά παρά την ζημιά που μπορεί να έχουν προκαλέσει σε κάποιον.

    Το αποτέλεσμα φυσικά μιας τέτοιας κατάστασης είναι να μην αποδίδεται δικαιοσύνη με αποτέλεσμα η δμοκρατία να καθίσταται ελλειματική.

    Η πρότασή σου να εκλέγονται οι κατώτεροι δικαστές από τους πολίτες φαίνεται να έχει ενδιαφέρον αλλά δεν την έχω εξετάσει καθόλου οπότε επιφυλάσσομαι να απαντήσω.

    Γιάννης

    Reply
  38. Γιάννη,

    αν αυθαιρέτησε κάποιος δεν είναι φυσικά οι δικαστές, αλλά ο εισαγγελέας που άσκησε την δίωξη. Από κει και πέρα, από όσα λίγα έχω μάθει για την υπόθεση και όχι από την πηγή, βρίσκω την δίωξη σωστή. Ο Δημητρίου διάβασα ότι φοβάται, δεν θέλει να γυρίση στην Θεσσαλονίκη και δεν μπορεί να κοιμηθή τα βράδια. Αυτά όμως δεν είναι ούτε ψύχωση ούτε μανία ούτε κατάθλιψη ούτε κάτι παρόμοιο. Δεν είμαι ειδικός και δεν ξέρω τα δεδομένα της περίπτωσης και ίσως να κάνω λάθος. Ακόμη όμως και αν είναι έτσι, πολύ θα απείχε η δίωξη από την καταδίκη, γιατί θα έπρεπε το δικαστήριο να πειστή ότι οι κατηγορούμενοι μπορούσαν να προβλέψουν ότι ο Δημητρίου θα αναπτύξη ό,τι ανέπτυξε, πράγμα πάρα πολύ αμφίβολο. Όταν δέρνεις κάποιον, προβλέπεις ότι θα σπάση το χέρι του, ότι θα έχη μώλωπες, ακόμη και ότι θα παρουσιάση εγκεφαλικό αιμάτωμα ας πούμε. Όχι ότι θα πάθη κατάθλιψη.

    Κώστα,

    η αναστολή εκτέλεσης των ποινών ενόψει εφέσεως είναι σωστή, η αναστολή εκτελέσεως ακόμη και μετά την έφεση με βρίσκει αντίθετο στους βίαιους εγκληματίες, όπως εν προκειμένω. Πριν τρεις μήνες όμως όλοι αγωνίζονταν να αδειάσουν οι φυλακές…

    Reply
  39. Γιαννη

    δεν σου βαζω λογια, μιλουσα και γενικοτερα σχετικα με αποψεις που ακουγονται, οχι μονο σε σενα.

    Ξέχασες να αναφέρεις σε όλα τα παραπάνω και την διάχυτη εργοδοτική αυθαιρεσία

    προφανως δεν εδωσα εξαντλητικο καταλογο των βλαπτικων για την δημοκρατια συνηθειων. Αλλα το θεμα ειναι ενδιαφερον οποτε θα επεκταθω λιγο:

    Η βια σε δημοσιους χωρους, καταληψεις κτλ μπορουν να περιοριστουν με την χρηση της δημοσιας ταξης. Η εργοδοτικη αυθαιρεσια, αν εχω καταλαβει καλα τι εννοεις (κακες συνθηκες εργασιας, κακοι μισθοι?) δεν μπορει τοσο ευκολα. Οταν οι συνθηκες της αγορας ειναι τετοιες που δινουν την δυναμη στον εργοδοτη, ο,τι και να πει το κρατος ο εργοδοτης θα εχει συνηθως την δυναμη.

    Ο λογος ειναι οτι οι σχεσεις εργοδοτη-εργαζομενου δεν ειναι τοσο ευκολα παρατηρησιμες για εναν τριτο (δεν υπαρχουν καμερες ή αλλες αξιοπιστες μαρτυριες, και ευτυχως για την ιδιωτικη μας σφαιρα) αρα δεν μπορουν και ευκολα να γινουν αντικειμενο διαμαχης σε ενα δικαστηριο.

    Το οπλο μιας κυβερνησης που θελει να βελτιωθουν οι συνθηκες εργασιας ειναι προφανες: αυξηση της παραγωγικοτητας και μειωση της ανεργιας.

    Οταν η ανεργια ειναι χαμηλη, σχεδον καθε αυξηση της παραγωγικοτητας μεταφραζεται σε αυξηση μισθων και βελτιωση συνθηκων εργασιας.

    Να σημειωσω οτι δυστυχως η παραγωγικοτητα ειναι πολυ παρεξηγημενη στην Ελλαδα. Δεν ειναι συνωνυμη της εργατικοτητας, καποιος μπορει να δουλευει ολη μερα σκαβοντας και ξαναθαβοντας λακους. Εργατικοτητα υψηλη, παραγωγικοτητα μηδεν. Η παραγωγικοτητα οριζεται ως παραγομενη καθαρη αξια/μοναδα εργασιας (εργατοωρα, εργαζομενο ή κατι αντιστοιχο).

    Κινησεις που αυξανουν την παραγωγικοτητα λοιπον ειναι σχεδον καθε μεταρρυθμιση που εχει προταθει εδω περα, με αξονα την βελτιωση της λειτουργιας του δημοσιου τομεα, την βελτιωση των μεταφορικων υποδομων και την γενικη λειτουργια των πολεων μας, την βελτιωση του ανθρωπινου κεφαλαιου κτλ
    Ειναι προφανες οτι οι καταληψεις ή οι πορειες δεν βοηθανε καθολου ουτε το ανθρωπινο κεφαλαιο, ουτε την λειτουργια των πολεων, αντιθετως, γιαυτο θεωρω οτι τελικα μας μειωνουν τους μισθους!

    Θαναση
    δεν νομιζω οτι η ηλιθιοτητα, αδιαφορια ή ανευθυνοτητα των ΜΑΤατζηδων μπορει να χρησιμοποιειται ως ελαφρυντικο. Ενας αστυνομικος πρεπει να ξερει ποιες ειναι οι επιπτωσεις της ανεξελεγκτης βιας. Και η ανεξελεγκτη βια του τυπου 15 γουρουνια με πληρη αρματωσια κοπανανε ενα παιδακι, κιομως εχει καλες πιθανοτητες να αφησει τραυμα σε εναν ανθρωπο. Εδω ενας να σε κοπανησει και εχεις μετατραυματικο συνδρομο (εχεις φαει ποτε μπουνια?).

    Reply
  40. [quote post=”886″]αν αυθαιρέτησε κάποιος δεν είναι φυσικά οι δικαστές, αλλά ο εισαγγελέας που άσκησε την δίωξη.[/quote]

    Θανάση σε αυτό έχεις δίκιο, χρησιμοποιήσα τον όρο δικαστές για να αναφερόμενος γενικά στους δικαστικούς. Εαν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, όπως πολύ σωστά λες, ο εισαγγελέας είναι αυτός που αυθαιρέτησε.

    [quote post=”886″] Όταν δέρνεις κάποιον, προβλέπεις ότι θα σπάση το χέρι του, ότι θα έχη μώλωπες, ακόμη και ότι θα παρουσιάση εγκεφαλικό αιμάτωμα ας πούμε. Όχι ότι θα πάθη κατάθλιψη.[/quote]

    Μια γενική παρατήρηση πάνω σε αυτά που λές παραπάνω, όταν δέρνεις κάποιον όπως δερνανε οι συγκεκριμένοι τον Αυγουστίνο Δημητρίου (μπορείς να βρείς στο διαδικτύο, you tube, το σχετικό βιντεο) το τι ακριβώς θα συμβεί δεν το μπορείς να το ξέρεις εκ των προτέρων. Μπορεί να του σπάσεις το χέρι, το πόδι, το κεφάλι, μπορεί να πάθει και κατάθλιψη.

    Πάμε σε πιο ειδικές παρατηρήσεις τώρα…

    Αρθρο 308Α του ποινικού κώδικα, σε αυτό το άρθρο είναι η δεύτερη παραγρφός που μας ενδιαφέρει

    Απρόκλητη σωματική βλάβη

    1. Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών τιμωρείται η απλή σωματική βλάβη (άρθρο 308 παρ.1, εδ. α) αν έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα.

    2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγρ. έχει το χαρακτήρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης (άρθρο 309) ή αν σ’ αυτήν συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.”

    Αρθρο 309 του ποιν. κώδικα

    Επικίνδυνη σωματική βλάβη

    Αν η πράξη του άρθρου 308 τελέστηκε με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική του βλάβη (άρθρ. 310 παρ.2) επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.”

    Πάμε τώρα στο άρθρο 310 του ποινικού κώδικα

    Βαριά σωματική βλάβη

    1. Αν η πράξη του άρθρου 308 είχε επακόλουθο τη βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του παθόντος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

    2. Βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση υπάρχει ιδίως αν η πράξη προξένησε στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό ή αν τον εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα ή τη διάνοιά του.

    3. Αν ο υπαίτιος επιδίωκε το αποτέλεσμα που προξένησε, τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών.”

    Ο Αυγουστίνος Δημητρίου χρειάζεται ψυχοφάρμακα για να αντιμετωπίσει το ψυχικά προβλήματα που απέκτησε μετά το συμβαν, έχει πάψει να σπουδάζει, δεν έχει πια καμμία κοινωνική ζωή. Άρα, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα έχει υποστεί Βαρια σωματική βλάβη. Η βαριά σωματική βλάβη τιμωρείται με τουλάχιστον 2 χρόνια.

    Η επίθεση που δέχτηκε ήταν απρόκλητη (δεν είχε κάνει τίποτα, ούτε στους αστυνομικούς ούτε και σε κανέναν άλλο, για να τον σμπαραλιάσουν στο ξύλο)οπότε η κατηγορία θα έπρεπε να είναι και της απρόκλητης σωμ. βλάβης που ενω ήταν αρχικά ο εισαγγελέας τη μετέτρεψε σε Επικ. σωμ βλάβη (που όλως τυχαίως τιμωρείται λιγότερο από την απρόκλητη).

    Ένα ακόμα αρθρο που παρέβηκαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί είναι αυτό περι κατάχρησης εξουσίας το 239, παράγραφος 2,

    Κατάχρηση εξουσίας

    Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα η πραγματογνώμονα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β. β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη η τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή τους από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.”

    Θανάση συγγνώμη για τη σεντονιάδα μου αλλά αναγκάστηκα να παραθέσω αυτούσια τα αρθρα του ποιν. κώδικα τα οποία οι αστυνομικοί αυτοί παραβίασαν, ώστε να σου δείξω ότι, εαν λάβουμε υπόψη ποιές κατηγορίες θα έπρεπε να τους έχουν απαγγελθεί σε σχέση με το ποιες απαγγέλθηκαν τελικά, την βγάλανε ζάχαρη! Σαν στραγάλια θα πέφτανε πάνω τους τα χρόνια φυλακής στα οποία θα καταδικάζονταν εαν τους είχαν απαγγελθεί οι κατηγορίες που θα έπρεπε να τους είχαν απαγγελθεί σύμφωνα με το όσα κάνανε.

    Reply
  41. Σγ,

    “εχεις φαει ποτε μπουνια?”

    Ω ναι, και θα σας διηγηθώ σύντομα την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία μου.

    Γιάννη,

    “Ο Αυγουστίνος Δημητρίου χρειάζεται ψυχοφάρμακα για να αντιμετωπίσει το ψυχικά προβλήματα που απέκτησε μετά το συμβαν, έχει πάψει να σπουδάζει, δεν έχει πια καμμία κοινωνική ζωή. Άρα, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα έχει υποστεί Βαρια σωματική βλάβη”

    Εξακολουθώ να μην το βλέπω, ειδικά ως προς το ψυχολογικό κομμάτι. Δεν είναι στέρηση της διανοίας το ότι δεν έχει κουράγιο να σπουδάση. Πιο πολύ θα με έπειθες αν είχε νοσηλευθή κανά δεκαήμερο στο νοσοκομείο, πράγμα που μου φαίνεται πολύ πιθανό.

    “Η επίθεση που δέχτηκε ήταν απρόκλητη (δεν είχε κάνει τίποτα, ούτε στους αστυνομικούς ούτε και σε κανέναν άλλο, για να τον σμπαραλιάσουν στο ξύλο”

    Ο ορισμός της απρόκλητης είναι “απρόκλητη είναι η απλή σωματική βλάβη, όταν ο δράστης και ο παθών δεν είχαν προηγουμένως καμία σχέση ή επαφή και ο δράστης δεν είχε κανένα λόγο να στραφεί κατά του συγκεκριμένου παθόντος, αλλά ενήργησε με κίνητρο αντικοινωνικά αισθήματα”. Απρόκλητη είναι λοιπόν η βλάβη μόνο αν στην θέση του παθόντος θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος. Πιθανόν ο Δημητρίου να ήταν απλώς περαστικός (: απρόκλητη), πιθανόν και να μην ήταν. Απλώς μου φαίνεται παράξενο μια ολόκληρη ομάδα αστυνομικών να επιτεθή σε κάποιον παντελώς άσχετο, ομαδική παράκρουση έπαθαν; Όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχω υπόψιν μου αφορούν πάντα κάποιον σχετικό, έναν συλληφθέντα, ένα διαδηλωτή, κάτι τέτοιο.

    “Ένα ακόμα αρθρο που παρέβηκαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί είναι αυτό περι κατάχρησης εξουσίας το 239, παράγραφος 2”

    Μόνο αν του ετοίμασαν δικογραφία. Έγινε κάτι τέτοιο; Δεν είναι έκθεση σε δίωξη ή τιμωρία ότι τον έδειραν.

    Reply
  42. Όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχω υπόψιν μου αφορούν πάντα κάποιον σχετικό, έναν συλληφθέντα, ένα διαδηλωτή, κάτι τέτοιο.

    αν ο συλληφθεις ειναι ασχετος? ξερω πολλες τετοιες περιπτωσεις.

    ομαδική παράκρουση έπαθαν

    ψυχολογια του οχλου λεγεται. Αρχιζει ενας να βαραει και πεφτουν ολοι απο πισω. Δεν μπορουν να πιασουν τα μαλακισμενα με τις μολοτωφ και ξεδινουν στους συλληφθεντες, παλιο κολπο.

    Εξακολουθώ να μην το βλέπω, ειδικά ως προς το ψυχολογικό κομμάτι. Δεν είναι στέρηση της διανοίας το ότι δεν έχει κουράγιο να σπουδάση. Πιο πολύ θα με έπειθες αν είχε νοσηλευθή κανά δεκαήμερο στο νοσοκομείο, πράγμα που μου φαίνεται πολύ πιθανό.

    το bias να θεωρουμε τις σωματικες βλαβες σημαντικοτερες των ψυχικων ειναι πολυ ενοχλητικο. Μια μελανια γιατρευεται σε 5 μερες, ενα ψυχικο τραυμα ισως ποτε.

    Και εν τελει ρε παιδι μου, δεν υπαρχει σε αυτην την ερημη την χωρα τροπος να τιμωρηθουν 15 Ματατζηδες που δερνουν εναν αοπλο μεχρι να τον ματωσουν? ασε τον δικηγορο του διαβολου και πες μας πως θα βρει το δικιο του.

    Reply
  43. Θανάση η απάντηση του SG με καλύπτει απόλυτα.

    Να προσθέσω εδώ ότι ο Δημητρίου ήταν όντως περαστικός, συγκεκριμένα πήγαινε να πιεί ένα ποτό με ένα φίλο του και έτυχε να περνάει από εκεί. Η επίθεση ήταν σαφώς απρόκλητη.

    [quote post=”886″]Εξακολουθώ να μην το βλέπω, ειδικά ως προς το ψυχολογικό κομμάτι. Δεν είναι στέρηση της διανοίας το ότι δεν έχει κουράγιο να σπουδάση. Πιο πολύ θα με έπειθες αν είχε νοσηλευθή κανά δεκαήμερο στο νοσοκομείο, πράγμα που μου φαίνεται πολύ πιθανό.[/quote]

    Αυτό καθ’εαυτό, το ότι χρειάζεται ψυχοφάρμακα, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγάλει την μέρα, σου λέει τίποτα? Ή εξακολουθείς να μην το βλέπεις ακόμα το ψυχολογικό κομμάτι?

    Σχετικά με τα περι παράκρουσης που αναφέρεις μακάρι να ήταν ο Αυγουστίνος Δημητρίου το μόνο θύμα και να μην είχαν υπάρξει άλλα. Δυστυχώς όμως η αυθαιρεσία της αστυνομίας είναι καθεστώς τα τελευταία χρόνια.
    Κατά μια έννοια ειναι δημοκράτες, δεν κάνουν διακρίσεις, τους βαράνε όλους ανεξαιρέτως.

    Reply
  44. Κατά μια έννοια ειναι δημοκράτες, δεν κάνουν διακρίσεις, τους βαράνε όλους ανεξαιρέτως.

    εκτος απο τους αρχηγους της αξιωματικης αντιπολιτευσης :-)

    πραγματικα αστα να πανε, στην αστυνομια δεν φαινεται να πασχει μονο το σωμα των ΜΑΤ αλλα απο ηγεσια μεχρι τελευταιο οργανο…

    Reply
  45. Σωτήρη,

    [quote post=”886″]Η εργοδοτικη αυθαιρεσια, αν εχω καταλαβει καλα τι εννοεις (κακες συνθηκες εργασιας, κακοι μισθοι?) δεν μπορει τοσο ευκολα.[/quote]

    Όχι δεν εννοω μόνο αυτό. Αναφέρομαι σε κάτι πολύ ευρύτερο, και συγκεκριμένα στην τάση που έχουν πολλοί από αυτούς που ανήκουν στην τάξη των εργοδοτών να εφαρμόζουν επιλεκτικά τους νόμους, όποτε αυτό τους συμφέρει, και να τους παραβιάζουν όταν αυτό δεν τους συμφέρει. Και ασφαλώς, η εργοδοτική αυθαιρεσία όπως την εννοώ συμπεριλαμβάνει και την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας.

    Η υπόθεση της συνδικαλίστριας Κων. Κούνεβα είναι ένα πολύ πρόσφατο (και απόλυτα μακάβριο!) παράδειγμα. Ένα άλλο είναι η μολυνση του Ασωπού ποταμού από τις τοπικές βιομηχανίες κατά παράβαση της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας. (Η δε υπάλληλος του ΠΕΧΩΔΕ κ. Καραβασίλη, που προσπάθησε να επιβάλλει την νομιμότητα στο τέλος βρέθηκε και κατηγορούμενη!) Εαν κανείς ψάξει στον Τύπο θα βρεί ακόμα πιο πολλά παραδείγματα, άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο σημαντικά.

    Δεν προσφέρει κανείς καλές υπηρεσίες στην δημοκρατία (για να μην παρεξηγηθώ, εδώ το σχόλιο είναι γενικό Σωτήρη και δεν αναφέρεται σε σένα προσωπικά) όταν καταδικάζει μεν την ανομία (και πολύ ορθά!) μίας κοινωνικής ομάδας, π.χ φοιτητές ή αγρότες, αλλά κάνει τα στραβά μάτια στην ανομία μιάς άλλης, π.χ εργοδότες.

    Εαν αφήνουμε μια κοιν. ομάδα να εφαρμόζει επιλεκτικά τον νόμο είναι σίγουρο πως αυτή της η συμπεριφορά, αργά ή γρήγορα, θα αντανακλαστεί και αλλού μέσα στην κοινωνία, με άλλα λόγια θα αρχίσουν και άλλες κοιν. ομάδες να εφαρμοζουν επιλεκτικά τον νόμο (όπως πλέον γίνεται στην Ελλάδα) οπότε, στην περίπτωση αυτή…άστα και χέστα.

    Reply

Leave a Comment