Η κατανομη της (αντικοινωνικης) συμπεριφορας σε μια κοινωνια

Μπορει η συστηματικη και ευρεια ανοχη στην βια να την νομιμοποιει κι ενισχυει?

Η απαντηση ειναι νομιζω σαφης. Η αντικοινωνικη συμπεριφορα, οπως και καθε αλλη συμπεριφορα πηγαζει απο την κοινωνια, τις συνηθειες και τις ιδεολογιες που υπαρχουν σε αυτην. Οι πασης φυσης βιαιοι και ακραιοι ανθρωποι, χουλιγκανοι εως τρομοκρατες, μεσα απο την κοινωνια βγαινουν. Δεν ειναι, συνηθως, ατομα με βαριες ψυχασθενειες που δρουν εντελως εξω απο τις νορμες της κοινωνιας στην οποια ζουνε. Ειναι εκφανσεις υπαρχοντων ρευματων, αλλα πιο ακραιες. Ειναι ατομα που παιρνουν αυτο που ολοι δεχονται ως ανεκτο, και το προχωρανε ενα σκαλι πιο πανω. Ειναι τα ατομα που αν ειναι αποδεκτο να ακους δυνατη μουσικη μεχρι τις 10 θα βαζουν ακομα πιο δυνατη μεχρι τις 12. Ειναι τα ατομα που αν ειναι αποδεκτο να σπας το οριο ταχυτητας κατα 10 χαω θα το σπανε κατα 30.

Παρα πολλα ανθρωπινα χαρακτηριστικα, απο τα φυσικα (υψος, βαρος) εως τα πνευματικα (IQ) παρατηρειται οτι εχουν μια κανονικη (ή Γκαουσιανη) κατανομη. Μια μεγαλη μαζα του πληθυσμου βρισκεται κοντα στον μεσο ορο, ενω οσο πιο μακρια πας απο τον μεσο ορο τοσο λιγοτεροι ανθρωποι υπαρχουν. Ο μεσος δυτικος αντρας ειναι ας πουμε 80 κιλα. 50% των ανδρων ειναι απο 70 εως 90 κιλα. Λιγοι ειναι 100 κιλα και ελαχιστοι ειναι 130 κιλα.

Οι ιδεες και ιδεολογιες που κουβαλαει ενα ατομο ειναι αποτελεσμα ενος συνδυασμου γενετικων χαρακτηριστικων (IQ, επιπεδα τεστοστερονης κτλ) και επικτητων/περιβαλλοντικων χαρακτηριστικων (μορφωση, φροντιδα απο γονεις, μιμηση κτλ). Μια και ολα αυτα τα χαρακτηριστικα εχουν μια λιγο πολυ Γκαουσιανη κατανομη, το φυσικο αποτελεσμα ειναι οι ιδεολογιες σε μια κοινωνια να κατανεμονται λιγο πολυ γκαουσιανα. Με την ανοχη ή αποστροφη στην βια τα πραγματα ειναι πολυ παρομοια νομιζω. Μια χωρα μπορει να εχει συμπεριφορες απο ολο το φασμα, απο ατομα που δεν βλαπτουν μυγα μεχρι ατομα που ειναι ετοιμα να σκοτωσουν οποιον διαφωνει μαζι τους, αν ξερουν οτι δεν θα υπαρξουν συνεπειες για τους ιδιους.

ANohiStinBia

Η διαφορα ειναι στα ποσοστα των ατομων που υπαρχουν σε καθε κατηγορια. Τοσο η Γερμανια οσο η Ελλαδα εχουνα τομα απο το Α εως το Ω κομματι του φασματος. Αλλα θεωρω οτι η Ελλαδα ειναι μετατοπισμενη λιγο προς τα δεξια, στην πρασινη κατανομη εναντι της μπλε που ειναι η Γερμανια. Η διαφορα στον μεσο ορο ειναι μικρη, ομως ενα πολυ σημαντικο χαρακτηριστικο της Γκαουσιανης κατανομης ειναι οτι μια μικρη μετατοπιση του μεσου φερνει πολυ μεγαλη αλλαγη στο ποσοστο που βρισκεται στα ακρα. Ενω ο μεσος Ελληνας διαφερει λιγο απο τον μεσο Γερμανο, το ποσοστο Ελληνων που βρισκεται στο σημειο Χ και ειναι ετοιμοι να τα σπασουν ειναι διπλασιο απο οτι στην Γερμανια. Το ποσοστο οσων θα εριχναν μολοτωφ σε ΜΑΤατζη και σφαιρα σε 15χρονο παιδακι εινα 5 πλασιο.

Αυτο δεν το πρωτομαθαμε φετος. Σε καθε ταραγμενη εποχη, οταν ο μεσος ορος μετακινειται τα ακρα εξαγριωνονται. “Εδω που καινε βιβλια, σε λιγο θα καινε ανθρωπους” ειχε γραψει ο Χαϊνριχ Χαϊνε για την ισπανικη Ιερα Εξεταση που εκαιγε το Κορανι. Το 1933 στην πατριδα του εκαιγαν τα δικα του βιβλια και λιγα χρονια αργοτερα προχωρησαν και στο καψιμο ανθρωπων. Και ο Χαϊνε ειχε πει προφητικα το 1834:

Der Gedanke geht der That voraus, wie der Blitz dem Donner. Der deutsche Donner ist freylich auch ein Deutscher und ist nicht sehr gelenkig und kommt etwas langsam herangerollt; aber kommen wird er, und wenn Ihr es einst krachen hört, wie es noch niemals in der Weltgeschichte gekracht hat, so wißt: der deutsche Donner hat endlich sein Ziel erreicht

(Ας το πραφρασω: η σκεψη προηγειται της πραξης οπως η αστραπη του κεραυνου. Ο ελληνικος κεραυνος ειναι φυσικα ελληνας και σε αυτο, ατσαλος, τσαπατσουλης και αργος: αλλα θα ερθει και οταν τον ακουσετε θα βροντηξει οπως ποτε αλλοτε και τοτε θα ξερετε: ο ελληνικος κεραυνος βρηκε τον στοχο του)

Καθε πετρα που πεφτει σε τζαμαρια τραπεζας, καθε μολοτωφ σε αντιπροσωπεια αυτοκινητων, ειναι ενα βημα προς την εξαγριωση και οπισθοδρομηση του πολιτισμου μας.

Τι μπορουμε να κανουμε για αυτο? Μα προφανως να παμε τον μεσο ορο προς μια λιγοτερο βιαιη κατασταση. Οσο η κοινωνια αποτραβιεται απο τα ακρα τοσο τα ακρα γινονται λιγοτερο ακραια. Αντιθετα οσο πιο βιαιος ειναι ο μεσος ορος τοσο εθιζονται οι ανθρωποι στην βια και εξαγριωνονται περισσοτερο οι ακραιοι. Αντιθετα με αυτα που φαινεται να πιστευουν μερικοι στις ελληνικες κυβερνησεις οταν αφηνουμε ανεξελεγκτη βια στα γηπεδα πχ, δεν εκτονωνονται τα χουλιγκανια και μας αφηνουν ησυχους. Αντιθετα εθιζονται και κανουν τα ιδια στους δρομους μας. Οταν αφηνουμε τον αστυνομικο να δερνει μεταναστες δεν θα αφησει τα παιδια μας ησυχα, ισα ισα θα χανει ολο και περισσοτερο την αισθηση του μετρου και του νομιμου. Και οταν γινονται ολα αυτα θρεφουμε γεννιες που γινονται ακομα πιο βιαιες και ακραιες.

Αν ολοι μας πουμε οτι φτανει, ως εδω, δεν θελουμε αλλη βια, οι ακραιοι δεν θα μεινουν μονοι τους στο ολο και πιο απομακρυσμενο περιθωριο. Θα ακολουθησουν. Ακραιοι παντα υπαρχουν σε μια κοινωνια, αυτο ειναι μια απλη ταυτολογια (καθε κατανομη εχει ενα ακρο). Αυτο που δεν χρειαζεται καθολου να εχουμε ειναι ακραιους που τα σπανε και δολοφονουν. Και η ευθυνη για αυτους ειναι και στα δικα μας χερια, ειτε το θελουμε ειτε οχι.

ΥΓ Αναρωτιεμαι αν θα μπορουσαμε να ηρεμησουμε μερικους εξαγριωμενους με λιγη απλη χρηση δυτικου πολιτισμου, πχ δινοντας τους να δουν κατι σαν αυτο εδω:

Μην ακουσω κανενα αστειακι περι κουρδιστου πορτοκαλιου…

14 thoughts on “Η κατανομη της (αντικοινωνικης) συμπεριφορας σε μια κοινωνια”

  1. Γιατί παρακαλώ το να δέρνεις όποιον σε στραβοκοιτάζει είναι στο Δ της κλίμακας (~20%) ενώ το να τα σπας σε πορείες είναι στο Χ (~90%); Προσωπικά θεωρώ απίστευτα βιαιότερο να δέρνεις κάποιον που σε στραβοκοιτάζει (προσωπική, προσωποποιημένη και απολιτική βία) από το να τα σπας σε πορείες (κοινωνική, απρόσωπη και «πολιτική» βία). Η κλίμακα επίσης υποννοεί ότι όποιος τα σπάει σε πορείες του αρέσουν και οι ταινίες με τον Μπρους Γουίλλις (εκτός από τους 12 πιθήκους ενδεχομένως), κάτι που είναι εντελώς αυθαίρετο. Ωραία τα γραφήματα με τις καμπύλες Gauss αλλά ό,τι είναι μαθηματικοποιημένο δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

    Reply
  2. φχαστω θαναση, ελπιζω να βγαζει νοημα το κειμενο. πως σου φανηκε ο Χαϊνε? Προσφατα τον μελετησα και ας υπαρχει οδος Χαϊνε σε καθε γερμανικη πολη :-)

    βρεννο προσεξε οτι η κλιμακα παει ως το 80 περιπου οχι ως το 100. Και παλι αν ειχα χωρο θα εβαζα τον τυπο που δερνει οποιον θεωρει οτι τον προσβαλλει καπου δεξια του μεσου ορου (δηλαδη κατω απο 50% των ανθρωπων ειναι ετσι) αλλα σαφως αριστερα αυτουνου που απορκλητα καταστρεει περιουσιες σε μια πορεια. Οχι μονο για περιγραφικους λογους (νομιζω οτι περισσοτεροι Ελληνες ειναι τσαμπουκαληδες παρα σπανε βιτρινες) αλλα και για λογους σοβαροτητας της πραξης: το βρισκω χειροτερο να σπας βιτρινες απροκλητα παρα να κοπανησεις καποιον που ακουμπησε την κοπελα σου. Φυσικα βρισκω και τους δυο βαρβαρους και προσωπικα ειμαι μαλλον καπου στο Β. Γουσταρω Μπρους Ουϊλλις και κανα Fight Club, αλλα πολυ δυσκολα θα σηκωνα χερι σε αλλον ανθρωπο και απο τα 15 μου και μετα δεν θα κατεστρεφα ποτε απροκλητα ξενη περιουσια (ε καμμια πετρα σε καμμια λαμπα οταν ειμασταν μικροι εχουμε ριξει πολλοι).

    Η κλίμακα επίσης υποννοεί ότι όποιος τα σπάει σε πορείες του αρέσουν και οι ταινίες με τον Μπρους Γουίλλις

    οχι ακριβως, η κλιμακα λεει οτι οσοι γουσταρουν Μπρους Ουιλις ειναι καπου στο 90% του πληθυσμου ενω οσοι τα σπανε στο 10%. Και παλι νω πω την αληθεια, αν υπαρχει αντρας που δεν γουσταρει τον Ουιλις στο Die Hard λλα θελει να τα σπαει σε πορειες, κατι δεν παει καλα με τα γουστα του (μονο σε πλυση εγκεφαλου θα απεδιδα κατι τετοιο. αν ο Ουιλις παλευε στο Die Hard εναντια σε χοντρους καπιταλιστες με πουρο μαλλον θα τους αρεσε? Παντως στο νουμερο ενα ο γιαπης της ιστοριας τρωει αυτο που του αξιζει).

    Reply
  3. SG

    πολύ ωραίο το κείμενο. Όσο για την κλίμακα, ας μην πιαστούμε με τη λεπτομέρεια και χάσουμε την ουσία. Το νόημα του κειμένου και ηα παραστατικότατες καμπύλες δεν εξαρτώνται από αν το να τσαμπουκαλευθείς είναι πιο βίαιο από το να σπάσεις μια βιτρίνα.

    Reply
  4. το μονο που θελω να συμπληρωσω ειναι οτι οι ιδεες και οι ιδεολογιες που κουβαλαει ενας ανθρωπος,εκτος απο τα γενετικα χαρακτηριστικα και το περιβαλλον σημαντικο ρολο παιζει και ηελευθερη βουληση του ατομου.αυτο δεν το λεω εγω το λενε επιστημονες βιολογοι!

    Reply
  5. αμφιβαλω πολυ κατα ποσο ισχυει η κυρια θεση, δηλαδη οτι η κατανομη της ετοιμοτητας για βια στην γερμανια ειναι μετατοπισμενη προς τα αριστερα σε σχεση με την ελλαδα.

    καταρχην για να το αποδειξει κανεις αυτο πρεπει να κανει στατιστικες ερευνες στην συμπεριφορα των πλυθησμων και οχι να κανει υποθεσεις βασει της υποκειμενικης του αντιληψης και των ερεθισματων που δεχεται κυριως απο τα ΜΜΕ. ειδικοτερα πρεπει να φιλτραρει τα αποτελεσματα απο ειδικα στοιχεια που ειναι χαρακτηριστικα της επικαιροτητας και ισως εφημερα. μετα απο ενα συγκεκριμενο γεγονος ειναι πιθανο οι ανθρωποι να ειναι περισσοτερο επιρεπεις στην βια.

    περαιτερω δεχεσαι την βια σαν ενα μετρησιμο μεγεθος (σιγουρα υπαρχουν πολλες διαμαχες για το αν και πως μπορει να μετρηθει ποσοτικα η αγαπη για την βια) χωρις να κανεις λογο για τις διαφορετικες εκφανσεις της. και αν δεχτουμε οτι ολες οι εκφανσεις ειναι κανονικα διανεμημενες αρα και το αθροισμα, με ποιο κριτηριο βαρυνεις την καθε μια. δηλαδη, η ετοιμοτητα ενος λαου να ακολουθησει σε πολεμο προφανως δεν ειναι το ιδιο σημαντικη με την αγαπη για επεισοδια σε πορειες/αθλητικους αγωνες κτλ.. η με το τσαμπουκαλικι σενα μπαρ για ερωτικους λογους η με το μαζικη διαταρραξη κοινης ησυχιας υπο την επηρεια αλκοολ. οι λογοι που ωθουν καποιον σε βια καποιου ειδους δεν μπορουν μεινουν στο περιθωριο μιας τετοιας θεσης.

    τριτον ουσιαστικα αναλυεις/αναφερεσαι στην εμφανιζομενη βια και οχι στην ετοιμοτητα (αγαπη, ανοχη) γιαυτην, κατι που συμπεριεχει και την δυνατοτητα του κρατους καταστολης.

    ας αφησω μερικες προτασεις του στιλ “να δωσουμε λιγο δυτικο πολιτισμο στους απολιτιστους”, “τσαπατσουληδες ελληνες” ασχολιαστες. θα σταθω μονο μιση προταση στο “παω σε πορειες και τα σπαω, οταν δεν εχει κατι καλυτερο η τιβι” την οποια βρισκω ανευθυνη και εντελως προκλητικη και προσβλητικη προς την συντριπτικη πλειοψηφια αυτων που πανε σε πορειες και διεκδικουν κατι δικαια η αδικα…

    Reply
  6. Ναι Κωστα ετσι ειναι, ας μην κολλαμε στις λεπτομερειες αν γινεται.

    θανο δεν απεκλεισα το ενδεχομενο να υπαρχει ελευθερη βουληση, αν και μιλω για την ταση/αποστροφη στην βια που ειναι μια προτιμηση (στην γλωσσα των οικονομικων), δηλαδη ενα γουστο. Τωρα οτι κατι σου αρεσει ή οχι δεν σημαινει οτι το κανει κιολας (εκει υπαρχει το θεμα της επιλογης και ελευθεριας βουλησης).

    παναγιωτη

    αμφιβαλω πολυ κατα ποσο ισχυει η κυρια θεση, δηλαδη οτι η κατανομη της ετοιμοτητας για βια στην γερμανια ειναι μετατοπισμενη προς τα αριστερα σε σχεση με την ελλαδα.

    δεν ειναι αυτη η κυρια θεση αλλα τελοσπαντων. Δεν θεωρεις οτι ο μεσος Γερμανος ειναι πιο αρνητικος στην βια απο τον μεσο Ελληνα? Εχει ο μεσος Γερμανος την ταση του τσαμπουκα? Επιτιθεται σε ατομα στον δρομο? Βλεπεις συχνα λογομαχιες ή ξυλοκοπημα μη μεθυσμενων ατομων?

    για να το αποδειξει κανεις αυτο πρεπει να κανει στατιστικες ερευνες στην συμπεριφορα των πλυθησμων και οχι να κανει υποθεσεις βασει της υποκειμενικης του αντιληψης

    δεν παω να αποδειξω κατι, μια ιστορια διηγουμαι για το πως νομιζω οτι εχουν τα πραγματα. Αν ημουν κοινωνιολογος στην Ελλαδα και οχι οικονομολογος στις ΗΠΑ θα το θεωρουσα παντως καλο αντικειμενο μελετης και απορω λιγο τι κανουν οι σχετικοι επιστημονες στην Ελλαδα.

    τριτον ουσιαστικα αναλυεις/αναφερεσαι στην εμφανιζομενη βια και οχι στην ετοιμοτητα (αγαπη, ανοχη) γιαυτην, κατι που συμπεριεχει και την δυνατοτητα του κρατους καταστολης.

    κιομως για τασεις μιλαω. Δηλαδη ακομα και αν δεν υπηρχε το σοβαρο γερμανικο κρατος, θα αρχιζαν ξαφνικα οι Γερμανοι να τσαμπουκαλευονται ολη την ωρα ή να πετανε μολοτωφ? Στην Γερμανια ξερεις καλα οτι μεγαλη βρισια ειναι να σε πουνε asi (και μην πει κανεις οτι γραφεται assi και με τσαντισει) δηλαδη αντικοινωνικο (=ευεξαπτο, αγενη, οξυθυμο, τσαμπουκαλη) και αυτο ασχετα αν τιμωρεισαι απο το κρατος ή οχι.

    θα σταθω μονο μιση προταση στο “παω σε πορειες και τα σπαω, οταν δεν εχει κατι καλυτερο η τιβι” την οποια βρισκω ανευθυνη και εντελως προκλητικη και προσβλητικη προς την συντριπτικη πλειοψηφια αυτων που πανε σε πορειες και διεκδικουν κατι δικαια η αδικα…

    ελα ρε πανο τωρα. δηλαδη εκτος του οτι δεν επιασες το χουμορ, ειναι και προφανες οτι δεν μιλω γενικα για οποιον παει σε πορεια αλλα για οποιον παει ΚΑΙ τα σπαει.

    Reply
  7. Ο Γκάους είναι πολύ λίγος για να εξηγήσει την σημερινή ελλάδα.

    Πιο κατάλληλοι είναι κατά την γνώμη μου επιστήμονες που ασχολούνται με την τέταρτη διάσταση, τα ταξίδια στον χωροχρόνο κτλ.

    Μόνο αυτοί μπορούν να εξηγήσουν πώς γίνεται το 2009 να εμφανίζεται στην ελλάδα νέα ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση (είμαι σίγουρος ότι τα μέλη της έχουν φαβορίτες και φοράνε 70ς τζην καμπάνες σαν την ναθαναήλ), οι συζητήσεις περί ιστορίας να γίνονται με όρους 19ου αιώνα και ο πρωθυπουργός να συγκροτεί “τρόικα” (sic) (έλεος) για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας (το τελευταίο το διάβασα σήμερα στην Κ).
    Εξάλλου, είδα σε φωτογραφία από διαδήλωση 16χρόνους maiden-άδες και (νομίζω) cure-άδες, complete με μέηκ-απ.

    Πιστέυω το επόμενο σήριαλ-επιτυχία της ελ τιβι θα είναι ένα με δύο αδέρφια που έχουν πορτοκαλί αυτοκίνητο με ζωγραφισμένη πάνω την ελ σημαία στο οποίο μπαίνουν από τα παράθυρα και την φέρνουν συνέχεια στον τοπικό μαυρογυαλούρο με το πούρο και τον βλάκα αστυνομικό-βοηθό του – χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την southern belle ξαδέλφη με την μπότα και τον καυτό τζιν σορτσάκι. (για τους μη 30άρηδες, αυτό ήταν αναφορά στην κορυφαία 80ς σειρά, το μέγα έπος της βλαχιάς, αυτούς τους ίδιους τους dukes)

    ΥΓ. Ο Γκάους λένε ότι ανακάλυψε την φερώνυμη κατανομή (που και στην ιατρική έχει τεράστια σημασία, π.χ. από αυτήν προσδιορίζονται οι φυσιολογικές τιμές σε πολλές εργαστηριακές εξετάσεις – δες στην wiki το λήμμα reference range) ώντας φοιτητής ακόμα στο Göttingen, ως εξής: κάθε πρωί μέτραγε πόσα βήματα έκανε για να πάει από το σπίτι του στην σχολή και μετά τα κατέγραφε και έκανε στατιστική μελέτη, διαπιστώνοντας ότι τις περισσότερες φορές έκανε 80-100 ας πούμε, ενώ υπάρχαν άλλες που έκανε πολύ λιγότερα ή πολύ περισσότερα!

    Reply
  8. Το αστειάκι περί κουρδιστού πορτοκαλιού είναι περιττό!
    Αρκεί να περιηγηθεί στα “related videos” του βίντεο, το οποίο προτείνεις ως μέρος του αντιδότου στο πρόβλημα: το ένατο από αυτά έχει τίτλο “Luftwaffe marsch”…

    Reply
  9. Όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ συμφωνώ με τον εαυτό μου, ότι η ελλάς (που λέει και ο μητσοτάκης) βρίσκεται σε ένα time warp.

    Προσπαθούμε τον δεκέμβρη του 2008 να κάνουμε τον μάη του 1968 την στιγμή που χρωστάμε ακόμα το 1789 (δες και κείμενα κώστα για διαχωρισμό εξουσιών).

    Κάτι σαν την άλλη μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση (μόνη στον πλανήτη υποθέτω) της φοιτητιώσας (που λένε και οι δημοσιογράφοι) νεολαίας μας – να μην υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα στο παν/μιο.Διότι σε μια Παιδεία που έχει επίκεντρο τον ‘Ανθρωπο, είναι ΟΚ να εξηγείς τι είναι η νεφρική ανεπάρκεια χωρίς να έχεις περάσει (ή διαβάσει ποτέ) φυσιολογία του νεφρού.

    Πάντως η απομίμηση μάη του 68 είχε και την balcanique σφραγίδα της:

    αντί για κομψές γαλλιδούλες του γκοντάρ με φουλάρι που πίνουν κρασί σε art nouveau παρισινό μπιστρό (αυτά με τους μεγάλους καθρέφτες και τις μικρές κουρτίνες), έχουμε ελληνίδες μπουρούχες με φωνή νταλικιέρη από τα πολλά (στριφτά παρακαλώ!) τσιγάρα να φιλοσοφούν κουνώντας το καλαμάκι του φραπέ για να φύγει η σφίγγα από τον ξεραμένο αφρό (δεδομένου ότι βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και 3 h) σε παρακμιακό καφέ στα εξάρχεια που παίζει το smoke on the water.
    Η λεπτομέρεια που σκοτώνει είναι φυσικά η πλούσια τριχοφυΐα στην οσφυϊκή χώρα που φαίνεται μεταξύ χαμηλοκάβαλου κολάν και στενού τοπ όταν η επαναστάτρια σκύβει στο τραπέζι να δει αν της ήρθε κανά sms σε κινητό με screensaver τον τσε.

    Βέβαια η απόλυτη βαλκανιά είναι το κάψιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

    Όπως μας εξήγησε (επαναλαμβάνοντας τις banalite του 68) έλληνας διανοούμενος, η κάυση του δέντρου είναι συμβολική, συμβολίζοντας την απόρριψη του “καταναλωτικού μοντέλου” που μας έχει επιβάλει -ποιος άλλος; – η Δύση.

    Ύστερα από την “έμπλεη συμβολισμού” αυτή πράξη, σκάει και το βαλκανικό αίτημα να εξισωθούν οι μισθοί των ελλήνων με αυτούς των ευρωπαίων – προκειμένου να μπορέσουν επιτέλους οι έλληνες να αγοράζουν γκολφ 1.6 με δερμάτινα καθίσματα και σπορ ζαντολάστιχο σαν του γερμανούς και όχι τα τσήπικα 1.4 με την στάνταρ φτηνοταπετσαρία και την ζάντα-playmobile.

    Καληνυχτίζω.

    Reply
  10. σναπ δεν ξερω πως ακκριβως εμφανιστηκε η οργανωση, αλλα ισχυριζομαι οτι ξερω πως δεν θα εμφανιζοταν: αν ολο το πολιτικο φασμα καταδικαζε κατευθειαν καθε βιαιη ενεργεια, αν ολα τα ΜΜΕ επρατταν το ιδιο αντι να εκθειαζουν καθε χουλιγκανι με κατεστραμμενο εγκεφαλο κτλ κτλ

    Κάτι σαν την άλλη μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση (μόνη στον πλανήτη υποθέτω) της φοιτητιώσας (που λένε και οι δημοσιογράφοι) νεολαίας μας – να μην υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα στο παν/μιο.

    παρανοια. για τα αιτηματα των “εξεγερμενων” ετοιμαζω ενα κειμενακι για αυριο με το οποιο θα συμφωνησεις νομιζω.

    ελληνίδες μπουρούχες με φωνή νταλικιέρη από τα πολλά (στριφτά παρακαλώ!) τσιγάρα

    αυτα διαθετει το καταστημα τι να κανουμε. Λυπαμαι λιγο αυτους που πρεπει να παιζουν ξυλο με τα ΜΑΤ μονο και μονο για να εντυπωσιασουν μια τετοια κοπελα.
    Αν και σε προσφατη εμπειρια μου σε σε ενα τετοιο μαγαζι στο Γκαζι με τετοια ατομα μεσα και αφισες Σεξ Πιστολς, ειδα βελτιωση σε σχεση με το 80-90. ΑΠο την αλλη, η πλακα ειναι οτι η μπυρα εκανε 7 (εφτα!!) ευρω!! Η επανασταση θελει βαθιες τσεπες.

    η κάυση του δέντρου είναι συμβολική, συμβολίζοντας την απόρριψη του “καταναλωτικού μοντέλου” που μας έχει επιβάλει -ποιος άλλος; – η Δύση.

    Ύστερα από την “έμπλεη συμβολισμού” αυτή πράξη, σκάει και το βαλκανικό αίτημα να εξισωθούν οι μισθοί των ελλήνων με αυτούς των ευρωπαίων

    διχασμενες προσωπικοτητες, τι λεμε τωρα. Προτεινω να το γραψεις το σεναριο που λεγαμε και να βαλεις και τετοιες σκηνες μεσα…

    αντιποπ
    αν το ψαξεις λιγο, με συνδεση 3-4 βαθμων συνδεεται και ο Χιτλερ με τον Τσωρτσιλ, ή ο Τσιπρας με τον Καραμανλη ;-)
    (ε τωρα, οχι και να συσχετιζεις το ελαφρυ κομματακι για εγχορδα με την Λουφτβαφφε!)

    Reply
  11. Snaporaz,

    χα χα χα, πάντα απολαυστικός και ταυτόχρονα ουσιαστικός! Πάντως να δηλώσω ότι παραμένω Maiden-head, αν όχι στο ντύσιμο τουλάχιστον στην ψυχή. Πάω τώρα να ακούσω Hallowed be thy name!

    Reply
  12. Απορώ πώς τα καταφέρνει και κάνει τόσο βαθυστόχαστες αναλύσεις κάποιος (Snaporaz) που δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ σφίγγας και σφήκας και ότι η VW έχει (ελέω turbo) καταργήσει τις εκδόσεις 1.6 στο Golf.

    Reply
  13. δεν ειναι αυτη η κυρια θεση αλλα τελοσπαντων

    αν δεν ειναι τοτε ποια ειναι; και ο τιτλος το λεει : η κατανομη … (προφανως σχετικα με αλλες κοινωνιες, πχ δυτικες)
    αλλα τελοσπαντων

    δεν νομιζω οτι αυτα που γραφεις καθε μερα ειναι στο στιλ

    μια ιστορια διηγουμαι

    και δεν με νοιαζει αν ισχυουν, εγω ετσι τα βλεπω… τουλαχιστον δεν νομιζω οτι αυτο ειναι η φιλοσοφια της σελιδας. (ελπιζω)

    κιομως για τασεις μιλαω. Δηλαδη ακομα και αν δεν υπηρχε το σοβαρο γερμανικο κρατος, θα αρχιζαν ξαφνικα οι Γερμανοι να τσαμπουκαλευονται ολη την ωρα ή να πετανε μολοτωφ?

    εδω ειναι που νομιζω οτι υποτιμας τον ρολο και την σημασια του κρατους. σιγουρα δεν θα επαιρνε πολυ περισσοτερο απο μερικα χρονια (και νομιζω υπερβαλω) για να φερθει ενας γερμανος αναλογα με την ταξη του αν μετακομιζε στην ελλαδα. προφανως αν ο αλλος ειναι καθηγητης πχ δεν θα κατεβει να πεταξει μολοτωφ, αλλα αν ερθει απο το εργοστασιο να γινει περιπτερας η “ευγενεια” θα προσαρμοστει στους αντιστοιχους συναδερφους του. (χωρις να θελω να υποτιμησω κανενα επαγγελμα, απλα αναφερομαι στο αναμενομενο μορφωτικο επιπεδο το οποιο θεωρω κυριο παραγοντα στην σταση προς την βια). απο την μια μερα στην αλλη κανενας δεν γινεται χουλιγκανος.

    ελα ρε πανο τωρα. δηλαδη εκτος του οτι δεν επιασες το χουμορ, ειναι και προφανες οτι δεν μιλω γενικα για οποιον παει σε πορεια αλλα για οποιον παει ΚΑΙ τα σπαει

    το επιασα το χιουμορ και ξερω οτι αναφερεσαι σαυτους που τα σπανε στις πορειες, απλα αυτο το και σε συνδυασμο με το ολο αρθρο ειναι τοσο μικρογραμμενο που ουσιαστικα ειναι σαν να ειναι αυτονοητο οτι οσοι πανε σε πορειες τα σπανε. αλλα τελοσπαντων. μιση προταση οπως ειπα.

    Reply

Leave a Comment