Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα!

Αναδημοσιευω αυτο το κειμενο που ανακαλυψα απο τον Σπυρο και με το οποιο συμφωνω κατα μεγαλο μερος. Σχολια δικα μου θα δωσω οταν προλαβω καθως βρισκομαι ακομα καθοδον…

Η πρωτοβουλία 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Οι δημόσιοι φορείς- κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές- σήμερα επεξεργάζονται ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του οποίου είτε δεν είναι προσβάσιμο από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του.

Τέτοια δεδομένα ενδεικτικά είναι:

* Ισχύοντες νόμοι και εγκύκλιοι
* Δημόσιες Δαπάνες (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΟΤΑ)
* Στοιχεία ΕΣΥΕ
* Στοιχεία παραβατικότητας / εγκληματικότητας
* Εκπαιδευτικά δεδομένα
* Στοιχεία για την δικαστική λειτουργία
* Στοιχεία σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία
* Στοιχεία τουριστικής δραστηριότητας
* Χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα
* Στοιχεία πυρκαγιών
* Σεισμική Δραστηριότητα

Η διαθεσιμότητα των δεδομένων για πρόσβαση και επεξεργασία από τον καθένα, δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, αλλά συνεπάγεται σημαντικότατες ωφέλειες:

* Απαντάται με αποτελεσματικό τρόπο το αίτημα για Διαφάνεια το οποίο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας
* Διευκολύνεται και προάγεται η Έρευνα
* Δημουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και την δημιουργία υπηρεσιών που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών
* Ενδυναμώνονται οι πολίτες να ελέγξουν την εξουσία (?) και να παραχθεί πολιτική “από-τα-κάτω” (grassroot)

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με την οδηγία της 2003/98/EC προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, και ήδη η Βρετανία δίνει το παράδειγμα με ενδιαφέρουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Για την Ελλάδα, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του προγράμματος “κοινωνία της πληροφορίας” για τον εκσυχρονισμό της πληροφορικής υποδομής των δημοσίων φορέων, το αίτημα για την προσβασιμότητα και δυνατότητα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των Δημόσιων δεδομένων από τους πολίτες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Σας καλούμε να συνδράμετε τον στόχο αυτό με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνουν τα Δημόσια Δεδομένα πραγματικά Δικά μας Δεδομένα.

Υπογράψτε την καμπάνια στην αντίστοιχη σελίδα.

6 thoughts on “Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα!”

  1. Του Σπύρου Ντόβα. Έλεος, δεν είναι του ξαδέρφου σου του «Σπύρου» κι ούτε είμαστε 10 χρονών να αναφέρεσαι με τα μικρά.

    Μάλλον θα την υπογράψω γιατί για μένα ο ΣΝ είναι εγγύηση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αναλαμβάνει αλλά έχω δύο παρατηρήσεις για κάποιον που τη βρίσκει χωρίς να ξέρει τον «προωθητή» της:

    (1) Το portal publicdata.gr έχει τη σοβαρή έλλειψη να μην καταγράφει πουθενά αν υπάρχει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ΥΠΕΥΘΥΝΟ πίσω απ’την πρωτοβουλία. Τουλάχιστον εγώ δε βρήκα στο πλάι ή στο κείμενο τίποτα που να λέει ποιοί είναι.*

    (2) Στο σημείο που υπογράφεις την petition γράφει πως το θέμα δημοσιεύθηκε από έναν Nikos Drandrakis… Who is this and where does his hat hold from?!


    *UPDATE: κάτι βρήκα, αλλά πρέπει να μπεις στο tikiwiki και να ψάξεις τους συντελεστές… 2 hops away! Επίσης δεν ξέρω αν αυτοί που αναφέρει είναι απλά οι διαχειριστές του wiki (ιστοσελίδας) ή γενικότερα της πρωτοβουλίας… πάντως ο Σπύρος δε φαίνεται να συμμετέχει.

    Reply
  2. προς το παρον η προσπαθεια ειναι σε πολυ πρωιμο σταδιο και για αυτον τον λογο αποσο καταλαβα δεν θελουν να υπαρχει κανεις υπευθυνος (για τον προφανη λογο να μην αποτραπει καποιος να υπογραψει επειδη εχει προσωπικα με τον “υπευθυνο” πχ)

    αν σας αρεσει, υπογραψτε και βοηθηστε οπως μπορειτε. αν οχι, μην κανετε τιποτα…

    Reply
  3. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πρόκειται για μια καμπάνια που έχει ξεκινήσει το blog NYLON. Το post αυτό του Νίκου Δρανδάκη, περιέχει αρκετές σχετικές πληροφορίες:

    http://www.nylon.gr/politics/public-sector-information-campaign/

    Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχω ενεργά και εγώ (στο μέτρο του δυνατού) όπως και πολλοί άλλοι αξιόλογοι – κατά την άποψή μου – άνθρωποι.

    Κύριο σημείο εργασίας είναι το wiki,
    http://ourdata.pbwiki.com/
    το οποίο είναι μεν κλειστό, ωστόσο είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο μιας και “κτυπάς την πόρτα και μπαίνεις”.

    Η καμπάνια είναι στην αρχή της ακόμα, φιλοδοξεί να κινητοποιήσει όσους ενδιαφέρονται, ώστε να αναλάβουν δράσεις που επιλέγουν προς την κατεύθυνση που θεωρούν σημαντική. Άλλος μπορεί να ενδιαφέρεται για τους φόρους, άλλος για τους νόμους, άλλος για την ΕΣΥΕ κλπ. Προφανώς δεν μπορεί να υπαρξει κεντρικός σχεδιασμός σε ένα τέτοιο εγχείρημα, μιας και δεν υπάρχουν committed resources. Θα είναι όμως σημαντικό το προσεχές χρονικό διάστημα να υπάρξουν πρωτοβουλίες που είτε να αναδεικνύουν το πρόβλημα είτε να επισημαίνουν τις ευκαιρίες. Νομίζω ότι το timing είναι σωστό, ώστε να τύχει υποστήριξης και από αναγνωρίσιμους influencers.

    Είναι ένας στόχος υπερ του οποίου αξίζει κάποιος να προσπαθήσει, και είμαι σε γενικές γραμμές αισιόδοξος.

    Σχετικά με τους υπευθύνους, δεν υπάρχει ζήτημα προσωπικών αντιπαλοτήτων – προσωπικά δεν έχω τέτοιες και δεν εχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο και για τον Νίκο. Για την τελική της επιτυχία, μεγαλύτερη σημασία έχει να γίνει endorsed από credible άτομα, παρά να διακυρήσσεται το ποιοι το έχουν ξεκινήσει. Είναι σημαντικό ο καθένας να νιώσει ότι πρόκειται και για δική του υπόθεση.

    Reply
  4. Συμφωνώ σε όλα με το Σπύρο (Ντόβα). Προσωπικά, θεωρώ ως μέλη της “ομάδας 4Δ” όλους όσους συμμετέχουν στο wiki (το οποίο είναι χώρος εργασίας) και έχουν συνεισφέρει έστω και στο ελάχιστο με την άποψη ή τις γνώσεις του.

    Τα υπόλοιπα τα είπε ο Σπύρος

    Reply
  5. Καταπληκτικά! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερες απαντήσεις απ’αυτές των ιδίων ατόμων που την προωθούν.

    Πάντως για να μην παρεξηγηθούμε: ελπίζω να καταλαβαίνετε πως η παρατήρησή μου σχετικά με την ανάδειξη υπευθύνου πίσω απ’την 4Δ έγινε in bona fide μιας που πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία έτσι όπως περιγράφεται. Κακά τα ψέματα όμως, πριν κάποιος υπογράψει είναι καλό να γνωρίζει ποιοί βρίσκονται από πίσω, όχι εξαιτίας ενός νοσηρού κουτσομπολίστικου ενδιαφέροντος αλλά για την εγγύηση που δίνει η ενημέρωση για τη δραστηριότητα (επαγγελματική, γνωστική, ηθική, κλπ) των ατόμων που την προωθούν.

    Άλλο δηλαδή να ξέρω πως την 4Δ την κάνει ο Χατζηγάκης με τον Αλογοσκούφη, κι άλλο πχ ο Αστέρης Μασούρας που, παρόλο που έχω χιλιοσκοτωδιαφωνήσει κατά καιρούς μαζί του, είμαι πλέον σίγουρος για τις θέσεις του όσο αφορά τα ψηφιακά δεδομένα.

    Reply

Leave a Comment