Η μεγαλυτερη επιτυχια του ελληνικου κρατους

Τα θαυματα της κοινωνικης μηχανικης και οι επιτυχιες του ελληνικου κρατιδιου του 19ου αιωνα

Πηγα προσφατα στο σπιτι του Μαρκ, παλιου Γερμανου φιλου, που δουλευει στην Παγκοσμια Τραπεζα* με σκοπο να σωσει τον πλανητη. Μια ασπρομαυρη φωτογραφια σ’ενα παλιο επιπλο μου κανε εντυπωση. Ηταν ο παππους του Μαρκ, με στολη αξιωματικου (?) των Ναζι, που ειχε επιστρεψει απο την Σιβηρια στην Γερμανια λογω τραυματισμου, και βρηκε λιγο χρονο να παντρευτει (την μελλοντικη γιαγια του Μαρκ). Ξεπερνω τα περιπλοκα συναισθηματα που πρεπει να εχει καποιος οταν παντρευεται το θλιβερο 1941. Πιο μεγαλη εντυπωση μου εκανε η τοσο μεγαλη αντιθεση μεταξυ ανθρωπων, ζωντανο παραδειγμα του θαυματος της γερμανικης κοινωνικης μηχανικης. Ο παππους απο την μια, σκοτωνει Ρωσους στην Σιβηρια για το μεγαλειο του Γερμανικου Εθνους (συνειδητα? ποιος ξερει? τι Σημασια εχει?). Ο εγγονος απο την αλλη, δουλευει σκληρα για να σωσει τους φτωχους και αποκληρους του πλανητη, τρεχοντας απο το Τατζικισταν στην Μοζαμβικη, με χιλιους δυο κινδυνους για την υγεια του (εχει πλακα να κρυβεσαι σε ενα σκοτεινο δωματιο σε καποιο -ισταν να μην σε πετυχουν οι σφαιρες του τελευταιου του εμφυλιου?) αλλα και την προσωπικη του ζωη. Δυο παρομοια ατομα απο την ιδιο χωριο και με πιθανως παρομοιο χαρακτηρα, τεραστια διαφορα για τον πλανητη.

Η Γερμανια ειναι το κατέξοχην παραδειγμα επιτυχημενης κοινωνικης μηχανικης. Οι Πρωσσοι εβαλαν τις πρωσσικες αρετες με καυτο σιδερο μεσα στο μυαλο του καθε Γερμανου, η Ενωση του 1871 εφερε τον πανγερμανισμο και το Deutschland ueber alles**, ο πρωτος Παγκοσμιος σκοτωσε την Μοναρχια και τον Καϊζερ, ο δευτερος Παγκοσμιος εξαφανισε τον εθνικισμο και τον ρατσισμο για παντα και αφησε τους Γερμανους μια απο τις πιο ομοιομορφα ευπρεπεις και δικαιες (αν και βαρετες) ομαδες Ευρωπαιων. Δεν ξερω αν υπαρχει άλλη χωρα που η φυσικη μισαλλοδοξια και ο τοπικισμος που φωλιαζουν σε καθε ανθρωπο σκοτωνονται τοσο συστηματικα στα σχολεια, οσο στην σημερινη Γερμανια.***

Θελουν να μας κανουν ολους ρομποτακια!

Αυτα γινονται μονο στην Γερμανια θα πει καποιος. Το μυαλο του Ελληνα δεν αλλαζει ποτε, η αθανατη ελληνικη νοοτροπια ειναι ιδια εδω και 5000 χρονια. Χμ, αυτο δεν μπορει να ειναι απολυτως αληθεια.

Στην Ελλαδα εχουμε καταφερει μια ακομα μεγαλυτερη επιτυχια απο την αποναζιστοποιηση της Γερμανιας. Σε λιγες γεννιες καταφεραμε απο Ρωμιοι, Μωραϊτες, Κρητικοι, Επτανησιοι, Αιγυπτιωτες, Φαναριωτες, Σμυρνιοι και Ποντιοι να γινουμε (νεο)Ελληνες. Οχι μονο Ελληνες, Ελληναρες. Απο κει που ο μεσος κατοικος της Αθηνας ηταν ενας ταπεινος και ησυχος αγροτης που μιλουσε αρβανιτικα νομιζε οτι την Ακροπολη την εφτιαξαν καποιοι μαγοι, μεσα σε λιγα χρονια ολοι νιωθουμε απευθειας απογονοι του Περικλη. Ο εθνικος τσαμπουκας του Ελληνα, που εμενε σε ενα κρατιδιο λιγων εκατομμυριων ψυχων, φτωχοτερος απο σχεδον καθε Ευρωπαιο, ξαφνικα ξεπερασε σχεδον καθε χωρα που γνωριζω.

Η ομοιομορφια μαλιστα των σκεψεων που συναντας σε οσους εβγαλαν το ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα αλλα και το σχολειο της ζωης στην Ελλαδα, απο τα καφενεια ως τα θλιβερα προκατηλλειμενα και εθνικιστικα ελληνικα ΜΜΕ ειναι εντυπωσιακη, ξεπερνιεται μονο απο το ποσο εντυπωσιακες ειναι οι εσωτερικες ασυνεπειες και οι παραλογισμοι στους εθνικους μας μυθους.

Η Ελλαδα οπως ολοι ξερουμε ειναι η ομορφοτερη χωρα του κοσμου, κιας μην εχουμε παει περα απο το χωριο μας, για να δουμε τι υπαρχει εστωστην υπολοιπη Ελλαδα. Οι Ελληνες ειναι υπερδιανοιες γιατι καταφερνουμε να στελνουμε επιστημονες στα περατα του κοσμου – οι χωρες υποδοχης βεβαια ειναι γεματες κρετινους και ας προσελκυουν τους δικους μας και 30 φορες τοσους επιστημονες. Ο μεγαλυτερος επιστημονας του αιωνα ειναι ο Καραθεοδωρης, το πε και ο αχρηστος Αϊνσταϊν – αλλα γιατι μας νοιαζει η γνωμη ενος αχρηστου? Η ελληνικη γλωσσα ειναι καταπληκτικη, γιατι δανειζει λεξεις στην αγγλικη, γερμανικη και αλλες – η ιδια η αγγλικη και γερμανικη φυσικα ειναι γλωσσες της πλακας, παρ’ολο που αισθανομαστε περηφανοι που τους δανειζουμε λεξεις! Οι Τουρκοι ειναι αχρηστα ζωα, και ας μοιραζομαστε μαζι τους σημαντικο μερος κουζινας και συμπεριφορας, κιας ειμασταν υποτελεις τους για 400 χρονια. Οι κουτοφραγκοι ειναι ολοι αμυαλα ρομποτ, και ας παραγουν σχεδον καθε ιδεα ή αισθητικη απολαυση που καταναλωνουμε, απο τις καλες μεχρι και τα τελευταια σκουπιδια τους. Ακομα και στην υποτιθεμενη αποστροφη μας προς τους κανονες, ειμαστε ομοιομορφοι: “θελουν να μας κανουν ολους ρομποτακια” θα πει καποιος, και θα συμφωνησουν αυτοματα ολοι, ακριβως σαν ρομποτακια.

Χαρη στην καθολικη και συστηματικοτατη πλυση εγκεφαλου που σχεδιασε η μικρη (κατα κανονα ξενοαναθρεμμενη!) ελιτ στην γεννηση του ελληνικου κρατους, βλεπεις Ελληνες, κατα τα αλλα εξυπνους, να μπορουν να πιστεψουν 6 αλληλοσυγκρουομενους μυθους πριν φανε καν πρωϊνο.

Μηπως ειναι καιρος, να συγχαρουμε τους εαυτους μας για την τεραστια επιτυχια της εγκεφαλοπλυντικης προσπαθειας μας, αλλα να περασουμε στο επομενο βημα? Το κρατος μας απετυχε και απετυχε ασχημα. Οι μυθοι μας ηταν χρησιμοι για να φτιαξεις μια χωρα μεσα στα χαλασματα του πολεμου και την ζουγκλα των Βαλκανιων (πως αλλιως θα πεισεις μισο εκατομμυριο ανθρωπους ν’αφησουν την ζωουλα τους για να πολεμησουν τον εχθρο), αλλα δεν ειναι χρησιμοι για την κατασκευη της επιτυχημενης, συγχρονης, κανονικης ευρωπαϊκης χωρας τελοσπαντων που εχουμε αναγκη!

Η οργανωμενη μας συνυπαρξη αποδειχτηκε περαν πασης αμφιβολιας προβληματικη. Τα προβληματα της χωρας μας κανουν προφανη την ελλειψη των ελαχιστων κοινωνικων κανονων που μαθαινει και σεβεται καθε πολιτης στις επιτυχημενες κοινωνιες της Υφηλιου, απο Τοκυο μεχρι Οσλο.

Η ελληνικη κοινωνια χρειαζεται αναμορφωση εκ βαθους, πρεπει να το χωνεψουμε και να το φωναξουμε απο καθε κορφη και σε καθε παραλια. Να διδαξουμε σε καθε Ελληνα απο μικρο παιδι οτι δεν ειναι δικαιωματικα βασιλιας του κοσμου, οτι πρεπει να δουλεψει σκληρα για να βρει την θεση του στην κοινωνια, οτι η διαφθορα ειναι η μονη εθνικη ενασχοληση στην οποια δεν θα επρεπε να αριστευουμε, οτι οι κανονες ειναι για να τους σεβομαστε οχι να τους ξεπερναμε με μαϊμουδιες. Η Ελλαδα δεν ειναι παραδεισος δυστυχως (οπως συγκλονισμενοι συνειδητοποιουν μερικοι με το που αφησουν την πατριδα), εχουμε χρεος ομως να κανουμε τα παντα για να γινει.

Και για τους απαισιοδοξους -εχω μιλησει με δεκαδες απο αυτους τελευταιως- εχω να πω ενα πραγμα: φυσικα γινεται να αλλαξει η ελληνικη κοινωνια, γινεται να αλλαξουμε ολοι σκεψεις και νοοτροπιες. Το εχουμε ξανακανει αλλωστε στο παρελθον, με εκτυφλωτικη επιτυχια.

*Ξερετε, τον αδερφο οργανισμο του σατανικου ΔΝΤ που ομως αντι να καταδικαζει μικρες ευρωπαϊκες χωρες στην μιζερια της λιτοτητας προωθει την οικονομικη αναπτυξη στον φτωχο κοσμο)
**Το οποιο καταχραστηκαν οι Ναζι αλλα στην γεννεση του ηταν συνθημα κατα του τοπικισμου και υπερ της Ενωσης, σχετικα ευγενης στοχος δηλαδη.
***Η Μερκελ νομιζω ειναι μια ακομα αποδειξη της θεωριας. Η ελλειψη ευρωφιλιας και αλληλεγγυης που φαινεται να εχει σε σχεση με τοσους (δυτικους) Γερμανους πολιτικους, ειναι ισως αποτελεσμα της ανατολικογερμανικης παιδειας της!

28 thoughts on “Η μεγαλυτερη επιτυχια του ελληνικου κρατους”

  1. ωραιο κειμενο! διαφωνω βεβαια σχετικα με αυτα που λες για τους γερμανους. οι ανθρωποι ειναι πανεξυπνοι και σε καμια περιπτωση δεν ειναι ρομποτακια.ειναι απλα οργανωτικοι και μεθοδικοι!

    μου φαινεται και εμενα εντυπωσιακο πώς γινεται στην ελλαδα να αναπαραγουν ολοι του ιδιους μυθους και τις ιδιες θεωριες συνωμοσιας χωρις καμια σκεψη. πολλες φορες ο πραγματικος λογικος διαλογος ειναι αδυνατος!

    τωρα τελευταια μιλαω με πολλα ατομα που πιστευουν οτι οι ρωσοι ειναι υπερδυναμη και οτι αν θελαμε εμεις(!) αυτοι θα μας βοηθουσαν. οτι ο καραμανλης ηταν καλος αλλα τον φαγανε οι αμερικανοι, οτι τις φωτιες του 2007 και του 2009 τις βαλανε οι αμερικανοι, εβραιοι κτλ, οτι στην πραγματικοτητα οικονομικη  κριση δεν υπαρχει, οτι η οικονομια μας βασιζεται στον κανονα του χρυσου (!), οτι το ευρωομολογο εναι καλο και η μερκελ κακια, οτι οι αμερικανοι πολεμουν με λυσσα το ευρω (οταν αποδεικνυεται απο μυστικα εγγραφα της FED ακριβως το αντιθετο), οτι ελλαδα και τουρκια βρισκονται σε ενταση εξαιτιας των αμερικανων (αξιωματικοι που δουλευουν στο στρατο το λενε αυτο!πανε καλα οι ανθρωποι??) και πολλα αλλα που κανουν το σοβαρο διαλογο στην ελλαδα αδυνατο!

     ειναι χαρακτηριστικο οτι  πρωην σοβαρα ατομα οπως ο κυρτσος πλεον λαικιζουν ασυστολα και οτι τα πιο σοβαρα δελτια ειδησεων οπως του σκαι εχουν μικρη ακροαματικοτητα.

    εγω πιστευω πώς η ελλαδα λογω της νοοτροπιας που εχει δυσκολα θα τα καταφερει!η νοοτροπια δεν αλλαζει ευκολα!θελει τουλαχιστον 2 γενιες και διαφορετικο εκπαιδευτικο συστημα για να αλλαξει!

    Reply
    • Το θέμα με τις θεωρίες συνομωσιών με εκνευρίζει κι εμένα. Για παράδειγμα το θέμα με τους “Οικονομικούς δολοφόνους” έπιασε αμέσως στο ευρύ κοινό (μέσω της εκπομπής του Λ. Λαζόπουλου). Τελικά ρε παιδιά, (αν δεν με πιστεύετε ψάξτε το στο Αμαζον) ο τύπος που έγραψε το βιβλίο για τους οικονομικούς δολοφονους έχει γράψει και άλλα βιβλία παλαιότερα όπου προσπαθεί να πείσει ότι οι μάγοι του Αμαζονίου είναι αληθινοί και ότι έζησε μαζί τους και έμαθε πως να ονειρεύεται και να θεραπεύει και κάτι άλλα κουλά.

      Reply
  2. ξεχασα και τον αλλο μυθο:ολη  η ροκ μουσικη βασιζεται σε παραδοσιακη ελληνικη μουσικη!!!

    ειναι χαρακτηριστικο οτι οταν μιλαγα με ενα γνωστο για πολιτικα θεματα και μου ελεγε συνεχεια θεωριες συνωμοσιας και εγω διαμαρτυρηθηκα μου ειπε: “αυτα που σου λεω ειναι υποθεσεις.δεν βασιζομαι σε στοιχεια. τα πραγματικα δεδομενα ποτε δεν θα τα μαθουμε διοτι δεν μας αφηνουν” τρεχα γυρευε δηλαδη!

    Reply
    • “αυτα που σου λεω ειναι υποθεσεις.δεν βασιζομαι σε στοιχεια. τα πραγματικα δεδομενα ποτε δεν θα τα μαθουμε διοτι δεν μας αφηνουν”
      Μου θυμίζει το ανέκδοτο:
      “ήταν ένας που έριχνε κιλά πιπέρι στο πεζοδρόμιο. Όταν ένας αστυφύλακας τον ρώτησε τι κάνει, του είπε πως το ρίχνει για να απομακρύνονται οι κροκόδειλοι. Και όταν ο αστυνομικός του εξήγησε ότι δεν υπάρχουν κροκόδειλοι εδώ γύρω του απάντησε ο τύπος: ¨Είδατε κ. Αστυφύλακα πόσο αποτελεσματικό είναι το πιπέρι;”

      Reply
  3. Υπαρχει και ο μυθος επισης οτι στο εξωτερικο και ιδιαιτερα στη Γερμανια οι κατοικοι των χωρων αυτων συμπαθουν και θαυμαζουν τους Ελληνες και την Ελλαδα.Βεβαια τωρα με την κριση λιγο αυτος ο μυθος εχει χασει εδαφος,παρατηρειται ομως ακομη σε καποιες περιπτωσεις οπως οταν ο μεσος Ελληνας θεωρει οτι αν “ανεβει” στη Βορεια Ευρωπη θα ριχνει ολες τις γυναικες  μονο και μονο με τη μεσογειακη του φατσα,το μεσογειακο του ταπεραμεντο και εννοειται την επικληση της καταγωγης του!!!Ειναι φυσικο ομως οτι οι Ελληνες απο την πλειοψηφια των ξενων, Ευρωπαιων και μη αντιμετωπιζεται ως ενας λαος οπως ολοι.Αυτο οταν το αντιλαμβανεται ο μεσος Ελληνας πεφτει απο τα συννεφα.Ομως κανεις δεν σκεφτεται το εξης.Οτι αν συναντησει εναν Αγγλο στο δρομο,δεν θα του πει “Ω εισαι Αγγλος,Σεξπηρ,Νευτων κλπ”,αρα γιατι περιμενει τετοιυ ειδους αντιδρασεις απο τον Αγγλο?

    Reply
  4. Επισης ομως πρεπει να τονιστουν αλλα δυο πραγματα.
    α)Επιδιωκουμε την αναγνωριση απο Ευρωπαιουςκα ιΒορειοαμερικανους κυριως, αντε και Σλαβους,Ιαπωνες η τωρα τελευταια Κινεζους.Αντιθετα δεν μας ενδιαφερει η γνωμη “υπαναπτυκτων” λαων οπως οι Αφρικανικοι για παραδειγμα οι οποιοι μην ξεχναμε “μολυνουν” την ενδοξη χωρα μας με την παρουσια τους σε αυτην…!!!
    β)Χωρις να κανω προσωπικη νυξη απεναντι στον Σωτηρη,υπαρχει μια κατηγορια Ελληνων οι οποιοι ειτε ζουν,ειτε εχουν ζησει,ειτε θα ηθελαν να ζουν στην Δ.Ευρωπη η τις ΗΠΑ,οι οποιοι διακατεχονται απο ενα ειδος επαρχιωτισμου.Βλεπουν τα παντα χαλια στην Ελλαδα και τα παντα τελεια στην Ελλαδα.Στην πραξη δεν διαφερουν απο εκεινους που περιγραφονται στο εν λογω αρθρο.Αυτος ο νεος επαρχιιωτισμος ειναι εκδηλος και στα ΜΜΕ αλλα και στην κοινωνια.Βλεπεις για παραδειγμα χιλιαδες Ελληνες πανε να σπουδασουν καθε χρονο στην Αγγλια μονο και μονο για να λενε οτι ζουν εκει!!Βεβαια δεν κανω γενικευσεις,μην παρεξηγηθω.

    Reply
  5. Γενικά συμφωνώ με όσα λές…
    Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ως λαός είναι η παραχάραξη της νεότερης ιστορίας μας που μας έχει κοστίσει το μεγάλο πλεονέκτημα να διδασκόμαστε από τα λάθη μας.
    Τα λάθη μας πρέπει να τα αγαπάμε, όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, γιατί μόνο μέσα από τη λεπτομερή μελέτη τους θα βρούμε το δρόμο να τα διορθώσουμε και να πάμε μπροστά.
    Μου κανε τεράστια εντύπωση τελευταία που διάβασα του Φίνλευ «Ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως» μετάφραση Παπαδιαμάντη (δεν το χω τελειώσει ακόμα).
    Μου άλλαξε όλη την εικόνα της νεότερης ιστορίας που είχα απ το σχολείο, και τη δικιά του τη βρίσκω πιο σωστή. Θα γράψω ένα απόσπασμα : (μιλάει για το σύνταγμα της Επιδαύρου το πρώτο σύνταγμα της ελλάδας)

    « Το Σύνταγμα της Επιδαύρου έκηρύχθη κατά τήν Ιην Ιανουαρίου 1822, πρωτοχρονιάν τών Ανατολικών Χριστιανών… Πρέπει νά θεωρηθή μάλλον ώς εκθεσις τών πο­λιτικών άρχων της νέας Ελληνικής πολιτείας, οπως έκυρώθησαν αύται διά της εθνικής συναινέσεως, αντί ώς πρακτικός οργανικός νόμος. Αι διατά­ξεις του είναι εξαίρετοι, άλλ’ είναι εξαγγελία αορίστων αξιωμάτων. Ουδόλως συντελεί όπως συνάψη τους υφισταμένους θεσμούς της χώρας μέ τήν κεντρικήν διοίκησιν τήν οποίαν έπλασε. Οί συντάξαντες αυτό πιθανώς μάλλον εσκέπτοντο περί της έντυπώσεώς του άνά τήν Δυτικήν Εύρώπην ή περί της ενεργείας του έν Ελλάδι. Οσον άφορα τήν πρακτικήν κυβέρνησιν, ενεπιστευοντο, μέ τήν έθνικήν αυτοπεποίθησίν των, είς τήν ιδίαν των ευφυΐαν. Εχει εντούτοις τήν άξίαν οτι κηρύττει θρησκευτικήν έλευθερίαν, καταργεί τήν δουλείαν, και διακηρύττει οτι ή δικαστική βάσανος ειναι πα­ράνομος.
    Αλλά δέν εισάγει διατάξεις προς έπιβολήν της χρηματικής ευθύ­νης επί τών δημοτικών άρχων τών διαχειριζομένων τά δημόσια χρήματα, ούτε προς περιστολήν της φορολογικής απληστίας τών προεστών και τών στρατιωτικών καταπιέσεων τών καπεταναίων.
    Ουδέ απόπειρα έγεινε προς έπιβολήν της ευθύνης τών κυβερνητών της χώρας, παρεχομένης είς τον λαόν πληροφορίας τινός, ώς προς τήν άμετρον ποσότητα της Τουρκικής περιουσίας ήτις είχε γείνη έθνικόν κτήμα, μήτε ώς προς τόν τρόπον καθ’ ον αυτη έδαπανάτο ή διεχειρίζετο.
    Ή κεντρική κυβέρνησις της Ελλάδος, ή έγκαθισταμένη δια του Συν-
    τάγματος της Επιδαύρου, συνίστατο άπό μίαν νομοθετικήν συνέλευσιν και έν εκτελεστικον σώμα. Τά ονόματα διαφόρων επιφανών άνδων δεν φαίνονται ουτε εις την μίαν, ούτε είς το άλλο. Οθεν δεν δύναται να υπάρξει αμφιβολία οτι η Εθνική Συνελευσις έχρησιμοποιειτο οπως ρίψη εξουσίαν οσην ηδυνατο να διάθεση εις τάς χείρας ενός κόμματος.
    Τό εκτελεστικόν σώμα συνίστατο έκ πέντε μελών. Ό πρίγκιψ Αλέ­ξανδρος Μαυροκορδάτος, αφού έχρημάτισε πρόεδρος της Εθνοσυνελεύ­σεως, διωρίζετο Πρόεδρος της Ελλάδος. Τό Εκτελεστικον έξουσιοδοτεϊτο να διορίση οκτώ υπουργούς. Το δικαίωμα του διόριζειν υπαλλήλους είς πολιτικάς, στρατιωτικας και οίκονομικάς θέσεις ασαφώς πως διετυποΰτο προς αποφυγήν συγκρούσεως αρμοδιοτήτων μέ τάς έπαρχιακάς γερουσίας και την διοίκησιν τών ναυτικών νήσων.
    Πολλά έγίνοντο ύπό τών Ελλή­νων εν Έπιδαυρω προς έξαπάτησιν της Ευρώπης· ελάχιστα ομως προς οργανωσιν τής ελλαδος

    Και φαίνεται εδώ ότι αυτοί μας είχαν πάρει χαμπάρι από τότε και μεις τους νομίζουμε για κουτόφραγκους ακόμα και σήμερα.
    Όπως φαίνεται και η ασάφεια των νόμων από τότε …η εσκεμμένη ασάφεια.
    Είναι πολλά τα θέματα που βάζει ο φίνλευ και τίποτε από αυτά δεν διδαχθίκαμε δυστυχώς.
    Όλα τα στραβά μας τα κρύψαμε κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα το έθνος να έχει μείνει ακίνητο σαν να μην πέρασε μια μέρα.

    Γιατί το τονίζω τα έθνη όπως και οι άνθρωποι, διδάσκονται από τα λάθη τους.

    (Φυσικά κάτι απόπειρες αλλαγής των σχολικών βιβλίων τελευταία τις χαρακτηρίζω τουλάχιστον γελοίες. Δηλαδή μια και δεν έχουμε το θάρρος να γράψουμε τα δικά μας λάθη δεν γράφουμε μέσα ούτε των αλλονών με αποτέλεσμα η ιστορία να γίνεται μια ανόητη αφήγηση άνευ συνοχής και νοήματος και ανευ τελικά ιστορίας.)

    Reply
  6. καταρχας να ευχαριστησω για τα σχολια, αλλα και να τονισω οτι σκοπος του κειμενου δεν ηταν να γκρινιαξω ακομα μια φορα για καποιες ελληναριες, αλλα να δειξω οτι αυτες δεν ειναι τυχαιες, ειναι αποτελεσμα συστηματικων ενεργειων του κρατους. Αφου μπορεσαμε να κανουμε τους Ελληνες ετσι, σιγουρα μπορουμε να τους σπρωξουμε και προς μια ορθολογικοτερη και αντικειμενικοτερη κατευθυνση. Και αυτο το ξανασημειωνω, ειναι κατι που αμφισβητειται απο τα καφενεια εως τις συζητησεις υψηλης πολιτικης, αλλα νομιζω κανουν λαθος: οχι μονο αλλαζουν οι Ελληνες, αλλα τοχουμε κανει ηδη.

     

    θανο

    οι θεωριες συνωμοσιας θελουν μια ολοκληρη διατριβη, αλλα νομιζω οτι μερος της εξηγησης εχει να κανει με τους εθνικους μυθους. Οταν βασιζεις ενα συστημα παιδειας στο να μαθαινεις τ απαιδια παραλογες θεωριες, στηριγμενες σε θολη ρητορικη και χωρις να δινεις καθολου σκληρα στοιχεια, δεν ειναι λογικο οτι τα προϊοντα του συστηματος θα παραγουν και τις δικες τους παραλογες θεωριες μετα?

     

    Μαριε

    δεν τρελαινομαι για συζητησεις ποιος λαος συμπαθει ποιον, τελικα τα ατομα μετρανε. Αλλα το γεγονος ειναι οτι αυτην την στιγμη ενας Ελλαδιτης θα εχει να αντιμετωπισει ενα κακο εθνικο στερεοτυπο οταν αφηνει την πατριδα. Δεν νομιζω οτι περιμενει κανεις να τον υποδεχτουν ως απογονο του Περικλη αλλα ως υπηκοο χρεοκοπημενου κρατους. Και αυτο οχι τοσο επειδη δεν δεχονται την απευθειας καταγωγη μας (λιγο νοιαζει αυτο τον μεσο Ευρωπαιο) αλλα επειδη τους νοιαζει πολυ περισσοτερο το προσφατο παρλεθον απο την αρχαιοτητα.

    Οσο για τον επαρχιωτισμο που αναφερεις, σιγουρα υπαρχει, οπως υπαρχει και μεσα στην Ελλαδα εξαιρετικα δυνατος βεβαια (ας μου εξηγησει κανεις τις γελοιες ονομασιες εμπορικων κεντρων και καταστηματων οπως Mall, Golden Hall, city Link (που ακουγεται σαν σταθμος λεωοφορειων!) και σια)

     

    Φριξο

    πολυ ενδιαφερον το παραδειγμα που δινεις, αναρωτιεμαι αν μερος της αναμορφωσης θα εχει και ενα μαθημα: “Δεν ειναι ΟΚ να κοροϊδευεις ξενους”

     

    Για τα σχολικα βιβλια δεν ξερω τις λεπτομερειες. Η αλλαγη τους ειναι επιβεβλημενη σε πολλα επιπεδα και με πολλους τροπους. Δεν ειναι μονο γεματα εθνικισμο αλλα και παπαρολογια, οπως πχ αν διαβασει κανεις στο βιβλιο ιστοριας πως εξηγουν την Μεγαλη Κριση του 29.

     

    Ισως, λογω βιασυνης αλλα και συμπλεγματων (?), καποιες αλλαγες που πηγαν να γινουν εγιναν προχειρα και με τροπο που δεν χρειαζοταν. αλλα οτι χρειαζονται αλλαγες ειναι σιγουρο.

    Reply
    • αρκεί να μην γίνεται αλλαγή για την αλλαγή. Όπως παραδείγματος χάριν υπουργείο θαλασσίων υποθέσεων, το γνωστό marine affairs!

      Reply
  7. @S_G: Πάντως οι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση που λες έχουν 3 επιπλέον δυσκολίες:
    1) Άλλο είναι να λες σε κάποιον ότι είναι σπουδαίος (αρχαιοέλληνας κτλ.) και όχι μέλος μιας νεο-βαλκανικής φυλής (διαφόρων φυλών δηλ.) και άλλο να του λες το… ανάποδο. Άλλο να του λες πόσο σπουδαίος είναι και άλλο το πόσα λάθη έχουν κάνει οι πρόγονοί του.
    2) Σήμερα έχει δημιουργηθεί μια δυναμική και ένα κατεστημένο, όχι 20 αλλά 180 χρόνων. Πως αντιπαλεύονται; Τι βάζεις στη θέση τους; Έναν σκέτο, αντίστροφο πλέον, κομπλεξισμό; Η αναζήτηση / εκτίμηση της αλήθειας είναι ωραία ως ιδέα αλλά αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν όλοι να αποκτήσουν ξαφνικά την ψυχρή κρίση του ερευνητή-ιστορικού; Ουτοπικό…
    3) Το κοινό σήμερα (ευτυχώς) δεν χειραγωγείται μέσω επίσημων καναλιών όπως μπορούσες να κάνεις πριν από 180 ή 50 χρόνια. Άρα θα έχεις χαοτικές (πολυδαίδαλες και απρόβλεπτες) αντιδράσεις σε κάθε απόπειρα αναθεώρησης της επίσημης, διδασκόμενης στα σχολεία, ιστορίας. Πως τις διαχειρίζεσαι;
    Αυτά ως προβληματισμοί. Επί της ουσίας συμφωνώ μαζί σου.

    Reply
  8. Φριξο

    ναι, προφανως, εδω χρειαζονται βαθυτατες και πολυ προσκεκτικες αλλαγες, οχι πασαλειματα για τα ματια του κοσμου.

     

    μαντζ

    καλες παρατηρησεις

    1) ακομα και αυτο μπορει να πακεταριστει καταλληλα. Πως ειναι δυνατον να αισθανονται συνεχιστες της Αρχαιας Αθηνας και να μην εχουν την παραμικρη αγαπη στην δημοσια αισθητικη? Πως θαυμαζουν τους αρχαιους Σπαρτιατες αλλα δεν σεβονται κανεναν νομο?

    2) ναι, αλλα απο την αλλη οι Ελληνες ειναι πολυ πιο μορφωμενοι σημερα αρα και επιδεκτικοι (?) στην λογικη και συστηματικη αναλυση. Δεν λεμε να μαθεις τους πολιτες νεα παραμυθια, την αληθεια να τους δειξεις και βασικα χαρακτηριστικα που πρεπει να εχει μια πολιτεια για να ειναι επιτυχημενη. ηδη τα υποψιαζονται πολλοι οταν επισκεπτοντα την δυτικη Ευρωπη πχ. Απλα δεν εχουν συνδυαστει ολα σε μια ολοκληρωμενη θεωρια, να δινεται πακετο στα παιδια στο σχολειο.

    3) κατσε, ακριβως επειδη δεν διδασκονται μονο στα σχολεια, ξερουν ηδη οτι το σχολειο δεν εδινε ως τωρα και την καλυτερη γνωση. Σε καθε περιπτωση η εκστρατεια πρεπει να γινει οργανωμενα και συστηματικα, ενημερωνοντας τον κοσμο οσο μπορει καλυτερα γιατι γινονται ολες οι αλλαγες.

    Reply
    • Σωτήρη,

      αυτό που επιλέξαμε είναι το εύκολο: να κληρονομήσουμε από τους αρχαίους Έλληνες τη δόξα τους, όχι όμως και τον πολιτισμό τους. Έτσι από τη μία περηφανευόμαστε ότι είμαστε “απόγονοι” του Σωκράτη, ο οποίος προτίμησε να πιει το κώνειο προκειμένου να διδάξει τη νομιμοφροσύνη παρά να αποδράσει (και ας ήταν άδικη η καταδίκη του), αλλά από την άλλη θεωρούμε φυσιολογικό στην καθημερινή μας ζωή να επιλέγουμε ποιούς νόμους θα εφαρμόσουμε ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι!

      Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα νεο-Ελληνικό έθνος το οποίο θα είναι ουσιαστικός κληρονόμος του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού αλλά θα διακρίνεται για τα δικά του επιτεύγματα, το ακριβώς αντίστροφο δηλαδή από αυτό που ισχύει σήμερα.

      Reply
  9. Πολύ ενδιαφέροντα σχόλια συμφωνώ και με τον Σωτήρη και με τον Κώστα.

    Οι νεοέλληνες ακροβατούμε συνέχεια μεταξύ μιας περηφάνιας για τους προγόνους μας απογοήτευσης γι αυτό που είμαστε σήμερα και ντροπής γιατί μπορεί να είμαστε και λίγο νόθοι. Ε λοιπόν και τι έγινε, αυτοί είμαστε.

    Ας μου δείξει κάποιος ένα λαό καθαρόαιμο να του αποδείξω ότι κάνει λάθος, γιατί τέτοιος λαός δεν υπάρχει.

    Και δηλαδή έστω ότι μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια (απ τον χρυσό αιώνα) είχαμε μείνει καθαρόαιμοι, τι έπρεπε να κάνουμε ; να απαγορεύσουμε να παντρεύονται ελλαδίτες με αρβανίτες ή βλάχους ή πόντιους ή ξένους λαούς για να μην χαλάσει το αίμα. Μα αυτό είναι φασιστικό! δεν διαφέρει πολύ από τη φιλοσοφία του Χίτλερ!

    Προσωπικά το επώνυμο μου υποδηλώνει ότι μπορεί να είμαι σλάβος από τον σλαβικό εποικισμό της ελλάδας, οι γονείς μου παππούδες και προπαππούδες ήταν επτανήσιοι, αυτούς τους σλάβους ούτε οι προπαππούδες μου τους πρόλαβαν. Σας πληροφορώ ότι είμαι και αισθάνομαι έλληνας. Έχω φίλους που είναι αρβανίτες, δηλαδή αλβανοί τόσκοι, μερικοί από αυτούς έχουν παππούδες που μιλάνε αρβανίτικα, δηλαδή μια διάλεκτο της αλβανικής γλώσσας με αρκετά ελληνικά μέσα, λοιπόν όλοι αυτοί είναι και αισθάνονται έλληνες. Στην Ήπειρο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μιλάνε βλάχικα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι ), στην Μακεδονία ποντιακά. Ε λοιπόν όλοι αυτοί είναι και αισθάνονται έλληνες. Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είμαστε αυτοί που είμαστε και κατ’ εμέ καλώς είμαστε, γιατί αυτό σημαίνει πως είμαστε δημοκράτες και δεν είμαστε φασίστες.

    Για το ότι είμαστε έλληνες δεν υπάρχει αμφιβολία. Η γλώσσα μας συνεχίστηκε μέσα στους αιώνες και είναι η μετεξέλιξη της αρχαίας, εμπλουτισμένη με λέξεις από τους κατά καιρούς κατακτητές μας. Ζούμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο σε όλη την ιστορία μας παρά τους κατακτητές μας. Οι κατακτητές από τον τόπο μας δεν μας έδιωξαν ποτέ.

    Και εδώ θα διαφωνήσω με τον Κώστα μόνο στο εξής (το οποίο έχει τη σημασία του) :
    Το νέο ελληνικό κράτος γεννήθηκε το ’21, όχι όμως και το ελληνικό έθνος.
    Γιατί παρότι τότε υπήρχαν πόλεις – κράτη, ο Θουκυδίδης αναφέρει την ονομασία Ελλάδα για να τις χαρακτηρίσει όλες μαζί, και τον πληθυσμό τους έλληνες.
    Θουκυδίδου, Ιστορία του πελοποννησιακού πολέμου, μετάφραση : Άγγελος Βλάχος

    Και για να τελειώσω, γιατί όλα τα προηγούμενα που είπα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα και να μην κουβεντιάζονται καν, αν κάποιοι σύγχρονοί μας νεοέλληνες με τις ευλογίες των νεοελληνικών κυβερνήσεων δεν μας είχαν βάλει στην τσίτα να τα συζητάμε.
    Το κλειδί σε αυτά που λέει ο Φίνλεϋ είναι οι Νόμοι. Γιατί ποιοι νόμοι; Θα μου εξηγήσει κανείς πως γίνεται ο έλληνας, με την κακή παιδεία του, μόλις πάει σε ένα δυτικοευρωπαϊκό κράτος αυτομάτως να τους σέβεται και μόλις ο άγγλος έρθει εδώ αυτομάτως να γίνεται έλληνας και να αρχίζει τα λαδώματα; Η διαφορά είναι οι Νόμοι.
    Γιατί δηλαδή, αν αύριο το πρωί αποφασίσω εγώ ο ήλιος να ανατέλλει από τη δύση, αυτός θα το κάνει;
    Δεν έχουμε σωστούς νόμους. Και πρέπει να διδαχθούμε απ τους ξένους για να φτιάξουμε, για να μην ανακαλύπτουμε τον τροχό από την αρχή. Και δυστυχώς διαπιστώνω ότι οι κυβερνητάδες μας δεν θέλουνε να αποχτήσουμε, και αφού δεν θέλουνε αυτοί, πρέπει να μάθουμε μόνοι μας εμείς πώς, ώστε να ασκηθεί κοινωνική πίεση και να αναγκαστούνε να το πράξουνε.

    Reply
  10. Φριξο

    ναι οι συζητησεις περι φυλετικης καθαροτητας δεν εχουν ιδιαιτερο νοοημα. Οπως λεει ο Κωστας, αν θελαμε να ειμαστε ανταξιοι απογονοι δεν θα επρεπε να κοιταμε τα γονιδια μας, ουτε καν την γνωση της αρχαιας ιστοριας που εχουμε, αλλα τα σημερινα κατορθωματα μας, ποσο η κοινωνια μας σημερα καταφερε να προχωρησει σε σχεση με αυτο που μας εδωσαν οι γονεις μας ή οι προπροπρογονοι μας.

     

    Ζούμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο σε όλη την ιστορία μας παρά τους κατακτητές μας. Οι κατακτητές από τον τόπο μας δεν μας έδιωξαν ποτέ.

     

    καλα, αυτο ειναι λιγο σχετικο, οι δικοι μου προγονοι εζησαν σε 3 ηπειρους (και ειμαι περηφανος για αυτο). Επισης παλιοι πυρηνες ελλεηνισμουε χουν απλα εξαφανιστει. Το θεμα οπως ειπα δεν ειναι αυτο, αλλα το ποιοι ειμαστε εμεις αυτην την στιγμ, τι καταφερνουμε, τι προσφερουμε στον πλανητη.

     

    Οσο για τους νομους, δεν ξερω αν συμφωνω ακριβως. Δεν μας λειπουν νομοι αλλα η εφαρμογη τους. Κλισε, αλλα αληθεια. Και για να εφαρμοστουν, πρεπει η κοινωνια να θελει να εφαρμοστουν. Αυτο ειναι το πρωτο πραγμα που νομιζω πρεπει να διδασκεται στα σχολεια, η τηρηση των νομων δεν ειναι προαιρετικη ουτε στην κριση του καθε Ελληναρα ποιον νομο θα εφαρμοσει και ποιον οχι.

    Reply
  11. sg Χαίρομαι που συμφωνούμε πως ασυνέχεια του έθνους δεν υπάρχει.
    Αλλά όπως λες και εσύ το θέμα δεν είναι αυτό.-

    Κατ΄ αρχήν οι νόμοι δεν δημιουργούνται από το θεό, αλλά από την ίδια κοινωνία την οποία καλούνται να εξυπηρετήσουν, ανάλογα με τις ανάγκες της.

    Άρα οι νόμοι υπόκεινται σε κριτική αμφισβήτηση και δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε ελληναρά, γερμαναρά ή αμερικαναρά αυτόν που αμφισβητεί την ορθότητα τους.

    (Να διευκρινίσω εδώ ότι όταν έγραφα να διδαχθούμε από τους ξένους δεν εννοούσα την εγκατάσταση διευθυντηρίου στην Ελλάδα (τρόικα ΔΝΤ κλπ), αλλά να “κλέψουμε” τεχνογνωσία, κάτι που δεν νομίζω άλλωστε πως το κρατούν κρυφό.
    Επίσης την αμέσως επόμενη παρατήρησή μου τη θεωρώ πλέον αφελή, αφού αποδεικνύεται με το μνημόνιο και τα νέα δάνεια που παν να πάρουν, και παρά τα γκάλοπ που δείχνουν το 80% του ελληνικού λαού να διαφωνεί, ότι αυτοί μας γράφουν κανονικά!)

    Αυτό που δεν έχω καταλάβει ποτέ είναι το πως όλοι εσείς που ζείτε στο εξωτερικό δεν έχετε κάνει την απλή παρατήρηση, ότι και να θέλεις, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να παραβείς τους νόμους έξω, άσε που δε σου πάει η καρδιά, και γκρινιάζετε συνέχεια για την δήθεν κακή φύση του έλληνα. Επιπλέον ο παραβάτης τιμωρείται. Η αγγλία αυτή τη στιγμή έχει 1 εκατ. ξένους (με κακή παιδεία) φοιτητές, και εκατομμύρια ινδούς, πακιστανούς, άραβες και κύπριους (από παλιές αποικίες), να μην αναφέρω τους καθημερινούς χιλιάδες τουρίστες του λονδίνου.
    Πως καταφέρνει και τους χωνεύει όλους αυτούς καθημερινά;

    Βεβαίως εσείς μάλλον είστε λίγο μικροί για να θυμάστε τον “πόλεμο” που γίνονταν σε κάθε στάση λεωφορείου για το ποιος θα επιβιβασθεί πρώτος, και πως αυτό άλλαξε αυτοστιγμεί όταν προστέθηκε μια μικρή μπαρούλα και ένα παγκάκι σε κάθε στάση.
    Απόδειξη του πόσο απλά και γρήγορα αλλάζει ο κόσμος!

    Το αυτό συνέβη στις τράπεζες και στα ταχυδρομεία με τα νουμεράκια και τα καθίσματα. (κι έχουμε το ικα, που πρέπει να παρουσιαστείς αυτοπροσώπως και να περιμένεις τέσσερα πατώματα ουρά, για να κλείσεις ένα ραντεβού!(λες και δεν μπορούν να εγκαταστήσουν ένα τηλεφωνητήριο)).

    Όταν οι θεσμοί και οι νόμοι σέβονται τη φύση και τις ανάγκες σου, δεν σου πάει η καρδιά να μην τους σεβαστείς και συ.
    Άλλο. Οι τόσο αναγκαίοι και όμορφοι πύργοι γραφείων, για τους οποίους μιλούσες σε κάποιο άρθρο σου, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει.(…)
    Και τώρα πάω στα τσουχτερά.
    Στη Σουηδία, η κινητή και ακίνητη περιουσία της φαλιρισμένης Ασπίς – Πρόνοια, αυτοστιγμεί κατασχέθηκε, από το κράτος (ή τον εισαγγελέα), ενώ ανοίχθηκαν (για να κατασχεθούν) και λογαριασμοί της στην Ελβετία.(…)
    Για την προστασία των προσβληθέντων πολιτών!!!
    Εδώ έπρεπε να μαζευτούν ορισμένοι προσβληθέντες ιδιώτες… να καταθέσουν μήνυση… για να δεσμευθεί (μόνο) το τμήμα της περιουσίας της που τους αφορά… και αυτό μετά από μήνες.
    Να μην αναφερθώ σε πλείστα τόσα παραδείγματα σκανδάλων που ταλανίζουν τον πολιτικό μας βίο και που με τον τρόπο της παραγραφής (καθότι παρήλθε ο χρόνος….κτλ) καταφέρνουν να μένουν ατιμώρητα. (…)
    Δηλαδή δεν θα μπορούσε, από τη στιγμή που διαπιστώνεται το αδίκημα… και μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης (ή την για οιοδήποτε λόγο αναβολή της)… ο χρόνος αυτός να μην μετράει, στην παραγραφή του αδικήματος.
    Ή ακόμα καλύτερα, ο χρόνος που μετράει, να είναι αυτός από την στιγμή που διαπράχθηκε το αδίκημα μέχρι την διαπίστωσή του. (γιατί τι φταίει ο αντίδικος αν καθυστερούν τα δικαστήρια ή αν αρρώστησε ο κατηγορούμενος!) Να δεις για πότε αποφορτίζονται τα δικαστήρια!
    Ρωτάω;;

    Reply
  12. Φρίξο,

    οι νόμοι δεν θεσπίζονται ομόφωνα από την κοινωνία, αλλά από το νομοθετικό σώμα που προκύπτει μέσω κάποιας διαδικασίας (π,χ. στην Ελλάδα μέσω εκλογών με βάση το ισχύον σύστημα). Θεμιτή είναι λοιπόν η αμφισβήτηση των νόμων από όσους διαφωνούν όταν αυτή παίρνει τη μορφή προσπάθειας αλλαγής τους μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας (π.χ. να πείσει κανείς τους συμπολίτες του για την ανάγκη αλλαγής του νόμου ώστε να εκλέξουν αντιπροσώπους που δεσμεύονται να τον αλλάξουν). Αμφισβήτηση που παίρνει τη μορφή υπακοής μόνο στους νόμους που αρέσουν στον καθένα οδηγεί σε ανομία και καταλύει στην ουσία το πολίτευμα.

    Στο ερώτημά σου για τους Έλληνες στο εξωτερικό, πρώτα από όλα ενδεχόμενα υπάρχει self-selection-bias. Δηλαδή αρκετοί από τους Έλληνες που φεύγουν το κάνουν ακριβώς διότι αντιπαθούν την ανομία που επικρατεί στην Ελλάδα, για αυτό και συμμορφώνονται στους νόμους της χώρας προορισμού. Από την άλλη υπάρχουν και τα λεγόμενα group dynamics. Δηλαδή όταν κάποιος θα βρεθεί εν μέσω μιας ομάδας στην οποία πολιτισμικά η ανυπακοή στους νόμους δεν είναι αποδεκτή είναι πιθανότερο να υπακούσει, ενώ το αντίθετο ισχύει σε περιβάλλοντα όπου η ανυπακοή στους νόμους θεωρείται αποδεκτή. Π.χ. σε Αγγλία, Γερμανία, Η.Π.Α. και αλλού θα ήταν αδιανόητο να ανάψει κανείς τσιγάρο σε κλειστό χώρο από τη στιγμή που ο νόμος το απαγορεύει, όχι μόνο λόγω των πιθανών κυρώσεων αλλά και λόγω της γενικότερης κατακραυγής. Στην Ελλάδα προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.  

    Reply
    • Χαρακτηριστικό πάντως παράδειγμα της δυναμικής που αναφέρεις στην  Ελλάδα Κώστα,  το εξής περιστατικό: Γνωστός μου καπνιστής σε μαγαζί   που όλοι κάπνιζαν προφασίστηκε οτι θέλει να βγει έξω για τηλέφωνο, ενώ ήθελε απλά να καπνίσει έξω, για να μην φανεί επιδεικτικός στην παρέα του με τη βούλησή  του να τηρήσει το νόμο.  Δεν απέφυγε βέβαια τα απορημένα βλέμματα και όχι μόνο,  όταν παρατηρήθηκε ότι δεν καπνίζει στο μαγαζί.  Ειδικά για το θέμα της κοινωνικής κατακραυγής η εντύπωσή μου ειναι οτι στην Ελλάδα αυτή  απειλεί μόνο για θέματα  που αφορούν στον ιδιωτικό βιο του ατόμου (απολύτως vulgar hobby) και όχι σε θέματα που απτονται των υποχρεώσεών του στο κοινωνικό σύνολο. Αίσθησή μου έιναι όμως ότι το σύστημα αξιών μας και τα διλήμματα αρετής  όπως τέθηκε σε κάποιο πρόσφατο άρθρο στην Αναμόρφωση είναι  θέματα που τα επανεξετάζουμε τώρα μέσα στην προσπάθειά μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο να καταλάβουμε πώς το φτάσαμε  ως εδώ και πώς θα το  σώσουμε.

      Reply
  13. Δε μου λέτε ρε παιδιά, εσείς οι Αγγλομαθείς,  sovereign state,  ξέρετε τι σημαίνει;

    Reply
    • κρατος που δεν ανηκει στην ΕΕ?

      Γιατι προφανεστατα καθε μελος εχει παραδωσει μεγαλο μερος sovereignty στην ΕΕ. Αλλα γιατι ρωτας?

      Reply
      • Κάθε μέλος έχει παραχωρήσει μικρό μέρος sovereignty αμοιβαία ή αλλιώς με τον όρο της αμοιβαιότητας (όπως λέει το σύνταγμα).

        Reply
  14. Οι νόμοι είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας μας, και δεν νομίζω ότι από τα λεγόμενα μου άφησα να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να είναι σεβαστοί. Άλλωστε οι προτάσεις μου για αλλαγή κάποιων νόμων δείχνουν ότι καταρχήν σέβομαι την ύπαρξή τους αλλιώς δε θα πρότεινα και την αλλαγή τους.

    (Μια και το θέτεις έτσι όμως…)

    Πρέπει εδώ να πούμε ότι οι νόμοι θα πρέπει να είναι σεβαστοί πρωτίστως από τους ηγήτορες αυτής της κοινωνίας.
    Ακόμα περισσότερο το σύνταγμα κάθε χώρας, όπως και αυτής, είναι πάνω από τους νόμους, είναι ο θεμέλιος λίθος των νόμων και φυσικά η καταστρατήγησή του μπορεί να είναι και λόγος κατάλυσης της δημοκρατίας μας.
    Όταν δε πρόκειται για τόσο θεμελιώδεις αρχές του όπως η εθνική κυριαρχία, εδώ ίσως δεν έχουν άδικο όσοι μιλούν για ουσιαστική κατάλυση του πολιτεύματος.
    Βεβαίως την έννοια εθνική κυριαρχία έχουν κατορθώσει να την διαφθείρουν τόσο πολύ, βάζοντάς την συχνά στο στόμα τους, οι πολιτικοί μας που να την κάνουν αγνώριστη.
    Όμως για δέστε και στην αγγλική wikipedia τι σημαίνει sovereign state (= κυρίαρχο κράτος) και ποιες είναι οι κατηγορίες των states (= κρατών). Υπάρχουν τα κυρίαρχα, τα ομόσπονδα (federal) και οι ηγεμονίες (hegemonies) στα οποία η κυριαρχία ανήκει σε άλλο κράτος. Και δέστε τι καταφέραμε εμείς με την «δανειακή σύμβαση», να σπείρουμε την κυριαρχία μας όπου γης, κατά 110 δις ευρώ.

    Γνωρίζουμε όλοι ότι τα ομόλογα αποτελούν γι αυτόν που τα αγοράζει «επένδυση» όπως οι μετοχές.
    Δεν είδα η αμερικανική κυβέρνηση να δανείζεται για να αποζημιώσει τους έλληνες που επλήγησαν από τα τοξικά ομόλογα των τραπεζών της, ούτε τις ίδιες τις τράπεζες να το πράττουν. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί το κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Βεβαίως ελληνικές τράπεζες έχουν αγοράσει μεγάλο μέρος των ομολόγων το ίδιο και ευρωπαϊκές.
    Ας προστατέψουμε λοιπόν πρώτα τον εαυτό μας, μετά τους ευρωπαίους φίλους μας και ας μεταθέσουμε σε χρόνο ( Χ ) την αποπληρωμή όλων των άλλων. Όπως άλλωστε έπραξαν και αυτοί που πρωτίστως δημιούργησαν αυτή την κρίση. Όπως άλλωστε έπραξε και η Ισλανδία.

    2ον οι απρόσωποι νόμοι υπάρχουν για να βγάζουν από τη δύσκολη θέση τους έχοντες εξουσία, όποιας μορφής. Το διορίζειν υπαλλήλους δεν έπρεπε να επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή του βουλευτή αλλά σε απρόσωπο νόμο (ο οποίος θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την ισονομία, όπως ασεπ).
    Θεωρώ λοιπόν τα πρόσφατα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συκοφαντική δυσφήμηση.

    3ον Τι συμπεράσματα νομίζεται ότι προκύπτουν από το σφυγμό της αναμόρφωσης. Παρά την πρώτη εντύπωση που έχει κανείς ότι έχει επικρατήσει το ναι, στην ουσία έχει επικρατήσει το όχι με 56 ψήφους έναντι 43 του ναι, και κατά ποσοστό 50% έναντι 36%.
    (Πέρα από το ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε δεν είναι έγκλημα ο καθένας να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει αυτόν που αγαπά πιο πολύ.) Απλώς όπως είπα οι απρόσωποι νόμοι δεν θα έπρεπε να του δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

    4ον Τα περί καπνίσματος τα θεωρώ ανάξια λόγου, (κάτι σαν την εποχή της ποτοαπαγόρευσης), την υπεξαίρεση χρημάτων του ελληνικού λαού από τους διαχειριστές τους όμως όχι. (Προσωπικά τυγχάνω καπνιστής και δεν καπνίζω στα μαγαζιά διότι σέβομαι το ότι μαζί με μένα μπορεί να τιμωρηθεί και ο ιδιοκτήτης χωρίς να φταίει.)

    Reply
    • τι να σχολιασουμε ρε Γιαννη, πολλα τετριμμενα γεγονοτα μπλεγμενα με σαχλαμαρες και μπολικη συνωμοσιοθεωρια. Παρεπιμπτοντως το γεγονος οτι δεν διδασκονται βασικα γεγονοτα για το τραπεζικο συστημα στο σχολειο (οπως αναφερει το βιντεο) ειναι σωστο. Αλλα δεν ειναι φυσικα καμμια συνωμοσια αλλα το αναποδο:

      τα σχολεια δυστυχεστατα δεν διδασκουν αρκετα οικονομικα εξαιτιας ακριβως των πιεσεων ατομων οπως αυτα που εκαναν το βιντεο, που δυσπιστουν προς την οικονομικη επιστημη κτλ

      Reply
      • Το οτι ειναι συνωμοσιολογια δεν ειχα καμια αμφιβολια (βλ σχολια μου παραπανω). Το θεμα ειναι πως ανησυχω οταν ακουω τους γυρω μου να ενστερνίζονται βιντεο τυπου Zeitgeist χωρις κριτικη σκεψη. Αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι το πως δουλευει το χρηματοπιστωτικο συστημα στο εξης παραδειγμα που μου  λενε. 10 ατομα εχουν απο 10 ευρω οπου το 1 ευρω απο το καθενα ειναι δανεισμενο απο την κεντρικη τραπεζα. επειδη λεει αυτο εχει τοκο ειναι μαθηματικα αδυνατο να ξεπληρωσουν ολοι. αρα αργα η γρηγορα ολοι θα χασουν.
        Η δικια μου αισθηση ειναι πως κατα καποιο τροπο το συστημα εχει τον παραγοντα αναπτυξη. Δηλαδη τελικα αυτο που μπορει να γινει ειναι να ξεχρεωσουν ολοι απλα αυξανοντας την παραγωγη και ετσι το χρημα που κυκλοφορει θεωρητικα να ειναι περισσοτερο απο το αρχικο δανειο. Αλλά αυτό που ήθελα να ρωτησω ειναι πως αυτο μεταφραζεται στην πραξη στο παρον συστημα.
        Ευχαριστω.

        Reply
        • 10 ατομα εχουν απο 10 ευρω οπου το 1 ευρω απο το καθενα ειναι δανεισμενο απο την κεντρικη τραπεζα. επειδη λεει αυτο εχει τοκο ειναι μαθηματικα αδυνατο να ξεπληρωσουν ολοι.

          δεν το καταλαβα αυτο

           

          Reply
          • Βασικα θα περιγραψω το εξης ακραιο παραδειγμα:
            Δεκα ατομα χρωστανε απο 10 ευρω στην τραπεζα και αυτη ειναι ολη τους η περιουσια. Τα δανεια ειναι με τοκο. Μαθηματικα ειναι αδυνατο να ξεπληρωθουν ολα τα δανεια αφου χρειαζονται παραπανω λεφτα από αυτα που κυκλοφορουν.
            ετσι ενας ενας χρωκοπει.

            Reply

Leave a Comment