Η κριση της Παναθας

Η συνεχιζομενη παρακμη της ιστορικοτερης ελληνικης ομαδας πρεπει να σταματησει. Ιδου μια προταση: να σταματησουν οι ομαδες να λειτουργουν σαν τσιφλικια και να αρχισουν οι φιλαθλοι να συμμετεχουν

Ναι, φυσικα ειμαι Παναθηναϊκος, οπως και καθε φυσιολογικο παιδι στο μερος που γεννηθηκα (Πεδιο του Αρεως, κανα δυο χιλιομετρα απο το ιστορικο γηπεδο της Λεωφορου). Και μπορει να απεχω αρκετα απο το γιγνεσθαι στο ελληνικο ποδοσφαιρο (η βια, το κακο θεαμα και η λέρα δεν με ελκυουν ιδιαιτερα), αλλα η καταντια της ομαδας σημερα δεν μπορει να αφησει κανενα φιλο της ομαδας αδιαφορο.

Μια ομαδα σαν τον Παναθηναϊκο δεν ειναι ενας απλος αθλητικος συλλογος, ειναι μερος της συλλογικης ταυτοτητας εκατομμυριων ανθρωπων. Λιγα πραγματα εχουμε σε αυτην την πολη που μας φερνουν κοντα. Το κυκλοφοριακο, η συνεχης ενταση στους δρομους, τα σκουπιδια, η αγενεια και η μιζερια χαρακτηριζουν αυτην την πολη και δηλητηριαζουν τις σχεσεις των πολιτων. Οι κοινες γιορτες δεν ειναι πολλες, οι εμπειριες που ενωνουν τους Αθηναιους δεν ειναι αρκετες.

Το εχω παρατηρησει συστηματικα, καθε πολη χρειαζεται ενα δυνατο συμβολο για το οποιο να ειναι περηφανοι οι πολιτες, ενα θεσμο, κατι που να την χαρακτηριζει. Μια καλη ομαδα ποδοσφαιρου μπορει να κανει καθε πολιτη περηφανο, μπορει να φερνει νεους και γερους, νεοφερμενους μεταναστες και γηγενεις, Ελληνες και μη να πανηγυριζουν τα ιδια πραγματα. Το ειδα πολυ παραστατικα στην Βαρκελωνη οταν η Μπαρσα πηρε το ευρωπαϊκο, Καταλανοι εθνικιστες, Ανδαλουσιανοι μεταναστες και ασχετοι τουριστες γιορταζαν μαζι. Το ειδα και σε μια σχετικα αγνωστη πολη του Οχαϊο (Columbus) που εχει αποκτησει ιδιαιτερη ταυτοτητα μονο και μονο χαρη στην κολλεγιακη της ομαδα, Ohio state Buckeyes. Μια ομαδα που κανει καθε κατοικο περηφανο και προσθετει στην συνοχη της πολης*.

Θα προτιμουσα προσωπικα οι Αθηναιοι να ειμαστε περηφανοι για ενα σπουδαιο πανεπιστημιο ή ενα διεθνους κλασης Μουσειο Μοντερνας Τεχνης. Αλλα αυτο δεν περιμενω να γινει ουτε να ενδιαφερει πολλους. Αντιθετα μια ομαδα ποδοσφαιρου μπορει να το πραγματοποιησει. Μετα το Ευρωπαϊκο που κερδισε η Ελλαδα ειδα παιδια μεταναστων με φανελες τις Εθνικης. Ισως ειναι ο αθλητισμος η καλυτερη συνταγη για να ενταχθουν στην κοινωνια μας. Ο Παναθηναϊκος μπορει με παρομοιο τροπο να κανει πολλους Αθηναιους περηφανους. Ειναι η παλαιοτερη μεγαλη ομαδα (γιορταζουμε 100 χρονια φετος),με την καλυτερη ευρωπαϊκη καρριερα, ενας πραγματικος θεσμος στον ελληνικο πρωταθλητισμο.

Για καποιον περιεργο λογο ομως, η διοικηση και οργανωση της ομαδας ειναι προσωπικο φεουδο 2-3 ανθρωπων, των ιδιοκτητων. Αν ενδιαφερονται, η ομαδα παει καλα, αν οχι μαραζωνει. Αυτο νομιζω ειναι και το μεγαλο, βαθυ προβλημα του αθλητισμο, οι ομαδες λειτουργουν σαν τσιφλικια. Η προταση καποιων νεων ενδιαφερομενων (με οργανωτη τον κ. Βγενοπουλο της Μαρφιν) να εισελθουν στην ομαδα, δεν λυνει αυτο το προβλημα, το τσιφλικι απλα περναει απτα χερια τους ενος στα χερια του αλλου αλλα το συστημα δεν αλλαζει.

Αυτο που χρειαζεται ειναι η συμμετοχη των πραγματικων φιλαθλων. Στην Βαρκελωνη ο προεδρος της Μπαρσα εκλεγεται απο ολα τα μελη της ομαδας. Νομιζω, χωρις ιδιαιτερη υπερβολη, οι εκλογες της Μπαρσα ειναι πιο σημαντικες για τον κοσμο απτην εκλογη του δημαρχου της Βαρκελωνης! Θα ηταν ευχης εργο αν ο προεδρος του Παναθηναϊκου (και των αλλων ομαδων) λογοδοτουσε στο ευρυ φιλαθλο κοινο, αντι να εχουμε μονο 50-100 χουλιγκανια να ακουγονται. Αλλα μια και αλλαγες τετοιας κλιμακας δεν ειναι ευκολο να γινουν, εχω μια απλη εφαρμοσιμη προταση:

Οι φιλοι των ομαδων να κανουν εναν συλλογο που να μαζευει χρηματα καθε χρονο για τους 2-3 καλυτερους παικτες της ομαδας, οπως τους κρινουν ολοι οι φιλαθλοι σε ανοιχτη ψηφοφορια. Αυτα τα λεφτα θα πηγαινουν κατευθειαν απο τον συλλογο στους παιχτες, χωρις να αναμιγνυεται κανενας προεδρας (με α), μανατζερ ή αλλος μεσαζων. Ποσο σημαντικο μπορει να ειναι το εφεκτ? Ας υποθεσουμε οτι η Παναθα εχει 2,5 εκατομμυρια οπαδους. Προσωπικα, ενω δεν παταω στο γηπεδο ακομα και οταν ειμαι στην Ελλαδα, θα εδινα ανετα 10-20 ευρω για να παρει ο Παναθηναϊκος κανεναν σοβαρο παιχτη. Αν ειμαι εστω και λιγο αντιπροσωπευτικος, μιλαμε για 10-20 εκατομμυρια ευρω μπονους για τους παιχτες.

Τα λεφτα που θα μαζεψουμε ετσι, δεν ειναι βεβαια αρκετα για εναν Ροναλτινιο. Αλλα ισως ειναι αρκετα για να παρουμε καναν παιχτη της προκοπης, θα ειναι ισως αρκετα για να ξεφυγουμε απο το τελμα και να μπουμε σε ενα θετικο σπιραλ καλυτερων παιχτων, καλυτερων αποτελεσματων, μεγαλυτερων εσοδων, περισσοτερων οπαδων κτλ Ισως μια τετοια κινηση ειναι αυτο που χρειαζεται για να αρχισει επιτελους το ευρυ κοινο να συμμετεχει και να στηριζει αμεσα τις ομαδες που αγαπα, να τις παρει πισω απο τους αδιαφορους προεδρες και τους αμυαλους χουλιγκανους…

*Επισης εντυπωσιακο ειναι το πως η ομαδα εχει φανατικους οπαδους που γεμιζουν τις 103.000 θεσεις του γηπεδου, αλλα δεν συνανταμε ποτε βια!

4 thoughts on “Η κριση της Παναθας”

  1. πάω στοιχημα πως θα ενδιαφερθούν 40-50 χιλιάδες άρα θα μαζέψετε ( δεν είμαι ΠΑΟ, αλλά με ενδιαφέρει το θέμα , καθώς επί χρόνια εμάς τους παοκτζηδες μας τουμπανιάζουν με τα λαικής βάσης )1 εκ € το χρόνο. στην υγειά σας , τα βάζουν και οι τσιφλικάδες. το έκαναν οι αρειανοί με μια λέσχη φίλων και τα αποτελέσματα πενιχρά ( δε γνωρίζω τι γίνεται στην ΑΕΚ ). μου θυμίζει πάντως η ιδέα τα δώρα που δήθεν κατά εποχές κάνουν 3οι στις ομάδες , πχ μελισσανίδης κλπ .το θέμα είναι μια και η μπαρτσα αποτελεί όντως πρότυπο ( υπάρχει όμως και πόλη με κοινωνικό ιστό συνεκτικό ), να υπάρξει πραγματική δημοκρατική εκπροσώπηση, αποδοχή ( αυτό που οι νομικοί ονομάζουν νομιμοποίηση )από την κοινωνία και διαφάνεια . περαιτέρω απαιτείται και σοβαρή εκπροσώπηση ( πχ όχι πρόεδρος ο σαραβάκος ή ο νικολαίδης κλπ )και πολυετή και σοβαρή αντιμετώπιση

    Reply
  2. Αφού το γυρίσαμε στο οπαδιλίκι, θα σου πω ότι είναι δύο τα βασικά σου σφάλματα Σώτο. Πρώτον, η αγορά καλών ποδοσφαιριστών δεν εξαρτάται μόνο από τα χρήματα. Ένας Ροναλντίνιο δεν έρχεται στον ΠΑΟ ακόμα και με τα δεκαπλάσια απ’ όσα θα του έδινε η Μπάρτσα. Κατ’ αρχάς, δεν έρχεται διότι θα παίζει με συμπαίκτες τον Βύντρα και τον Σέριτς και δε θα πετύχει τίποτα. Δεύτερον, διότι θα παίζει με αντιπάλους τους Μενδρινούς αυτού του κόσμου που μόλις τους κάνει ρόμπα ένας πιτσιρικάς πάνε να του κόψουν το πόδι. Τρίτον, διότι οι Κασναφέρηδες τούτου του κόσμου δεν αποβάλλουν τους Μενδρινούς τούτου του κόσμου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η καριέρα των ποδοσφαιριστών.

    Αλλά ας υποθέσουμε ότι μαζεύουμε πολλά λεφτά και φέρνουμε κι άλλους καλούς παίχτες αποκτώντας κάποιες ελπίδες για ακόμα καλύτερες μεταγραφές. Πατάει, λοιπόν, το κουμπάκι του DVD player ο κάθε βιρτουόζος άσος και βλέπει ότι ο ΠΑΟ παίζει στο κοτέτσι της Λεωφόρου που είναι χειρότερο μόνο απο 2-3 ελληνικά γήπεδα. Ακόμα χειρότερα, βλέπει ότι ακόμα και το ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκη είναι χωράφια επι των οποίων η μπάλα γκελάρει σαν τρελή και οι παίχτες σκοντάφτουν στις λακούβες. Γυρίζει η κάμερα στις κερκίδες και βλέπει ο άνθρωπος 500 ανθρώπους στο Περιστέρι, 1500 στην Ξάνθη, 700 στον Ηρακλή και την Καλαμαριά κοκ. Στη Λεωφόρο βλέπει 5000, εκ των οποίων οι 3000 γκρινιάζουν και οι υπόλοιποι 2000 βρίζουν χυδαία τη διοίκηση και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους. Που και που φυσικά, πέφτει και κανένα μπουκαλάκι. Η δε ποιότητα τυ ποδοσφαίρου τραγική: οι μισές ομάδες τουλάχιστον παίζουν με 11 πίσω από το κέντρο – οι 7 εκ των οποίων μέσα στην περιοχή. Οι πραγματικά καλοί παίχτες δύσκολα έρχονται, λοιπόν. Συνεπώς, υπάρχει ένα πλαφόν στο πόσα χρήματα μπορεί να ρίξει ο κάθε επιχειρηματίας στις ΠΑΕ: πάνω από αυτό το όριο, δεν υπάρχει καμμία διαφορά όσα κι αν είναι διατεθειμένος να ξοδέψει κανείς.

    Από την άλλη, πρέπει να καταλάβουμε ότι το οι ποδοσφαιρικές ομάδες μπορεί να είναι εταιρίες, αλλά δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως τέτοιες. Ασφαλώς, δεν αναφέρομαι στις χρήσεις των γηπέδων, την εκμετάλλευση του σήματος κλπ αλλά στην αγωνιστική λειτουργία του κλαμπ. Εν ολίγοις, κάποιος πρέπει να αποφασίζει ποιος είναι ο παιχταράς, ο προπονηταράς κλπ. Ακόμα χειρότερα, ο κάθε παικταράς δεν είναι απαραίτητα ο κατάλληλος για κάθε ομάδα. Τέλος, το σύστημα λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο που καταδικάζει κάθε προσπάθεια αποφυγής μανατζαρέων και παραγόντων. Ποιος, λοιπον, θα πάει στη Λανούς να μάθει σε τι ποσοστό ανήκει στην ομάδα ο Γκολέντεζ ντι Παίκταρο και τι ποσοστό διεκδικούν τράπεζες, άλλες ομάδες, μάνατζερ κλπ; Ακόμα και στην Μπαρτσελόνα -με τους τόσους οπαδούς, την ιδιαίτερη παράδοση και τις πολιτικές ιδιαιτερότητες- κάποιος τύπος βάζει υποψηφιότητα, υπόσχεται τον Α ή τον Β και μετά φέρνει τον Γ. Μέχρι τις επόμενες εκλογές οι οπαδοί ανέχονται τον Γ που δεν ήθελαν και κουνάνε μαντηλάκια για το κρυολόγημα. Φυσικά, υπάρχουν τρόποι να στηρίζουν οι οπαδοί την ομάδα οικονομικά και να μεγαλώνει η επιχείρηση. Αλλά, όπως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα σήμερα, θα έρχεται ο κάθε Μπελούσι, θα μας λένε ότι δαπανήθηκαν 8 μύρια για το 50% των δικαιωμάτων ενός παίκτη που δεν ήξερε κανείς και θα το πιστεύουμε κιόλας!

    Reply
  3. donald νομιζω οτι αν γινει σωστα, με καποια γνωστα ατομα να το διαφημιζουν (τοσοι γνωστοι Παναθηναϊκοι υπαρχουν ρε παιδι μου) θα ητα αρκετα πανω απο 50.000 οι ενδιαφερομενοι. Το προβλημα ειναι οτι τετοια πραγματα συνηθως συνδεονται με την φανατιλα, με συνδεσμους κτλ Προσωπικα σε συνδεσμο χουλιγκανων δεν θα εδινα ουτε λεπτο. Αλλα αν υπηρχε ενας συλλογος με ξεκαθαρο καταστατικο και μια σελιδα στο Ιντερνετ να κανω μια δωρεα μεσω paypal, θα τα δινα ναι.

    Κατα τα αλλα συμφωνω βεβαια στο να υπαρχει ψηφοφορια για τον προεδρο και να συμμετεχει καθε φιλαθλος. Αλλα αυτο δεν ειναι στο χερι μας να γινει…

    Κωνσταντινε
    δεν ειμαι σιγουρος ποιος ειναι ο Μενδρινος ή ο Κασναφερης, αλλα συμφωνω βεβαια οτι η γενικη ποιοτητα του πρωταθληματος μετραει για τις μεταγραφες. Ομως η προταση μου μπορει να ανεβασει το γενικο επιπεδο. Ας πουμε, το οτι πανε λιγοι θεατες και ειναι χουλιγκανοι εχει αμεση σχεση με ολα τα αλλα.

    Πιστευω οτι στον πρωταθλητισμο υπαρχουν δυο θεσεις ισορροπιας και ειναι δυσκολο να πας απο την μια στην αλλη. Στην μια τα γηπεδα γεμιζουν χουλιγκανους, οι χουλιγκανοι διωχνουν τους οικογενειαρχες, τα εσοδα πεφτουν, το θεαμα χαλαει, οι χουλιγκανοι τσαντιζονται περισσοτερο και το ολο πρωταθλημα ειναι απλα μια δικαιολογια για συναντησεις ξυλοκοπηματος. Ας ονομασουμε αυτην την ισορροπια Ελλαδισταν.
    Στην αλλη ο κοσμος συμμετεχει, πληρωνει δωρεες για την ομαδα, το θεαμα ανεβαινει, ο κοσμος παει στο γηπεδο, οι χουλιγκανοι περιθωριοποιουνται, η ομαδα αποκτα νεους οπαδους και σε αλλες χωρες, υψηλοτερα εσοδα, καλυτερο θεαμα κοκ Ας ονομασουμε αυτην την ισορροπια Πριμερα Διβισιον.

    Ελπιζω οτι η συστηματικη συμμετοχη φιλαθλων σε μια ομαδα, καταρχην με δωρεες και στην συνεχεια με επισκεψεις στο γηπεδο μπορει να μας παει απο την μια ισορροπια στην αλλη, αργα αλλα σταθερα που λεν. Λετε οτι 1 ή 5 εκατομμυρια δεν κανουν διαφορα? Εγω λεω οτι κανουν, αν πεφτουν καθε χρονο. Φερνουν λιιιγο καλυτερους παιχτες, αυτοι φερνουν λιιιγο καλυτερο θεαμα, λιιιγο περισσοτερους θεατες, λιιγο υψηλοτερα εσοδα κοκ Και βεβαια ελπιζω οτι αν οι φιλαθλοι αρχισουν να δινουν λεφτα, θαρχισουν να ενδιαφερονται περισσοτερο και για διοικητικα ζητημα, θα στματησει η εξαρτηση των ομαδων απο τους συνδεσμους χουλιγκανων κτλ

    πρέπει να καταλάβουμε ότι το οι ποδοσφαιρικές ομάδες μπορεί να είναι εταιρίες, αλλά δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως τέτοιες. Ασφαλώς, δεν αναφέρομαι στις χρήσεις των γηπέδων, την εκμετάλλευση του σήματος κλπ αλλά στην αγωνιστική λειτουργία του κλαμπ. Εν ολίγοις, κάποιος πρέπει να αποφασίζει ποιος είναι ο παιχταράς, ο προπονηταράς κλπ.

    μα εδω νομιζω οτι η παραλληλη με μια επιχειρηση ειναι τελεια! Μαλιστα με μια οικογενειακη επιχειρηση που καποτε αποχωρει ο ιδρυτης. Λοιπον, οι κληρονομοι και λοιποι μετοχοι, αν ενδιαφερονται για την εταιρεια δεν προσπαθουν να την διοικησουν μονοι τους. Προσλαμβανουν εναν ειδικο. Ετσι και με την ομαδα, οι φιλαθλοι ψηφιζουν καποιον προεδρο που να εχει εμπειρια, ο προεδρος διαλεγει εναν προπονητη κτλ

    Reply
  4. νεο: η νυν διοικηση του Παναθηναικου αρνειται την συμμετοχη νεων εταιρων.

    Νομίζω ότι το μέλλον του Παναθηναϊκού το έχει εγγυηθεί το πρόσφατο παρελθόν του. Ολα αυτά τα χρόνια, υπάρχει μια πολύ σταθερή διοικητική λειτουργία. Οταν θέλουμε να πάρουμε έναν ποδοσφαιριστή, τον παίρνουμε.

    φανταζομαι λοιπον δεν θελανε να παρουν σοβαρους παιχτες και προπονητες εδω και μια δεκαετια…

    Reply

Leave a Comment