Παλι τα ιδια, παλι κινδυνευουμε απο ελεγχους στην κινηση κεφαλαιων, κατασχεση καταθεσεων ή ακομα και εξοδο απο την Ευρωζωνη. Αυτα δεν τα λεω για να κινδυνολογησω, δεν θα επιχειρηματολογησω καν σχετικα, αλλα επειδη με ρωτανε πολλοι που αισθανονται τετοιο κινδυνο τι να κανουν*. Ακομα και αν οι αλλοι νομιζουν οτι ειναι βρεγμενοι και δεν φοβουνται την βροχη, οι πιο προνοητικοι απο μας ψαχνουν για αδιαβροχο. Θα προσπαθησω λοιπον να δωσω μια καλη, φιλελληνικη, φιλοευρωπαϊκη και φιλικη στην τσεπη επενδυτικη συνταγη. Ολα οσα πω βεβαια, με την σαφη προειδοποιηση οτι δεν φταιω αν χασετε λεφτα, εκτιμησεις κανω, βασισμενος στην ιδια πληροφορια που εχουμε ολοι μας.
Ποιος να επενδυσει
Αν εχει καποιος πανω απο 2000-5000 ευρω στην τραπεζα και δεν τα χρειαζεται αμεσα, πρεπει να σκεφτει τις επενδυτικες του επιλογες (ναι και με πεντε χιλιαρικα μπορεις να κανεις επενδυσεις και να αυξησεις το κεφαλαιο σου). Σε καμμια εποχη δεν ειναι η εξυπνοτερη επενδυση να τα’χεις ολα σε καταθεσεις, σημερα με τα αστεια επιτοκια καταθεσεων και τους κινδυνους που αναφερα, ειναι ακομα πιο χαζο.
Πως να επενδυσει
Η αποσυρση των καταθεσεων και απλα φυλαξη σημαντικων ποσων σε ρευστο καπου στο σπιτι, δεν ειναι απλα γελοια (2015 εχουμε!), δεν ειναι απλα μη προσοδοφορα, δεν σε κανει απλα στοχο για ληστες, αλλα ειναι και αντικοινωνικη.
Ανθελληνικη και προδοτικη θα την ελεγαν οι ανυποτακτοι οπαδοι της υπερδιαπραγματευσης, αλλα αυτοι ειναι απασχολημενοι να κρυβουν τα λεφτα τους σε απορροφητηρες, οποτε μπορουμε να τα πουμε λιγο πιο ησυχα μεταξυ μας, χωρις κορωνες.
Αντικοινωνικη γιατι αν παρουμε ολοι τα λεφτα μας και τα κρυψουμε σπιτι, απο την μια θα αυξηθουν οι διαρρηξεις επιπλεον 7450%, απο την αλλη θα καταρρευσει εντελως το τραπεζικο συστημα, αρα και οσοι εξαρτωνται απο αυτο, αρα ολες οι επιχειρησεις, αρα ολοι μας. Δεν αστειευομαι καθολου.
Το να στειλεις τα λεφτα στο εξωτερικο, στην Ελβετια ή τον Καναδα (το ακουσα κιαυτο), σε απαλλασσει ισως απο τον κινδυνο ληστειας, αλλα σε εκθετει σε συναλλαγματικο και πιθανως φορολογικο κινδυνο. Και πολυ σημαντικο, ειναι ηθικα το ιδιο μεμπτο με το να τα βαζεις κατω απτο στρωμα, το ιδιο καταστροφικο για την οικονομια. Ποντικια που την κοπανανε απο το βυθιζομενο πλοιο κτλ.
Και τι να κανω ρε ΣΓ, να χασω τα λεφτα μου, που με τοσο φοροδιαφυγη, εισφοροδιαφυγη, αποκρυψη ΦΠΑ και ευρωπαϊκα δανεικα κοπο εβγαλα? Οχι, δεχομαι οτι το κινητρο της επιβιωσης ειναι δυνατο. Αν λοιπον αισθανεσαι την αναγκη να εξασφαλιστεις, ακομα και με ζημια για το τραπεζικο συστημα, υπαρχουν λυσεις που κρατανε τα κεφαλαια στην Ελλαδα, και ισως σε παραγωγικοτερους κλαδους.
Παρε ομολογα ή μετοχες!
Η συντηρητικοτερη επιλογη ειναι να παρεις ομολογα αλλων χωρών της ευρωζωνης, πχ Γερμανιας ή ακομα και Ιταλιας. Στον βαθμο που τα παρεις μεσω ελληνικης τραπεζας, την ενισχυεις λιγο, χωρις να εχεις σχεδον κανενα επενδυτικο κινδυνο. Οσο μενουμε στο ευρω, τα λεφτα ειναι στο ιδιο νομισμα, αν βγουμε θα παραμενουν σε ευρω. Και αυτες οι χωρες πολυ μα πολυ δυσκολα χρεοκοπουν.
Μια πιο εξυπνη και φιλελληνικοτερη επιλογη, ειναι να παρεις μετοχες ελληνικων επιχειρησεων που ειναι εξαγωγικες. Αν μια εταιρεια πχ εξαγει στην ευρωζωνη 95% της παραγωγης της, η μετοχη της (οσο δεν την κρατικοποιουν ή υπερφορολογουν) ειναι αμεσα συνδεδεμενη με το ευρω. Αν παμε στην δραχμη και υποτιμηθει η δραχμη 50%, η μετοχη της εταιρειας σχεδον αυτοματα θα ανεβει 200%. Τα χρηματα σου παραμενουν ασφαλη, συνδεδεμενα με το ευρω. Και παραμενουν στην Ελλαδα, στηριζουν μια παραγωγικη επιχειρηση, δημιουργουν θεσεις εργασιας και επιβραβευουν την Ελλαδα της δημιουργιας και της παραγωγης.
Τελος, αν καποιος αισθανεται τολμηρος, μπορει να παρει μετοχες που ειναι συνδεδεμενες με την εγχωρια οικονομια, ελπιζοντας οτι ολα αυτα που γινονται σημερα ειναι σε μεγαλο βαθμο πανικος, και θεωρωντας οτι ακομα και με τα σημερινα τους, χαμηλα κερδη, οι ελληνικες μετοχες ειναι πολυ υποτιμημενες. Οποιος αγορασε ρωσικες μετοχες σε καταστασεις παρομοιες με τις σημερινες, εβγαλε λεει 14 φορες τα λεφτα του. ΟΚ, μπορει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατικοποιησει την εταιρεια (ειδικα τις τραπεζες!) και να χασετε τα παντα.
Πληρης αποκαλυψη, ντισκλοουζουρ που λεμε, εγω με τα ελαχιστα ψιλα που εχω, αγορασα μετοχες Εθνικης για υψηλο ρισκο και λεω να αγορασω και Φολι Φολι (που εχει τρομερες πωλησεις σε Κινα και Ιαπωνια) για εξασφαλιση.
Αυτα, ο καθενας ας ενημερωθει και ας πραξει για τον εαυτο του.
—————————
*Με το ενα χερι ψηφιζουν ΣΥΡΙΖΑ και με το αλλο αποσυρουν τις καταθεσεις τους απο τις τραπεζες, σχιζοφρενεια, τι να πω.
———
Και μια ιστοριουλα γιατι να μην κρυβεις λεφτα στο σπιτι:
During the 1970’s when inflation was rising in Israel and holding foreign currency beyond small amounts was generally illegal people hid dollars under floor tiles. Then there is the (probably apocryphal) story of someone who hid them in the freezer, stuffed inside chickens. One day there was a black-out, the chickens thawed and his wife threw them out.
– Υπάρχουν καταθετικοί λογαριασμοί σε ευρώ.
– Φορολογικό κίνδυνο για ποιο λόγο;
Αν ο καπετάνιος απειλεί πως θα ανατινάξει το πλοίο γιατί ακριβώς να μείνουν μέσα τα ποντίκια;
Δεν βλέπω ουδεμία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις καταθέσεις στο εξωτερικό.
Δεν μπορείς να γνωρίζεις πως θα επηρεαστούν οι εξαγωγές των συγκεκριμένων εταιριών από την έξοδο ή/και την χρεωκοπία. Μεγάλο μέρος του τζίρου τους μπορεί να προέρχεται από το εξωτερικό ωστόσο αυτό μπορεί να μην ισχύει για τις πηγές χρηματοδότησης τους! Η απότομη παύση της χρηματοδότησης τους από τις χρεοκοπημένες Ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να στοιχίσει σημαντικά στις συγκεκριμένες εταιρίες. Επιπλέον οι προμηθευτές ενδέχεται να κόψουν οριστικά τις πιστώσεις. Μιλάμε για παράγοντες κινδύνου που έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα πραγμάτωσης που δεν λαμβάνεις υπόψιν.
Και γιατί να τις αγοράσει τώρα και όχι μετά την έξοδο κατά την οποία η υποτίμηση θα είναι πολύ υψηλότερη; Επιπλέον ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως οι συγκεκριμένες εταιρίες (που μπορεί να έχουν οφειλές σε ξένα νομίσματα αλλά έχουν έσοδα στο υποτιμημένο εθνικό!) μετά την έξοδο από το εθνικό νόμισμα δεν θα χρεοκοπήσουν;
Αντικοινωνική, γιατί; (όσον αφορά τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς, συμφωνώ) Η διακίνηση και η διαχείριση του ιδιωτικού κεφαλαίου δεν επαφίεται στην ατομική βούληση του κατόχου του; Δεν αναφερόμαστε σε δημόσιο, αλλά σε ιδιωτικό χρήμα.
Αντικοινωνικές είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων για διαγραφή των δανείων ιδιωτών (απόρων μεν, δανειοληπτών δε, κατόχων δηλαδή ξένου πλούτου): συνιστούν τιμωρία των νοικοκυραίων και των συνετών.
Αντικοινωνική ήταν η άμετρη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες με αέρα πατέρα ελέγχους σε ιδιώτες ή ακόμα χειρότερα σε επιχειρηματίες τα προηγούμενα χρόνια: με τις καταθέσεις όλων μας έγιναν μάγκες μικρο- ή μεγάλοαετονύχηδες.
Αν όλοι αποφασίσουν ν’αποσύρουν τις καταθέσεις τους, οι τράπεζες καταρρέουν. Αυτός είναι ο λεγόμενος τραπεζικός πανικός. Δεν απαγορεύεται προφανώς, αλλά το ηθικό πρόσημο της ανάληψης, επειδή έχει αρνητικές συνέπειες στους συμπολίτες του δράστη, δεν μπορεί να είναι θετικό.
Εννοείς το 80% των πολιτών που βάσει των δημοσκοπήσεων επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης εκείνης που κάνει τα πάντα, εντελώς άκομψα μάλιστα και χωρίς να κρατά καν τα προσχήματα, για να φέρει τον Αρμαγεδδώνα, όπως είπε και ο Βαρουφάκης; Συγγνώμη, αλλά όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν.
Αντικοινωνική πράξη (αλητεία για μένα) είναι όταν όλοι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης (Τσακαλώτος, Σταθάκης, εσχάτως και η Βαλαβάνη) αλλά και τα παπαγαλάκια τους (Λαζόπουλος) έχουν προ πολλού βγάλει τα λεφτά τους έξω.
Και υπό αυτό το καθεστώς μπορώ να καταλάβω πχ τον μικροεπαγγελματία (που φοβάται ότι αν συμβεί κάτι αντίστοιχο με την Κύπρο θα ξεμείνει από ρευστό και δεν θα μπορεί να κινηθεί) όταν σπεύδει να σηκώσει από την τράπεζα τα 3-5 χιλιάρικα για να τα κρύψει στο στρώμα του…
Ατομικά ναι, συλλογικά όχι. Παράβαλε την καντιανή κατηγορηματική προσταγή: αν το έκαναν όλοι, θα βουλιάζαμε. Βασικά, αυτό που θέλει ο καθένας είναι να δωρεανιστή λίγο εις βάρος των άλλων, δηλαδή να αναλάβη εκείνος τις καταθέσεις τους, αλλά να τις αφήσουν οι άλλοι. Δεν πάει έτσι όμως.
ΣΓ, κάτι τέτοια σκεφτόμουνα και γω και ακριβώς επειδή υπάρχει ο φόβος της δραχμής, των περιορισμών κ.λπ. ψάχνω να κάνω κάτι άλλο τις καταθέσεις μου.
Αυτά πες τα πρώτα στους καραγκιόζηδες που επιτρέπει το σύστημα (που πλειοδοτείς) να γίνονται μεγάλοι και τρανοί!
Εγώ και που έχω και ομόλογα και μετοχές γιατί ως απλός και φυσιολογικός πολίτης στηρίζω τη χώρα μου, χαμένος στο 50% είμαι ότι και να κάνω.
Θανάση
Το επιχείρημά σου (λογικό) ανάγεται στη σφαίρα της θεωρίας: θεωρητικά έτσι είναι. Σήμερα, όμως, βιώνουμε ήδη στην πράξη έναν πόλεμο, ή είμαστε στα πρόθυρα ενός. Σε παρόμοιες συνθήκες ισχύει το λογικό και θεμιτό ένστικτο της επιβίωσης. Υπό αυτό το πρίσμα η ανάληψη κεφαλαίων από μικροκαταθέτες, συμφωνώ με τον ΣΓ ότι είναι επικίνδυνη και απονενοημένη, σε καμιά περίπτωση, όμως, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, αντικοινωνική.
Δυστυχώς, η ίδια η σημερινή πολιτική εξουσία δίνει σύσσωμη το παράδειγμα. Μήπως έχει κάτι κατά νου;
Δαρθίρ
Τί σόι επιχείρημα είναι αυτό; Μπορείς να μου βρεις μια διακυβέρνηση διαχρονικά που να μην εξυπηρέτησε οικονομικά συμφέροντα; Διαφέρει σε κάτι ο δεξιός Μελισσανίδης από τους φιλαοαριστερούς Γιάννα και το Βαρδινογιάννη;
Συγγνώμη, αλλά η επένδυση ενέχει πάντα και ρίσκο. Δεν το ήξερες πριν αγοράσεις μετοχές; Και κάτι ακόμα: υποψιάζομαι ότι αγόρασες ομόλογα (όπως και όλοι όσοι το έκαναν, άλλωστε) όχι για να στηρίξεις τη χώρα σου, αλλά προσδοκώντας σε υψηλότερες αποδόσεις.
Αν πράξουν όλοι έτσι οδηγεί στην κατάρρευση της κοινωνίας. Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη. Ναι, το ένστικτο της επιβίωσης είναι σημαντικό. Ναι, η απόφαση απόσυρσης των χρημάτων από τις τράπεζες είναι κατανοητή. Ναι, υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι κλπ κλπ. Μην προσπαθούμε να χρυσώσουμε το χάπι όμως: Όσοι παίρνουν τα χρήματα τους κοιτάνε το ατομικό τους συμφέρον και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ευρύτερες συνέπειες των πράξεων τους. Είναι ο ορισμός της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, αρέσει δεν αρέσει ο χαρακτηρισμός. Δεν θα έπραττα πολύ διαφορετικά αν είχα καταθέσεις, αλλά δεν θα έψαχνα και να πω ότι απ’όλες τις ηθικές πλευρές είμαι άμωμος.
Και το που έχουν τις καταθέσεις τους τα στελέχη της κυβέρνησης κι οι βουλευτές της επιβαρύνει την ηθική απαξία τους, δεν μειώνει αυτήν των αναληπτών.
Μου θυμίζει αυτή η κουβέντα το άρθρο του Αθανασίου για τους φυγόστρατους που τους πείραζε γιατί τους απέδωσε τον πρέποντα, σύμφωνα ακόμα και με τα λεξικά, χαρακτηρισμό.
Καλα συγγνωμη ειναι αυτο τωρα σοβαρο κειμενο??? Ανηθικοι και αντικοινωνικοι οσοι βγαζουν τα λεφτα τους απο τις τραπεζες επειδη δεν θελουν να τα χασουν??? Ενα απο τα χειροτερα κειμενα σου SG. Ελπιζω να το εχεις γραψει για πλακα διοτι αν αυτη τη θεωρεις σοβαρη αποψη τοτε πρεπει να καταλαβεις οτι ειναι μια ΑΘΛΙΑ αποψη. Κριμα και εχεις γραψει ολα αυτα τα χρονια ωραια κειμενα…….
Σε τελικη αναλυση ανηθικο ειναι να αφησει καποιος τα λεφτα που με κοπο (και οχι με παρανομο τροπο οπως θες να μας πείσεις) εχει μαζεψει στην τραπεζα οταν γνωριζει οτι το Ελληνικο κρατος που τις εγγυάται μεχρι ενα ποσο εχει πτωχευσει και οταν γνωριζει οτι οι ανικανοι Ευρωπαιοι ηγετες δεν εχουν φτιαξει ακομα ενα συστημα πανευρωπαικης εγγυησης καταθεσεων. Αυτο ειναι ανηθικο και οχι το αντιθετο οπως προσπαθεις να πας πείσεις.
Θανο, νταξει οταν εχει το κειμενο ενα ταγκ “σκωπτικα” 100% σοβαρο δεν το λες. Και περι ανηθικοτητας χρειαζομαστε μαλλον καναν φιλοσοφο να μας πει.
Αλλα η αντικοινωνικοτητα προκυπτει ακριβως απο αυτα που λενε θαλυς και Θανασης. Βασικα εχουμε σχεδον τον ορισμο της. Οι καταθεσεις στην τραπεζα λειτουργουν και ως δημοσιο αγαθο, και οποιος τις αποσυρει, επιλεγει να μην συνεισφερει στο δημοσιο αγαθο. Αυτο στην βιβλιογραφια το λεμε αντικοινωνικη συμπεριφορα.
Θα μπορουσες να το πεις και ασυνειδητη.
Παλι, δεν λεω οτι δεν το καταλαβαινω, αλλα λεω οτι κανει ζημια. Συλλογικα κανει μεγαλυτερη ζημια απο ολα τα αλλα προβληματα της ελληνικης οικονομιας.
δεν νομιζω οτι ειναι ανικανοτητα αλλα ελλειψη βουλησης να πληρωνουν οι Γερμανοι για ελληνικες καταθεσεις.
Αλλα σε καθε περιπτωση, μια ανηθικοτητα δεν καλυπτει μια αλλη.
ΚΣ
Οταν καποιος κανει ενα λαθος, αν καταλαβαινεις οτι ειναι λαθος, εχεις υποψιαζομαι καθηκον να τον προστατευσεις οσο μπορεις, ή τουλαχιστον να μην του επιδεινωσεις την κατασταση. Πες οτι καποιος πνιγεται σε κινουμενη αμμο και αντι να κανει αυτο που πρεπει για να βγει, κουνιεται και βυθιζεται παραπανω. Ε δεν πας να του κανεις και πατητη.
Αυτη ειναι απο τις λιγες περιπτωσεις τρανταχτου conflict of interest που θα δικαιολογουσε ισως ακομα και δικαστηριο. Και ειναι εντελως μα εντελως ακατανοητο που βγαινουν αυτα στην δημοσιοτητα, κιομως ακομα τους ψηφιζουν.
Νταρθιιρ
εγω παντως υποστηριζω οτι υπαρχουν μετοχες που σε εξασφαλιζουν 90%, φτανει να εχεις καποια υπομονη. Νταξει, η καθημερινη διακυμανση ειναι τεραστια, οποτε αν υπαρχει περιπτωση να χρειαστεις αμεσα τα λεφτα σου, οι μετοχες ειναι κακη ιδεα.
Ενταξει τωρα… Σε ενα μονο κειμενο λες καποιους απο εμας (τους αναγνωστες σου δηλαδη) ανηθικους, αντικοινωνικους, κλεφτες και γελοιους. Και ουτε ενα συγγνωμη δεν ζητας… τελος παντων δεν το συνεχιζω δεν εχει νοημα…..
Κατσε ρε Θανο, ειπαμε, καποια πραγματα τα γραφω tongue in cheek. Το βασικο που ηθελα να κανω ειναι να δωσω την αποψη μου σε 3-4 φιλους μου, για να μην χασουν τα λεφτα τους.
Κατα τα αλλα, δεν χαρακτηρισα ανθρωπους αλλα πραξεις.
Το γελοιο του πραγματος νομιζω ειναι προφανες και για αυτους που το κανουν. Τωρα λεφτα κατω απτο στρωμα και μεσα σε απορροφητηρες στο 2015!? Ειπαμε, μπορει να καταλαβαινω τα κινητρα αλλα ενα στοιχειο γελοιοτητας υπαρχει.
Κλεφτη δεν ειπα κανεναν, και για το αντικοινωνικο τα ειπαμε. Τεσπα, για να μην το ζαλιζουμε, δεν ειχα καμμια προθεση να προσβαλλω.
Αν εχεις παντως λεφτα στην ακρη, θα συμβουλευα να σκεφτεις καλα τι θα τα κανεις.
Μα δεν απευθυνεσαι σε 3-4 φιλους σου. Πολλα ατομα σε διαβαζουμε.
Οσο για τα λεφτα, απο τις αρχες Δεκεμβριου πηρα τις αποφασεις μου και επραξα αναλογως.
Εγώ δυστυχώς βλέπω να βουλιάζω με το καράβι, σαν τους καπετάνιους. Θάνο, καλά έκανες και έπραξες αναλόγως. Αλλά εσύ δεν το παίζεις τσάμπα μάγκας. Το πρόβλημα είναι με αυτούς που νομίζουν ότι συμμετέχουν σε πράξη εθνικής αντίστασης από την ασφάλεια που τους παρέχει η τραπεζική τους θυρίδα.
“Θάνο, καλά έκανες και έπραξες αναλόγως. Αλλά εσύ δεν το παίζεις τσάμπα μάγκας.”
Κωστα ναι εγω ιδεολογικα ειμαι καπου μεταξυ ΦΣ, ΔΞ, Δραση και ALDE. Δεν εχω καμια συμπαθεια για την κυβερνηση αλλα ταυτοχρονα αρχιζει και με απωθεί πλεον και η Ευρωζωνη και ο τροπος που μας συμπεριφερονται.
“Εγώ δυστυχώς βλέπω να βουλιάζω με το καράβι, σαν τους καπετάνιους.”
Τι εννοεις τι συνεβη??
Παντως μιας και μιλαμε για καταθεσεις να και μια φρεσκια ειδηση:
http://www.capital.gr/News.asp?id=2233349
Εννοώ πως ότι καταθέσεις είχα στην Ελλάδα τις έχω ακόμη σε προθεσμειακές καταθέσεις στην τράπεζα. Οπότε ελπίζω στο ELO και σε ευδοκίμηση της προσπάθειας συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων.
Ουπς, ELA και όχι ELO.
ΣΓ
ΣΓ, ο ξύλινος λόγος σου μου θυμίζει στιλιζαρισμένη επιχειρηματολογία πολιτικού πάνελ προεκλογικής περιόδου.
1)Δεν έχω εγώ ούτε εσύ καμιά υποχρέωση ούτε ηθική ούτε κοινωνική να σώσουμε αυτόν, που επικροτώντας σε ποσοστό 80% την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που θυμάμαι στα 36 μου χρόνια, βάζει τη δική μου οικονομική, επαγγελματική και επομένως οικογενειακή προοπτική σε κίνδυνο. Η μητέρα Τερέζα έχει προ πολλού αποχαιρετήσει.
2) Ο ψηφοφόρος των αντιμνημονιακών κομμάτων, στη συντριπτική του πλειοψηφία, είναι πολίτης που έχει την οικονομική σιγουριά του δημοσίου (ΔὝ, συνταξιούχοι, εργατοπατέρες) ή που δεν έχει τίποτα να χάσει από πιθανή καταστροφή (άνεργοι, επαγγελματίες αριστερομπαχαλάκηδες). Όλοι αυτοί, όταν ψήφιζαν τη σημερινή κυβέρνηση δεν σκέφτηκαν προφανώς ότι με αυτόν τον τρόπο βουλιάζουν βαθιά στην κινούμενη άμμο (όπως γράφεις) όλους εμάς, τους μερκελιστές, γερμανοτσολιάδες, που θέλουμε μια ευρωπαϊκή, σταθερή οικονομικά χώρα.
3) Οι καταθέσεις, ναι, σαφώς και είναι δημόσιο αγαθό. Όμως, όταν νιώθει κάποιος, ρεαλιστικά ή πλανεμένα – αδιάφορο, ότι αυτές απειλούνται, έχει κάθε ηθικό δικαίωμα να βάλει πάνω από το κοινωνικό το οικογενειακά του όφελος. Αν ήσουν άνεργος με 2 ευρώ στην τσέπη ή αν φοβόσουν ότι θα σε απέλυε το αφεντικό σου θα προτιμούσες να δώσεις φιλοδώρημα στον επαίτη ή να πάρεις 1 λίτρο γάλα και μια φρατζόλα ψωμί στα παιδιά σου; Κι αν προτιμούσες το δεύτερο εγώ θα δικαιούμουν να χαρακτηρίσω τη συμπεριφορά σου αντικοινωνική;
4) Η επένδυση σε μετοχές ή ομόλογα θέλει γνώσεις, ψάξιμο και χρόνο που δεν διαθέτει κάποιος που φοβάται ότι στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει το κραχ. Υπό αυτές τις συνθήκες καλή επένδυση θα ήταν η αγορά ακινήτου τώρα σε μια αξιοπρεπή τιμή για τον πωλητή (σε σχέση με την κατατρακύλα της τιμής πώλησης σε ένα υποθετικό σενάριο δραχμής) και ικανοποιητική για τον αγοραστή. Και προσφέροντας ρευστό σε κάποιον που έχει ανάγκη δείχνεις και το κοινωνικό σου πρόσωπο.
5) Επαναλαμβάνω μια θέση μου που έχω εκφράσει και αλλού σε αυτό το ιστολόγιο: η Ελλάδα, όσο δεν καταφέρνει να απαλλαχθεί από το λαϊκισμό, δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι. Όσο υπάρχει ένα 30% του εκλογικού σώματος που ταξιδεύει από κόμμα σε κόμμα, με κριτήριο ψηφοθεσίας την υπόσχεση για εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων, η αντιπολίτευση θα οργιάζει και η κυβέρνηση, όσο καλές διαθέσεις και να έχει για μεταρρυθμίσεις θα είναι διαρκώς αιχμάλωτη του λαϊκιστικού παραλόγου της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Αρκεί να θυμηθούμε τον ακραίο και λαϊκίστικο αντιπολιτευτικό λόγο του Γιωργάκη, του Σαμαρά και πρόσφατα του Τσίπρα. Αυτό το ποσοστό του εκλογικού σώματος που τρέφει και τρέφεται από το λαϊκισμό πρέπει να συνετιστεί. Και αυτό θα γίνει μόνο μέσω μιας πραγματικής, μικρού χρονικού ορίζοντα κρίσης. Η επιβολή τιμωρίας δεν είναι απορριπτέα από την παιδαγωγική, αν το παιδί σου διαρκώς υποπίπτει σε σφάλματα, το τιμωρείς, για το καλό του. Επομένως, υπό αυτό το πρίσμα, η επίσπευση μιας τραπεζικής κρίσης ίσως και να ήταν πράξη όχι αντικοινωνική, αλλά δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης (!) με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αρκεί μόνο να κλείσουν για κανά 15θήμερο οι τράπεζες…Και κάτι τελευταίο: ιστορικά οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν άφησαν την Ελλάδα να αποκολληθεί από το δυτικό μπλοκ για λόγους δικούς τους, γεωστρατηγικούς (περίτρανη απόδειξη ο εξαναγκασμός εισόδου της χώρας στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο το 1917), έχω την υποψία, ότι μας θέλουν στο ευρώ περισσότερο από ότι εμείς.
Σωτήρη, thank you για το κείμενο -δωρεάν consulting!
Ε ναι θρασσ, δεν θελω να δω φιλους να χανουν χρημα, αλλα ουτε και η χωρα να καταστραφει :)
Θανο
δεν χρησιμοποιω ευκολα την λεξη φιλος, αλλα με σενα και αλλους εδω τα λεμε καμποσα χρονια, σε αυτη την κατηγορια σας βαζω. Για νεους αναγνωστες, εβαλα και κανα δυο προειδοποιησεις.
ΚΣ
οχι και ξυλινος βρε! Επιφυλασσομαι για εκτενεστερη απαντηση.
Οσο υψηλοτερα ειναι τα επιτοκια καταθεσεων ,τοσο καλυτερα ή χειρότερα;
Ποτε μας συμφερει;
Δηλαδη με τη δραχμη που ειχαμε 17% επιτοκια καταθεσεων ηταν καλο;
Ποιος να επενδυσει
Αν εχει καποιος πανω απο 2000-5000 ευρω στην τραπεζα και δεν τα χρειαζεται αμεσα, πρεπει να σκεφτει τις επενδυτικες του επιλογες (ναι και με πεντε χιλιαρικα μπορεις να κανεις επενδυσεις και να αυξησεις το κεφαλαιο σου).
Δεν μας ειπες αυτό με το οποιο ξεκινα κάθε εντιμος επενδυτικος συμβουλος: «Οι προηγουμενες αποδοσεις δε διασφαλιζουν τις μελλοντικες, και αναλογα με την εξελιξη της αγορας ειναι δυνατον να μην υπαρξουν κερδη αλλα ζημιες, που θα οδηγησουν σε απωλεια μερους ή και του συνολου του αρχικου κεφαλαιου.»
Πως να επενδυσει
Η αποσυρση των καταθεσεων και απλα φυλαξη σημαντικων ποσων σε ρευστο καπου στο σπιτι, δεν ειναι απλα γελοια (2015 εχουμε!), δεν ειναι απλα μη προσοδοφορα, δεν σε κανει απλα στοχο για ληστες, αλλα ειναι και αντικοινωνικη.
Οι πρωτοι που διαμαρτυρηθηκαν όταν καταργηθηκαν τα 500ευρα ηταν οι…..Γερμανοι. Επισης οι Αγγκοι εκδιδουν χρυσες λιρες σε φυσικη μορφη, ακομα και σημερα.
Αντικοινωνικη γιατι αν παρουμε ολοι τα λεφτα μας και τα κρυψουμε σπιτι, απο την μια θα αυξηθουν οι διαρρηξεις επιπλεον 7450%, απο την αλλη θα καταρρευσει εντελως το τραπεζικο συστημα,
Οι τραπεζες είναι ιδιωτικες επιχειρησεις, και δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να ενδιαφερομαστε για αυτές. Η καταθεση είναι σην ουσια ΔΑΝΕΙΟ προς την τραπεζα. Για αυτό εχει επιτοκιο. Όπως οι τραπεζες εχουν δικαιωμα να μην μας δανεισουν αν μας θεωρουν αφερεγγυους, ετσι εχουν δικαιωμα να μην τις δανεισουν και οι αποταμιευτες.
Οι τραπεζες είναι σε κακη κατασταση από δικα τους λαθη, όχι λογω του bank run. Μηπως φταινε οι αποταμιευτες που εχουν 47 % μη εξυπηρετουμενα δανεια, που εδωσαν δισεκατομμυρια θαλασσοδανειων σε ζημιογονα ΜΜΕ, διαπλεκομενους εργολαβους, πολιτικα κομματα; Θα δανειζαν οι τραπεζες επιχειρηση που το 47 % του ενεργητικου της είναι επισφαλειες; Όχι βεβαια, διοτι δεν είναι φιλανθρωπικα διρυματα, όπως αρεσκονται να λενε. Ε, ουτε και οι αποταμιευτες είναι καλοι Σαμαρείτες να τις σωσουν.
Το να στειλεις τα λεφτα στο εξωτερικο, στην Ελβετια ή τον Καναδα (το ακουσα κιαυτο), σε απαλλασσει ισως απο τον κινδυνο ληστειας, αλλα σε εκθετει σε συναλλαγματικο και πιθανως φορολογικο κινδυνο.
Συναλλαγματικο σιγουρα όχι, ολες οι μεγαλες ξενες τραπεζες προσφερουν καταθεσεις σε όλα τα κυρια νομισματα (EUR/USD/CHF/JPY). Και οσοι ειναι λιγο πιο τσακαλια ξερουν και από νομισματικo hedging. Ο δε φορολογικος κινδυνος είναι πολύ μικροτερος από ότι στην Ελλαδα. Αν και προσωπικως δεν με ενδιαφερει καθολου τι θα παθουν οι φοροφυγαδες.
Και πολυ σημαντικο, ειναι ηθικα το ιδιο μεμπτο με το να τα βαζεις κατω απτο στρωμα, το ιδιο καταστροφικο για την οικονομια. Ποντικια που την κοπανανε απο το βυθιζομενο πλοιο κτλ.
Φιλε, εισαι το πρωτο ποντικι που πηδηξε από το πλοιο. Εφυγες και εργαζεσαι εξω πριν επιστρεψεις αυτά που δαπανησε αυτή η κοινωνια για την ανατροφη και εκπαιδευση σου. By the way, εισαι φορολογικος κατοικος Ελλαδας ή Βρεττανίας; Οποιος είναι εξω από το χορο……..
Και τι να κανω ρε ΣΓ, να χασω τα λεφτα μου, που με τοσο φοροδιαφυγη, εισφοροδιαφυγη, αποκρυψη ΦΠΑ και ευρωπαϊκα δανεικα κοπο εβγαλα?.
Αποκλειεται να αποκτησε ο μεσος Ελληνας τα λεφτα του με κοπο και να πληρωσε φορους για αυτά;
οχι βεβαια. Το ελληνικο κρατος εχει κερδισει παρα πολλα απο μενα και εχει ξοδεψει ελαχιστα για μενα. Ουτε καν Γυμνασιο.
Ενω καποιος που σπουδαζει σε ελληνικο ΑΕΙ, προστατευεται απο το ελληνικο κρατος και βγαζει αρκετο χρημα σε φουσκο-κλαδο, ε κατι χρωσταει.
ο μεσος; 99%. Οποιος εβγαζε καλα λεφτα το 2000-2007 κερδισε σιγουρα παρα πολυ απο τον δανεισμο του ελληνικου κρατους και τα ΕΣΠΑ, και με μεγαλη πιθανοτητα εκανε και φοροδιαφυγη.
Οχι, δεχομαι οτι το κινητρο της επιβιωσης ειναι δυνατο. Αν λοιπον αισθανεσαι την αναγκη να εξασφαλιστεις, ακομα και με ζημια για το τραπεζικο συστημα, υπαρχουν λυσεις που κρατανε τα κεφαλαια στην Ελλαδα, και ισως σε παραγωγικοτερους κλαδους. Παρε ομολογα ή μετοχες!
Ωωωωωχχχ, το περιμενα ότι θα το πεταξει……….
Η συντηρητικοτερη επιλογη ειναι να παρεις ομολογα αλλων χωρών της ευρωζωνης, πχ Γερμανιας ή ακομα και Ιταλιας.
Αγνοεις βασικα πραγματα Καθηγητα μου. Τα περισσοτερα ομολογα αυτου του ειδους ειχαν το 2015 ελαχιστες ως μηδαμινες αποδοσεις, κατω από τον πληθωρισμο, και αυτό συνεχιζεται και σημερα, λογω των μηδενικων επιτοκιων της ΕΚΤ. Από το 2019 τα επιτοκια της ΕΚΤ θα αρχισουν να αυξανουν και αυτό θα οδηγησει σε ΠΤΩΣΗ την τρεχουσα αξια των ομολογων στα επενδυτικα χαρτοφυλακια (surprise, surprise….). Όταν τα επιτοκια ανεβαινουν τα ομολογα ΠΕΦΤΟΥΝ. Θα πρεπει να περιμενει κανεις χρονια, μεχρι να ωριμασει το ομολογο για να παρει τα λεφτα του στο αρτιο. Αν τα χρειαστει ενδιαμεσως, θα τα ρευστοποιησει με ΖΗΜΙΑ.
Στον βαθμο που τα παρεις μεσω ελληνικης τραπεζας, την ενισχυεις λιγο, χωρις να εχεις σχεδον κανενα επενδυτικο κινδυνο.
Τοτε την πατησες. Οσοι το ειχαν κανει μπλοκαριστηκαν τα λεφτα τους το καλοκαιρι του 2015. Συνηθως σε αυτές τις περιπτωσεις, το ομολογο δεν είναι συνηθως απευθειας στο ονομα σου, αλλα σε λογαριασμο-καλαθι της τραπεζας, οποτε ειναι τμημα του πτωχευτικου της κεφαλαιου. Και ο νοων νοειτω.
Μια πιο εξυπνη και φιλελληνικοτερη επιλογη, ειναι να παρεις μετοχες ελληνικων επιχειρησεων που ειναι εξαγωγικες.
Χμμμμμ………..
Και παραμενουν στην Ελλαδα, στηριζουν μια παραγωγικη επιχειρηση, δημιουργουν θεσεις εργασιας και επιβραβευουν την Ελλαδα της δημιουργιας και της παραγωγης.
Να τα παιξουμε στο Ελληνικο Χρηματιστηριο δηλαδη. Μαλλον ο συντακτης δε θυμαται τι εγινε το 1999. Και τοτε δεν επιβραβευθηκε ακριβως η «Ελλαδα τη δημιουργιας και της παραγωγης». Η Ελληνικη Χρηματαγορα ηταν και παραμενει μια τεραστια ΑΠΑΤΗ, μια σημαδεμενη, τραπουλα, μια πυραμιδα που καλα θα εκανε να αποφευγει κανεις. Αυτό διαπιστωσα προ 20ετίας, και αυτό πιστευω μεχρι σημερα. Και τα γεγονοτα με δικαιωσαν.
Τελος, αν καποιος αισθανεται τολμηρος, μπορει να παρει μετοχες που ειναι συνδεδεμενες με την εγχωρια οικονομια,………θεωρωντας οτι ακομα και με τα σημερινα τους, χαμηλα κερδη, οι ελληνικες μετοχες ειναι πολυ υποτιμημενες.
Όταν γραφτηκε το αρθρο στις 17/2/2015 ο Γενικος δεικτης του ΧΑΑ ηταν 850 μοναδες, σημερα είναι στις 615. Οποιος ακολουθησε τις ανωτερω συμβουλες υπεστη κατά μεσο ορο απωλειες 27 % . Greek equities anyone?
Πληρης αποκαλυψη, ντισκλοουζουρ που λεμε, εγω με τα ελαχιστα ψιλα που εχω, αγορασα μετοχες Εθνικης για υψηλο ρισκο και λεω να αγορασω και Φολι Φολι (που εχει τρομερες πωλησεις σε Κινα και Ιαπωνια) για εξασφαλιση.
Η αξια της μετοχης της Εθνικης σχεδον εκμηδενιστηκε, η Φολι Φολι είναι σε πτωχευση. Στον κουβα μπηκες Καθηγητα μου. Δεν πειραζει όμως, εγινες «αιμοδοτης της Οκονομιας και του Τραπεζικου συτηματος!» :-))))))))
ΥΓ1: Πώς το ΄λεγε ο Βισμαρκ; Drei Professoren, und das Reich ist verloren!
αστα να πανε, μου τα φαγε ο Τσιπρας και οι απατεωνες, δηλαδη παλι η αδυναμια του ελληνικου κρατοιυς να ελεγχει στοιχειωδως τις επιχειρησεις του. Μονο η Aegean κραταει.
Παντως οπως εχω συζητησει προσφατα και με i-banker που εριξε λεφτα σε ελληνικες τραπεζες τοτε, το στοιχημα ηταν ενα καλο στοιχημα, ακομα και αν δεν εκατσε.
Και ενα σχολιο επι των……σχολίων
Οι καταθεσεις ειναι δημοσιο αγαθο
Εγω παλι νομιζα οτι ειναι υποχρεωσεις (liabilities) ή χρεος των τραπεζων εναντι των αποταμιευτων, ή αντιστροφα, απαιτησεις των αποταμιευτων εναντι των τραπεζων.
Προεκλογικη εκστρατεια 2015:
Δημοσιογραφος: Κυριε Στρατουλη,που θα βρειτε τα λεφτα να κανετε οσα λετε;
Στρατουλης: Υπαρχουν 200 δισ, καταθεσεις στις τραπεζες, ειναι λαϊκη περιουσια, θα παρουμε απο αυτες να κανουμε πολιτικη!
Απο το “δημοσιο αγαθο” και αυτος…….
Μονο που δεν ειχε ακουσει περι fractional reserve banking.
δημοσιο αγαθο με την οικονομικη εννοια, εχουν εξωτερικοτητες πανω στους συμπολιτες σου.
Δε νομιζω. Εγω στην Τραπεζα δανεισα τα λεφτα μου. Τι σχεση εχουν οι συμπολιτες μου;
(Καταθεση= Δανειο του αποταμιευτη προς την τραπεζα)
Και οι συμπολιτες μου στην Τραπεζα τα δανεισαν. Ανελαβαν ενα ρισκο,(=πιθανοτητα πτωχευσης της τραπεζας) και ανεμεναν ενα κερδος(=τοκους).
Ειναι δικαιωμα τους να το κανουν, και ειναι δικαιωμα μου να μην το κανω. Δεν μπορουν να κατηγορουν εμενα αν δεν τους βγει το στοιχημα που εβαλλαν. Μηπως φταιω εγω αν η Τραπεζα εκανε κακοδιαχειριση, και εχει NPL 47 % του ενεργητικου της;
Thought experiment: O ΝΦ και ο ΣΓ εχουν αμφοτεροι μετοχες της Εθνικης Τραπεζας. Ο ΝΦ διαβασε τον ισολογισμο την ΕΤΕ, ειδε οτι ειναι σε αθλια κατασταση, και πουλα τις μετοχες του οσο εχουν ακομα αξια. Ο ΣΓ φωναζει: “ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΧΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ, ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ!”
Νομιζω καπου υπαρχει ενα λογικο σφαλμα……….
Αν η Τραπεζα εκανε κακοδιαχειριση και ειναι αφερεγγυα, τοτε μαλλον καλα κανω και αποσυρω τα λεφτα μου. Αν δεν ειναι, και το bank run ειναι προϊον πανικου, τοτε απλως θα προσφερει μεγαλυτερο επιτοκιο στους υπολοιπους καταθετες (στον SG ας πουμε) για να τους κρατησει, οποτε μαλλον θα βγουν κερδισμενοι……
Εν τελει ο καθενας κανει τις ελευθερες επιλογες του, υφισταμενος και τα αποτελεσματα τους………
το να ριχνεις την τιμη δεν ειναι εξωτερικοτητα. Ειναι ενα εφφεκτ μεσα απο την τιμη.
Το να αποσυρουν ολοι τα χρηματα τους φερνει εξωτερικοτητα, και μαλιστα ειναι κλασικο διλημμα φυλακισμενου, δηλαδη κανοντς το στενομυαλα καλο για τον εαυτο τους, καταληγουν ολοι σε πολυ χειροτερη θεση. Ολοι.
Υπαρχει ενα λογικο σφαλμα εδω: Στο διλημμα του φυλακισμενου, οι κρατουμενοι ηταν συνεργατες στη ληστεια. Ειναι σωστο, αλλα και συμφερον να συνεχισουν συνεργαζομενοι με καλη πιστη και ενωπιον της Αστυνομιας.
Εγω ΔΕΝ διαλεξα ως συνεταιρους-συνεργατες τους αλλους καταθετες. Δεν τους ξερω καν, εγω την Τραπεζα ξερω. Εγω κατεθεσα (=δανεισα) τα λεφτα μου στην Τραπεζα, και ελαβα την υποσχεση οτι θα μπορω να ανακτησω το δανειο που εδωσα οποτεδηποτε το θελησω. Εκανα μια συμφωνια, και απαιτω την τηρηση της. Εφ’ οσον ως δανειστης εκρινα οτι η Τραπεζα κατεστη αναξιοπιστος οφειλετης, διοτι εχει χαλια ισολογισμο (47 % NPL) ανακαλω το δανειο που της εδωσα, βασει της συμφωνιας που ειχα κανει. Δεν ειμαι υποχρεωμενος να ενδιαφερομαι για την τυχη μιας προβληματικης ιδιωτικης επιχειρησης που μου χρωσταει λεφτα. Ας εκανε καλυτερη διαχειριση.