Οι προτασεις του μελλοντικου (?) πρωθυπουργου για τον τουρισμο

Συναντηθηκε ο ΓΑΠ με εκπροσωπους του τουρισμου και εκανε καταπληκτικες προτασεις. Χονδρικα χωριζονται σε κεινες που λενε οτι ο κλαδος του τουρισμου δεν χρειαζεται να πληρωνει φορους, οτι ο δρομος προς την αναπτυξη περναει μεσα απο το βολεμα κρατικοδιαιτης λέρας και εκεινες που λενε οτι στον τουρισμο ο,τι συμβολαιο και να υπογραφεί δεν μετραει καθολου και ο επιχειρηματιας δεν τηρει ποτε τις συμβατικες του υποχρεωσεις. Εκτος του οτι οι προτασεις ειναι απραδεκτες και προσβλητικες προς καθε Ελληνα πολιτη εκτος τουρισμου, εν τελει ειναι και εντελως καταστροφικες για τον κλαδο.

1 Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων και της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά δανειοληπτών έως το 2010.
2 Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Καλα, ας αφησουμε το γεγονος οτι δανειοληπτης και δανειοδοτης εχουν εισελθει εθελοντικα σε ενα συμβολαιο και εχουν αναλαβει συγκεκριμενες υποχρεωσεις, ας αφησουμε το γεγονος οτι η τηρηση των συμβολαιων αυτων ειναι βασικη εθυνη του κρατους δικαιου.
Πειτε μου τωρα, ποια τραπεζα θα δωσει δανειο σε τουριστικη επιχειρηση οταν ξερει οτι αυτη μπορει να καθυστερει τις πληρωμες οποτε και οσο γουσταρει?

3 Σύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων στο πρόγραμμα των 28 δισ. που δίνονται στις τράπεζες και αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΜΕ.

Γιατι οχι και των σουβλατζηδων ή των ανεργων οικονομολογων?

4 Κατάργηση του ΕΤΑΚ με επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

12 Αναστολή καταβολής μέχρι το 2010 της εισφοράς του 0,6%.

Γιατι οχι γενικη καταργηση φορολογιας για ολους?

5 Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυση των τουριστικών υποδομών με αξιοποίηση των υπόλοιπων πόρων του Γ’ ΚΠΣ. Αμεση έναρξη του ΕΣΠΑ στον τουριστικό τομέα.

6 Μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 50%.

Οι ποροι για ολα αυτα θα βρεθουν φυσικα απο την μειωση της φορολογιας?!? Ή μηπως περιμενουμε να πληρωσει η ΕΕ (με τις βασικες χρηματοδοτριες χωρες να ειναι ηδη σε υφεση)?

7 Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στον τουριστικό κλάδο στο 70% των κανονικών αποδοχών.

Βασικοτερο χαρακτηριστικο του τουρισμου ειναι η εποχικοτητα του. Οι κανονικες αποδοχες τριων μηνων σε ενα τουριστικο επαγγελμα ειναι αρκετες για να ζησει κανεις εναν χρονο. Αν παρουν πραγματικα επιδομα τον ανεργο χειμωνα ισο με 70% των αποδοχων της εργασιας τους (βλεπε του καλοκαιριου), τοτε δεν θα μεινει Ελληνας σε μη τουριστικη δουλεα. Αλλα ειπαμε, ο κουμπαρας του κυριου Παπανδρεου ειναι πηγαδι χωρις πατο, δινει οσα λεφτα θελει σε οσους χρειαζονται.

8 Αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000 και πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό.

Εγω λεω μαλιστα να απαγορευσουμε τον ιδιωτικο τουρισμο. Να μετακινουμαστε ολοι σε επιλεγμενα απο το κομμα γκρουπ με πρωην σοβιετικα πλοια, να φοραμε ολοι υποχρεωτικα τα ιδια μαγιω και αν γινεται αντι για μπαρ να εχουμε αιθουσες για σοσιαλιστικη προπαγανδα στα ξενοδοχεια.

9 Μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων με επαναφορά του υποχρεωτικού ανώτατου ορίου για την οικονομική θέση σε επίπεδα που θα φτάνουν και το 20%, καθώς και επαναφορά του παγώματος των εισιτηρίων για τις άγονες γραμμές.

Ωπα, νατη και η προταση. Ειπαμε, απαγορευση και της ιδιωτικη ακτοπλοϊας, να εχουμε μονο κρατικες εταιρειες με παγωμενα ναυλα (και με την γνωστη ποιοτητα που τις χαρακτηριζει αλλωστε).

10 Αύξηση της χρηματοδότησης των tour operators οι οποίοι προβάλλουν τη χώρα.

Και μεχρι να πεις “μπατζανακης” θα εχουν ξεφυτρωσει ξαφνικα χιλιαδες πατριωτες ΠΑΣΟΚΟoperators που μας κανουν διασημους στα περατα της γης. Ο ΓΑΠ πραγματικα περιγραφει μια μαγικη ουτοπια, αν σου αρεσε βεβαια η Ελλαδα το 85.

11 Ειδικά μέτρα για την προβολή της Αθήνας. Αμεση ενεργοποίηση του κονδυλίου των 3.000.000 ευρώ που έχει εγγραφεί για τον σκοπό αυτό και μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό.

Αντιθετα με οτι πιστευουν μερικοι, αν ριξεις πανακριβους προβολεις να φωτιζουν μια χωματερη, το θεαμα δεν γινεται ομορφοτερο αλλα αποκρουστικοτερο. Αν θελει ο ΓΑΠ τουριστικοτερη Αθηνα ας φροντισει αμεσα για τις υποδομες της, για την φιλοξενια και ασφαλεια της (δεν νομιζω οτι η βροχη μολοτωφ, τα δακρυγονα και οι δολοφονικοι αστυνομικοι συνθετουν το τελειο υποβαθρο για να “Ζησεις το Ονειρο σου στην Ελλαδα”), για τα μουσεια της και τους αρχαιολογικους χωρους. Το προβλημα των τουριστων δεν ειναι οτι ειναι ανενημερωτοι και δεν ξερουν την Αθηνα, ειναι οτι ξερουν τα χάλια της περισσοτερο απ’οσο θα θελαμε.

Ειμαι απαγοητευμενος, σε 12 προτασεις και θεσεις ο ΓΑΠ δεν καταφερε να δωσει ουτε μια λογικη, ποσο μαλλον ενδιαφερουσα. Καμμια προταση για βελτιωση των επιχειρησεων, για βελτιωση του τουριστικου προϊοντος, για βελτιωση του επενδυτικου περιβαλλοντος, για περισσοτερες και πιο ισες ευκαιριες να πραγματοποιησει ο καθε Ελληνας το ονειρο του. Λες και το οραμα του για την Ελλαδα δεν ειναι η δημιουργια, αλλα η συντηρηση. Λες και θελει να κανει τους Ελληνες ακομα πιο κρατικοδιαιτους, μιζερους και εξαρτημενους. Αν η Ελλαδα τον εκλεξει με αυτα τα σχεδια (και οχι εκεινα που μας εδινε άλλες, μακρινες εποχες) θα ειναι αξια της μοιρας της.

16 thoughts on “Οι προτασεις του μελλοντικου (?) πρωθυπουργου για τον τουρισμο”

  1. Θα θα θα θα… θα θα θα θα θα θα…

    Το μήλο κάτω απ’τη μηλιά θα πέσει. Τα ίδια κι ο πατέρας, τα ίδια κι ο υιός… Ευτυχώς που είμαι αρκετά μικρός να ΜΗΝ θυμάμαι αν έκανε τα ίδια κι ο παππούς.

    Η GENS PAPANDREV δίνει ξανά το παρόν!

    Reply
  2. Σωτήρη, συγγνώμη, αλλά με απογοητεύεις αυτή τη φορά: Ο λόγος σου ήταν πάντα τεκμηριωμένος. Αυτό δεν είναι τεχνικό κείμενο, είναι γεμάτο ειρωνείες και αστειάκια. Είναι, πώς να το πω, πολύ συναισθηματικά φορτισμένο! Αν είναι να αποδομήσεις τις προτάσεις Παπανδρέου, ας είναι ολοκληρωμένα, με το τι/γιατί συνεπάγεται η κάθε πρόταση και ποια είναι η καλύτερη αντιπρόταση σύμφωνα με τη γνώμη σου. You can do better than that :(

    Reply
  3. ελα ρε δασκαλακο δεν επιτρεπεται ενας ανθρωπος να γραψει μια φορα και αστειακια?

    ειδικα οταν ο ΓΑΠ πραγματικα δεν εδωσε ουτε μια σοβαρη προταση, νομιζω δεν κολλαει τιποτα αλλο απο χουμορ σαν απαντηση…

    Reply
  4. Να σου πω…

    Το ότι δεν υποστηρίζω τη ΝΔ νομίζω είναι γνωστό. Το ότι υποστηρίζω το ΠΑΣΟΚ, είναι, νομίζω, επίσης γνωστό. Αν υπάρχει, όμως, μια ελπίδα, αν και όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει κυβέρνηση, να μην κάνει τις μαλακίες (pardon my French) του παρελθόντος, είναι η αυστηρή και τεκμηριωμένη κριτική. Η αναΜόρφωση μόνο τέτοιου είδους κριτική κάνει: αυστηρή και τεκμηριωμένη. Μόνο το συγκεκριμένο post ήταν πιο συναισθηματικά φορτισμένο απ’ ότι συνήθως. Πέρα, λοιπόν, από το αναμενόμενο frustration ενός ανθρώπου, που βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, περιμένω να διαβάσω και τις δικές του ιδέες, καθώς και το γιατί οι προτάσεις του ΓΑΠ είναι ασόβαρες (κατά το άμπαλος της διαφήμισης…). That’s all, nothing more, nothing less.

    Reply
  5. δασκαλάλο,
    αν ήταν οι οπαδοί όλων των κομμάτων σαν και εσένα η Ελλάδα θα ήταν ένας πολύ καλύτερος τόπος! Μπράβο για το ψύχραιμο σχόλιό σου.

    Reply
  6. δεκτη η κριτικη αν και ξαναλεω δεν βλεπω γιατι αρνεισαι τοσο το δικαιωμα μας στην σατιρα και την χρησιμοτητα της.

    Αν σε ενδιαφερει τελικα τι θα προτεινα για τον τουρισμο, ας κατσω να γραψω δυο λογια. Παντως, χωρις πλακα, δεν θα μου δεν θα σκεφτομουν ουτε για αστειο καμμια απο τις προτασεις του ΓΑΠ (στα ελληνικα επιτρεπεται το double negative αραγε? “δεν σκεφτομαι καμμια” ή “δεν σκεφτομαι καποια”? Αν το δευτερο, γιατι λεμε “δεν εχω να πω τιποτα” και οχι “δεν εχω να πω κατι”?).

    Reply
  7. [quote comment=”15932″]δεκτη η κριτικη αν και ξαναλεω δεν βλεπω γιατι αρνεισαι τοσο το δικαιωμα μας στην σατιρα και την χρησιμοτητα της.
    [/quote]

    Αρνούμαι το δικαίωμα σας στη σάτιρα!;

    Παιδιά, δικό σας είναι το blog, ό,τι θέλετε γράφετε! Δε θα ‘ρθω εγώ να κάνω κουμάντο στο τι γράφετε και τι όχι. Την απογοήτευσή μου εξέφρασα! Αν δε δικαιούμαι να το κάνω κι αυτό, ας απενεργοποιήσετε τα σχόλια (μου) να τελειώνουμε! Σε τελική ανάλυση, αν έψαχνα για σάτιρα, θα πήγαινα στο salata.wordpress.com, ή στο Jungle Report, ή θα περίμενα να δω τον Λάκη την Τρίτη, που έχει και αδυναμία στον ΓΑΠ (και 5 χρόνια τώρα, περισσότερο έχει σατιρίσει τον Παπανδρέου, παρά τον Καραμανλή, που κυβερνά κιόλας). Έλεος δηλαδή…

    Από κει και πέρα, προφανώς μ’ ενδιαφέρουν οι προτάσεις σου για τον τουρισμό ειδικότερα, και για την οικονομία γενικότερα. Αλλιώς δε θα έκανα τον κόπο να σας διαβάζω!

    Υ.Γ. Απεχθάνομαι τους φιλολόγους (συλλήβδην) και τις ρυθμιστικές τους διαθέσεις – αν και μ’ αρέσει το nitpicking στη γλώσσα. Δεν έχω εντρυφήσει στο θέμα της διπλής άρνησης, αλλά, αν σου βγαίνει φυσικά, τότε επιτρέπεται. Δες και το υπέροχο blog του κ. Φοίβου Παναγιωτίδη, ειδικότερα το Σωστά ελληνικά και το Άσε με να κάνω λάθος

    Reply
  8. Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΉΣ ΠΆΕΙ
    ΓΙΑ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ
    (Οι εφημερίδες)

    Του ταιριάζει. Ό,τι πρέπει.
    Θαυμαστά θα γράψει έπη.
    Θα κοιμάται όλη μέρα
    ειτ’ έχει ήλιο ή αέρα
    και για λίγο θα ξυπνάει
    όταν είναι για να φάει.
    Η μπουλντόγκ του η μουσούδα
    θα χοντρύνει σαν του Βούδα
    και ο κόλος του ο παχύς
    θ’ απαιτεί καρέκλες τρεις.
    Κι αθλητής άρσης βαρών
    θα ‘ναι δίπλα του παρών,
    που για πλούσιο κασέ
    με μια κίνηση αρασέ
    θα σηκώνει του το χέρι
    από πάνω να το φέρει
    από δόλιο όποιο χαρτί
    πάει για υπογραφή.
    Μοναχά το φασισμό του
    μη ξεχνώντας τον ωμό του,
    πριν υπογραφή να βάλει
    θα ρωτάει-τέτοιο χάλι-
    τον αρχιβιομήχανό του
    που θα έχει σύμβουλό του,
    μη και κάποιο απ’ τα χαρτιά
    προξενεί στον ΣΕΒ ζημιά.

    Έτσι ο νυν πρωθυπουργός μας
    και ο μέλλων Πρόεδρός μας
    δίχως τσίπα και ντροπή
    το λαό θα «υπηρετεί».

    Γιώργης Χολιαστός

    Reply
  9. Το απλοϊκό χιούμορ ίσως θα πρέπει να γίνεται ενίοτε ανεκτό αλλά οι ποιητές εκ του προχείρου δεν αντέχονται με τίποτα. Η επιθυμία να γίνουμε οι Μποστ του 2009 είναι καλό να εξανεμίζεται στην εφηβεία.

    Reply
  10. Ο ΚΡΙΤΗΣ

    Κριτή, εσύ που κρίνεις τα γραφτά μου
    να ξέρεις ότι δε θα σκοτιστώ
    αν άξιο συ μου κρίνεις το μιστό
    ή με μανία τα πατήσεις χάμου.

    Δε γράφτηκαν για σένα όλα τούτα.
    Ανάγκη είχε για δόσιμο η ψυχή
    και τα ’δωσε ως πιστός την προσευχή
    κι όπως το δέντρο ξεχειλίζει φρούτα.

    Γι αυτό κριτή σου λέω πως δεν αξίζει
    με τέτοιες ιστορίες ν’ ασχοληθείς`
    και κάνε όπως κάνει ο καθείς
    που βλέπει, προσπερνά και δεν αγγίζει.

    Προσπέρνα. Μα σκοπό τέτοιο αν δεν έχεις
    πρόσεξε-στ’ άγγιγμά τους θα καείς
    (κι αν όχι τότε είσαι αδαής
    και πάλι πρέπει απ’ αυτά ν’ απέχεις).

    Γιώργης Χολιαστός

    Reply

Leave a Comment