Trade or Donate

Ο φίλος μου ο Δώρος Αντωνιάδης, εκτός από μπαμπάς δύο ανήμερων μικρών θηρίων, είναι και συνιδρυτής του ιστότοπου ανταλλαγής Trade or Donate. Το ToD λειτουργεί ήδη σε τρεις γλώσσες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Δωρεάν, φυσικά.

Trade or Donate

Η ιδέα είναι πολύ απλή: όλοι έχουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, ρούχα που δεν μας κάνουν πια, παιδικά παιχνίδια για παιδιά που πια μεγάλωσαν, βιβλία που δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσουμε. Εκτός από αυτά, έχουμε ο καθένας τις δεξιότητές του: ποιός παίζει πιάνο, ποιός πλέκει, ποιός κάνει μαθήματα ιταλικών, ποιός είναι δικηγόρος (εγώ! :-) ).

Το ToD φέρνει κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους, ικανοποιώντας τις εκατέρωθεν ανάγκες. Ανάγκες όχι μόνο για υλικά ή άυλα αγαθά, αλλά και ανάγκες επαφής, διάδρασης, ανταλλαγής, προσφοράς. Δεν μιλάμε εδώ για φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη, τουλάχιστον όχι μόνο για αυτά. Μιλάμε για ένα άλλο τρόπο ζωής, πιο λιτό και οικολογικό, πιο δοτικό και φιλάλληλο.

Εκτός από αυτά, η πρωτοτυπία του ToD είναι ότι βρίσκεται σε επαφή με μια σειρά καθαρά φιλανθρωπικών οργανώσεων, με πρώτη την Νοσηλεία, ένα σωματείο που προσφέρει υπηρεσίες νοσηλείας κατ’ οίκον σε μακροχρόνια πάσχοντες. Δουλειά του Δώρου είναι να ψάχνη τι χρειάζονται τα φιλανθρωπικά σωματεία και να τα συνταιριάζη με τις προσφορές που έχει στο ToD.

Ας ακούσουμε τον Δώρο λοιπόν:

Πες μας λίγα πράγματα για τον τρόπο λειτουργίας του ToD.

Στο ToD απευθυνόμαστε πρωτίστως σε αυτούς που έχουν να προσφέρουν και όχι να πάρουν. Πιστεύουμε πως πρώτα πρέπει εμείς οι ίδιοι να δώσουμε, για να μπορούμε μετά να ζητήσουμε. Ο χρήστης μπορεί πολύ εύκολα να εγγραφεί (εννοείται δωρεάν) είτε απευθείας, συμπληρώνοντας κάποια στοιχεία, είτε συνδέοντας το λογαριασμό Twitter ή Facebook του. Μόλις συνδεθεί λοιπόν, μπορεί να καταχωρήσει τις ανταλλαγές ή τις δωρεές του στην κατάλληλη κατηγορία, καθώς και να περιηγηθεί τις κατηγορίες των ήδη καταχωρημένων προϊόντων και υπηρεσιών. Αν βρει κάτι που τον ενδιαφέρει, επικοινωνεί απευθείας με τον χρήστη που το καταχώρησε μέσω προσωπικού μηνύματος ή e-mail και κανονίζουν τα της ανταλλαγής. Προτείνεται λοιπόν να έχει ήδη καταχωρήσει κάτι ο χρήστης πριν επικοινωνήσει με κάποιον άλλον.

Οι προσφορές που γίνονται αποθηκεύονται κάπου; Πρέπει να τις μεταφέρω κάπου;

Η πλατφόρμα του TradeOrDonate.com απλώς φέρνει σε επαφή όλους αυτούς που θέλουν να ανταλλάξουν ή να προσφέρουν. Δεν εμπλεκόμαστε περισσότερο, δεν έχουμε αποθήκες, δεν μεσολαβούμε στις ανταλλαγές. Αν κάποιος έχει ένα βιβλίο προς ανταλλαγή και βρίσκει ένα DVD που θέλει από κάποιον άλλον, επικοινωνούν μεταξύ τους και π.χ. συναντιόνται για να ανταλλάξουν χέρι με χέρι.

Μπορώ να ανεβάσω προσφορές κάθε είδους; Πες μας μερικά παραδείγματα.

Γενικά ναι, κάθε είδους. Δεν μπορείς να ανταλλάξεις παράνομα ή ανήθικα πράγματα και υπηρεσίες, π.χ. ναρκωτικά, όπλα, πορνογραφικό υλικό κτλ. Μπορείς να ανταλλάξεις λοιπόν βιβλία και παιδικά παιχνίδια όπως προανέφερες, ρούχα, παπούτσια, μικροσυσκευές, κινητά, κοσμήματα κ.ο.κ. Και βέβαια υπηρεσίες και χρόνο, να κάνεις μια μελέτη, να δώσεις επαγγελματικές συμβουλές, να φυλάξεις μωρά ή μεγάλους.

Οι προσφορές γίνονται υποχρεωτικά δωρεάν;

Στην ιστοσελίδα μας υποστηρίζονται δύο βασικές λειτουργίες: 1) Η δωρεάν ανταλλαγή και 2) Η δωρεά σε κάποιον σύλλογο.

Στην πρώτη λειτουργία, καταχωρώντας το είδος που θες, μπορείς να γράψεις με τι θα ήθελες να το ανταλλάξεις ή να αφήσεις ένα σχόλιο πως δε θες τίποτα προς ανταλλαγή, το χαρίζεις. Η πλατφόρμα εσκεμμένα δεν παρέχει τη δυνατότητα κοστολόγησης των ειδών ή αναγραφής κόστους, ούτε σε πραγματικό χρήμα ούτε σε εικονικό, του τύπου ανταλλακτικής μονάδας. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Από την άλλη, επειδή όλες οι ανταλλαγές γίνονται με απευθείας επικοινωνία, προφανώς και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ζητηθεί για κάτι κάποιο αντίτιμο.

Η δεύτερη κατηγορία είναι πιο ξεκάθαρη. Αν λοιπόν καταχωρήσεις το αντικείμενο ή την υπηρεσία σου στην κατηγορία «Δωρεά προς Σύλλογο», αυτόματα θα εμφανιστεί μια λίστα με τους συλλόγους που έχουν εγγραφεί για να επιλέξεις, καθώς και μια επιλογή «Κάθε Σύλλογος» έτσι ώστε εναλλακτικά να αφήσεις όποιον σύλλογο θέλει να ζητήσει αυτή τη δωρεά. Αν ο σύλλογος που θέλεις δεν υπάρχει στη λίστα, επικοινωνείς μαζί μας, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα στο σύλλογο της αρεσκείας σου, να εγγραφεί για να πάρει τη δωρεά του.

Εσείς τι κερδίζετε από όλο αυτό;

Χαχα, καλή ερώτηση. Κερδίζουμε μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας σιγά-σιγά τον κόσμο να καταλαβαίνει το νόημα και να ασπάζεται αυτή την ιδέα. Ξέρεις, δε δημιουργήσαμε κάτι για τους άλλους. Το κάναμε και για εμάς πρωτίστως. Μαζί με την Αχτίδα Μαγκριώτη -τη φίλη που ιδρύσαμε μαζί το ToD- ήμασταν τα πρώτα μέλη, έχουμε βάλει αρκετές ανταλλαγές και δωρεές και συνεχίζουμε (και θα συνεχίσουμε) να το χρησιμοποιούμε σαν απλοί χρήστες. Το πιστεύουμε. Είναι λοιπόν μια κίνηση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που μας γεμίζει. Άλλου είδους κέρδη δεν υπάρχουν, τουλάχιστον τη στιγμή που μιλάμε. Καλό θα ήταν βεβαίως κάποια στιγμή να υπήρχαν και κάποια έσοδα, ίσως από εταιρείες που θα ήθελαν να διαφημιστούν ή να γίνουν χορηγοί μας, για να μπορέσουμε κι εμείς να αφοσιωθούμε τυχόν ολοκληρωτικά σε αυτό και να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο.

Τα φιλανθρωπικά σωματεία τι χρειάζονται ιδίως;

Κυρίως χρειάζονται είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα, παπούτσια ή και έπιπλα, γραφεία, κρεβάτια. Εξαρτάται πάντα από το είδος του συλλόγου, αν π.χ. είναι για παιδιά ή μεγάλους.

Και τώρα, Δώρο, η πιο σημαντική ερώτηση για το τέλος: τι σημαίνει για σένα ότι με έχεις φίλο σου;

Χαχαχα, αυτή είναι όντως η πιο σημαντική και δύσκολη ερώτηση! Αν θα έπρεπε να απαντήσω ετοιμόλογα λοιπόν και χωρίς πολλή σκέψη θα έλεγα πως είναι αληθινά κέρδος για μένα που σε γνώρισα. Δεν σε έχω γνωρίσει επαγγελματικά –ευτυχώς- αλλά σαν φίλος έχεις όλα αυτά που θα ήθελε κάποιος, πάντα γελαστός και με καλή διάθεση, καθόλου βαρετά θέματα προς συζήτηση, πολύπλευρες γνώσεις. Αν δεν ήμουν αυτός που ήμουν, μπορεί και να σε ζήλευα δηλαδή, χαχαχα! Από την άλλη, μη μου δώσεις χρόνο να σκεφτώ, μπορεί και να αλλάξω γνώμη ;-)

Σε ευχαριστώ, Δώρο!

1 thought on “Trade or Donate”

Leave a Comment