Το περισσευμα βιας και το ελλειμμα ψυχραιμιας στην Ελλαδα

Την μερα που δολοφονηθηκε ο Δρ. Μαρτιν Λουθερ Κινγκ, ο Πητυ Γκρην, ενας νεος Αφροαμερικανος που μολις ειχε βγει απο την φυλακη οπου βρισκοταν για ενοπλη ληστεια, με ελαχιστη μορφωση και βιαιο παρελθον, ετυχε να ειναι στο μικροφωνο ενος μεγαλου ραδιοσταθμου της Ουασιγκτων. Αυτο που ηθελε να κανει ειναι να ουρλιαξει, να βγει εξω και να τα σπασει ολα. Αυτο που εκανε ειναι να κατσει στο στουντιο, να πνιξει τον πονο του και να προσπαθησει να καταπραϋνει τους ακροατες του, να τους αποτρεψει απο καθε βιαιη πραξη. Μετα την δολοφονια του σημαντικοτερου ισως συμβολου της μαυρης κοινοτητας των ΗΠΑ, ενας ανθρωπος που απο κανενα δεν εμαθε να φερεται και να σκεφτεται σαν πολιτισμενο ον, βρηκε την δυναμη να κανει το σωστο.

Χτες το απογευμα, στο κεντρο της Αθηνας, η μακροχρονια βεντετα μεταξυ ανεγκεφαλων παιδιων και βιαιων αστυνομικων ειχε ενα ακομα θυμα. Το τι εκτυλιχτηκε ακριβως αυτην την φορα δεν το ξερουμε. Το τι γινεται ομως συνεχως στα Εξαρχεια, στα πανεπιστημια, στα γηπεδα, σε αστυνομικα τμηματα, στα συνορα, σε καταυλισμους λαθρομεταναστων, το ξερουμε καλα. Η Ελλαδα ειναι εθισμενη στην βια. Οι πολιτες την διδασκονται απο μικρα παιδια, οι αστυνομικοι την εξασκουν συστηματικα, τα δικαστηρια την απαλλασσουν, η κοινωνια της δειχνει μια τεραστια και ανεξηγητη ανοχη.

Κιαν η κουλτουρα της βιας στην Ελλαδα ειναι ενα γνωστο προβλημα στο οποιο εχουμε αναφερθει και παλιοτερο, η συνεχιζομενη ουδετερη εως εμπρηστικη σταση των ταγων της ελληνικης πολιτειας μου ειναι ανεξηγητη. Απο την μια ο πρωθυπουργος διοριζει ακαταλληλα ατομα στην ηγεσια της δημοσια ταξης και η κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας ανεχεται ποινες χαδια στους βιαιους αστυνομικους. Απο την αλλη η αριστερα αντι να εκπολιτιζεται και να προσεγγιζει τα ευρωπαϊκα προτυπα φαινεται να ονειρευεται ακομα αιματηρες επαναστασεις. Ο εγκληματικα ανευθυνος ΣΥΡΙΖΑ διοργανωνει λοιπον πορεια λιγες ωρες μετα τον θανατο του ατυχου παιδιου! Πραγματικα δεν το περιμεναν οτι προτρεπουν τον κοσμο να καψει την Αθηνα? Δεν φερει ηθικη ευθυνη για αυτα που ακολουθησαν, περισσοτεροι τραυματισμοι αθωων, ανεξελεγκτη βια και καταστροφη περιουσιων?

Υπαρχει τελικα καποια λογικη αιτια που ενας φυλακοβιος στην Ουασιγκτων του 1968 εχει το μυαλο να δρασει ψυχραιμα αλλα η ηγεσια της αριστερας στην Ελλαδα το 2008 φερεται σαν ανευθυνο, κακομαθημενο, τυφλο και κυκλοθυμικο 5χρονο παιδακι?

19 thoughts on “Το περισσευμα βιας και το ελλειμμα ψυχραιμιας στην Ελλαδα”

  1. (το ίδιο κείμενο ανήρτησα και στο ρούστερ)

    Ήμουνα νιός και γέρασα με το ίδιο πρόβλημα. Από τον Καλτέζα στον 15χρονο. Τριάντα χρόνια έχουμε ένα αντιεξουσιαστικό κίνημα που έχει πάρει πλέον διαστάσεις οργανωτικής επάρκειας, οικονομικής διαχείρισης και επιχειρησιακών δυνατοτήτων που δεν συναντάμε πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

    Ολόκληρες περιοχές της Αθήνας ελέγχονται από αυτούς. Κτήρια έχουν καταληφθεί εδώ και 20 χρόνια και κανείς δεν διαμαρτύρεται. Έχουν εξαπλωθεί σε οικονομικές δραστηριότητες με ιδιοκτησίες μαγαζιών σε συγκεκριμένες περιοχές. Οπλίζονται και εκπαιδεύονται με λεφτά ληστειών.

    Και απέναντι σε όλα αυτά έχουμε ένα κράτος που αδυνατεί να εκπληρώσει τον στοιχειώδη ρόλο του, που κι ένας ακραίος φιλελεύθερος θα δεχόταν. Αυτόν της διασφάλισης της ασφάλειας των πολιτών. Αντ’αυτού έχουμε μια αστυνομία που συμπεριδέρεται και λειτουργεί απέναντι στο φαινόμενο αμυντικά. Αυτή είναι και η επίσημη πολιτική. Σε επιχειρησιακό ςπίπεδο αντιμετωπίζει το φαινόμενο με όρους κλεφτοπολέμου και τσαμπουκάδων. Μου πέταξες πέτρα; θα την σηκώσω και θα στην πετάξω πίσω. (προσέχτε λίγο τα επεισόδια) Αλήθεια σε ποιά αστυνομική ακαδημία ανά τον κόσμο διδάσκεται αυτή η αντιμετώπιση της βίας; Που διδάσκεται ότι όταν ένας όχλος σου βρίζει (εσένα του ένστολου) την οικογένεια ή ξέρω γω τι άλλο, εσύ, εν είδει κουτσαβακίου, πας να ζητήσεις τον λόγο ως τσαμπουκάς και ανδράκι που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του;

    Όταν λειτουργούν λοιπόν ως μαγκάκια και τσαμπουκάδες, φυσικό είναι είτε να αφήσουν κάποιους ανάπηρους οι μεν (οι αστυνομικοί το καλοκαίρι στον Άγιο Κοσμά που ξυλοκοπήθηκαν από αναρχικούς), ή να πυροβολήσει και να σκοτώσει κάποιος ένστολος (όπως τώρα και όπως στην περίπτωση Καλτέζα πριν 23 χρόνια)

    Και όλα αυτά γιατί ως κοινωνία θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να ασχολείται με τις επιχειρήσεις, τις συμβάσεις, τα ομόλογα, τις επενδύσεις, τους διορισμούς στο δημόσιο, την διαχείριση δημόσιας περιουσίας. εκεί τη βρίσκουμε να συζητάμε στα καφενεία και τα παράθυρα και τα μπλογκ. Και δεν μας ενδιαφέρει το βασικό: η διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της λειτουργίας της συνεργασίας ανάμεσα στους πολίτες.

    Γιατί ως κοινωνία θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα η έκφραση αγανάκτησης, αλλά ξεχνάμε ότι μιλάμε για οργανωμένες ομάδες με επιχειρησιακή επάρκεια, με σχέδιο, με υποστήριξη διοικητικής μέριμνας. Κοντολογίς μιλάμε για έναν στρατό που θέλει να ανατρέψει το σύστημα στο οποίο ζούμε και να το αντικαταστήσει με το βασικό δόγμα: όλη η δύναμη στις αυτόνομες ομάδες. Με άλλα λόγια στα σοβιέτ, γιατί όλα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν και όλα, ή σχεδόν όλα έχουν δοκιμαστεί.

    Reply
  2. Σωτήρη, στις ΗΠΑ θα απαλασσόταν ο αστυνομικός που θα πυροβολούσε εναντίον κάποιου που θα του απειλούσε τη σωματική ακεραιότητα με Μολότοφ ή σιδερολοστούς? Έχω την αίσθηση ότι θα απαλασσόταν. Διότι ο νόμος βάζει τη σωματική ακεραιότητα του οικογενειάρχη που εργάζεται για να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες του κοινωνικού συνόλου ως αμυνόμενου παραπάνω από τη ζωή του επιτιθέμενου εγκληματία, ο οποίος είναι τελικά υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις επιλογές του.

    Είναι πράγματι τραγικό ότι πολλά από αυτά τα παιδιά είναι 15-21 χρονών. Και δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο παιδί πράγματι κινήθηκε εναντίον του αστυνομικού. Το γεγονός όμως ότι το παιδί έμενε στο Ψυχικό με πατέρα διευθυντή τράπεζας και μάνα χρυσοχόο ενώ ο αστυνομικός ήταν παιδί της επαρχίας με τρια παιδιά λέει κάτι για το ποιός τελικά είναι ο καταπιεσμένος προλετάριος, καθώς και το γιατί δεν πιάνονται ποτέ αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι. Διότι η μεγαλο-μεσαία αστική τάξη που ελέγχει την εξουσία φοβάται ότι αν συλληφθούν οι γνωτοί-άγνωστοι πολλοί θα δουν τα παιδιά τους, που τα αφήνουν να εξαφανίζονται το βράδυ χωρίς να ελέγχουν που πάνε, στη φυλακή. Αντί να υπομένουν και να τιθασσεύον οι γονείς το συνήθη θυμό των επαναστατημένων εφήβων προτιμούν να τα αφήσουν να ξεσπάσουν στο μαγαζάκι του ψιλικατζή, στο αυτοκίνητο του ιδιωτικού υπάλληλου, στην πλάτη του μεροκαματιάρη αστυνομικού, οπουδήποτε αλλού αλλά όχι πάνω τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν ανενόχλητοι τα κοσμικά τους σουαρέ.

    Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι απαλάσσονται οι πολλοί αστυνομική που κάνουν κατάχρηση βίας και επιδεικνύουν αντιεπαγγελματισμό. Η φωνή των θυμάτων όμως αυτών των αστυνομικών δεν θα ακουστεί ποτέ, καθώς οι περισσότεροι είναι Αλβανοί και λοιποί λαθρομετανάστες, πρεζάκια, πόρνες, και μεροκαματιάριδες. Σίγουρα δεν είναι τα παιδιά με τις Μολότωφ στο χέρι.

    Reply
  3. Κωστα πες με κολλημενο, αλλα δεν ανεχομαι την αστυνομικη βια. Πληρωνονται για να μας προστατευουν, οχι για να δερνουν. Ειναι ενα επαγγελμα με τεραστια ευθυνη και περιμενω να το παιρνουν στα σοβαρα. Το να ειναι ενα απλο ατομο βιαιο με ενοχλει ιδιαιτερα. Το να ειναι ενας αστυνομικος βιαιος με ενοχλει δεκα φορες παραπανω.

    Και δεν υπαρχει καμμια απολυτως δικαιολογια για την αστυνομικη βια και γενικο τσαμπουκα (που τον εχω ζησει προσωπικα στην Ελλαδα). Δυστυχως εχουν καταλαβει τον ρολο τους εντελως λαθος. ΔΕΝ ειναι σκοπος του αστυνομικου να τιμωρει, ειναι να καταγραφει παρανομιες και να συλλαμβανει υποπτους. Η τιμωρια θα ερθει μονο αν δικαστηριο κρινει οτι ηταν ενοχο το ατομο και φυσικα δεν συμπεριλαμβανει βασανιστηρια και ξυλοκοπημα.

    Προσεξε οτι δεν λεω οτι τα χουλιγκανια ή καθε λογης αγριοι κανουν κατι ανεκτο. Αλλα δεν ειναι εν τελει δουλεια τους να κανουν κατι σωστο. Εκαναν παραβαση των νομων? Υπαρχει η νομιμη διαδικασια και αυτην πρεπει να χρησιμοποιησουμε.

    Ειδικα στην συγκεκριμενη περιπτωση, αν διαβασεις τι λενε οτι εγινε φοβαμαι οτι εχουμε την περιπτωση χαζοτσαμπουκαληδων αστυνομικων. Κατεβηκαν λεει με τα ποδια απο το περιπολικο και πλησιασαν μια ομαδα νεων που κατι τους ειχαν πει. Ουτε μολοτωφ ουτε λοστους ειχαν τα παιδια, κανεις τουλαχιστον δεν φαινεται να λεει κατι τετοιο.

    Εχεις βεβαια δικιο οτι αυτοι που συνηθως την πληρωνουν ειναι ασχετοι και οχι οι χουλιγκανοι με τις μολοτωφ. αλλα αυτος ειναι ενας ακομη λογος η αστυνομια να προσεχει τι κανει, ποιους συλλαμβανει και πως τους μεταχειριζεται!

    Σχετικα με τις ΗΠΑ, δεν τις θεωρω προτυπο ουτε καν συγκρισιμες. Στις ΗΠΑ οι αστυνομικοι γνωριζουν οτι κυκλοφορουν πολλα οπλα γιαυτο καταφευγουν ευκολα στην χρηση οπλου, ενω κατι τετοιο στην Ελλαδα φυσικα δεν ισχυει.

    πελεριν

    έχουμε ένα αντιεξουσιαστικό κίνημα που έχει πάρει πλέον διαστάσεις οργανωτικής επάρκειας, οικονομικής διαχείρισης και επιχειρησιακών δυνατοτήτων που δεν συναντάμε πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

    Αυτο βεβαια δεν ισχυει, συγκρινε με την ΕΤΑ (η οποια στην βορεια ισπανια εχει κανονικο κυκλωμα εκφοβισμου και προστασιας εστιατοριων και καταστηματων) ή τον ΙΡΑ. Νομιζω παντως οτι η φαινομενικη αντοχη αυτων των παρανομουντων χουλιγκανων ειναι καθρεφτης της ανικανοτητας της ελληνικης αστυνομιας. Ακριβως οπως με την 17Ν τους περιμεναμε πανεξυπνους και παντοδυναμους και αποδειχτηκαν μιζεροι ερασιτεχνες που επιβιωναν χαρη στον χειροτερο ερασιτεχνισμο της αστυνομιας.

    Reply
  4. Σωτήρη, ούτε εγώ ανέχομαι τους αστυνομικούς τσαμπουκάδες και τη βία. Δες άλλωστε και την τελευταία μου παράγραφο. Αυτό που λέω εγώ, και ο λόγος που και στις ΗΠΑ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του αστυνομικού υπερισχύει, είναι ότι ποιός ικανός, μορφωμένος, και ευσυνείδητος άνθρωπος θα δεχόταν να εργαστεί κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες? Ποιός άνθρωπος που έχει και άλλες επαγγελματικές επιλογές θα δεχόταν να βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο χωρίς το κράτος να του δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, με χαμηλό μισθό, ελλειπή εκπαίδευση, όπου θα τον έχουν όλοι του κλώτσου και του μπάτσου? Από τον χοντρό με το Τσερόκι που θα τον απειλήσει να τον στείλει στη Χάμο Τραχανοπλαγιά επειδή τόλμησε να τον γράψει για τριπλοπαρκάρισμα, στον “αναρχικό” που θα του πετάει θρανία και Μολότωφ από την ασυλία του παραθύρου της τάδε σχολής, στον χουλιγκανο του γηπέδου που θα του πετάει τσιμέντα επειδή δεν τον αφήνει να σκοτώσει τον αντίπαλο οπαδό, στο δικαστή που θα αφήσει ελεύθερο με αναστολή το νεαρό που πήγε να τον κάψει ζωντανό επειδή είναι ανήλικος από καλή οικογένεια και έχει έντιμο πρότερο βίο, και πάει λέγοντας.

    Στις ΗΠΑ ο αστυνομικός έχει κάποιο κύρος, κάποιο σεβασμό βρε αδερφέ. Του αναγνωρίζει η κοινωνία ότι είναι αυτός στον οποίο θα βασιστούν να τους σώσει όταν θα πέσουν θύματα ληστείας, όταν τρακάρουν με το αυτοκίνητο, όταν έξω από το μπαρ τους απειλήσει κάποιος μεθυσμένος ή ναρκομανής. Αισθάνονται ασφάλεια όταν θα δουν το περιπολικό να κάνει βόλτες γύρω από τη γειτονιά. Και για αυτό και η κοινωνία του αναγνωρίζει ότι έχει το δικαιωμα να αμυνθεί απέναντι στον παραβάτη που θέτει τη ζωή του αστυνομικού σε κίνδυνο. Τον εκπαιδευει και τον εξοπλίζει κατάλληλα. Έχει νόμους που προβλέπουν ειδικές αυστηρότερες ποινές για όποιον προβαίνει σε βιαιοπραγία εναντίον αστυνομικού (θανατική ποινή αν τον σκοτώσει). Και αυτό δίνει το κίνητρο σε άτομα με καλές προθέσεις που πιστεύουν σε αυτό που κάνουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα. Όλοι έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο πριν πάνε στην αστυνομική ακαδημία. Στην Ελλάδα πόσοι σοβαροί άνθρωποι θα γίνονταν αστυνομικοί με τις συνθήκες που επικρατούν?

    Για αυτό λέω ότι η αναβάθμιση της αστυνομίας απαιτεί παράλληλα και πολιτική επιλογή. Αν θέλουμε σοβαρούς ανθρώπους στην αστυνομία, ας πούμε στον αστυνομικό ότι η ζωή του έχει μεγαλύτερη αξία από του εγκληματία που του απειλέι τη ζωή. Ας του δείξουμε ότι σεβόμαστε το ρόλο του ως τηρητή του νόμου και της δημοκρατίας, και δεν τον αντιμετωπίζουμε ως το χωροφύλακα της χούντας. Και αν παρόλα αυτά καταχραστεί την εξουσία του ας είμαστε όσο πιο αυστηροί γίνεται, θα το αξίζει. Το σημερινό σύστημα όμως όπου στέλνουμε αστυνομικούς να προφυλάξουν το νόμο αλλά παράλληλα τους στερούμε τα απαραίτητα εφόδια, εκπαίδευση, το σεβασμό, αλλά και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα για μένα είναι το πιο επικίνδυνο και το πιο πιθανό να οδηγήσει σε θύματα και από τις δύο πλευρές.

    Reply
  5. Να πω εδώ ότι, για λόγουςπου δεν θέλω να αναλύσω, έχει τύχει η οικογένειά μου να έρθει σε συχνή επαφή με αστυνομικούς. Mια μερίδα είναι άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες δουλεύοντας κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτά για να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.

    Reply
  6. Διότι ο νόμος βάζει τη σωματική ακεραιότητα του οικογενειάρχη που εργάζεται για να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες του κοινωνικού συνόλου ως αμυνόμενου παραπάνω από τη ζωή του επιτιθέμενου εγκληματία, ο οποίος είναι τελικά υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις επιλογές του.

    Και επειδή είναι ένα αστυνομικό κράτος-ζούγκλα με το 1.5% του πληθυσμού του μέσα στις φυλακές και μέσο ψηφοφόρο ελάχιστα αριστερότερο του Πολύδωρα.

    Reply
  7. @Κώστας

    Δε σε καταλαβαίνω όταν λες ότι το παιδί ήταν από ευκατάστατη οικογένεια. Δικαιολογεί αυτό την πράξη του ειδικού φρουρού;

    Δε θα έπρεπε ο ειδικός φρουρός να έχει την ψυχραιμία να μην αντιδράσει στις προκλήσεις; Δηλαδή φταίει το (πλούσιο) παιδί που ήταν εκεί.

    Φαντάζομαι στο εξωτερικό αυτοί οι άνθρωποι περνάνε συνεχώς από ψυχιατρικά τεστ έτσι ώστε να ελεγχθεί κατά πόσο μπορούν να δράσουν σωστά κάτω από συνθήκες πίεσης.

    Συμφωνώ μαζί σου βέβαια στο ότι αυτή τη δουλειά δεν τη κάνει κανένας σοβαρός άνθρωπος. Με αποτέλεσμα να επιλέγεται η σάρα και η μάρα. Να νιώθει ο κάθε δυστυχής ότι έχει εξουσία.

    Επίσης συμφωνώ στο ότι οι Έλληνες πολίτες δεν τρέφουν κανέναν σεβασμό προς το θεσμό της αστυνομίας. Από τη μία θέλουμε να μας προστατεύουν αλλά συγχρόνως αν συμπεριφερθούν πιο βίαια ξυπνάνε σε όλους τα αριστερά μας αισθήματα. Αλλά ένα μερίδιο ευθύνης το έχει και ο αντιεπαγγελματισμός της αστυνομίας.

    Δυστυχώς μετά από το συμβάν ακολούθησαν (και συνεχίζονται) θλιβερά επεισόδια.

    Reply
  8. [quote comment=”14534″]Αυτο βεβαια δεν ισχυει, συγκρινε με την ΕΤΑ (η οποια στην βορεια ισπανια εχει κανονικο κυκλωμα εκφοβισμου και προστασιας εστιατοριων και καταστηματων) ή τον ΙΡΑ. Νομιζω παντως οτι η φαινομενικη αντοχη αυτων των παρανομουντων χουλιγκανων ειναι καθρεφτης της ανικανοτητας της ελληνικης αστυνομιας. Ακριβως οπως με την 17Ν τους περιμεναμε πανεξυπνους και παντοδυναμους και αποδειχτηκαν μιζεροι ερασιτεχνες που επιβιωναν χαρη στον χειροτερο ερασιτεχνισμο της αστυνομιας.[/quote]

    Δεν ισχύει; Πως είσαι τόσο σίγουρος; Τα μαγαζιά στου Ψυρή που είναι ιδιοκτησία τους δεν τα έχεις ακούσει; Τις απαλλοτριώσεις τραπεζών κλπ δεν τις έχεις ακούσει; Ότι δύο συνεργοί του Παλαιοκώστα στην τελευταία απαγωγή προέρχονταν από τον χώρο δεν το έχεις ακούσει; Για τις καταλήψεις σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας που χρησιμοποιούνται ως κέντρα συγκέντρωσης ανθρώπων και πόρων δεν έχεις ακούσει; Για τις οδηγίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το τι πρέπει να κάνουν λεπτομερώς σε περίπτωση σύλληψης δεν ξέρεις κάτι; Για το ότι έχουν πάντα απάνω τους τηλέφωνα γνωστών δικηγόρων για την περίπτωση σύλληψης δεν έχεις ακούσει;

    Αλλά για όλα αυτά έχει ακούσει και η αστυνομία. Και δεν κάνει τίποτα. Γιατί είναι ανίκανη και γιατί δεν υπάρχει στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου. Γιατί ως κοινωνία περί άλλα τυρβάζουμε. Και γιατί ως κοινωνία γουστάρουμε τον καθένα που φωνάζει και επαναστατεί κατά οποιουδήποτε. Και από την πολυθρόνα μας δικαιολογούμε τα φαινόμενα έκνομης συμπεριφοράς πριν πάμε στην in ταβέρνα για το τραπέζι με φίλους. Αφού οι περισσότεροι είμαστε δημόσιοι ή ημιδημόσιοι υπάλληλοι, ή τέκνα τέτοιων και ποσώς μας αγγίζει ο πόνος του επιχειρηματία που αγόρασε εμπόρευμα με επιταγές με σκοπό να πουλήσει τα Χριστούγεννα και τώρα καταστρέφεται. Ή ο επαγγελματίας εστίασης που το Σαββατοκύριακο δεν δούλεψε στο κέντρο, αλλά πλήρωσε ημερομίσθια, ΙΚΑ κλπ. Προφανώς από τα υπερκέρδη του θα πουν οι παραπάνω. Ή ο άλλος που ήταν τυχερός και δεν του το κάψανε, αλλά ποιός θα κατέβει στο κέντρο αυτές τις μέρες να ψωνίσει με τις φασαρίες που θα γίνονται καθημερινά;

    Πέρα από τα λόγια και τις αναλύσεις υπάρχει και η πραγματική οικονομία εκεί έξω που την αποτελούν πραγματικοί άνθρωποι. Πραγματικοί επιχειρηματίες και πραγματικοί εργαζόμενοι.

    Reply
  9. alvy,

    αυτό που λέω για τον ειδικό φρουρό σχετίζεται με το ότι οι αστυνομικοί είναι και οι ίδιοι εργαζόμενοι και συχνά προερχόμενοι από κατώτερα στρώματα, με οικογένειες που θα βρεθούν με τρεις και εξήντα αν ο αστυνομικός χάσει τη ζωή του. Μου φαίνεται παράξενο λοιπόν που ο αναρχικός, ως δήθεν υπερασπιστής του προλεταριάτου, συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σε έναν τέτοιο άνθρωπο.

    Plagal,

    στις ΗΠΑ δεν είναι όλα καλύτερα. Αλλά τουλάχιστον οι ΗΠΑ έχουν να ξεπεράσουν ότι επί αιώνες ένα μέρος του πλυθυσμού τους ζούσε επί αιώνες σε καθεστώς δουλείας, όταν αφέθηκε ελεύθερο στερόταν σε πολλές περιοχές τα πολιτικά του δικαιώματα, είδε τους ηγέτες του να δολοφονούνται (όπως έγραψε και ο ΣΓ) και έγινε επανειλλημένα αντικείμενο ρατσιστικών επιθέσεων. Και όμως ξέσπασε βίαια μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα ο εμπρηστής “αναρχικός” που “ξεσπάει” κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο και στις διάφορει επετείους τι καταπίεση έχει ζήσει, ειδικά σε σχέση με τους Αφρο-Αμερικανούς, που του επιτρέπει να ενεργεί με τρόπους που αδιαφορούν για τους νόμους, αλλά και τη ζωή και ακεραιότητα των συμπολιτών του?

    J95,

    το 1.5% στις φυλακές δε μου λέει τίποτα. Αν θεωρείς την Ελληνική λύση του να μη συλλαμβάνονται οι εγκληματίες για να είναι καλύτερες οι στατιστικές, ας συμφωνίσουμε να διαφωνούμε. Τώρα, για το αν ο μέσος ψηφοφόρος είναι ελαφρώς αριστερότερα του Πολύδωρα, όταν θα ισχύσει και στην Ελλάδα ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, και θα επιτραπούν σε κάποιες τουλάχιστον περιοχές οι γάμοι ομοφυλοφίλων έλα να μου το πεις. Όχι τώρα όμως. Εκτώς και αν σεβασμός στους νόμους του δημοκρατικά εκλεγμένου κοινοβουλίου είναι προνόμιο της δεξιάς και όχι της αριστεράς.

    Reply
  10. Κωτα ο αστυνομικος στις ΗΠΑ απολαμβανει περισσοτερου σεβασμου γιατι πιθανοτατα κατα μεσο ορο τον αξιζει. Ρισκαρει τεραστιους κινδυνους για να κρατα τις πολεις ασφαλεις και παρολα αυτα επιτελει το καθηκον του με ευγενεια και σοβαροτητα.

    Στην Ελλαδα εχω δει αστυνομικους να κανουν παραβαση ολου του ΚΟΚ (μα ολου). Δεν εχω δει ποτε να μου μιλανε ευγενικα. Και δεν τους εχω δει καν να επιτελουν το καθηκον τους (δηλαδη να αποτρεπουν πραγματικο εγκλημα, να κοβουν καμμια κληση κτλ).

    Δεν προκειται να ομαδοποιησω, και προφανως σε πιστευω οτι υπαρχουν καλοι αστυνομικοι. αλλα δυστυχως ο μεσος αστυνομικος αφηνει πολλα περιθωρια βελτιωσης. παρα πολλα.

    Για αυτό λέω ότι η αναβάθμιση της αστυνομίας απαιτεί παράλληλα και πολιτική επιλογή. Αν θέλουμε σοβαρούς ανθρώπους στην αστυνομία, ας πούμε στον αστυνομικό ότι η ζωή του έχει μεγαλύτερη αξία από του εγκληματία που του απειλέι τη ζωή. Ας του δείξουμε ότι σεβόμαστε το ρόλο του ως τηρητή του νόμου και της δημοκρατίας, και δεν τον αντιμετωπίζουμε ως το χωροφύλακα της χούντας. Και αν παρόλα αυτά καταχραστεί την εξουσία του ας είμαστε όσο πιο αυστηροί γίνεται, θα το αξίζει.

    δεκτο. αλλα μονο αν του απειλει την ζωη και δεν υπαρχει καλυτερη μεθοδος ουδετεροποιησης του δραστη κτλ Γιαυτο τους πληρωνουμε, για να μας προφυλασσουν χωρις να θεριζουν κοσμο. Αλλιως θα βαζαμε τις ειδικες δυναμεις στις πολεις, θα εξαφανιζαν την εγκληματικοτητα σε 5 μερες (μαζι με 10% του πληθυσμου).

    Καπουα εδω να συμφωνησω και με alvy, οι αστυνομικοι ΠΡΕΠΕΙ να περνανε ψυχολογιακ τεστ. Απο αυτα που εχω δει χωρις πλακα 8 σοτυς 10 θα κοβοντουσαν στα πιο απλα (Νομιζετε οτι η χρηση βιας σε συλληφθεντα που φοραει χειροπεδες δικαιολογειται ποτε? 80% θα ελεγαν ναι).

    παρεπιμπτοντως, τι ακριβως ειναι οι ειδικοι φρουροι ρε παιδια?

    πελεριν

    Τα μαγαζιά στου Ψυρή που είναι ιδιοκτησία τους δεν τα έχεις ακούσει; Τις απαλλοτριώσεις τραπεζών κλπ δεν τις έχεις ακούσει;

    οχι. για ποια μιλας? Προσεξε, αλλο το να υπαρχουν μαφιοζοι στου Ψυρρη και αλλο το να συνεδονται με 15χρονα στα Εξαρχεια.

    Για τις καταλήψεις σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας που χρησιμοποιούνται ως κέντρα συγκέντρωσης ανθρώπων και πόρων δεν έχεις ακούσει; […] Για το ότι έχουν πάντα απάνω τους τηλέφωνα γνωστών δικηγόρων για την περίπτωση σύλληψης δεν έχεις ακούσει;

    ξερω και τους δικηγορους. αυτο λεει απλα οτι ειναι καπως οργανωμενοι οχι οτι ειναι χειροτεροι της ΕΤΑ.

    κατα τα αλλα συμφωνουμε οτι υπαρχει μια ιδιοτυπη ανοχη στην καταστροφη περιουσιων στην ελλαδα.

    Reply
  11. Σωτήρη,

    μια ερώτηση που με προβληματίζει βασισμένη σε πραγματική εικόνα. Ένας κουκουλοφόρος με Μολότωφ προσπαθεί να βάλει φωτιά στο ισόγειο πολυκατοικίας. Στα μπαλκόνια της πολυκατοικίας έντρομοι οι κάτοικοι παρακολουθούν τα τεκτενόμενα. Οφείλει ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει όποια μέθοδο διαθέτει προκειμένου να εμποδίσει τον κουκουλοφόρο να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών?

    Τώρα για το μέσο αστυνομικο δεν έχω αντίρηση. Απλά, θεωρώ ότι δε μπορείς να βελτιώσεις το μέσο αστυνομικό. Πρέπει να τον αντικαταστήσεις με άλλο. Αλλά με τις συνθήκες εργασίας στις οποίες τον βάζεις δεν πρόκειται να βρεις άλλο καλύτερο. Άρα, με βάση αυτό που έγραψες, έχω τη αίσθηση ότι πέφτουμε σε φαύλο κύκλο. Δε σεβομαστε την αστυνομία διότι δεν εμπνέει σεβασμό που οδηγεί σε προσλήψεις ανίκανων αστυνομικών που δεν εμπνέουν σεβασμό και πάει λέγοντας. Πώς σπάει αυτός ο φαύλος κύκλος?

    Reply
  12. @ SG

    Μα δεν είπα πουθενά ότι είναι πιό οργανωμένοι από την ΕΤΑ. Μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως επιδεικνύουν ένα επίπεδο οργάνωσης αρκετά υψηλό. Σήμερα το πρωί άκουγα από δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ αυτόπτη μάρτυρα, ότι στην Ομόνοια χθες βράδυ συνεννοούντο με walkie-talkie. Όλα αυτά δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο κίνημα που δρα 30 χρόνια τώρα. Το ιδεολογικό του υπόβαθρο είναι αυτό της 3ης Διεθνούς ως προς την στρατηγική του τα τελευταία χρόνια, που αναμειγνύεται όμως με μια αναρχική ρητορική.

    Νομίζω πως το κομβικό σημείο στην εξέλιξη του κινήματος ήταν η σύλληψη της 17 Νοέμβρη. Τότε κυριάρχησαν τα λενινιστικά στοιχεία (τρίτοδιεθνιστικά) στην οργάνωση του και έμεινε ο αναρχισμός σε επίπεδο ρητορικής. Πιθανόν οι νεαροί που πάντα ήταν κοντά στον χώρο να εντυπωσιάστηκαν από τον Κουφοντίνα και τη δυνατότητα ενός αντάρτικου πόλεων. Έτσι πίεσαν τους παλιότερους (ηγέτες) προς αυτή την κατεύθυνση, αφού οι απλοί τσαμπουκάδες στα Εξάρχεια δεν ήταν αρκετοί στο κλίμα που διαμορφώθηκε (κι από εξωγενείς παράγοντες, φοιτητικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις σχολείων, τέλος των ονείρων εύκολου πλουτισμού κλπ). Πίστεψαν πως σε αυτό που απέτυχε η 17 Νοέμβρη, να γίνει δηλαδή μαζικό κίνημα αντάρτικου πόλεων πέραν μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, αυτοί θα μπορούσαν να το πετύχουν.

    Τους βοήθησε σε αυτό η συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά συντάχθηκε μαζί τους στο θέμα των Πανεπιστημίων, αλλά και η ανοχή των σημερινών μεσηλίκων (γενιά που ήταν μαθητές ή φοιτητές την δεκαετία του 70) προς φαινόμενα επαναστατικής γυμναστικής. Κυρίως όμως τους βοήθησε η κυριαρχία σε αυτή τη γενιά ενός αριστερού εξεγερτικού λόγου, που συνοδεύεται όμως απο την εκ του ασφαλούς απόλαυση των πλεονεκτημάτων της αστικής καταναλωτικής κοινωνίας. Σε έναν νέο όμως αυτή η αμφισημία δεν είναι σημαντική. Ο νέος που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ανοχής, τουλάχιστον, προς την αριστερή επαναστατική ρητορική κρατάει αυτή και ριζοσπαστικοποιείται ακόμα περισσότερο.

    Δεν θα επεκταθώ περισσότερο εδώ. Απλώς θα αναφέρω την μεγάλη κουβέντα που είπε ο Λακάν όταν συναντήθηκε το Μάη του 68 με τους καταληψίες φοιτητές στην Vincennes: tout que vous voulez, c’est un maitre, αναφερόμενος στην υστερική φύση της ψυχοσύνθεσης των εξεγερμένων.

    Τελικά διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια μια ποιοτική εξέλιξη του κινήματος του οποίου τα αποτελέσματα βλέπουμε αυτές τις μέρες. Μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να λέμε πως είναι μια γενικευμένη αγανάκτηση και να περιμένουμε να κοπάσει. Πρέπει να το δούμε όμως κατάματα ως κίνημα. Μικρό ίσως, χωρίς εκλογική δυναμική, αλλά αυτό δεν τους αφορά. Γι’αυτούς οι τρεις τελευταίες μέρες είναι η νίκη σε μια μάχη ενός πολέμου κατά του αστικού κράτους. Δεν λέω πως είναι επικίνδυνοι για την ύπαρξη του αστικού κράτους. Κάθε άλλο. Αυτό που με ανησυχεί είναι η διαδεδομένη ανοχή προς την εξέγερση κατά του τρόπου ζωής που σχεδόν όλοι έχουμε επιλέξει. Διότι αυτή η ανοχή παραλύει κάθε μεταρρύθμιση προς μια πιό ανοιχτή κοινωνία και οικονομία.

    ΥΓ: Φυσικά δεν περιμένετε να σας πω πίσω από ποιά μαγαζιά του Ψυρή βρίσκονται άνθρωποι του κινήματος. Αλλά γιατί σας εκπλήσσει το γεγονός. Είναι πάγια τριτοδιεθνιστική πρακτική. Τα έκανε ο Λένιν κι όλα τα λενινιστικά επαναστατικά κόμματα συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ. Δεν ξέρετε για τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ; ή νομίζετε ότι τις δημιούργησε την δεκαετία του 70;

    Reply
  13. πελεριν

    Μα δεν είπα πουθενά ότι είναι πιό οργανωμένοι από την ΕΤΑ.

    τοπες, πως δεν τοπες.

    έχουμε ένα αντιεξουσιαστικό κίνημα που έχει πάρει πλέον διαστάσεις οργανωτικής επάρκειας, οικονομικής διαχείρισης και επιχειρησιακών δυνατοτήτων που δεν συναντάμε πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

    αλλα αντιλαμβανομαι οτι τελοσπαντων μπορεις να υπερβαλεις και σενα σχολιο, δεν χαθηκε ο κοσμος.

    Αυτό που με ανησυχεί είναι η διαδεδομένη ανοχή προς την εξέγερση κατά του τρόπου ζωής που σχεδόν όλοι έχουμε επιλέξει. Διότι αυτή η ανοχή παραλύει κάθε μεταρρύθμιση προς μια πιό ανοιχτή κοινωνία και οικονομία.

    ναι. και ειναι μια ανευθυνη ανοχη, μυωπικη και παιδιαστικη. αλλα γιαυτο ετοιμαζω σχετικο κειμενο.

    Κωστα

    Οφείλει ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει όποια μέθοδο διαθέτει προκειμένου να εμποδίσει τον κουκουλοφόρο να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών?

    υπαρχει καποια αρχη της αναλογιας νομιζω, πρεπει να χρησιμοποιησει λογικη βια και σε αναλογια με αυτα που διακυβευονται. Το θεμα ειναι οτι η αστυνομια εχει χασει καθε εννοια μετρου και αναλογιας, σχεδον εχει αντιστρεψει τις αντιδρασεις της. Βιαιοι εγκληματιες την ξεφτιλιζουν και μενουν ελευθεροι και ατιμωρητοι, 15χρονα παιδια λενε μια κουβεντα παραπανω και τρωνε βαρυ ξυλο εως σφαιρες. Αν το κανε αυτο ενα ατομοα θα τον λεγαμε θρασυδειλο. αν το κανει μια ολοκληρη υπηρεσια πως την ονομαζεις?

    Reply
  14. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τον μαθήτη μου με το ψευδώνυμο pelerin που με κάνει υπερήφανο για την δεινότητα των επιχειρημάτων του.

    Αγαπητό μου παιδί SG, σχετικώς με το επιχείρημα περί καταστημάτων που ελέγχοντε από αναρχικά στοιχεία για τα οποία ο pelerin δηλώνει “Φυσικά δεν περιμένετε να σας πω πίσω από ποιά μαγαζιά του Ψυρή βρίσκονται άνθρωποι του κινήματος” μπορείτε να δείτε και εκεί http://e-roosters.blogspot.com/2008/12/blog-post_7759.html#comments

    Reply
  15. @ Γεώργιο Κ. Γεωργαλά

    Δάσκαλε δεν ήξερα ότι με παρακολουθείς! Που με βρήκες; Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι και πόσο με τιμάς με τα καλά σου λόγια.

    Reply

Leave a Comment