Αυτεπίστροφος διαιτητικός ακτιβισμός…

…ή αλλιώς, προς μια  Ολυμπιακοποίηση του ποδοσφαίρου.

Σχεδόν προφητικά, αμέσως μετά το Μουντιάλ είχα ασκήσει κριτική στη νοοτροπία των Ελλήνων παικτών για την αντίδρασή τους απέναντι στους φιλάθλους της Εθνικής. Επικεντρώθηκα δε στον Τοροσίδη, ο οποίος με τη συμπεριφορά του στο χθεσινό “ντέρμπυ” επιβεβαίωσε ότι είχα δίκιο. Ένας ποδοσφαιριστής ταλαντούχος που θεώρησε ότι αρκεί το ότι έπαιξε στον Ολυμπιακό, τώρα που βλέπει να παίρνει ποδοσφαιρικά την κάτω βόλτα προσπαθεί με ψευτοτσαμπουκάδες να πουλήσει Ολυμπιακοφροσύνη για να τον κρατήσουν. Γιατί όχι? Άσχημα του βγήκε του Μητρόπουλου, που ήταν και ατάλαντος?

Ας είναι όμως, στόχος μου δεν είναι ούτε ο Τοροσίδης, ούτε τα διαιτητικά λάθη είτε ανθρώπινα όπως το χέρι του Τοροσίδη ή το οφσάιντ του Πάντελιτς είτε απάνθρωπα (το γκόλ του Κατσουράνη πρέπει να είναι το πρώτο στην ιστορία του ποδοσφαίρου όπου σκόρερ καλύπτεται από 3 και ίσως 4 παίχτες και παρόλα αυτά δίνεται οφσάιντ). Αυτό που φοβάμαι είναι ότι χθες μπήκε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρώτο μπήκε το 1996, όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Κόκκαλης. Ας δούμε τα πράγματα πριν το 1996. Τη δεκαετία 1971-1980 πήρε 4 πρωταθλήματα ο ΟΣΦΠ, 3 η ΑΕΚ, 2 ο ΠΑΟ, και 1 ο ΠΑΟΚ. Τη δεκαετία 1981-1990 που υποτίθεται έκοβε και έραβε ο καπετάν-Γιώργος με τα κουμπούρια πήρε πάλι 4 ο ΟΣΦΠ, 3 ο ΠΑΟ, 1 η ΑΕΚ, 1 ο ΠΑΟΚ, και 1 η Λάρισα. Τα 6 πέτσινα χρόνια του Ολυμπιακού (λόγω των διοικητικών προβλημάτων) μοιράστηκαν από 3 ΠΑΟ και ΑΕΚ. Γενικά παρατηρείται μια πολυφωνία. Τη 14-ετία από το 1996 και μετά έχει 12 ο ΟΣΦΠ και μόνο 2 ο ΠΑΟ (για άλλες ομάδες δεν το συζητάμε καν). Αν κανείς είναι Ολυμπιακός και πρόβατο τότε μπορεί αβασάνιστα να πιστεύει ότι ο ΟΣΦΠ και τις 12 αυτές χρονιές είχε καλύτερη ομάδα και ότι όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες (μαζί και οι σκεπτόμενοι Ολυμπιακοί) είμαστε εμπαθείς. Η απάντησή μου σε αυτούς είναι…μπεε!

Το άλλο ενδεχόμενο είναι ότι δυστυχώς στον Ολυμπιακό μπήκαν παράγοντες (Κόκκαλης και τώρα Μαρινάκης) οι οποίοι αντί να τιθασσεύσουν τους ανεγκέφαλους οπαδούς οι οποίοι ιστορικά υπερεκπροσωπούνται στον Ολυμπιακό (δείτε την ενυπόγραφη και με ντοκουμέντα ιστορική αναφορά που ετοίμασαν οπαδοί του ΠΑΟ) όπως έκαναν παλαιότερα οι Ανδριανόπουλοι, αντίθετα τους ανακήρυξαν σε κυρίαρχο στοιχείο. Ο δε στόχος έγινε ένας και σαφής: Νίκη με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο. Έτσι όταν ο ΠΑΟ ευνοείται όπως στη 2η αγωνιστική με τον Αρη (αμφισβητούμενο πέναλτυ υπέρ του Βύντρα) σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΣΦΠ που είναι πρόεδρος και της ΕΠΑΕ συντελούνται εγκλήματα κατά της Ελλάδος. Όταν  δίνεται οφσάιντ σκόρερ του αντιπάλου που καλύπτεται από τουλάχιστον 3 αμυντικούς, είναι ένα διαιτητικό λάθος που δεν ακυρώνει ωστόσο την ανωτερότητα της ομάδας του. Όταν γίνεται μικροτσαμπουκάς στην φυσούνα της Τούμπας ζητάει τιμωρία του ΠΑΟΚ, όταν 500 οπαδοί της ομάδας του μπαίνουν να χτυπήσουν παίχτες του αντιπάλου κάνει διαίρεση με το 100 και λέει ότι μπήκαν 5 φίλαθλοι για να πανηγυρίσουν και ότι ήταν γιορτή του ποδοσφαίρου στην οποία διδάχτηκε ήθος. (Σημείωση: Χάρη έκανε στους παίχτες του ΠΑΟ ο Τρύφωνας που έδωσε το ματς στον Ολυμπιακό, καλός φίλος Ολυμπιακός που ήταν στο γήπεδο είπε ότι έτσι και έχανε ο ΟΣΦΠ δεν θα τελείωνε το παιχνίδι!). Πάλι καλά που δεν δήλωσε κυνικά, όπως παλαιότερα ο Κόκκαλης, ότι αυτούς τους οπαδούς έχουμε και τι να κάνουμε. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε ένα κράτος που όχι απλώς δεν επεμβαίνει αλλά κάνει και τα στραβά μάτια για να έχει η ΝΕΤ, το επιδοτούμενο με τα λεφτά των φορολογουμένων κρατικό κανάλι, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΟΣΦΠ.

Το άσχημο με όλα αυτά, πέρα από το ότι πλέον το Ελληνικό πρωτάθλημα έχει απαξιωθεί τελείως στα μάτια των φιλάθλων, είναι ότι ο κίνδυνος είναι ορατός το Ελληνικό ποδόσφαιρο να ξαναπάρει την κάτω βόλτα. Οι αθλητές του ΠΑΟ (Καραγκούνης, Μπασινάς, Νικοπολίδης, κ.α.) που αποτέλεσαν τον κορμό της Εθνικής το 2004 παραμέρισαν ότι το 2003 είχαν απειληθεί με λυντσάρισμα από τους ίδιους οπαδούς του ΟΣΦΠ που την επόμενη χρονιά πανηγύριζαν τις επιτυχιες εκείνων που προηγουμένως υποτιμητικά αποκαλούσαν γκουμομπασιναδες. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι σημερινοί θα κάνουν το ίδιο. Όσοι μεγάλοι ξένοι παίχτες (Σισέ, Ριβάλντο, Τουρέ, κ.α.) πέρασαν από Ελλάδα θα δυσφημούν και δικαιολογημένα το Ελληνικό πρωτάθλημα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο για τις Ελληνικές ομάδες το να προσελκύσουν ξένους παίχτες και προπονητές. Κυρίως όμως, άρχισαν να Ολυμπιακοποιούνται οι υπόλοιπες ομάδες οι οποίες αφού κατάλαβαν ότι όσο υπάρχει Ολυμπιακός πρωτάθλημα μόνο με την αξία του δε μπορεί να πάρει κανείς, άρχισαν να μιμούνται τις τακτικές του. Έτσι είχαμε τον ξυλοδαρμό του Ευθυμιάδη στη Λεωφόρο (πάντως άντίπαλους παίχτες δεν έχουν κυνηγήσει οι Παναθηναϊκοί), τους περσινούς θεατρινισμούς του Πατέρα, και την πρόσληψη για ένα διάστημα του Γκαγκάτση από τον ΠΑΟΚ. Οδέυουμε δηλαδή προς ένα Φαρ Ουέστ στο οποίο νικήτής θα είναι το πιο γρήγορο πιστόλι (προς το παρόν βεγγαλικών και βλέπουμε).

Το θετικό είναι ότι στο σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης μπορεί κανείς να το γυρίσει σε Πρέμιερ Λιγκ. Ευτυχώς που υπάρχουνε και οι βάρβαροι, είναι και αυτοί μια κάποια λύση!

26 thoughts on “Αυτεπίστροφος διαιτητικός ακτιβισμός…”

  1. Δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρό, αλλά όλη αυτή η φασαρία μου θύμησε αυτό τον σχολιασμό του Μητσικώστα πρίν από 5; χρόνια.  Καλαμπόκι για τις κότες.
    http://www.youtube.com/watch?v=Tg0uTwveDI8
     

    Reply
  2. Δε διαφωνω γενικοτερα με οσα γραφονται σε αυτο το αρθρο,απλως εχω την εντυπωση οτι κυριως στην αρχη παρασυρεσαι καπως και γραφεις σαν φιλος του Παναθηναικου!!Προσωπικα βεβαια υποστηριζω την ΑΕΚ αλλα τα συμπερασματα του αρθρου με βρισκουν  συμφωνο.Το θεμα ειναι πως αντιμετωπιζουμε τον αθλητισμο οπαδικα.Εγω θα σταθω σε ενα σημειο των καταπτυστων πραγματικα δηλωσεων του κυριου Μαρινακη προχτες.Ανεφερε επι λεξει οτι οσα περισσοτερα παιδια γινουν Ολυμπιακοι τοσο μεγαλυτερος ο αριθμος εκεινων που θα ειναι χαρουμενα και θα εχουν αυτοπεποιθηση.
    α)Ο κ.Μαρινακης δηλαδη με τη φραση του αυτη οριζει τον αθλητισμο ως μια παραλλαγη αρενας.Εβαλε γκολ ο παιχτης με τα κοκκινα?Ο κοκκινος οχλος αυτοματως ειναι μαγκας και ο πρασινος,κιτρινομαυρος η ασπρομαυρος πρεπει να προσκυνησει.
    β)Αφου περιμενουμε απο την ομαδα να αποκτησουμε χαρα και αυτοπεποιθηση γιατι να μην μπουμε μεσα να τα κανουμε λαμπογιαλο,γιατι να μην φροντισουμε ωστε ο διαιτητης να περασει μια ωραια νυχτα στα μπουζουκια με δυο ομορφες γυναικες με αντιτιμο τα ευνοικα σφυριγματα υπερ μας?
    γ)Και τελος γιατι να σεβαστουμε εκεινους που φορανε κασκολ αλλου χρωματος?Αφου εμεις ειμαστε οι εκλεκτοι,οι νικητες κλπ.
    Αυτα για να βλεπουμε πως φτασαμε,εδω που φτασαμε.Οι λεξεις και τα ονοματα δεν εχουν σημασια.Εξαλλου τις προαλλες ο κ.Μπεος(Νεοσμυρνιωτης στην καταγωγη) προεδρος του Ολυμπιακου Βολου  εκανε απαξιωτικες δηλωσεις για μια ολοκληρη πολη τη Λαρισα,δινοντας λαβη σε μια πανηλιθια τοπικιστικη κοντρα

    Reply
    • Δυστυχως η κατασταση εχει εκτραχυνθει.Περσι ο αγωνας δυο εκ των κορυφαιων ομαδων μπασκετ της ηπειρου κρατησε 4 ωρες.Φετος ο αγωνας μεταξυ των ποδοσφαιρικων τμηματων των δυο συλλογων διηρκεσε λιγοτερο αλλα ειχαμε αλλου ειδους ευτραπελα.Και  στις δυο περιπτωσεις το κοινο στοιχειο ειναι οι μεγαλοστομιες,το πεσιμο απο τα συννεφα και οι υποσχεσεις(το μαχαιρι θα μπει στο κοκκαλο) των παραγοντων,με μηδενικο αποτελεσμα.Γιατι εχω την αισθηση οτι σε λιγους μηνες καποιοι αγωνες μπασκετ πανε να καταρριψουν το προαναφερθεν ρεκορ?!

      Reply
  3. Μάριε, πρώτα από όλα να πω ότι στο προηγούμενο κείμενο είχα ασκήσει κριτική σε Τοροσίδη ΚΑΙ Τζόρβα, άρα δεν είχα οπαδικά κίνητρα. Από εκεί και πέρα, αν και οπαδός του ΠΑΟ εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι ο ΠΑΟ είναι ο ηθικός πρωταθλητής (αντίθετα θεωρώ την ΑΕΚ ηθική πρωταθλήτρια του 2008 όπου ο ΟΣΦΠ το πήρε κανοντας προσφυγή για την ήττα από Καλαμαριά). Ούτε με πείραξε ότι ο ΠΑΟ στερήθηκε μια πολυπόθητη νίκη που δικαιούταν στην έδρα του “αιωνίου αντιπάλου”. Αυτά που με έχουν πειράξει είναι τα παρακάτω.

    α) Ως καταναλωτής που πληρώνω για να απολαμβάνω τηλεοπτικά ένα προϊόν θα μπορούσα να είχα δει ένα συναρπαστικο παιχνίδι και μια συνέχεια πρωταθλήματος με σασπένς και τον ΠΑΟ μόνο 4 πόντους πίσω. Και αν στο τέλος το έπαιρνε ο ΟΣΦΠ να τον χειροκροτήσω και εγώ. Αντί αυτού εξωθεσμικοί παράγοντες μετέτρεψαν το υπόλοιπο του πρωταθλήματος σε σούπα στέφοντας με το ζόρι πρωταθλητή τον Ολυμπιακό κάμποσες αγωνιστικές πριν το τέλος. Ίσως μου βγει σε καλό καθώς θα έχω περισσότερα ελεύθερα Σαββατοκύριακα για να απολαύσω την άνοιξη που έρχεται, αλλά…γιατί ρε παιδιά?

    β) Με το να παίρνει συνέχεια η ίδια ομάδα πρωτάθλημα παίζει δεν παίζει όχι μόνο γίνεται το πρωτάθλημα βαρετό, αλλά στερούνται οι άλλες ομάδες την πιθανότητα συμμετοχής στα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει το πρωτάθλημα ανταγωνιστικό. Και πάλι, γιατί ρε παιδιά?

    γ) Ως κάποιος που θεωρεί το ποδόσφαιρο μακράν το καλύτερο άθλημα στον κόσμο, μου έρχεται να σκίσω τα ρούχα μου που ο χώρος έχει γίνει hijacked (δε μπορούσα να βρω Ελληνική λέξη τόσο κατάλληλη) από ανθρώπους που πάνε στο γήπεδο όχι για να δούνε μπάλα ή έστω την ομάδα τους να κερδίζει, αλλά για να δούν να συμβαίνει ένα οποιοδήποτε γεγονός (θα μπορούσε να είναι αμπάριζα, ένα ατύχημα, ή ότι άλλο) που θα τους δώσει δικαίωμα να χαρούν με τη μιζέρια των άλλων. Με άλλα λόγια, ασχολούνται με το ποδόσφαιρο για να ικανοποιήσουν τη χαιρεκακία τους. Οι ίδιοι άνθρωποι φροντίζουν με τη συμπεριφορά τους να γαλουχούν ακόμα περισσότερους νέους με τα ιδανικά της ικανοποίησης των χειρότερων συναισθημάτων τους!

    Σε αυτά βέβαια έχει ευθύνη και η Ουέφα η οποία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και ανθίσταται σθεναρά στη χρήση νέων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαλεύκανση επίμαχων φάσεων, όπως γίνεται στο Αμερικανικό ποδόσφαιρο.

    Reply
    • Δε διαφωνω σε οσα εγραψες.Να επισημανω απλως καποια πραγματα.
      α)Δυστυχως η Nova εχει προσαρμοστει στο κοινο της.Δεν εχει κανει καποια προσπαθεια για να αναβαθμισει το τηλεοπτικο της προιον διοτι η πλειοψηφια των θεατων των αγωνων του ελληνικου πρωταθληματος βλεπει τους αγωνες του μονο και μονο για να δει μια νικη οπως και αν ερθει η οπως γραφεις και εσυ απλως να δουν κατι μη συνηθισμενο οτι και αν ειναι αυτο.Καθως το ιδιο δικτυο διαθετει τα δικαιωματα προβολης αγωνων του εξωτερικου,ενω ταυτοχρονα αποτελουσε μεχρι περσι μονοπωλιο στην αγορα της συνδρομητικης τηλεορασης(το conn-x τωρα κανει τα πρωτα βηματα του) δεν  προσπαθουσε προς την κατευθυνση στην οποια αναφερθηκα.
      β)Οχι μονο αυτο,αλλα αν δεν κανω λαθος τα εσοδα απο τα τηλεοπτικα δικαιωματα δεν μοιραζονται ισομερως αλλα αναλογως της βαθμολογικης θεσης που τερματισε η ομαδα.Ο Ολυμπιακος βεβαια εχει υπογραψει με την ΕΡΤ μια συμφωνια που οι κακες γλωσσες λενε οτι ηταν ιδιαιτερα υψηλου τιμηματος.Δεν θα εκπλαγω με δεδομενο οτι την περιοδο της καλοκαιρινης προετοιμασιας βλεπουμε κατι φιλικα σε καποια βουνα της Αυστριας.Βεβαια ετσι οπως εγινε το πρωταθλημα μας οσα λεφτα και να δωσει ενα καναλι ειναι πολλα.Αυτο παντως που δεν βλεπω να υπαρχει ειναι μηχανισμοι οπως για παραδειγμα το ντραφτ στο ΝΒΑ των οποιων σκοπος υπαρξης ειναι να περιοριζεται αυτη η ανισοτητα.
      γ)Αυτο ακριβως.
      Τελος οσον αφορα την Ουεφα προχωρησε στην θεσπιση καποιων  κριτηριων προσφατα για τη συμμετοχη των ομαδων(ισοσκελισμενοι προυπολογισμοι,γηπεδα) κλπ.Χωρις να γνωριζω περισσοτερες λεπτομερειες εκ πρωτης οψεως ειναι σωστα.Παντως η αληθεια ειναι οτι στα περισσοτερα αθληματα οι ομοσπονδιες κινουνται καπως συντηρητικα και δεν υιοθετουν ευκολα καινοτομιες,πολυ περισσοτερο που στην Ευρωπη υπαρχει και εδω το γνωστο προβλημα που αφορα την ΕΕ ως πολιτικη ενοτητα.Ομοσπονδιες απο διαφορετικες χωρες καλουνται να συναποφασισουν.Τα αποτελεσματα ειναι τα ιδια και στις δυο περιπτωσεις..

      Reply
    • H ouefa enistatai Kwsta, giati thelei na to elegxei me thn aiwnia profash toy anthrwpinoy lathoys

      Reply
  4. Συμφωνω μαζι σου. Το οτι ο Ολυμπιακος επι Κοκκαλη κερδιζε καθε χρονια, και οχι παντα καθαρα και τιμια δειχνει, τι παραγκες εχουν στηθει στο ελληνικο ποδοσφαιρο. Θυμομαστε αλλωστε και διαφορα αλλα φρουτα, οπως Σαλλιαρελιδες και Ψωμιαδιδες, οι οποιοι με τις ενεργεις τους συνεβαλλαν στην χουλιγκανοποιηση του συγκεκριμενου αθληματος.

     Δυστυχως ειναι τετοια η κατασταση, που προσωπικα δεν το βλεπω να επερχεται εξυγιανση στο ελληνικο ποδοσφαιρο. Βλεπεις οτι και η πολιτεια, η ελληνικη δικαιοσυνη, δεν παρεμβαινουν για να κανουν κατι. Ανθρωποι της νυχτας με υποπτες δοσοληψιες, οπως ο Ψωμιαδης της ΑΕΚ πριν μερικα χρονια, και πορωμενοι χουλιγκανς, σαν τους χτεσινους και αυτους που πριν απο εβδομαδες  εκαναν ζημιες σε θεατρο στην Πλακα, ειναι βαθια ριζωμενοι στο ελληνικο ποδοσφαιρο.

    Reply
  5. Η μεγαλύτερη δυστυχία είναι ότι έτσι χάνονται παίχτες σαν τον Σισέ. Απορώ πώς είναι δυνατόν να μείνει αυτός ο άνθρωπος σ’ αυτό το πρωτάθλημα.
    Τώρα, ως προς τα λοιπά, πιστεύω ότι σε εποχές ιδίως μνημονίου μία είναι πλέον η λύση: μέχρι να σταματήσουν οι ανεγκέφαλοι και οι υποκινητές τους (πρόεδροι, τηλεοπτικοί παράγοντες κ.λπ.) να επιβληθεί απαγόρευση εξόδου των ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις (champions league κ.λπ.). Το παράδειγμα της Θάτσερ πρέπει να ακολουθήσουμε, ας πούμε για 5 χρόνια. Δεν μπορεί ο έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει ένα σωρό αστυνομικούς για να γίνει ένα παιχνίδι ή για να συνετιστούν οι canibal που θέλουν να δείρουν τον “αράπη” (όπως ειπώθηκε στο Καραϊσκάκη από “επίσημα” ολυμπιακά χείλη).

    Reply
  6. Αν το αντικείμενο σου ήταν ένας κλάδος της οικονομίας, θα έλεγα “an excellent intsitutionalist analysis of the industry’!!

    Reply
  7. Εγω εχω μια απορια ρε Κωστα, που καθεσαι και βλεπεις τα παιχνιδια? Δεν ξερω γιατι εφευρεθηκαν οι δορυοφρικες επικοινωνιες και το ευρυζωνικο ιντερνετ, αλλα σιγουρα οχι για να βλεπεις κακομοιρικο ποδοσφαιρο, οταν μπορεις να βλεπεις ΝΒΑ ή εστω Μπαρσα ρε παιδι μου.

     

    Αν και οπως καταλαβαινετε δεν με νοιαζει ιδιαιτερο το ελληνικο πρωταθλημα, θα’θελα ενα γρηγορο πολλ: θεωρειτε οσοι παρακολουθειτε οτι πραγματικα υπαρχει στηριξη της διαιτησιας προς τον Ολυμπιακο? Γιατι απο μονο του το γεγονος οτι παιρνει ολα τα πρωταθληματα δεν λεει πολλα. Εγω ισα ισα θεωρω οτι πρεπει η Αθηνα επιτελους να συγκλινει σε μια και μονο μια πρωτοκλασατη ομαδα, οπως η Μαδριτη πχ, ωστε ναχουμε ελπιδες στα ευρωπαϊκα πρωταθληματα, οχι να στελνουμε τρεις και να τρωνε πενταρες και οι τρεις.

    Θα πω βεβαια οτι το θεμα του χουλιγκανισμου θα επρεπε να ενδιαφερει τους παντες, γιατι βλεπω ξεκαθαρα spill overs μεταξυ χουλιγκανων στο ΟΑΚΑ και χουλιγκανων στα πανεπιστημια. Ασε που εχουν γεμισει ολες τις πινακιδες του ΚΟΚ με αυτοκολλητα (αυτο ειλικρινα δεν το χω δει πουθενα αλλου στον κοσμο).

     

    ΥΓ θαναση, εσυ, βαθια στην καρδια σου, τι εισαι? Παναχαϊκη? :)

    Reply
    • Ποια ομως θα ειναι αυτη η ομαδα που θα αναλαβει την εκπροσωπηση της Αθηνας στο ευρωπαικο στερεωμα?Ο ΠΑΟ ο ΟΣΦΠ η η ΑΕΚ?Οποτε η δικη μου απαντηση ειναι αρνητικη.Για την απαντηση της πλειοψηφιας δεν το συζηταω καν.Αν τολμησεις Σωτηρη να κανεις δημοσια την προταση αυτη μαυρο φιδι που σε εφαγε!!!

      Reply
  8. Αρίστο,
    ευχαριστώ, μήπως να το γυρίσω σε sports economics?

    Μάριε,
    δεν είμαι σίγουρος ότι οι αλλαγές της Ουέφα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντως αυτό το μπασταρδεμένο σύστημα με το πλούσιο Τσάμπιονς Λιγκ και τα φτωχότερα εθνικά πρωταθλήματα έχει δημιουργήσει ομάδες δύο ταχυτήτων σε πολλές χώρες, όπου οι ομάδες με συμμετοχή στα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ δε μπορούν πλέον να χτυπηθούν απο άλλες ομάδες. Άσε που δίνει κίνητρο σε κάθε ομάδα, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα με θεσμικό πρόβλημα, να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, θεμιτό η αθέμιτο, για να βγει στο Τσου Λου.

    Σωτήρη,
    πάντως το προχθεσινό παιχνίδι δεν ήταν τόσο άσχημο ποιοτικά, και αν δεν υπήρχαν τα καφριλίκια με τις κροτίδες στο Λέτο κάθε φορά που πήγαινε να εκτελέσει κόρνερ και οι καπνοί από τις φωτοβολίδες νομίζω θα είχε γίνει ακόμα καλύτερο. Για πρωταθλήματα του ΟΣΦΠ εγώ θα ξεχωρίσω αυτό που πήρε από τον ΠΑΟ κερδίζοντας τον την τελευταία αγωνιστική στη Ριζούπολη όπου πραγματικά οι παίχτες του ΠΑΟ έπαιξαν υπό καθεστώς απίστευτης τρομοκρατίας, και αυτό που πήρε από την ΑΕΚ κερδίζοντας στα χαρτιά τους 3 βαθμούς που είχε χάσει από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς υποβάλλοντας ένσταση για παράνομη συμμετοχή παίχτη της Καλαμαριάς, μια υπόθεση που νομικά (ίσως είναι πιο ειδικός ο Θανάσης) είναι περίεργη. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι υπάρχουν οικονομετρικά εργαλεία για να αναλύσει κανείς και στατιστικά αν υπάρχει συστηματική εύνοια από διαιτητές και για ποιους. Ίσως να το πιάσω το πέηπερ. Αναρρωτιέμαι αν καμιά Ουέφα ή Σούπερ Λιγκ δίνουν τίποτα λεφτά για τέτοιου είδους έρευνα.

    Reply
    • Για το ισχυον καθεστως δεν διαφωνω καθολου.Απλως αναφερθηκα σε καποιες προσφατες αλλαγες που ανακοινωσε η ομοσπονδια.Δεν εχω πληρη εικονα τους οποτε δεν εκφραζω σε πρωτη φαση γνωμη.Ας εξειδικευτουν πρωτα ως ιδεες και το κυριοτερο ας εφαρμοστουν και βλεπουμε.Μεχρι στιγμης μιλαμε για καποιες εξαγγελιες που πρεπει να τεθουν σε διαβουλευσεις μεταξυ των μελων της Ουεφα.

      Reply
  9. Να που τo ρεζιλίκι ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα και καταγράφηκε από τους New York Times! Οι δε χειρότεροι είναι οι Έλληνες σχολιαστές που μας ξεφτυλίζουν διεθνώς προσπαθώντας να αποδείξουν ότι οι οπαδοί της άλλης ομάδας είναι ακόμα πιο κάφροι μη καταλαβαίνοντας ότι το άρθρο αφορά την Ελληνική κουλτούρα στο σύνολό της. Φοβερό το σχόλιο που έγραψε ένας Αμερικάνος:
    “even worse than the idiot Alabama fan who poisoned the trees at Auburn.”

    Και τα καφριλίκια με τα γκαζάκια και τις επιθέσεις σε οικίες ποδοσφαιριστών συνεχίζονται. Αλλά έτσι είναι, άμα είσαι νέος, ωραίος, και ά(ν)εργος κάπως πρέπει να περάσεις το χρόνο σου!

    Reply
  10. Σωτήρη:

    Εγω ισα ισα θεωρω οτι πρεπει η Αθηνα επιτελους να συγκλινει σε μια και μονο μια πρωτοκλασατη ομαδα, οπως η Μαδριτη πχ, ωστε ναχουμε ελπιδες στα ευρωπαϊκα πρωταθληματα, οχι να στελνουμε τρεις και να τρωνε πενταρες και οι τρεις.

    Διαφωνώ. Οι καλές ομάδες χτίζονται σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, όπως και οι καλές εταιρίες σε ανταγωνιστικές αγορές. Για να μην πάμε μακριά, βλέπε το ελληνικό μπασκετ, που έχει πάντα 4-5 πολύ καλές ομάδες. Η στρατηγική των “εθνικών πρωταθλητών” δεν έχει πετύχει ούτε στη βιομηχανία, ούτε στο ποδόσφαιρο.

    Reply
    • μα καλα, εσυ Αριστο δεν ησουν υπερ της συγχωνευσης Ολυμπιακης-Αιγαιακης?

      Η σχετικη αγορα για το ποδοσφαιρο ειναι πιθανοτατα η Ευρωπη. Εκει ειναι τα πολλα λεφτα, οι πολλοι οπαδοι. Πρωτη μουρη στο καβουρι και τελευταιος στην Ευρωπη ειναι το αγαπημενο κολπο του Ολυμπιακου και δεν ειδα να βγαζει πουθενα.

       

      αναρωτιεμαι αν η Πορτογαλια εχει τοσο καλυτερο πρωταθλημα απο την Ελλαδα, ή αν εχει απλα 2-3 ομαδες που ειναι καλες (αν και αυτες εχουν ψιλοπεσει ή μου φαινεται?) και οι αλλες ειναι μαπα. Παντως κοιτωντας τους θεατες και τα εσοδα τους, δεν βλεπω και τιποτα τρομερο.

      Reply
      • Η Πορτογαλία έχει ένα πλεονέκτημα που δεν έχει η Ελλάδα: προνομιακή πρόσβαση στην Βραζιλιάνικη αγορά. Επιπλέον είναι δίπλα στην “μεγάλη” Ισπανία, με την οποία έχει μια σχέση παρόμοια με αυτή που έχουν οι ελληνικές ομάδες με τις κυπριακές.
        Λεπτομέρειες για το μοντέλο της Πόρτο εδώ. Παρόμοια στρατηγική ακολουθεί και ο Άγιαξ, ο οποίος αγωνίζεται σε πρωτάθλημα ανάλογων χαρακτηριστικών με το ελληνικό. Η στρατηγική αυτή έχει προφανή ρίσκα, όπως αναλύεται στα δύο άρθρα στα οποία παραπέμπω.

        Reply
  11. To ματς ήταν κάκιστο, ιδίως όταν “κρεμάσανε”, ποδοσφαρικώς ειπείν, όλοι τους στο β’ ημίχρονο και παίζανε κλωτσοσκούφι…
    Επίσης μια διόρθωση: τα καλά εκείνα χρόνια που βλέπαμε τον Τσιαντάκη να είναι ερωτευμένος με τον ασβέστη (τουτέστιν με την πλάγια γραμμή) ονομάστηκαν πέτρινα και όχι πέτσινα.

    Κατά τα λοιπά, εάν ρωτήσετε παλαιούς Ολυμπιακούς, θα σας πουν ότι καλύτερος πρόεδρος ήταν ο Γουλανδρής.

    Reply
  12. Μύρωνα, δε συμφωνώ, νομίζω ότι στις αρχές του β’ παίχτηκε πιο γρήγορο ποδόσφαιρο, μάλλον διότι είχαμε λιγότερες διακοπές. Το παιχνίδι είχε δυνατές μονομαχίες, επίδειξη τεχνικής από Ζαιρί όταν μπήκε, Μιραλάς, Γκοβού όταν μπήκε και Λέτο, αλλά και μερικούς καλούς συνδιασμούς και αντεπιθέσεις. Βέβαια με τα συνεχή σφυρίγματα δεν άφηνε και ο Καλόπουλος να βρουν οι ομάδες ρυθμό.

    Σε ευχαριστώ, πράγματι έπρεπε να έχω γράψει “πέτρινα” και όχι “πέτσινα” χρόνια και θα το διορθώσω (για αυτό κάτι δεν μου πήγαινε καλά όταν το διάβαζα). Ο Τσιαντάκης ήταν απίστευτος για την ικανότητα να ντριμπλάρει πάνω στη γραμμή αλλά έγινε με τα χρόνια πιο αργός, άλλαξε και ο τρόπος που παίζεται το ποδόσφαιρο, και το 1994 όταν επιχείρησε να κάνει τα ίδια με την Εθνική τη φάγαμε άσχημα. Για τον ίδιο λόγο και ο Δώνης (ταχύτατος στην κατεβασιές του στη δεξιά γραμμή αν και όχι τόσο καλός ντριμπλέρ) δε μπόρεσε να πιάσει έξω.

    Ο Γουλανδρής ήταν αξιοπρεπέστατος. Επί των ημερών του ο Ολυμπιακός σάρωσε τα πρωταθλήματα χάρη στην αγωνιστική αξία του και όχι παρασκηνιακά. Παλιές καλές εποχές που τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμένα σε αυτούς που έπαιζαν το ποδόσφαιρο, τους παίχτες, και όχι στους προεδραίους και τους παράγοντες. Πάντως και η πρώτη θητεία Νταϊφά (1979-1986) δεν ήταν άσχημη.

    Reply
  13. @Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος

    Εγώ μικρός ήμουν Ολυμπιακός, αλλά τώρα θέλω απλώς να πεθάνουν όλοι τους.

    Με εκφράζεις 101%! (και ήμουν και λίγο Παναχαϊκή μικρός – επί Ότιτζι!)

    Σωστά παρατηρεί και ο S_G: “Θα πω βεβαια οτι το θεμα του χουλιγκανισμου θα επρεπε να ενδιαφερει τους παντες, γιατι βλεπω ξεκαθαρα spill overs μεταξυ χουλιγκανων στο ΟΑΚΑ και χουλιγκανων στα πανεπιστημια.” Και εκτός πανεπιστημίων, προσθέτω. Γενικώς ο αριστερο-χουλιγκανισμός δείχνει να είναι συγκοινωνούν δοχείο με το χουλιγκανισμό των γηπέδων. Θυμηθείτε τις αντιδράσεις των οπαδών της ΑΕΚ μετά την 11/9/2001, σε κάποιο διεθνή αγώνα.

    Κατά τα άλλα, το βασικό για μένα είναι να μην χρηματοδοτούνται αθλητικά (επαγγελματικά) σωματεία ούτε με 1 ευρώ (μου) από τη γενική φορολογία.

    Reply
    • Συμφωνω απολυτα με την τελευταια παραγραφο.Απλως να τονισω οτι και για τα ερασιτεχνικα σωματεια η χρηματοδοτηση πρεπει να πληροι καποια κριτηρια.Δεν μπορει να χρηματοδοτειται ενα σωματειο για την αντρικη του ομαδα και μονο χωρις να τηρει καποιους αλλους κανονες οπως η υπαρξη σοβαρων τμηματων υποδομης,η καταπολεμηση της βιας που δυστυχως εχουμε φτασει στο σημειο να ειναι εντονη ακομη και στις ερασιτεχνικες κατηγοριες,η καλλιεργεια αθληματων και του πολιτισμου κλπ.Δυστυχως σημερα υπαρχει σπαταλη στο συγκεκριμενο τομεα.

      Reply
  14. Εγω ακουω Γκότζο καθε Τριτη βραδυ απο το σπορ φμ και συμπάσχω. Το σαββατο πριν δω το αγωνα ειχαμε παει για τα καθιερωμενα ψωνια του σαββαταοκυριακου. Μολις συνειδητοποιησα οτι ειχε παει 5.15 και ημουν ακομη στο ταμειο, λεω στη γυναικα μου παμε γρηγορα παιζει η παναθα 5.30 αγγλικη ωρα (7.30 ελληνικη ) και το χω γρουσουζια να μην το δω απο την αρχη. Μεχρι να φτασουμε σπιτι οδηγουσα σαν τρελος, η γυναικα μου μου λεει, αν σπασουν τα νερα τωρα που μαι εγκυος ετσι τοσο νευρικα δεν προκειται να οδηγησεις για να με πας στο νοσοκομειο… αλλα για να δεις το σισε κανεις σαν τρελος. Ε, αδυναμιες ειναι αυτες.

    Μολις ειδα συνθεση με καρα, κατσουρανη, και σιλβα, λεω παει το κεντρο, δεν τρεχει κανενας δυσκολα θα κοβουν και θα κανει οργια ο γραβρος. Αλλα τελικα εκτος απο το ιλιθιο γκολ που φαγαμε, ο γαβρος ειχε μια φλυαρη πρωτοβουλια στο πρωτο ημιχρονο. Στο δευτερο ο παππους σιλβα μεταμορφώθηκε και τους καταπιε… Δε με νοιαζει για τα επεισοδια στο τελος… Αυτοι που ειναι στον ολυμπιακο και αυτο που ονομαζουμε ελληνικο ποδοσφαιρο ειναι σαπιλα και τετοια γιναν και θα γινονται γιατι καταβαθος αυτοι που τα κανουν οφελουνται μιας και υπαρχει ατιμωρησια. Το ηθος και η αξιοπρεπεια απο μονα τους δεν υφισταται οταν παιζει χρημα και δόξα στη μεση, οποτε δε μου κανει εντυπωση που ο βλαχος ο μαριδακης ειπε στο τελος οτι διδαξε και ηθος και φιλοξενια. Τα χουν ξανακανει και θα τα ξανακανουν….. Και αφου δεν προκειται να τιμωτηθουν εξοντωτικα προβλεπω οι παναθηναικοι να κανουν χειροτερα του χρονου. Οταν το εξαγριωμενο πληθος γινει μαζα τοτε ειναι πολυ δυσκολο να το μαζεψεις. Οι ποινες που υπαρχουν για τα καφρικλικια ειναι γελοιες και μαζι με τις εφεσεις ειναι μηδαμηνες.

    Αμα ο παραγοντας συγκρινει τα οφελη που εχει απο ενα πετσινο πρωταθλημα, χωρις διαδικασια ομιλων και πιθανο αποκλειμσο απο το τσαμπιονς λιγκ τον συμφερει χιλιες φορες να τα κανει ολα πουτανα για να παρει το πρωαταθλημα. Αυτο δεν ηθελε να κανει και στη ριζουπολη ο θειος (βλεπε κοκκαλης). Ειναι πολλα τα λεφτα σωκρατη…….Εξαλλου ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΑ ΚΕΡΔΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ….ΘΟΥΝ.

    Εν ολιγοις για μενα το ποδοσφαιρο πηρε την κατω βολτα απο τοτε που εγιναν οι ομιλοι του τσαμπιονς λιγκ. Επεσε πολυ χρημα και τα λυκορνια αυτο το μυριζονται. Εγινε η αγορα του πρωταθληματος αυτο που λεμε και μεις οι οικονομολογοι non-contestable market. Δηλαδη αν δεν εχεις επιφανεια και χρημα για να ριξεις (εστω να χεις και δεκα δημοσιογραφους που προπαγανδιστικα να λενε οτι βαζεις λεφτα, ετσω και αν δε βαζεις) ωστε να παρεις το παρασκηνιο δεν προεκειται ποτε να δεις πρωταθλημα. Οποτε, η αεκ, ο παοκ, ο αρης και λοιπες δυναμεις μονο με κανενα κυπεκαλι θα βολευονται εσαει.

    Δε με νοιαζουν τα επεισοδια οπως είπα. Ουτως ή αλλιιως δεν παω στο γηπεδο. Τελευταια φορα που πηγα γηπεδο ηταν στο Μαντσεστερ το 2000 οταν η τριφυλλαρα επαιζε με μαν γιου και προπονητη τον αγγελαρα (απο τους αγαπημενους μου!!!). Εννιοτε πηγαινω και βλεπω καμια αρσεναλ αν βρει κανενας φιλος φθηνο εισητηριο ( δε θελεω να πληρωνω και πολλα λεφτα για κατι το οποιο δε με φανατιζει) ή καμια τοπικη ομαδα της πρωτης κατηγοριας με τιποτα λοκαλια αγγλους στο βορειο λονδινο. Αλλα δε το ευχαριστιεμαι και παλι γιατι αυτες οι ομαδες δε σημαινοιυν πολλα για μενα μιας και δε θα λεγα οτι ειμαι πανω απο ολα φιλαθλος.
    Αυτο που με ενοχλει ειναι οταν δημοσιογραφοι ή και απλος κοσμος λεει πως τα λαθη που εγιναν το σαββατο μπορει και να ναι ανθρωπινα. Δεν ηταν ανθρωπινα, ο καλλοπουλος ηταν στημενος. Και στημενος ειναι επίσης οποιος λεει οτι αυτο μπορει να ηταν και ανθρωπινο λάθος. Ξερετε πως λειτουργει η παραγγα. Δεν υπαρχουν ανθρωπινα λάθη!!!
    Και κατι τελευταιο, δεν πρεπει στο γιδι το μητροπουλο να του απαγορευτει με προεδρικο διαταγμα δια βιου η εισοδος στα γηπεδα. Δεν εχω καταλαβει ποιος ειναι ο ρολος του? Του σκυλου ή του νταβατζη???
    Επειδη δεν υπαρχει πεπριπτωση να απονεμηθει κανενος είδους δικαιοσυνη, η καλυτερη λυση που θα τους πονεσει και λιγο ειναι να πουν οι παιχτες του παναθηναικου που ειναι και οι περισσοτεροι οτι αποχωρουν απο την εθνικη. Να δω ποιοι θα παιξουν μετα και ποσο θα πειραξει αυτο τον προεδρο της επο και τον καθε καρεκλοκεύνταρο!!! Σιγα τωρα τη φανελα με το εθνοσημο και τις πατριδοκαπηλιες, αυτοι που δεν κανουν τιποτα ειναι λιγοτερο ενοχοι? Αφου δε γινεται τιποτα τουλαχιστον ας υπαρξει αυτενεργεια!!!

    Reply

Leave a Comment