Πως μπορουν οι Ελληνες πολιτες να προωθησουν τα εθνικα θεματα?

Στην χωρα που μετρημενες παρατηρησεις ξενων ονομαζονται ανθελληνικο παραληρημα, μην περιμενετε σοβαρη και επιτυχημενη εξωτερικη πολιτικη

Ειδα στο ιστολογιο του Σπυρου οτι η Υπουργος Εξωτερικων Μπακογιαννη καλεσε μπλογκερ για συζητηση. Μια -ισως η βασικη- ερωτηση που φαινεται να τους εθεσε ειναι πως μπορουν οι Ελληνες χρηστες ιντερνετ να προωθησουν τα εθνικα θεματα στο διεθνες διαδικτυο.

Μου φαινεται εντυπωσιακο οτι για ενα τετοιο ερωτημα, δηλαδη ουσιαστικα για αφουγκρασμο της διεθνους κοινης γνωμης, κληθηκαν να απαντησουν ατομα που μενουν στην Ελλαδα, που πασχουν απο την γνωστη ελλειψη επαφης με τα τεκταινομενα στην λοιπη δυση που φερνει η σφιχτη εσωστρεφης αγκαλια του ελλαδικου χωρου. Χωρις καμμια διαθεση προσβολης των παιδιων που πηγαν στην συναντηση (και καλα εκαναν φυσικα), μου φαινονται απλα ελαφρα ακαταλληλο κοινο για τον δηλωμενο σκοπο. Η μανιωδης ομφαλοσκοπηση των Ελληνων ακομα και οταν θελουν να συνδιαλεχτουν με διεθνες κοινο και να κερδισουν την διεθνη κοινη γνωμη μου προκαλει απορια. Δεν προσπαθουμε να ακουσουμε την γνωμη των αλλων (των ξενων, κουτοφραγκων κτλ) και να δουμε πως θα τους δειξουμε οτι οι θεσεις μας συμφωνουν με το αισθημα δικαιου τους. Αντιθετα θελουμε να τους κανουμε και αυτους Ελληναρες με το ζορι, που θα βλεπουν το αυταποδεικτο των θεσεων μας χωρις κανενα ιδιαιτερο στοιχειο ή επιχειρημα. Εμεις ρε κρετινοι χτιζαμε Παρεθνωνες οταν εσεις εισασταν στα δεντρα! Στηριξτε λοιπον τις θεσεις μας και βουλωστε το!

Η συμπεριφορα των Ελληνων μου θυμιζει λιγο ατομα ακραιων ιδεολογιων που κανουν τοση παρεα με ατομα ιδιων πεποιθησεων που κατεβαινουν στις εκλογες με θεσεις φτιαγμενες να ικανοποιουν μονο τους πιο ακραιους εξ αυτων και περιμενουν το κομα τους να παρει 50%. Καθε φορα εκπλησσονται που πηραν 1%…

Αν με ρωτουσε εμενα κανεις το ερωτημα που εθεσε η ΥΠΕΞ θα απαντουσα μαλλον ως εξης:

ο καλυτερος τροπος να προωθησουν οι Ελληνες τα “εθνικα θεματα” στο διαδικτυο ειναι κατα κανονα βουλωνοντας το στομα τους!!


Οπουδηποτε κοιταξει κανεις σε διεθνη διαδικτυακα φορα, στο youtube κοκ εντυπωσιαζει νομιζω η εμπαθεια, αγενεια και γενικη ελλειψη δικτυακων τροπων και καλλιεργειας πολλων Ελληνων. Μαλιστα οσοι φαινεται να ενδιαφερονται περισσοτερο για τα “εθνικα θεματα” ειναι συνηθως τα ατομα που κανουν το μεγαλυτερο κακο μιλωντας για αυτα!

Στα λογια τους υπαρχει διαχυτος ρατσισμος, παλιομοδιτικος εθνικισμος, απειρα συμπλεγματα καταπιεσης, καταδιωξης, ανωτεροτητας, κατωτεροτητας…

Η ζημια που εχουν κανει αυτα τα ατομα στο συμφερον της Ελλαδας ειναι τεραστια. Απο τα απιστευτα κακης συλληψης συνθηματα “η Μακεδονια ειναι ελληνικη” που σχεδον καθε δυτικος πολιτης καταλαβε σαν “η ΠΓΔΜ ειναι ελληνικη” μεχρι τα γελοια flame wars στο youtube για το τελευταιο ποδοσφαιρικο αποτελεσμα μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, φαινονται οι Ελληνες σαν μια αγελη φανατισμενα αγενη ατομα που θελουν να γινουν δυναστες των Βαλκανιων ή συμμαχοι του Σανταμ. Μα να τα βαζει τωρα η πλουσια Ελλαδα με εξαθλιωμενες χωρες οπως Αλβανια και ΠΓΔΜ? Να αυτοσυγκρινεται μια δυτικη δημοκρατια με ισλαμοεθνικιστομιλιταριστικες χωρες σαν την Τουρκια? Δεν ντρεπομαστε λιγο?

Αν θελει το ΥΠΕΞ να βελτιωθει η κατασταση πρεπει απλα να ξεκινησει με άλλα υπουργεια μια εκστρατεια για να αλλαξει την γενικη ελληνικη νοοτροπια, να εγκαταλειψουμε επιτελους το δογμα του αναδελφου, κακοριζικου, γενετικα ανωτερου αλλα λογων δολοπλοκιων των ατιμων ξενων πολιτισμικα κατωτερου εθνους.

Να αλλαξουν τα ελληνικα σχολικα βιβλια, να αρχισουν τα σχολεια μας να εχουν ανταλλαγες με άλλα ευρωπαικα σχολεια, να αλλαξουν τα ΜΜΕ (μα μεχρι και ο Λαζοπουλος να διαδιδει εθνικιστικα παραμυθια δεν το περιμενα), ακομα και την Βουλη των Ελληνων με τις τρανταχτες εθνικιστικες ανιστορητες ατακες που ακουγονται. Α, και τελος να αλλαξει και το ιδιο το ΥΠΕΞ το οποιο μεχρι σημερα δεν εχει φανει να εχει ιδιαιτερα ευαισθητες κεραιες οσον αφορα τις τασεις στην διεθνη κοινη γνωμη…

————-

Παρεκβαση-διδακτικη ιστορια: Ενας απο τους καλυτερους μου φιλους στην Γερμανια επι πολλα χρονια ηταν Πολωνος. Εξαιρετικο ατομο, ισιος χαρακτηρας, με πολυ δυνατες σπουδες και ατσαλινη θεληση. Οσοι τον εχουν γνωρισει εχουν τις καλυτερες εντυπωσεις. Μεσα σε 2-3 συναντησεις με αυτον ξεχνας καθε στερεοτυπο για την Πολωνια και με χαρα εισαι διατεθειμενος να γνωρισεις αλλα ατομα απο αυτην την χωρα, να μην πω οτι αρχιζεις να αντιπαθεις τους Ρωσους που εκαναν τοσα στην Πολωνια. Καποτε ειχαμε γνωρισει εναν αλλο Πολωνο σε ενα μπαρ, που μετα απο 4-5 μπυρες κριτικαρε σχεδον καθε χωρα της Ευρωπης, και τους πολιτες τους που αγνοουν τον θεμελιωδη ρολο της Πολωνιας στην ευρωπαϊκη ιστορια. Καθε Γερμανος φιλος μου τον αντιπαθησε αμεσως, μερικοι ισως αρχισαν και να φιλονικουν. Ποιος απο τους δυο εκανε περισσοτερο καλο στην χωρα του, ο ενας που απλα με την παρουσια του διαλυει καθε προκαταληψη ή ο αλλος που ηθελε με το ζορι να κανει καθε ατομο στο μπαρ να σκεφτεται σαν Πολωνος?

Το παιχνιδι των διπλωματικων εντυπωσεων ειναι λιγο σαν το φλερταρισμα: αν ειναι ολοφανερο οτι προσπαθεις να κερδισεις, συνηθως χανεις. Οι Ελληνες δεν ειναι καθολου καλοι στην διπλωματια, δεν ξερω τι σημαινει αυτο για τις ικανοτητες τους στο φλερταρισμα…

6 thoughts on “Πως μπορουν οι Ελληνες πολιτες να προωθησουν τα εθνικα θεματα?”

  1. -Aus welchem Stahl werden Autos in Polen gebaut?
    -Diebstahl :-)

    Ας σημειωσω ετσι οτι ειμαι λιγο προκλητικος οταν μιλαω για Ελληνες γενικως και αοριστως. Δεν εννοω φυσικα οτι ολοι οι Ελληνες ειναι ετσι. Αν δεν ηξερε κανενας Ελληνας να φλερταρει μαλλον δεν θα ειχαμε γεννηθει…
    Παρομοιως και διπλωματες ειχαμε αρκετα καλους ενιοτε (ο Αγγελος Βλαχος μου ερχεται ετσι κατευθειαν στο μυαλο, οπως και ο ο κυριος Σεφεριαδης βεβαια, που εγινε γνωστος χαρη στα χομπυ του και οχι τοσο για το επαγγελμα του). Αλλα φοβαμαι οτι συχνα ο μεσος Ελληνας εχει φαει τοση εθνικιστικη πλυση εγκεφαλου που δεν ειναι ο καλυτερος πρεσβης της πατριδας του.

    Reply
  2. Σωτήρη αντιγράφω πρακτικά το ίδιο σχόλιο και στο buzz, ελπίζω να μη σε ενοχλεί αυτό.

    Τα περισσότερα απ΄αυτά που γράφεις αποδίδουν πλήρως και τη δική μου εμπειρία μακριά από την Ελλάδα, η δε τελευταία ατάκα σου είναι όντως ατόφιο χρυσάφι.

    Έχω όμως δύο ενστάσεις: Πρώτον, το φαινόμενο του ημιμαθούς πλην φιλότιμου πατριώτη (ή κάθε είδους partisan), αυτού που μπλέκεται σε μαλλιοτραβήγματα και flame wars, αρχίζει να λέει ή να γράφει ανοησίες, και τελικά προκαλεί χείριστη εντύπωση σε κάθε ουδέτερο παρατηρητή, δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του ένδοξου έθνους μας. Είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο, από σχόλια σε πολιτικά βιντεάκια του youtube μέχρι ποδοσφαιρικά μπλογκ του Guardian και νομίζω πως μπορούμε να το αγνοήσουμε.

    Δεύτερον και σχετιζόμενο: Τι γίνεται με όλους εμάς τους υπόλοιπους; Την υποθετική απάντησή σου στην ερώτηση της ΥΠΕΞ και του τίτλου θα τη συμπλήρωνα “…βουλώνοντας το στόμα τους, ανεξαρτήτως αν ζουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, μέχρι που με τη συνδρομή του ΥΠΕΞ να ενημερωθούν όσο πληρέστερα γίνεται, ώστε να το ξανανοίξουν”.

    Υπάρχει αυτή τη στιγμή αξιόπιστος τρόπος να ενημερωθεί κανείς λεπτομερώς για την επίσημη θέση της Ελλάδας στα “εθνικά θέματα”, ώστε να επιχειρηματολογήσει με άνεση την επόμενη φορά που κάποιος μη Έλληνας στην παρέα θα ενδιαφερθεί να καταλάβει; Υπάρχει συστηματική παραγωγή επιχειρημάτων, narratives, επεξηγηματικών εννοιών, προσαρμοσμένων ει δυνατόν σε διαφορετικούς υποθετικούς συνομιλητές;

    Αν τη Northumbria την έχουν ακουστά μόνο από Yorkshire και πάνω, μπορεί μήπως κάποιος στο ΥΠΕΞ να με βοηθήσει να εξηγήσω με δυο λόγια το “Μακεδονικό” στο Μαλαισιανό συνάδελφο με τον οποίο πάω συχνά για lunch? (λέμε τώρα)

    Reply
  3. δπαντ

    το φαινόμενο του ημιμαθούς πλην φιλότιμου πατριώτη (ή κάθε είδους partisan), αυτού που μπλέκεται σε μαλλιοτραβήγματα και flame wars, αρχίζει να λέει ή να γράφει ανοησίες, και τελικά προκαλεί χείριστη εντύπωση σε κάθε ουδέτερο παρατηρητή, δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του ένδοξου έθνους μας

    αποκλειστικο οχι. χαρακτηριστικο ναι.
    Και νομιζω οτι ειναι πολυ πιο σπανιος ο χαζοπαλιομοδιτικος εθνικισμος σε αλλες ευρωπαϊκες χωρες, συγκρισιμες οπως ή Ισπανια ή πιο “ξενερωτες βορειες” οπως η Γερμανια. Φυσικα εδω ειρωνευομαι την αποψη οτι οι Γερμανοι εχουν κοψει τους εθνικισμους λογω “ξενερας” και ελλειψης μαγκιας. Αν μη τι αλλο, το μονο που δεν μπορει να αποκαλεσει κανεις την Γερμανια των δυο ΠΠ ειναι φοβιτσιαρα.

    Απλα σε αυτην την βασανισμενη ευρωπαϊκη ηπειρο αποφασισαμε καποια στιγμη να κοψουμε τα εθνικιστικα και να μην τρωγομαστε αλλο με τους γειτονες μας, ασχετως αν νομιζουμε οτι αξιζει η χωρα μας να εχει συνορα με την Κινα.
    Δυστυχως σε καποιες γωνιες της ελληνικης γης το μηνυμα εχει αργησει να φτασει. Και διαφοροι καφριλεοντες απο ολες αυτες τις γωνιες γεμιζουν το διαδικτυο με τις φωνασκιες τους

    νομίζω πως μπορούμε να το αγνοήσουμε

    ε εξαρταται. Προσωπικα το αγνοω μαλλον. Αλλα αν η Ελλαδα θεωρει οτι εχει αναγκη την διεθνη κοινη γνωμη (κατι που ισχυει αν θελει να εχει ισορροπια με μια ολο και δυνατοτερη Τουρκια και ταυτοχρονα να εχει και μικροτσακωμους με την ΠΓΔΜ, Αλβανια, και να το παιζει και ανεξρτητη στις ΗΠΑ, και αντιευρωπαϊκη στους εταιρους μας κτλ κτλ) αυτα τα ατομα κανουν το εργο δυσκολο.

    Εν τελει, αν το διαδικτυο ηταν γεματο με φωνασκοντες Γερμανους, η χωρα δεν θα εχανε τιποτα γιατι δεν ζηταει τιποτα διεθνως. Ενω η Ελλαδα ζηταει συνεχως…

    Τι γίνεται με όλους εμάς τους υπόλοιπους; […]
    Υπάρχει αυτή τη στιγμή αξιόπιστος τρόπος να ενημερωθεί κανείς λεπτομερώς για την επίσημη θέση της Ελλάδας στα “εθνικά θέματα”

    αυτο ειναι μια καλη ερωτηση. Και για μια φορα στην ιστορια μας θα ηθελα την αληθεια. Οποτε μιλω με ατομα που ασχολουνται με το διεθνες δικαιο, εντυπωσιαζομαι με το ποσο ασθενεις ειναι οι θεσεις μας σε θεματα που παρουσιαζονται ως ξεκαθαρα στην Ελλαδα. Απο τα 12 μιλια, την Κυπρο, μεχρι το θεμα της ΠΓΔΜ η Ελλαδα δεν εχει ολο το δικιο με το μερος της!
    Αυτο σημαινει οτι αν μιλαμε με ξενους για αυτα τα θεματα, που δεν εχουν φαει την δικη μας προπαγανδα, θα μας κοιτανε ειτε σαν γραφικους (αν απλα αδιαφορουν) ειτε σαν εξωγηινους (αν εχουν καμμια γνωση του θεματος).

    Αν τη Northumbria την έχουν ακουστά μόνο από Yorkshire και πάνω, μπορεί μήπως κάποιος στο ΥΠΕΞ να με βοηθήσει να εξηγήσω με δυο λόγια το “Μακεδονικό” στο Μαλαισιανό συνάδελφο με τον οποίο πάω συχνά για lunch?

    αν συνειδητοποιουσαν ποτε οι Ελληνες ποσο καλη ειναι η αναλογια σου με την Northumbria υποψιαζομαι οτι δεν θα εκαναν καν τον κοπο να πεισουν κανεναν για το “μακεδονικο”.
    Αλλα τεσπα, ναι θα ηταν καλη ιδεα να προσεφερε το ΥΠΕΞ καποιες εξηγησεις των διπλαμωτικων μας θεματων προσαρμοσμενες στον Hans Mustermann απτο Ντυσελντορφ και στον Joe Sixpack απτο Σικαγο, οχι στον Γιαννη απο τους Αμπελοκηπους.

    Reply
  4. Ενδιαφέροντα όλα αυτά. Εγώ θα συμφωνήσω με τον Σώτο ως προς το ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι διάφοροι διαδικτυακοί πρεσβευτές των θέσεων της χώρας είναι να σιωπήσουν. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολιτικοί ανακαλύπτουν σιγά-σιγά το διαδίκτυο και την όποια επικοινωνιακή δύναμή του, αλλά, σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι πέφτουν στην παγίδα των τηλεοπτικών διαφημίσεων ιαπωνικών μαχαιριών: φαίνονται πολύ όμορφα στην τηλεόραση αλλά δεν κόβουν. Το διαδίκτυο είναι ωραίο και “μοντέρνο” αλλά για κάποιες δουλειές είναι απλά πολύ κακό εργαλείο. Σε κάποιο βαθμό, βέβαια, παίζει το ρόλο της και η παρεξήγηση που ακούει στο όνομα “κίνημα των μπλόγκερς”: όσο μπορούν να αποτελούν κίνημα οι μοντελιστές άλλο τόσο μπορούν και οι μπλόγκερς… Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί ζουν και αναπνέουν για κάτι τέτοια και ότι κάποιοι βολεύονται (δεν πιστεύω να θέλετε πρόσφατο παράδειγμα) κρυπτόμενοι πίσω από τέτοιες ψευδοϊδεολογικές σαχλαμάρες, αλλά όλοι οι υπόλοιποι γιατί τους παρέχουμε δεκανίκια;

    Ειδικά για τους Έλληνες τώρα, θα συμφωνήσω εκ νέου με τη θέση του Σωτήρη περί εσωστρέφειας. Πρόκειται για πάγιο ελληνικό χαρακτηριστικό που μολύνει όλες τις προσπάθειές μας: σκεφτείτε, απλώς, ότι ο μέσος Έλληνας πιστεύει ειλικρινά ότι μόνο πανεπιστήμια τύπου Ivy League και Oxbridge είναι καλύτερα από τα δικά μας και έλληνες καθηγητές δηλώνουν ότι οι σχολές μας είναι από τις καλύτερες -και ενίοτε οι καλύτερες- στον κόσμο (γράφτηκε στην Ελευθεροτυπία, ίσως να έχω το λινκ στον άλλο υπολογιστή, οπότε επιφυλάσσομαι). Και βέβαια οι καθηγητές έχουν τους λόγους τους όταν τα λένε αυτά αλλά ο μέσος Έλλην ή καθυστερημένος θα πρέπει να είναι ή παντελώς αδαής για το τι γίνεται πέρα από το γραφικό μας χωριό για να τα πιστεύει – και το πρώτο είναι λίγο δύσκολο, οπότε ψηφίζω το δεύτερο.

    Υπό το βάρος αυτής της συμπλεγματικής εσωστρέφειας (που δεν είναι φυσικά αποκλειστικά δικό μας προνόμιο) κάθε συζήτηση για θέματα όπως τα εθνικά περιορίζεται στο παραδοσιακό “εμείς έτσι τα ξέρουμε, ακούστε λοιπόν για να τα μάθετε κι εσείς”. Και οι άλλοι, όμως, κάπως τα ξέρουν ή και κάπως αλλιώς τα ακούνε (καλή ώρα από τη FYROM με δισέλιδες καταχωρήσεις στους Times του Λονδίνου), οπότε αυτή η μέθοδος είναι καταδικασμένη όχι μόνο να αποτύχει αλλά συχνά να οδηγήσει και σε εντάσεις. Από την στιγμή, μάλιστα, που συνήθως γράφουμε ανώνυμα στο διαδίκτυο (εμείς εδώ είμαστε τα κορόιδα!) καθίσταται και απείρως ευχερέστερο να “πούμε και καμμιά κουβέντα παραπάνω”. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ύβρεις αλλά, πρωτίστως, σε ακρότητες που δε θα ξεστομίζαμε επωνύμως φοβούμενοι τη ρετσινιά του ρατσιστή, του εθνικιστή, του φασίστα κοκ. Καλύτερα, λοιπόν, η εξωτερική πολιτική να ασκείται επώνυμα και υπεύθυνα για να ξέρουμε ποιος λέει τι και ποιος έχει την ευθύνη της χάραξης της πολιτικής. Εκτός αν θέλουμε ταλιμπάν για να λένε αυτά που δε θα λέγαμε επισήμως, οπότε το ηθικό ατόπημα είναι προφανές και η αντίθεση μου προφανέστερη. Αλλά δε νομίζω ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα εν προκειμένω, οπότε εμμένω στις παραπάνω σκέψεις μου.

    ΥΓ: άσχετο, αλλά είδα στο ιστολόγιο του Σπύρου ότι συζητήθηκε και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ιστολογίων και γενικότερα του ιστολογείν και το θέμα της ανωνυμίας. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος από τους θιασώτες της απόλυτης ανωνυμίας στο διαδίκτυο πως δικαιολογείται το προνόμιο των ιστολόγων να “αυτορυθμίζονται”; Δηλαδή, γιατί όποιος θέλει να συκοφαντήσει μέσω του γραπτού τύπου να υπόκειται στις ρυθμίσεις του νόμου αλλά όποιος θέλει να το κάνει διαδικτυακώς να “αυτορυθμίζεται”;

    Reply
  5. Πάντως ο Σπύρος συζήτησε περισσότερο για αυτό το θέμα. Δεν μας κάλεσε για αυτό. Πιο πιθανό μάλλον ήταν ότι ήθελε να μας ακούσει. Και ο Σπύρος μίλησε για “flame wars” που είναι χαμηλού επιπέδου. Το άρθρο σου πέρασε τη μια σελίδα οθόνης άρα έφυγε αδιάβαστο μέχρι εκεί που λες να το βουλώσουν. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως αν το ΥΓ σου το λες στα σοβαρά. Τα ιστολόγια δεν έχουν σχέση με τις εφημερίδες μάλλον με τα καφενεία. Αυτό που είπα και στην υπουργό πως οι περαστικοί από κάποια ιστολόγια είναι σαν τους περαστικούς από τα καφενεία. Αν ο άλλος είναι παραμυθάς τον καταννοείς γιατί να υπάρχει ειδική ρύθμιση;

    Reply

Leave a Comment