Συμπλεγματα κατωτεροτητας ως πυξιδα πολιτικης σκεψης και τα κυμβαλα αλαλαζοντα του δημοσιου βιου

Το Φοκους, αν και μετριοτατο περιοδικο, εχει δικιο: εξω οι απατεωνες απο την Ευρωζωνη

Στο εξωφυλλο του γερμανικου περιοδικου Φοκους (ενα περιοδικο που ποτε δεν εκατσα να διαβασω, σε αντιθεση με τον αξιολογο Σπηγκελ) μπηκε μια καπως αντιαισθητικη χιουμοριστικη εικονα της Αφροδιτης της Μηλου και τιτλος: Απατεωνες στην Οικογενεια του Ευρω.

Ως Ελληνας πολιτης ή περισσοτερο αξιωματουχος, εχεις καποιες επιλογες.

1) Αριστη αντιδραση: Απλα το αγνοεις. Η ελληνικη κυβερνηση και το ελληνικο κρατος δεν ασχολουνται με παιδιαστικες σαχλαμαρες σε φυλλαδες τριτης κατηγοριας, εχουν σημαντικοτερα πραγματα να κανουν.

2) Επαρκης αντιδραση: Υποκυπτεις στις πιεσεις του λαϊκισμου και της εφημερης οργης και κανεις δηλωση: Το περιοδικο Φοκους παντα ηταν ενα περιοδικο οχι ιδιαιτερα υψηλου επιπεδου, τετοια ατυχη και παιδιαστικα δημοσιευματα σιγουρα δεν αντιπροσωπευουν τον γερμανικο λαο με τον οποιο μας συνδεουν σχεσεις φιλιας, μακροχρονη συμμαχια στο ΝΑΤΟ και στενοτατες σχεσεις στην ΕΕ.

3) Αντιδρωντας με το συνδρομο του καραγκιοζη:

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνης απευθύνθηκε προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ: «Μας χρωστάτε τα Καλάβρυτα, μας χρωστάτε το Δίστομο, μας χρωστάτε 70 δισ. από τα ερείπια που μας αφήσατε». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι έχει ετοιμάσει απαντητική επιστολή προς το περιοδικό Focus, την οποία συνοδεύει με τουριστικές κάρτες με σάτυρους. Ενδεχομένως για να δώσει ιδέες για μελλοντικά πρωτοσέλιδα…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ανέφερε ότι «η Γερμανία αντί να δείχνει έτσι το δάχτυλο της Αφροδίτης της Μήλου, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει καθίσει η ίδια πάνω στο δάχτυλο».

Υποψιαζομαι οτι οι υστερικες αντιδρασεις μερικων Ελληνων σε διαφορα χιουμοριστικα ή επικριτικα δημοσιευματα ξενου τυπου δηλωνουν βαθια συμπλεγματα κατωτεροτητας. Αν μια μυγα σε κοροϊδευει ή βριζει, δεν καθεσαι να ασχολεισαι. Aquila non captat muscas που λενε. Ο αετος δεν κυνηγαει μυγες. (αν βεβαια αυτα που λεει εχουν βαση, τοτε απλα πολεμας να τα βελτιωσεις)

Οι γελοιες δηλωσεις τοσων υψηλοβαθμων στελεχων της ελληνικης πολιτικης σκηνης θυμιζουν απο την μια ποντικι που βρυχαται. Κανεις υψηλος αξιωματουχος στην Γερμανια δεν θα τις παρει στα σοβαρα – ευτυχως δηλαδη.

Απο την αλλη ειναι προσβλητικες για τους Ελληνες πολιτες. Τοσα χρονια δεν εκαναν τιποτα για να βελτιωσουν την χωρα μας, τωρα το βγαζουν στις φωνασκιες μπας και καλυψουν τις αποτυχιες τους. Οσες εθνικιστικες κουταμαρες και να ψελιζουν, η αληθεια παραμενει: Δεν φταινε οι ξενοι για αυτα που λενε, αλλα οι απατεωνες που οντως υπαρχουν και ανεχτηκαμε τοσα χρονια στην Ελλαδα.

Φυσικα καθε ανθρωπος που εχει παει σχολειο ξερει οτι το να απορριπτεις ή καταδικαζεις συλληβδην εναν λαο για τις πραξεις 5 ή 100 μελων του ειναι ρατσιστικο. Οπως κανεις σοβαρος Γερμανος δεν θα ονομαζε καθε Ελληνα απατεωνα, ετσι κανεις σοβαρος Ελληνας δεν θα ισχυριζοταν οτι ολοι οι Γερμανοι εχουν κακο γουστο -ποσο μαλλον ανθελληνικα αισθηματα- εξαιτιας ενος δημοσιευματος σε μια εφημεριδα. Ακομα λιγοτερο δεν θα εκανε διαβημα στην γερμανικη κυβερνηση, λες και σε μια δυτικη δημοκρατια οι κυβερνησεις καθοριζουν τι θα γραψει ο τυπος!

Οι εχεφρονες Ελληνες και Γερμανοι συμπλεουν απολυτα σε αυτο: δεν θελουμε απατεωνες στην ευρωζωνη, δεν σεβομαστε τους πολιτικαντηδες στην ευρωζωνη, δεν αγαπαμε τους ρατσιστες στην ευρωζωνη, δεν ανεχομαστε τους αυστραλοπιθηκους στην ευρωζωνη. Οπου και να ειναι, ο,τι εθνικοτητας και να ειναι, οσο και να φωναζουν.

———
ΥΓ δεν θα σχολιασω καν την απιστευτη νυξη Πετσαλνικου, τι προσεφερε λεει η Γερμανια στον κοσμο τα τελευταια 40 χρονια. Ξεκινωντας απο το αυτοκινητο στο οποιο πιθανοτατα μετακινειται καθε υψηλοβαθμος Ελληνας πολιτικος, μεχρι τα φαρμακα για 100 ασθενειες και την πληθωρα Νομπελ Φυσικης, Χημειας εως και Οικονομικων… τετοια αγνοια και ελλειψη ψυχραιμιας θα οδηγουσε σε παραιτηση οποιουδηποτε εχει λιγο αυτοσεβασμο.

προσθηκη: Ακομα και μονο για φιλολογια να μιλουσαμε, τι ειναι αραγε ο Guenther Grass, Herman Hesse, Herta Mueller, Heinrich Boell, Nelly Sachs, Thomas Mann, Gerhart Hauptmann, Paul Johann Ludwig Heyse… βαρεθηκα να μετραω γερμανικα Νομπελ!!!

Μα να μιλαει ενας Ελληνας υποτιμητικα περι βραβειων Νομπελ εναντι της Γερμανιας των 103!!! Θλιβερο, απλα θλιβερο.

ΥΓ2 Και η δηλωση του Γερμανου πρεσβη:

«Η Πρεσβεία θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής.

Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, μεμονωμένες φωνές στον τύπο να μην συγχέονται με την διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα.

Η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Βέστερβελλε αποσαφήνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι η Γερμανία ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος συμπαρίσταται σθεναρά στην Ελλάδα ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης.»

45 thoughts on “Συμπλεγματα κατωτεροτητας ως πυξιδα πολιτικης σκεψης και τα κυμβαλα αλαλαζοντα του δημοσιου βιου”

  1. Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι γλοιώδεις τύποι είναι πια ΤΟΣΟ μαλάκες ή αν θεωρούν το κόσμο τόσο ζώα ώστε να επιθυμεί τέτοια καραγκιοζιλίκια.

    Reply
  2. Η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης μας αρέσει μόνο όταν μας βολεύει και ενισχύει το «μεγαλείο και την «προσφορά» της Ελληνικής φυλής.

    Θα ήθελα να προσθέσω την δύσκολη θέση και πολλές φορές την ντροπή που νιώθουμε όλοι εμείς οι Έλληνες που ζούμε και δουλεύουμε –έντιμα και με αξιοπρέπεια- στο εξωτερικό, όταν φίλοι και συνάδελφοι μας ρωτάμε για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αν είναι αλήθεια όλα αυτά που γράφονται.

    Το «Greek Job” – και δεν αναφέρομαι μόνο στα διάφορα swaps – έχει γίνει συνώνυμο της απατεωνιάς και του λαδώματος, αυτή είναι η πραγματικότητα, και οι κάθε λογής πολιτικάντηδες, λαϊκιστές και ρατσιστές που ξεφωνίζουν καθημερινά στα ΜΜΕ και στην βουλή το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να χειροτερεύουν την ήδη άσχημη εικόνα της Ελλάδας.

    Αν θέλουν να απομονώσουν την Ελλάδα τότε ας συνεχίσουν αυτόν τον ανέξοδο λαϊκισμό και τις ψευτοπαλληκαριές. Αν όμως ο σκοπός τους είναι να γίνει η Ελλάδα μια χώρα Ευρωπαϊκή που σέβεται τους νόμους τότε να σιωπήσουν και να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους αποφασιστικά και με ειλικρίνεια.

    Reply
  3. @kstamos
    Πολύ φοβάμαι ότι μερίδα του κόσμου, η οποία ξεπερνάει την πλειοψηφία σε βαθμό που προκαλεί τρόμο, είναι τόσο ζώα…

    Δεν ξέρω βέβαια πώς εννοείς εσύ το χαρακτηρισμό, αλλά δεν αναφέρομαι απαραίτητα στο δείκτη νοημοσύνη τους.

    Κυνικό; Ίσως.
    Πραγματικό; Φοβάμαι πολύ…

    Reply
    • Πολύ φοβάμαι ότι μερίδα του κόσμου, η οποία ξεπερνάει την πλειοψηφία σε βαθμό που προκαλεί τρόμο, είναι τόσο ζώα…

      Συμφωνώ

      Το αστείο είναι πως όσο πιο ανόητος είναι κάποιος τόσο περισσότερο είναι και ισχυρογνώμων

      Reply
  4. Σήμερα διάβασα την πρώτη πρόταση για μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων. Μια ζωή τα ίδια… λες και ξαναζώ το 90.

    Reply
  5. επανεχνικοφ

    Το αστείο είναι πως όσο πιο ανόητος είναι κάποιος τόσο περισσότερο είναι και ισχυρογνώμων

    δεν θαλεγα ανοητος αλλα απληροφορητος και με ελλειψη παραστασεων. Το εχω παρατηρησει σε ατομα που εργαζονται ή ζουν σε χωρους “χαμηλων απαιτησεων” οτι ενα δραμι μυαλο αν εχουν νομιζουν οτι ειναι υπερευφυιες. Αντιθετα, ενας φοιτητης σε καλο διδακτορικο προγραμμα ας πουμε, πολυ γρηγορα μαθαινει να εχει καποια προσοχη, αν οχι ταπεινοφροσυνη. Ποτε δεν ξερεις ποτε θα βρεις μπροστα σου ενα τρελο κεφαλι που θα σου σπασει τα μουτρα (διανοητικως βεβαια) σε 3 δευτερολεπτα.

    κσταμο

    Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι γλοιώδεις τύποι είναι πια ΤΟΣΟ μαλάκες ή αν θεωρούν το κόσμο τόσο ζώα ώστε να επιθυμεί τέτοια καραγκιοζιλίκια.

    νομιζω οτι ας πουμε ο προεδρος της Βουλης δεν χρειαζεται πια καν ψηφους. Μαλλον βγαζει αγνη πατροπαραδοτη αγνοια και συμπλεγματα.

    αταιριαστος

    Σήμερα διάβασα την πρώτη πρόταση για μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων.

    αν πουν τιποτα για γερμανικη μπυρα και γερμανικα αυτοκινητα λυπαμαι δεν θα συμμετασχω :)
    σοβαρα τωρα, το ειδες σε αξιολογη πηγη? προτεινω να κανουμε μποϋκοταζ των μποϋκοταζ…

    αθηνα

    Θα ήθελα να προσθέσω την δύσκολη θέση και πολλές φορές την ντροπή που νιώθουμε όλοι εμείς οι Έλληνες που ζούμε και δουλεύουμε –έντιμα και με αξιοπρέπεια- στο εξωτερικό, όταν φίλοι και συνάδελφοι μας ρωτάμε για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αν είναι αλήθεια όλα αυτά που γράφονται

    εγω παντως Αθηνα την βγαζω
    α) μη διαβαζοντας δημοσιευματα περι Ελλαδας
    β) απαντωντας με πνευμα στις ερωτησεις. Για να κατσεςι να εξηγησεις σοβαρα την ελληνικη περιπτωση θες πολυ χρονο και πολυ αλκοολ. Και δεν ξερω αν εχει και νοημα, δεν με ενδιαφερει να την περιγραψω αλλα να την αλλαξω!

    Reply
    • Δεν θα το συγκεκριμενοποιούσα τόσο πολύ (σε πι-εϊτς-ντηδες) αλλά είναι γεγονός πως όσοι καταπιάνονται με τα ακαδημαϊκά είναι συχνά περισσότερο μετρημένοι στις απόψεις του.

      Πάντως βάσιμες πηγές (Ουκρανός στατιστικολόγος – σύντομα διδάκτωρ του U. Cambridge) με διαβεβαιώνουν πως η σωστή προφορά του συγκεκριμένου ονόματος/kernel/nickname είναι “Επανεϊτσνικόφ”

      Reply
      • δεν θαλεγα ποτε βεβαια οτι οι δρ. ειναι οι μονοι, απλα ειναι ενα γκρουπ που εχω προσεξει οτι συχνα ειναι πιο προσεκτικο και μετρημενο (κοιτα τον Κωνσταντινο εδω που συχνα πασχιζεις να καταλαβεις απο τον τροπο που γραφει οτι ο ανθρωπος τοχει μελετησει αρκετα το θεμα :) ).

        ΥΓ λες? πολυ αγγλικο μου ακουγεται.
        θα ρωτησω το σλαβικο γκρουπ, αν και οι ουκρανοι αποσο ξερω μονοι τους εχουν δυο τρεις προφορες και αλλη μια οι ρωσοι, αλλη μια οι πολωνοι…

        Reply
  6. λες… “Αριστη αντιδραση: Απλα το αγνοεις.” Να υποθέσω ότι το δικαίωμα στην αντίδραση ενοχοποιείται?
    λες… “Επαρκης αντιδραση: Υποκυπτεις στις πιεσεις του λαϊκισμου και της εφημερης οργης και κανεις δηλωση:” πουθενά δεν υποκύπτεις! τι δουλοπρέπης στάση είναι αυτή να θεωρείς πιθανή απάντηση – σαφώς όχι από τη βουλή όπως έγινε – οτι υποκύπτεις?
    λες… “Αντιδρωντας με το συνδρομο του καραγκιοζη:” ότι δε ζητήθηκε ή δεν απαιτήθηκε κάτι παλαιότερα δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να ζητηθεί στο μέλλον! το ότι κάποιοι ξυπνάνε έστω και με αυτη την αφορμή καλο είναι και όχι κακό!
    λες… “Αν μια μυγα σε κοροϊδευει ή βριζει, δεν καθεσαι να ασχολεισαι.” αν οι γερμανοι είναι μύγες τότε εμείς τι είμαστε? κωλόψυρες?
    λες… “Ο αετος δεν κυνηγαει μυγες.” να υποθέσω ότι με αετούς δε χαρακτηρίζεις τους σύγχρονους έλληνες!
    λες… “Δεν φταινε οι ξενοι για αυτα που λενε, αλλα οι απατεωνες που οντως υπαρχουν και ανεχτηκαμε τοσα χρονια στην Ελλαδα.” συμφωνώ απόλυτα! Άρα αν είμαστε απατεώνες ή αν ανεχτήκαμε τέτοιους είμαστε πολύ απλά χειρότεροι και από τις μύγες όπως χαρακτηρίζεις τους γερμανούς! γιατί πολύ απλά αυτοί τουλάχιστον δε τους ανεχτήκαν!
    συμφωνώ για τη θέση σου όσον αφορά τον πετσάλνικο! “τετοια αγνοια και ελλειψη ψυχραιμιας θα οδηγουσε σε παραιτηση οποιουδηποτε εχει λιγο αυτοσεβασμο” αυτό αποδικνύει ότι τουλάχιστον τα επιτεύγματα που έχουν να παρουσιάσουν δεν τους κατατάσει στις μύγες!

    και εν τέλη! για δες! αν εσύ ήσουν ο νομοταγης γερμανος που δουλεύει πληρώνει τους φόρους του, δε κάνει κομπίνες και σου λέγαν κοιτα να δεις! θα δουλεύεις για τους ελληνες και όχι για τους γερμανούς! πως θα αντιδρούσες?
    λες τόσες χώρες (βάση δημοσκοπήσεων) να έχουν λάθος που δε μας γουσταρουν και εμείς που τους τα έχουμε φάει κατ επανάληψη να είμαστε οι σωστοί? και αν δε τα φάγαμε εμείς τα φάγανε αυτοί που επανέλημένα ψηφίζαμε! γιατί τους ψηφίζαμε κατ’ επανάληψη τότε αφού πιστεύαμε ότι είναι απατεώνες?

    Reply
    • Σε περίπτωση που δεν θυμάσαι, η Siemens είναι γερμανική εταιρία, και η συναλλαγή θέλει πάντα δύο αντισυμβαλλόμενους…! Για να μη μιλήσω για τα ελαττωματικα΄υποβρύχια που μας κεράσανε. Νομίζεις ότι έχουμε να κάνουμε με αγίους; Απλώς πάντα, κάνουν οι από πάνω τις κομπίνες και μετά τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι, και μάλιστα διπλά, διότι αυτοί που φοβούνται τη φοροδιαφυγή, πληρώνουν και για εκείνους που δεν την φοβούνται. Κοινώς, φίλε μου, πάλι εγώ κι εσύ θα την πληρώσουμε… Μπορεί να μην είμαι ο γερμανός φορολογούμενος, είμαι όμως ο Έλληνας φορολογούμενος και τα έχω φτύσει πλέον…

      Reply
  7. αν εσύ ήσουν ο νομοταγης γερμανος που δουλεύει πληρώνει τους φόρους του, δε κάνει κομπίνες και σου λέγαν κοιτα να δεις! θα δουλεύεις για τους ελληνες και όχι για τους γερμανούς! πως θα αντιδρούσες?

    εχμ, ειμαι ο νομοταγης που δουλευει και πληρωνει φορους στον ευρωπαϊκο βορρα (Αγγλια, Γερμανια αλλα και στην Ελλαδα) για να πηγαινουν σε καποιους χαραμοφαηδες. Οκ, σιγουρα πανε και σε καλους σκοπους, γιαυτο και τελικα πληρωνω χωρις δευτερη κουβεντα.

    Να υποθέσω ότι το δικαίωμα στην αντίδραση ενοχοποιείται?

    για επιδειξη ανωτεροτητας μιλαω, ισως δεν με καταλαβες.

    τι δουλοπρέπης στάση είναι αυτή να θεωρείς πιθανή απάντηση – σαφώς όχι από τη βουλή όπως έγινε – οτι υποκύπτεις?

    δουλοπρεπης? προσωπικα θεωρω δουλο των ορμών του τον ανθρωπο που με το παραμικρο ξεχυνεται σε βροντερες αντιδρασεις, ποσο μαλλον εναν πολιτικο που κανει βιαστικες δηλωσεις για ενα εφημερο ζητημα και λογω των πιεσεων απο διαφορους λαϊκιστικους κυκλους.

    “Αντιδρωντας με το συνδρομο του καραγκιοζη:” ότι δε ζητήθηκε ή δεν απαιτήθηκε κάτι παλαιότερα δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να ζητηθεί στο μέλλον! το ότι κάποιοι ξυπνάνε έστω και με αυτη την αφορμή καλο είναι και όχι κακό!

    δεν σε καταλαβα.

    αν οι γερμανοι είναι μύγες τότε εμείς τι είμαστε? κωλόψυρες?

    αυτο λεω, οτι η υπερβολη των αντιδρασεων δειχνει ενα συμπλεγμα κατωτεροτητας. Αν θεωρει καποιον ισο ή κατωτερο δεν κανεις τοσο ζητημα. Προσωπικα ρε παιδι μου ειμαι λιγο του μπλαζε προς τα πανω-σεβασμος προς τα κατω. Αν μιλας με καποιον που η κοινωνια θεωρει δηθεν σε κατωτερη θεση, του μιλας με καθε σεβασμο. Αν μιλας με καναν βασιλια τον κοιτας σαν ισο και χαλαρος.

    να υποθέσω ότι με αετούς δε χαρακτηρίζεις τους σύγχρονους έλληνες!

    θα ευχομουν να αισθανοντουσαν περισσοτερο ετσι, ειδικα οι ηγετες μας. Οχι φτηνοψωροπερηφανιες και χαζοαλαζονιες της πλακας, αλλα πραγματικη αυτοπεποιθηση. Ας το ξαναπω, ειναι δηλωτικες ελλειψης αυτοπεποιθησης ολες αυτες οι υστεριες.
    Δεν φοβαμαι τον δυνατο, περηφανο ανθρωπο με αυτοπεποιθηση, τον μιζερο και συμπλεγματικο φοβαμαι, ποτε δεν ξερεις τι θα τον ενοχλησει και πως θα του βγει.

    λες τόσες χώρες (βάση δημοσκοπήσεων) να έχουν λάθος που δε μας γουσταρουν και εμείς που τους τα έχουμε φάει κατ επανάληψη να είμαστε οι σωστοί? και αν δε τα φάγαμε εμείς τα φάγανε αυτοί που επανέλημένα ψηφίζαμε! γιατί τους ψηφίζαμε κατ’ επανάληψη τότε αφού πιστεύαμε ότι είναι απατεώνες?

    ε, εν τελει συμφωνουμε απολυτα, αλλα βρηκα μια ευκαιρια να τα ξαναπω και γω :)
    Κριμα που δεν βρισκουμε κανεναν της αντιθετης αποψης, να μας τα πει, να του τα πουμε, να τα βρουμε.

    Reply
  8. Τον κο Πετσάλνικο τον φαντάζομαι πλέον στο κοινοβούλιο, με μια παντόφλα ανά χείρας να χτυπάει το εξώφυλλο του περιοδικού Focus.

    Πριν από κάποια χρόνια θα ήταν αδιανόητο για έναν κεντρώο πολιτικό να συγκρίνει Παρθενώνες με βελανίδια, αυτή η επάνοδος του χουντικού newspeak δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει.

    Reply
  9. Δυο παρατηρήσεις…

    1) Πώς την είδε ο Πρόεδρος της Βουλής μας τη δουλειά με την έκκληση του Πρέσβη της Γερμανίας; Τι κράτος του κώλου φαντάστηκε πως είναι για να φωνάξει τον Πρέσβη να κάνει ΤΙ στην free press ενός ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους; Να κάνει ντα στους εκδότες και συντάκτες του περιοδικού; Ή να το απαγορεύσει στην γερμανική επικράτεια;

    2) Ακόμα πιο πολύ με εξοργίζει η κάλυψη απ’τον ηλίθιο ελληνικό τύπο. Βγήκε ο χοντροΠάγκαλος και είπε πως η Ιταλία έκανε χειρότερα με τα swap και το κάλυψαν όλες οι ελληνικές εφημερίδες. Έλα όμως που ξέχασαν να γράψουν- κάτι που έγραφαν αντίθετα οι ιταλικές που μπορείτε να βρείτε online- πως οι Βρυξέλλες είπαν ότι δεν υπήρχε καμία λάθος κίνηση από τη Ρώμη. Απ’το mouth of the horse κατευθείαν δηλαδή.

    Αυτή η σύσσωμη ανωριμότητα πολιτικών, δημοσιογράφων και απλού λαού φτάνει να εμετικά επίπεδα. Το άρθρο του Νίκου το διάβασε κανείς;

    Τέλος, χεστήκαμε για τα γαμω-Καλάβρυτα. Δηλαδή θα χαλάσουμε τις τέλειες σχέσεις που έχουμε με τους Γερμανούς σήμερα ως οικονομικούς και εμπορικούς πάρτνερ για να ζητάμε πολεμικές αποζημιώσεις πριν από 80 χρόνια;

    Reply
  10. Πίστευα (και τολμώ να πω ακόμα πιστεύω) ότι η κυβέρνηση αυτή του ΓΑΠ είναι η καλύτερη που μπορεί να δώσει ο πολιτικός κόσμος μας αυτήν την στιγμή. Δεν έχουμε καλύτερους.

    Και παρόλα αυτά, ακούς αυτές τις νεάτερνταλ απόψεις του πετσάλνικου ή ότι κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι ο 14ος μισθός (δηλ. στην ελλάδα μόνο το συμφέρον του δ.υ. μετράει)

    Αλλά και τα άρθρα σε σοβαρές εφημέριδες και από υποτίθεται από σοβαρά άτομα είναι τραγικά (πχ βλέπε άρθρα Ξυδάκη στην Κ).

    Είναι σίγουρο ότι πολιτκοί και ΜΜΕ βρίσκονται σε άλλο σύμπαν και δεν έχουν επαφή.
    Αυτή η μόδα τώρα με τα κατοχικά χρέη δείχνει πώς δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα – δεν συνειδητοποιούν το πλέον προφανές, ότι τα προβλήματα μας δεν οφείλονται σε έλλειψη χρημάτων, αλλά σε έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

    Για τον λαό τώρα, δεν ξέρω…

    Η αλήθεια είναι ότι έριξε τρελό άκυρο σε καραμανλή – δεν νομίζω να το περίμενε κανείς (σε τέτοια έκταση εννοώ).

    Επίσης, το τι πιστεύει ο λαός για τα μέτρα και πώς τα δέχεται είναι δύσκολο να το πεις.

    Δεν ξέρω τι επιτυχία έχουν οι απεργίες, πάντως νομίζω είναι η πρώτη φορά που δεν έχουν την σχεδόν καθολική αποδοχή που παραδοσιακά είχαν (πχ με τους αγρότες δεν ασχολήθηκε κανείς, ούτε άκουσα πολλούς να τους υποστηρίζουν ανοιχτά – αν ο ΓΑΠ είχε φερθεί πιο υπεύθυνα (δηλ. τους απαγόρευε να κλείσουν τους δρόμους) δεν ξέρουμε πώς θα το είχε πάρει η κοινή γνώμη, μπορεί και θετικά).

    Χωρίς αμφιβολία το ΠΑΜΕ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις έχουν την οργάνωση και δυνατότητα να κατεβάσουν κόσμο στον δρόμο ώστε να παρθουν τα σχετικά πλάνα και φώτοζ με ανυπάκοους αξύριστους (άνδρες και γυναίκες) έξω από βουλή κτλ, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού είναι ανύπαρκτοι, οι πολιτικοί επηρεάζονται πολύ περισσότερο από από αυτούς, παρά ο κόσμος.

    Πάντως έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση!

    Συνεχίζω όμως να πιστεύω ότι το νο1 πρόβλημα είναι τα ΜΜΕ – πχ κανένα δεν πήρε με τις ντομάτες τον πετσάλνικο ως όφειλε, μπορεί να τον έχουν κάνει και ήρωα.

    ΥΓ. Ο Θεοδωράκης παίζει και να γουστάρει να βλέπει το όνομα του σε επιχειρηματολογία τύπου πετσάλνικου, ο κακομοίρης ο Χατζίδακις τι φταίει άραγε να βλέπει το όνομα του να ξεφτιλίζεται έτσι;

    Reply
  11. Αγαπητέ SG.

    Διαβάζοντας το κείμενό σου, αν και θέλω να σου δώσω δίκιο, δεν μπορώ. Ο λόγος είναι απλός:

    «Διαβάζεις» το εξώφυλλο του Focus, σαν αυτό να αναφέρεται μόνο στους πολιτικούς και όχι στον λαό μας. Επίσης, σαν να προέρχεται απλώς από μεμονωμένη, κακεντρεχή γερμανική γραφίδα και να μην εκφράζει –εμμέσως- την γερμανική κοινή γνώμη και το στερεότυπό της για τον ελληνικό λαό (και μάλιστα στην πλειονότητά της). Το διαβάζεις με τα δικά σου μάτια δηλαδή, τα οποία πάσχουν από την γνωστή «άρνηση της ελληνικής ιδιαιτερότητας», για την οποία τόσο χρόνο χάσαμε να συζητάμε σε άλλες δημοσιεύσεις. Διαβάζεις (και παραφράζεις) κάθε μομφή κατά της νεοελληνικής κουλτούρας σαν μομφή κατά της νεοελληνικής πολιτικής. Αυτό, επίτρεψέ με να σου πω, είναι ένα αντίστροφο «σύμπλεγμα κατωτερότητας του πολιτικού». Είναι δηλ. ένα «σύμπλεγμα ανωτερότητας του πολίτη», το οποίο, όμως, δεν δικαιολογείται από τα πράγματα. Γιατί είναι ηλίου φαεινότερον ότι ως πολίτης SG δεν εκφράζεις επ’ουδενί τον μέσο Νεοέλληνα, για τον οποίο η λαμογιά απoτελεί σταθερό χαρακτηρολογικό γνώρισμα…

    Κάποτε, ο Νίκος Δημου έγραφε την «Δυστυχία του να είσαι Έλληνας». Στο ωραίο αυτό βιβλιαράκι, υπήρχε νομίζω ένας αφορισμός του συγγραφέως που έλεγε, ότι ο Έλληνας, κοιτάζοντας στον καθρέφτη βλέπει πάντοτε τον Μεγαλέξανδρο, τον Κολοκοτρώνη, κ.λπ., κ.λπ., δεν βλέπει όμως ποτέ τον Καραγκιόζη.

    Κάτι παρόμοιο συμβαίνει νομίζω και με τον SG. Ο SG βέβαια, δεν κοιτάζει στον καθρέφτη του, αλλά ατενίζει σταθερά και με ενδιαφέρον την νεοελληνική πραγματικότητα. Σε αυτήν, βλέπει συνήθως τον απατεώνα πολιτικό, ή , κάποτε, βλέπει και τον απαίδευτο πολίτη. Ποτέ όμως ο SG δεν βλέπει τον πολίτη-λαμόγιο, που μέσα στο αίμα του τρέχει η κομπίνα, η μίζα, διαφθορά και πολλά άλλα κακά της μοίρας μας, τα οποία δύσκολα, μα πολύ δύσκολα πρόκειται να αλλάξουν στο εγγύς μέλλον.

    Ο τρόπος, τώρα, με τον οποίο ο SG βλέπει τα πράγματα, τον εμποδίζει και να τα εξηγήσει ικανοποιητικά: Θεωρεί «λανθασμένες» κινήσεις των Ελλήνων πολιτικών, τις αντιδράσεις τους στη χειρονομία του Focus. Δεν πρόκειται όμως για λανθασμένες κινήσεις. Πρόκειται για τις «μόνες δυνατές κινήσεις» πολιτικών που εκφράζουν έναν συγκεκριμένο εξ απόψεως νοοτροπίας, λαό. Έναν λαό, που μόλις τον θίξουν (και μάλιστα με σεξουαλικό υπονοούμενο), αφρίζει, σκυλιάζει και ανταποδίδει τα ίσα με σατύρους, υπονοούμενα, αντι-προσβολές και δεν συμμαζεύεται….

    Αχ SG μου!

    Πόσες ωραίες ιδέες έχεις αλλά και πόσο βαθιά νυχτωμένος είσαι σχετικά με την ελληνική ψυχολογία, εκεί μακριά που βρίσκεσαι…

    Υγ. Αν διάβασες προσεκτικά τα παραπάνω, θα κατάλαβες ότι ουσιαστικά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Η διαφορά μας είναι απλώς η διαφορά αισιόδοξου-απαισιόδοξου ανθρώπου. Επίσης είναι η διαφορά του γνησίως ορθολογικού ανθρώπου (που συνυπολογίζει πάντοτε στον συλλογισμό του το ανορθολογικό στοιχείο, λ.χ. την ψυχολογία!) από τον ορθολογικό άνθρωπο της οικονομικής επιστήμης…

    Reply
    • μαρεσεις γιατι βλεπεις οτι εχω πιστη στον ανθρωπο, ακομα και στον Ελληνα ανθρωπο, ενω πολλοι νομιζουν οτι απλα περιφρονω μια μεγαλη μεριδα Ελληνων. θα σου δωκω απαντησεις αυριο, γιατι τωρα πεφτει παντοφλα (ποιος ξυπναει σε 6 ωρες…)

      επιγραμματικα ομως (σμπανγκ, κιαλλη παντοφλα), περιμενω απο εναν πολιτικο να βγαζει τον καλο Ελληνα απο μεσα του και απο τους αλλους, οχι να ειναι πιο μιζερος και στερουμενος δυναμης απο τον πιο μιζερο αδυναμο πολιτη.

      Reply
  12. KT

    Σε αυτήν, βλέπει συνήθως τον απατεώνα πολιτικό, ή , κάποτε, βλέπει και τον απαίδευτο πολίτη. Ποτέ όμως ο SG δεν βλέπει τον πολίτη-λαμόγιο, που μέσα στο αίμα του τρέχει η κομπίνα, η μίζα, διαφθορά και πολλά άλλα κακά της μοίρας μας, τα οποία δύσκολα, μα πολύ δύσκολα πρόκειται να αλλάξουν στο εγγύς μέλλον.

    Υποστήριξα τότε (χωρίς επιτυχία φαίνεται) ότι είναι λανθασμένη πέρα για πέρα η αντίληψη ότι τρέχει στο αίμα του έλληνα η κομπίνα και η λαμογιά.

    Δεν είμαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος έλληνας, ούτε και καμμία εξαίρεση, που άκουσε από τους παππούδες του και γενικά από άτομα της γενιάς τους φράσεις όπως:

    τίμα τον λόγο σου

    (αυτό το έλεγαν οι αστοί)

    να έχεις καθαρό το κούτελο σου

    (αυτό οι λαϊκοί – ένας έλληνας γεννημένος μετά τα 90ς ίσως και να μην καταλαβαίνει καν τι σημαίνει η φράση)

    ενώ και οι δύο ομάδες μίλαγαν συνέχεια για φιλότιμο.

    Πολλοί έλληνες μάλιστα λειτουργούσαν όντως με βάση αυτές τις αρχές (στο πλαίσιο του ανθρώπινως δυνατού πάντα).
    Το ίδιο ισχύε και για αρκετούς πολιτικούς μάλιστα!
    Κάπου είχα διαβάσει ή ακούσει την ιστορία ενός πατέρα που έγραφε την διαθήκη του. Είχε 3 γιούς – ο ένας ξέρω γω πολιμηχ, ο άλλος φιλόλογος, ο τρίτος πολιτικός. Στους δύο πρώτους αφήνει από 1 χωράφι, στον τρίτο 2 με την ευχή να του μείνει τουλάχιστο το 1 !!
    (διότι ο πολιτικός έμπαινε πλούσιος και έβγαινε φτωχός στην πολτική).
    Μην παρεξηγηθώ για ροματνικό εξιδανικευτή του παρελθόντος: οι ίδιοι αυτοί πολιτικοί μπορεί να ανέχονταν ή και να υποστήριζαν πχ το αστυνομικό κράτος ή αλλα βρώμικα. Ωστόσο το να μην φάω λεφτά, να μην κάνω λαμογιά, ήταν τμήμα του (οπωσδήποτε αντιφατικού) κόσμου τους.

    Θα αναφερθώ και στην αριστερά, που έχει επίσης παράδοση σε πραγματικά έντιμους και σωστούς ανθρώπους (άλλο που σήμερα έχουν εξαφανιστεί από τους χιμπατζίδες των παν/μιων και τους αγράμματους του ΣΥΝ). Οπωσδήποτε οι πολιτικές απόψεις τους ήταν αφελείς (έως και γελοίες κάποιες φορές), αλλά εγώ μιλάω για συμπεριφορές.
    Γιατί εκτός από τα λαμόγια της μεταπολίτευσης, υπήρξαν και πολλοί που πέρασαν τα πάνδεινα, αλλά ούτε σκέφτηκαν να απλώσουν χέρι και εμείς δεν τους ξέρουμε τώρα γιατί δεν επεδίωξαν την δημοσιότητα ( με την καλή ή κακή έννοια) και την “αναγνώριση των αγώνων τους”.

    Αρνούμαι να δεχτώ ότι όλοι οι παραπάνω είναι λιγότερο έλληνες από τον βουλγαράκη και τον κουτσόγιωργα.

    Η απροκάλυπτη λαμογιά και η απάτη, η διαφθορά του λαού από τα πάνω (και όχι από τα γονίδια του) ξεκίνησε με την χούντα, έφτασε στο peak της με τον Ανδρέα και πήρε την σημερινή μορφή της με την ΝΔ του κωστάκη του γραφικού.

    Σε μεγάλο βαθμό συνδέεται (ταυτίζεται εξάλλου και χρονικά) με την ένταξη στην ΕΕ και τα “πολλά (εύκολα)λεφτά” και αν μας διδάσκει κάτι, αυτό δεν είναι ότι οι έλληνες είναι εκ γεννετής και καταγωγής απατεώνες και κλέφτες, αλλά το ότι το χρήμα μπορεί να αλλάξει ριζικά το πρόσωπο ενός λαού, όπως εξάλλου μπορεί να μηδενίσει την προσωπικότητα ενός ατόμου – με άλλα λόγια, λέει ο ωραίος στίχος του νεγρεπόντη:

    κρίμα το κοριτσάκι κρίμα,
    τι κάνει το άτιμο το χρήμα

    Δατς ολ, κατά την γνώμη μου.

    Reply
  13. Nα ρωτήσω κατι πρακτικό ;αν οι γερμανοι μας δώσουν τις αποζημιώσεις και εμεις τους δώσουμε πισω επιδοτησεις 30 χρονων , τι θα μεινει στο ταμείο ;

    Reply
    • Από την ενοποίηση δεν κέρδισαν μόνο η Έλληνες αλλά και οι Γερμανοί (βλέπε ανοιχτές αγορές, ανυπαρξία προστατευτισμού κτλ)

      Reply
  14. Nα ρωτήσω κατι πρακτικό ;αν οι γερμανοι μας δώσουν τις αποζημιώσεις και εμεις τους δώσουμε πισω επιδοτησεις 30 χρονων , τι θα μεινει στο ταμείο ;

    πιθανοτατα μειον για μας. Αλλα εμενα με ενοχλει τρομερα η χοντροκοπια. Αν εχεις καπου μια διαφορα με εναν φιλο σου, και μια μερα εχεις δυσκολιες και του ζητησεις ενα 50ευρω, πρεπει να εισαι τρελα χοντροκομμενος για να πεις: ουτως ή αλλως εχουμε και την αλλη ιστορια πυο μου χρωστας. Θα πεις: δωσε μου σε παρακαλω τωρα και θα τα βρουμε.

    Απογοητευτικο: ακουσα οτι ο Πετσαλνικος ηταν στην Βοννη και μαλιστα προεδρος σε καποιον συλλογο φοιτητων (που δεν εχω ακουσει ποτε σε 8 χρονια κατοικιας, δεν μπορει να ειναι και ο πιο ενδιαφερων συλλογος, τεσπα). Ξεφτιλα για την πολη και το πανεπιστημιο, αποδειξη οτι ο λαος εχει δικιο που λεει: τον κοσμο ολο γυρισες, τιποτα δεν εμαθες.
    Οσο ξανασκεφτομαι την σαχλαμαρα που εκστομισε, δηλαδη ακομα και μονο για φιλολογια να μιλουσαμε, τι ειναι αραγε ο Guenther Grass, Herman Hesse, Herta Mueller, Heinrich Boell, Nelly Sachs, Thomas Mann, Gerhart Hauptmann, Paul Johann Ludwig Heyse… βαρεθηκα να μετραω Νομπελ!!!

    Μα να μιλαει ενας Ελληνας υποτιμητικα περι βραβειων Νομπελ στην Γερμανια των 103!!!

    Reply
      • αυτη ειναι η πλακα, υπαρχει περιπτωση να εχουμε περασει και απο το ιδιο κτιριο. Μα καλα, τιποτα δεν διδαχτηκε απο τις ατακες στους τοιχους των τουαλετων του Ιουριδικου?

        Reply
  15. Αλλα εμενα με ενοχλει τρομερα η χοντροκοπια.

    Η χοντροκοπιά δεν ήταν στη συνεισφορά των Γερμανών που μπορεί να την ανέφερε συγκριτικά και σύγχρονα με τα αγγλοσαξωνικά κράτη, και πάλι λάθος.

    Η χοντροκοπιά ήταν που έδωσε σημασία σ’ένα ξένο περιοδικό σε βαθμό που να το κάνει εθνικό ζήτημα, λες και το είπε η Κυβέρνησή τους ή η Ηγεσία τους. Δηλαδή αύριο μεθαύριο θα γράψει κάτι για τους Γερμανούς καμιά φυλλάδα του στυλ «Τα Νέα Της Ακρόπολης» και θα πρέπει να φοβόμαστε μην το πάρουν ότι το είπε ο Πρωθυπουργό μας;

    Reply
  16. Snaporaz,

    Ασφαλώς κι εγώ έχω γνωρίσει έντιμους Έλληνες. Ασφαλώς, κι εμένα μ ενοχλούν οι γενικεύσεις.

    Όμως, βλέπω καθημερινά τριγύρω μου πάρα, μα πάρα πολλά “λαμόγια”, για να θεωρήσω πια ότι είναι κάτι τυχαίο.

    Έχω λοιπόν αρχίσει να πιστεύω στο στερεότυπο. Κακώς,ίσως, και γι’αυτό δεν προτείνω να με ακολουθήσει κανείς. Γι’αυτό χαίρομαι και με την αισιοδοξία του SG, και ας μην τη συμμερίζομαι.

    Πρόκειται για προσωπική εκτίμηση, προσωπική εμπειρική διαπίστωση (υποκείμενη σε αναθεώρηση, αν τύχει) και αυτήν εκφράζω εδώ.

    Reply
  17. ΚΤ

    εγω παντως συμφωνω με τον σναποραζ σε καμποσα επιπεδα.

    Κατα πρωτον οι ανθρωποι αντιδρουν στα κινητρα που τους δινονται. Πολυ λιγοι ανθρωποι εχουν την ακεραιοτητα και τον συνειδητο σεβασμο προς νομους και κανονες ωστε πχ να μην λαδωναν για να γλυτωσουν μια δυσκολη κατασταση σε μια χωρα που αυτο συνηθιζεται. Και το χιλιοειπωμενο κακοποιημενο παραδειγμα της Ζημενς, ενω κατα βαση ειναι μια ιστορια που στο τελος της μαλλον τιμα την σημερινη Γερμανια (οι αποκαλυψεις απο Γερμανια δεν ηρθαν? θα ειχαμε παρει ειδηση τιποτα εμεις αν δεν ψαχναν οι ιδιοι οι Γερμανοι με την συνεργασια της Ζημενς?), δεν παυει να δειχνει οτι καποιοι executives που στην Γερμανια δεν θα λαδωναν ουτε για αστειο, στην Ελλαδα το εκαναν συνηθεια.

    Κατα δευτερον, εχω και γω την εντυπωση οτι η σημερινη καταντια μας στο ζητημα της διαφθορας δεν ειναι γραμμενη στην κουλτουρα μας (ποσο μαλλον στα γονιδια μας) τοσο βαθια. Το ευκολο και ξετσιπωτο χρημα εγινε μοδα το 80, δεν νομιζω οτι ηταν ακριβως ετσι πριν. Ειχαμε μια χωρα ισως καπως ανοργανωτη, ειχαμε και κακους πολιτικους ενιοτε, αλλα τελοσπαντων ο ηρωας των ταινιων του 60 δεν ηταν ο ακαλυπτος και ο βλαχογκλαμουρος λερας, αλλα ο βιομηχανος Κωστανταρας, ο ευθυς σαν χαρακας Παπαμιχαηλ, ο τελειος gentleman Χορν, ο υπερεργατικος Βεγγος κτλ (αντε και ο Τζανετακος :) ).

    επανερχομαι…

    Reply
  18. Μου είναι αδιαφορο αν η Γερμανία κέρδισε από τις επιδοτήσεις που μας έδινε . Με νοιάζει οτι η Ελλάδα κέρδισε πάρα μα πάρα πολλά έύκολα χρήματα. Αλλωστε , με την ίδια λογική αντεστραμμένη , η Γερμανία καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις για βλάβες που προκάλεσε σε ένα πόλεμο από τον οποίο τελικά και η ίδια βγήκε ζημιωμένη . Αυτό από μόνο του είναι δικαιολογία για να μην πληρώσει; Από τη στιγμή που η Ελλάδα ( ως χώρα , να το τονίσω ) κέρδισε τα ίδια ή και περισσότερα από τις επιδοτήσεις αλλά και τη μετανάστευση Ελλήνων εργατών πως δικαιούται να λέει οτι η σχέση της με τη Γερμανία την έχει βγάλει οικονομικά ζμιωμένη . Προσοχή , ακολουθώ την ίδια , άκυρη κατα τη γνωμη μου , παρα-λογική συμψηφισμού χρέους και αποζημιώσεων , μόνο και μόνο για να καταδείξω τη βλακωδία αυτής .

    Reply
  19. Όλα αυτά είναι καλά και ενδιαφέροντα, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις τεράστιες πολιτισμικές διαφορές που δεν (είναι δυνατόν να) αμβλύνονται από έναν διακρατικό οργανισμό σαν την ΕΕ. Καλώς ή κακώς, οι Έλληνες και οι Γερμανοί έχουν κουλτούρες εκ διαμέτρου αντίθετες στο ζήτημα ‘οικονομία vs(?) καλή ζωή’. Για τον Γερμανό η αποταμίευση είναι το εθνικό σπορ, η καλή διαχείριση των οικονομικών αυτονόητο καθήκον και η ολιγάρκεια αρετή. Για τον Έλληνα, αντιθέτως, η αποταμίευση είναι ‘μικροαστική’, η καλή διαχείριση βάσανο αφόρητο και η χλιδολαγνεία αρετή. Αυτά, προφανώς, κατά μέσο όρο και με το σχετικό ‘στρογγύλεμα’, αλλά νομίζω τα αναγνωρίζουμε όλοι με μια πρώτη ματιά. Είναι, λοιπόν, λίγο δύσκολο να περιμένει κανείς από τον μέσο Γερμανό να συμπαρίσταται με χαρά σε ανθρώπους που εκπροσωπούν μια βιοθεωρία που απεχθάνεται. Δεν μπορεί παρά να είναι κατανοητό το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί σκέφτονται ότι δικαιώνεται η δική τους στάση και ότι καλούνται να υποστηρίξουν (ξανά!) ανθρώπους με χονδροειδή -κατ’ εκείνους- ελαττώματα που απλώς πληρώνουν (επιτέλους!) τον παλιοχαρακτήρα τους.

    Και, φυσικά, είναι λίγο αστείο να επαναλαμβάνουμε τα περί Siemens και ναζισμού. Όσον αφορά την πρώτη, είναι απλώς μια πολυεθνική σαν όλες τις άλλες. Αν αύριο μάθουμε ότι η Μαρφίν (τυχαίο το παράδειγμα προφανώς) έκανε τα ίδια στη Νιγηρία, θα θεωρήσουμε εαυτούς συνυπεύθυνους; Εδώ δε θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για τις κυβερνήσεις που ψηφίζουμε! Όσον αφορά το δεύτερο, αυτή η διαγενεακή ευθύνη που επικαλούνται μερικοί είναι παντελώς αστήρικτη. Ίσως να μπορούμε να συζητήσουμε για την ευθύνη του γερμανικού κράτους που είναι ένα και συνεχές. Αλλά πώς είναι δυνατόν να σε εγκαλεί κάποιος για σπατάλες με τα λεφτά άλλων και για απατεωνιά κι εσύ να του απαντάς ‘ναι, αλλά οι παππούδες σας μας πήρανε τα λεφτά τότε στον πόλεμο’; Στην επιεικέστερη για μας περίπτωση, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές σχέσεις: εδώ έχουμε μια συνεργασία ανάμεσα σε λαούς και ο ένας απ’ αυτούς συστηματικά κοροϊδεύει και εκμεταλλεύεται τον άλλο, βάζοντας σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα. Όταν ο συνεταίρος σου σε εξαπατά δε δικαιούται να σε αντικρούσει επικαλούμενος το γεγονός ότι ο παππούς σου είχε κλέψει τον παππού του πριν από 50 χρόνια. Το ατόπημά του αφορά συγκεκριμένη σχέση και στο πλαίσιο αυτής κρίνεται. Το ίδιο ισχύει και εδώ, τουλάχιστον σε επίπεδο λαών. Και το Φόκους με το αντιαισθητικό εξώφυλλό του τα συναισθήματα του λαού υποτίθεται ότι εκφράζει.

    ΥΓ: Να αναφερθώ και σε κάτι που με ενόχλησε περισσότερο από τις ταρζανιές του τύπου ‘για έλα δω ρε συ πρέσβη να σου τα πω ένα χεράκι’ – τον σεβασμό μας για τις αρχές (και το που τις γράφουμε κάθε φορά που δεν μας βολεύουν) τον έχουν πάρει χαμπάρι όλοι πλεόν. Αυτή, όμως, η επαναλαμβανόμενη αναφορά στον ‘ρατσισμό’΄των Γερμανών είναι τόσο μικροπρεπής που ακόμα και στο στόμα τηλεοπτικών δημοσιογράφων μου προκαλεί αηδία. Δηλαδή, πόσο πρέπει να έχει συμφιλιωθεί κανείς με την μικροπρέπειά του για να απαξιώνει μια προφανώς βάσιμη κατηγορία εναντίον του με κατινίστικα υπονοούμενα του τύπου ‘έλα μωρέ, οι γνωστοί ρατσιστές Γερμανοί με τους ναζί παππούδες τώρα’. Κάποιος να τους πει ότι ο πραγματικά υπερήφανος λαός ενίοτε σκύβει και το κεφάλι: από ντροπή, όταν του υποδεικνύουν το σφάλμα του.

    Reply
  20. Κάποιος να τους πει ότι ο πραγματικά υπερήφανος λαός ενίοτε σκύβει και το κεφάλι: από ντροπή, όταν του υποδεικνύουν το σφάλμα του.

    α μπραβο ρε κωνσταντινε

    Δεν μπορεί παρά να είναι κατανοητό το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί σκέφτονται ότι δικαιώνεται η δική τους στάση και ότι καλούνται να υποστηρίξουν (ξανά!) ανθρώπους με χονδροειδή -κατ’ εκείνους- ελαττώματα που απλώς πληρώνουν (επιτέλους!) τον παλιοχαρακτήρα τους.

    αυτο ειναι ενα σημαντικο ζητημα. αλλα ας επαναλβω, δεν εχω την εντυπωση οτι η dolce vita ειναι διαχρονικο γνωρισμα του ελληνικου λαου. Ισα ισα εχουμε καλα στοιχεια οτι οι αναπτυσσομενες χωρες εχουν υψηλη αποταμιευση, οπως ειπα τετοια ειχε και η Ελλαδα του 60, τοσο αν κοιταξεις τα στοιχεια οσο τις ταινιες της εποχης. Μου φαινεται η Ελλαδα ηταν απλα ανετοιμη για τις χρηματοοικονομικες διευκολυνσεις που φερνει ενα ανεπτυγμενο χρηματοοικονομικο συστημα, δηλαδη ευκολο και φτηνο δανεισμο.

    Και εδω χρωστω και μια απαντηση στον ΚΤ

    «Διαβάζεις» το εξώφυλλο του Focus, σαν αυτό να αναφέρεται μόνο στους πολιτικούς και όχι στον λαό μας. Επίσης, σαν να προέρχεται απλώς από μεμονωμένη, κακεντρεχή γερμανική γραφίδα και να μην εκφράζει –εμμέσως- την γερμανική κοινή γνώμη

    εκφραζει τα χαμηλα ισως στρωματα της κοινωνιας αυτης, οσο οι σαχλαμαρες Πετσαλνικου εκφραζουν ισως καποιους Ελληνες αλλα οχι την Ελλαδα, σιγουρα οχι την Ελλαδα για την οποια μπορει να ειναι κανεις υπερηφανος (να μην πω για τον αηδιαστικο τιτλο της σημερινης Ελυθεροτυπιας “Χάιλ… μέτρα!” και φωτογραφιες ΓΑΠ και Μερκελ με σηκωμενο το ενα χερι!!!). Τελικα, πως να το πω, σε μια χωρα δεν μετραει τοσο τι κανει και σκεφτεται ο μεσος ανθρωπος με τις περιορισμενες γνωσεις, βιωματα και κριση. Μετρανε τα aspirations του, το τι θελει να γινει, σε ποιους προσβλεπει για πνευματικη και πολιτικη ηγεσια.

    Αναμεσα στους Γερμανους φιλους μου, σιγουρα οχι τους πιο αμορφωτους Γερμανους αλλα ουτε και τοσο σπανιους τελικα, εχω δει εναν βαθυ ευρωπαϊσμο, ανθρωπισμο και συμπαθεια στην Νοτια Ευρωπη, της οποια τον τροπο ζωης ζηλευουν αν και δεν θεωρουν παντα αξιο σεβασμου στις ψυχραιμες στιγμες τους (αυτο γιατι η γερμανικη ψυχη θεωρει ακομα συχνα την σκληραγωγια ως στοχο ζωης και οχι την νοτια ανεση. Αλλα δεν ηταν ετσι και οι Αρχαιοι Ελληνες που θεωρουσαν παρακμιακους τους Περσες με τις ανεσεις τους?). Η Ευρωπη συγκλινει, τοχω πει και πριν και αυτο δεν το ψαχνεις στις φυλλαδες στυλ Φοκους και Ελευθεροτυπια αλλα ισως στην Sueddeutsche, τον Spiegel, την Καθημερινη (και την αναΜορφωση :) ), για να μην πω στον Εκονομιστ και παρομοια διεθνη εντυπα που διαβαζουν απο κοινου οι μορφωμενοι Γερμανοι και Ελληνες.

    Reply
  21. α μπραβο ρε κωνσταντινε

    Merci.

    Μου φαινεται η Ελλαδα ηταν απλα ανετοιμη για τις χρηματοοικονομικες διευκολυνσεις που φερνει ενα ανεπτυγμενο χρηματοοικονομικο συστημα, δηλαδη ευκολο και φτηνο δανεισμο.

    Συμφωνώ απολύτως.

    Reply
  22. προς ‘Κωνσταντίνος’
    λες ‘Για τον Έλληνα, αντιθέτως, η αποταμίευση είναι ‘μικροαστική’, η καλή διαχείριση βάσανο αφόρητο και η χλιδολαγνεία αρετή. ‘
    προφανως για τους πολιτικούς μας (για την αποταμίευση λεω) δεν ισχύει αυτό! και εφόσον τους ψηφίζουμε αραγέ μήπως είμαστε σαν αυτούς?
    επίσης το να εισαι χλιδανεργος και super duper ατομακι με δανεικά άλλων νομίζεις ότι δε μπορεί να το κάνει ο γερμανός?

    λες… ‘ότι πολλοί Γερμανοί σκέφτονται ότι δικαιώνεται η δική τους στάση και ότι καλούνται να υποστηρίξουν (ξανά!) ανθρώπους με χονδροειδή -κατ’ εκείνους- ελαττώματα’
    και μόνο το γεγονός ότι καλούμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από τους κατ’ εσέ ποταπούς γερμανούς μήπως μας κάνει ακόμα ποταπότερους?

    λες… ‘Εδώ δε θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για τις κυβερνήσεις που ψηφίζουμε!’
    και αυτό είναι η μήτηρ των κακών!

    λες… ‘Ίσως να μπορούμε να συζητήσουμε για την ευθύνη του γερμανικού κράτους που είναι ένα και συνεχές’
    ποιά είναι η συνεχής ευθύνη? δε κατάλαβα? υπαρχει ομαδική, εθνική ευθύνη? αν ο παπούς σου ήταν μαλάκας είσαι και σύ? και θα είσαι δια παντώς?

    λες… ‘Αλλά πώς είναι δυνατόν να σε εγκαλεί κάποιος για σπατάλες με τα λεφτά άλλων και για απατεωνιά…’
    απο δω και κάτω συμφωνούμε!

    το τελικό συμπέρασμα είναι ενά και απλο! δεν έχουμε κατορθώσει να φανούμε αντάξιοι των προγώνων μας! και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει! δεν φταίνε οι άλλοι…

    Reply
  23. αυτο γιατι η γερμανικη ψυχη θεωρει ακομα συχνα την σκληραγωγια ως στοχο ζωης και οχι την νοτια ανεση.

    Αυτό το έχω διαπιστώσει κι εγώ. Αλλά έως και τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές η σκληραγωγία ήταν και παρ’ημίν συνθήκη του συλλογικού βίου. Τώρα τι έγινε μέσα σε τόσο λίγα χρόνια, ερευνητέον. Ισως και η σημερινή απληστία να είναι μια αντίδραση στην από αιώνων έλλειψη πόρων.

    Reply
  24. απο δω και κάτω συμφωνούμε!

    Έχω την εντύπωση ότι και από εκεί και πάνω συμφωνούμε, σε γενικές γραμμές τουλάχιστον. Θα το καταλάβεις κι εσύ αν ξαναρίξεις μια ματιά στο σχόλιό μου. Όσο για το συνεχές του κράτους, αυτό θεωρείται δεδομένο: αν υπογράψεις μία σύμβαση με την κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορεί να έρθει η κυβέρνηση Παπανδρέου και να πει ότι δε δεσμεύεται από την σύμβαση. Άλλο, βέβαια, αν το προσπάθησε με το λιμάνι του Πειραιά.

    Reply
  25. εάν είχατε και τόνους ίσως κατάφερνα να ολοκληρώσω την ανάγνωση

    Reply
    • δεν ξερω τι ειναι μεγαλυτερος ξεπεσμος, τα δημοσιονομικα μας χάλια ή το γεγονος οτι ελληνικες εφημεριδες καθονται να αναμεταδιδουν τις σαχλαμαρες της Μπιλντ, μιας “εφημεριδας” μαλλον χειροτερης και απο την Ελευθεροτυπια.

      Reply
      • Αναφορά γίνεται και σε άλλα μέσα (δες την απαράδεκτη αναμετάδοση του BBC)

        http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/8549793.stm

        “According to a specialised real-estate website, Greek islands evoke images of sunglass-sporting shipping magnates sipping champagne on enormous yachts, but cost as little as $2m (£1.3m).

        Relatively affordable, the website says – unless, of course, you’re a Greek.”

        Τώρα που να τους εξηγείς πως ο μπάρμπας σου ο γιατρός (και η παρέα του) θα μπορούσε να αγοράσει 2 βραχονησίδες για τη πλάκα αλλά δεν το κάνει γιατί εκεί θα τον βλέπουν μόνο οι χελώνες καρέτα-καρέτα… :)) (ps. το BBC σε άλλο άρθρο του παρουσίαζε του Έλληνες ιατρούς ως εργαζόμενους των 3 ευρώ την ώρα)

        Όσο για τους 2 Γερμανούς βουλευτές θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο γιατί δυσφημίζουν τη χώρα τους θυμίζοντας τα γνωστά στερεότυπα.

        Reply
        • καλα δεν ειναι να κατηγορεις τους ανθρωπους που φανταζονται οτι η Ελλαδα παει να χρεοκοπησει επειδη οι ανθρωποι δεν εχουν λεφτα να πληρωσουν φορους, οχι επειδη εχουν λεφτ για βραχονησιδες αλλα οχι για να πληρωσουν ΦΠΑ…

          Reply
          • Παρεμπιπτόντως γνωρίζεις (ή άλλος οικονομολόγος) σε ποια βάση θα μπορούσα να βρω quarterly raw (δηλαδή όχι seasonally adjusted) real gdp data + investment expenditure για Ευρωπαϊκές χώρες και/ή Ιαπωνία; Λέω να επιχειρήσω να παίξω με τη NKPC βάζοντας τα kernels μου και τα φίλτρα σε δράση…. :D

            Reply
  26. Ο Πετσάλνικος ισχυρίζεται πως είπε τα παρακάτω

    “Ε, ναι αλλά εγώ θυμάμαι ότι τα τελευταία 40 χρόνια αυτή η μικρή χώρα των 10 εκατομμυρίων, η Ελλαδίτσα όπως συνηθίζουμε να λέμε… δύο φορές είχε νόμπελ λογοτεχνίας, είχε μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκης, γνωστοί πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και επιτέλους αναρωτιόμουνα και εγώ μήπως το τελευταίο διάστημα γεννήθηκε κάποιος νέος Μπετόβεν στη Γερμανία, συνθέτει και δεν τον έχουμε πάρει είδηση, από τη χώρα των 85 εκατομμυρίων;”

    Reply
  27. επιμενει δηλαδη με επομενη δηλωση?

    κατα τα αλλα, δεν μουρχεται καποια πηγη για τα στοιχεια που ζητας.

    Reply
    • Ο Π προφανώς ισχυρίζεται πως η διατύπωση του δεν ήταν πολύ άστοχη. Θέλω να πιστεύω πως ο Π δεν είναι όσο άσχετος όσο νομίζουμε και απλά με αυτή του τη διατύπωση προσπάθησε να αγγίξει (για δημαγωγία μιλάμε) τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο (για να μην πω τον μέσο Έλληνα Πασόκο)

      ΥΓ Αυτά τα seasonal adjustments μου τη δίνουν τρομερά! Σου beep τα δεδομένα. Τόση μεγάλη εμμονή στο X-12-ARIMA;; Mε βλέπω να επισκέπτομαι κανένα business school (ή το LSE) με διαθεσιμότητα τερματικών για bloomberg και datastream. Ελπίζω πως εκεί θα βρω αυτό που ψάχνω…

      Reply
      • Θέλω να πιστεύω πως ο Π δεν είναι όσο άσχετος όσο νομίζουμε και απλά με αυτή του τη διατύπωση προσπάθησε να αγγίξει (για δημαγωγία μιλάμε) τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο

        στην οποια περιπτωση οχι μονο θα ελεγε σαχλαμαρες, αλλα και με πολυ φτηνα κινητρα.

        Αυτά τα seasonal adjustments μου τη δίνουν τρομερά! Σου beep τα δεδομένα. Τόση μεγάλη εμμονή στο X-12-ARIMA;

        χμ δεν ειναι αναστρεψιμη διαδικασια αυτη, εστω εν μερει? Δεν ξερουμε δηλαδη ποιο ειναι το εποχιακο παττερν?
        Datastream εχουμε παντως εδω νομιζω.

        Reply
        • δεν ειναι αναστρεψιμη διαδικασια αυτη, εστω εν μερει? Δεν ξερουμε δηλαδη ποιο ειναι το εποχιακο παττερν?

          Μπαααα… Οποιαδήποτε μετατροπή (δεν μιλώ για ντετερμινιστικές 1-1) οδηγεί σε data-reduction. Μάλιστα πολλοί μετασχηματισμοί (ή smoothings) που αρέσουν στους Μακροικονομολόγους σου καταστρέφουν τα δεδομένα big-time. To Hodrick-Prescott δημιουργεί π.χ. την εντύπωση πολλές φορές ότι υπάρχουν στοχαστικοί κύκλοι εκεί όμως που δεν υπάρχουν (το HP πάνω σε τυχαίο περίπατο δημιουργεί detrended σειρές οι οποίες περιέχουν ωραιότατους κύκλους (spurious βέβαια) – Yule-Slutzky effect). Για αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείς πάντα αγνά παρθένα (ανέγγιχτα) δεδομένα

          Παρεμπιπτόντως οι οικονομολόγοι έχουν τουλάχιστον καταλήξει στο ότι οι οικονομικοί κύκλοι είναι στοχαστικοί. Οι μετεωρολόγοι αγνοούν τη φύση των μετεωρολογικών κύκλων ( θυμήθηκα τη συζήτηση μας με το φυσικό :D )

          Reply

Leave a Comment