Δεν ειμαστε ολοι αφεντικα

…αλλα ουτε και δημοσιοι υπαλληλοι

Με αφορμη την επεκταση ωραριων στο μετρο παρατηρω παλι μια πολυ περιεργη νοοτροπια σε καποιους Ελληνες. Αυτη η νοοτροπια θελει κατα καποιον τροπο ολους τους πολιτες να ειναι εναντιοι στο κρατος, ολους τους εργαζομενους να ειναι εναντιοι στο “κεφαλαιο”, ολοι οι ΠΑΣΟΚοι να ειναι φανατικα εναντιον των πραξεων της ΝΔ, ολοι οι Παναθηναϊκοι να ειμαστε φανατικα εναντιον των Ολυμπιακων* κτλ

Ειδα ας πουμε την ενδιαφερουσα αποψη οτι στην περιπτωση των ωραριων του Μετρο πρεπει ολοι να στηριζουμε τους εργαζομενους, τουλαχιστον ολοι που “δεν ειμαστε αφεντικα” και δεν ειμαστε φανατικοι ΝΔοφιλοι. Αυτη η λογικη πασχει απο 5-6 μεριες τουλαχιστον! Ας δωσω λιγα επιχειρηματα:

α) το ποιον στηριζω σε μια διαμαχη (ελπιζω οτι) δεν εχει να κανει με τις προκαταληψεις μου, τα στενα συμφεροντα μου και τις κομαμτικες μου προτιμησεις αλλα με τις γενικες αντιληψεις μου του τι ειναι σωστο, συμβατο με την ηθικη μου κτλ (Αν νομιζετε οτι στην πολιτικη δεν χωρα ηθικη δειτε αυτο).

β) δεν ειμαστε ολοι αφεντικα αλλα ουτε ειμαστε ολοι δημοσιοι υπαλληλοι!

Οι δημοσιοι υπαλληλοι πληρωνονται απο την τσεπη των ιδιωτικων, εχουμε λοιπον ευθεστατη συγκρουση συμφεροντων. Αν μιλαμε με βαση το συμφερον του καθενος λοιπον και οχι το αντικειμενικα σωστο κανενας ιδιωτικος υπαλληλος δεν εχει το παραμικρο συμφερον να εχουν οι δημοσιοι υπαλληλοι προνομια! Καθε προνομιο τους ειναι στην πλατη ενος ιδιωτικου υπαλληλου!

γ) δεν ειμαστε ολοι αφεντικα αλλα ελπιζουμε να γινουμε!

Εδω εχει παρεξηγηθει μαλλον η εννοια του αφεντικου. Ισως για καποιους αφεντικο ειναι κατι σαν καρικατουρα του Κωστανταρα σε ελληνικες ταινιες. Ωραιος τυπος, μεγαλοπρεπης, λεφτας, εχει γυναικες, σπιτια, αυτοκινητα, ταξιδια στις Ευρωπες, εξοχικο στο Υδρα Μπιτς κτλ Αυτη την περιπτωση την θεωρω απλα γελοια και δεν με ενδιαφερει. Απο την αλλη οποιος εχει σκοπο ολη του τη ζωη να διοικειται απο αλλους και ποτε να μην γινει αυτονομος, να διοικει ή να εχει καποια θεση ευθυνης τελοσπαντων, εχει μαλλον πολυ περιεργες φιλοδοξιες για μενα.
Το να εισαι “αφεντικο” δεν ειναι θεμα μωροφιλοδοξιας, αλλα αυτοπραγματωσης. Το να εισαι σε θεση να δοκιμαζεις τις ιδεες σου, να εχεις την πληρη ευθυνη των πραξεων σου κτλ ειναι ενας λογικος στοχος ζωης. Ειναι προφανως παιδιαστικο να εναντιωνεσαι σε καποιον μονο και μονο επειδη εφτασε στην θεση να κανει ολα αυτα τα πραγματα, δηλαδη να ειναι “αφεντικο”. Αλλωστε οπως ξαναειπα ειναι ανοητο να αυτοκαθοριζεσαι μονο και μονο με βαση την θεση σου σημερα. Επειδη σημερα δεν ειναι καποιος αφεντικο, δεν σημαινει οτι πρεπει να ειναι εναντιος σε ολα τα αφεντικα, οπως το να ειναι καποιος μαθητης Λυκειου δεν σημαινει οτι πρεπει να ειναι εναντιος σε ολους τους αποφοιτους ΑΕΙ. Αφου καποια στιγμη και αυτος φοιτητης θα γινει και θα αποφοιτησει…

δ) προφανως δεν ειμαστε ολοι οπαδοι οποιουδηποτε κομματος κυβερνα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι παμε κοντρα σε καθε κινηση του

Αυτο ειναι τοσο προφανες σημειο που δεν θα το αναλυσω ιδιαιτερα. Οσο δυνατη και να ειναι η στρεβλη ελληνικη πολιτικη παραδοση, οσο και να συνηθιζεται να ουρλιαζουμε για ξεπουληματα και προδοσιες οταν το κομμα Α κανει την κινηση Χ και να χειροκροταμε μανιακα οταν το κομμα Β κανει την ιδια κινηση, απλα δεν θεωρω οτι ειναι καλη ιδεα να σκεφτεσαι ετσι. Οποιοσδηποτε κανει μια λογικη κινηση θα εχει την υποστηριξη μου.

ε) δεν ειμαστε ολοι αφεντικα στον δημοσιο τομεα αλλα ειμαστε ολοι ιδιοκτητες του δημοσιου!

Φυσικα δεν ειμαστε ολοι προϊσταμενοι στην “Αττικο Μετρο”. Αλλα ειμαστε ολοι ιδιοκτητες του δημοσιου. Και φυσικα ειμαστε και καταναλωτες! Το κυριοτερο διακυβευμα στο θεμα των ωραριων δεν ειναι να περασει η βουληση του ταδε προϊσταμενου της Αττικο Μετρο, ειναι να περασει επιτελους η γνωμη των Αθηναιων που ζητανε τοσο καιρο να μπορουν να βγαινουν εξω το Σαββατοκυριακο με μετρό! Σημερα εχουμε την παρανοϊκη κατασταση να απαγορευεται η οδηγηση υπο την επηρεια αλκοολ αλλα να μην υπαρχει ΜΜΜ μετα τις 12, που στην Αθηνα, την πιο ξενυχτικη πολη που ξερω! Αρα μας υποχρεωνουν ειτε στην παρανομια και επικινδυνες για ολους πραξεις (οδηγηση μεθυσμενος) ειτε στο να παιρνουμε ταξι!


Στο ψητο

Η επεκταση των ωραριων στο μετρό θα ωφελησει ολη την Αθηνα απο 50 αποψεις. Θα εχουμε λιγοτερη κινηση, λιγοτερα ατυχηματα, λιγοτερο νεφος, λιγοτερη παρανομη σταθμευση, ανετοτερη εξοδο και διασκεδαση. Για ολους αυτους τους λογους ολες οι μεγαλες ευρωπαϊκες πολεις που ξερω, και πολλες μικρες, εχουν εκτεταμενο συστημα νυχτερινων μεσων μαζικης μεταφορας. Στην Βαρκελωνη ας πουμε Παρασκευες και Σαββατο δουλευει ολη νυχτα το μετρό, το ιδιο στην Μαδριτη, Noctambus στο Παρισι, λεωφορεια στην Ρωμη, ακομα και στην μικρούλα Βοννη εχουμε νυχτερινα λεωφορεια ολη νυχτα προς ολες τις γειτονιες.

Εχουν οι εργαζομενοι του Μετρο δικαιωμα να αντιταχθουν σε μια τετοια μεταρρυθμιση? Εξαρταται απο το τι τους ζητανε. Τους ζηταει κανεις να δουλευουν χωρις να πληρωνονται? Προφανως θα ηταν παραλογο. Τους ζητα κανεις να δουλευουν 18 ωρες την ημερα? Θα ηταν απαραδεκτο.

Αλλα αν τους ζητανε απλα να δουλεψουν οπως δουλευει καθε ιδιωτικος υπαλληλος δηλαδη με καποια πληρωμενη υπερωρια που και που, και αν τους πληρωνουν ηδη με μισθους πολυ υψηλοτερους απ’τον ιδιωτικο τομεα τοτε η γνωμη μου θα ηταν μια: δεν σας αρεσει? Τα μπογαλακια σας και δρομο να βγειτε στην ελευθερη αγορα και να βγαλετε το ψωμι σας τιμια και με ιδρωτα, οπως καθε ιδιωτικος υπαλληλος…

Γιατι δεν ειμαστε ολοι αφεντικα αλλα ουτε και βλακες να στηριζουμε συντεχνιες βολεμενων ή τεμπεληδων, ετσι?

—–

ΥΓ δειτε σχετικα στο γ700 και στον αρκουδο

*ακομα και στην μπαλα ειναι αυτη μια ηλιθια νοοτροπια. Αν ο Ολυμπιακος φερει λεφτα και πρεστιζ στο ελληνικο πρωταθλημα, ολοι θα ωφεληθουν.

4 thoughts on “Δεν ειμαστε ολοι αφεντικα”

  1. Απαντώ στο “δεν είμαστε όλοι αφεντικά”, και στο πνεύμα που υπάρχει πίσω απο αυτήν την δήλωση:

    Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν εργαζόμενο σε μία εταιρεία. Η σχέση μας μαζί του, έχει να κάνει αποκλειστικά με την θέση μας: αν είμαστε συνάδελφοι, θα κατανοήσουμε την απαίτησή του να πληρωθεί την υπερωρία του, με την ελπίδα οτι αν συμβεί και σε εμάς, θα έχουμε την ίδια μεταχείρηση. Αν είμαστε προϊστάμενοι, ή “αφεντικά” τότε θα θεωρήσουμε την υπερεργασία του “κοινωνικό όφελος”, και θα αντικρούσουμε το αίτημά του για υπερπληρωμή, με την αιτιολογία οτι περισσότερη δουλειά θα σημάνει ισχυρότερη επιχείρηση, που με την σειρά του θα σημάνει πολλά καλά και για τον ίδιο .

    Επι του προκειμένου:

    Η οπτική μας έχει να κάνει με το κέρδος που αποκομίζουμε. Αν είναι συνάδελφος θέλουμε να πληρωθούμε όλοι για την περισσότερη δουλειά, αν είναι υπάλληλος, θέλουμε να δουλέψει περισσότερο – για τα ίδια χρήματα.

    Άρα, δεν έχει να κάνει με την κοσμοϊστορία του καθενός για την οπτική του αφεντικού, έχει να κάνει με την οπτική μας – και το κέρδος μας.

    Γι΄ αυτό λέω: δεν είμαστε όλοι αφεντικά. Μπορούμε να κάνουμε τα αφεντικά, και να καρπωνόμαστε τους κόπους των άλλων – αλλά επειδή δεν είμαστε αφεντικά, κάποιος άλλος θα καρπωθεί τον δικό μας κόπο – και την μυρίζομαι την αδικία σε αυτό.

    Αν το πνεύμα είναι να καταργηθεί το μόνιμο των δημοσίων υπαλλήλων, τότε έχει ανοίξει μία κουβέντα που μπορώ να αντιληφθώ, να συμμετέχω, και πιθανόν να σε ξαφνιάσω κιόλας :)

    Αλλά αν η κουβέντα είναι “και τι έγινε βρε αδελφέ που θα δουλέψουν λίιιιγο παραπάνω – αφού είναι για το κοινό καλό” – τότε λέω να πάρω την οπτική του εργαζόμενου :)

    Είναι, πιστεύω, καθαρά θέμα οπτικής…

    Reply
  2. αρκουδε, το πρωτο σημειο που διαφωνω ειναι οτι η θεση μας πρεπει να καθοριζει την γνωμη μας. Χονδρικα δηλαδη αν εισαι εργατης πρεπει να αντιπαθεις τα αφεντικα ενω αν εισαι αφεντικο πρεπει να αντιπαθεις τους εργατες. απλα δεν μαρεσει αυτη η λογικη.

    αλλα ακομα και αν ειναι ετσι κανεις το λαθος να νομιζεις οτι ολοι οι εργαζομενοι ειναι συμμετρικοι και ομοιογενεις:

    Η οπτική μας έχει να κάνει με το κέρδος που αποκομίζουμε. Αν είναι συνάδελφος θέλουμε να πληρωθούμε όλοι για την περισσότερη δουλειά

    Για σκεψου το λιγο αυτο, δεν λεω καν οτι δουλευουμε σε αλλο κλαδο, ας πουμε οτι εγω και ο Μακης δουλευουμε για την ΕυρωΚομπινες ΑΕ. Λες οτι εγω θελω παντα ο Μακης ακομα και αν δεν δουλευει να εχει καλυτερο μισθο? Οχι βεβαια, εγω θελω ο καθενας να πληρωνεται αναλογα με το εργο του ωστε να ανεβαινει ο δικος μου μισθος οταν δουλευω καλα!
    Εκτος αν ειμαι ακριβως ιδιος με τον Μακη και θεωρω οτι αν πληρωθει αυτος παραπανω θα πληρωθω και γω παραπανω.

    Αν το πνεύμα είναι να καταργηθεί το μόνιμο των δημοσίων υπαλλήλων

    ναι τα γενικοτερα προνομια τους ειναι μια καταφανης αδικια εις βαρος αυτων που τα πληρωνουν, δηλαδη ολων των υπολοιπων Ελληνων! Στα γενικοτερα προνομια τους ανηκουν και οι μισθοι που ειναι προκλητικα υψηλοι για το ανυπαρκτο εργο που προσφερουν. Και μην μου πεις οτι βγαζουν μονο 1000 ευρω πχ Υπαρχουν υπαλληλοι που εχω δει να κανουν εργο για 100 ευρω, οχι 1000.

    Αλλά αν η κουβέντα είναι “και τι έγινε βρε αδελφέ που θα δουλέψουν λίιιιγο παραπάνω – αφού είναι για το κοινό καλό” – τότε λέω να πάρω την οπτική του εργαζόμενου

    οχι βεβαια, πρωτα απολα δεν ξερω καν τι σημαινει κοινο καλο. αν καποιοι βλαπτονται τοτε προφανως δεν ειναι κοινο το καλο. Εγω δεν θελω να θυσιαστει κανεις, αλλα λεω οτι αν εως σημερα εχουν απαραδεκτα προνομια, τοτε αν τους περιορισουν τα προνομια καλως γινεται και δεν εχουν λογο να γκρινιαζουν.

    Reply
  3. Και πολύ λίγα λές. Συμπληρώνω:

    Το μεγαλύτερο ΠΑΡΑΜΥΘΙ των δημοσίων υπαλλήλων είναι ότι λαμβάνουν “πενιχρές” αποδοχές.

    Μαζι με το χιλιάρικο κάθε μήνα βρέξει-χιονίσει, λαμβάνουν άλλο ένα πεντακοσάρικο (το λιγότερο) απο επιδόματα πάσης φύσεως, είναι ασφαλισμένοι στο καλύτερο σε προνόμια και παροχές ασφαλιστικό ταμείο (του δημοσίου) και πάνω απ όλα, όταν βγούν στην συνταξη παίρνουν και ένα σπίτι δώρο με το ΕΦΑΠΑΞ!
    Αμα τους πείς περι ΕΦΑΠΑΞ φυσικά, θα σου πούνε “μα μας έχουν γίνει κρατήσεις απο τον μισθό μας”. ΠΟΤΕ όμως δεν προσθέτουν αυτές τις “κρατήσεις” όταν ερωτηθούν στο “πόσο παίρνουν μισθό”.

    Άμα κάτσει κανείς και προσθέσει όλα τα παραπάνω, βλέπει γιατί ο ΜΕΣΟΣ συνολικός μισθός ενός ΔΥ αγγίζει τα 3000 ευρώ το μήνα. Τραγική ειρωνεία? 3 χιλιάρικα ΧΩΡΙΣ να δουλεύουν.

    Κάτσε βγάλτα στον Ιδιωτικό τομέα…

    Και να μην αναφέρω και την μονιμότητα, τα 5ήμερα, τις κοπάνες απο την σημαία, τον χαβαλέ κτλ.

    Στην αντιπέρα όχθη, όλοι εμείς οι οποίοι δεν είμαστε Δ.Υ., είμαστε φυσικά οι μαλάκες της παρέας. Και το ΤΡΑΓΙΚΟ της υπόθεσης, είναι ότι ο απίστευτης κλίμακας ηλίθιος μέσος Έλληνας, συμπαρίσταται στις απεργίες της ΑΔΕΔΥ και θεωρεί τους Δ.Υ. συναδέλφους “συναγωνιστές”.

    Αυτή είναι η Ελλάδα!
    Και μετά με ρωτάνε μερικοί γιατί μισώ αυτό το κράτος…

    Reply
  4. Γιατί κύριε Παπανδρέου διατηρείτε σε ισχύ το επαίσχυντο άρθρο 38 του Υπαλληλικού Κώδικα που καθιερώνει στην ουσία την ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων/ κρατικών λειτουργών που με την παράνομη συμπεριφορά τους προς τους πολίτες, ζημιώνουν τελικά – λόγω των αποζημιωτικών αποφάσεων που εκδίδονται – την περιουσία του δημοσίου την οποία εμείς καλούμαστε, σαν μαλάκες να αναπληρώσουμε, μέσω της επαχθούς φορολογίας μας; Warum Herr Papandreou gepflegt schändliche Artikel 38 der offiziellen Code enthält im Wesentlichen die Straflosigkeit von Amtsträgern / Beamte des rechtswidrigen Verhaltens der Menschen, letztlich zu beschädigen – denn der förderfähigen Entscheidungen – im Eigentum der öffentlichen die wir als, wie Arschlöcher machen, durch die umständliche steuerliche uns?

    Γιατί ποτέ δεν στρέφεται το δημόσιο έναντι των παραπάνω δημοσίων υπαλλήλων/ κρατικών λειτουργών, να κάνει κατάσχεση και αναγκαστική εκτέλεση στις ιδιωτικές περιουσίες τους, π.χ. Warum ich nie wandte sich der Öffentlichkeit gegen diese Beamten / Amtsträger zu machen Durchsetzung und Beschlagnahme von privatem Eigentum, zB σε ένα εξοχικό τους στο Μάτι, όταν οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι/λειτουργοί ενεργούν εκ συστήματος, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, σκεπτόμενοι ότι οι ίδιοι δεν διακινδυνεύουν τίποτα, αφού όλα τα σπασμένα θα τα πληρώσει το κράτος, με την έγερση αγωγής αστικής ευθύνης κατά του Δημοσίου ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου; einem Ferienhaus in Mati, wo die Beamten / handelnde Beamte auf dem System, die Verletzung der Rechte der Bürger, denken, dass sie nicht riskieren nichts, weil alle die Rechnung bezahlen würde der Staat gegen eine Klage auf Schadensersatz Regierung vor dem Verwaltungsgericht;

    Δείτε την Απόφαση 2304/2009 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Siehe auch den Beschluss 2304/2009 des Verwaltungsgerichtshofes von Athen. Γιατί ο μισθοσυντήρητος ή ο χαμηλοσυνταξιούχος Έλληνας πολίτης θα πρέπει να επιμερισθεί, μέσω της φορολογίας που του επιβάλλει η κυβέρνηση, να πληρώσει το επιδικαζόμενο ποσό των 60.000 Ευρώ για τις παρανομίες της Διοίκησης (μη εφαρμογή ακυρωτικών αποφάσεων – αποσιώπηση από τον Εισηγητή μέσα στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών του γεγονότος ότι για τον κρινόμενο είχαν εκδοθεί ήδη δύο ακυρωτικές αποφάσεις για το επίδικο υπό κρίση θέμα); Warum misthosyntiritos oder chamilosyntaxiouchos griechischen Bürger sollte für die Nichtigerklärung variiert werden durch die Besteuerung von verhängte die Regierung gelten die Kosten des Verfahrens vergeben Höhe von 60.000 Euro für die Unregelmäßigkeiten des Schiedsgerichts (Entscheidungen nicht – Offenlegung durch die Berichterstatter in den Obersten Rat Staff Ministerium der Tatsache, dass die beklagte schon Angelegenheit herausgegeben zwei Entscheidungen über die Ungültigkeit Frage in diesem)?

    Καιρός δεν είναι να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και να παραπεμφθεί η πρώην Υπουργός Εξωτερικών σε δίκη για παράβαση άρθρων του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την υποχρέωση εφαρμογής δικαστικών (και μάλιστα ακυρωτικών) αποφάσεων; Das Wetter ist nicht an die Minister die Aufhebung des Gesetzes über die Haftung von und zu den Artikeln beziehen sich die ehemalige Ministerin für auswärtige Angelegenheiten vor Gericht wegen Verletzung des Strafgesetzbuches über die gerichtliche Verpflichtung zur Umsetzung (und sogar Court) Entscheidung?

    Πότε επιτέλους θα σταματήσετε, κύριε Παπανδρέου, να καλύπτετε τα μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, και να τα αφήσετε έκθετα στις αγωγές αποζημίωσης που θα εγείρονται έναντι των ιδιωτικών περιουσιών τους, ώστε ούτε ο Δημόσιος Τομέας να επιβαρύνεται από τις συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς τους και ούτε φυσικά και εμείς οι μαλάκες οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά και να μάθουν αυτοί οι κύριοι να προσέχουν και να σέβονται τα δικαιώματα του πολίτη; Wann wirst du aufhören, Herr Papandreou, für den Obersten Rat Beamter im Ministerium für Auswärtige Angelegenheiten, und lassen Sie sie in einer Ausstellung, die Ansprüche auf Schadensersatz gegen den privaten Besitz gebracht, um noch das Verhalten des öffentlichen Sektors leiden unter den Folgen der illegalen und / oder wir natürlich Arschlöcher griechischen Steuerzahler, sondern auch für Herren lernen diese vorsichtig zu sein und die Achtung der Rechte der Bürger?

    Reply

Leave a Comment