Οι καιροι ειναι δυσκολοι, αδρανεια και αδιαφορια δεν χωρουν πλεον

Η συμπολιτευση ειναι η υπεροψια της πεποιθησεως του αλανθαστου, το βρενθος που δημιουργει η ψευδαισθηση του αναντικαταστου. Και η αντιπολιτευση δεν ειναι τιποτε αλλο παρα η κατ’επαγγελμα ασκηση της κακης πιστεως.

Το κυριον χαρακτηριστικο της πολιτικης μας ζωης ειναι οτι ενω επαινουμεν προεκλογικως τον λαον ως τον ευφυεστερον του κοσμου, οταν ελθομεν εις την εξουσιαν τον εμπαιζομεν χονδροειδως, θεωρουντες αυτον ηλιθιον. Ο δε παμπονηρος και δυσπιστος Ελλην γινεται αφελες, γητεμενον ζωος και πιστευει οτι και αν του λεχθει.

Γι’αυτο λοιπον χρειαζομαστε μια πιο ριζικη λυση…

Συχνα εις τον τοπον αυτον δημιουργειται μια γενικη απελπισια και συχνα ακουγεται τοτε: “Μα δεν θα βρεθη επιτελους ενας ανθρωπος…” και συχνα επισης ο ανθρωπος παρουσιασθη και ητο παντοτε ο χειροτερος. Ονοματα δεν θα αναφερωμεν δια να μην ριξωμεν λαδι εις την φωτιαν. Αλλα τωρα εχομεν τον καλλιτερον, τον ΧΧΧ, ο οποιος, πανθομολογουμενως, εχει δωσει απτα δειγματα οχι μονο της πνευματικης του ευθυτητος και των αρετων του, αλλα και του οτι εχει ταξει εις εαυτον ως ιερον σκοπον, την συμφιλιωσιν των Ελληνων, την δημιουργια ηρεμου πολιτειας και ευνομουμενου κρατους. Ως πρωτος Ελλην λοιπον ας σχηματιση κυβερνηση επιλεγων τους αριστους ανδρας των δυο παραταξεων, εξι ή δεκα εκαστης -και ας μην ειναι βουλευται ολοι-, και αυτοι οι κλητοι ας παρουσιασθουν εις την Βουλην ως κυβερνησις. Με τους ολιγους αυτους εκλεκτους Ελληνας ας κυβερνηση και ενα και δυο ή, εν αναγκη, και τρια χρονια. Οι καιροι ειναι δυσκολοι. Τα προβληματα ειναι μεγαλα και επειγοντα. Αδρανεια και αδιαφορια επ’ουδενι λογω χωρουν πλεον.

Οχι δεν ειναι κειμενα του Αθανασιου, αλλα του Γ.Α. Βλαχου, ιδρυτη της Καθημερινης, κατα το 1936.*

Το οτι λιγα εχουν αλλαξει απο τοτε στην πολιτικη μας ζωη (δεν προσπαθουμε να δολοφονησουμε τους ηγετες μας πχ και δεν εχουμε πραξικοπηματα συχνοτερα απο οτι παιρνει ο Παναθηναϊκος πρωταθλημα) δεν ξερω αν πρεπει να μας χαροποιει. Φυσικα επιζησαμε και τοτε, οπως ανετα θα επιζησουμε και τωρα. Αλλα με τι κοστος, τι σπαταλη πορων και ευκαιριων, ποσες ζωες Ελληνων** υποβαθμισμενες απο λαθη που θα μπορουσαν ευκολα να αποφευχθουν?
Τουλαχιστον μπορουμε να αναζητησουμε παρηγορια στο γεγονος οτι ειμαστε γνησια τεκνα των προπαππουδων μας.

—————–

*Απο το Βιος και Πολιτεια του Ανδρεα Ρουσανου, μυθιστορηματικη βιογραφια του ΓΑΒ, γραμμενη απο τον ανιψιο του Αγγελο Βλαχο. Το πρωτο κομματι στην σ52 ειναι απο υποθετικη συζητηση του ΓΑΒ με τον πατερα του, το δευτερο στην σ260 ειναι απο υποθετικη συζητηση με τον Γεωργιο Β. Το τριτο, στην σ264 ειναι απο αρθρο στην Καθημερινη της εποχης.
**Μπορει να πει κανεις βεβαια οτι εχουμε αναβαθμιστει. Τωρα τα λαθη μας κινδυνευουν να υποβαθμισουν και τις ζωες ανθρωπων πολυ περα απο τα συνορα μας.

6 thoughts on “Οι καιροι ειναι δυσκολοι, αδρανεια και αδιαφορια δεν χωρουν πλεον”

  1. Κάτσε, έχει μέσα στο μυθιστόρημα ενθέσει άρθρο της Καθημερινής;
    Δεν το θυμάμαι αυτό. Το λέει κάπου ρητά ότι μυθιστορεί τον μπάρμπα του; Ούτε αυτό το θυμάμαι! (άτιμη ενεστωτική ανάγνωση)

    Με την επιλογή του μυθιστορήματος του μεγάλου Αγγελου Βλάχου (ποιός Πρέσσφιλντ ρε, Βλάχος!-όπως ανακράζω στους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος), καλέ μου SG, ανατιμήθηκες δεόντως καίτοι προσωρινώς, καθώς ουδείς δύναται να λησμονήσει τις εγνωσμένες λυσσώδεις βυσσοδομούσες λυκαβηττοφάγες τε και μουνιχομάχες ορέξεις σου.

    Reply
    • Το λέει κάπου ρητά ότι μυθιστορεί τον μπάρμπα του;

      οχι, αλλα γιατι, κρυφο ειναι? Η λες η εφημεριδα “Ημερα” που ιδρυσε ο Ανδρεας Ρουσανος για να στηριξει τον Βενιζελο να συμβολιζει την Ελευθεροτυπια? :)

      Κατα τα αλλα εξαιρετικα ενδιαφερουσα και η αυτοβιογραφικη σειρα βιβλιων του “Μια φορα και εναν καιρο ενας διπλωματης”.

      Reply
      • Μου αρκεί που συμφωνούμε πως ο ΑΒ μυθιστορεί και δεν ιστορεί.

        Σωστά, και τα διπλωματικά του κείμενα είναι καλά, με αγάπη καμωμένη κι η δουλειά του για τον Θουκυδίδη.

        Reply
  2. “”Αλλα τωρα εχομεν τον καλλιτερον, τον ΧΧΧ, ο οποιος, πανθομολογουμενως, εχει δωσει απτα δειγματα οχι μονο της πνευματικης του ευθυτητος και των αρετων του, αλλα και του οτι εχει ταξει εις εαυτον ως ιερον σκοπον, την συμφιλιωσιν των Ελληνων, την δημιουργια ηρεμου πολιτειας και ευνομουμενου κρατους.””

    Σε αυτό το σημείο, κάνεις κάποιο παραλληλισμό με τούς σημερινούς; Με το ΓΑΠ και την παρέα του, ας πούμε;

    Δεν ξέρω αν είναι η στιγμή να μιλάμε ανοιχτά για τούς πολιτικούς μας, εμείς που θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Αλλά η κατάστασή μας όσον αφορά σε αυτούς που μάς κυβερνάνε (ή τη βασική εναλλακτική) δεν είναι καθόλου καλή. Και αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι.

    Είδα τις προάλλες στο δελτίο τού Χατζηνικολάου τον υφυπουργό οικονομικών σχεδόν να εύχεται να τα αναλάβουν όλα οι ξένοι, μπας και γίνει τίποτα καλό. Προς τιμήν του. Τι να προσθέσω εγώ τώρα.

    Αν έχεις, Σωτήρη, καμιά πρόταση για να το δω πιο αισιόδοξα, καλοδεχούμενη. Αλλά προς το παρόν βγαίνω σιγά-σιγά από το στάδιο της απόγνωσης και μπαίνω στο στάδιο “με ποιούς κάθομαι και ασχολούμαι, ω, Δία!”

    Reply
  3. Ενσιαφερουσα ιστορικη παραθεση.Βλεπω οτι το αρθρο εχει γραφτει το 1936 και ο εκδοτης τοτε της Καθημερινης για μια κυβερνηση εθνικης ενοτητας απο εναν”ισχυρο ανδρα”!!!Για ποιον αραγε μιλαει?Για ποιον αραγε μιλαει?Παντως το ονειρο του ικανοποιηθηκε καλοκαιρακι του 1936….Κατα τα αλλα ενας σχολιαστης παραπανω εγραψε πως ο Βλαχος ηταν ιδιαιτερως σημαντικος ανθρωπος του πολιτισμου.Το ιδιο και ο προσφατως εκλιπων Λαμπρακης.Οσον αφορα ομως την παρεμβαση τους στα πολιτικα εχουν συνδεθει οι ιδιοι και τα μεσα που ηλεγχαν με μαυρες στιγμες αυτου του τοπου.Ο Βλαχος γραφει στο συγκεκριμενο του αρθρο οτι πρεπει να ενωσουν τις δυναμεις τους οι δυο παραταξεις(Βασιλοφρονες και Βενιζελικοι).Ενα χρονο νωριτερα ομως φανταζομαι πως θα ειχε “στολιστει” ποικιλοτροπως μεσα απο τις στηλες της Καθημερινης ο κινηματιας Βενιζελος.Προφανως δεν γραφω ολα αυτα μονο και μονο για να ανοιξω μια ιστορικη συζητηση αλλα επειδη εχουν ενα αντικρισμα και στο παρον.Μπορει για παραδειγμα καποιος να δει οτι οι εφημεριδες που μιλουν για συνεναιση οπως το Βημα πριν κανα δυο χρονια ηταν αυτες που μονο συναινετικο υφος δεν ειχαν.Οσο για την Καθημερινη,την εφημεριδα που δημιουργηθηκε απο τον Βλαχο η αληθεια ειναι πως εχει κανει μια μεταστροφη απο τη συντηρητικη δεξια προς το φιλελευθερισμο η αληθεια ειναι ομως πως οι παλιες συνηθειες δεν κοβονται!!Το συγκεκριμενο αρθρο θα μπορουσε να γραφτει και τωρα στο φυλλο της συγκεκριμενης εφημεριδας,πιθανοτατα με την υπογραφη Alexis Papaxelas!!

    Reply
    • Οσον αφορα παντως το καθαρα πολιτικο σκελος της συναινεσης,ειναι προφανες απο τα σχολια μου οτι δεν υποστηριζω τη Νεα Δημοκρατια.Πολυ περισσοτερο τωρα που φαινεται οτι εχει συγκεντρωσει στους κολπους της ατομα οπως αυτοι που ανηκουν στα Δικτυα 21 και 22 και δεν γνωριζω πως αλλιως λεγονται που εκφραζουν εθνικιστικες,μισαλλοδοξες θεσεις αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση εγκαλειται ο Σαμαρας γιατι δεν συναινει στην δημιουργια κυβερνησης εθνικης ενοτητας χωρις να ειναι υποχρεωμενος βαση του δημοκρατικου πολιτευματος. Προσωπικα δεν βλεπω και που θα βοηθησει αυτη η κυβερνηση εθνικης ενοτητας.Ειναι γνωστη η φραση οτι στην πολιτικη το 1+1 δεν κανει 2.Στην συγκεκριμενη περιπτωση δε ,το αθροισμα δεν θα ειναι 2 αλλα -2,γιατι πολυ απλα την μερα που θα δω το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να διοικουν σε πληρη αρμονια τη χωρα θα αρχισω να πιστευω τις προφητειες του Νοστραδαμου.Κατα τα αλλα σωστα τονιζεται απο πολλους οτι οι αποφασεις παιρνονται(οχι χωρις την συγκαταθεση η την ανοχη των περισσοτερων ελληνικων πολιτικων δυναμεων)απο τις Βρυξελλες η την Φρανγκφουρτη και οχι μονο.Αρα η κυβερνηση εθνικης ενοτητας στην πραξη εξυπηρετει μονο τα κεντρα του εξωτερικου που θελουν να δειξουν οτι οι αποφασεις που λαμβανονται απολαμβανουν της στηριξης του ελληνικου λαου.Υπαρχει βεβαιως και η κρυφη ελπιδα οτι αφου το ΠΑΣΟΚ θα μπορει κατα καποιον τροπο να εξουδετερωσει τον αριστερο ριζοσπαστισμο των μισθωτων,θα μπορει και η ΝΔ να κανει το ιδιο με τον αντιστοιχο δεξιο της μικροαστικης ταξης..

      Reply

Leave a Comment