Γιατι ειναι οι ΗΠΑ σταθερα πλουσιοτερες απο την Ευρωπη?

Κατι που λιγοι ανθρωποι συνειδητοποιουν συνηθως ειναι οτι οι ΗΠΑ εχουν υψηλοτερο εισοδημα απο τις ευρωπαϊκες χωρες εδω και παρα πολλα χρονια. Ηδη κατα το 1900 οι ΗΠΑ ηταν παραγωγικοτερες και πλουσιοτερες απο την με διαφορα δυνατοτερη ευρωπαϊκη χωρα, την Βρετανια. Η προοδος των ΗΠΑ ηταν ραγδαια σε παρα πολλους τομεις, απο απλη παραγωγικοτητα (ΑΕΠ ανα μοναδα εργασιας), μεχρι τις Τεχνες, το επιπεδο Ανωτατης Εκπαιδευσης κτλ. Απο μια απλη, μαλλον αγροτικη αποικια κατα το 1776, στον Α Παγκοσμιο Πολεμο ειχαν φτασει να ειναι η καθοριστικης σημασιας δυναμη για την εκβαση των ευρπαϊκων υποθεσεων.

Το χαμηλοτερο σημειο μας ως ηπειρος το φτασαμε (οικονομικα τουλαχιστον) κατα τον Β ΠΠ, οταν οι Αμερικανοι στρατιωτες που ερχοντουσαν στην Ευρωπη εκαναν περιγραφες των Γερμανιδων που μοιαζουν πολυ ας πουμε με τις περιγραφες γυναικων απο το πρωην κουμμουνιστικο μπλοκ μετα την πτωση του Τειχους. Η διαφορα με την Ελλαδα ηταν ακομα μεγαλυτερη, χαωδης ισως (εχει πλακα οτι ηταν εντυπωσιακο στους Ελληνες της εποχης οτι τα ναυτακια απο την Αμερικη μυριζαν σαπουνι! Φανταστειτε για τι Ελλαδα μιλαμε…).

Μετα απο τον Β ΠΠ ομως και μεχρι το 1975 περιπου, η Ευρωπη ηταν σε πορεια ταχειας συγκλισης με τις ΗΠΑ, με τα εισοδηματα μας (και βαζω και την Ελλαδα μεσα) να ανεβαινουν σταθερα ταχυτερα απο τις ΗΠΑ και δεικτες οπως ανεργια να ειναι πολυ ευνοϊκοι. Απο το 1975 μεχρι το 1995 δυστυχως αυτη η πορεια φανηκε να λιμναζει και απο το 1995 εως σημερα φαινεται ακομα και να αναστρεφεται, με τις ΗΠΑ να τρεχουν πιο γρηγορα απο την ΕΕ, παρολο που ειναι ηδη αρκετα πλουσιοτερες!

Θελετε μερικες εξηγησεις για αυτο? Ριξτε μια ματια στην διαλεξη του Φιλίπ Αγκιόν, κορυφαιου οικονομολογου απο το Χαρβαρντ και ειδικου στο θεμα, που δοθηκε στην Βοννη πριν λιγες μερες. Μιλαει για ζητηματα οπως: ποιοι παραγοντες καθοριζουν την οικονομικη αναπτυξη (πληθωρισμος, ελλειμματα, θεσμοι ), ειναι ο ανταγωνισμος καλος ή κακος (μεχρι καποιο σημειο καλος, μετα κακος! για τεχνολογικα δυνατες χωρες καλος, για φτωχες χωρες κακος!), ειναι τελικα η σχετικη φτωχεια της Ευρωπης απλα μια επιλογη (δουλευουμε λιγοτερο και βγαζουμε λιγοτερα, αλλα εχουμε περισσοτερο ελευθερο χρονο) κτλ

Εχει ιδιαιτερη πλακα οτι ο Φιλιπ ειναι Γαλλος και παρολαυτα κανει αστειακια στυλ:

Μαρεσει τοσο πολυ το 35ωρο που το δουλευω δυο φορες την εβδομαδα!

(το αστειακι εχει να κανει φυσικα με την ταση των Γαλλων να δουλευουν λιγο και το στερεοτυπο οτι στα αμερικανικα πανεπιστημια οι ανθρωποι δουλευουν 70-80 ωρες την βδομαδα).

ΥΓ Ειναι πραγματικα κριμα που η Ευρωπη δεν μπορει να κρατησει ανθρωπους σαν τον Αγκιόν. Γενικοτερα στην διαλεξη αναφερονται Ευρωπαιοι ολη την ωρα (Σαλα-ι-Μαρτιν/Ισπανος, Ατσεμογλου/Τουρκος, Τιρολ/Γαλλος) αλλα ο τελευταιος εξ αυτων που σπουδασε και εμεινε στην Ευρωπη μου φαινεται ειναι ο Σουμπετερ (που αφησε την Βοννη το 1932)…

24 thoughts on “Γιατι ειναι οι ΗΠΑ σταθερα πλουσιοτερες απο την Ευρωπη?”

  1. Ποιος είναι ο λόγος αντικατάστασης του αρχικού “συστηματικά” από το “σταθερά” στον τίτλο του άρθρου; Προσωπικά πάντως συνάγω πως οι ΗΠΑ είναι και “συστημικά” πλουσιότερες από την Ευρώπη.

    Reply
  2. Γιατι το μεν “σταθερα” στηριζεται απο τους απλους αριθμους ενω το “συστηματικα” δεν αποδεικνυεται, τουλαχιστον σε αυτο το κειμενο.

    Η αποψη μου μαλιστα ειναι οτι ειναι πολυ βαρια κουβεντα να πουμε οτι οι ΗΠΑ ειναι συστηματικα πλουσιοτερες. Υπο καποιες συνθηκες φαινεται να εχουν ενα πλεονεκτημα, για παραδειγμα στην σημερινη οικονομια που ζηταει ευελικτη οικονομια, υπο αλλες συνθηκες η γερμανικη βιομηχανικη ακριβεια και τεχνικη-μηχανολογικη παραδοση ας πουμε μπορει να ειναι πολυ πιο σημαντικη.

    Reply
  3. Ρε παιδιά, ή εγώ είμαι ηλίθιος ή εσείς έχετε κάπου λάθος στη συλλογή δεδομένων. Πώς είναι πλουσιότερη χώρα οι ΗΠΑ από την Ευρώπη; Το πρώτο μεθοδολογικό λάθος είναι ότι συγκρίνεται μία ήπειρο με κράτη εθνικά (για το διάστημα ως το 1990 αναφέρομαι). Η σύγκριση θα αφορούσε την ΕΕ ακι τις ΗΠΑ. Το δεύτερο μεθοδολογικό λάθος είναι δε βλέπω πουθενά τους παράγοντες φτώχειας-άστεγων, κόστος ζωής (που αναλογικά είναι χαμηλότερο στις ΗΠΑ με ελαφρώς υψηλότερο μισθό -αν η αναλογία μυο είναι καλύτερη), τραπεζικό σύστημα (που στις ΗΠΑ παρά τη ευκολία δανειοδότησης και άρα επέκτασης επιχειρήσεων και αγοράς καταναλωτικών ειδών, είναι ιδιαίτερα ατασθαλές και ρευστό), μετανάστες παράνομοι κτλ.

    Στην ΕΕ η παράνομη μετανάστευση είναι μικρότερη κατά 20% από εκείνη στις ΗΠΑ και οι άστεγοι με τους κάτω του ορίου φτώχειας είναι λιγότεροι κατά 60%. Μπορεί το κόστος ζωής και οι ευρωπαϊκοί μισθοί να είναι σε χειρότερη μοίρα, αλλά το γεγονός ότι η όποια βιομηχανική ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών καλύπτει την έννοια της φτώχειας αξίζει μνείας, φρονώ.

    Παράλληλα, αξίζει να μνημονεύσουμε την Πρόνοια (υγεία και παιδέια) που στην ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, παρά τις πρόσφατες προσπέθειες ξεχαρβαλώματός τους. Δερν υπάρχουν σχολεία μειονεκτικά εξ ορισμού, αλλά μόνο θεσμικοί ταξικοί φραγμοί, ώστε ένα 15% της εργατικής-αγροτικής τάξης να μπορεί με προϋποθέσεις να αποκτήσει πτυχίο παν/μίου. Στις ΗΠΑ το ποσοστό στους μαύρους είναι μόνο 2-3% και στους λευκούς κοντά στο 10% (στοιχεία του 1996). Για την Υγεία δε κάνουμε λόγο αφού πολλά κρατικά νοσοκομεία των ΗΠΑ λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αναλογούν σε δικά μας ιδιωτικά ή στον αντίποδα με ευρωπαϊκές αποθήκες ασεθενών.

    Reply
  4. Το πρώτο μεθοδολογικό λάθος είναι ότι συγκρίνεται μία ήπειρο με κράτη εθνικά

    εισοδημα κατα κεφαλην κοιταμε δειμο. Οι ΗΠΑ ηταν για πολυ καιρο πλουσιοτερες απο καθε ευρωπαϊκη χωρα (σημερα ισως η Νορβηγια ειναι πλουσιοτερη, και βεβαια το Λουξεμβουργο αλλα μιλαμε για ακραιες περιπτωσεις).

    δε βλέπω πουθενά τους παράγοντες φτώχειας-άστεγων, κόστος ζωής

    το κοστος ζωης συμπεριλαμβανεται παντα γιατι μιλαμε για ΑΕΠ κατα κεφαλην σε μοναδες αγοραστικης δυναμης. δηλαδη εξεταζουμε τι μπορει να αγορασει ενας μεσος πολιτης με το εισοδημα που εχει.

    Στους δεικτες απολυτης υλικης φτωχειας, με τα στοιχεια που εχω οι ΗΠΑ ειναι πιθανοτατα στην καλυτερη θεση. Οπως εχω ξαναπει, ο μεσος “φτωχος” στις ΗΠΑ εχει μια κλιματιζομενη μονοκατοικια, ενα ΙΧ, 2 τηλεορασεις κτλ κτλ

    τραπεζικό σύστημα … είναι ιδιαίτερα ατασθαλές και ρευστό

    δεν ξερω τι εννοεις ατασθαλες. Γενικα ειναι πιο ευκολο να παρεις πιστωση στις ΗΠΑ παρα στην Ευρωπη παντως.

    Στις ΗΠΑ το ποσοστό στους μαύρους είναι μόνο 2-3% και στους λευκούς κοντά στο 10% (στοιχεία του 1996).

    πως το εννοεις αυτο? οι ΗΠΑ εχουν το μεγαλυτερο ποσοστο αποφοιτων ΑΕΙ, περιπου 40%!

    αξίζει να μνημονεύσουμε την Πρόνοια (υγεία και παιδέια) που στην ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, παρά τις πρόσφατες προσπέθειες ξεχαρβαλώματός τους. Δερν υπάρχουν σχολεία μειονεκτικά εξ ορισμού

    ε νταξει, κανε μια βολτα στις κακες περιοχες του Λονδινου, του Παρισιου ή του Αμβουργου και θα δεις τι σημαινει κακο σχολειο.

    Αλλα τελοσπαντων σε αυτο το κειμενο δεν προσπαθησα να αποδειξω οτι οι ΗΠΑ ειναι η καλυτερη χωρα στον κοσμο, απλα παραπεμπω σε μια ενδιαφερουσα συζητηση γιατι οι ΗΠΑ εχουν τοσο καλες οικονομικες (και μονο) επιδοσεις.

    Reply
  5. Κι όμως, το κατά κεφαλήν είναι η μεγαλύτερη απάτη για χώρες με μεγάλη απόκλιση μεταξύ πλουσίων και φτωχών όπως οι ΗΠΑ, όπου λίγοι πλούσιοι ανεβάζουν διαστρεβλωτικά το μέσο όρο.

    Τι γίνεται όμως με το «πόπολο» που δεν έχει ιατρική ασφάλεια;
    (μάλλον θα ψηφίζει Χίλαρι)

    Όπως και να’χει το πράγμα, και για θέματα κουλτούρας, καλύτερα μικρομεσαίος στην Πορτογαλία παρά πλούσιος στη Νεμπράσκα… :)

    Reply
  6. Το κατα κεφαλην εισοδημα ειναι απλα ο αριθμητικος μεσος μιας κατανομης. Προφανως δεν περιγραφει τελεια ολη την κατανομη. Αλλα αν μιλαμε για τις ΗΠΑ, σε συγκριση με τις περισσοτερες χωρες που ξερω, ολη η κατανομη ειναι καλυτερη, ειναι βασικα stochastically dominating. Σε απλα ελληνικη ο αμερικανος φτωχος ειναι πλουσιοτερος απο τον Γερμανο φτωχο, ο Αμερικανος μεσοκλασιτης ειναι πλουσιοτερος του Γερμανου μεσου κτλ

    Όπως και να’χει το πράγμα, και για θέματα κουλτούρας, καλύτερα μικρομεσαίος στην Πορτογαλία παρά πλούσιος στη Νεμπράσκα…

    ο ρατσισμος και η ξενοφοβια που συναντας σε μικρες πολεις του ευρωπαϊκου νοτου νομιζω ειναι πολυ χειροτερος απο αυτον που συναντας σε μικρες αμερικανικες πολεις. Αλλα τεσπα, επανερχομαι στο οτι το θεμα του κειμενου δεν ειναι αν οι ΗΠΑ ειναι καλυτερες αλλα που οφειλονται οι ανωτερες οικονομικες τους επιδοσεις.

    Reply
  7. Ίσως ο αμερικανός φτωχός να είναι πλουσιότερος απ’τον γερμανό φτωχό αλλά αμφιβάλλω πολύ αν ο δεύτερος έχει περισσότερες έγνοιες απ’τον πρώτο αν του βγει κάποιο πρόβλημα υγείας. Για τον πρώτο θα σήμαινε οικονομική καταστροφή…

    Και το ζήτημα δεν είναι αυτό: το ζήτημα είναι πόσοι είναι οι φτωχοί στις ΗΠΑ, πόσοι οι μεσοαστοί, πόσο οι πλούσιοι; Στις ΗΠΑ τρώνε λίγοι με χρυσά κουτάλια (και ανεβάζουν πλασματικά το κκΑΕΠ) και δεκάδες δεν έχουν βασική ασφάλεια. Στη Δυτική Ευρώπη κανείς πολίτης δε μένει ακάλυπτος.

    Ε όχι δα, οι πόλεις του ευρωπαϊκού νότου που είναι και γεμάτες τουρισμό (από βόρειους) είναι σαφώς πιο πολιτισμένες απ’τους εκατοντάδες «κανίβαλους» των κεντροδυτικών πολιτειών. Ακόμα και η πιο ξεπεσμένη ευρωπαϊκή πόλη έχει σαφώς μεγαλύτερη ιστορία και κοσμοπολίτικη αίγλη από πολλές δυτικές πόλεις.

    Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως η ΗΠΑ είναι Νέα Υόρκη ή Λος Άντζελες. Για πάνε μείνε στο Κεντάκι μια βδομάδα… ούτε δεμένος!

    Ευρώπη και πάλι Ευρώπη… :)

    Reply
  8. Ίσως ο αμερικανός φτωχός να είναι πλουσιότερος απ’τον γερμανό φτωχό αλλά αμφιβάλλω πολύ αν ο δεύτερος έχει περισσότερες έγνοιες απ’τον πρώτο αν του βγει κάποιο πρόβλημα υγείας.

    γιατι ρε συ κενσαϊ, δεν μπορει να ασφαλιστει ιδιωτικα? στις ΗΠΑ ομολογυμενως μια ομαδα πληθυσμου μπορει να εχει σημαντικα προβληματα: αυτοι που δεν προνοουν να εχουν αποταμιευσεις, ασφαλιση κτλ Αλλα ειναι μεγαλη ιστορια να πουμε οτι αυτο ειναι “αδικο”.

    Στη Δυτική Ευρώπη κανείς πολίτης δε μένει ακάλυπτος.

    δοκιμασε να πας ανασφαλιστος σε γερμανικο νοσοκομειο…

    όχι δα, οι πόλεις του ευρωπαϊκού νότου που είναι και γεμάτες τουρισμό (από βόρειους) είναι σαφώς πιο πολιτισμένες απ’τους εκατοντάδες «κανίβαλους» των κεντροδυτικών πολιτειών

    δεν μιλαω για την Φλωρεντια ετσι? Αλλα παρε το Lecce, το Αλμπαθετε ή την Λαρισα και συγκρινε την με μια τετοιου μεγεθους πολη των ΗΠΑ. Τα ποσοστα ατομων σπουδαγμενων σε σοβαρα πανεπιστημια, τα ποσοστα ατομων που ψαχνονται γενικα πολιτιστικα, τα ποσοστα ξενοφοβιας κτλ κτλ δεν συγκρινονται.

    ΥΓ γνωριζεις οτι μενω στο Οχαϊο ετσι? εχω εντυπωσιαστει απο την κοινωνια πολιτων, τα πολιτιστικα ενδιαφεροντα/δρωμενα και γενικα το επιπεδο των ανθρωπων. Απλα στην Ευρωπη συγχεουμε το γενικο επιπεδο με την γνωση συγκεκριμενων λεπτομερειων οπως: ευρωπαϊκη γεωγραφια σε στυλ που ειναι η Βαυαρια, τι χρωμα ειναι η ελληνικη σημαια κτλ
    Αυτοι οι ανθρωποι απλα δεν μενουν στην Ευρωπη τι τους νοιαζει! Αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχουν γνωσεις, ενδιαφεροντα, καλο χαρακτηρα κτλ

    Reply
  9. s.g prin καιρο ειχα παει και εγω στις ηπα και γενικα απο τοτε που πηγα και μελετωντας στη συνεχεια το συστημα που εχει και κτλ κατεληξα στο συμπερασμα οτι δεν εχει καμια σχεση με αυτα που νομιζουμε εμεις στη ευρωπη(και ειδικα στην ελλαδα).πιστευω πως ειναι πολυ καλυτερα στις ηπα.μου κανει εντυπωση πως ο κοσμος εκτος αμερικης εχει υποστει τετοια αντιαμερικανικη προπαγανδα απο πολλες διαφορετικες κατευθυνσεις.σκεψου οταν ησουνα ευρωπη ποσες φορες ακουγες κατι αξιολογο για τις ηπα.ελαχιστες φορες.ειναι ενα θεμα που εχει απασχολησει πολυ και τον γαλλο φιλοσοφο revel αν εχεις ακουστα και ειναι διαχρονικο.

    Reply
  10. s.g γενικα οσοι πανε στις ηπα και μενουν για πολυ καιρο εντυπωσιαζονται απο την ζωη εκει.στην ευρωπη υπαρχει για καποιο λογο πολυ μεγαλος αντιαμερικανισμος που ειναι διαχρονικος.σχηματιζουμε μια χαλια εικονα για τις ηπα που δεν εχει καμια σχεση με την πραγματικοτητα.σε αυτο βεβαια βοηθουν και οι ιδιοι οι αμερικανοι που κριτικαρουν σε φοβερο βαθμο τη χωρα τους (επειδη δεν ειναι τελεια!!)και ετσι τη βελτιωνουν ομως σε μεγαλο βαθμο.ειναι ενδιαφερον τι λεει ο γαλλος φιλοσοφος Revel για αυτο το θεμα.

    Reply
  11. εμ θανο στην Γερμανια εμενα πριν τις ΗΠΑ και ποτε δεν ειχα νομιζω κακη γνωμη περι του επιπεδου ευημεριας ουτε βεβαια ασπαζομαι τον διαδεδομενο στην Ελλαδα αντιαμερικανισμο. Μαλιστα ειχα επισκεφτει τις ΗΠΑ κανα δυο φορες, αλλα σε πιο γνωστα μερη.

    Αυτο ομως που μου εκανε καποια εντυπωση ειναι αυτο που δεν φαινεται ευκολα στις στατιστικες, οτι ακομα και στις μεσαιου εισοδηματος ασημες αμερικανικες πολεις η ζωη ειναι πολυ ευκολη. Η ζωη στις αφανεις ΗΠΑ ειναι πολυ χαλαρη, οι ανθρωποι πολυ ευχαριστοι, το υλικο επιπεδο διαβιωσης υψηλοτατο.

    Οντως αν οι Ελληναρες που ωρυονται εναντιον των ΗΠΑ εκαναν τον κοπο να κανουν ενα ταξιδακι προς τα δω (ή για αρχη εκαναν τον κοπο να αφησουν το χωριο τους* και να δουν κανα νεο μερος ακομα και στην Ευρωπη) θα ειχαν πολυ διαφορετικη γνωμη.

    Τον Ρεβελ τον εχει παρει το αυτι μου, δωε καποια συνδεση αν εχεις κατι στο νου σου.

    *οπου χωριο το καθε μερος που κολλαει κανεις, απο Ανω Μαγουλα μεχρι Κολωνακι.

    Reply
  12. S.G για πες μου ομως:τελικα ο αμερικανος φτωχος ειναι στο ιδιο επιπεδο με εναν ευρωπαιο μεσαιας ταξης ή απλα ειναι πλουσιοτερος απο εναν ευρωπαιο φτωχο.οι αποψεις διιστανται.αν ισχυει το πρωτο δεν μπορει να ισχυει υποθετω το δευτερο.εσυ σε ενα κειμενο σου ειχες υποστιρηξει το δευτερο και μαλιστα ειχες δωσει και ενα σχεδιαγραμμα που εδειχνε οτι ο φτωχος αμερικανος βρισκεται στο ιδιο επιπεδο με ενος σουηδου.αμα λοιπον ισχυει αυτο τοτε ο αμερικανος φτωχος δεν μπορει να εχει περισσοτερες ανεσεις απο εναν ευρωπαιο!!!ομως εσυ αναφερεις παραπανω οτι σιγουρα ο αμερικανος φτωχος ειναι πλουσιοτερος απο εναν ευρωπαιο.αρα τι ισχυει τελικα????για τον ρεβελ θα βρω λινκ συντομα!!!

    Reply
  13. εκανα 1-2 ορθογραφικα λαθη απο βιασυνη και μονο.ζητω συγγνωμη!

    Reply
  14. θανο

    σε εισοδημα ισχυει αυτο που εχω πει, οι αμερικανοι φτωχοι ειναι κοντα στους ευρωπαιους φτωχους. Σε υλικες ανεσεις (που ειναι αλλο πραγμα) θεωρω οτι ο μεσος Αμερικανος φτωχος την εχει παρα πολυ καλα.

    Γιατι μπορει να εχει ιδιοκτητη μονοκατοικια, κανα δυο ΙΧ, κλιματισμο, αφθονα καταναλωτικα αγαθα κτλ

    Τετοιες ανεσεις ο μεσος Γερμανος τις εχει με δυσκολια και ο μεσος Ελληνας μαλλον τις ονειρευεται (μονοκατοικια!).

    Reply
  15. Οκ αλλα θυμαμαι στο e-rooster ειχες κριτικαρει την αποψη που ελεγε οτι ο αμερικανος φτωχος εχει επιπεδο μεσου ευρωπαιου.
    Παντως οσον αφορα το θεμα πολλα μπορουμε να πουμε αλλα απο τη στιγμη που μενεις εκει θα εχεις διαπιστωσει οτι η κοινωνια των πολιτων ειναι σε υψηλοτατο επιπεδο και κομματικοποιηση δεν υπαρχει οποτε αυα τα 2 ειναι πολυ βασικα για να γινει μια χωρα πλουσια.ομως θα μπορουσα να πω απειρα πραγματα!
    Για να παρεις μια ιδεα απο καποιες αποψεις του Ρεβελ παραθετω αυτο το λινκ http://www.capmag.com/article.asp?ID=3498
    Τελος ηθελα να πω οτι αργησα να απαντησω 3 μηνες διοτι νομιζα οτι τα κειμενα μου δεν ειχαν σταλει διοτι δεν τα δεχοταν.τυχαια τα ξανακοιταξα και ειδα οτι μου ειχες απαντησει!!

    Reply
  16. Μήπως θα ήταν πιο ορθό να μετράμε το κατά κεφαλήν εισόδημα σε χώρες με μεγάλη κοινωνική ανισότητα όπως οι ΗΠΑ με τον διάμεσο μέσο όρο (median) και όχι με τον αριθμητικό μέσο όρο (arithmetic mean);

    Έχω την εντύπωση πως η «καμπάνα του Gauss» έχει για τους Αμερικανούς μια ιδιαίτερα μεγάλη ουρά προς τα πάνω, κάτι που ξεγελάει τον αριθμητικό μέσο όρο, αλλά ουχί τον διάμεσο…

    Reply
  17. καθυστερημενες απαντησεις αλλα αυτες τις μερες τρεχω (οχι μονο εχω αρκετη δουλεια, αλλα ημουν και σε συνεδριο και πρεπει να παω σε αλλο σε 3 μερες χωρις να εχω ετοιμασει ακομα την παρουσιαση κτλ)

    Παντως τον ειδα τωρα τον Ρεβελ, υποψιαζομαι οτι εχω δει αναφορες σε αυτον στον Εκονομιστ. Ωραιος ειναι.

    ειχες κριτικαρει την αποψη που ελεγε οτι ο αμερικανος φτωχος εχει επιπεδο μεσου ευρωπαιου.

    δεν θυμαμαι για τι ακριβως μιλας, αλλα το θεμα ειναι πως οριζεις το επιπεδο. Σε εισοδημα, οχι, σε υλικα αγαθα ομως και ειδικα σπιτι, ΙΧ κτλ αυτο μαλλον ισχυει.

    θα εχεις διαπιστωσει οτι η κοινωνια των πολιτων ειναι σε υψηλοτατο επιπεδο και κομματικοποιηση δεν υπαρχει οποτε αυα τα 2 ειναι πολυ βασικα για να γινει μια χωρα πλουσια

    ειναι αναγκαιες συνθηκες αλλα οχι επαρκεις φανταζομαι. Δηλαδη και η Γερμανια εχει καλη κοινωνια πολιτων και μαλλον λιγοτερη κομματικοποιηση απο τις ΗΠΑ, αλλα δεν ειναι τοσο πλουσια.

    Κενσαι
    διαμεσος και μεσος ειναι χρησιμες στατιστικες, η διαφορα μεταξυ των δυο ειναι και καλη ενδειξη ασυμμετριων. Αλλα το καλυτερο ειναι απλα να κοιταμε ολοκληρη την κατανομη.

    Reply
  18. διαφωνω στο εξης:εγω πιστευω οτι η κομματικοποιηση ειναι ισχυροτερη στην ευρωπη.εσυ ποιες ενδειξεις εχεις οτι η αμερικη ειναι πιο κομματικοποιημενη απο τη γερμανια?εχοντας ζησει στη γερμανια και εχοντας μια μικρη εμπειρια απο ηπα η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι η αμερικη ειναι λιγοτερο κομματικοποιημενη!

    Reply
  19. Ορισε μου πως εννοειςτην κομματικοποιηση.

    Παντως, το γενικο κλιμα στις ΗΠΑ αυτες τις μερες ειναι πολωμενο, οι Δημοκρατικοι δεν πανε τους Ρεπουμπλικανους κατακαθολου. Αυτο νομιζω εχει αρχισει να φαινεται και στα πανεπιστημια. Αντιθετα στην Γερμανια εχουμε σημερα κυβερνηση συνεργασιας SPD και CDU…

    Reply
  20. συμφωνω στο παραπανω.οταν εννοω κομματικοποιηση εννοω κυριως το ελληνικο φαινομενο που σε σημαντικες θεσεις για τη χωρα ή γενικα στο δημοσιο μπαινουν μονο ατομα που εχουν παρομοια κομματικη ταυτοτητα με την κυβερνηση ή με καποιους βουλευτες.αυτο γενικα δεν νομιζω να συμβαινει ουτε στις ηπα ουτε στην δυτικη ευρωπη
    ενα δευτερο νοημα που δινω εγω ειναι η ιδεολογικοποιηση των κομματων.στις ηπα παρατηρουμε ιστορικα οτι τα κομματα ειναι σαν χαλαροι συνασπισμοι και ο κοσμος ψηφιζει κυριως ατομα και οχι κομματικες ιδεολογιες (γενικα τα αμερικανικα κομματα δεν εχουν πιστευω συγκεκριμενες ιδεολογιες τουλαχιστον με την ευρωπαικη εννοια). επισης σε σχεση με την ευρωπη υπαρχει ελαχιστη κομματικη πειθαρχεια.βεβαια και στην ευρωπη ολα αυτα σιγα σιγα αλλαζουν καθως η σοσιαλδημοκρατια καταρρεει!

    Reply
  21. οταν εννοω κομματικοποιηση εννοω κυριως το ελληνικο φαινομενο που σε σημαντικες θεσεις για τη χωρα ή γενικα στο δημοσιο μπαινουν μονο ατομα που εχουν παρομοια κομματικη ταυτοτητα με την κυβερνηση ή με καποιους βουλευτες.

    αυτο στην Γερμανια δεν το εχω συναντησει ποτε, χωρις να σημαινει οτι δεν υπαρχει. Παντως για τους καθηγητες στο πανεπιστημιο που ημουν δεν εχω ιδεα τι ψηφιζουν και βασικα εχω την εντυπωση οτι δεν ψηφιζουν καν :-) Ασε που αρκετοι δεν ειναι καν Γερμανοι υπηκοοι.

    στις ηπα παρατηρουμε ιστορικα οτι τα κομματα ειναι σαν χαλαροι συνασπισμοι και ο κοσμος ψηφιζει κυριως ατομα και οχι κομματικες ιδεολογιες

    το συστημα ειναι οντως εντελως διαφορετικο και ψηφιζεις ατομα γιατι αυτα τα ατομα μετα ψηφιζουν οπως θελουν, οχι οπως τους πει ο αρχηγος του κομματος (που δεν υπαρχει!).
    Απο την αλλη σημερα οι ιδεολογικοι πολεμοι στις ΗΠΑ μεταξυ Ρεπουμπλικανων και Δημοκρατικων νομιζω δεν εχουν κατι αντιστοιχο στην Ευρωπη: υπαρχουν πολυ βαθιες διαφορες σε διαφορα ζητηματα, οπως το Ιρακ, η μεταναστευση, οι εκτρωσεις, οι γαμοι ομοφυλων κτλ

    Reply
  22. Σωτήρη,

    όταν πάντως σου πει κάποιος ότι ο φτωχός στις ΗΠΑ δεν έχει ασφάλιση μην το δεχτείς. Προφανώς και έχει, μέσω του Medicaid.

    Reply
  23. ΔΕν ξερω πως ακριβως δουλευει το συστημα Κωστα, παντως η γενικη μου εντυπωση ειναι οτι παλι υπαρχει μια μεγαλη διχοτομηση, επειδη συνηθως η ασφαλιση ειναι μεσω του εργοδοτη σου. Μερικοι τυχεροι (οπως εγω) εχουν καταπληκτικη ασφαλιση, πληρωνουν ελαχιστα και εχουν αφθονες παροχες, μερικοι αλλοι πληρωνουν πολλα και δεν εχουν καν dental.

    Reply
  24. Σωτήρη, πράγματι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στα ασφαλιστικά πλάνα. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο ενός συγκεκριμένου ορίου (μου διαφεύγει το νούμερο) δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος μέσω Medicaid. Δεν ξέρω πόσο καλή είναι, πάντως είμαι σίγουρος ότι είναι καλύτερη του ΙΚΑ. Δες πάντως για την πολιτεία της Νέας Υόρκης εδώ http://www.health.state.ny.us/health_care/medicaid/#definition

    Reply

Leave a Comment