Ωρολογιακη βομβα η Ολυμπιακη?

Στα παραδοσιακα γνωρισματα της Ολυμπιακης οπως απαραδεκτη εξυπηρετηση, συχνες καθυστερησεις και σπαταλη δημοσιου χρηματος ερχεται να προστεθει ενα νεο: σοβαρος κινδυνος ατυχηματος. Πρεπει να δουμε θυματα για να ξυπνησουμε?

Ειχα την ατυχια προσφατα να πεταξω με Ολυμπιακη αεροπορια για Γερμανια. Λεω ατυχια γιατι καθε ταξιδιωτης με ελαχιστη εμπειρια αποφευγει την Ολυμπιακη οπως ο διαολος το λιβανι. Ο κυριοτερος λογος μεχρι σημερα ηταν οι συχνες καθυστερησεις και η κακη εξυπηρετηση. Σιγα σιγα ομως προστιθεται και η ασφαλεια των πτησεων στον καταλογο.

Εδω και αρκετα χρονια η Ολυμπιακη ειναι σε κατασταση διαλυσης και δεν μπορει να κανει σοβαρες μακροπροθεσμες επενδυσεις. Ετσι για να διατηρησει την ασφυκτικη μονοπωλιακη της δυναμη στην ελληνικη αγορα, μεγαλο μερος των πτησεων γινεται με απαρχαιωμενα αεροπλανα, μισθωμενα απο διαφορες περιθωριακες εταιρειες. Αυτην την φορα, στο πηγαινε το αεροπλανο ηταν φανερα μισθωμενο απο ουγγρικη εταιρεια, στον γυρισμο απο τον ασημο ισπανικο φτηνομεταφορεα Hola Airlines. Πως το ξερω? Μα ο ξεπεσμος της Ολυμπιακης ειναι τοσο μεγαλος που τα φυλλαδια ασφαλειας μεσα στο αεροπλανο οπως και οι εξοδοι ηταν γραμμενοι στα ουγγρικα και ισπανικα αντιστοιχως και ειχαν και το λογοτυπο αλλης εταιρειας! Παρομοιως την προηγουμενη φορα που πεταξα με Ολυμπιακη, το αεροπλανο παλι ηταν ισπανικο και σιγουρα παλαιοτερο απο το πρωτο αεροπλανο που πεταξα στην ζωη μου, κατα το 1990!

Με αυτη την συμπεριφορα η Ολυμπιακη οχι μονο δειχνει τρομερη ασεβεια στους Ελληνες πελατες (οχι δεν γνωριζουν ουγγρικα οι περισσοτεροι), οχι μονο μας ξεφτιλιζει ακομα περισσοτερο (να χαιρεστε τον “εθνικο αερομεταφορεα” σας) αλλα αρχιζει να μπαινει σε ενα πολυ επικινδυνο μονοπατι. Γιατι και τα τρια αεροπλανα που μπηκα ηταν μεσα σε πραγματικα κακιστη κατασταση. Δεν μπορω να φανταστω οτι ενα αεροπλανο που η Hola Airlines κρινει τοσο ακαταλληλο για τον εαυτο της ειναι καταλληλο για την Ολυμπιακη! Στο καθισμα απο πισω μου ενας επιβατης προσεξε οτι το πλαισιο του παραθυρου ειχε ξεκολλησει. Το ανεφερε στις αεροσυνοδους και δεν αντιδρασαν ιδιαιτερα, δεν τους φανηκε καθολου περιεργο. Μπορει μεν το παραθυρο να εχει καμποσες στρωσεις και αυτη η περιπτωση να μην ηταν πολυ επικινδυνη, αλλα ποσο καιρο θα παρει να εχουμε θανασιμες τεχνικες βλαβες? Ηδη διαβαζουμε για σοβαρα τεχνικα προβληματα με μισθωμενα αεροπλανα της Ολυμπιακης.

Αναρωτιεμαι λοιπον. Η κυβερνηση και η διοικηση της Ολυμπιακης δεν λυπουνται ουτε την εταιρεια που διαλυεται, ουτε εκεινους τους (οχι αρκετους) εργαζομενους που κανουν καλα την δουλεια τους και παρολαυτα βλεπουν την επιχειρηση να εξευτελιζεται ολο και περισσοτερο. Οι Ελληνες δεν ενοχλουνται απο τον τρομερο ρυθμο που καιει χρημα η Ολυμπιακη (παρα τις φτηνες τιμες της σε ολες αυτες τις πτησεις η πληροτητα ηταν κατω απο 40%, οταν αλλες εταιρειες κυμαινονται στο 80%). Δεν ενοχλουμαστε ομως ουτε απο θεματα ασφαλειας? Πρεπει δηλαδη να θρηνησουμε θυματα για να βαλουμε καποια ταξη στην χειροτερη αεροπορικη εταιρεια της δυτικης Ευρωπης?

ΥΓ Πραγματικα ευχομαι να αποδειχτω υπερβολικος. Παντως απο την μερια μου οσο περναει απο το χερι μου θα αποφευγω την Ολυμπιακη. Και δεν ειμαι μαλλον ο μονος, εδω και χρονια βλεπω μελη της κυβερνησης σε πτησεις της Λουφτχανζα, οχι της Ολυμπιακης. Κατι θα ξερουν…

16 thoughts on “Ωρολογιακη βομβα η Ολυμπιακη?”

  1. χαχα, μαρεσε που εβαλες ταγκ σπαταλη. :)
    χμ, το κακη εξυπηρετηση δεν νομιζω οτι ταιριαζει, δεν μου χει τυχει ποτε προσωπικα. μαλλον το αντιθετο θα ελεγα. ολο το προσωπικο δινει καλη και ευγενικη εντυπωση. (ας μην αναφερω την γνωστη καραμελα του καητερινγκ, που ολοι τελοσπαντων διαφημιζουν :). ενταξει καλο το φαι αλλα μην τρελαθουμε κιολας). οσο για τις καθυστερησεις, συμφωνει αλλα ειναι αναλογες με τις φτηνες εταιριες, οχι οτι ειναι δικαιολογησιμες, αλλα δεν ειναι σπανιο φαινομενο και μακρια απο την ΟΑ. προφανως εχει να κανει με το μεγθος του στολου και την χρηση των αεροσκαφων. απλη λογικη: οταν εχεις ενα αεροπλανο να κανει 4 διαδρομες σε μια μερα και βρει ξερω γω καταιγιδα στην μια διαδρομη τοτε νομοτελειακα θα καθυστερησει και στις υπολοιπες. βεβαια πολλες ειναι οι εταιριες που πετανε με λιγοτερες αποτι η ΟΑ και αυτο ειναι σιγουρα λυπηρο.

    τωρα για την κατασταση των αεροπλανων τι να πει κανεις. συναρτηση της οικονομικης καταστασης της εταιριας. δεν θυμαμαι να μου ειχαν κανει εντυπωση η ηλικια των σκαφων, βεβαια παει καιρος που πεταξα με ΟΑ, οχι γιατι την αποφευγω αλλα γιατι απλα δεν ειναι η οικονομικοτερη λυση. αλλα υπαρχει καποιος λογος να πιστευουμε οτι δεν τηρουνται οι διεθνεις / ευρωπαικοι κανονες ασφαλειας;

    Reply
  2. ηξερα οτι θα απαντησεις εσυ ως παλιος πελατης της Ολυμπιακης :-)

    κακη εξυπηρετηση? Φυσικα. Απο που να ξεκινησω. Οτι στο αεροδρομιο δεν σηκωνουν ποτε το τηλεφωνο? Οτι φτανεις στο καουντερ, τους βλεπεις να καααθονται, παρλαρουν λιγο και μετα σου κανουν την τιμη να ασχοληθουν μαζι σου? Κοιτωντας βεβαια αλλου ή ακομα και καπνιζοντας (σοβαρα μου συνεβη)? Οτι χρησιμοποιουν διαρκως τον ενικο αγενειας? Το οτι μεσα στο αεροπλανο, για να παρεις εφημεριδα πρεπει να σηκωθεις και να πας στο πισω μερος του αεροπλανου που τις αραδιαζουν σε στυλ τσαντιρι?
    Ναι νομιζω οτι εκτος λαμπερων εξαιρεσεων (κατι φρεσκα κοριτσια που εχουν φυσικη ευγενεια και δεν εχουν χαλασει ακομα) η Ολυμπιακη πασχει τρομερα στο ζητημα εξυπηρετηση.

    υπαρχει καποιος λογος να πιστευουμε οτι δεν τηρουνται οι διεθνεις / ευρωπαικοι κανονες ασφαλειας;

    ρε Παναγιωτη τι να σου πω, ελπιζω να βγω Κασσανδρα. Παντως διεθνεις κανονες δεν λεει τιποτα, διεθνεις κανονες ακολουθει καθε εταιρεια που προσγειωνεται σε αεροδρομιο της ΕΕ. Αλλα δεν θα πιστεψω ποτε οτι η Lufthansa ειναι το ιδιο ασφαλης με την Αεροφλοτ ας πουμε.
    Το οτι η Ολυμπιακη εχει αεροπλανα 20ετιας και εμφανως κακοσυντηρημενα εσωτερικα, δεν εμπνεει καμμια εμπιστοσυνη για την κατασταση των πιο σημαντικων τεχνικων κομματιών που προφανως δεν μπορω να κρινω δια της οψης.

    οσο για τις καθυστερησεις, συμφωνει αλλα ειναι αναλογες με τις φτηνες εταιριες, οχι οτι ειναι δικαιολογησιμες, αλλα δεν ειναι σπανιο φαινομενο και μακρια απο την ΟΑ

    αποσο ξερω καποιες φτηνες εχουν λιγοτερες καθυστερησεις και απο την Λουφτχανζα! το θεμα δεν ειναι το μεγεθος του στολου, αφου η Ολυμπιακη ακομα ειναι μεγαλυτερη απο πες τις Αερογραμμες Αιγαιου (γνωστες και ως το τρομερα κακοηχο Αιτζηαν). Το προβλημα ειναι η ηλικια του στολου που φερνει βλαβες και ειναι και καποιες λευκες ή πληρεις απεργιες του προσωπικου.

    Παρεπιμπτοντως μολις πεταξα με Ελβετικες Αερογραμμες (Swiss) μια εταιρεια που ειχε τρομερα προβληματα και επαθα πλακα, τρομερο διδαγμα για την Ολυμπιακη. Λεπτομερειες οταν βρω χρονο.

    Reply
  3. Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι ο χαρακτηρισμός της “εθνικός” αερομεταφορέας, και ότι αν κλείσει θα τον απολέσουμε. Συχνά ακούμε επάρσεις εθνικοσοσιαλισμού για την ντροπή να μην έχει η χώρα μας εθν. αερομεταφορέα! Λες και τα τζαμπο τα φτιάχνει μόνη της η Ολυμπιακή….

    Θα υπάρξει κανένας υπουργός να κάνει το αυτονόητο?

    Reply
  4. ρε Παναγιωτη τι να σου πω, ελπιζω να βγω Κασσανδρα
    Εγώ πάλι, το απεύχομαι γιατί οι προφητείες της Κασσάνδρας “έβγαιναν” πάντα ;-p

    Είναι σίγουρα ένα φλέγον θέμα η ασφάλεια των πτήσεων με τα δανεικά αεροπλάνα της Ολυμπιακής, αλλά η εικόνα που συνοδεύει το post -με το καρφωμένο αμερικανικό βομβαρδιστικό του WW2- εκτός από άστοχη είναι και in bad taste. Θλίβομαι για τον ατελείωτο διασυρμό του εθνικού αερομεταφορέα και την ταλαιπωρία και κοροϊδία που υφίσταται το επιβατικό κοινό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής, το ιστορικό ασφάλειάς της είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη (αν δεν απατώμαι, δεν είχε ποτέ θανατηφόρο ατύχημα σε επιβατικές πτήσεις).

    Reply
  5. Αν και ίσως όταν κλείσει αυξηθούν οι τιμές απο μονοπώλειο, το σίγουρο είναι οτι θα κάνει για τους ανταγωνιστές της συμφέρουσες διαδρομές οπου η ΟΑ πετάει όποτε το θυμάται. Η ΟΑ είναι σημαντικός παράγοντας διαστρέβλωσης της αγοράς.

    Μια πολύ καλή λύση είναι να την κάνουμε δωρεά στον ΣΥΝ. Το φαντάζεστε; Λευκός ελέφας!

    Θα την κάνουν κερδοφόρα θα βάλουν και στην τσέπη τους, χρήμα και ψήφους!!!

    :P

    Reply
  6. Αντωνιε ενδιαφεροντα τα στοιχεια, τραγικο μου φαινεται οτι σκοτωθηκε καποιος που ειχε ασθμα λογω καπνου απο τσιγαρα! Αλλα δεν νομιζω οτι η καταστροφη της Ολυμπιακης ειναι θεμα καποιου συγκεκριμενου κομματος, με ολες τις κυβερνησεις εως σημερα ακολουθει τον κατηφορο.

    Επισης οφειλω να σημειωσω οτι το ομορφο στην αναΜορφωση εως σημερα ειναι οτι ακομα και οι μεγαλυτερες διαφωνιες εχουν εκφραστει με απολυτα πολιτισμενο τροπο. Ολοι θελουμε αυτο να παραμεινει ετσι και νομιζω οτι αδικεις τον Ονειρο με την επιθετικη φραση σου, που ελπιζω δεν ηταν ηθελημενη.

    Ονειρε το βομβαρδιστικο μαρεσε γιατι ειναι χιουμοριστικη η εικονα, απλα καρφωθηκε αλλα δεν ανατιναχτηκε. Ελπιζω τα χειροτερα ατυχηματα να ειναι ετσι και οχι θανατηφορα. Ισως ειναι λιγο μακαβρια αλλα σημειωνω οτι πεταω τοσο συχνα που ειμαι ο πρωτος που κινδυνευει απο ατυχημα οποτε μου επιτρεπεται ισως λιγο μαυρο χιουμορ.
    Κατα τα αλλα και γω δεν θυμομουν μεγαλα ατυχηματα της Ολυμπιακης αλλα τα στοιχεια φαινεται να λενε αλλα. Σε καθε περιπτωση η εταιρεια ξεπεφτει τοσο γρηγορα που το παρελθον της δεν ειναι καμμια εγγυηση για το μελλον της.

    Καπιταλιστ δεν νομιζω οτι αν κλεισει η Ολυμπιακη θα ανεβουν οι τιμες, τουλαχιστον οχι μεσοπροθεσμα και οχι στις περισσοτερες γραμμες. Γιατι σημερα ειναι τοσο αναποτελεσματικη που το κοστος της ειναι πολυ μεγαλυτερο απο μια καλοδιαχειριζομενη εταιρεια. Ας σημειωθει οτι παρολες τις χαμηλες τιμες της η πληροτητα των πτησεων της ειναι εξαιρετικα χαμηλη (που σημαινει τεραστιο κοστος ανα επιβατη). Γιαυτο ευθυνεται σιγουρα και η μη ενταξη σε καποια συμμαχια για να πεταει ας πουμε Κεντροευρωπαιους προς Βαλκανια/Μεση Ανατολη ή Αμερικανους προς Ινδια κτλ

    Reply
  7. Ουδέποτε ειρωνεύτικα τον όνειρο και του ζητώ συγνώμη αν το σχόλιο φάνηκε έτσι. Αλλά λέει οτι “αν δεν απατώμαι” οπότε έκανα παραφθορά του nick του και εννοούσα οτι δεν απατάται αλλά ονειρεύεται. ¨ηταν καθαρός χαβαλές για την συζήτηση και όχι ειρωνεία με οποιονδήποτε τρόπο.

    Το πόστ μου είχε να κάνει με πρόσφατες δηλώσεις του Συν και του ΚΚΕ που κάνουν χοντρή αντιπολίτευση στο θέμα, οπότε λογικό είναι να χτυπήσω μόνο αυτούς αν και το ΠΑΣΟΚ έχει την μεγαλύτερη ευθύνη καθώς και η ΝΔ που δεν προχωράει με στιβαρό χέρι.

    Για τον ανταγωνισμό παραθέτω σχόλιο του Yiannos

    H ξεφτίλα της Ολυμπιακής αγγίζει Ολυμπιακές διαστάσεις:

    Αναστολή πτήσεων της AirSea Lines ζητεί η Ο.Α.
    Όπως υποστηρίζεται από την Ο.Α., δεν μπορεί να πετά άλλη εταιρεία σε διαδρομές που βρίσκονται υπό το καθεστώς των άγονων γραμμών, δηλαδή επιδοτούνται. Ωστόσο, οι νομικοί σύμβουλοι της AirSea Lines αντιτείνουν ότι, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση αυτό αφορά για πτήσεις από συγκεκριμένο αερολιμένα, δηλαδή τον ΔΑΑ προς τα αεροδρόμια των συγκεκριμένων νησιών και όχι από/προς υδατοδρόμια.

    Πηγή

    Δηλαδή μια άλλη εταιρία (Air Sea Lines) θεωρεί κερδοφόρες τις γραμμές που έχουν χαρακτηριστεί άγονες. Η προβληματική Ολυμπιακή, επιδοτείται για τις άγονες γραμμές – άρα πάει περίπατο το επιχείρημα περί κοινωνικής συνεισφοράς της εταιρίας – και αντιδρά γιατί δεν θέλει να χάσει το ζεστό χρήμα του κράτους. Η Ολυμπιακή δεν έχει χασούρα από τις άγονες γραμμές, το αντίθετο μάλιστα!

    Reply
  8. σπανια λυπαμαι τοσο οταν βγαινω σωστος. Ελπιζω πραγματικα να βαλουμε μυαλο πριν εχουμε θυματα (ισως πρεπει να ξεκινησουεμ καποια σχετικη εκστρατεια ενημερωσης). Η ξεροκεφαλια και αναποτελεσματικοτητα μας στο θεμα της Ολυμπιακης μου φαινεται εξωφρενικη.

    Αντωνιε ενδιαφεροντα τα στοιχεια για τις αγονες γραμμες, ειναι αξιο μελετης αν πραγματικα ειναι αγονες ή αν η Ολυμπιακη τις καθιστα τετοιες.

    Reply
  9. To asteio einai mia nea fimi poy exei arxisei na kaliergeitai se kapoia aristerizonta blog, sta opoia lene oti etoimazontai na skinothetisoyn polynekro atixima stin olympiaki gia na ginei poio eykoli i polisi tis.

    Diladi ama ginei atixima pali o neofileleytherismos tha ftaiei. Gia ola ftaiei o neofileleytherismos stin Ellada, kai poy kaike to fai tis mana moy o fileleytherismos ftaiei.

    Reply
  10. Αμα χρησιμποιούσαν την Ολυμπιακη όλοι όσοι είναι αριστεροί στην Ελλάδα, δεν θα είχε προβλήματα πληρότητας, αλλά η ΑΙΤΖΙΑΝ είναι πιο κοντά στο σπίτι τους.

    Reply
  11. Σιγά μην κλείσει. Ολυμπιακή νούμερο 3. Σαν το Die Hard έχει καταντήσει! :p

    Reply

Leave a Comment