Κατά του άρ. 4 παρ. 4 Συντ.

Μεθιστολόγηση αυτού εδώ του άρθρου, που δημοσιεύθηκε σαν σήμερα πέντε χρόνια πριν, με κάποιες αλλαγές.

Μία από τις ωραίες εκείνες διατάξεις του όχι και τόσο πολυχρονεμένου ελληνικού Συντάγματος είναι το άρ. 4 παρ. 4 Συντ., το οποίο επιφυλάσσει την είσοδο στην ακριβή δημόσια υπηρεσία μόνο στους ημεδαπούς:

Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους.

Βέβαια, μετά την τσουναμοειδή επέλαση του ευρωπαϊκού δικαίου, η διάταξη αυτή έχει καταστή γράμμα κενό για τις περιπτώσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Παραμένει όμως απολύτως ισχυρή για τους λεγόμενους πολίτες τρίτων χωρών, ήτοι εκτός ΕΕ.

Πρότασή μου είναι η αναθεώρηση της διάταξης με την αντιστροφή της σχέσης κανόνα και εξαίρεσης ως εξής:

Mόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όποιες δημόσιες λειτουργίες εισάγεται σχετική εξαίρεση με ειδικούς νόμους.

Οι τριτοχωρικοί λοιπόν πολίτες, οι τριτοκοσμικοί του 21ου αιώνα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά καθήκοντα του Έλληνος δημοσίου υπαλλήλου. Ο γονότυπός τους δεν τους βοηθεί στην πρωτοκόλληση, σφράγιση, προώθηση, καταλογογράφηση, έγκριση, φωτοτύπηση, αρχειοθέτηση εγγράφων.

Read moreΚατά του άρ. 4 παρ. 4 Συντ.

Exit Music (for a Polity)

Την είδα τη δημοκρατία,

την είδα `ψες αργά

που εμπήκε στη βαρκούλα

να πάει στην ξενιτιά.

Από τις πρώτες βραδινές ώρες της 6ης Μαΐου 2012, όταν έκλεισαν οι κάλπες και η Χρυσή Αυγή ανέμενε την τυπική επικύρωση της εισόδου της στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκδοθεί το εξής πολεμικό ανακοινωθέν:

“Αι νεοναζιστικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 19.01 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Δημοκρατικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου πολιτεύματος.”

Η Δημοκρατία βρισκόταν υπό πίεση, απ’όλες τις πλευρές, καιρό πριν την επίσημη έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Το λαϊκό αίσθημα, όπως απέδειξαν οι εκλογές, δεν είχε αποδεκτή έκφραση στη Βουλή. Λαμβάνονταν αποφάσεις από σώμα αμφισβητούμενης ουσιαστικής δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Read moreExit Music (for a Polity)

Από συστάσεως ελληνικού κράτους

του Αντώνη Καραμπατζού
επίκουρου καθηγητή στη Νομική Σχολή Αθηνών

Δημοσιεύτηκε σε λίγο διαφορετική έκδοση στα Νέα

«Οι Ελληνες δεν αγνοούν τι απαιτεί παρ’ αυτών σήμερον η Ευρώπη. Ηξεύρουσιν ότι η παρούσα ευπραγία των και αι ελπίδες του μέλλοντός των εξαρτώνται εκ της μετριοπαθούς και έμφρονος διαγωγής των, και εκ των προσπαθειών των όπως τάχιστα προβώσιν εις το στάδιον των υλικών βελτιώσεων.»

Τάδε έφη ο υπουργός Εξωτερικών Α. Ραγκαβής σε εμπιστευτικό του υπόμνημα προς την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 1856. Ναι, είναι αλήθεια, τα λόγια αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να προέρχονται και από τα χείλη σύγχρονων πολιτικών, ιδίως των πρωθυπουργών των τριών τελευταίων ετών, πιθανόν δε υπό την ακόλουθη επικαιροποιημένη μορφή: οι Ελληνες γνωρίζουν τι απαιτεί από αυτούς σήμερα η Ευρώπη, γνωρίζουν ότι η μελλοντική τους ευημερία εξαρτάται από μία λογική και ρεαλιστική στάση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς επίσης και από τις προσπάθειές τους να υλοποιήσουν τάχιστα τις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις.

Read moreΑπό συστάσεως ελληνικού κράτους

Εις μνήμην Νίκου Παππά

Η είδηση του θανάτου του ναυάρχου Νίκου Παππά μου προκάλεσε θλίψη. Μεγαλύτερη όμως θλίψη μου προκάλεσε το γεγονός ότι αρκετοί συνομήλικοί μου και πολλοί νεότεροι δεν γνωρίζουν για το κίνημα του ναυτικού και την ανταρσία του Α/Τ Βέλος. Κατά συνέπεια αγνοούν το ποιός ήταν ο  Παππάς. Ίσως διότι, όπως γράφει εδώ ο Μιχάλης Τσόχος, “ο Νίκος Παππάς … Read more Εις μνήμην Νίκου Παππά

M.S.S. κατά Ελλάδος: λάθος παράδειγμα!

Σήμερα παρουσιάζω τον σχολιασμό μιας πολύ σημαντικής απόφασης του ΕΔΔΑ, η οποία κατήσχυνε διεθνώς την χώρα μας και προανήγγειλε την αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης ασύλου στην ΕΕ.

Η υπόθεση έχει παλιώσει αρκετά, αλλά ο απόηχός της συνεχίζει να είναι εντυπωσιακός. Όταν είχε δημοσιευθή, είχα παραλείψει να διαβάσω την ογκώδη απόφαση, αρκούμενος στις θριαμβολογίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα που την διάβασα, δεν άλλαξα γνώμη για την κατάντια της χώρας μας, άλλαξα όμως για τον αιτούντα.

Παιδιά, λάθος παράδειγμα βρήκατε.

Στην υπόθεση M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδος (Ιαν 2011) λοιπόν η Ελλάδα καταδικάστηκε για τρεις διαφορετικές παραβιάσεις της ΕΣΔΑ:

Ο αιτών είναι ένας Αφγανός αιτητής πολιτικού ασύλου, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις αρχές του 2008 μέσω Ιράν και Τουρκίας. Έφτασε έχοντας πληρώσει 12.000 δολάρια στον μεταφορέα του και χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Κατά την πρώτη του αυτή παραμονή στην χώρα μας κρατήθηκε επί μία εβδομάδα, χωρίς να υποβάλη αίτηση ασύλου. Διατάχθηκε να εγκαταλείψη την χώρα, αλλά αντ’ αυτού κατέφυγε στο Βέλγιο, όπου ήθελε εξαρχής να φτάση, επειδη, λέει, είχε συμπαθήσει κάτι ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες από το Βέλγιο, που είχε γνωρίσει στην πατρίδα του. Οι Βέλγοι τον ταυτοποίησαν μέσω αποτυπωμάτων και τον έστειλαν πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, παρά τις διαμαρτυρίες του. Στην Ελλάδα, κρατήθηκε επί 3 ημέρες στο κρατητήριο του αεροδρομίου, μέχρι να υποβάλη αίτηση ασύλου. Εκεί επικρατούσε υπερπληθυσμός κρατουμένων, δεν υπήρχαν τουαλέτες παρά μόνο έξω, όπου πήγαινες με την άδεια των αστυνομικών φρουρών, το φαγητό ήταν λίγο και κοιμόταν στο πάτωμα. Μόλις υπέβαλε την αίτηση, ο αιτών αφέθηκε ελεύθερος με την παραγγελία να μεταβή στο Αλλοδαπών για να συμπληρώση τα στοιχεία του, πράγμα που δεν έκανε, αντίθετα με τις υποχρεώσεις του από το άρ. 9 π.δ. 114/2010. Ακολούθως, ο αιτών ζούσε ως άστεγος στην Αθήνα για περίπου 10 ημέρες, μέχρι που συνελήφθη πάλι στο αεροδρόμιο με πλαστή βουλγαρική ταυτότητα. Καταδικάστηκε από το αυτόφωρο και αφέθηκε πάλι ελεύθερος. Όταν μετά από μήνες ωρίστηκε επιτέλους η συνέντευξη για την παροχή ή μη ασύλου, ο αιτών δεν πήγε, καίτοι είχε παραλάβει την κλήση και την είχε υπογράψει παρουσία διερμηνέα (ισχυρίστηκε ότι ο διερμηνέας δεν του είπε τίποτε για συγκεκριμένη ημερομηνία. Τι του είπε τότε και τι διερμήνευσε;).

Read moreM.S.S. κατά Ελλάδος: λάθος παράδειγμα!

Ίδρυση νέου κόμματος!

Αρκετά πια!

Αρκετά ανεχθήκαμε τον ψόφιο πατριωτισμό του Σαμαρά.

Αρκετά ανεχθήκαμε την εγωπαθή ανικανότητα του Βενιζέλου.

Αρκετά ανεχθήκαμε την αμήχανη ανημπόρια του Κουβέλη.

Αρκετά ανεχθήκαμε την ανίκανη τρικομματική κυβέρνηση του Παναγιωτόπουλου, του Στυλιανίδη και της Κεφαλογιάννη.

Αρκετά ανεχθήκαμε το τσίρκουλο μια Βουλής γεμάτης Γερμενήδες και Παναγούληδες, με Ραχήλ Μακρή και Μιχελογιαννάκη, με Τατσόπουλους και Χαϊκάληδες.

Αρκετά ανεχθήκαμε την αβελτερία, αναποφασιστικότητα, αφασία, αδυναμία, και πολλές άλλες λέξεις που αρχίζουν από α του φιλελεύθερου, μεταρρυθμιστικού, κεντρώου κ.λπ. χώρου.

Σήμερα αλλάζουν όλα!

Μετά από πολιτική πρωτοβουλία εμού του ιδίου, η κεντρική πολιτική επιτροπή της αναΜόρφωσης αποφάσισε

ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ!!!

Και το όνομα αυτού, ένα όνομα όχι μόνο εύηχο, αλλά και αντιπροσωπευτικό όλων όσα πρεσβεύουμε θα είναι

ΑΝΕΝΔΥ-ΑΣΤΟΣ

Read moreΊδρυση νέου κόμματος!