Ποιο ειναι τελικα το πραγματικο μηνυμα των πορειων και διαμαρτυριων
Ενα καλο της κρισης ειναι οτι οι περισσοτεροι Ελληνες συνειδητοποιουν οτι κατι δεν παει καλα με το κρατος που εχουμε στησει. Παντου, απο καφενεια μεχρι βραδυνες εκπομπες στο ραδιοφωνο ακους οτι “κατι πρεπει να γινει”. Το κακο ειναι οτι η αναγκη για δραση συχνα διοχετευεται στην πατροπαραδοτη καθοδο στον δρομο, λες και αυτο που πραγματικα λειπει απο την χωρα ειναι μια ακομα πορεια στο Συνταγμα. Καθισμενοι στον καναπε, λεει, δεν θα πετυχουμε τιποτα.
Γιατι οχι, αναρωτιεμαι εγω? Μερικες απο τις σημαντικοτερες καινοτομιες του αιωνα μας ηρθαν απο την ψυχραιμη και συστηματικη σκεψη ενος ανθρωπου καθισμενου καπου. Τωρα αν ο στοχαστης ηταν καθισμενος σε καρεκλα ή καναπε δεν μπορω να το ξερω, αλλα βαζω στοιχημα οτι δεν ηταν στην μεση της Πανεπιστημιου ουρλιαζοντας οσο αντεχουν τα πνευμονια του.
Τι εξυπηρετουν ολες αυτες οι πορειες και διαμαρτυριες λοιπον? Γιατι τοσοι Ελληνες φαινεται να θεωρουν οτι το να κατεβουμε στον δρομο ειναι πραγματικα μερος της λυσης? Πολλοι βετερανοι της πορειας μιλανε, συχνα με μια δοση ρομαντισμου, για αγωνες. Σιγουρα εχουμε αγωνες, ειδικα ετσι οπως εχουν γινει οι πορειες σημερα, με τοσους κινδυνους τραυματισμου ή συλληψης. Τι ειδους αγωνας ειναι ομως, αν το κοιταξουμε ψυχραιμα, μια πορεια ανθρωπων που κλεινουν το Συνταγμα, εμποδιζοντας την κυκλοφορια και συχνα απεχοντας απο την εργασια τους? Ξεκαθαρα δεν εχουμε εναν αγωνα για την δημιουργια περισσοτερων αγαθων στην χωρα, για την βελτιωση των υποδομων μας ή της εικονας των πολεων μας (ισα ισα οι συνεχεις πορειες ευθυνονται σε καποιον βαθμο για την εξαφανιση των τουριστων και την υποβαθμιση του κεντρου). Οι πορειες ειναι μερος του αγωνα για διαφορετικη διανομη των υπαρχοντων αγαθων και υπηρεσιων. Πραγμα περιεργο για εναν εξωτερικο παρατηρητη, μια και η κριση δεν οφειλεται στο οτι η Ελλαδα παραγει ποταμους προϊοντων τα οποια ομως διανεμονται στραβα στους πολιτες. Αν μη τι αλλο, επι χρονια η χωρα καταναλωνε πολυ περισσοτερα προϊοντα απο αυτα που παρηγαγε, οπως φαινεται απο το χρόνιο ευμεγεθες εμπορικο μας ελειμμα και τον σημαντικο εξωτερικο μας δανεισμο.
Υπο τις σημερινες συνθηκες, που η πιττα μικραινει συνεχως και το κρατος εχει ολο και λιγοτερους πορους να μοιρασει, οι πορειες μεταφραζονται σε αγωνα οχι για περισσοτερα προνομια, αλλα για διατηρηση οσων μπορουμε απο τα σημερινα, για αποφυγη θυσιων. Ο,τι και να γραφουν στα πανώ οι διαμαρτυρομενοι, ο,τι και να φωναζουν, το πραγματικο μηνυμα σχεδον καθε πορειας απο το 2008 εως σημερα ειναι Οχι εγω, να πληρωσει καποιος αλλος. Το δικαιο του αιτηματος δεν μπορει να το κρινει κανεις γενικα και προχειρα χωρις να κοιταξει προσεκτικα τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της καθε υποθεσης και καθε ομαδας διαμαρτυρομενων.
Αυτο που μπορει να πει κανεις με βεβαιοτητα ομως ειναι οτι δεν γινεται να εχουμε ολοι ταυτοχρονα δικιο, και σιγουρα δεν γινεται ολοι να αποφυγουμε τις θυσιες. Η χιλιαρικια ξεραθηκε, τα ποταμια με το βουτυρο στερεψαν. Καποιοι συμπολιτες μας αναγκαστικα θα ζησουν με μικροτερο εισοδημα, με λιγοτερα αγαθα χαρισμενα απο το κρατος, με χειροτερους δρομους και υποδομες, με λιγοτερα νηπιαγωγεια, χειροτερα νοσοκομεια, λιγοτερες νοσοκομες. Αν παρει κανεις τις πορειες στα σοβαρα θα αισθανθει οτι οι διαμαρτυρομενοι θελουν να μην γινει καμμια απολυση ή μειωση μισθων στο δημοσιο, κανενας περιορισμος των δημοσιων εξοδων γενικα, καμμια αυξηση φορων, καμμια μειωση μισθων στον ιδιωτικο τομεα, καμμια αλλαγη στο επιπεδο καταναλωσης ολων των Ελληνων κτλ Οταν κατεβαινουν μαζι στον δρομο ατομα με ολα αυτα τα διαφορετικα αιτηματα απορω αν εχουμε δειγματα απλης αρνησης της πραγματικοτητας ή πραγματικης σχιζοφρενειας. Πως γινεται ρε παιδι μου οι δημοσιοι υπαλληλοι να ζητουν αμειωτους μισθους, οταν η δημοσια τσεπη ειναι ολο και πιο αδεια, χωρις να καταλαβαινουν οτι ζητανε αυξημενους φορους απο τους ιδιωτικους υπαλληλους που φωναζουν λιγο πιο περα (κατα της αυξημενης φορολογιας και των μειωμενων μισθων τους!) ή τους ελευθερους επαγγελματιες που επισης απεργουν και γκρινιαζουν? Αν ολοι αυτοι εχουν δικιο, απο ποιον το ζητανε τελοσπαντων? Να πληρωσει προσωπικα ο πρωθυπουργος τους μισθους τους?
Απο την επομενη μεγαλη (υποτιθεται καθολικου και πανελληνιου ενδιαφεροντος) πορεια που θα γινει στην Αθηνα θα ζητουσα ως ελαχιστη προϋποθεση να μας πει ακριβως τι θελει και προπαντος απο ποιον. Ζητώ αυτην την ελαχιστη ψυχραιμια, περισκεψη και λογικη συνοχη απο τους φωναζοντες και διψωντες για διαμαρτυρια, οχι για να αντισταθμιστουν οι παραδοσιακες πια απωλειες για την πολη και την ηρεμια των κατοικων που φερνει καθε πορεια, αλλα απλα και μονο για να παρω την διαμαρτυρια τους στα σοβαρα. Πεντε λεπτα προσεκτικης σκεψης στον καναπε ειναι το ελαχιστο που πρεπει να περιμενουμε απο τους ενεργους πολιτες που ξοδευουν τοσο ευκολα ωρες στον δρομο. Εκτος αν απλα φωναζουν για να φωναξουν, στην οποια περιπτωση μια επισκεψη στο γηπεδο πιθανοτατα θα εξυπηρετουσε αυτους και την πατριδα πολυ καλυτερα.
Από που να το πρωτοπιάσεις αυτό το ασχετο κειμενο αναρωτιεμαι πραγματικά. Μήπως ο συγγραφέας ο οποιος επίτηδες (;) μπερδεύει την τεχνολογικη καινοτομία με την πολιτικη διαδικασία μπορεί να μας επισημάνει ποιά πολιτικη αλλαγή ήρθε απο τον καναπέ; Μήπως η Αμερικανικη Επανάσταση; Μήπως η Γαλλικη Επανάσταση (δεν θα πω για την Οχτωβριανη γιατι προφανώς ο συγγραφέας θα αντιδράσει όπως ο βρυκόλακας στον αγιασμό). Περαιτέρω το κείμενο βριθει αντιφάσεων και λογικων σφαλμάτων
Αρχικα λεει “σιγουρα δεν γινεται ολοι να αποφυγουμε τις θυσιες” και κατόπιν
“Καποιοι συμπολιτες μας αναγκαστικα θα ζησουν με μικροτερο εισοδημα, με λιγοτερα αγαθα χαρισμενα απο το κρατος, με χειροτερους δρομους και υποδομες, με λιγοτερα νηπιαγωγεια, χειροτερα νοσοκομεια, λιγοτερες νοσοκομες”. Και το ερώτημα είναι αφου όλοι δεν γίνεται να αποφύγουμε τις θυσίες γιατί να μην ζησουν ολοι με μικροτερο εισοδημα, με λιγοτερα αγαθα χαρισμενα απο το κρατος, με χειροτερους δρομους και υποδομες, με λιγοτερα νηπιαγωγεια, χειροτερα νοσοκομεια, λιγοτερες νοσοκομες αλλα μόνο κάποιοι;
http://www.youtube.com/watch?v=VjrybXzqVrQ
το αντιθετο του “δεν θα την βγαλουμε ολοι με το ιδιο εισοδημα” δεν ειναι “θα εχουμε ολοι χαμηλοτερο” αλλα “τουλαχιστον καποιοι θα εχουν χαμηλοτερο”. Αυτο ειναι απλη Τυπικη Λογικη (formal logic). Δεν γινεται ολοι να Α, αρα καποιοι θα Α.
Αν ρωτας εμενα, φυσικα πρεπει ολοι να μοιραστουν τις θυσιες. Αν ρωτας ομως τους διαμαρτυρομενους στον δρομο, φαινεται να μην συμφωνουν, ή να μην βλεπουν καν το προβλημα. Συμπεριφερονται λες και γινεται να μην πληρωσει κανεις. Και η απαντηση μου ειναι, θελουμε δεν θελουμε, καποιος θα πληρωσει. Ας φροντισουμε λοιπον να γινει δικαια, και οχι να τιμωρησουμε οποιον φωναζει λιγοτερο.
ισχυριζεσαι οτι οι καινοτομιες και στην πολιτικη διαδικασια ανακαλυφθηκαν/προταθηκαν στον δρομο για πρωτη φορα? Εγω υποψιαζομαι οτι ακομα και ο Μπακουνιν ή ο Λενιν σε καποιον καναπε τα πρωτοσκεφτηκαν (Οκ, ισως σε ενα βαγονι τραινου ο δευτερος).
Κατα τα αλλα η θεση μου ειναι οντως οτι ισως δεν χρειαζομαστε ιδιαιτερη καιτονομια στο πολιτειακο μας συστημα (δηλαδη δεν χρειαζεται επανασταση), το μονο που χρειαζομαστε ειναι περισσοτερη περισκεψη στο ποιους και με τι κριτηρια ψηφιζουμε, περισσοτερη σκεψη στην δουλεια μας κτλ κτλ
Κοίτα, με το να κάθεσαι στον καναπέ σου μπορείς σίγουρα να σκεφτείς. Άλλοι πάλι λένε ότι προτιμούν άλλα δωμάτια και καθιστικά, όπως βολεύεται ο καθένας.
Αλλά να πετύχεις κάτι παραπάνω από σκέψη “εκ του καναπέος” μην περιμένεις.
Εκτός και αν απλά θές να δημιουργείς φανταστικές θεωρίες σαν αυτές με τις οποίες παίζετε εσείς οι οικονομολόγοι παύλα φιλελεύθεροι παύλα καπιταλιστές παύλα απόλυτοι σωτήρες και φωστήρες!
Ναι, οι θεωρίες και η παραφιλολογία σίγουρα αποτελούν το φόρτε του καναπέ!
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι επικροτώ την διαδήλωση που περιγράφεις ή τη διαδήλωση γενικότερα, ούτε όμως ισχύει πως η διαδήλωση ή η σοινάθροιση αν το θες έχει μόνο το νόημα που θεςν α της δώσει γιατί μόνο αυτό σε βολεύει να βλέπεις!
Αλλά και αυτό το αμέτοχο παροπηδικό αλλοτριωμένο ον που θες να βλέπεις σαν τον φυσιολογικό άνθρωπο δεν μπορώ με τίποτε να το σεβαστώ και να το αποδεχτώ.
φανταστικες θεωριες, οπως ας πουμε καθε χρησιμη ιδεα στην ιστορια της ανθρωποτητας?
εγω ρωταω τι νοημα εχει, ελευθεροι ειναι να στειλουν ο,τι μηνυμα θελουν.
μονο στην Ελλαδα εχω ακουσει να λενε αμετοχο καποιον που δεν θελει να κατεβαινει σε πορειες με αδιευκρινιστο νοημα, αλλα ξερω γω προτιμα να συμμετεχει στην κοινωνια πολιτων, σε οποιαδηποτε διαδικασια μπορει να βελτιωσει πραγματικα κατι στην πραξη, που τελοσπαντων ποτιζει που και που εκεινο το ερημο ξερο-δεντρακι μπροστα στο σπιτι του και καθαριζει κανα πεζοδρομιο.