Κατηγοριες

Προσκεκλημενοι Συγγραφεις
Ο Νίκος Βαλσαμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π., απ’ όπου αποφοίτησε το 1953. Έκτοτε διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών, στο οποίο εργάζεται αδιάκοπα έως σήμερα. Διατηρεί εκείνη την παλιομοδίτικη συνήθεια πολλών αρχιτεκτόνων παλαιότερων γενεών, που ενώ έχουν τα μέσα, προτιμούν να δουλεύουν με ολιγομελή ομάδα συνεργατών, ώστε να μπορούν να ελέγχουν πλήρως κάθε μελέτη. Μέχρι βίδας που λέμε. Μερικοί τον χαρακτηρίζουν ρομαντικό, άλλοι συγκεντρωτικό. Μα οι δουλειές που έχει κάνει ο κύριος Βαλσαμάκης (γιατί περί ενός αληθινού κυρίου πρόκειται) διαθέτουν ειδικό βάρος. Το πλούσιο συνθετικό του έργο, αριθμεί πάνω από τριακόσιες εφαρμοσμένες συνθέσεις, και περιλαμβάνει από κτήρια δημόσιας χρήσης (κυρίως κεντρικά γραφεία τραπεζών), μέχρι κατοικίες, τουριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία.

Πρωτοπόρος και επίμονος, με ταλέντο που ήταν εμφανές από τα φοιτητικά του χρόνια και παραμένει αστείρευτο ώς σήμερα, έχει καταφέρει κάτι που δεν μπορούν να του αρνηθούν εχθροί και φίλοι: είναι παρών παρ’ όλο που έχει επιλέξει συνειδητά να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και των δημοσίων σχέσεων, ανοιχτός όμως πάντα στην καινοτομία και τους νέους. Παρότι το αρχιτεκτονικό του ιδίωμα μεταλλάσσεται συνεχώς, η σχεδιαστική και κατασκευαστική του δεινότητα παραμένουν αναγνωρίσιμες. Το γεγονός ότι κατά το 60 αποτελεί πρακτικά τον σημαιοφόρο του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα, ενώ κατά τη δεκαετία του 80-90 δείχνει θαυμαστής του μεταμοντέρνου ιδιώματος, κάνει δύσκολη την κατηγοριοποίησή του στυλιστικά. Επειδή η προσωπική μου προτίμηση είναι εκείνος ο κρυσταλλένιος μοντερνισμός, στον οποίο δείχνει να επανέρχεται με τα πρόσφατά του έργα, θα επιμείνω σε αυτόν. Ο ίδιος, όπως και τόσοι άλλοι άλλωστε, όταν μιλά σε νέους αρχιτέκτονες δεν μπορεί παρά να τους φέρει το παράδειγμα εκείνου του εμβληματικού σπιτιού στο Fox River, έργο του guru αρχιτέκτονα Mies van der Rohe που θαύμαζε απεριόριστα: Ένα εντελώς γυάλινο ισόγειο σπίτι, τοποθετημένο μέσα σε μια ιδιόκτητη έκταση στρεμμάτων, στο Plano του Illinois. Η ιδιοκτήτρια κα. Farnsworth δεν άντεξε να ζήσει ποτέ εκεί μα αυτό δεν απέτρεψε τους ειδικούς από να μιλήσουν για ένα μανιφέστο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ήταν βλέπετε η πρωτοποριακή κατασκευή με τις λεπτές μεταλλικές κολώνες, η άπλετη διαφάνεια και η ελεύθερη κάτοψη (που σημαίνει: ελάχιστοι τοίχοι, μη φέροντες, μερικοί κινητοί). Κρατήστε το αυτό. Θα το εφαρμόσει και ο ίδιος στην Ελλάδα λίγα χρόνια μετά.

Οι αρχιτέκτονες αναλαμβάνουν να οραματιστούν ένα έργο που απαντάει με νέο τρόπο σε ήδη γνωστά ζητήματα. Πρέπει να πείσουν τους χρηματοδότες/πελάτες τους ως προς τις συνθέσεις τους αυτές και -συχνά- να σκεφτούν τρόπους που δεν υπάρχουν στην σύγχρονη αγορά για να τις υλοποιήσουν, να πείσουν προμηθευτές, εργολάβους και εργάτες και με υπομονή, επιμονή και ολίγη τύχη να δουν το έργο τους όπως το φαντάστηκαν υλοποιημένο. Ο Βαλσαμάκης λέει ότι «Απέναντι στη δουλειά τους πρέπει να σταθούμε σκεπτικοί. Να κοιτάξουμε προσεκτικά τι μπορούμε να κρατήσουμε και τι όχι, τι νομίζουμε ότι αξίζει και ταιριάζει σε μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αρχιτεκτονικό έργο πρέπει να διαθέτει αρμονία και ομορφιά, συγχρόνως όμως να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του χρήστη».

Στις φράσεις αυτές συμπυκνώνεται το «πιστεύω» του ανθρώπου αυτού, όπως το παρουσίασε ο ίδιος στην τελετή που οργάνωσε η σύγκλητος του Πολυτεχνείου πριν από μια πενταετία για να του απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Είναι όμως και η συνταγή που εφαρμόζει στη δουλειά του. Θεωρεί, άλλωστε, πως «καλό είναι το σπίτι στο οποίο ζει κανείς καλά» και θέτει ως κριτήριο «την αρμονική σχέση της αρχιτεκτονικής φιλοδοξίας και των ατομικών αναγκών των ιδιοκτητών του ακινήτου». Εχει πει χαρακτηριστικά: «Εντάξει, να κάνεις την τέχνη σου, όμως ο άλλος δεν σου εμπιστεύτηκε τα χρήματά του για να κάνεις το άγαλμα του αρχιτέκτονα. Αν η οικοδομή βγει τόσο καλή που να είναι τέχνη, αυτό είναι μια άλλη ιστορία». Ακούγεται ως δεδομένο? Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι δεν είναι.

Και ας το πω καθαρά: τoν θαυμάζω. Είναι ο σημαντικότερος ίσως εν ζωή έλληνας αρχιτέκτονας. Και ας μας είχαν πει στη σχολή ότι είναι “χαμαιλέοντας” όσον αφορά τις αρχιτεκτονικές τάσεις, μα ό,τι κάνει το κάνει εξαιρετικά καλά. Νομίζω ότι είχαν δίκιο και στα δυο.

Και οι κατοικίες του και τα δημόσια κτίριά του (πάντα από ιδιωτικούς φορείς όμως – δεν είναι τυχαίο) αποτελούν ορόσημα για την ανανέωση και την εξέλιξη της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Μα πιο πολύ από τα πρώτα του έργα (τις πολυκατοικίες στη Β. Σοφίας και την οδό Σεμιτέλου), πιο πολύ από το σχετικά πρόσφατο τουριστικό συγκρότημα “δαίδαλος” στην Κω, ή τα ξενοδοχεία Αμαλία (παλιά και πιο πρόσφατα), πιο πολύ από όλες τις κατοικίες που έχει φτιάξει, μια εικόνα δεν μου φεύγει από το μυαλό ποτέ. Λάθος. Όχι μια. Δυο. Δυο κατοικίες του 60. Ηχώ της προαναφερθείσας κατοικίας Farnsworth. Ο μοντερνισμός στην πιο pure μορφή του.

Η μια είναι η -κοφτερή σα λεπίδι- κατοικία της οικογένειας Λαναρά στην Ανάβυσσο (μην την ψάξετε σήμερα, της έχουν αλλάξει την Παναγία).

Image Hosted by ImageShack.us

Η άλλη είναι το -γαλήνιο σαν εικόνα από τον παράδεισο- σπίτι του στην Φιλοθέη, ίσως ένα από τα σημαντικά έργα της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα.

Image Hosted by ImageShack.us

Μας είχαν πάει με τη σχολή. Ακόμη θυμάμαι το “ααααα” που βγήκε από τα στόματα όλων μας όταν άνοιξε την πόρτα. Βλέπετε, η κατοικία αυτή, από το δρόμο καταφέρνει σχεδόν να μη φαίνεται. Δεν έχει κάγκελα, μόνο κάτι θάμνους να κρύβουν το ισόγειο χαμηλοτάβανο σπίτι που είναι τοποθετημένο και 1-1μισι μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. Περίπου όλη η όψη που βλέπει ο περαστικός είναι μόνο εμφανές τούβλο με μια ξύλινη πόρτα να “σπάει” τη συνεχή επιφάνεια. Τα λέω όλα αυτά γιατί δεν φαίνονται καλά σε καμμιά φωτογραφία. Δεν είναι “φωτογενή”. Μα είναι ουσιαστικά στην εμπειρία του χώρου και φαίνονται μόνο από κοντά. Βλέπετε μερικοί σχεδιάζουν έχοντας στατικές εικόνες στο μυαλό τους. Κάδρα. και τότε συνήθως τα κτίριά τους είναι φωτογενή. άλλοι σχεδιάζουν έχοντας στο νου τους μια κινούμενη εικόνα, μια περιπλάνηση στο χώρο, μια περιπλάνηση που όμως έχει να κάνει κια με τις αισθήσεις. Να νιώσεις τη δροσιά του βορινού δωματίου, την εκτυφλωτική λαμπρότητα της νότιας βεράντας, να ακουμπήσεις το χέρι σου σε τοίχο από πέτρα, μπετόν, τούβλο, ξύλο. Ένα τέτοιο σπίτι χαρά για τις αισθήσεις είναι αυτό εδώ. Το σπίτι αυτό λοιπόν, αυτό που δεν σου γεμίζει το μάτι με την καμμία και σχεδόν δεν το παίρνεις χαμπάρι, κρύβει μια έκπληξη σε όποιον προχωρήσει πέρα από τον αυστηρό τούβλινο τοίχο. Γιατί μόλις όμως ανοίξει η πόρτα….αααχ. Από την οροφή μπαίνει φως μέσα από ένα μικρό άνοιγμα. Μα το μάτι σου ίσς ίσα που το παίρνει χαμπάρι γιατί η μαγεία ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Ο τούβλινος τοίχος, χωμένος σχεδόν κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, δίνει τη θέση του σε μια τεράστια τζαμαρία απέναντι, από άκρη σε άκρη, με θέα την Αθήνα πιάτο, ένα κήπο με γκαζόν και μια πισίνα. Απίστευτα λεπτές κολώνες στηρίζουν την -χωρίς δοκάρια- λεπτή μπετονένια πλάκα. Που επεκτείνεται ευθεία έξω στον κήπο, ενοποιώντας το μέσα με το έξω. Αναιρώντας τα όρια της κατοικίας. Ένα κομψοτέχνημα. Άσε εκείνο το μπάνιο με τη τζαμαρία σε έναν “εσωτερικό” κήπο. Είχαμε τρελαθεί να φωτογραφίζουμε. Μόλις καταφέραμε να μαζέψουμε το στόμα από το πάτωμα δηλαδή. Και ο ίδιος, όπως και οι γυναίκα του, εξαιρετικά ευγενικοί και πρόσχαροι άνθρωποι. Μας μίλαγαν για τις εξαιρετικά λεπτές κολώνες(δεν πρέπει να είχαν διάμετρο πάνω από 16cm!) που σκέφτηκε ο ίδιος ένας τρόπο για να σηκώνουν το βάρος της μπετονένιας πλάκας από πάνω. Μας είπαν για το ότι δεν είχε δοκάρια η πλάκα, για το σημερινό Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό που δεν θα άφηνε ένα τέτοιο σπίτι να χτιστεί, για τα έπιπλα που σχεδίασαν.. για όλα. Τότε ντρεπόμουν και να στέκομαι απέναντί του να τον κοιτάζω. Όχι να ρωτήσω κάτι, όπως πολλοί συμφοιτητές μου. Τι ζώον ήμουν!

Αν κάτι λένε αυτά σε κάποιους, δεν πρέπει να παραλείψω να το προσθέσω: Από βραβεία και διακρίσεις άλλο καλό. Η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτωρα της Ακαδημίας Αθηνών πρόσφατα και το βιβλίο “100 houses for 100 architects of the XX century”, χρηματοδοτημένο από την Ε.Ε., με συμμετοχές των Le Corbusier, Aalto κλπ και επιλογή της κατοικίας της Φιλοθέης στο εξώφυλλο, τα τελευταία.

Image Hosted by ImageShack.us

Bλ και το website του βιβλίου εδώ ή για τον Βαλσαμάκη εδώ.

Άξιος.

ΥΓ μην χασετε την εκθεση στο Μουσειο Μπενακη.

Αξιολογηση:

41 Responses to “Νίκος Βαλσαμάκης, ο άνθρωπος και το έργο του”

 1. 1 Σωτηρης Γεωργανας

  Ενδιαφερον το αρθρο, προσωπικα δεν γνωριζα τον Βαλσαμακη και γενικα νομιζα οτι η Ελλαδα δεν ειχε κατι να προσφερει απο αρχιτεκτονικης αποψεως. Αποτι φαινεται αρχιτεκτονες υπαρχουν αλλα δεν αφηνουμε το εργο τους ησυχο, οπως την κατοικια στην Αναβυσσο (μοιαζει με το παβιλλιον του φαν ντερ Ροε?) ή τις μελετες αναπλασεων στην Ομονοια και στο Μοναστηρακι που τους εχουν αλλαξει τα φωτα…

  Τελοσπαντων, μολις προσεξα οτι το αρθρο ειναι και πολυ επικαιρο, ο κ.Βαλσαμακης αναγορευτηκε χτες μελος της Ακαδημιας Αθηνων!

 2. 2 Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

  Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει και μια γενικότερη σύγκριση ανάμεσα στους επιφανέστερους αρχιτέκτονες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Αναμφισβήτητα ο ακαδημαϊκός- πλέον- Βαλσαμάκης θα είναι στους κορυφαίους τρεις.

 3. 3 Σωτηρης Γεωργανας

  Περιμενουμε ενα αρθρο για τον Αλεξανδρο Τομπαζη που φανταζομαι ειναι ο δευτερος. Ο τριτος ποιος ειναι?

 4. 4 evee

  thankx guys! το ενδιαφέρον σας είναι ενθαρρυντικό
  να πω την αλήθεια Σωτήρη δεν ξέρω αν θα γράφω “παρουσιάσεις συναδέλφων” συνεχώς
  πάντως θα ασχοληθώ κάποια στιγμή και με τον Τομπάζη και με τον Αντωνακάκη και με τον Μπίρη και -ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ- με τον Ζενέτο!

  all in good time

  παρεπιπτώντως η κατοικία στην Ανάβυσσο ανήκει πράγματι στην “μισβαντεροική περίοδο” του Βαλσαμάκη. Το open plan ήταν πολύ cutting edge εκείνη την εποχή και ο Mies, η σημερινή Zaha. Πως να μη σου θυμίζει το Barcelone pavillion ή (ακόμη καλύτερα) το Farnsworh House στο Plano, Ilinnois?

  α!

  θέλω να μου κάνετε και εσείς προτάσεις για θέματα σχετικά με αρχιτεκτονική ή πολεοδομία. Είμαι όλη αυτιά και περιμένω.

 5. 5 mave

  Ο τρίτος είναι σίγουρα ο Ζενέτος ο οποίος έφυγε νωρίς… Αν ζούσε σήμερα δεν ξέρω σε ποιά θέση θα ήταν πριν ή μετά από τους άλλους δύο, ιγουρα όμως η αρχιτεκτονική του στέκεται στα ίσα και ίσως και καλύτερα απέναντι στους guru όπως λέει και η εύη του μοντέρνου κινήματος.

 6. 6 kouros

  Πιστευω πως απο τα λιγα καλα που εμειναν στην συγχρονη Ελλαδα,το μεγαλυτερο μερος κατεχουν οι δημιουργικοι και με γεματη φαντασια Ελληνες αρχιτεκτονες.Διαβαζοντας τα περι αρχιτεκτονικης του Αρη Κωνσταντινιδη και τα κειμενα του Δημητρη Πικιωνη ειναι σαν να συμμετεχεις στην πραγματικη ζωη.
  Ο Νικος Βαλσαμακης ειναι ενας απο τους ηρωες μου.
  Θα παρακαλουσα την evee αν μπορουσε να περασει ορισμενες πληροφοριες για τον Κλεωνα Κραντονελλη.
  Ειδα ενα απογευμα στην ΕΡΤ μια παρουσιαση και θα ηθελα περισσοτερες πηγες για το εργο του.
  Σας ευχαριστω πολυ.
  κωστας

 7. 7 evee

  OK! Όλα αυτά σημειώνονται και θα κάνω ότι μπορώ για να τα ακολουθήσω.

  -άσχετο/σχετικό- Με το που ακούω Κραντονέλλης σκέφτομαι το κτίριο της ΔΕΗ στην 3ης Σεπτεμβρίου!-

 8. 8 κωστας σιδηροπουλος

  Και εμενα δεν μου αρεσει το κτιριο της ΔΕΗ,λιγα ομως που ειδα στην τηλεοραση για το εργο του και η οικια του μου αρεσαν.
  Ευχαριστω για την υπομονη σου.κωστας.

 9. 9 evee

  παρεξήγησις

  εμένα μου αρέσει το κτίριο αυτό

  μου αρέσει η μορφή του, σε ένα τόσο τριγωνικό οικόπεδο, για μια λειτουργία που στην ουσία δεν θέλει και πολλά παράθυρα ή κάτι άλλο που να μπορείς να μιλήσεις με όρους ενός συμβατικού κτιρίου

  μου θυμίζει τα οράματα τις πόλης που βλέπουμε στην (αρχαία) ταινία Metropolis του Fritz Lang ή στο Blade Runner για κάτι πιο σύγχρονο

  παρεπιπτώντως να πω ότι οι περισσότεροι αρχιτέκτονες έχουν κόλλημα με τις ταινίες αυτές για τις εικόνες πόλεων που δείχνουν. hyper-density, πολεοδομικές ουτοπίες και άγιος ο θεός. Είναι και ταινίες – αποτέλεσμα του προβληματισμού για την “μηχανική εποχή” και την “ηλεκτρονική εποχή”, δυο θέματα ιδιαίτερα προσφιλή στον προβληματισμό των μηχανικών.

  αν το δεις προσεκτικά θα δεις πως στην ουσία το κτίριο αποτελείται από 2 “φλούδες” μπετόν στις δυο πλευρές του τριγώνου, ενώ η μύτη του, εκεί που συναντώνται δηλαδή, είναι μια μεγάλη τζαμαρία, από πάνω ως κάτω. Οι δυο επιφάνειες αυτές είναι πλασμένες (στα όρια των δυνατοτήτων που αφήνει ο νόμος) με πλαστικότητα και μνιμαλισμό. Το μπρουτάλ στοιχείο κερδίζει ίσως σε πρώτη όψη, λόγω επιλογής του υλικού (εμφανές μπετόν) μα αν το δεις λίγο περισσότερο θα έχεις τόσα να σε κερδίσουν.

  τα πολυόροφα κτίρια σε τριγωνικά οικόπεδα ξέρεις έχουν ιδιαίτερη συνασθηματική σημασία για τους αρχιτέκτονες. ίσως γιατί είναι τόσο “αστικά”. Ή ίσως γιατί τους θυμίζουν την πρόταση του Mies Van Der Rohe για έναν γυάλινο τριγωνικό ουρανοξύστη στην Friedrichstrasse (στην Potsdamer Platz αν θυμάμαι καλά), ουρανοξύστης που λόγω Β παγκοσμίου έμελλε να η γίνει ποτέ. Το σχέδιό του όμως είναι εμβληματικό.

 10. 10 Foteini

  Εγώ είμαι φοιτήτρια ακόμα στο Δ.Π.Θ. και είμαι στο 2 έτος των σπουδών μου!Με αφορμή μια εργασία που μας ζητήθηκε άρχισα να ψάνω πληροφορίες στο internet και σε βιβλία για Έλληνες αρχιτέκτονες…που όσο και αν ντρέπομαι να το ομολογήσω δεν ήξερα κανέναν!!! Έτσι απο μια λίστα που μας δόθηκε για να επιλέξουμε κατοικίες και αρχιτέκτονες προς ανάλυση “έπεσα” στον κύριο Βαλσαμάκη και στο άρθρο σας, το οποίο βρήκα ιδιαίτερα διαφωτιστικό και επιμορφωτικό! Αν και είμαι πολύ μικρή ακόμα για να κρίνω, θεωρώ τον κύριο Βαλσαμάκη πραγματικά σπουδαίο αρχιτέκτονα…και για το λόγο αυτό επέλεξα να μελετήσω το έργο του και να κερδίσω όσες γνώσεις μπορώ να κερδίσω μέσα από αυτή την εργασία.Ευχαριστώ πολύ τόσο για τις πληροφορίες του αρθρου σας όσο και για τα links που είχατε μέσα σε αυτο!!Καλή συνέχεια!

 11. 11 evee

  Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή! Αν χρειστείς τίποτα περισσότερο, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου. Για περισσότερα κείμενα, παίζει πάντα και το blog (click on nickname) στο link περι αρχιτεκτονικης δεξιά.

 12. 12 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

  Όταν ήμουν φοιτήτρια στο 4ο έτος, γινόταν μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής από τον Ν.Βαλσαμάκη. Ήταν η πρώτη διάκεξη που παρακολουθούσα.
  και πραγματικά άξιζε τον κόπο. Δεν θα ξεχάσω τον άνθρωπο αυτό, που σε τέτοια ηλικία στεκόταν όρθιος επί δύο ώρες τουλάχοστον και μιλούσε με τέτοιο πάθος για τα έργα του.Η πρώτη φράση του ήταν ” Είμαι τόσα χρόνια στη δουλειά και ακόμα με ρωτάνε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον αρχιτέκτονα και το πολιτικό μηχανικό”. Αναρωτιέμαι πόσες φορές με έχουν ρωτήσει και μένα το ίδιο πράγμα και είμαι μόλις 24 ετών! Δεν ξέρω ποιος είναι ρπώτος και ποιοι ακολουθούν , πάντως για μένα είναι μοναδικός και το έργο του άγγιξε τις νεανικές αρχιτεκτονικές μοπυ ανησυχίες. Κρίμα όμως που τόσο μεγάλοι αρχιτέκτονες δεν ανοίγουν τα γραφεία τους σε νέους μηχανικούς, αν τους χαρίσουν μία μικρή κληρονομιά.
  Υ.Γ. Όσοι σπουδάσατε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας, σίγουρα εκτός από τον Μπίρη θα γνωρίζετε και τον Τ.Παπαιωαννου. Για μένα πάντως υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία και πολύ καλός δάσκαλος.
  Ευχαριστώ

 13. 13 Φωτεινή

  Καλησπέρα…είμαι η Φωτεινή η φοιτήτρια του 2ου έτους του ΔΠΘ.Αυτή τη στιγμή μπήκα στο 3ο έτος και τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν περισσοτερο..Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά θα ήθελα να με διαφωτίσετε όσο και αν μπορείτε για ένα θέμα που δεν αφορά τον κύριο Βαλσαμάκη αλλά την πολεοδομία.Θα ήθελα να μου πείτε αν γίνεται τι είναι το δαιδαλώδες και τι το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα..Έχουμε καταφέρει να βρούμε κάποιες πληροφορίες αλλά όχι αρκετές για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μας!Η βοήθειά σας θα μας ήταν πολύτιμη..Ευχαριστώ πολύ..

 14. 14 daphne

  eimai foititria arxitektonikis kai kanw mia ergasia me thema to ergo tou nikou balsamaki.itan polu xrisimo to site..tha mporousate mipws na mou dwsete links i vivliografia giati prepei na analusw themata opws i arxitektoniki kai i fusi. texnologia,i forma ktlp.tha itan polu xrisimi i voitheia sas.

 15. 15 Βασίλης

  Εξαιρετικό το άρθρο! Είμαι και εγώ δευτεροετής φοιτητής αρχιτεκτονικής και περνάω την “περίοδο γνωριμίας” με τους Έλληνες αρχιτέκτονες και έτυχε να πέσω στο παραπάνω κείμενο. Για εμένα και ο “μέγας” Κωσταντινίδης -ίσως ο γνωστότερος όλων των Ελλήνων στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα- κατέχει μία θέση πολύ ψηλά στη λίστα. ‘Οπως επίσης βρίσκω και κάποια κοινά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του Βαλσαμάκη & Κωσταντινίδη. Ελπίζω να υπάρχουν πολλά ακόμα παρόμοια άρθρα, καθώς μόλις πριν λίγο έμαθα το blog αυτό και χάρηκα ιδιαίτερα μπορώ να πω!!

 16. 16 evee

  Βασίλη ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Με συγκινεί το γεγονός ότι το κείμενο είναι γραμμένο το 2007 και ακόμη εμφανιζεται ψηλά στις αναζητήσεις του google. Αυτό δείχνει πόσο φτωχό είναι το online υλικό για πολλούς από τους μεγάλους έλληνες αρχιτέκτονες. Είναι κρίμα. Το κείμενο γράφτηκε για το site αυτό αλλά στην ουσία αποτελεί συνέχεια διαφόρων κειμένων για την αρχιτεκτονική που έγραφα στο blog που διατηρούσα (μια φορά και έναν καιρό, 2004-3009), το datascape.blogspot.com. Aν θέλεις ανέτρεξε εκεί, στο link δεξιά “περί Αρχιτεκτονικής”. Τα tags βρήκαν προς το τέλος της ενασχόλησής μου με τα blogs. :) Όλα αυτά τα κείμενα θα τα ανεβάζω λίγα λίγα και στο site μου, αν θες μπες σε λιγο καιρό και εκεί (eveeanastasopoulou.com). Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους φοιτητές! Είναι πολύ ωραία (και δημιουργικά) χρόνια!

 17. 17 clean-sky.ru

  When some one searches for his vital thing, therefore he/she wishes to be available that in
  detail, thus that thing is maintained over here.

 18. 18 Winnie

  I tend not to drop a lot of remarks, but after looking
  at through a few of the comments on this page Νίκος Βαλσαμάκης, ο άνθρωπος και το
  έργο του at αναΜορφωση. I actually do have a
  couple of questions for you if it’s allright. Is it only me or does it look like like a few of these comments appear like they are left by brain dead visitors? 😛 And, if you are writing at other online sites, I’d like to keep up with anything new you have to post.
  Could you make a list of every one of your social community pages
  like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

 19. 19 Eve

  I will right away grab your rss as I can not find your email subscription link
  or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognise in order that I could subscribe. Thanks.

 20. 20 Sean

  I seldom create comments, but after browsing through a bunch of remarks here Νίκος Βαλσαμάκης, ο άνθρωπος και το έργο του at
  αναΜορφωση. I do have some questions for you if you do not mind.

  Is it simply me or do a few of these remarks come across as if they
  are written by brain dead people? 😛 And, if you are writing on additional sites, I would
  like to follow you. Would you list of the complete urls of all
  your social networking pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

 21. 21 babylon translation english to arabic

  My partner and I stumbled over here coming from a
  different web page and thought I might check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward
  to exploring your web page repeatedly.

 22. 22 Cesar

  I leave a comment whenever I like a post on a website or if I have something to add to the conversation. It is a result of the sincerness displayed in the article I looked at. And after this post Νίκος Βαλσαμάκης, ο άνθρωπος και το έργο του at αναΜορφωση. I was actually moved enough to drop a comment :-) I actually do have some questions for you if you tend not to mind. Could it be only me or do a few of the responses come across like left by brain dead folks? 😛 And, if you are posting on additional online social sites, I’d like to keep up with you. Would you make a list every one of all your public sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

 23. 23 Houston

  Excellent article! We will be linking to this great content on our website. Keep up the good writing.

 24. 24 Joe Fylan

  Hi there, I discovered your web site via Google whilst looking
  for a comparable topic, your website got here up, it seems great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just become alert to your blog through Google, and located that it is truly informative.
  I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate for those who proceed this in future.

  Many other folks shall be benefited from your writing.
  Cheers!

 25. 25 dep

  kalispera.. poli wraio arthro ! aneferes pio panw oti exeis episkeftei tin katoikia tou valsamaki stin filothei.. epeidi kai egw meletaw afti tin katoikia se mia ergasia mou mipos tha sou itan efkolo na mou steileis kapoies apo tis fotografies tou spitiou? tha to ektimousa poli giati to episkeftika k gw tin perasmeni vdomada kai apo eksw pragmatika dn fainete tipota ..einai poli kala krimeno !!

 26. 26 how to get more facebook likes for your business page

  What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & assist other users like its helped
  me. Great job.

 27. 27 lowcostdentistmiami.com

  I’ve been surfing online greater than three hours these days, but I by no means found any interesting article like yours.
  It’s beautiful price sufficient for me. In my view,
  if all web owners and bloggers made just right content material as
  you did, the net shall be a lot more useful than ever before.

 28. 28 Necklaces.com

  I know this website gives quality dependent articles or reviews and other stuff,
  is there any other web site which provides these kinds of stuff in quality?

 29. 29 www.youtube.com

  Hey! This is my first visit to your blog! We are
  a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.

  Your blog provided us useful information to work on.
  You have done a marvellous job!

 30. 30 Amber beads for teething babies

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am having troubles with your
  RSS. I don’t understand why I cannot join it. Is
  there anyone else getting the same RSS problems? Anybody who knows the
  answer can you kindly respond? Thanks!!

 31. 31 Silver Amber Earrings

  Because the admin of this site is working, no question very
  soon it will be renowned, due to its feature contents.

 32. 32 natural resources

  It’s an amazing post for all the web users; they will get advantage from
  it I am sure.

 33. 33 playground equipment florida

  Hiya! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My website addresses a lot of the same subjects as yours and
  I think we could greatly benefit from each other. If you are
  interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Awesome blog by the way!

 34. 34 local appliance repair services

  This is my first time pay a quick visit at here and i am genuinely happy to
  read everthing at single place.

 35. 35 NY SEO Company

  Hey there! I realize this is sort of off-topic but I had to
  ask. Does running a well-established website like yours take a large amount of work?
  I’m brand new to blogging however I do write in my journal
  every day. I’d like to start a blog so I can share my experience and feelings online.

  Please let me know if you have any kind of ideas or tips
  for new aspiring blog owners. Appreciate it!

 36. 36 vous pouvez regarder ici

  I am in fact thankful to the owner of this site who has shared this wonderful post at at this place.

 37. 37 memento

  Γεια σας και μπράβο για το πολύ ωραίο άρθρο σας.
  Γνωρίζουμε κάποιος μήπως τι προσανατολισμό έχει η κατοικία του Βαλσαμάκη στη Φιλοθέη ή που ακριβώς βρίσκεται?για μια εργασία το χρειάζομαι.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 38. 38 games mobile

  Very good info. Lucky me I found your blog by chance (stumbleupon).
  I’ve bookmarked it for later!

 39. 39 Τάσος

  Εξαιρετικό άρθρο! Μήπως γνωρίζετε αν περιλαμβάνεται στα έργα του και η κατοικία στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, λίγο πριν το Λαγονήσι; Βρίσκεται επάνω στο βράχο, ακριβώς κάτω από την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών Σουνίου στη θέση Αλθέα. Φέρει τα χαρακτηριστικά του μορφολογικού του λεξιλογίου αλλά δεν έχω καταφέρει να την ταυτίσω. Μόνο μια αναφορά έχω βρει, σύμφωνα με την οποία εκεί γυρίστηκαν σκηνές μιας ταινίας του 1974 (“Ψυχή και Σάρκα”). Σας ευχαριστώ!

 1. 1 beats by dr dre cheap
 2. 2 nike run free 5.0

Leave a Reply
Αρθρογραφος:
Εύη ΑναστασοπούλουΙστοσελιδα:
Κλικ εδω

Προφιλ:
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ ΜSc Built Environment: Virtual Environments, Adaptive Architecture and Computing, The Bartlett, UCL

 

Κειμενα με παρομοιο τιτλο