Η Ελλαδα πρεπει να ειναι απο τις χωρες που οι πολιτες γκρινιαζουν περισσοτερο για το περιβαλλον και την κατασταση του. Απο την αλλη παλι πρεπει να ειναι η χωρα της ΕΕ που οι πολιτες κανουν τα λιγοτερα για να το προστατευσουν! Θελουμε μειωση των ρυπων, αλλα κανεις δεν δεχεται αυξηση στην τιμη της βενζινης (την φτηνοτερη στην ΕΕ15). Οδηγουμε ΙΧ με μανια ακομα και για διαδρομες 500 μετρων, δεν ανακυκλωνουμε, δεν προσεχουμε την ενεργειακη σπαταλη, δεν χτιζουμε κτιρια σε αρμονια με το περιβαλλον (καιμε τα δαση μας, μπαζωνουμε τα ποταμια μας, πνιγουμε τις παραλιες μας στην βρωμα)… Αυτην την αναντιστοιχια λογων και εργων δειχνει πια και ξεκαθαρα ερευνα που δημοσιευτηκε στην Καθημερινη.
(86%) δηλώνει […] ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος στον πλανήτη είναι κακή
ομως
Μόνο το 10% καταναλώνει βιολογικά προϊόντα καθημερινά και και μολις το 9% μετακινεται με τα πόδια!
Και το θρασος? το 39% ρίχνει τις ευθύνες στα κράτη και τις κυβερνήσεις και το 7% θεωρεί υπεύθυνες τις επιχειρήσεις. Απο προστασια του περιβαλλοντος μπορει να μην πηγαινουμε καλα, αλλα στην αποτιναξη της ατομικης ευθυνης για τις πραξεις μας πρεπει να ειμαστε πρωταθλητες!
Αυτή η αντίφαση κατά την άποψή μου είναι συνέπεια της εκτεταμένης αμάθειας και έλλειψης πληροφόρησης στην Ελλάδα ως προς τις συμπεριφορές οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ευρύτατα δημοφιλή στη χώρα μας άποψη ότι για όλα φταίνε απρόσωποι σχηματισμοί, όπως το κράτος, το κεφάλαιο, η Αμερική κλπ και ότι το άτομο δεν έχει ποτέ καμία ευθύνη ούτε μπορεί να κάνει κάτι για τα προβλήματά του.
Έχω καταλήξει στην άποψη ότι ο Έλληνας που ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου και πετάει έξω σκουπίδια (το έχω δει να συμβαίνει) ή φεύγει από την παραλία και αφήνει εκεί τα σκουπίδια του πραγματικά ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι επιβαρύνει το περιβάλλον με τη στάση του, αγνοεί δηλαδή τις συνέπειες της συμπεριφοράς του αυτής γιατί νομίζει ότι τη ζημιά στο περιβάλλον προκαλούν μόνο οι βιομηχανίες. Και φυσικά υπάρχουν και εκείνοι (και είναι πολλοί) οι οποίοι απλώς δεν ενδιαφέρονται για τη ζημιά που προκαλούν.
Η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να αντικατασταθούν οι κάδοι απορριμάτων με ειδικούς “έξυπνους” κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι θα δέχονται μόνο τα σωστά απορρίματα, ενώ θα έχουν και “μηχανισμούς άμυνας”: π.χ. εάν προσπαθήσεις να ρίξεις μέσα σε κάδο για χαρτια σάπιες τομάτες, αφενός θα σου τις πετάνε στη μούρη και αφετέρου θα σε φωτογραφίζουν (εννοείται πριν σε ντοματώσουν!), όπως κάνουν οι κάμερες της τροχαίας σε οδικές παραβάσεις με την αντίστοιχη διαδικασία επιβολής προστίμου μετά :D
να σου πω σπεης. Ας πουμε οτι ενα μερος ειναι πληροφορηση, δεν αντιλαμβανονται οτι το κακορυθμισμενο καλοριφερ ή το σαπιο αυτοκινητο επιβαρυνουν τρομερα το περιβαλλον.
αλλα σοβαρα δεν καταλαβαινουν οτι τα σκουπιδια που αφηνουν στην παραλια ρυπαινουν? δηλαδη τι νομιζουν, οτι ομορφυνε η παραλια? Νομιζω οτι ειναι κλασικη περιπτωση free riders, καλη η προστασια του περιβαλλοντος, οσο την κανουν αλλοι. αλλα οταν πρεπει να βαλουμε εμεις το χερακι μας τοτε ολη η περιβαλλοντικη ευαισθησια παει περιπατον…
Οσο για τους εξυπνους τοματοριπτωντες καδους, υπαρχει ενας πιο ευκολος τροπος (αν και οχι τοσο αστειος :-) ), αυτο που κανουν στην Γερμανια: καθε σπιτι ευθυνεται για τον καδο με τα απορριματα του και πληρωνει ιδιωτικη εταιρεια για την αποκομιδη. Οταν μπλεκει τα διαφορα προς ανακυκλωση σε ασχετους καδους πληρωνει αυξημνενα ποσα για τον διαχωρισμο τους μεχρι να μαθει να το κανει σωστα…