Λιμανια και παραχωρησεις

Ξεπουλημα ή επιτελους μια γερη κλωτσια για να αρχισει σκληρος ανταγωνισμος?

Στα δυο μεγαλα λιμανια της χωρας μας ετοιμαζεται το κρατος να παραχωρησει καποιους χωρους σε ιδιωτικες εταιρειες με συγκεκριμενα ανταλλαγματα. Αυτες οι εταιρειες θα ειναι δηλαδη υποχρεωμενες να κανουν καποιες επενδυσεις, να παρασχουν καποιες υπηρεσιες και να πληρωνουν καποιο τιμημα στο κρατος για καποιες δεκαετιες.

Η κυβερνηση προσπαθει να κανει το ολο εργο χρησιμοποιωντας το σχετικα νεο (για την Ελλαδα) μοντελο των παραχωρησεων. Κατι παρομοιο εχει χρησιμοποιηθει σε ολα τα μεγαλα εργα που εγιναν στην χωρα, απο την Γεφυρα Ριου-Αντιρριου μεχρι το Αττικο Μετρο. Μπορει η μεθοδος να εχει καμποσες ελλειψεις οπως χρησιμοποιειται, αλλα δυστυχως ο δημοσιος διαλογος απεχει πολυ απο το να απευθυνθει σε αυτες τις ελλειψεις και να καταληξουμε σε καλυτερες λυσεις.

Οι ανακριβειες που γραφονται για το θεμα δεν φαινεται να εχουν τελειωμο. Δινω τα πιο απλα και τρανταχτα λαθη αλλα και ενα σημειο που θελει συζητηση:

α) ιδιωτικοποιηση των λιμανιων

Οχι βεβαια, το κρατος δεν πουλαει τα λιμανια αλλα παραχωρει την χρηση καποιων χώρων σε καποιους επενδυτες για συγκεκριμενο χρονικο διαστημα. Γενικα οι παραχωρησεις, συμπραξεις δημοσιου και ιδιωτικου τομεα, συνηθως ειναι ετσι. Το κρατος δεν πουλα την κυριοτητα, απλα ουσιαστικα νοικιαζει τους χωρους σε εναν ιδιωτη.

β) ξεπουλημα

Εχω φτασει πια σε μια θεωρια, στην Ελλαδα οποτε ακους καποιον να μιλα για ξεπουλημα δημοσιας περιουσιας, αναζητα με ποιον ακριβως τροπο λυμαινεται αυτος την δημοσια περιουσια σημερα. Ειτε ως χαραμοφαης υπαλληλος, ειτε ως προμηθευτης, καπου θα ειναι χωμενος. Ενταξει, προφανως η θεωρια ειναι υπερβολικη, ισως υπαρχουν και λιγοι παραπλανημενοι ιδεαλιστες, αλλα κατα κανονα εχουμε την πρωτη περιπτωση.

Βασικα οπως εξηγησα, στα λιμανια δεν εχουμε πωληση, οποτε δεν μπορουμε να μιλαμε για ξεπουλημα. Αλλα και γενικοτερα, τι σημαινει ξεπουλημα? Τι ειναι αυτο που κανει την απλη πωληση μιας επιχειρησης, στο πλαισιο ας πουμε της γενικης πολιτικης ιδιωτικοποιησεων, να ειναι ξεπουλημα? Μην ψαχνετε να βρειτε καποιο νοημα ή καποια συνοχη στα λογια αντι-ξεπωλητων. Για αυτους τους ανθρωπους, ξεπουλημα ειναι οποιαδηποτε πωληση.

β1) μα πουλανε κερδοφορες επιχειρησεις

Φυσικα θα πουλαμε κερδοφορες επιχειρησεις! Οι μη κερδοφορες (συνηθως) δεν μπορουν να πωληθουν, απλα κλεινουν! Αυτο ισχυει γενικα για δημοσιο και ιδιωτες, προσφατα πωληθηκαν διαφορες μεγαλες ιδιωτικες υπερκερδοφορες επιχειρησεις απο τους ιδιοκτητες τους, με βαρβατο παραδειγμα την Βιβαρτια (κατοχο της Δελτα). Κανεις ομως δεν μιλησε για ξεπουλημα!

Ειναι λοιπον παντελως λανθασμενη η λογικη οτι πουλωντας μια κερδοφορα επιχειρηση το κρατος χανει λεφτα, ενω πουλωντας μια ζημιογονο κερδιζει. Ας δωσω ενα απλο παραδειγμα, εστω οτι το τελος του κοσμου ερχεται το 2010 και εστω οτι εχουμε την επιχειρηση “Το Μεγαλο Λιμανι – Θρυλος ΑΕ” με προβλεπομενα κερδη 1 εκ. ευρω για καθε ετος εως το 2010. Ας πουμε οτι η κυβερνηση πουλαει την επιχειρηση μεσω μιας ανοιχτης δημοπρασιας. Ποσα λεφτα θα λαβει απο τους επενδυτες, υποθετοντας οτι αν αγορασουν την επιχειρηση θα την αφησουν ακριβως ως εχει? Μα ακριβως τα προβλεπομενα κερδη της επιχειρησης, δηλαδη 1+1=2 εκατομμυρια ευρω! Ουτε χανουμε ουτε κερδιζουμε απο την αγοραπωλησια.

Τωρα, συμφωνα με την κοινη λογικη και την διεθνη εμπειρια, ο επενδυτης δεν θα αφησει την επιχειρηση ως εχει, θα την αναμορφωσει και θα κανει επενδυσεις με σκοπο να βγαλει περισσοτερα χρηματα. Σε αυτην την περιπτωση τα εσοδα του δημοσιου θα ειναι υψηλοτερα αποτι αν κρατουσε την επιχειρηση!

β2) μα πουλανε στρατηγικες επιχειρησεις

Πολυ θα ηθελα μια μερα καποιος να μου εξηγησει ποιες ειναι αυτες οι στρατηγικες επιχειρησεις στην Ελλαδα και τι ακριβως τις κανει στρατηγικες. Διαισθανομαι οτι συχνα μια επιχειρηση ονομαζεται στρατηγικη οταν απο την καλη λειτουργια της εξαρτωνται πολλοι τριτοι. Μα μισο λεπτο, και ποια επιχειρηση δεν ειναι τοτε στρατηγικη? Η ΔΕΛΤΑ που παρεχει γαλα στα μισα παιδια της χωρας ειναι στρατηγικη? Γιατι δεν θελουμε να ειναι κρατικη? Μα φυσικα επειδη ξερουμε οτι ο ιδιωτης που κατεχει την Δελτα, κοιτωντας το συμφερον, του θα φροντιζει η Δελτα να παρεχει γαλα καλης ποιοτητας σε οσα παιδια ειναι διατεθειμενα να το πληρωσουν.

Παρομοιως αν ενα λιμανι ανηκει σε ιδιωτη, δεν εχουμε λογο να περιμενουμε αυτος, κοιτωντας το συμφερον του, να μην προσφερει τις καλυτερες δυνατες υπηρεσιες σε οσο περισσοτερο κοσμο μπορει. Αν μια επιχειρηση ειναι λοιπον στρατηγικη, το συμφερον της χωρας δεν εξασφαλιζεται οταν ειναι υπο δημοσια διοικηση, αλλα απλουστατα οταν εχει την διοικηση που φροντιζει την επιχειρηση καλυτερα και προσφερει τις καλυτερες υπηρεσιες. Και ειναι σαφες νομιζω οτι το δημοσιο δεν φροντιζει τις επιχειρησεις του καλα, ειτε προκειται για λιμανια ειτε για γαλακτοπαραγωγους.

Αφηνω καταμερος τυχον αφελεις σκεψεις οτι τα λιμανια ειναι “στρατηγικα” για στρατιωτικους λογους. Σε περιπτωση πολεμου τα λιμανια, οπως και τα αεροδρομια, τα κεντρικα γραφεια του ΟΤΕ, της ΔΕΗ κοκ θα τεθουν κατευθειαν υπο στρατιωτικη επιβλεψη, οποιοσδηποτε και αν ειναι ο ιδιοκτητης.

γ) και τι θα γινει με τις τιμες που πληρωνουν οι χρηστες, καταναλωτες κτλ

Αυτο για μενα ειναι το θεμα που θελει μεγαλη συζητηση.Ο ΟΛΠ σημερα προσφερει κακες υπηρεσιες και επενδυει πολυ αργα και αναποτελεσματικα, με αποτελεσμα η Ελλαδα να χανει μεριδιο αγορας στις λιμενικες υπηρεσιες, να χανει εσοδα και θεσεις εργασιας. Ενω το διεθνες εμποριο τρεχει, εμεις πασχιζουμε να κρατησουμε αυτα που εχουμε. Παρολαυτα μπορει κανεις να ισχυριστει οτι ο ΟΛΠ κρατα χαμηλες τιμες για τους Ελληνες εμπορους που χρησιμοποιουν το λιμανι. Αν ενας ιδιωτης παρει την θεση του ΟΛΠ, χωρις να εχουμε ανταγωνισμο απο αλλα λιμανια, τοτε ειναι πιθανο οτι θα δρασει ως μονοπωλιστης και θα ανεβασει τις τιμες.

Εδω λοιπον θελει πολυ προσοχη στην συγγραφη της συμβασης παραχωρησης, στο τι δικαιουται να κανει ο παραχωρησιουχος κτλ Το κρατος φαινεται να περναει απο το ενα ακρο στο αλλο, απο ανευθυνος διαχειριστης σε μαθητευομενος καπιταλιστης μαγος. Απο κει που διαχειριζομαστε τα λιμανια για χαρη των εργαζομενων, με αποτελεσμα κακιστες υπηρεσιες και γενικη σαπιλα βλεπω μια προσπαθεια το κρατος απλα να μεγιστοποιησει τα εσοδα απο την πωληση. Μα δουλεια του κρατους δεν ειναι να εχει μεγαλα εσοδα, ειναι να κοιταζει το οφελος ολης της οικονομιας, καταναλωτων, εμπορων, παραγωγων και εργαζομενων. Αν θελαμε μονο τα μεγιστα εσοδα απο την πωληση θα επρεπε απλα να διναμε το μονοπωλιο σε εναν ιδιωτη, που θα πληρωνε χρυσαφι για να το αποκτησει. Αλλα αυτο προφανως θα ηταν καταστροφικο για ολους τους αλλους εμπλεκομενους.

Ετσι το κυριοτερο που χρειαζεται να εξασφαλισουμε ειναι ανταγωνισμο! Γιατι η Αττικη να εχει μονο ενα σοβαρο λιμανι? Γιατι να μην ανοιξουν ολα τα λιμανια της Αττικης στον ανταγωνισμο, ενας ιδιωτης να εχει την Ραφηνα, ενας το Λαυριο, ενας τον Πειραια αλλα και τα ανταγωνιστικα της Αττικης, ενας να εχει την Κορινθο, ενας την Θεσ/νικη, ενας το Ηρακλειο…

Αυτο που χρειαζεται λοιπον ειναι ουσιαστικα ενα ολοκληρωμενο σχεδιο, με συνεργασια συγκοινωνιολογων, νομικων και οικονομολογων. Οι συμβασεις πρεπει να σχεδιαστουν προσεκτικα και επαγγελματικα, η διεθνης εμπειρια υπαρχει. Και επιτελους πρεπει να ανοιξει η αγορα μεταφορων στον ανταγωνισμο, για να εχουμε επενδυσεις, εσοδα και νεες θεσεις εργασιας. Αρμοζει σε εναν τοσο ναυτικο λαο να μην εχουμε ενα πρωτοκλασατο διεθνως λιμανι?

13 thoughts on “Λιμανια και παραχωρησεις”

  1. δειτε εδω και εδω για καποιες αντιθετες αποψεις, οι οποιες παντως θεωρω οτι κατα τον βαθμο που εχουν επιχειρηματα, εχουν απαντηθει επαρκως εδω. Ειστε ευπροσδεκτοι να με διορθωσετε βεβαια.

    Reply
  2. απαντω εδω σε μερικα σχολια που εγιναν πανω στο αρθρο σε αλλες σελιδες:

    Δημητρης

    Αφού οι τεχνοκράτες της διοίκησης και της κυβέρνησης δεν μπορούν να βγάλουν θέσεις εργασίας και κέρδος γιατί δεν πάνε σπίτι τους και να παραχωρήσουν όλη τη διαχείρηση του Ελληνικού κράτους σε ιδιώτες επενδυτές;

    μα προφανως ειμαι της θεσης οτι το ελληνικο κρατος πρεπει να δωσει την διοικηση των περισσοτερων επιχειρησεων που κατεχει σε ιδιωτες! Γιατι? Για πολλους λογους, πρωτος και κυριος οτι οι διοικησεις που διοριζει μονο τεχνοκρατικες δεν ειναι. Αντιγραφω απο το βιογραφικο του προεδρου του ΟΛΠ

    Αποφοίτησε από την Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας “ΔΡΥΑΣ Ο.Ε.”, η οποία εξειδικεύεται στην αρχιτεκτονική– μελέτη – κατασκευή περιβάλλοντος χώρου, καθώς και της εταιρείας «ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ Α.Ε. – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ», της οποίας είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

    τι σχεση εχει αυτος ο ανθρωπος με την διοικηση του σημανικοτερου λιμανιου της χωρας? αα εδω ειναι:

    Ανέπτυξε πλούσια εθνική και πολιτική δράση.
    Εξελέγη τρεις φορές βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.

    Αυτα ειναι τα προσοντα που εξεταζονται για να διοικησεις ενα λιμανι. Εθνικη δραση (??) και εκλογη στο κοινοβουλιο. Απλα και ξαστερα.

    Αλλα ο σχολιαστης Δημητρης εχει και θρασος

    Και αφού θα βγούν νέες θέσεις εργασίας γιατί μου τάζει ευρώ με ουρά για να αποχωρήσω από τον ΟΛΠ;

    σιγουρα οχι γιατι παραγεις πολυ! Το οτι θα καψουν λεφτα του Ελληνα φορολογουμενου για να αποσυρουν εναν εργαζομενο μονο σημαδι καλοδιαχειρισης και υψηλης παραγωγικοτητας δεν ειναι!

    Παμε στον επομενο σχολιαστη
    φραναβ

    Είναι κοινός τόπος ότι οι ΣΔΙΤ στο τέλος της ημέρας στοιχίζουν ακριβότερα για το κράτος και για τον καταναλωτή των όποιων υπηρεσιών.

    θα επιθυμουσα πολυ να δω μια εστω μελετη που να στηριζει αυτον τον “κοινο τοπο”

    Να καταφεύγει το κράτος στις ΣΔΙΤ όταν δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένα έργο, έχει μία δικαιολογία, αν και αρκετά εύθραυστη.

    τι θα πει το κρατος δεν εχει την δυνατοτητα να χρηματοδοτησει? φυσικα την εχει αυξανοντας φορους ή/και ελλειμματα. Το θεμα ειναι παντα αν εχει νοημα να μας φορολογησει για να κανει μια επενδυση ή αν μπορει αυτη να γινει φτηνοτερα και αποτελεσματικοτερα απο καποιον αλλο.
    Οι ΣΔΙΤ στηριζονται στην βασικη παρατηρηση οτι αν ο ιδιωτης νεμεται το εργο για καμποσο καιρο και ειναι υποχρεωμενος να το συντηρει, εχει πολυ καλυτερα κινητρα να το κανει φτηνο και αποδοτικο. Οι ΣΔΙΤ με λιγα λογια κοβουν καθε κινητρο για καθυστερησεις, υπερβασεις κοστους και τσαπατσουλιες.

    Όταν δίνεις κάτι για 40 χρόνια ουσιαστικά είναι πώληση.

    ενδιαφερουσα ιδεα. Την επομενη φορα που θα αγορασω ενα σπιτι, θα πρεπει να ειμαι προσεκτικος γιατι μετα απο 40 χρονια θα ερθει ο πρωην ιδιοκτητης να το παρει πισω. Τι πωληση θα μου πει, τι ενοικιαση για 40 χρονια.

    Εδώ υπάρχει και κάτι ενδιαφέρον. Η διοίκηση του ΟΛΠ “παραχωρεί” κάτι για περισσότερα χρόνια από ότι της ανήκει. Αυτό αλήθεια πως σας φαίνεται;

    παντελως αδιαφορο?

    Οι “χαραμοφάηδες” του ΟΛΠ επί σειρά 10ετιών έχουν βάλει πλάτη για να φτιαχτεί το λιμάνι. Σίγουρα δεν μένετε στον Πειραιά ή στην γύρω περιοχή, γιατί αν συνέβαινε αυτό όσο εμπαθής και αν είστε θα είχατε εικόνα για την ανάπτυξη του λιμανιού τα τελευταία 20 χρόνια. Προς ενημέρωσή σας αυτό το κατάφεραν οι “χαραμοφάηδες”

    πρεπει να ειναι σαφες οτι δεν βρισκω καθε εργαζομενο του ΟΛΠ χαραμοφαη. Ισα ισα λυπαμαι τους ευσυνειδητους που ειναι αναγκασμενοι να εργαζονται σε εναν τοσο αργοκινητο οργανισμο. Στα τελευταια 20 χρονια που κουτσοαναπτυχθηκε ο Πειραιας το διεθνες εμποριο πραγματικα εκτιναχθηκε. Ειναι αληθεια ή οχι οτι οι χρηστες του λιμανιου οπως η MSC ειναι δυσαρεστημενοι με την τρομερα αργη ανταποκριση του λιμανιου στην ζητηση?

    Τι σημαίνει ξεπούλημα; Μα όταν πουλάς κάτι πολύ πιο κάτω από την πραγματική του αξία. Με τον ΟΛΠ αυτό συμβαίνει

    ενδιαφερον, πρωταπολα νομιζα οτι δεν πωλειται ο ΟΛΠ αλλα εκχωρουνται καποιες υπηρεσιες.
    Και βεβαια δεν ηξερα οτι εχει αποφασιστει ηδη το τιμημα? νομιζα οτι δεν εχει τελειωσει ο διαγωνισμος, νομιζα οτι μολις διακηρυχθηκε. Οριστε και τα κριτηρια
    .

    Αγαπητέ κύριε με ξαφνιάζει η χρήση του πρώτου πληθυντικού “φυσικά θα πουλάμε κερδοφόρες επιχειρήσεις”
    Πότε προκύψατε ιδιοκτήτης του ΟΛΠ

    ως Ελληνας πολιτης και φορολογουμενος εχω λογο οπως και καθε αλλος. Αλλα βεβαια ενας καλοπιστος συνομιλητης δεν θα στεκοταν σε μια τετοια λεπτομερεια.

    Η συζήτηση περί δημόσιων αγαθών και διασφάλισή τους σας λέει τίποτε; Γιατί η σύγκριση με την ΔΕΛΤΑ εκτός από ατυχής είναι και μεθοδολογικά λάθος.

    ας μου διορθωσετε λοιπον το λαθος. Συμφωνα με αυτα που εχω διδαχτει εγω, ενα λιμανι ουτε γιαστειο δεν ειναι δημοσιο αγαθο.

    Reply
  3. Αλλά ο σχολιαστής Δημήτρης έχει και θράσος.

    Κυβερνήσεις, υπουργοί και διοικήσεις έρχονται και φεύγουν.Οι εργαζόμενοι μένουν και πληρώνουν τα σπασμένα τους.Πιθανώς γνωρίζετε το γελοίο παιχνίδι μεταξύ του πρώην Υ.Ε.Ν. και του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. για την προμήθεια 6 γεραναγεφυρών οι οποίες στην συνέχεια έγιναν 3 με μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και λειτουργείας τους ενώ την ίδια στιγμή οι 14 Γ/Γ και ο 1 Κ/Γ εξυπηρετούν το ΣΕΜΠΟ λειτουργώντας χωρίς συστήματα ασφαλείας.Προφανώς θεωρείτε θράσος το γεγονός ότι το λιμάνι δουλεύει ,σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, από φιλότιμο και συνείδηση. Πιθανώς να θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι με καινούργιες Γ/Γ είχε την μεγαλύτερη απόδοση teus/h στην Ευρώπη.Έχω λοιπόν θράσος γιατί κάποιοι θέλουν με σφεντόνα να πολεμήσω πυραύλους.
    Παρακολουθώ τα 3 τελευταία χρόνια πολλές δημοσιεύσεις σας σε διάφορα blogs για τα λιμάνια και τους λιμενεργάτες. Είναι η κύρια απασχόλησή σας ή το κάνετε για την ψυχαγωγία σας;

    Reply
  4. ενδιαφερον, πρωταπολα νομιζα οτι δεν πωλειται ο ΟΛΠ αλλα εκχωρουνται καποιες υπηρεσιες.
    Και βεβαια δεν ηξερα οτι εχει αποφασιστει ηδη το τιμημα? νομιζα οτι δεν εχει τελειωσει ο διαγωνισμος, νομιζα οτι μολις διακηρυχθηκε. Οριστε και τα κριτηρια

    Κατ’ εμέ, αυτό είναι το μείζον ζήτημα: δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί οι -κλασικοί πια, σε βαθμό παρεξηγήσεως- διαμαρτυρόμενοι επιμένουν στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. ΔΕΝ πωλείται κανένας ΟΛΠ και ΔΕΝ έχει συμφωνηθεί κανένα τίμημα για να γνωρίζουμε αν “ξεπουλιέται” ή όχι. Τα ίδια έγιναν και με το νόμο για τα ΑΕΙ, με τις κραυγές για “κατάργηση της δημόσιας παιδείας” κοκ. Δυστυχώς, είναι αδύνατον να συζητήσουμε σοβαρά όταν ο καθένας έχει την “πραγματικότητα” που βολεύει τις θέσεις του κατά νου. Επιπροσθέτως, σε πολλές περιπτώσεις είναι προφανές ότι χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι όροι για λαϊκή κατανάλωση (ξεπούλημα, κατάργηση κλπ) – καταλαβαίνω (αν και δεν αποδέχομαι) γιατί το κάνει ο εκάστοτε Αλαβάνος αλλά στις δικές μας συζητήσεις είναι πραγματικά ανυπόφορο και μάλλον προσβλητικό για τον καλόπιστο συνομιλητή. Από εκεί και πέρα, κατανοητή η αγωνία για τη δουλειά του καθενός, αλλά νοοτροπίες του τύπου “εμείς κάνουμε κουμάντο στις δημ. υπηρεσίες που μας απασχολούν” ή “είναι κεκτημένο μας και, δίκαιο ή άδικο, πρέπει να προστατευθεί” στρέφονται εναντίον όλων ημών, που, ας μην το ξεχνάμε, χρεωνόμαστε σημαντικά για να συντηρούμε έναν γελοία τεράστιο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο.

    Παρακολουθώ τα 3 τελευταία χρόνια πολλές δημοσιεύσεις σας σε διάφορα blogs για τα λιμάνια και τους λιμενεργάτες. Είναι η κύρια απασχόλησή σας ή το κάνετε για την ψυχαγωγία σας;

    Εγώ νομίζω ότι είναι όργανο σκοτεινών αντιλαϊκών κέντρων που έχουν βάλει στο μάτι τους εργαζόμενους. Καιρός ήταν να προκύψουν σιγά-σιγά
    και οι θεωρίες συνωμοσίας για να τιμήσουμε και την παράδοση. Νομίζω, Δημήτρη, ότι οφείλετε μία διασάφηση εδώ για να διατηρήσουμε τουλάχιστον κάποια ακεραιότητα.

    την ίδια στιγμή οι 14 Γ/Γ και ο 1 Κ/Γ εξυπηρετούν το ΣΕΜΠΟ λειτουργώντας χωρίς συστήματα ασφαλείας.

    Αυτός θα ήταν ένας καλός λόγος για απεργίες διαρκείας -χωρίς αποκλεισμούς δρόμων, φωτιές, καταστροφές δημόσιας περιουσίας και τραμπουκισμούς κατά προτίμηση. Αυτά είναι τα πραγματικά επαγγελματικά δικαιώματα και όχι, φυσικά, η διαχείριση και διοίκηση των επιχειρήσεων. Αυτή, στο πολίτευμά μας τουλάχιστον, ανήκει στους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους μας. Τώρα, αν αυτοί βάζουν έναν γεωπόνο (!) να διοικήσει τον ΟΛΠ, καλό θα ήταν να τους δείξουμε κάποια στιγμή ότι αυτά δεν είναι ανεκτά πλέον. Αλλά ο έλεγχος σε μία δημοκρατία γίνεται στις κάλπες και με ειρηνικές δημόσιες διαμαρτυρίες με σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων όπως κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Οι λαϊκές επαναστάσεις και οι ταξικοί πόλεμοι δεν επιτρέπονται από το πολίτευμα που προτιμούν οι Έλληνες και, σε κάθε περίπτωση προαπαιτούν, ηθικά και πολιτικά, πλειονότητες που δε διαθέτουν οι μονίμως διαδηλούντες. Τώρα, για τα περίφημα “επαγγελματικά ΜΑΣ δικαιώματα”, έχω πει πολλάκις τη γνώμη μου για όσους μάχονται για τη βολή τους αδιαφορώντας για το δίκαιο των προνομίων και/ή των αιτημάτων τους. Είμαστε κι άλλοι εδώ και δε γίνεται να σιωπούμε επειδή εσείς είστε πεπεισμένοι ότι έχετε δίκιο και κάνετε πολύ θόρυβο. Εν κατακλείδι, να σας θυμίσω, με όλο τον σεβασμό στις απόψεις σας, ότι η διαχείριση μίας επιχείρησης σαν τον ΟΛΠ είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που θα πρέπει -επιτέλους!- να ανατεθεί στους ειδικούς: όπως δε θα άφηνα έναν οικονομολόγο να οδηγήσει ένα τεράστιο μηχάνημα στο λιμάνι, έτσι δε θα άφηνα και το χειριστή του εν λόγω μηχανήματος να καθορίσει τις οικονομικές δοσοληψίες του οργανισμού. Η διατύπωση μίας γνώμης από έναν μη-ειδικό είναι πάντοτε θεμιτή και ενίοτε επιθυμητη αλλά δεν μπορεί η γνώμη αυτή να επιβάλεται εις βάρος των θέσεων των ειδικών. Και οι τραυματιοφορείς σε νοσοκομείο δουλεύουν – εσείς κάθεστε να σας κάνουν μια εγχείρηση;

    Reply
  5. Προφανώς θεωρείτε θράσος το γεγονός ότι το λιμάνι δουλεύει ,σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, από φιλότιμο και συνείδηση.

    οχι το φιλοτιμο οταν υπαρχει στην Ελλαδα ειναι σχεδον δειγμα ηρωϊσμου. Απο την αλλη, συγγνωμη αλλα θεωρω απυθμενο θρασος να σε πληρωνει ο Ελληνας φορολογουμενος “ευρώ με ουρά” για να σταματησεις να δουλευεις και να ζητας και τα ρεστα! Δουλεψες σκληρα? Το ιδιο εκαναν και εκατομμυρια συμπολιτες σου. Αυτοι ομως αντι να παρουν “ευρω με ουρα” χρηματοδοτουν με τους δικους τους φορους και σκληρη δουλεια το καθισιο σου!

    Γενικα ο Κωνσταντινος με καλυπτει μια χαρα. Ας πουμε αν θεωρεις οτι η διοικηση ηταν αναποτελεσματικη, συμφωνω απολυτα. Τι καλυτερος τροπος να εξασφαλισουμε καλη διοικηση, απτο να προσφερει υπηρεσιες στο λιμανι καποιος που πληρωνει απο την τσεπη του τα λαθη και βαζει στην τσεπη του τους καρπους των κοπων του (οταν κανει καλη δουλεια). Μαγκας με τα λεφτα των αλλων μπορει να ειναι ο καθενας, αν επενδυεις ομως τα δικα σου λεφτα αλλαζει το πραμα.

    Ξερεις εσυ στην Ελλαδα καποια δημοσια επιχειρηση να δουλευει καλυτερα απο μια ισου μεγεθους ιδιωτικη?

    Πιθανώς να θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι με καινούργιες Γ/Γ είχε την μεγαλύτερη απόδοση teus/h στην Ευρώπη.

    δεν θα ηταν ασχημο να διναμε και κανα στοιχειο που και που ε?

    Παρακολουθώ τα 3 τελευταία χρόνια πολλές δημοσιεύσεις σας σε διάφορα blogs για τα λιμάνια και τους λιμενεργάτες. Είναι η κύρια απασχόλησή σας ή το κάνετε για την ψυχαγωγία σας;

    εδω ο Κωνσταντινος καλα κανει και ζητα μια διευκρινιση. Σε περιπτωση που δεν ηταν απλο αστειακι, η κυρια απασχοληση μου (οπως ειναι ευκολο να διαπιστωσει κανεις) ειναι ερευνα στα οικονομικα σε πανεπιστημιο των ΗΠΑ (να με πληρωνουν αραγε για να λοιδωρω το λιμενεργατικο κινημα?).

    Κωνσταντινε πολυ καλες παρατηρησεις

    Και οι τραυματιοφορείς σε νοσοκομείο δουλεύουν – εσείς κάθεστε να σας κάνουν μια εγχείρηση;

    διανα.

    Reply
  6. Κατ’ αρχάς βλέπεις τις λέξεις με άλλη σημασία από αυτή που χρησιμοποιούν οι αρνητές των παραχωρήσεων-ιδιωτικοποίησεων. Ο όρος ιδιωτικοποίηση σημαίνει πολιτικά ότι κάτι θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ότι τα κέρδη θα πηγαίνουν σε ιδιώτες επενδυτές. Το ζήτημα είναι γιατί να παραχωρείται κάτι που πλήρωσε ο λαός. Γιατί τα χρήματα των πολιτών να τα καρπωθούν ως βάση επένδυσης ιδιώτες; Γιατί να μην κάνει το Κράτος τις επενδύσεις αυτές και να κερδίζουν έτσι οι πολίτες; Απλά είναι μία συνειδητή πολιτική ξεπουλήματος των πάντων.

    Reply
  7. το επιχειρημα οτι επειδη η διοικηση ειναι ανικανη (προφανως επειδη ειναι προιον κομματικης εξυπηρετησης) δικαιολογειται η ιδιωτικοποιηση το βρισκω εντελως ανισχυρο. μπορεις πολυ απλα να αλλαξεις την διοικηση (και να βαλεις αξιοκρατικα κριτηρια).

    ετσι κι αλλιως μου ειναι εντελως ακατανοητο να υπερασπιζεται καποιος την δημοσια μονιμοτητα σε τετοιες θεσεις… κατα την αποψη μου θα πρεπε να εχουν καθαρα ποσοστιαιες αποδοχες, και μαλιστα προσαρμοσμενες στις προσδοκιες (ειχες μικροτερο κερδος αποτι αναμενοταν χωρις σημαντικο εξωτερικο λογο, κυριε; πληρωνε απο την τσεπη σου. αναπτυχθηκε το λιμανι; οριστε, με γεια σου με χαρα σου).

    αλλα δεν πουλας τον σκυλο που προσεχει τα προβατα επειδη αρρωστησε, τον πας σενα κτηνιατρο…

    εδω βεβαια δεν προκειται για πωληση αλλα για ενοικιαση. ειναι σαν μια μορφη outsourcing. μερικες υπηρεσιες/αναγκες μιας εταιριας (του κρατους εν προκειμενω) τις αντλεις απο τον ανταγωνισμο της αγορας, επειδη δεν σε συμφερει να τις συντηρεις (και να κανεις τις απαραιτητες επενδυσεις ωστε να εισαι ανταγωνιστικος)

    στον δειμο θα απαντουσα οτι ο λαος (με την μορφη του κρατους) παιρνει πισω τα χρηματα που επενδυσε και μπορει, θα ηταν και το πιο λογικο αλλωστε, να τα ξαναεπενδυσει. ο ιδιωτης αγοραζει ολοκληρη την επενδυση, δεν του την χαριζει κανεις. (οταν εχουμε βεβαια διαφανεις καταστασεις, δεν μιλαω για συμφωνιες κατω απο το τραπεζι/διαφθορα κτλ)

    αλλα συμφωνω οτι η πολιτικη παιρνει τον ευκολο δρομο της ιδιωτικοποιησης ως ενα τροπο μειωσης του δημοσιου χρεους, και αποφυγης καταμετωπον συγκρουσης με συνδικατα κτλ. δυστυχως εκει ειναι που η διαφθορα χτυπαει κοκκινο. η οργανωση των εργατων τις περισσοτερες φορες δρα εναντιον τους, γιατι τους χαντακωνει ο καθε συμφεροντολογος για να παρει μια θεσουλα… η αναδιοργανωση (και αναπροσδιορισμος) της εργατικης ταξης ειναι το μειζων θεμα της αριστερας (παγκοσμιως).

    Οι λαϊκές επαναστάσεις και οι ταξικοί πόλεμοι δεν επιτρέπονται από το πολίτευμα που προτιμούν οι Έλληνες και, σε κάθε περίπτωση προαπαιτούν, ηθικά και πολιτικά, πλειονότητες που δε διαθέτουν οι μονίμως διαδηλούντες.

    αυτο ειναι σχεδον αστειο, ποτε επιτρεποταν ο ταξικος πολεμος και η λαικη επανασταση για να επιτραπει τωρα; καταρχην ταξικος πολεμος δεν σημαινει, να παρω το τουφεκι (την τσουγκρανα η το τουβλο) και να βγω στον δρομο απαραιτητα. ειναι ο προσδιορισμος μιας καταστασης (πολιτικης) συγκρουσης συμφεροντων μεταξυ κοινωνικων ομαδων. οσο για τις πλειονοτητες, η συγκρουση δεν εχει μια μονο πλευρα, οποτε οταν εχεις μια πλειονοτητα, εχεις και μια μειονοτητα απο την αλλη.

    τωρα το οτι η απεργια/διαδηλωση στην ελλαδα εχει χασει λιγο πολυ την ισχυ της εχει πολλες αιτιες, και δεν ειναι μονο εγχωριο φαινομενο, αλλα σιγουρα δεν χανουν και την (αρκετα μεγαλη) ευθυνη τους οσοι χρησιμοποιουν μια απεργια για να αραξουν. παραπεμπω και στις μαθητικες/φοιτητικες κινητοποιησεις/καταληψεις…

    Reply
  8. Δειμο δεν μπορουμε να οριζουμε τις λεξεις κατα το δοκουν. Ιδιωτικοποιηση σημαινει οτι την κατοχη του περιουσιακου στοιχειου την εχει ιδιωτης. Τα ιδιωτικοοικονομικα κριτηρα δεν σημαινουν ιδιωτικοποιηση, πως θα το κανουμε.

    Αλλα ακομα και αν ισχυει ο ορισμος σου, παλι δεν εχουμε ιδιωτικοποιηση. Δεν δινεται ολος ο ΟΛΠ σε επενδυτες αλλα καποιες συγκεκριμενες υπηρεσιες! Οι κραυγες περι ιδιωτικοποιησης ειναι παραπλανητικες και μαλλον εκ του πονηρου.

    Το ζήτημα είναι γιατί να παραχωρείται κάτι που πλήρωσε ο λαός. Γιατί τα χρήματα των πολιτών να τα καρπωθούν ως βάση επένδυσης ιδιώτες;

    να σου πω Δημο. Την Δελτα την ξερεις? Αποσο ξερω ο κ. Δασκαλοπουλος ειναι γιος του ιδρυτη. Ο πατερας την εχτισε, ο γιος την μεγαλωσε και μετα την πουλησε. Γιατι δεν μιλησε κανεις για ξεπουλημα?

    Ας το κανω πιο απλο. Ενας δημος εχει ενα χωραφι, χτιζει 5 εξοχικα με κοστος 100.000 ευρω. Τα πουλαει για 1 δις ευρω. Υπαρχει ξεπουλημα? Μπορει να πει κανεις οτι παραχωρειται κατι που πληρωσε ο λαος?

    Για αν αποσαφηνιστουν καποια πραγματα, εγραψα γρηγορα ενα κειμενακι για τις παρχωρησεις και τις δημοσιες συμβασεις.

    Reply
  9. αυτο ειναι σχεδον αστειο, ποτε επιτρεποταν ο ταξικος πολεμος και η λαικη επανασταση για να επιτραπει τωρα; καταρχην ταξικος πολεμος δεν σημαινει, να παρω το τουφεκι (την τσουγκρανα η το τουβλο) και να βγω στον δρομο απαραιτητα. ειναι ο προσδιορισμος μιας καταστασης (πολιτικης) συγκρουσης συμφεροντων μεταξυ κοινωνικων ομαδων. οσο για τις πλειονοτητες, η συγκρουση δεν εχει μια μονο πλευρα, οποτε οταν εχεις μια πλειονοτητα, εχεις και μια μειονοτητα απο την αλλη.

    Χαίρομαι που σας διασκεδάζω, μόνο που αυτή τη φορά δεν μπορώ να το πιστωθώ διότι μάλλον δεν καταλάβατε λέξη από το σχόλιό μου. Το Σύνταγμά μας, με τις αρχές και τα δικαιώματα που καθιερώνει, φροντίζει, θεωρητικά, να μην μπορεί κανείς να επικαλεσθεί -τουλάχιστον θεσμοθετημένη- διαιώνιση των ταξικών διαφορών. Υπό αυτό το καθεστώς, λοιπόν, για να καταλύσει κανείς τον έλεγχο της εξουσίας που καθιερώνει το πολίτευμά μας (εκλογές) με υπερβολικά δυναμικό τρόπο (= να ακυρώσει αποφάσεις της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης) απαιτείται αυξημένη ηθική και πολιτική νομιμοποίηση. Στη δημοκρατία (“λαϊκή” ή “αστική”) η μεγάλη πλειονότητα είναι βασικό κριτήριο. Όταν και στην πράξη -πέρα από τη θεωρία- τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα (ή τα θεωρούμενα ως τέτοια, δηλ οι εργάτες, οι υπάλληλοι, τουλάχιστον οι δημόσιοι κοκ) δεν αδικούνται (δείτε σε τι καθεστώς εργάζονται οι νέοι δικηγόροι και συγκρίνετέ τους με τους λιμενεργάτες) λόγω της “τάξης” στην οποία ανήκουν σε σύγκριση με μέλη άλλων τάξεων, οι λόγοι λιγοστεύουν και στο προσωπικό ηθικό πεδίο. Συνεχίστε το γέλιο σας και συγγνώμη για τη διακοπή.

    Reply
  10. θεωρητικά, να μην μπορεί κανείς να επικαλεσθεί -τουλάχιστον θεσμοθετημένη- διαιώνιση των ταξικών διαφορών

    “θεωρητικα” ειναι η πιο σημαντικη λεξη. πρακτικα η διαιωνιση των ταξικων διαφορων (μεσα στο περιθωριο της εκαστοτε εποχης και της κοινωνικης κινητικοτητας της, προφανως και αναγνωριζω οτι δεν βρισκομαστε στο ιδιο σημειο οπως πριν 50 η 100 χρονια) συμβαινει αν δεν υπαρχει διορθωτικη επιδραση.

    Όταν και στην πράξη -πέρα από τη θεωρία- τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα (ή τα θεωρούμενα ως τέτοια, δηλ οι εργάτες, οι υπάλληλοι, τουλάχιστον οι δημόσιοι κοκ) δεν αδικούνται (δείτε σε τι καθεστώς εργάζονται οι νέοι δικηγόροι και συγκρίνετέ τους με τους λιμενεργάτες) λόγω της “τάξης” στην οποία ανήκουν σε σύγκριση με μέλη άλλων τάξεων, οι λόγοι λιγοστεύουν

    σιγουρα δεν ανηκουν ολοι οι δ/υπ ουτε ολοι οι δικηγοροι στην ιδια “ταξη”, ουτε οι ταξεις καθοριζονται απο το ονομα του επαγγελματος. και δεν μαρεσει να μιλαω με λεξεις που εχουν τοσο βαναυσα κακοποιηθει ατελειωτες φορες για τους εκαστοτε σκοπους, απλα μου ειναι ολοενα και πιο δυσκολο να βρω λεξεις που να μην εχουν αλλοιωθει η να φερνουν ανεπιθυμητους συνειρμους. αλλα ναι πιστευω οτι και οι δικηγοροι και οι δ/υπ θα πρεπε να παλευουν για τα δικαιωματα τους.

    οποιος δεν γελαει ποτε, δεν ειναι σοβαρος ανθρωπος :)

    Reply
  11. Το τίμημα της παραχώρησης σύμφωνα με δήλωση του ΔΣ του ΟΛΠ σε συνέντευξη τύπου είναι 50εκ.ευρώ εφάπαξ προκαταβολή και 5,1 εκ.ευρώ ετησίως με αύξηση 2% το χρόνο.Η παραχώρηση είναι για 40 (30 5 5) χρόνια.Παραχωρείτε η 2η προβλήτα η οποία είναι σε λειτουργία (υποδομή και μηχανολογικός εξοπλισμός) και η 3η προβλήτα η οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει(ούτε υποδομή ούτε αναδομή). Η 1η προβλήτα η οποία κατασκευάζεται με κεφάλαια του ΟΛΠ και θα διαχειριστεί ο ΟΛΠ είναι μικρότερη της 2ης(περίπου 60%).Η παραχώρηση της 2ης είναι 30 χρόνια 5 αν το επιθυμεί ο ανάδοχος 5 αν κατασκευάσει και την 3η.Η 1η θα έχει 5 γερανογέφυρες(3 καινούριες 2 ερείπια) και η 2η 12 (σε καλή λειτουργική κατάσταση).Ο ανάδοχος εκτός από την υποδομή ανοδομή της 2ης παίρνει σαν προίκα 600.000 teus κατ΄ελάχιστο ετησίως ( σύμβαση msc ).Ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ για το 9μηνο 1/1-30/9-2007 ανήλθε σε 126,14 εκ. ευρώ με το ΣΕΜΠΟ να συμβάλει κατά 60% .Το καθαρό αποτέλεσμα σημείωσε αύξηση 54,83% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2006.(26,73εκ για το 2007 και 17,27 εκ ευρώ για το 2006.Τα χρηματικά διαθέσιμα στις 30/9/2007 ήταν 43,22 εκ ευρώ έναντι 22,62 στις 31/12/2006.
    Η επένδυση για τις 3 προβλήτες προβλέπεται στα 450 εκ ευρώ.Αφαιρώντας τα 120 εκ για την 1η που κατασκευάζει ο ΟΛΠ με δικά του κεφάλαια και τα 220 για την 3η που δεν θα γίνει ποτέ (μπορώ να αναφέρω τους λόγους που δεν θα γίνει)μας μένει επένδυση 110 εκ.ευρώ για την 2η η οποία μπορεί να γίνει σταδιακά και από τον ΟΛΠ από την ενεργοποίηση της συμφωνίας του ΥΕΝ με την Ευρωπ. Κεντρική Τράπεζα.(2 δις ευρώ με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη περίοδο χάριτος).Ο ίδιος ο Δ.Σύμβουλος έχει δηλώσει ότι για μια εταιρεία σαν τον ΟΛΠ είναι εύκολο να βρει κεφάλαια από την αγορά για την ανάπτυξη του.
    Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι ο ΟΛΠ στην ουσία χαρίζει supermarket και ανοίγει δίπλα μπακάλικο.
    Στην Βαρκελώνη η παραχώρηση αφορούσε το 50% του εν λειτουργία λιμανιού ΜΟΝΟ για 5 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης ανά 5ετία.
    Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση μπορώ να απαντήσω(και για τους εργαζόμενους).

    Reply
  12. δημητρη σευχαριστουμε πολυ για τα στοιχεια. εξηγησε μου αν μπορεις τα εξης:

    Το τίμημα της παραχώρησης σύμφωνα με δήλωση του ΔΣ του ΟΛΠ σε συνέντευξη τύπου είναι 50εκ.ευρώ εφάπαξ προκαταβολή και 5,1 εκ.ευρώ ετησίως με αύξηση 2% το χρόνο.

    τοτε ο διαγωνισμος τι νοημα εχει? με τι κριτηρια επιλεγεται ο αναδοχος?

    δευτερον: γιατι δεν θα γινει η 3η προβλητα, δεν θελει ο ιδιωτης να βγαλει λεφτα απο την εκμεταλλευση της?

    Ο ίδιος ο Δ.Σύμβουλος έχει δηλώσει ότι για μια εταιρεία σαν τον ΟΛΠ είναι εύκολο να βρει κεφάλαια από την αγορά για την ανάπτυξη του.

    μα προφανως ενας οργανισμος με την στηριξη του ελληνικου δημοσιου μπορει να βρει οσα κεφαλαια θελει. Η ερωτηση ειναι ποσο φτηνα θα τα παρει και ποσο αποδοτικα θα τα επενδυσει. Σε αυτο το δευτερο πασχουν τρομερα οι δημοσιες επιχειρησεις, ειδικα στην Ελλαδα.

    Ξαναρωτω κατι: ειναι αληθεια οτι οι πελατες του ΟΛΠ οπως η MSC δυσανασχετουν τρομερα με την καθυστερηση του οργανισμου να ανταποκριθει στις αναγκες τους?
    αυτο δεν κοστιζει τρομερα στο λιμανι, στην πολη ακομα και στην χωρα? δεν χανουμε θεσεις εργασιας και εσοδα?

    Στην Βαρκελώνη η παραχώρηση αφορούσε το 50% του εν λειτουργία λιμανιού ΜΟΝΟ για 5 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης ανά 5ετία.

    το λιμανι λειτουργουσε ηδη ή κανω λαθος? η παραχωρηση για επενδυσεις και χρηση αναγκαστικα γινεται με μεγλαο χρονικο οριζοντα, ποιος τρελος θα επενδυσει για 5 μονο χρονια?

    Reply

Leave a Comment