Γνωσεις των νεων περι κομμουνισμου

Σε συνεργασια με το ΚΕΦΙΜ και χρησιμοποιωντας την βαση δεδομενων paignia.net καναμε μια ερευνα γνωμης σχετικα με τις γνωσεις των νεων περι κομμουνισμου.

Η μελέτη, έχει ως στόχο την καταγραφή και μέτρηση των γνώσεων των νέων Ελλήνων (18-40) σχετικά με τον κομμουνισμό και το πώς οι γνώσεις και οι στάσεις τους συσχετίζονται με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. 

Ανάμεσα στα κύρια ευρήματα της μελέτης:

  • 2 στους 3 απαντήσαντες στην έρευνα δεν γνωρίζουν ότι το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε το 1961.
  • 1 στους 4 δεν γνωρίζει ότι οικονομικό σύστημα της Ρωσίας τα πρώτα 20 χρόνια μετά τον Β’ ΠΠ ήταν κομμουνιστικό. Σχεδόν το 1 στους 2 δεν γνωρίζει ότι η Τσεχοσλοβακία και η Πολωνία ήταν επίσης κομμουνιστικές χώρες.
  • 1 στους 4 θεωρεί λανθασμένα ότι και η Αργεντινή υπήρξε κομμουνιστική, με το ίδιο λάθος να κάνουν 10% των ερωτηθέντων ακόμα και στην περίπτωση της Ιαπωνίας.
  • Ούτε 2,4% των ερωτηθέντων μπορούν να διανοηθούν ότι η αναμονή για ένα ευτελέστατο ανατολικογερμανικό αυτοκίνητο Τραμπάντ ξεπερνούσε την δεκαετία.
  • 4 στους 10 φαίνεται να πιστεύουν ότι η σοβιετική Ελλάδα θα ήταν περίπου ίδια με την σημερινή, ή ίσως και πλουσιότερη αν είχε ενταχθεί στην ρωσική σφαίρα επιρροής μετά τον Β’ ΠΠ.
  • Μόλις 16% καταλαβαίνουν ότι αιτία για την αύξηση των μισθών στην Ελλάδα από το 1900 έως το 2000 είναι η άνοδος  της παραγωγικότητας, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (66%) θεωρεί ότι όλα είναι θέμα δανεικών.
  • Υπάρχει μια σαφής τάση για περισσότερα λάθη στις απαντήσεις των ερωτηθέντων από τις τεχνικές επιστήμες, ενώ κοιτώντας το τελευταίο απολυτήριο / πτυχίο του ατόμου, η τάση είναι απολύτως ξεκάθαρη, για λιγότερα λάθη όσο υψηλότερο το επίπεδο.
  • Οι σημερινοί νέοι δείχνουν να έχουν ισχυρότερη άγνοια από τους μεγαλύτερους για τα θέματα που αφορούν τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, τουλάχιστον όσον αφορά τις ηλικίες 18 έως 40 περίπου.

Με λιγα λογια μιλαμε για μεγαλη αγνοια, σχεδον επικινδυνη, που σχετιζεται σιγουρα με το γεγονος οτι στα σχολεια δεν μαθαινουμε σχεδον τιποτα, ακομα και τωρα, για την εποχη μετα τον Β ΠΠ.


Με αφορμη την ερευνα εγιναν και δυο συνεντευξεις στο ραδιοφωνο:

  1. Παραπολιτικα (περιπου στο 1/3 της εκπομπης) και
  2. Σκαϊ Κρητης (οπου συζητηθηκαν και αλλα ενδιαφεροντα ζητηματα σχετικα με την πανδημια και το παραγωγικο μοντελο της χωρας)

Leave a Comment