Airbnb: φιλοξενία στην νέα ελληνική

Η πλήρης έκδοση του κειμένου που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις “Αντιπαραθέσεις”, με την άλλη πλευρά να υποστηρίζει ο κ. Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Ξέρεις ότι το Airbnb πιάνει στην χώρα, όταν Έλληνες κάποιας ηλικίας, χωρίς ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία ή ανάγκη χρημάτων, νοικιάζουν το αγαπημένο τους εξοχικό συστηματικά μέσω της πλατφόρμας. Και σκέφτονται και άλλους χώρους, σαν να είναι παιχνίδι.

Η μίσθωση σπιτιών και εξοχικών σε περιόδους που δεν τα χρησιμοποιείς, δεν εφευρέθηκε τώρα. Η Airbnb όμως έφερε πραγματική επανάσταση στην αγορά, ξεκλειδώνοντας ακίνητο πλούτο που έμενε αδρανής και άχρηστος, χάρη σε δύο χαρακτηριστικά: ευκολία, εμπιστοσύνη.

Το Airbnb είναι πολύ ευκολότερο από προηγούμενα μοντέλα ενοικίασης, λόγω σύγχρονης τεχνολογίας και πελατών που είναι εξοικειωμένοι με αυτήν. Δεν χρειάζονται τουριστικά γραφεία και πολύπλοκες συνεννοήσεις, βάζεις το σπίτι σου με τρία κλικ στην πλατφόρμα, με δύο κλικ το αναζητά ο πελάτης. Διαλέγει, κλείνετε σύμβαση και σε πληρώνει με άλλα δύο.

Πώς όμως εμπιστεύεσαι έναν άγνωστο στο σπίτι σου; Για τρεις λόγους: (α) η εταιρεία ταυτοποιεί προσεκτικά και συστηματικά τους πελάτες όταν εγγράφονται, (β) οι οικοδεσπότες τους αξιολογούν μετά από κάθε διαμονή, και αν όλα πάνε στραβά, (γ) υπάρχει εγγύηση έως 1 εκ. δολλαρίων για ζημιές.

Κάνει καλό το airbnb; Όσο μιλάμε για ενοικίαση κατοικιών και εξοχικών, όχι υπάρχοντα ξενοδοχεία που προσπαθούν να φοροαποφύγουν, το όφελος είναι μεγάλο, με προφανείς και μη τρόπους. Οι Έλληνες αγαπάμε τις καλοκαιρινές διακοπές και λατρεύουμε την ποικιλία. Δίνοντας το σπίτι ή/και εξοχικό μέσω airbnb ενισχύεται το εισόδημα σου για να καταφέρεις να εξερευνήσεις ένα ακόμα νησάκι του Αιγαίου. Γενικά έχουμε καλύτερη αξιοποίηση χώρων: το σπίτι του φοιτητή που επιστρέφει στους γονείς του το καλοκαίρι, αντί να μένει κενό, γίνεται μέρος της τουριστικής παραγωγής της χώρας.

Προσφάτως έχουμε επί τούτου ανακαίνιση διαμερισμάτων για κύρια χρήση το Airbnb. Σε σχετικά υποβαθμισμένα κομμάτια του κέντρου της Αθήνας συντελείται πραγματική αναγέννηση χάρη στο Airbnb. Διπλό όφελος: ο τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα φέρνοντας επισκέπτες και εισόδημα στην πόλη, παρακάμπτοντας το παραδοσιακό φρένο της γραφειοκρατίας. Αλλά και χωρίς ιδιαίτερη όχληση για τους κατοίκους, μια και τα διαμερίσματα υπάρχουν ήδη. Ακόμα σημαντικότερο όμως, οι κάτοικοι γίνονται μέτοχοι της τουριστικής βιομηχανίας και νοιάζονται περισσότερο για την πόλη.

Πριν ανεχόσουν την ρύπανση, αγνοούσες την ασχήμια. Τώρα νιώθεις να επηρεάζεται η τσέπη σου, μαθαίνεις να βλέπεις την πόλη από τα μάτια του επισκέπτη, φροντίζεις και τον γύρω χώρο όσο μπορείς, διαμαρτύρεσαι στις αρχές αν λείπει φροντίδα. Οι ίδιοι Έλληνες ζουν στις πάλλευκες Κυκλάδες, και στην παμβρώμικη Αθήνα. Ο τουρισμός του Airbnb φέρνει το αθηναϊκό κέντρο πιο κοντά στις Κυκλάδες.

Και αρνητικά; Παγκοσμίως κατηγορείται το Airbnb ότι ανεβάζει ενοίκια και τιμές των ακινήτων. Ας ελπίσουμε να ακριβαίνει το κέντρο από τα βάθη που έπεσε! Στην χώρα μας περίπου 75% των κατοικιών ιδιοκατοικούνται. Άνοδος τιμών σημαίνει πλουτισμό για σχεδόν όλα τα εισοδηματικά στρώματα, άυξηση εθνικού πλούτου.

Όσο για τους λίγους ενοικιαστές που μεσοπρόθεσμα ίσως ενοχληθούν, ας κατανοήσουμε ότι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να κατοικείς κάπου στα 1-2 χμ από το θαύμα της Ακρόπολης. Όπως σε κάθε τουριστική πρωτεύουσα, το κέντρο της Αθήνας θα αφιερώνεται αυξανόμενα στους επισκέπτες της. Οι υπόλοιποι θα ζούμε λίγο έξω, καλύτερες ζωές χάρη στα εισοδήματα που με χίλιους τρόπους αφήνουν οι επισκέπτες στην πόλη.

2 thoughts on “Airbnb: φιλοξενία στην νέα ελληνική”

  1. Τι διάολο επιχειρηματολογία είναι αυτή, βρε Γεωργανά?
    Μήπως έκανες κι εσύ το κουμάντο σου και αγόρασες τίποτε διαμερίσματάκια για να τα νοικιάζεις?
    Εάν ναι, πες το μας να ησυχάσουμε!
    Πάντως, δεν περίμενα από σπουδαγμένο άτομο να μην έχει συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις του υπερ-τουρισμού (negative externalities) και του “φαινομένου αγέλης” που εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι tour operators…

    Reply
    • υπερτουρισμος στην Αθηνα;;; μιλαμε για ζεστη πολη με χαμηλες τιμες και κανα δυο φοβερα αξιοθεατα που δεχεται απο τους λιγοτερους τουριστες διημερου στην Ευρωπη.

      Reply

Leave a Comment