Βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση περί των επελθουσών εκλογών

Αχ, δεν μου έφτανε που με έκανε η μάνα μου ψηλό, μελαχροινό και έμορφο, μου δόθηκε το χάρισμα των σωστών προβλέψεων. Σαν άλλο Κάσσανδρο όμως, έτσι κι εμένα οι φίλοι και οι εδικοί δεν με πιστέψανε. Για να δούμε τι έλεγα και τι πέτυχα λίγες μέρες πριν:

Έγραφα ότι δεν θα υπήρχε αυτοδυναμία. Εδώ παραλίγο να το χάσω, αλλά έστω και οριακά το πέτυχα: 149 έδρες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Α, μην ξεχάσω: Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ της χώρας, ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Για τους 50 κλεμμένους βουλευτές; Λέμε τώρα. #ιδεολογία.

Έγραφα ότι η ΝΔ θα είναι δεύτερη. Και μου αντέλεγαν ότι τάχα η ψαλίδα κλείνει και ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις την δίνουν στο 2% και κάτι τέτοια. Και φάγανε 8,5 μονάδες στο κεφάλι. Καλώς.

Έγραφα:

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμφιταλαντευόμενος κεντρώος ψηφοφόρος πρέπει να διερωτηθή: πού έχει η ψήφος μου μεγαλύτερη αξία; Έχει άραγε την παραμικρή σημασία αν η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα έχη 81 βουλευτές αντί για 80; Δεν το νομίζω. Αντιστρόφως, έχει σημασία αν το Ποτάμι θα έχη ως κυβερνητικός εταίρος 10% αντί για 6%; Ναι, τεράστια. Γιατί τότε το Ποτάμι μπαίνει στην συγκυβέρνηση με άλλο αέρα, άλλη πολιτική επιρροή και άλλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Όσο πιο ισχυρός είναι ο ελάσσων εταίρος, προφανώς τόσο καλύτερα για την μετριοπάθεια και την ευστάθεια του όλου κυβερνητικού σχήματος.

Και η μεν ΝΔ τερμάτισε με 76 βουλευτές, πολύ σπουδαία διαφορά τάχα σε σχέση με το αν είχε 75. Πέτυχα ακόμα και το ποταμίσιο ποσοστό, ακριβώς 6,05% πήραμε.

Αλλά τα έχω με όσους κεντρώους ψήφισαν Σαμαρά. Υπενθυμίζω ότι το Ποτάμι έχασε την τρίτη εκλογική θέση για μόλις 15.000 ψήφους. Ψήφους που, το ξαναγράφω για να το χωνέψω, πήγαν αντ’ αυτού στον εντολέα του Ψηλού Παναθηναϊκάκια. Σπουδαία.

Αγαπητοί εν φιλελευθερισμώ λελεδεξιοί, εγώ τι να σας πω. Σας τα λέει καλύτερα ο καθρέφτης σας. Όλοι εσείς που κλείνατε την μύτη σας και κόβατε το χέρι σας ψηφίζοντας Σαμαρά, πώς νιώθετε για την ψήφο σας σήμερα; Ειλικρινής απορία. Το χειρότερο όλων είναι ότι η τρομοκρατημένη ψήφος στην ΝΔ αναδεικνύεται σε προσωπική ψήφο στον Σαμαρά. Που θα τον λουστούμε κι άλλο. Αλλά μην κάνετε ότι δεν ξέρατε: είχατε προειδοποιηθή να μην τα καταπίνετε όλα. Τέλος.

Να πούμε και ένα καλό πράγμα για τον καταληψία-βυσματία (Θα πεθάνουμε και δεν θα έχουμε μάθει ποιος ΠΑΣΟΚος βυσμάτωσε τον Τσίπρα στον στρατό.) Πρωθυπουργό μας:

Η πολιτική ορκωμοσία Τσίπρα ήταν η κορυφαία στιγμή της θητείας του. Άντε, φτάνει τώρα.

Μια ιστορική στιγμή.
Μια πραγματικά ιστορική στιγμή.

Ασφαλώς βέβαια δεν ανεδείχθη το Ποτάμι σε στροφέα, πράγμα που εξαρχής δεν ανήκε στα εφ’ ημίν, αλλά στα ελπιζόμενα. Η ριζοσπαστική αριστερά κύλησε και βρήκε το καπάκι της στην ριζοσπαστική δεξιά. Όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα.

Για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ, τι να πω, καλά τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα συγκυβερνούσε με τον ακροδεξιό Σαμαρά, αλλά συγκυβερνά με τον Καμμένο, που δεν είναι ακροδεξιός. Βρες το λάθος.

Συγκυβέρνηση Χριστιανικής Δημοκρατίας με Ρόζα. Δώσε πόνο.

Συγκυβέρνηση Πυρικαύστου Ελλάδος με Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας. Χτύπα κι άλλο, θα τ’ αντέξω.

Αν μή τι άλλο, κυβερνά επιτέλους η σοβαρή Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, δείξτε μου ένα ΣΥΡΙΖΑίο που να είχε την ακεραιότητα να τα βροντήξη λόγω συνεργασίας με ΑΝΕΞΕΛΛ. Έναν. #ιδεολογία #αρχή_άνδρα_δείκνυσι

Πόσο θα ήθελα μόνο να ήταν αλλιώς τα πράγματα, να είχα λίγη από την αισιοδοξία του ΣΓ, να έπαιρνα πατατάκια και να καθόμουνα σε μια γωνιά να γελάω.

Αλλά δεν είναι.

37 thoughts on “Βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση περί των επελθουσών εκλογών”

  1. Καλύτερα μια κακή αλλά σταθερή κυβέρνηση παρά μια καλύτερη αλλά ασταθής, τα νέα του εμπορικού κόσμου. Και όσο προβληματική και αν είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θεωρώ πως είναι ποιο σταθερή. Ο τυχοδιώκτης Καμμένος θέτει ελάχιστους ατομικούς όρους σε σχέση με τους πολιτικούς όρους του Ποταμιού. άρα είναι καλύτερα χειραγωγίσιμος.

    υ.γ. αυτό που κάποιοι φοβούνται τον Τσίπρα παραπάνω απο το Σαμαρά δεν μπορω να το χωνέψω. Όβερ.

    Reply
  2. Βλεπω θρηνο και οδυρμο διοτι ο Σταυρακας ηττηθηκε ητταν οικτραν απο την ΧΑ “για 15.000 ψηφους”, η οποια κερδισε τον “μικρο τελικο” και πηρε το “χαλκινο μεταλλιο”, τουτεστιν την υψηλου πολιτειακου συμβολισμου τριτη θεση.

    Ανταγωνιστηκε επι ισοις οροις η Χρυση Αυγη τον Σταυρακα;
    Η μηπως οι μεν ηταν φιμωμενοι και φυλακισμενοι με εντολη Σαμαραντώνη, ο δε Σταυρακας ετυγχανε ασταματητης και νυχθημερον προβολης απο τα καναλια των κ.κ. Μπομπολα, Λαμπρακη, Αλαφουζου;

    Φανταστειτε να ειστε πυγμαχος, να αγωνιζεστε κατα αντιπαλου που εχει οχι το ενα, αλλα και τα δυο χερια δεμενα πσω απο την πλατη, και παρολα αυτα να χανετε!

    Και να κατηγορειτε και τον Σαμαρα, που σας διευκολυνε, διαταξας τον Παναθηναϊκακια να δεσει πισθαγκωνα τα χερια του αντιπαλου πυγμαχου!

    Ε, συγγμωμη κυριοι, αλλα οπως ελεγαν και οι Αρχαιοι ημων προγονοι, “της κοντης ψ….. τα μαλλια της φταινε!”

    ΥΓ: Την αντιπαθεια κατα της ΧΑ την καταλαβαινω, εχει επιληψιμο ιδεολογικο παρελθον. Τη συμπαθεια στον Σταυρακα δεν την καταλαβαινω.

    Reply
    • Δεν έχει απλώς επιλήψιμο ιδεολογικό παρελθόν. Έχει βαρύ ποινικό παρελθόν και παρών. Οι ιδεολογίες του καθενός, εφόσον περιορίζονται στο κεφάλι του, όσο αρρωστημένες κι αν είναι, λίγο ενδιαφέρουν.

      Reply
      • Α ναι; Το “κηρυγμα δημοκρατιας” θα ηταν ενδιαφερον, αν δεν ηταν υποκριτικο.

        Η ηγεσια της ΧΑ ειναι για την ωρα ΥΠΟΠΤΗ για εγκληματικες ενεργειες, και τιποτε παραπανω, μεχρι να γινει η δικη.

        Και ο τελευταιος επιζων γιος της Αθηνάς Παναγούλη τα λεει λιγο διαφορετικα, και μαλλον η δικη του αποψη εχει μεγαλυτερη βαρυτητα στα θεματα αυτα.

        http://www.greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-50-12/2010-01-21-19-09-02/31997-pan18115

        Reply
        • Η ηγεσια της ΧΑ ειναι για την ωρα ΥΠΟΠΤΗ για εγκληματικες ενεργειες, και τιποτε παραπανω, μεχρι να γινει η δικη.

          Η ηγεσία των νεοναζί έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για τρομοκρατία(και φόνο αν δεχτούμε ότι μέλος της ηγεσίας ήταν τότε και ο Περίανδρος). Και ποινικό παρόν δεν σημαίνει ενοχή. Αρκεί η συμμετοχή με την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση. Πέρα από το ότι εδώ δεν είναι δικαστήριο και στα πλαίσια του πολιτικού λόγου δικαιούμαι να διαμορφώνω κρίσεις θέτοντας τον πήχυ των αποδεικτικών στοιχείων χαμηλότερα.

          Reply
          • Ο “Περιανδρος” (Α. Ανδρουτσοπουλος, υπαρχηγος της ΧΑ τοτε) καταδικαστηκε σε πολυετρη φυλακιση για τον αγριο ξυλοδαρμο ενος φοιτητη. Δεν υπαρχει κατι αλλο.

            Πολυ συντομα θα γινει η δικη και θα φανει αν ειναι αθωοι ή ενοχοι.

            Αλλα το θεμα δεν ειναι εκει. Το θεμα ειναι αν εχουν δικαιωμα πολτικου λογου, αν ο Σταυρακας τους αντιμετωπισε επι ισοις οροις ή αν ευνοήθηκε αγριως απο τη “διαιτησια”.

            Στο πλαισιο του πολιτικου λογου λοιπον δικαιουμαι και εγω να ισχυριστω οτι ο Σταυρακας, μεγαλοδημοσιογραφος του MEGA και του διαβοητου συγκροτηματος, αποτελει “υποβρυχιο” των κ. Μπομπολα, Λαμπρακη Αλαφουζου λαι λοιπων διπλεκομενων καναλαρχων-εργολαβων, πλουσιως χρηματοδοτουμενος απο αυτους, και νυχθημερον προβαλλομενος και προωθουμενος απο τα ΜΜΕ που ελεγχουν, οχι μονο εις βαρος της ΧΑ, αλλα και εις βαρος των λοιπων μικρων κοινοβουλευτικων κομματων.

            Reply
  3. να ρωτησω, που ξερουμε αν για την ΧΑ ειναι οντως τοσο κακο να ειναι στην φυλακη? Οσο ειναι εξω λενε και κανουν σαχλαμαρες εως αδικηματα, εκει μεσα μπορουν να το παιζουν μαρτυρες.
    (νταξει τον σουρεαλισμο φυλακισμενος να λεει “μας επελεξε ο λαος να τον αντιπροσωπευσουμε στην Βουλη” δεν τον συζηταω)

    Αντωνη

    Καλύτερα μια κακή αλλά σταθερή κυβέρνηση παρά μια καλύτερη αλλά ασταθής, τα νέα του εμπορικού κόσμου

    και γω καπως ετσι σκεφτηκα και λεω πλακα θαχει νανεβει και το χρηματιστηριο (που προεξοφλουσε καποια πιθανοτητα αστεθειας). Δυστυχως φαινεται παραειναι κακη η κυβερνηση, ή δεν εμπιστευονται οτι θα τα βρουν για πολυ καιρο τα ετεροκλητα μελη της κυβερνησης.

    αυτό που κάποιοι φοβούνται τον Τσίπρα παραπάνω απο το Σαμαρά δεν μπορω να το χωνέψω

    ο ενας απο τους δυο τουλαχιστον αποδεδειγμενα μπορει να μας κρατησει στο ευρω.

    Reply
  4. Το ΠΟΤΑΜΙ εκανε το λαθος να πλασαριστεί απο νωρίς ως περίπου δεδομένος κυβερνητικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκανε μαλιστα αυτο χωρις να εχει διαμορφώσει δικο του πολιτικο στιγμα (τουλαχιστον στη συνείδηση της κοινης γνώμης), και χωρις να του εχει ζητηθει.

    Νομίζω οτι το υπορρητο επιχείρημα όλης σχεδόν της προεκλογικής του παρουσίας ηταν: “ψηφίστε μας για να μπούμε στην κυβερνηση και να συνετιζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ” -ενα είδος, δηλαδη, ανεστραμμενου Καμμένου.

    Ομως κατι τετοιο δεν μπορει να τελεσφορησει σε μια εκλογική αναμέτρηση, δεδομένου οτι αυτοι που έβλεπαν με ανησυχία μια κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν για ασφάλεια στη ΝΔ, ενώ όσοι έβλεπαν τον ΣΥΡΙΖΑ έστω ως αναγκαίο κακο τον ψήφισαν κατευθείαν, χωρις τη μεσολάβηση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ως παιδονομου.

    Ετσι ειναι αυτα!

    ΥΓ: Οι συμμαχίες δεν προ αναγγέλλονται, προκύπτουν υπο συγκεκριμενες συνθήκες και συγκεκριμένους όρους.
    Επιπλέον δεν μπορει να αποτελουν τον βασικό πυρήνα της φυσιογνωμίας ενός κομματος, αν αυτο δεν θελει να καταγράφει ως μπαλαντέρ.1207

    Reply
  5. Ελπίζω όσοι παραπονιόντουσαν διότι ο Βορίδης και ο Άδωνης τους προσβάλλει την αισθητική να αισθάνονται δικαιωμένοι που πλέον θα έχουν στην κυβέρνησή τους τον Καμμένο και τον Λαφαζάνη, αλλά και την μετριοπαθη Κωνσταντοπούλου με τον μειλίχιο λόγο της (χα χα) πρόεδρο της Βουλής.

    Reply
      • δεν ειδες δηλωσεις Σαμαρα και λοιπων? Προς το παρον ακλονητος ο Σαμ.

        Reply
  6. Οι πρόσφατες κινήσεις του Σαμαρά δείχνουν κόμπλεξ, ανηθικότητα και απόγνωση, το κόμμα του θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.
    Ο Καμμένος είναι κλώνος (ακόμα αστειότερος) του Καρατζαφέρη, θα έχει, είναι δεδομένο, την ίδια κατάληξη.
    Πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπω με αισιοδοξία τη μεθεπόμενη ημέρα, την ημέρα, δηλαδή που θα ακολουθήσει της ολοκληρωτικής κατακρήμνισης του λαϊκισμού (που μόνο οι τυφλωμένοι από τα πολιτικά πάθη ή οι μικρόνοες δεν διαβλέπουν), το τέλος της παλιάς Ελλάδας που θα έχουμε την τύχη να ζήσουμε και να διηγούμαστε στα εγγόνια μας.
    Είναι δεδομένο, πλέον, ότι οι πολιτικοί όροι “αριστερά” – “δεξιά” με την ιδεολογική χροιά που γνωρίζαμε έχουν στη χώρα μας αυτοκαταργηθεί, η περαιτέρω χρήση τους θα είναι εφεξής καταχρηστική.
    Στις κοσμογονικές αλλαγές που θα επέλθουν εγώ για πρώτη φορά διαβλέπω μια νέα πολιτική δύναμη (το ΠΟΤΑΜΙ;), με μοναδικό ιδεολογικό προσανατολισμό τον πλήρη εξευρωπαϊσμό, σε κάθε επίπεδο, στο οποίο θα ενσωματωθούν όλα τα υγιή στοιχεία της πολιτικής ζωής, από όλες τις παρατάξεις, (πλην ίσως τα πολιτικά απολιθώματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ) που θα ισοπεδωθούν (το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, η υστερία που έχει καταβάλλει το Σαμαρά είναι σαν τα παραλήρημα του μελλοθάνατου): αυτή θα είναι η αρχή του τέλους της περιπέτειας που ζούμε.
    Ο Θεοδωράκης, όπως αναμενόταν, δεν προχώρησε στην πολιτική αυτοκτονία να συνεργαστεί με τους νεοπασόκους, παραμένει άφθαρτος και σε απόσταση ασφαλείας από το γκρεμό.
    Πλέον, όλη η βρωμερή Ελλάδα του χθες και όλοι οι ανόητοι τεμπέληδες του σήμερα, εκατέρωθεν συναθροίστηκαν στο μειοψηφικό τραγελαφικό κυβερνητικό δίπολο, της συνύπαρξης της άκρας αριστεράς με την άκρα δεξιά. Όλοι συναισθανόμαστε, όμως, ότι θα αποδειχθεί θνησιγενές. Ήρθε, πλέον, η ώρα να σπάσει το απόστημα και να αποτινάξει η Ελλάδα τα βαρίδια που δεν την αφήνουν εδώ και δύο αιώνες να γίνει κανονικό κράτος: το λαϊκισμό και τον κρατισμό.
    Διακατέχομαι, λοιπόν, μόνο από θετικά συναισθήματα για τον Αλέξη και το συφερτό του που επέσπευσε, άθελά του, το αναπόφευκτο τέλος της Ελλάδας που σιχαινόμαστε.

    Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι απλά θα στριμώξουν και θα ξεβρακώσουν τα θλιβερά κουτσαβάκια. Ως εκεί, όμως. Το ατύχημα δεν συμφέρει κανέναν.

    Reply
    • Ειλικρινά θεωρείς ότι το Ποτάμι θα αναδειχθεί σε σημαντική πολιτική δύναμη? Όσο συμπαθές και να μου είναι δε νομίζω ότι θα πάρει ποτέ διψήφιο ποσοτό.

      Reply
      • Ο γέρων Παΐσιος δεν είμαι, αλλ’αυτή είναι η προφητεία μου:

        Αν επιμείνει να λειτουργεί ως πρόθυμο δεκανίκι για τον εκάστοτε πρώτο, θα εξαφανιστεί πριν το 2020. Αν αξιοποιήσει το στελεχιακό του δυναμικό, καταθέσει συγκροτημένη, φιλοευρωπαϊκή και κοινωνικά προοδευτική, κυβερνητική πρόταση κι εκμεταλλευτεί τους άστεγους από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την δεξιά στροφή της ΝΔ, θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές.

        Reply
  7. Αν ο Τσιπρας φάει τα μούτρα του, θα συνεχίσει να τον ακολουθεί το πλήθος των πρώην πρασινοφρουρών; Πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί αν, έστω για λίγο, ζήσουμε καταστάσεις Βενεζουέλας; Μετά την κατάρρευση, πού θα στραφεί ο Συριζαίος ψηφοφόρος; Ο νεοφιλελεύθερος μετριοπαθής νεοδημοκράτης πολιτικός, ας πούμε ο Χατζιδάκης, πού θα ένιωθε πιο οικεία, στη ΝΔ του Λαζαρίδη και του Φαήλου ή στο Ποτάμι;
    Νομίζω ότι το μέλλον της χώρας είναι ένας συνασπισμένους χώρος του κέντρου της Ευρωπαϊκής προοπτικής, της λογικής και του ρεαλισμού. Και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να μπει μια και έξω τελεία στο καταστροφικό ρόλο του λαϊκισμού,

    Reply
  8. Αντώνη,

    πόσο σταθερή θα είναι μια κυβέρνηση συνύπαρξης του Λαφαζάνη με τον Καμμένο; Θυμίζω ότι για να γίνη η τρικομματική τέθηκαν όροι, που απέκλεισαν π.χ. τον Βορίδη. Εδώ όλοι οι ακραίοι είναι αντάμα. Πόσο χρόνο τους δίνεις;

    ΑΝ,

    παραβλέπεις ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΞΕΛΛ τούς ψήφισαν ακριβώς για αυτόν τον λόγο, του συνετισμού δηλαδή!

    ΥΓ: Οι συμμαχίες δεν προ αναγγέλλονται, προκύπτουν υπο συγκεκριμενες συνθήκες και συγκεκριμένους όρους.

    Μα αυτό ακριβώς έκανε ο Καμμένος στο διάσημο μήνυμα με το τραινάκι.

    Απλώς, υπήρχε μόνο μία δεξιά αντιμνη επιλογή παιδονόμου.

    Κώστα,

    ψηφίζοντας ΝΔ πέτυχαν όχι μόνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να μην διασφαλίσουν, όχι μόνο βήμα στην νέα κυβέρνηση να μην αποκτήσουν, αλλά και να εξασφαλίσουν την καρέκλα του Σαμαρά. Και γαμώ τα στρατέτζικ βόουτινγκ.

    Θαλυς,

    και οι ΑΝΕΞΕΛΛ κατέβηκαν αποκλειστικά ως πρόθυμο δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Και θριάμβευσαν (τηρουμένων των αναλογιών).

    Η δική μου προφητεία:

    Αυτή η κυβέρνηση, η τόσο ανομοιογενής και τόσο ακραία, δεν έχει πολύ χρόνο ζωής. Η κατάρρευσή της μπορεί να προέλθη είτε από αίτια εξωτερικά (μη γένοιτο) είτε από ενδόρρηξη (γένοιτο). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πτώση της θα συμπαρασύρη και την Βουλή, μιας και η Βουλή μπορεί να δώση νέα κυβέρνηση, το πιάσατε το υπονοούμενο.

    Από κει και πέρα, η πορεία του Ποταμιού θα εξαρτηθή εν πολλοίς και από τις εξελίξεις στην ΝΔ. Αν εκεί συνεχίσουν το χέρι της Παναγιάς και τα λοιπά, υπάρχει πολύς χώρος για δυνητική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό φυσικά με τους αναπόφευκτους δυσαρεστημένους από το ΣΥΡΙΖΑ, όλους όσοι ψήφισαν Τσίπρα από αντίδραση, επειδή σιχάθηκαν τον Σαμαρά.

    Reply
    • οι ΑΝΕΞΕΛΛ κατέβηκαν αποκλειστικά ως πρόθυμο δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.

      Πέρα από το ότι οι ΑΝΕΛ έχουν πολιτικό προσωπικό με καταγεγραμμένη πορεία δεκαετιών στην πολιτική, κι άρα ο κόσμος ξέρει πού ακριβώς στέκονται και πέρα από το ότι στόχο είχαν την είσοδο στην Βουλή, όχι την τρίτη διερευνητική εντολή, άρα το 4-5% του προθύμου συνεταίρου τους αρκεί, είχαν καταθέσει κυβερνητικό πρόγραμμα πριν τις εκλογές. Ακόμα κι αυτοί.

      Reply
    • Μα ακριβως επειδη ηταν φανερό οτι υπήρχε μονο μια αντιμνη εκδοχή παιδονομου, το να επικεντρώσει το ΠΟΤΑΜΙ σχεδόν ολοκληρη την προεκλογική παρουσία του στο δυνητικο ρόλο παιδονομου και περίπου δεδομένου συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ ηταν πολιτικα ΑΣΤΟΧΟ.

      Πιστεύω οτι απομάκρυνε πολλούς κεντρώους φιλελεύθερους ανθρώπους, και έδωσε -οχι άδικα- μια εντύπωση καιροσκοπισμού και ψηφοθηριας χωρις αρχές.

      Ανεξάρτητα ομως απο τα πολιτικα οφέλη η ζημιές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ λογω αυτης της πολιτικής -τα οποια μου ειναι προσωπικά αδιάφορα- πιστεύω οτι προκάλεσε το εξής μεγαλο κακο: νομιμοποιήσε τον λογο και τις δημαγωγίες του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου οτι τον αντιμετώπισε εκ των προτέρων ως ενα δημοκρατικό κομμα του ευρωπαϊκού τοξου, το οποιο δυνητικά θα μπορουσε να παίξει και μεταρρυθμιστικό ρόλο.

      Επισης, με τον τροπο του, καθησύχασε πολλούς κεντροαριστερους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας στην εντύπωση τους οτι ψηφίζουν ενα φιλοευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικο κομμα, και οχι αυτο που ολοι ξέρουμε και επιβεβαιώσουμε καθημερινα.
      Ποσο ουσιαστικά ορθό ειναι κατι τέτοιοι, ανεξάρτητα απο εκλογικές σκοπιμότητες;

      Συμπερασματικά, αν το ΠΟΤΑΜΙ θελει να διαδραματίσει σοβαρο και ουσιαστικο πολιτικο ρόλο, θα πρεπει να αποκτήσει αυτόνομη πολιτικη αξια, που δεν θα εξαρτάται απο την αποσύνθεση άλλων χωρών.

      ΥΓ: Το οτι η ιδια συνταγή πέτυχε με τους ΑΝΕΛ δεν νομίζω οτι αποτελει επιχείρημα υπερ του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, για τους λογους που προαναφέρονται.

      Reply
    • Θανάση,

      δεν καταλαβαίνω τι λες. Αν είχε πάρει το Ποτάμι 1% παραπάνω πες, θα είχε αλλάξει κάτι?

      Έστω λοιπόν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα κρατήσει πολύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει ζημιά. Ήδη ακούω για επιστροφή των αιώνιων φοιτητών, άνοιγμα της ΕΡΤ, φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, κ.λπ. Εγώ ερωτώ, η αντιπάθεια προς το Σαμαρά ή το Βορίδη πόσο κοστολογείται για το έθνος?

      Reply
      • Από τα επαναστατικά ακάου στο τουίτερ σίγουρα περισσότερο από την αντιπάθεια για Καμμένο, Νικολόπουλο, Μακρή.

        Reply
        • Το διάβασες το σχόλιό μου Θεοδωρή ή απαντάς σε κάποιον άλλο? Διότι μόλις άκουγα το Δραγασάκη για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν θα γίνουν και για μυστικά σχέδια για το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

          Reply
          • Μπηχτή σε όσους έβγαζαν καντήλες με τον Σαμαρά, τον Μπαλτάκο και τον Βορίδη, αλλά κάνουν γαργάρα τους ΚαμμενοΝικολόπουλους ήταν, όχι σε σένα.

            Reply
  9. Αρθρο του Ναπολεοντος Λιναρδατου από τον ιστοτοπο «Μπλε Μηλο» για τον Στ. Θεοδωρακη.

    http://www.blemilo.com/2012/01/blog-post_31.html

    Δειτε στα παρακατω βιντεο του 2007 τον «αμεροληπτο» Σταυρακα να παιρνει συνεντευξη από τον τοτε Υπουργο Οικονομικων Γ. Αλογοσκουφη, καταλογιζοντας του οτι είναι «αναλγητος», ότι δεν δινει παροχες στο λαο, ότι δεν μονιμοποιει συμβασιουχους, κλπ, κλπ.

    http://youtu.be/dMz_m9M4NgE

    http://youtu.be/JlheOaEZjXQ

    Ο Σταυρακας, τεως ΚΚΕ εσωτερικου, τεως ΠΑΣΟΚος, τεως Σημιτικος, τεως Γιωργακικος, αειποτε διαπλεκομενος, και νυν “σωφρων πολιτικος ανηρ”.

    Reply
  10. Α.Ν.
    το να επικεντρώσει το ΠΟΤΑΜΙ σχεδόν ολοκληρη την προεκλογική παρουσία του στο δυνητικο ρόλο παιδονομου και περίπου δεδομένου συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ ηταν πολιτικα ΑΣΤΟΧΟ.
    Το ΠΟΤΑΜΙ είχε ξεκάθαρα και έγκαιρα δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα, μόνο με τον όρο της μη συμμετοχής λαφαζανιστών στο υπουργικό σχήμα -σενάριο ξεκάθαρα ουτοπικό. Γι΄ αυτό και ο Τσίπρας, την άλλη ημέρα των εκλογών πήγε κατευθείαν στον Καμμένο και μετά στο Θεοδωράκη.
    Τώρα, οι προεκλογικές δηλώσεις του Θεοδωράκη περί της αναγκαιότητας συγκυβέρνησης ή με το Σαμαρά ή με τον Τσίπρα την άλλη ημέρα των εκλογών έγιναν πιο πολύ για να προβάλλει ένα υπερκομματικό, συναινετικό προφίλ.

    Θανάση
    ψηφίζοντας ΝΔ πέτυχαν όχι μόνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να μην διασφαλίσουν, όχι μόνο βήμα στην νέα κυβέρνηση να μην αποκτήσουν, αλλά και να εξασφαλίσουν την καρέκλα του Σαμαρά. Και γαμώ τα στρατέτζικ βόουτινγκ.
    Είναι κάπως αυθαίρετος ο συλλογισμός σου. Δεν προκύπτει από κάπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε τη βάση της πολιτικής του κατεύθυνσης για τα μάτια του Θεοδωράκη από τη στιγμή που υπήρχε εύκαιρος ο Καμμένος. Αλλά και να μην υπήρχε το μαξιλαράκι των ΑΝΕΛ, έχω την αίσθηση ότι οι συριζαίοι θα προτιμούσαν δεύτερο γύρο εκλογών.
    Η ειρωνεἰα είναι ότι το strategic voting (που αναφέρεις) λειτούργησε, αλλά όχι υπέρ του Ποταμιού, αλλά υπέρ του Καμμένου.

    Reply
  11. Τότε ίσως το ΠΟΤΑΜΙ εξέπεμψε συγχυτικα μηνύματα. Διοτι το πάγιο επιχείρημα του ηταν “ψηφίστε μας για να υπαρξει κυβερνηση συνεργασίας, να εγγυηθουμε τον ευρωπαϊσμο κλπ”.

    Αν θεωρούσε τη συμμετοχή λαφαζανιστων αξεπέραστο εμπόδιο, ηταν κακά εστιασμένος ο προεκλογικός του λογος.

    Κατα τη γνωμη μου κράτησε πολυ συγκρατημένη στάση και στο ζήτημα του χρέους, το οποιο ο ΣΥΡΙΖΑ εντελως δημαγωγικα και καταστροφικά εκανε επίκεντρο, μη αποκλείοντας ρήξη με τους εταίρους.

    Δεν ειδα το ΠΟΤΑΜΙ να εστιάζεται με οξύτητα σε αυτο. Αντίθετα, η θεση του επι του θέματος ηταν και παραμένει θολή.
    Ακομη και σήμερα, αν δεν κάνω λαθος, ο Θεοδωράκης δήλωσε οτι η διαπραγμάτευση του χρέους ειναι εθνική προσπαθεια που απαιτεί εθνική συμπαράταξη κλπ.

    Ομως αυτη υπήρξε η καρδιά της προεκλογικής δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκει θα επρεπε να αςκηςει αυστηρή κριτικη το ΠΟΤΑΜΙ, αν πράγματι ηταν διατεθειμένο να θέσει αυστηρούς όρους κυβερνητικής σύμπραξης.
    Το “θα ζητήσουμε δέσμευση οτι δεν θα υπαρξει ρήξη με τους εταίρους” ειναι γενικότητα που ξεπερνιέται με αντίστοιχα γενικο τροπο.

    Ισως βεβαια και στο εσωτερικό του ΠΟΤΑΜΙΟΥ να μην ειναι ξεκαθαρισμένα αυτα.

    Τέλος, ο Τσιπρας στράφηκε στον Κσμμενο διοτι ήθελε να σχηματίσει κυβερνηση στη βαση του εθνολαικισμου και οχι του ευρωπαϊσμού.
    Πιστεύω οτι αν τον έκαιγε να εξασφαλίσει την συμμετοχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δεν θα του ηταν δύσκολο να την εξασφαλίσει.

    Πιστεύω ομως οτι αν καιγόταν να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με μικρες παραχωρήσεις δεν θα του ηταν δύσκολο να το πετύχει.

    Reply
  12. Το ΠΟΤΑΜΙ είχε ξεκάθαρα και έγκαιρα δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα, μόνο με τον όρο της μη συμμετοχής λαφαζανιστών στο υπουργικό σχήμα -σενάριο ξεκάθαρα ουτοπικό. Γι΄ αυτό και ο Τσίπρας, την άλλη ημέρα των εκλογών πήγε κατευθείαν στον Καμμένο και μετά στο Θεοδωράκη.

    ενα ερωτημα ειναι αν το μετανιωσαν αυτο τωρα στο Ποταμι. Φοβαμαι δηλαδη μην παιξει race to the bottom, για το οποιο οπως ξερουμε φτανουν δυο εταιροι. Ο Καμμενος ηδη φανταζομαι θυσιασε πολλες απαιτησεις, υπο τον φοβο του Ποταμιου.

    Δεν ειδα το ΠΟΤΑΜΙ να εστιάζεται με οξύτητα σε αυτο. Αντίθετα, η θεση του επι του θέματος ηταν και παραμένει θολή.

    οντως, πρεπει να καταλαβουν οτι ειναι αντιπολιτευση, και πρεπει να το χειριστουν για να γινουν κομμα εξουσιας, ισως και επιταχυνοντας τις εξελιξεις στην ΝΔ.

    Reply
  13. Κώστα,

    πάρα πολύς κόσμος ψήφισε Σαμαρά από αντίδραση στον Τσίπρα, από φόβο και τίποτα άλλο. Δεν μιλάμε για 1%, αλλά για αρκετά παραπάνω. Εν πάση περιπτώσει, δεδομένης της προτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ στους ΑΝΕΞΕΛΛ και εφόσον ο σοφός ελληνικός λαός τούς έστειλε στην Βουλή, πράγματι το 6% δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά από το 8% για το Ποτάμι (πλην της τρίτης θέσης αντί της ΧΑ, ένα θέμα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους μας και να μην το προσπερνάμε).

    Οι ψήφοι αυτές όμως που πήγαν στην ΝΔ τελικά ενδυνάμωσαν απολύτως προσωπικά τον Σαμαρά. Αντί δηλαδή να αναδείξουν ένα μετριοπαθή φορέα, όπως το Ποτάμι, σε τρίτη δύναμη και ενδεχομένως εν τοις πράγμασι αξιωματική αντιπολίτευση (γιατί κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο Σαμαράς δεν θα το γυρίση πάλι στα ΖΑΠΠΕΙΑ Ι/ΙΙ/ΙΙΙ!), αντί να στείλουν για πρώτη φορά φιλελεύθερους βουλευτές στην Βουλή (πλην της προερχόμενης από την Αριστερά Λυμπεράκη), αντί να τελειώσουν την ΝΔ των Φαήλων και των Μπαλτάκων, μάντεψε τι έκαναν.

    Η οριακή χρησιμότητα κάθε ψήφου στο Ποτάμι αποδείχθηκε ξεκάθαρα μεγαλύτερη κάθε ψήφου στην ΝΔ, εφόσον η πρωτιά ήταν εκτός παιχνιδιού (όπως προέβλεπα εγώ και όπως δεν προέβλεπαν κάποιοι άλλοι).

    Κάτσε να μιλήσουμε και συγκεκριμένα όμως: αντί για τον 74ο, τον 75ο ή τον 76ο βουλευτή της ΝΔ, που δεν κάνουν καμία απολύτως κοινοβουλευτική διαφορά, θα είχες πολύ πιθανόν βουλευτές τον Τάσο Αβραντίνη και την Μελίνα Δασκαλάκη.

    Reply
    • θα είχες πολύ πιθανόν βουλευτές τον Τάσο Αβραντίνη και την Μελίνα Δασκαλάκη

      Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τους έβλεπες στη Βουλή. Όχι με βάση τ’αποτελέσματα στο σάιτ του ΥπΕσ τουλάχιστον. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι το Ποτάμι δεν πρότεινε σχέδιο βάση του οποίου θα το ψήφιζε κάποιος. Το ίδιο προσκαλούσε την ψήφο με μόνο σκοπό ν’αποτελέσει τον ελάσσονα εταίρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος εκτιμούσε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για μια τέτοια συνεργασία, δεν είναι παράλογο να προτίμησε να μειώσει την διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ(που οι δημοσκοπήσεις έφεραν στο 2-5% 2 μέρες πριν τις εκλογές), ελπίζοντας στο θαύμα. Ή να ψηφίσει ΓΑΠ για να τον βάλει στην Βουλή και να μειώσει τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ. Για να λέμε του στραβού το δίκιο, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η στρατηγική ψήφος έπρεπε να πάει στον ΓΑΠ.

      πλην της τρίτης θέσης αντί της ΧΑ, ένα θέμα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους μας και να μην το προσπερνάμε

      Είναι απολύτως αδιάφορο το ζήτημα της τρίτης θέσης. Αν προσπέρναγε το Ποτάμι τους ναζί για μία ψήφο τι θα γινόταν; Θα τους είχαν ψηφίσει λιγότεροι; Δεν μ’ενδιαφέρουν οι συμβολισμοί, με νοιάζει η ουσία.

      Οι ψήφοι αυτές όμως που πήγαν στην ΝΔ τελικά ενδυνάμωσαν απολύτως προσωπικά τον Σαμαρά.

      Το οποίο είναι καλό για το Ποτάμι γιατί του ανοίγει το πεδίο να πλαγιοκοπήσει και τη ΝΔ εκτός από το ΠΑΣΟΚ. Το κέντρο έχει την πρώτη του ευκαιρία να συγκροτήσει κυβέρνηση από την εποχή του Γεωργίου Παπανδρέου. Blessing in disguise που λένε στο χωριό μου.

      Reply
      • η στρατηγική ψήφος έπρεπε να πάει στον ΓΑΠ.

        Πάντως όχι στην ΝΔ, σε αυτό συμφωνούμε.

        Το οποίο είναι καλό για το Ποτάμι γιατί του ανοίγει το πεδίο να πλαγιοκοπήσει και τη ΝΔ εκτός από το ΠΑΣΟΚ.

        Καλά, να κάνουμε ένα διάλειμμα και να πούμε τι είναι καλό για την χώρα;

        Reply
  14. Σωτήρη,

    Βραχυπρόθεσμα Θεωρώ το χρηματιστήριο πολύ ευμετάβλητο. Φοβήθηκαν τις ανακοινώσεις(λογικό) αλλά οι χαμένες μονάδες μπορούν εύκολα να ανακάμψουν σε περίπτωση αλλαγής πλεύσης. Οι μικροεπιχειρηματίες είναι σχετικά ποιο ήρεμοι. Η Δευτέρα ξεκίνησε χωρίς πολύ γκρίνια(σε αντίθεση με αρκετές περιόδους επι Σαμαρά)και με εργασία . Βέβαια μπορεί να έχω στρεβλή εικόνα διότι αυτή τη στιγμή έχει πέσει πολύ χρήμα στη Κρήτη λόγο υψηλής τιμής του λαδιού και η οικονομία(της κρήτης) τρέχει.

    Όσο για το δεδομένο ότι ο Σαμαράς μπορεί να μας κρατήσει στο Ευρώ, πολύ αμφιβάλω. Δεν έκανε καμία θετική αλλαγή(εκτός απο τα προγραμματισμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αντιθέτως έκανε πισωγυρίσματα και μη ξεχνάμε οτι το Σεπτέμβριο έφαγε πόρτα απο τους Ευρωπαίους.

    Θανάση

    Δεν νομίζω οτι οι Λαφαζάνηδες έχουν πρόβλημα συνεργασίας με τον Καμένο. Εκτός οτι δεν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές Ο τύπος θα είναι αρνάκι σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης. Ξέρει οτι είναι το μοναδικό του χαρτί να μην γίνει Καρατζαφέρης. Μεγάλες συγκρούσεις θα δείς μεταξύ Σταθάκη Λαφαζάνη. εκεί θα είναι το Show, και εκεί δεν προδικάζω τίποτα.

    υ.γ. Να ξεκαθαρίσω οτι δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και πρόκειται.

    Reply
    • Όσο για το δεδομένο ότι ο Σαμαράς μπορεί να μας κρατήσει στο Ευρώ, πολύ αμφιβάλω

      το απλο δεδομενο ειναι οτι μας κρατησε.

      Η Δευτέρα ξεκίνησε χωρίς πολύ γκρίνια(σε αντίθεση με αρκετές περιόδους επι Σαμαρά)και με εργασία . Βέβαια μπορεί να έχω στρεβλή εικόνα διότι αυτή τη στιγμή έχει πέσει πολύ χρήμα στη Κρήτη λόγο υψηλής τιμής του λαδιού και η οικονομία(της κρήτης) τρέχει.

      και λογω τουρισμου καλε, το καλοκαιρι επεσε πολυ χρημα.
      Αλλα η βασικη διασταση αποψεων που βλεπω εγω ειναι μεταξυ εσωτερικου και εξωτερικου. ΜΕσα καποιοι πανηγυριζουν, εξω τρομαξε ο κοσμος. Ευτυχως τις τελευταιες μερες φαινεται να γινεται μια προσπαθεια μπαλωματος.

      Reply
      • Μας κράτησε αλλά με πολύ μεγάλο κόστος. Αφορολόγητο απο μηδέν ευρώ. Πάγιο έξοδο 600 ευρώ στο ΤΈΒΕ. Η Μαύρη αγορά αυξήθηκε . δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τις επιχείρησης τους και δουλεύουν πλέον μάυρα. Μας κράτησε αλλά αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να μας κρατήσει. Το καθημερινό μου βαρόμετρο έβλεπε μεταστροφή στο κόσμο και διάθεση ακόμα και εξόδου απο το ευρώ. Η αλλαγή ηρέμησε αυτή την υποβόσκουσα ένταση.

        Reply
        • Μας κράτησε αλλά με πολύ μεγάλο κόστος.
          Για να μην είμαστε άδικοι: α) ο Σαμαράς προσπάθησε να αντιγράψει τον δεσποτισμό και την ανηθικότητα του Ερντογάν (αλλά, εδώ δεν είναι Τουρκία), β) με την κοντόφθαλμη πολιτική του στο μακεδονικό και συνεπικουρούμενος από τον Χριστόδουλο είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της αρνητικής τροπής που έχει πάρει το συγκεκριμένο θέμα για την Ελλάδα, γ) όμως, η ιστορία θα του πιστώσει ότι διαχειρίστηκε συνετά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τα τελευταία 2,5 χρόνια και κράτησε τη χώρα στο ευρώ.

          δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τις επιχείρησης τους και δουλεύουν πλέον μάυρα
          Επειδή δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο, το κάνεις λίγο λιανά;

          Η αλλαγή ηρέμησε αυτή την υποβόσκουσα ένταση.
          Τα φύκια και οι μεταξωτές κορδέλες που έταξαν τις πρώτες δυό ημέρες και οι λεονταρισμοί του Βαρουχάκη ηρέμησαν μόνο όσους δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και τους μισθωτούς. Ένας, όμως, έξυπνος άνθρωπος δεν είναι δυνατό να μη βλέπει την καταιγίδα που έρχεται. Όλοι, μα όλοι οι Ευρωπαίοι, ακόμα και οι Νότιοι, τάσσονται κατά της διαγραφής του χρέους. Από την άλλη οι συριζαίοι διώχνουν την τρόικα, δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να πάρουν την τελευταία δόση και τον Ιούνιο πρέπει να πληρωθεί ομόλογο των 7 δις. Με τί;

          Reply
          • Τι σου ξέφυγε. Πως δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουν μαύρα? ή οτι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη προς το δημόσιο . Κρήτη που έχουμε πολλούς μικρούς λόγο ξενοδοχείων. υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κατασκευές, Πολλοί απο αυτους δουλεύουν πλέον Μάυρα, ρίχνοντας τις τιμές αλλά και τα κρατικά έσοδα. Γενικώς υπάρχει μια τρύπα στα έσοδα που ο Σαμαράς θα την έβλεπε μπροστά του φέτος. Επαναλαμβάνω μας κράτησε τρώγοντας το λίπος. Θα ήταν αδύνατο να το συνεχίσει

            Επίσης δεν χαίρονται για τους λεονταρισμούς του Βαρουφάκη, που απλά περιμένουν που θα καταλήξει αλλά στο οτι έφυγε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας που οποιαδήποτε αλλαγή ήτανε καλοδεχούμενη. Για την προηγούμενη κυβέρνηση είτε θεσμικά(ψηλός παναθηναϊκάκιας που λέει και ένας φίλος) είτε οικονομικά κανείς δεν έχει να πεί καλή κουβέντα.

            Reply
  15. “Γέρουν (Jeroen), γερα,σπαστου τον τσαμπουκα!”
    ουρλιαζε απο το Facebook ο τομεαρχης Υγειας του Ποταμιου Λυκουργος Λιαροπουλος μετα τη συναντηση Ντάισελμπλουμ-Βαρουφακη.

    Μεταφραση: “ΒΑΣΤΑ ΡΟΜΜΕΛ!”

    Θελει η π@%$να να κρυφτει και η χαρα δεν την αφηνει.
    Καρφωθηκαν μονοι τους οι Ποταμισιοι.

    Reply
  16. Παντως δεν αντιλαμβανομαι επι του παροντος τις ανησυχιες ορισμενων, ουτε τους αλλαλαγμους του χερ Λιαροπουλου, που ζητωκραυγαζει τους Δυνάστες της Ελλαδας.

    Οι ΣΥΡΙΖΑίοι τελικα θα ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ τους δανειστες. Ο συμπαθης Γιανης Βαρουφακης το παλευει το πραγμα, αλλα το πεπρωμενο φυγειν αδυνατον.

    Κυριοι οπαδοι του Σταυρακα, μαλλον υπερεκτιματε τους εαυτους σας λεγοντας οτι το Ποταμι ειναι ο….
    «υπευθυνος ρυθμιστης» που χρειαζεται να κηδεμονευει τον ΣΥΡΙΖΑ μην τυχον και κανει καμμια στραβη.

    Σιγα μην χρειαζεται ο χερ Σόιμπλε τη βοηθεια του Σταυρακα για να πειθαρχησει την παιδικη χαρα που λεγεται ΣΥΡΙΖΑ! Αυτο το κοτέτσι θα τα βαλλει με τον φοβερο Γερμανο, με την ατσαλινη θεληση και τη φατσα λοχια της Βερμαχτ; Που ακουστηκε ποτε τα φοβισμενα κοτοπουλα να θελουν να τα βαλλουν με τον μεγαν Αετό;

    Η χρεωκοπια της Ελλαδας θα συμβει, αλλα οχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα συμβει με με μια αλλη Κυβερνηση που θα εχει τα κοτσια να το κανει, και ελπιζω και τις ικανοτητες να το διαχειριστει. Και αυτο σημαινει να εφαρμοσει μονη της τις ορθες μεταρρυθμισεις του ΔΝΤ, διοτι μονο με αυτες θα επιβιωσουμε στην επερχομενη εποχη της Χρεωκοπιας και της δραχμης.

    Reply

Leave a Comment