Βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση περί των επερχόμενων εκλογών

Γιατί, ως γνωστόν, ρηχοστόχαστες εγώ δεν κάνω. :-)

Σήμερα, όπως και το 12, οι αντιμνη ξέρουν τι να ψηφίσουν: οι αριστεροί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κλπ, οι δεξιοί ΑΝΕΞΕΛ, ΛΑΟΣ (κατεβαίνουν αυτοί ή επέστρεψαν στην πολυκατοικία;) ή ακόμα και ΧΑ. Πολύ ωραία.

Το πρόβλημα, όπως και το 12, το έχουν οι μνη.

Η δική μου εκτίμηση για όσους περιφέρονται πέριξ του κέντρου είναι η εξής:

Το 12 υπήρχε πράγματι επιχείρημα κατά της ψήφου σε μικρό κόμμα: ότι δεν θα έμπαινε στην Βουλή. Το επιχείρημα αυτό εξελίχθηκε φυσικά σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με αποτέλεσμα να μην βρούμε την ψήφο μας τον Μάιο 12, αλλά να ψηφίσουμε όλοι ΝΔ, ελέω εκλογικού νόμου. Αν ήξερα ότι θα συνέβαινε αυτό, που το υποψιαζόμουνα φυσικά έντονα, μπορεί και να ψήφιζα κάτι άλλο, πιο κοινοβουλευτικό.

Το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει όμως σήμερα, γιατί στην Βουλή θα υπάρχη το Ποτάμι (και το ΠΑΣΟΚ, αν επιμένετε παραδοσιακά). Υπάρχει δηλαδή ένα κόμμα που μας παρέχει σχετική ασφάλεια για να το ψηφίσουμε, έστω με τον Τατσόπουλό του, πάντως όχι με Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη από την μια και Γιακουμάτο, Ντινόπουλο, Βούλτεψη από την άλλη. Μια ευπρόσωπη επιλογή. Ο χειρότερος υποψήφιος του Ποταμιού είναι ο Ψαριανός ή ο Τατσόπουλος ξερωγώ. Ο χειροτερος του ΣΥΡΙΖΑ; Ο χειρότερος της ΝΔ; Τι να λέμε τώρα.

Ραχήλ/γερά/για την Αριστερά! (δημώδες)

Τον σταυρό σας ζητεί η Ραχήλ Μακρή. Δεν έχει αρκετούς.
Τον σταυρό σας ζητεί η Ραχήλ Μακρή. Δεν έχει αρκετούς.

Δέχομαι όμως το αντεπιχείρημα: εσύ, πονηρέ Αθανάσιε, ψάχνεις να βρης μικρά χαριτωμένα κόμματα να ψηφίσης, για να μην σε κράζουνε οι άλλοι και να μην αυτοκράζεσαι στο μέλλον και μόνος σου. Ψάχνεις την ασφαλή επιλογή. Άσε εμάς να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, ψηφίζοντας ΝΔ, με τα σκατά που κουβαλάει, το ξέρουμε, δεν σε χρειαζόμαστε για να τους μάθουμε όλους αυτούς. Εμείς θα κυβερνήσουμε υπεύθυνα την χώρα, εσύ παίξε με τα κουβαδάκια σου.

Σε αυτό απαντάω διττώς:

Πρώτον, υπάρχουν και οι κόκκινες γραμμές. Κάπου πρέπει να τις θέσετε, παλληκάρια. Δεν είναι ο Βορίδης; Δεν είναι ο ψηλός Παναθηναϊκάκιας; Δεν είναι ο νόμος Ραγκούση; Δεν είναι η αντιμεταναστευτική ρητορεία και πράξη; Δεν είναι τα Ζάππεια 1, 2, 3; Κάπου πρέπει να υπάρχουν όμως. Μην τα καταπίνετε όλα, φίλοι φι.

Δεύτερον, δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ΝΤΙΝ ΝΤΑΝ ΝΤΙΝ ΝΤΑΝ ΝΤΑΝ! Ακούτε τις καμπάνες; Καλά, δεν το έχετε προσέξει; Η λογική της χαμένης ψήφου ήταν πάντα ότι δεν έχει νόημα να ψηφίζης για κάποιον που δεν παίζει για το χρυσό μετάλλιο. Τώρα όμως, για πρώτη φορά στα χρονικά της τελευταίας γενιάς, κατά πάσα πιθανότητα το χρυσό, ήτοι η αυτοδυναμία, θα χρειάζεται και το τρίτο (ή τέταρτο κόμμα). Πράγμα που, όπως είναι προφανές, του προσδίδει εξαιρετικά δυσανάλογη πολιτική επιρροή, πολύ μεγαλύτερη από τους 15 ή 20 βουλευτές του. Πάρτε και μια ωραία λέξη: καθιστά το τρίτο κόμμα, ακριβώς επειδή καταλαμβάνει το πολιτικό κέντρο, στροφέα όλου του πολιτικού συστήματος.

Και ο μεντεσές στροφέας είναι βέβαια. Θέλει προσοχή.
Και ο μεντεσές στροφέας είναι βέβαια. Θέλει προσοχή.

Δυνάμει του στροφέα βέβαια το σύστημα στρίβει και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Προς τα πού όμως; Αυτό προφανώς θα εξαρτηθή, λόγω εκλογικού νόμου, από το ποιος θα είναι πρώτος. Πράγμα που δεν αφορά τον τρίτο. Εκείνο που αφορά το Ποτάμι είναι να μην πάμε σε νέες εκλογές.

Δεν θα ήταν καλύτερα όμως αν υπήρχε ένα ενιαίο φιλοευρωπαϊκό/μεταρρυθμιστικό μέτωπο, από τον Βορίδη μέχρι τον Λυκούδη; Χαχαχαχα, καλό. Όχι, δεν θα ήταν. Όλους αυτούς δεν ενώνει καν ο αντικομμουνισμός, πολλώ δε μάλλον οι αόριστες μεταρρυθμίσεις. Για να μην μιλήσουμε για οποιαδήποτε εκδοχή φιλελευθερισμού. Και εν πάση περιπτώσει, δεν το επεδίωξε, δεν το ζήτησε και δεν το θέλει ο Σαμαράς. Εκεί οι ευθύνες. Οπωσδήποτε, έχει βέβαια μια γοητεία η απειλή του βραβείου των 50 βουλευτών επί τας κεφαλάς ΝΔΣΟΚ, που το επινόησαν.

Δεν θα ήταν όμως καλύτερα όλοι οι ψηφοφόροι που δεν ελκύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν ΝΔ, έστω κλείνοντας την μύτη τους; Έστω και στην λογική της αρνητικής ψήφου, για να διαφυλαχθούν τουλάχιστον τα όποια επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και, ήδη, η αντιστροφή του προσήμου της ανάπτυξης;

Ωστόσο, ο ορθολογικός παίκτης δεν ψηφίζει με βάση προσδοκίες, ελπίδες ή τα θέλω του, αλλά με βάση την αντικειμενική πραγματικότητα. Η οποία διδάσκει όμως ξεκάθαρα ότι η ΝΔ θα είναι δεύτερη, τέλος. Δεν ωφελεί να εθελοτυφλή κανείς ή να ελπίζη τα ανέλπιστα, αλλά να προσαρμόση την ψήφο του σε αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβή (και αν κάποιος θεωρεί όντως ότι η ΝΔ μπορεί να γυρίση το κλίμα και τα ποσοστά της, ευχαρίστως βάζω ένα στοίχημα μαζί του. 50 ευρώ ας πούμε. Αλλιώς μένουμε στα λόγια και τα λόγια είναι δωρεάν).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμφιταλαντευόμενος κεντρώος ψηφοφόρος πρέπει να διερωτηθή: πού έχει η ψήφος μου μεγαλύτερη αξία; Έχει άραγε την παραμικρή σημασία αν η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα έχη 81 βουλευτές αντί για 80; Δεν το νομίζω. Αντιστρόφως, έχει σημασία αν το Ποτάμι θα έχη ως κυβερνητικός εταίρος 10% αντί για 6%; Ναι, τεράστια. Γιατί τότε το Ποτάμι μπαίνει στην συγκυβέρνηση με άλλο αέρα, άλλη πολιτική επιρροή και άλλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Όσο πιο ισχυρός είναι ο ελάσσων εταίρος, προφανώς τόσο καλύτερα για την μετριοπάθεια και την ευστάθεια του όλου κυβερνητικού σχήματος.

Αν δεν ψηφίσουμε όμως ΝΔ, δεν θα έρθη ο ΣΥΡΙΖΑΣ, να μας πετάξη έξω από το ευρώ με τις κουλαμάρες του; Ναι, θα έρθη. Αλλά όχι μόνος του, ας βάλω πάλι μερικές καμπάνες, ΝΤΙΝ ΝΤΑΝ ΝΤΑΝ ΝΤΑΝ!

Αντιδρούν πολλοί στην προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού (πρώτοι και καλύτεροι οι ΣΥΡΙΖΑίοι!). Κατανοώ τον φόβο (απώλειας της εξουσίας, μεταξύ άλλων), αλλά σκέφτομαι: οι ίδιοι άνθρωποι ήταν κατά των εκλογών του Ιαν 15. Αν δεν θέλουν την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού, αναγκαστικά τάσσονται υπέρ των νέων εκλογών Μαρ 15. Ας αποφασίσουν. Όσοι εκ της λελεδεξιάς λέτε “δεν θέλω συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού”, γιατί ντρέπεστε να πήτε ευθέως “θέλω νέες εκλογές τον Μαρ 15”; Αφού οι δύο διατυπώσεις είναι ισοδύναμες, άρα εναλλάξιμες. Και αίφνης δεν είναι καθόλου προφανές ποιος είναι με την κυβερνητική σταθερότητα, την κοινωνική ηρεμία κ.λπ.

Κι αν γίνουν πάλι εκλογές τον Μάρτιο; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικήση αυτοδυναμία ή τίποτα; Δύσκολη όμως η αυτοδυναμία, με ποσοστά από 37% και πάνω, μέσα σε ένα πολωτικό κλίμα τύπου Ιουν 12. Ας βάλουμε το στοίχημα, αξίζει τον κόπο. Το πταίσμα όμως δεν θα είναι του Ποταμιού για αυτές, αλλά της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον όμως ότι άλλη τέτοια ευκαιρία για αντίβαρο στον ΣΥΡΙΖΑ σαν την τωρινή ίσως να μην δοθή. Αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, το πολωτικό κλίμα θα ισοπεδώση μεν το Κέντρο, όπως και τον Ιούνιο 2012, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ευνοήση πλήρως τον Σαμαρά.

Κι αν η κάλπη δώση, ο μη γένοιτο, αυτοδυναμία στον Τσίπρα (ή από κοινού με το ΚΚΕ ας πούμε); Στερνή μου γνώση, θα λένε τότε οι λελεδεξιοί.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού μπορεί πράγματι να αποδειχθή λεόντειος εταιρεία.

Στιγμιότυπο όπου οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ξεσκίζουν τις σάρκες του καπιταλισμού.
Στιγμιότυπο όπου οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ξεσκίζουν τις σάρκες του καπιταλισμού.

Το Ποτάμι όμως έχει διαθέσιμη την πυρηνική επιλογή, εκείνη που δεν είχε η ΔΗΜΑΡ το 2013: την απόσυρση της εμπιστοσύνης του και την πτώση της κυβέρνησης. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

mushroom-cloud
Άδοξο τέλος για την ένδοξη θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ΥπΔικ.

Την οποία πυρηνική επιλογή είχε το ΠΑΣΟΚ. Ίσως να μην κατάφερε πολύ σπουδαία πράγματα, αλλά θα ήταν λάθος να πούμε ότι δεν κατάφερε τίποτα: Επέβαλε π.χ. την μην συμμετοχή Βορίδη στην κυβέρνηση. Πήρε Υπουργεία μετά το 13. Ο Μανιάτης δεν έκανε όλο το παιχνίδι με τα πετρέλαια; Διαπραγματεύτηκε στο παρασκήνιο τον αντιρατσιστικό. Ο Βενιζέλος συσκεπτόταν απευθείας με τον Σαμαρά κάθε τρεις και λίγο. Από θέση Αντιπροέδρου και ΥπΕξ. Και τα λοιπά. Ελάσσων εταίρος, αλλά εταίρος. Ό,τι μπορούσε έκανε. [Και γιατί να έκανε κάτι παραπάνω; Αφού εργαζόταν ομόρροπα προς την ΝΔ, δυνατά και μνημονιακά, και όχι αντίρροπα, όπως το Ποτάμι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ!]

Το πώς θα διαπραγματευθή το Ποτάμι και τι ανταλλάγματα θα λάβη δεν μπορώ να το εγγυηθώ βέβαια ούτε το γνωρίζει και κανείς. Προφανώς είναι και συνάρτηση του ποσοστού του. Προτάσεις πάντως υπάρχουν.

Ώπα, και κάτι ακόμα: κατά την γνώμη μου, το 12 ήταν πολύ κρισιμώτερο από το 15, αφού τότε είχαμε βαθειά ύφεση, εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, πρόσφατη την κουρά των ομολόγων κ.λπ. Κάποιοι φι λοιπόν που τότε διύλισαν τον κώνωπα και διέσπασαν το άτομο, με τα γνωστά εξωκοινοβουλευτικά αποτελέσματα, σήμερα συντάσσονται με την ΝΔ χάριν του αντισυριζαϊκού αγώνα.

Αξιοπρόσεκτο.

Ο δε Σκυλακάκης, εξαιτίας του οποίου έφυγαν όλοι οι κεντροαριστεροί από την Δράση με αρές και κατάρες, συντάσσεται ευθύς αμέσως με το Ποτάμι.

Αξιοπρόσεκτο και αυτό.

Τέλος, ο εν εξελίξει εμφύλιος πόλεμος με τους λελεδεξιούς δεν με κάνει να ξεχνώ ότι πάνω απ’ όλα #φταίει_ο_ΣΥΡΙΖΑ. Γρηγορείτε και προσεύχεσθε λέμε!

Διότι 15 μέρες πριν τις εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχουμε αυτοδυναμία. Αν θέλουμε να αποφύγουμε νέες εκλογές, ψήφο στο Ακραίο Κέντρο!

12 thoughts on “Βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση περί των επερχόμενων εκλογών”

  1. Έστω ότι συνεργάζονται Ποτάμι – Τσιπρας: η κοινοβουλευτική τους δύναμη θα είναι διάτρητη, οι Συριζαίοι βουλευτές θα αρχίσουν να φυλλορροούν στην πρώτη δύσκολη απόφαση.
    Δεν πιστεύω στις κυβερνήσεις συνεργασίας, ιστορικά οι μεταρρυθμίσεις έγιναν στην Ελλάδα από ισχυρές κυβερνήσεις.
    Ο Θεοδωράκης – κι εγώ θα τον ψηφίσω- θα καεί πολιτικά, όπως ο Κουβελης, σε περίπτωση συνεργασίας με οποιονδήποτε από τους δυο.
    Από τη στιγμή που ο κακομαθημένος ελληνικός λαός έχει πείσει τον εαυτό του για το δικό του αναμάρτητο και πιστεύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια ισοδυναμεί με νεκρανάσταση του παπανδρεϊσμού πρέπει αναγκαστικά για να αλλάξει οριστικά σελίδα ο τόπος να επέλθει κάθαρση, μια κάποια τιμωρία, για να σφίξουν οι κώλοι και να πονέσει πραγματικά η τσέπη. Ας γίνει πχ ότι και στην Κύπρο, ή ας μην πάρουν όλο το μισθό για καναδυό μήνες, παρά μόνο έναντι οι συνταξιούχοι και οι ΔΥ για να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν.
    Η αλλαγή θεωρώ ότι θα έλθει αφού καταρριφθούν οριστικά οι μύθοι και ωριμάσει ο ελληνικός λαός.
    Γνώμη μου είναι ότι ο Θεοδωράκης πρέπει να μη φθαρεί, αλλά να ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

    Reply
    • Καταρχάς να πούμε ότι η φίλη Μίνα Μανιοπούλου δέχθηκε το στοίχημα, οπότε στις 26 κερνάω. Σε δραχμές μάλλον ;-)

      η κοινοβουλευτική τους δύναμη θα είναι διάτρητη, οι Συριζαίοι βουλευτές θα αρχίσουν να φυλλορροούν στην πρώτη δύσκολη απόφαση.

      Πολύ πιθανόν, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα του Ποταμιού! ;-)

      Δεν πιστεύω στις κυβερνήσεις συνεργασίας, ιστορικά οι μεταρρυθμίσεις έγιναν στην Ελλάδα από ισχυρές κυβερνήσεις.

      Έλα ρε, δεν είμαστε στο 2012! Η συγκυβέρνηση είναι ιστορικό γεγονός πια, έλαβε χώρα και λειτούργησε όπως λειτούργησε. Πάντως, δεν κατέρρευσε.

      Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι συνέβη, πώς δηλαδή συνεργάστηκαν, όπως συνεργάστηκαν, οι άσπονδοι πολιτικοί αντίπαλοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τι περισσότερο έχουν δηλαδή να χωρίσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, όχι μόνο σε ιδεολογικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

      Γνώμη μου είναι ότι ο Θεοδωράκης πρέπει να μη φθαρεί, αλλά να ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

      Εντάξει τώρα, ο πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, ο πολιτικός την επόμενη γενιά κ.λπ.

      Reply
      • Η συγκυβέρνηση είναι ιστορικό γεγονός πια, έλαβε χώρα και λειτούργησε όπως λειτούργησε. Πάντως, δεν κατέρρευσε.
        Πώς δεν κατέρρευσε; Αν δεν ανεξαρτητοποιούνταν σταδιακά βουλευτές εκατέρωθεν θα είχαμε τώρα πρόωρες εκλογές;

        Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι συνέβη, πώς δηλαδή συνεργάστηκαν, όπως συνεργάστηκαν, οι άσπονδοι πολιτικοί αντίπαλοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
        Η συγκυβέρνηση λειτούργησε γιατί πλέον ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ιδεολογικά ακριβώς τα ίδια πράγματα (καθώς τα εξτρεμιστικά τους στοιχεία διοχετεύτηκαν σε ΧΑ-ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ.)

        Τι περισσότερο έχουν δηλαδή να χωρίσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, όχι μόνο σε ιδεολογικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;
        Εννοείς τη Μιράντα Ξαφά με τον Λαφαζάνη και τον Λαπαβίτσα;

        Θεωρώ ότι αν το Ποτάμι εμμείνει στη θέση της αποχής των λαφαζανιστών από το κυβερνητικό σχήμα, τότε δεν θα υπάρξει συνεργασία: τότε όντως θα είχαν πολλά να χωρίσουν οι μεν με τους δε. Αλλά και πάλι, νομίζω, ξεφεύγουμε από την ουσία. Ας δεχτώ ότι ο Τσίπρας λογικεύεται, όπως λογικεύτηκε και ο Σαμαράς μετά τις μπούρδες των Ζαππείων. Και υπογράφει τις νέες συμφωνίες με τις επώδυνες ρυθμίσεις που απαιτούνται και η χώρα μένει στο ευρώ. 1) Ο παρωπλισμένος Λαφαζάνης και οι λοιποί ακραίοι αριστεροί πώς θα αντιδράσουν; (μην το συνδέεις με την περίπτωση Βορίδη και Άδωνι: αυτοί ήταν τότε ψάρακες στη ΝΔ, ο Τσίπρας τον Λαφαζάνη τον βρήκε ήδη εκεί.) 2) Θα έχουμε νέα έξαρση του λαϊκισμού, πιθανή ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της ΧΑ (βάλοντας ακόμα ευκολότερα εναντίον μιας ακροαριστεράς κυβέρνησης). Το 30% των ψηφοφόρων που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και ενσωματώθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιον άλλον λαϊκιστή θα προσκολληθεί και ο φαύλος κύκλος καλά θα κρατεί, ο κίνδυνο θα φεύγει και θα ξαναέρχεται. 3) Το ζητούμενο είναι να ενηλικιωθεί μέσα από την κρίση ο Έλληνας ψηφοφόρος. Αυτό θα γίνει μόνο αν πονέσει και τρομοκρατηθεί, όπως και οι Κύπριοι, έστω για λίγο.

        Εντάξει τώρα, ο πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, ο πολιτικός την επόμενη γενιά κ.λπ.
        Το Ποτάμι εκφράζει κάτι νέο, φρέσκο και υγιές. Αν όντως ο Θεοδωράκης και οι συν αυτώ δεν σκέφτονται την καρέκλα της εξουσίας αλλά επιδιώκουν πραγματικά το καλό του έθνους κι αν όλοι συμφωνούμε ότι τα δεινά της χώρας από το 1830 κεξ οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στο λαϊκισμό της εξουσίας και της αντιπολίτευσης είναι τώρα η χρυσή ευκαιρία να αφήσει το λαϊκισμό να γκρεμοτσακιστεί και να μην πέσει μαζί του στα βράχια. Όπως και να έχει ή μέσα ή έξω από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, σίγουρα εντός του 2015 πάλι εκλογές θα έχουμε. Εκτός, αν πρώτο κόμμα βγεί η ΝΔ.

        Reply
        • Πώς δεν κατέρρευσε; Αν δεν ανεξαρτητοποιούνταν σταδιακά βουλευτές εκατέρωθεν θα είχαμε τώρα πρόωρες εκλογές;

          Η συγκυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης τον Οκτώβρη. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε τον Δεκέμβρη(η ετήσια οιωνεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση) υπερψηφίστηκε. Σε κάθε μία από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ, όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν τον Δήμα.

          Σήμερα έχουμε εκλογές γιατί η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε μια θεσμική τρύπα, παραβιάζοντας το πνεύμα του Συντάγματος. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι έπεσε η κυβέρνηση γιατί δεν είχε την εμπιστοσύνη της Βουλής.

          Reply
  2. Και αυτοδυναμία να έβγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση θα μιλούσαμε με τόσες συνιστώσες που έχει. Σκέψου να πρέπει να συνεννοηθούν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με το Ποτάμι. Ο Ζευς να βάλει το χέρι του!

    Reply
  3. Προσυπογράφω, αγαπητέ Θανάση.

    Θα σου απένειμα το βραβείο “Αρχαίος, Γνωστός και Γνήσιος Κεντρώος”, αλλά θα πρέπει πρώτα να το θεσπίσω.

    Έχω καταλήξει στα ίδια και, άρα, συμψηφίζω (με την κυρίως έννοια).
    + Πανοπούλου Γεωργία στην Α΄ Αθήνας και τα μυαλά στο μίξερ.

    Υμέτερος

    Μήτσος

    Υ.Γ. 1. Ωραίο εικαστικό και συγγραφικό στιλ (εντελώς δευτερεύον πως μερικές ορθογραφικές επιλογές είναι παρωχημένες)
    2. Το ΄12 είχα αποφύγει την ψήφο στη ΝΔ: στις πρώτες το ΄χα ρίξει Δράση, στις δεύτερες “Παναθηναϊκό Κίνημα”, δηλαδή ουσιαστικά τίποτα

    Reply
  4. Γιατι ειναι “ευπροσωπη επιλογη” το Ποταμι του Σταυρακα, και οχι πχ ο Βασιλης Λεβεντης; Στο κατω κατω ισως ξεπερασει τον Σταυρακα σε ψηφους, οπως δειχνουν οιδημοσκοπικες τασεις. :))))))

    Οταν τω καιρω εκεινω της δανειακης κραιπαλης ο Σταυρακας ηταν στο light αριστερο στρατοπεδο του “Λεφτα υπαρχουν”,
    http://www.blemilo.com/2012/01/blog-post_31.html

    o Λεβεντης ως αλλος ιψενικός ηρωας εκραζε αγριως το Λαο για τις κακες επιλογες του.
    http://www.antidiaploki.gr/article/1212/basilis_lebentis_oi_profiteies.html

    Καθε συνεπης οπαδος της υποταγης στους Δανειστες, πρεπει να ψηφισει Βασιλη Λεβεντη κατα τη γνωμη μου.

    Reply
  5. Οι τελευταιες δημοσκοπησεις ενισχυουν τις υποψιες μου. Ειναι πλεον πιθανον ο Σταυρακας και οι Ποταμισιοι να φανε τη σκονη του Βασιλη Λεβεντη. Σε αυτη την περιπτωση πρεπει να ψαχνουν απο τωρα τρυπα για να κρυφτουν, διοτι θα γελαει μαζι τους επι αιωνες το Πανελληνιο.

    Για σου ρε Σταυρακα με τις στελεχαρες σου. :)))))))

    Reply
  6. Το Σεπτρεμβριο του 2015 το Ποταμακι μεα βιας περασε την Ενωση Κεντρωων. Οι τελευταιες δημοσκοπησεις ομως δειχνουν οτι οποτε ξαναγινουν εκλογες ο Βασιλης Λεβεντης θα συντριψει τον Σταυρακα, που δε βλεπει Βουλη ουτε με κυαλια!

    Reply

Leave a Comment