Ο Τσιπρας πρωθυπουργος ή Τι περιμενουμε απτον Συριζα?

Μια σειρα προβλεψεων (χαζων και μη), αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνηση.

Κυριως για να μπορεσω να πω σε λιγους μηνες, “σας τα παμε εμεις”, κουνωντας τον δεικτη ενοχλητικα μπροστα στην μυτη του συνομιλητη.

-Διαπραγματευσεις
Το αν και τι θα καταφερουν οι υπερδιαπραγματευτες των 5 ηπειρων και των 7 θαλασσων, το χουμε συζητησει ηδη.

Παντως, οπως ειπε και ο σναποραζ, σε συνατηση Τσιπρα με Σοϊμπλε, παιζει να ειναι η πρωτη φορα στην ζωη του Σ που θα γελασει.

Περα απο την πλακα, φυσικα θα γινουν παραχωρησεις, τις ετοιμαζουν ηδη, επιμηκυνση, ισως μειωση επιτοκιων κτλ Αυτο ειναι πολιτικα εφικτο (δεδομενου οτι κανεις φορολογουμενος δεν θελει να μας χαρισει λεφτα, αλλα λιγοι θα καταλαβουν οτι η επιμηκυνση σημαινει ακριβως το ιδιο), αυτο θελουμε και μεις ουσιαστικα, να μην πληρωνουμε πολλα καθε χρονο. Τωρα, αν θα χρωσταμε υποτιθεται ακομα σε 50 ή 70 χρονια, τι μας νοιαζει? Θα ειναι αστεια η δοση τοτε, μακαρι να μου δινανε στεγαστικα δανεια με τετοιους ορους.

Αλλα αυτο δεν θα γινει φυσικα χαρη στην οποιανδηποτε κυβερνηση βγει, αλλα χαρη στο συμφερον των εταιρων μας να μην διαλυθει η Ελλαδα. Μπορει οι ταγοι της πολιτειας μας να θελουν να τραδουδησουν my flow, my show, brought me the dough, αλλα στην πραγματικοτητα ειναι their dough, their flow, saving the show.

Για να το πω ακριβεστερα, το μονο που μπορει να αλλαξει μια νεα κυβερνηση ειναι να τσαντισει τοσο εξωφρενικα πολυ τους εταιρους μας που να μην κανουν την παραχωρηση. Αλλιως θα γινει.

-Ευρωπαϊκο πολιτικο σκηνικο
Τωρα, σοβαρα, ακουω απο εξυπνα ατομα οτι ο Συριζα εχει γινει πια πιο μεηνστρημ, θα τον ακουσουν στην Ευρωπη και θα αλλαξει και γενικα η πολιτικη σκηνη πανευρωπαϊκα, να μην πω και στην Κινα. Αληθεια?

Εγω λεω δεν θα αλλαξει απολυτως τιποτα. Φυσικα οι ξενες κυβερνησεις και τα μεγαλα κομματα θα μιλησουν με τον πρωθυπουργο της Ελλαδας, αναγκασμενοι ειναι, εδω κουτσομιλησαν μεχρι και με τον Χαϊντερ, που σιγουρα ηταν πολυ χειροτερος απολα τα ελληνικα κοινοβουλευτικα κομματα πλην ΧΑ.
Αλλα περιμενετε οτι ξαφνικα ο πολιτικος λογος του ΣΥΡΙΖΑ θα γινει “φυσιολογικος” στα ευρωπαϊκα ματια? Δηλαδη και 80% να παρει στην Ελλαδα, συνειδητοποιειτε οτι ειναι το 80% μιας μικρης χωρας στην γωνια της Ευρωπης γεωγραφικα, και ακομα πιο περα πολιτικα? Συνομιλητες του ΣΥΡΙΖΑ, στον κοσμο των πολιτικων ιδεων, ειναι η γερμανικη Λινκε (πρωην ανατολικογερμανοι κομμουνιστες) του αντε 8-10% (και χωρις Ανατολικη Γερμανια θα παιρνε ακομα λιγοτερο), αντε το ισπανικο Ποδέμος (μεχρι να καταλαβουν τι εστι ΣΥΡΙΖΑ και να καταλαβουν και τι θελουν και οι ιδιοι). Κανενα κανονικο κεντροαριστερο κομμα, SPD, PSOE, Labour, δεν μπορει να συμφωνησει με ανθρωπους που θελουν να επανακρατικοποιησουν την Ολυμπιακη (περιμενοντας προφανως να ξαναβρεξει επιδοτησεις απ’την ΕΕ. Χα!). Ενας απο τους δυο θα πρεπει να αλλαξει, και ειλικρινα ειναι λιγο απιθανο να αλλαξει το 95% της ευρωπαϊκης κεντροαριστερας για να τα βρει με ενα 5% που ετυχε να κυβερνησει την Ελλαδα.

Αντικαθεστωτικοτητα
Αναμεσα στους νεους βλεπω μια δυνατη ταση να σιχαινονται τα “καθεστωτικα” κομματα, να ψηφιζουν ΣΥΡΙΖΑ γιατι θα καταργησει τα ΜΑΤ και δεν συμμαζευεται. Απο αυριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ειναι καθεστως, το οποιο φανταζομαι θα σημαινει ταχυτατο disillusion για ολους αυτους.
Περιμενω πως και πως τα ΜΑΤ (ή οπως αλλιως τα ονομασουν) να σωζουν τον Τσιπρα απο τους ιδιους τους οχλους που παρακινουσε και εθρεψε τοσα χρονια.

-Ανθρωπινα δικαιωματα
Ο κυριοτερος λογος να ψηφισεις ΣΥΡΙΖΑ ειναι για να γινει κατι στο πεδιο των ανθρωπινων δικαιωματων στην Ελλαδα, που στην εποχη της κρισης μαλλον χασαμε εδαφος. Μεταναστες, αδυναμες ομαδες, ομοφυλοφιλοι, θα πρεπει να αρχισουν να αντιμετωπιζονται απο το ελληνικο κρατος ως ισοτιμοι ανθρωποι. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιθεται εχει καλα ενστικτα στο ζητημα, αλλα η συντηρητικοτητα της ελληνικης κοινωνιας ειναι δυνατη, ακομα και μεσα στην αριστερα. Αν νομιμοποιησουν γαμους ομοφυλων και κανουν κατι στο ζητημα της ιθαγενειας (ωστε να φτανει οτι γεννηθηκες και εζησες 18 χρονια στην Ελλαδα, χωρις να παιζεις στην Εθνικη μπασκετ, για να σε θεωρει το κρατος Ελληνα) θα χαρω πολυ. Αλλα δεν το βλεπω.

-Κοσμοθεωρια των Ελληνων και Οικονομια
Οπως και με τις διαπραγματευσεις, η νεα κυβερνηση μονο με αυτοκτονια θα αναστρεψει τις καλες εξελιξεις. Το προσεξατε ή οχι, η υφεση τελειωσε, η οικονομια αρχισε να ανεβαινει. Το οτι δεν τοχετε δει στις τσεπες σας ακομα δεν σημαινει οτι δεν συμβαινει, ή οτι δεν θα γινοταν αργα ή γρηγορα αισθητο.

Τωρα, φυσικα οι εκλογες εφεραν καποια προβληματα, καταθεσεις εφυγαν προς απορροφητηρες ή εξωτερικο. Αν βγει γρηγορα κυβερνηση και ομαλοποιηθει η κατασταση, καποιες καταθεσεις θα επιστρεψουν, ελπιζω ο τουρισμος δεν θα πληγει ανεπανορθωτα, η ανακαμψη θα συνεχιστει.

Δυο κακα σεναρια μπορω να φανταστω:

Σεναριο Α) Το ατυχημα, πιθανοτητα ελπιζω κατω απο 10%

Η τελευταια λεξη που θα ακουγοταν στο Υπουργειο Συριζονομικων πριν βγουμε στην δραχμη δεν θα ηταν φυσικα ουτε “Αέρραααα”, ούτε “Ζήτωωω”, αλλα, για να το πω ευγενικα, ενα απλο “ουπς”. Πιο ρεαλιστικα, θα ακουσουμε κατι σαν “ωωωωχ μαλάακαααα”, βλ και ντοκουμεντο εδω, το οποιο νομιζω περιγραφει τέλει την κατασταση πριν και μετα:

Αν εχουν αισθηση υπευθυνοτητας μπορει να πουν και “γαμω το κεφαλι μου“, αλλα δεν το περιμενω.

Γιατι ατυχημα? Ισως επειδη χρειαζονται 11 δις αμεσα, ισως για αλλους λογους.

Σεναριο Β) πιθανοτητα 20%?
Δεν γινεται ατυχημα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψιλοκανει κωλοτουμπα, πεταει και λιγη χρυσοσκονη με 4-5 λαϊκιστικα μετρα μηδενικου πραγματικου αποτελεσματος (“επανιδρυει” ΕΡΤ, καταργει ΕΝΦΙΑ και τον ονομαζει ΦΑΠ κτλ). Η ανακαμψη ερχεται οπως περιμενουμε.

Στο μυαλο του κοσμου ομως ολα τα καλα ηρθαν χαρη στον Συριζα, οχι παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες του να αναστρεψει την πορεια. Διαμορφωνεται μια νεα πανηλιθια συμβατικη σοφια (ή πιο σωστα παγιωνεται αυτη η παλια που μας ταλανιζει ακομα). Τρωμε στην μαπα οικονομικο ανορθολογισμο και Φωτοπουλους για ακομα 20 χρονια. Ο Αντρεας παραμενει ο δημοφιλεστερος πρωθυπουργος της μεταπολιτευσης. Η Ελλαδα παραμενει μια χωρα με κακες οικονομικες προοπτικες, κυριως επειδη οι ανθρωποι της δεν ειναι ετοιμοι για κατι καλυτερο.

Τεσπα, οπως ειπε και ο Ραλλης το 1981, ελπιζω ο ελληνικος λαος να μην μετανιωσει την ψηφο του. Αλλα οτι και να γινει, να θυμαστε οτι εσεις το επιλεξατε να γινει.

8 thoughts on “Ο Τσιπρας πρωθυπουργος ή Τι περιμενουμε απτον Συριζα?”

  1. Φίλτατε, δεν ξέρω σε ποιά ονειροφαντασία ζεις, αλλά η ανάπτυξη ΔΕΝ έχει έρθει παρά μόνο στην εικονική πραγματικότητα και σε μερικά θεωρητικά μοντελάκια με τα οποία τα παιδία παίζει.
    Και δεν την βλέπω ούτως ή άλλως να πλησιάζει παρά μόνο με αλλαγή νοοτροπιών αλλά και πολιτικών, και ξεκάρφωμα αυτής της τραγελαφικής ανοησίας της λιτότητας.
    Προφανώς και συχαίνομαι τις σπατάλες, αλλά το ίδιο σιχαίνομαι και τις ανοησίες

    Reply
  2. Το άρθρο μας λέει ότι αν συμβεί κάτι θετικό κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά η τύχη,οι φιλεύσπλαχνοι “εταίροι” μας που ξαφνικά(και όλως τυχαίως μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) θέλουν να μας κάνουν και βέβαια η ανάπτυξη που έχει έρθει αλλά εμείς σαν αμόρφωτοι,ανώριμοι και ανεύθυνοι Έλληνες(σε αντίθεση με τους υπερ-πολιτισμένους Γερμανούς) δεν βλέπουμε.Αν πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πατάτες φταίει αποκλειστικά αυτός και έτσι θα διαβάζουμε άρθρα με τίτλο “Εμείς σας τα λέγαμε”.Ξέρω οτι το σχόλιο μου αυτό θα εκληφθεί σαν ειρωνικό,αλλά δεν είναι.Απλώς το νόημα του από πάνω κειμένου περιγράφω…

    Reply
  3. Μαριε, σεναρια δινω. Υπαρχει και το σεναριο “Συριζα πετυχαινει να μας χαρισουν 100 δις χωρις να μας πεταξουν εξω ή καν να τσαντιστουν”. Του δινω τοσο μικρη πιθανοτητα που δεν το αναφερω. Φυσικα και θα χαρω αν γινει.

    ΚΣ
    ναι, τοχα στο μυαλο μου ολη την ωρα σε αυτες τις εκλογες, ειναι η συντομοτερη περιγραφη νομιζω του πριν και μετα την συναντηση Τσιπρα με κορυφαιους Ευρωπαιους αξιωματουχους. :)

    Νταρθιιρ
    το συνολικο εισοδημα των Ελληνων ανεβηκε το τελευταιο εξαμηνο, εστω οριακα. Ειναι γεγονος, τι να κανουμε.

    Reply
  4. Και επειδη βλεπω μια πολυ περιεργη περιγραφη των αντιδρασεων στο εξωτερικο απο τα ελληνικα ΜΜΕ (ακομα και ηθελημενα κακες μεταφρασεις, που ειναι απλα ασυγχωρητο) εδω τα εξωφυλλα γνωστων ισπανικων εφημεριδων:

    http://www.eldiario.es/rastreador/victoria-Syriza-Grecia-Razon-Pais_6_349675057.html

    1) Λα Ραθον
    Desgrecia (λογοπαιγνιο με το desgracia και το grecia, σημαινει περιπου Ξεφτυλλαδα)
    Οι Ελληνες ξεχυνονται στην λαϊκιστικη αβυσσο

    2) Ελ Παϊς
    Η νικη Συριζα ερχεται στο ξεκινημα μιας περιοδου αναστατωσης στην Ευρωπη

    3) Α Μπε Θε
    Ο λαϊκισμος καταλαμβανει την Ελλαδα

    Reply
  5. Το σεναριο (Β) απο τον Σταθη Καλυβα (που νομιζω του δινει ακομα λιγοτερο απο 20%)

    The best-case scenario, according to Stathis Kalyvas, a professor of political science at Yale University, is that leader Alexis Tsipras “gets a few carrots,” signs off on a new bailout agreement under a new name, “and gets his party to approve it.” In this case, to which Kalyvas attaches a low probability, Tsipras will “reinvent himself as a social democrat, reform the Greek state, and dominate Greek politics the next 10-15 years.”

    Reply

Leave a Comment