Με τις ευχαριστίες μου στον φίλο Στράτετζυ από το e-amyna.
Σύμφωνα με το άρ. 380 παρ. 1 ΠΚ:
Όποιος με σωματική βία εναντίον προσώπου ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής αφαιρεί από άλλον ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα ή τον εξαναγκάζει να του το παραδώσει για να το ιδιοποιηθεί παρανόμως, τιμωρείται με κάθειρξη. Αν ο υπαίτιος της πράξεως αυτής ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ή αν έφερε πολεμικό τυφέκιο ή πυροβόλο όπλο που φέρει φυσίγγιο των 40 χιλιοστών και άνω ή πολυβόλο ή υποπολυβόλο ή χειροβομβίδα ή εκρηκτικό μηχανισμό ή βαρύ όπλο ή όπλο πυροβολικού, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Το δεύτερο εδάφιο της διάταξης, το οποίος μας ενδιαφέρει εδώ, εισήχθη το πρώτον με τον Ν. 4139/2013 τον Μάρτιο 2013.
Αλλά τι διάβάσαμε ακριβώς; Καταλάβατε; Πάμε πάλι:
Τι εστί φυσίγγιο των 40 χιλιοστών; Τα φυσίγγια που ξέραμε στον στρατό ήταν στο γνωστό και αγαπημένο διαμέτρημα των 7,62. Ακόμα και τα πενηντάρια πολυβόλα είχαν φυσίγγια των 12,7 χιλιοστών. Για να δούμε 40 χιλιοστά πρέπει να προχωρήσουμε πολύ.
Φυσίγγιο των 40 χιλιοστών, βομβίδα για την ακρίβεια, είναι ας πούμε αυτή εδώ:
Και σαραντάρι ήταν το κλασσικό αντιαεροπορικό Bofors:
Υπάρχει βέβαια και το σαραντάρι πολυβομβιδοβόλο GMG, με ωφέλιμο βεληνεκές 1500 μέτρα, κατάλληλο για προσβολή ελαφρώς τεθωρακισμένων στόχων εδάφους. Ίσως αυτό να είχε κατά νου ο νομοθέτης.
Να πώς θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ας πούμε οι ληστές:
Ο Έλλην νομοθέτης λοιπόν μάλλον δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς μοιάζει ένα πυροβόλο όπλο των 40 χιλιοστών.
Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι τα 40 χιλιοστά δεν είναι διαμέτρημα, αλλά μήκος φυσιγγίου. Τότε θα κάλυπτε όλα τα όπλα που βάλλουν το 7,62 ή το νατοϊκό 5,56, αφήνοντας εκτός τα απλά πιστόλια, όπως π.χ. το μικρότερο και, άρα λιγώτερο επικίνδυνο, εννιάρι (το οποίο βέβαια, τυχόν χρησιμοποιούμενο σε ένα υποπολυβόλο όπως το UMP 5, θα πληρούσε και πάλι την επιβαρυντική περίσταση) ή το 38άρι, που χρησιμοποιείται στα περίστροφα.
Όσο για το τι είναι βαρύ όπλο, που να μην υπάγεται ταυτόχρονα στις κατηγορίες των πυροβόλων, των πολυβόλων ή των υποπολυβόλων, το μόνο που μπορώ να υποθέσω μετά από αυτά είναι ότι πρόκειται για ένα όπλο βαρύ κι ασήκωτο, ίσαμε 20 οκάδες.
Τέλος, πώς γίνεται ληστεία με όπλο πυροβολικού; Χμ. Χμ, λέω.
Και για να μην υπάρχη καμία αμφιβολία ότι ο νομοθέτης ανταποκρίθηκε στην πιεστική κοινωνική ανάγκη να μην διαπράττωνται ληστείες με την χρήση αντιαεροπορικών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαβάζουμε με τα ματάκια μας στην σελ. 17 της αιτιολογικής έκθεσης:
Με την προωθούµενη διάταξη επιδιώκεται να αντιµετωπισθεί η ανησυχητική αύξηση των κρουσµάτων ληστείας από δράστες που φέρουν πολεµικό τυφέκιο ή πολυβόλο ή υποπολυβόλο ή χειροβοµβίδα ή εκρηκτικό µηχανισµό ή βαρύ όπλο ή όπλο πυροβολικού, καθότι τούτο ενέχει αυξηµένη διακινδύνευση των εννόµων αγαθών των θυµάτων.
Το φυσίγγιο των 40 δεν μνημονεύεται εδώ, υπάρχει όμως στο νομοσχέδιο. Τα περίφημα 40 χιλιοστά απετέλεσαν αντικείμενο κοινοβουλευτικής μνείας στην συνεδρίαση της 06ης Μαρτίου 2013 (σελ. 8605-8606) κατά την αγόρευση του Υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη (της Δημοκρατικής και της Αριστεράς, ενθυμείσθε), σαν κάτι το αυτονόητο και μη χρήζον εξηγήσεων.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Υπουργείο. Δημόσια διαβούλευση. Επιτροπή. Ολομέλεια. Δεκάδες άνθρωποι συνέταξαν, ανέγνωσαν, επέκριναν, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών, γραμματείς, Υπουργοί, σύμβουλοι και παρασύμβουλοι.
Σε κανένα απολύτως δεν φάνηκε παράξενο. Κάποιοι την περάσανε ζάχαρη στον στρατό στην αεροπορία μού φαίνεται.
Α, μόνο η Επιστημονική Υπηρεσία είχε μια αντίρρηση:
Με το άρθρο 71 β του παρόντος Νσχ ορίζεται ότι συνιστά διακεκριµένη παραλλαγή του εγκλήµατος της ληστείας η ληστεία που διαπράχθηκε από δράστη ο οποίος φέρει πολεµικό τυφέκιο ή πολυβόλο όπλο φέρον φυσίγγιο των 40 χιλιοστών και άνω [αν βρούνε τέτοιο πολυβόλο, να μου το δείξουνε και μένα] ή πολυβόλο ή υποπολυβόλο ή χειροβοµβίδα ή εκρηκτικό µηχανισµό ή βαρύ όπλο ή όπλο πυροβολικού. Εν προκειµένω, θα ήταν νοµοτεχνικώς ορθότερο, η λέξη «διαπράχθηκε» να αντικατασταθεί από τη λέξη «τελέσθηκε».
Εντάξει τώρα, το σώσαμε.
νταξει, δεν χρειαζεται να πανε στρατο, απλα να ρωτανε και 5 ειδικους και να μην γραφουν νομους στην τυχη. Οπου εδω ο προφανης ειδικος θα ηταν καποιο στελεχος της Αστυνομιας.
Το οποίο στέλεχος πιθανότατα δεν έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, επομένως μάλλον γνωρίζει από μη αστυνομικά όπλα λιγότερα από τον απλό στρατιώτη που κουτσοέβγαλε τη θητεία του (βλ. και εδώ http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7345346.pdf σελ. 1-2) Και αυτή του η γνώση από τη Σχολή, ποιος να τα θυμάται τώρα…
Ο προφανής ειδικός για πολυβόλα, υποπολυβόλα, χειροβομβίδες και πολεμικά τυφέκια είναι κάποιος αξιωματικός του στρατού. Αλλά ναι, θα μπορούσαν να έχουν ρωτήσει. Το συγκεκριμένο απόσπασμα του νόμου όμως δείχνει ότι αφενός δεν έχουν πάει στρατό(τουλάχιστον σε μάχιμη μονάδα, όπου θα έκαναν και μια βολή για τα μάτια του κόσμου) κι αφετέρου δεν έκαναν καν τον κόπο να συμβουλευτούν έναν ειδικό(ας ήταν και της αστυνομίας).
Ο στοχος του νομου ειναι να μειωσει τις επικινδυνες ληστειες, με θανατηφορα οπλα. Οχι να ενημερωθει για τις τελευταιες εξελιξεις στα οπλα του πεζικου. Ο πρωτος ανθρωπος λοιπον που πρεπει να ρωτησουν ειναι αυτος που ασχολειται καθημερινα με ληστειες.
Δευτερευοντως ας ρωτησουν και αξιωματικους του πεζικου, ας ρωτησουν και καναν παιγνιοθεωρητικο, ας ρωτησουν και ψυχολογους.
Γενικα αναρωτιεμαι αν υπαρχει θεσμοθετημενη διαβουλευση με ειδικους πριν γραψουν εναν νομο, απο το αποτελεσμα εχω την εντυπωση πως ξεκαθαρα οχι.
Ο νομοθέτης προφανώς είχε αποφασίσει ότι ήθελε να δημιουργήσει μια αυστηρότερα τιμωρούμενη περίπτωση ληστείας εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτήν στρατιωτικά όπλα. Γι’αυτό μιλάει για πολυβόλα, υποπολυβόλα, χειροβομβίδες και όπλα πυροβολικού(το οποίο είναι το δεύτερο λολ μετά το ότι μαζί με όλα αυτά βάζει και την κουκουλοφορία).
Στο σημείο αυτό λοιπόν, που έχει αποφασίσει η χρήση τι είδους όπλων θα εντάσσει το έγκλημα στην αυστηρότερη κατηγορία, το μόνο που απομένει είναι τα τεχνικά κριτήρια που θα διακρίνουν αυτά τα όπλα από τα υπόλοιπα. Κι αφού μιλάμε για στρατιωτικά όπλα, το λογικό είναι να ρωτήσει στρατιωτικό. Μπορεί G3 να χρησιμοποιούν και οι φύλακες των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια, αλλ’αμφιβάλλω αν οι αστυνομικοί έχουν δει GMG, Browning 50ρι ή(το πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί από ληστές) MG3.
Στρατοκαυλίασης συνέχεια: Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή και την wiki(άρα δεν έχω γεράσει τόσο ακόμα), το 50ρι μπορεί κι αυτό να βάλει κατά ελαφρώς τεθωρακισμένων. Αν οργάνωνα ληστεία πάντως, δεν θα το χρησιμοποιούσα. 38 κιλά χωρίς τον τρίποδα ζυγίζει, δεν κάνει γι’αυτές τις δουλειές.
Αν διαβάζω καλά την wiki, το Καλάσνικοφ(ΑΚ-47) δεν υπάγεται στην συγκεκριμένη διάταξη γιατί η διάμετρος των πυρομαχικών του είναι 7,62mm και το μήκος τους 39mm. Άρα καταλάβατε τι όπλο προτείνει ο νόμος για τις ληστείες.
Το καταλαμβάνει όμως ως πολεμικό τυφέκιο.