Καλα που υπαρχουν και οι βαρβαροι

Ξενερωτοι, απανθρωποι, τερατα πειθαρχιας, Γερμαναραδες. Οταν αυτοι ηταν στα δεντρα εμεις χτιζαμε παρθενωνες.

Τοσο βρισιδι και περιφρονηση τους εχουμε ριξει, παρα το γεγονος οτι εχουν χρηματοδοτησει την Ελλαδα επι δεκαετιες. Ειναι ομως αρκετα χαζοι που για μια ακομη φορα πανε να μας ξελασπωσουν, προτεινοντας πανευρωπαϊκο πλανο στηριξης των ασθενεστερων μελων της Ενωσης (διαβαζε Ελλαδα, Πορτογαλια, Ισπανια, Ιταλια, Ιρλανδια και μερικες ανατολικες). Και το ευχαριστω ειναι ελληνικες φυλλαδες να ονομαζουν την Μερκελ γερμανιδα γκουβερναντα.

Νομιζω κανουν λαθος οι Γερμανοι πολιτικοι. Η απλη αληθεια ειναι οτι οσο εμεις γεμιζαμε την χωρα μας νεοπλουτιστικα βλαχογκλαμουρικα αυθαιρετα παλατακια για να στεγασουν τον φτηνο εγωϊσμο μας, κεντρα κιτσατης διασκεδασης και ακρατης καταναλωσης με ξενα χρηματα, οι πολιτες της Γερμανιας δουλευαν σαν σκυλια και εριχναν το μοναδιαιο κοστος της εργασιας τους απο το 112% του ευρωπαϊκου μεσου στο 87%, χωρις αυξησεις, χωρις απεργιες, χωρις φανφαρες.

Τωρα που οι διεθνεις δανειζομενοι (πχ ΗΠΑ, Αγγλια, Ισπανια αλλα και Ελλαδα) ξεκινησαν μια σοβαρη κριση με την ανευθυνοτητα τους, καλουνται να την πληρωσουν οι προνοητικοι. Οι χωρες που δεν συμμετειχαν στο παρτυ, καλουνται να καθαρισουν το σπιτι.

Δεν υπαρχει καμμια δικαιοσυνη στην διεθνη οικονομια. Και το τραγικο για μενα ειναι οτι οι φταιχτες δεν εχουν καταλαβει καν τι συμβαινει. Ζησαμε τοσα χρονια με δανεικα, χαρη σε ενισχυσεις της ΕΕ και γραπωμενοι στις πλατες της Ευρωπαϊκης Κεντρικης Τραπεζας. Κιομως η Ελευθεροτυπια εχει το απυθμενο θρασος να μιλαει για “Γερμανική πειθαρχία στην τσέπη μας”. Οι Γερμανοι αγαπητε αρθρογραφε δεν εχουν κανενα ενδιαφερον για την τσεπη μας, το καλυτερο που θα μπορουσε να τους συμβει ειναι πληρης αποσυνδεση απο την Ελλαδα, την οικονομια της και την τσεπη της.

Ισως ειναι κριμα που η υπευθυνοτητα και σοβαροτητα των Γερμανων τους καθιστα ανικανους να αφησουν την Ελλαδα εστω μια φορα να πληρωσει τα συσσωρευμενα λαθη της. Φοβαμαι ομως οτι σαν τον γονεα που κακομαθαινει το παιδι του, μας κανουν περισσοτερο κακο παρα καλο μακροπροθεσμα…

45 thoughts on “Καλα που υπαρχουν και οι βαρβαροι”

  1. κάνεις λάθος SG .Δεν πρόκειται περί θράσους .Πρόκειται περί καθαρής βλακείας .

    Reply
  2. To να καυτηριάζεις με οξύ τρόπο την γραφίδα της Ελευθεροτυπίας είναι ένα πράγμα. Το να αναλύεις με την γραφίδα σου γιατί, από ποιους μη αλτρουιστικούς λόγους ελαυνόμενοι οι Γερμανοί θέλουν το ευρωομόλογο είναι ένα άλλο. Κι αυτό το δεύτερο δεν το βλέπω στο άρθρο σου.

    Τι θα γίνει εάν ο κανακάρης που κατοικεί σε νεοπλουτίστικα βλαχογκλαμουρικά αυθαίρετα παλατάκια και κορδακίζεται σε κέντρα κιτσάτης διασκέδασης και άκρατης κατανάλωσης αποστρέψει το πρόσωπο του και την τσέπη του μπαμπά του από το φολκσβάγκεν πόλο;

    Reply
  3. Τι θα γίνει εάν ο κανακάρης που κατοικεί σε νεοπλουτίστικα βλαχογκλαμουρικά αυθαίρετα παλατάκια και κορδακίζεται σε κέντρα κιτσάτης διασκέδασης και άκρατης κατανάλωσης αποστρέψει το πρόσωπο του και την τσέπη του μπαμπά του από το φολκσβάγκεν πόλο;

    Αυτό να το πάρουμε κυριολεκτικά; Δηλαδή οι Γερμανοί μας βοηθούν για να μην τους κακοχαρακτηρίσουμε και ζημιωθούν οι εξαγωγές τους;

    Το αστείο είναι ότι παίζει…

    Reply
  4. Δεν είναι θέμα κακοχαρακτηρισμού. Ο κανακάρης του παραδείγματος δεν θα αγοράσει φολκσβάγκεν,γιατί ο μπαμπάς δεν θα έχει το ανάλογο ποσό, αν οι Γερμανοί δεν μας βοηθήσουν να δανειζόμαστε όλοι στην ευρωζώνη ισότιμα.

    Reply
  5. Μύρωνα,

    ναι, στις εξαγωγές φολκσβάγκεν προς την Ελλάδα στηρίζεται η Γερμανική οικονομία. Αλήθεια, τι ποσοστό του Γερμανικού ΑΕΠ αποτελούν άραγε οι εξαγωγές αυτές προς τη χώρα μας? Έχει και ο εθνικισμός κάποια όρια!

    Reply
  6. “να αναλύεις με την γραφίδα σου γιατί”

    Μήπως επειδή μερικοί Γερμανοί (και Γάλλοι) πολιτικοί πιστεύουν ακόμα στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και αυτό όχι μόνο εξαιτίας του ρομαντισμού τους (που όντως αν και ακούγεται απίστευτο ακόμα υπάρχει).

    Reply
  7. Να πω την αληθεια περιμενα νακουσωβ κατι τετοιο Μυρωνα, ειναι νομιζω τοσο βαθια η αγνωμοσυνη μας προς την ΕΕ που εχουμε πειστει μεσα μας οτι οι Γερμανοι μας δινουν λεφτα επειδη τα αξιζουμε ή επειδη αυτο τους συμφερει. Εχω ομως μια απλη απορια, τους συμφερει παραπανω νομιζεις να δινουν λεφτα στην Ελλαδα και ενα αντε 10% να πηγαινε σε γερμανικες εξαγωγες ή να δινουν λεφτα κατευθειαν στους γερμανους καταναλωτες, να μην πω στην VW?

    Οχι Μυρωνα δεν τους συμφερει να μας ταϊζουν, το κανουν νομιζω απο ενα μειγμα ευρωπαϊκης συνειδησης (καποια βαθια πιστη οτι αυτη η ηπειρος ενωμενη θα προοδευσει ή διχασμενη θα καταρρευσει), φιλοτιμου και καποιας πλυσης εγκεφαλου (οπως και να το κανουμε ακομα υπαρχει ενα αισθημα ενοχης στο γερμανικο συλλογικο υποσυνειδητο).

    Αλλαν εισαι τοσο σιγουρος οτι προκειται περι βλακειας? Εγω νομιζα θρασους, αλλα τελικα υποψιαζομαι οτι συχνα ειναι απλη ελλειψη πληροφορησης και βιωματων. Εκανα καποιες συζητησεις προσφατα με ατομα που εχουν καλη ελληνικη εμπειρια και μεχουν βαλει σε σκεψεις. Θα γραψω σχετικα συντομα.

    Reply
  8. το να τους βριζουμε ενω μας βοηθανε γιατι δεν τα διαλυσαμε ολα τα προηγουμενα χρονια είναι όντως μεγαλη βλακεία…αλλα ατυό που λες .

    οι Γερμανοι μας δινουν λεφτα επειδη τα αξιζουμε ή επειδη αυτο τους συμφερει

    αυτό χωράει πολύ παραπάνω ανάλυση, μπορεί άμεσα να μην τους συμφερει εν μεσω οικονομικής κρίσης αλλά το σίγουρο είναι ότι αν φύγει μια χωρα απο ττην ευρωζωνη θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλες τις υπόλοιπες..
    εξάλλου όταν μιλάμε για ΕΕ εννοούμε κατα βάση της Γερμανία μιας και είναι η πιο ισχυρη οικονομικά χωρα της ενωσης,
    τι θέμα είναι τι προκάλεσε αυτή τη ξαφνική αλλαγή στάσης της Γερμανίας μια και και πριν 3 βδομάδες ήτανε τελείως κάθεετη σε αυτό και έκανε λόγο για ο καθένας για τη χώρα του…
    επίσης ένας ξένος μάνατζερ σημαίνει οτι θα αδιαφορίσει για τις κοινωνικό κόστος μιας πολύ σφιχτής πολιτικής (που καλά θα κανει) και θα επιβάλλει…
    η Ευρ. ολοκλήρωση όμως είναι μια πιο όχι στατική κατάσταση και βαθύτερη ολοκλήρωση δεν είναι μόνο να εισχωρούν καινούργιες χώρες και να γεμιζουν απο FDI απο τη Γερμανία,Αυστρία κτλ και σε περιοδους κρίσης να μαζέυουν τα μπογαλάκια τους και να φεύγουν αφήνοντας χιλιάδες άνεργους πίσω…η ευρωζωνη δεν είναι μια optimunm currency area (πως το λενε ρε παιδια αυτό στα ελληνικά) και το ξέρουν καλά αυτό αλλά η Γερμανία μεχρι τωρα βγηκε κερδισμένη απο την ΕΕ και για αυτό άλλωστε υπήρξε και βαθύτερης οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωση, τω΄ρα ειδικά και με την κρίση παίρνει και πατερναλιστικό ρόλο στην κρίση,,,
    τωρα παλι οσον αφορά το άρθρο και την εγχωρια γκρίνια και μιζέρια…θα συμφωνησω μαζι σου

    Reply
  9. Ι. Χαίρομαι που τόσο πολύ σας πείραξε το παράδειγμα του κανακάρη. Μια ψυχαναλυτική ανάγνωση αυτής της απαράσκειας θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Συμμερίζομαι, δε, κι εγώ την αδυναμία σας στα φάου βε.

    ΙΙ. Ο ευγενής σας ζήλος να διακρίνετε παντού κακώς κείμενα εις την χώραν όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα (που θάλλουσιν οι λεμονιαί κι ανθίζει η ελαία), σας τύφλωσε. Αγαπητέ μου Κώστα, το επιχείρημα μου δεν είναι εθνικιστικό. Γενικεύεται: Όπου Ελλην κανακάρης, βάλε ή μάλλον πρόσθεσε Ιταλό, Πορτογάλο, Ανατολικοευρωπαίο κι όλον εκείνο τον ανθό των υπανθρώπων μη δυτικοευρωπαίων…Μήπως οι εξαγωγές προς αυτές τις χώρες αποτελούν ικανό ποσοστό του γεμανικού ΑΕΠ; Ερευνητέον.

    ΙΙΙ. SG, αμφιβάλλω κατά πόσον είναι μεθοδολογικώς ορθό να αποδίδουμε τη ψυχολογία του γερμανικού λαού, που εν πολλοίς ορθώς σκιαγραφείς, στις κυβερνήσεις του. Και περιμένω από διορατικούς οικονομολόγους, σαν τους απατούς σας, να μου πείτε αν μπορείτε να διακρίνετε κάποιον οικονομικό, παναπεί συμφέροντα για τη Γερμανία, λόγο υπέρ της έκδοσης κοινού ευρωομολόγου.

    ΙV.

    Εγω νομιζα θρασους, αλλα τελικα υποψιαζομαι οτι συχνα ειναι απλη ελλειψη πληροφορησης και βιωματων.

    Τούτη η μομφή ισχύει και προς την άλλη κατεύθυνση. Ξεσκολισμένοι κοσμοπολίτες πολλά θα είχαν να ωφεληθούν, κι αυτοί και τα γραφτά τους, από μιαν επίσκεψη σε ένα ελαιώνα στα Χανιά, στους ροδακινώνες της Εδεσσας, στον θεσσαλικό κάμπο, στη ναυπηγοεπισκευαστική του Περάματος, στα μηχανουργεία στα Μανιάτικα (Κωνσταντίνε, τουλάχιστον εσύ, με κατανοείς, ελπίζω), συνελόντι ειπείν από την επαφή με ανθρώπους και τόπους, ων ουκ εστι αριθμός.

    Reply
  10. Μύρωνα,

    όπου Έλληνας κανακάρης δε θα βάλω Ιταλός ή ότι άλλο καθώς το επιχείρημά σου αναφερόταν στην αγορά φολκσβάγκεν από Έλληνες. Θα μπορούσαν οι Γερμανοί να βοηθήσουν επιλεκτικά εκείνες τις χώρες στις οποίες η εξαγωγές φολκσβάγκεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν τα ποσά της βοήθειας. Η Ελλάδα, κατά μια πρώτη εκτίμηση, δεν ανήκει σε αυτές.

    Όσο για την επίσκεψη, σε καλύπτουν αντίστοιχα ποιμένες στην ορινή Αρκαδίας, μηχανουργεία στο Μοναστηράκι και το Θησείο, και καλλιέργειες στα δυτικά του Νομού Κοζάνης? Η πρέπει να τρέχω αναγκαστικά στην Έδεσσα για να ωφεληθώ?

    Reply
  11. “να μου πείτε αν μπορείτε να διακρίνετε κάποιον οικονομικό, παναπεί συμφέροντα για τη Γερμανία, λόγο υπέρ της έκδοσης κοινού ευρωομολόγου..”

    Σαφώς και η Γερμανία έχει οικονομικό συμφέρον από την αδιάκοπη και απροβλημάτιστη λειτουργία της ΕΕ. Το συμφέρον όμως δεν είναι μόνο οικονομικό. Αλλά και πολιτικό. Η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα σε Γάλλους και Γερμανούς να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη παγκόσμια σκακιέρα και μετριάζει τη επιρροή των ΗΠΑ και της Ρωσσίας στην Ευρώπη.

    Τέλος πιστεύεις πως οι αυστηροί όροι που θέτει η Γερμανία προκειμένου να εκδόσει το ομόλογο δεν θα επιρρεάσουν τις εξαγωγές της στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες; Θεωρώ πως η καλύτερη (βραχυχρόνια) Γερμανική στρατηγική (αγνοώντας δηλ. τους λόγους που ανέφερα παραπάνω) θα ήταν να πιέσει την ΕΕ για μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλαρότητα στους νότιους και ανατολικούς συνεταίρους της (καίγονται για εξαγωγές).

    Top 15 Countries for German Exports in 2005

    1. France … US$99 billion (10.2% of total German exports)
    2. U.S. … $85.5 billion (8.8%)
    3. U.K. … $76.7 billion (7.9%)
    4. Italy … $67 billion (6.9%)
    5. Netherlands … $59.2 billion (6.1%)
    6. Belgium … $54.4 billion (5.6%)
    7. Austria … $52.4 billion (5.4%)
    8. Spain … $49.5 billion (5.1%)
    9. Switzerland … $36.9 billion (3.8%)
    10. China … $31.1 billion (3.2%)
    11. Poland … $25.3 billion (2.6%)
    12. Czech Republic … $23.3 billion (2.4%)
    13. Sweden … $21.4 billion (2.2%)
    14. Russia … $19.4 billion (2.0%)
    15. Japan … $16.5 billion (1.7%)

    Reply
  12. [quote comment=”15941″]
    όπου Έλληνας κανακάρης δε θα βάλω Ιταλός ή ότι άλλο καθώς το επιχείρημά σου αναφερόταν στην αγορά φολκσβάγκεν από Έλληνες.

    Όσο για την επίσκεψη, σε καλύπτουν αντίστοιχα ποιμένες στην ορινή Αρκαδίας, μηχανουργεία στο Μοναστηράκι και το Θησείο, και καλλιέργειες στα δυτικά του Νομού Κοζάνης? Η πρέπει να τρέχω αναγκαστικά στην Έδεσσα για να ωφεληθώ?[/quote]

    I. To επιχείρημά μου εξ αρχής αφορούσε συλλήβδην τα μαύρα πρόβαρα της Ευρώπης, που χρήζουν σωφρονισμού από τους αγαθούς δυτικοευρωπαίους ποιμένες. Εξ αρχής δεν υπήρχε εθνικός προσδιορισμός του κανακάρη. Αλλά το διευκρίνησα, όταν δευτέρωσα.

    ΙΙ. Για την επίσκεψη καλύπτομαι. Κι οι πέτρες μιλούν εάν έχεις αυτιά ν’ ακούσεις, έγραφε κάπου ο Παπανούτσος (άτιμη έκφραση-έκθεση Γ΄΄Λυκείου τι κουσούρια μού έχεις αφήσει…). Απλώς στην Εδεσσα, θα έβγαζες και την πατροπαράδοτη φωτογραφία στους καταρράκτες. Στα Μανιάτικα θα δοκίμαζες και λίγο σύγκλινο.

    ΙΙΙ. Επί της ουσίας, ο Δημήτρης κι ο Επανεχνίκωφ έβαλαν τη συζήτηση στ’ αυλάκι.

    Reply
  13. Μύρωνα,

    Ομολογώ ότι μια φωτογραφία από τους καταράχτες της Έδεσσας θα την ήθελα να κοσμεί τον τοίχο μου δίπλα σε αυτές που τράβηξα στο φαράγγι του Βίκου στην Ήπειρο, στα φιόρντ της Νορβηγίας, και στις πηγές του Νείλου στην Ουγκάντα. Μήπως να οργανώσεις καμιά εκδρομή για τους επισκέπτες της Αναμόρφωσης κατά Ιούλιο μεριά που θα είμαι Ελλάδα? Και καθότι είμαι και φαίνομαι λάτρης του φαγητού, για τι εδέσματα φημίζεται η Έδεσσα? Καθότι τους κροκόδειλους του Νείλου δεν τους βρήκα πολύ εύγευστους. Συγνώμη αν ξέφυγα από τη συζήτηση.

    Reply
  14. [quote comment=”15943″][quote comment=”15941″]

    ΙΙΙ. Επί της ουσίας, ο Δημήτρης κι ο Επανεχνίκωφ έβαλαν τη συζήτηση στ’ αυλάκι.[/quote]

    Πάντως Μύρωνα υπάρχει και αυτός ο ρομαντισμός. Όπως ακόμα και οι ενοχές (στις οποίες αναφέρθηκε ο SG). Απίστευτο και όμως αληθινό…

    Reply
  15. παντως μιλαμε και για την κατασταση της ελλαδας αλλα νομιζω οτι η περιπτωση της Ιρλανδίας είναι ακομα πιο περίεργη…πηρε πακετα απο ΕΕ όσα και η Ελλαδα, εριξε κεφαλαιο απο το εξωτερικο και μοστραρε παντα πρωτη σαν την πιο παγκοσμιοποιημενη οικονομια..πλουτισαν αποτομα και ολοι μιλουσαν για την ιρλανδικη περιπτωση…απο την αλλη οι αγροτες της ουρλιαζαν ως συνηθως μια και τα αγροτικα προιοντα είναι θεμα ταμπου για την ΕΕ συν της αλλης ριξανε και ακυρο για το ευρωσυνταγμα…εμενα μου φαινεται ή αυτοι ελιναι το κλασσικο παραδειγμα οπου παιρνει χωρις σκεψη τα οικονομικα οφελη και ενω ταυτοχρονα θελει και μηδενικο πολιτικο ρισκο??? γκρινιαζουμε και μεις για αυτους που γκρινιαζουν για την ελλαδα αλλα αλλοι ισως το ξεφτυλλιζουν ακομα παραπανω το θεμα…απλα δεν διογκωνεται μεσω της απαντου ελληνικης γκρινιας….
    αυτα τα στοιχεια απο που ειναι??? μου κανει εντυπωση που η κινα ειναι τοσο χαμηλα αν και τα τελευταια χρονια πρεπει να εχει ανεβει…γεμισε η κινα με γερμανικες εξαγωγες Α ποιοτητας και η Ευρωπη με κινεζικους φακους-χτυπητηρια καφε και λαμπες που σκανε στα μουτρα σου…

    Τέλος πιστεύεις πως οι αυστηροί όροι που θέτει η Γερμανία προκειμένου να εκδόσει το ομόλογο δεν θα επιρρεάσουν τις εξαγωγές της στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες; Θεωρώ πως η καλύτερη (βραχυχρόνια) Γερμανική στρατηγική (αγνοώντας δηλ. τους λόγους που ανέφερα παραπάνω) θα ήταν να πιέσει την ΕΕ για μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλαρότητα στους νότιους και ανατολικούς συνεταίρους της (καίγονται για εξαγωγές).

    Ich verstehe nicht, μια που μιλαμε για Γερμανια….δεν το πιασα ακριβως αυτο…

    @μυρωνα…
    πρεπει να σιχενεσαι τα οικονομικα..ε? δεν σε κατηγορω …

    το ευρωομολογο παντως λενε οτι δεν θα βγει και βασικα πρεπει να ειναι αντιθετο προς στη Συνθηκη του αμστερνταμ (νομιζω)…

    παντως υπαρχουν και αποδειξεις που ο η μερκελ ζητησε συμβουλες απο τον καραμανλη…αλλα η απιστη δεν τον ακουσε :)
    http://ymagblog.blogspot.com/2009/02/blog-post_6621.html

    Reply
  16. οριστε και οι προτασεις του Αλαβανου, σε περιπτωση που νομιζατε οτι δεν υποφερουμε απο απυθμενο θρασος

    κυρίως στα θέματα του δανεισμού είτε μέσω ευρωομολόγων είτε μέσω Ειδικού Ταμείου είτε με άλλες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να σταματήσουν αυτά τα άγρια κερδοσκοπικά επιτόκια, που σήμερα επιβάλλονται απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει προβλήματα χρέους

    δηλαδη αφου εχοντας τετοιο χρεος κανεις ιδιωτης δεν θελει να μας δανεισει αλλα λεφτα, ειναι υποχρεωμενη η ΕΕ να μας δανεισει (ή χαρισει). “Διεκδικηστε κ. Καραμανλη.” Στο δικο μου λεξικο αυτο δεν λεγεται διεκδικηση, λεγεται επετεια και εθνικο ξεφτιλισμα.
    Παρεπιμπτοντως οι επενδυτες οταν μας δανειζουν λεγονται τοκογλυφοι, οταν δεν μας δανειζουν λεγονται κακοι κερδοσκοποι. Αναρωτιεμαι αν υπαρχει οποιαδηποτε συνοχη στις δηλωσεις αυτου του ανθρωπου.

    Δημητρη η Ιρλανδια θα ψηφισει υπερ στο επομενο δημοψηφισμα, εδω η Ισλανδια εκανε αιτηση να γινει μελος της ΕΕ και η Σουηδια σκεφτεται να μπει στην ευρωζωνη.

    Επανεχνικοφ δεν πειστηκα. Η Γερμανια μας χαριζει τοσα λεφτα για να εχει επιρροη σε διεθνεις οργανισμους? Πρωταπολα την εχει ουτως ή αλλως και δεν βλεπω πως 11 εκατομμυρια Ελληνες της δινουν μεγαλυτερο κυρος. Κατα δευτερον, αν το θεμα ηταν η επιρροη, με τοσα λεφτα μπορεις να αγορασεις οση επιρροη θες.

    Συμφωνω βεβαια οτι αν νοιαζοταν για το βραχυπροθεσμο αποτελεσμα θα επρεπε να ειναι υπερ της χαλαρωσης του συμφωνου. Αυτο δειχνει οτι οι Γερμανοι δεν δρουν (ποτε θα ελεγα) με γνωμονα το στενο ή βραχυπροθεσμο συμφερον τους. Κατι που καλα θα εκανε να διδασκοταν και η ελληνικη κυβερνηση.

    Μυρωνα

    περιμένω από διορατικούς οικονομολόγους, σαν τους απατούς σας, να μου πείτε αν μπορείτε να διακρίνετε κάποιον οικονομικό, παναπεί συμφέροντα για τη Γερμανία, λόγο υπέρ της έκδοσης κοινού ευρωομολόγου.

    ε αν ειχα θα τον εδινα. Και 15 χωρες να μαζεψουμε που ισως μετρουν για καποιο σημαντικο μερος των γερμανικων εξαγωγων, οπως ειπα, ειναι απλα πιο ευκολο να εδινε τα λεφτα σε γερμανους καταναλωτες που ξοδευουν σιγουρα μεγαλυτερο μερος του εισοδηματος τους σε γερμανικα προϊοντα αποτι οι Ελληνες ή Πολωνοι.

    Reply
  17. Επανεχνικοφ δεν πειστηκα. Η Γερμανια μας χαριζει τοσα λεφτα για να εχει επιρροη σε διεθνεις οργανισμους? Πρωταπολα την εχει ουτως ή αλλως και δεν βλεπω πως 11 εκατομμυρια Ελληνες της δινουν μεγαλυτερο κυρος. Κατα δευτερον, αν το θεμα ηταν η επιρροη, με τοσα λεφτα μπορεις να αγορασεις οση επιρροη θες.

    Μα η χρεωκοπία της Ελλάδας ή η έξοδος της από την ΟΝΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αλυσιδωτές και καταστροφικές αντιδράσεις για την ΕΕ. Θα σηματοδοτούσαν στην ουσία την αποτυχία της ένωσης. Τέλος είσαι σίγουρος πως θα ήταν περισσότερο οικονομικό να αγοράσεις επιρροή με διαφορετικούς τρόπους (έναντι των ΗΠΑ και της Ρωσσίας); Μιλάμε απλά για τη δυνατότητα λήψης δανείου με ευνοϊκότερους όρους…

    Reply
  18. …ειναι νομιζω τοσο βαθια η αγνωμοσυνη μας προς την ΕΕ που εχουμε πειστει μεσα μας οτι οι Γερμανοι μας δινουν λεφτα επειδη τα αξιζουμε ή επειδη αυτο τους συμφερει…

    Έχει πλάκα τώρα που το λες. Στο in.gr έχει ένα απ’τα κλασικά [μη επιστημονικά] polls στο πλάι όπου καλούνται οι επισκέπτες να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

    Έχετε εμπιστοσύνη στα όργανα της ΕΕ ότι θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την οικονομική κρίση;

    Αν και η ερώτηση είναι αρκετά γενική και η κρίση παγκόσμια, είναι πολύ ανησυχητικό που τόσοι συμπολίτες μας (το 38,1% τώρα που γράφω) πιστεύουν πως όχι. Μαζί με τους μάλλον όχι είναι 59,51%. Δηλαδή 3 στους 5 Έλληνες δεν πιστεύουν στις ικανότητες της Ευρώπης. Τουλάχιστον πείτε ρε γμτ δεν ξέρω/απαντώ μιας που υπάρχει εξαιρετικά υψηλός θεσμικός αναλφαβητισμός σχετικά με το τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της.

    Όχι, οι «κακές» Βρυξέλλες είναι απαραίτητα ζημιογόνες. Οι κουτόφραγκοι δε μπορούν να κάνουν τίποτα. Καλύτερα να γυρίσουμε και στη δραχμή…

    Reply
  19. Άλλο μαργαριτάρι του in.gr !!

    Τίτλος:
    Βαθαίνει η «μαύρη τρύπα»
    Μισά από τα ανεμενόμενα έσοδα εισέπραξε το κράτος το 2008

    και συνεχίζει

    Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2008 τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,1% έναντι του 2007, παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του εκτιμώμενου στόχου για αύξηση 10,1%.

    Οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά. Για εμένα αποτελούν ανίδεους και ανειδίκευτους διασκεδαστές

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=990970

    Reply
  20. Το πιο εξοργιστικο είναι αυτό που λενε
    ο προυπολογισμός περιεχει 7 δισ. νεους φορους.
    Βεβαίως οι αυξημενοι φοροι προερχονται από αυξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και οχι κατ’ αναγκην από νεες φορολογιες αλλά αυτό δεν θα το πουν στις ειδησεις.
    Δημοκρατία της παραπληροφορησης..

    Reply
  21. Μου φαίνεται πως πρέπει να ξεκινήσουμε να συλλέγουμε τα μαργαριτάρια κάπου…

    Reply
  22. αυτο ακριβως σκεφτομουν και γω τωρα. Αν θελετε μπορω ευκολα να στησω ενα wiki, στο πχ anamorfosis.net/margaritaria ή anamorfosis.net/MME ή /paratiritirioMME

    Δεν αντεχω αλλο αυτο το πραγμα με τον ελληνικο δημοσιο διαλογο, ο καθενας πεταει την πατατα του και οποιον παρει ο χαρος. Μπορουμε να δινουμε και βραβεια ετησιως, στο ΜΜΕ με τις περισσοτερες ανακριβειες.

    Ποιος ενδιαφερεται?

    Μα η χρεωκοπία της Ελλάδας ή η έξοδος της από την ΟΝΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αλυσιδωτές και καταστροφικές αντιδράσεις για την ΕΕ. Θα σηματοδοτούσαν στην ουσία την αποτυχία της ένωσης.

    και γιατι νοιαζονται οι Γερμανοι για την Ενωση και οχι οι Αγγλοι? αυτο δεν απαντησες. Η αναποφευκτη καταληξη ειναι νομιζω απλα οτι ειναι ευρωπαιστες, εχουν συνδεσει τις τυχες τους με την ΕΕ και αυτο ειναι αμετακινητο στοιχειο της γερμανικης πολιτικης, ασχετα με βραχυπροθεσμες σκεψεις και συμφεροντα.

    Reply
  23. Ακριβώς.

    Δεν είναι τυχαίο που αυτοί που πιστεύουν περισσότερο απ’όλους στην Ένωση είναι τα 6 ιδρυτικά κράτη που το 1952 ξεκίνησαν τα πάντα. Σ’αυτά μέσα είναι η Γερμανία.

    Reply
  24. και γιατι νοιαζονται οι Γερμανοι για την Ενωση και οχι οι Αγγλοι? αυτο δεν απαντησες. Η αναποφευκτη καταληξη ειναι νομιζω απλα οτι ειναι ευρωπαιστες, εχουν συνδεσει τις τυχες τους με την ΕΕ και αυτο ειναι αμετακινητο στοιχειο της γερμανικης πολιτικης, ασχετα με βραχυπροθεσμες σκεψεις και συμφεροντα.

    Μα οι Άγγλοι αποτελούν το δούρειο ίππο της ΕΕ. Για αυτό και ο Ντε Γκωλ δεν τους ήθελε με τίποτα. Οι Άγγλοι έχουν να κερδίσουν πολλά από πιθανή κατάρρευση της ΕΕ. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Βρίσκονται πλησιέστερα στους Αμερικάνους από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα η επιρροή τους στην ΕΕ είναι σχετικά μικρή. Άσε που οι Άγγλοι πολίτες δεν νοιώθουν Ευρωπαίοι. Χαρακτηριστικό το είναι πως όταν ταξιδεύουν εκτός Αγγλίας (αλλά σε Ευρωπαϊκή χώρα) λένε πως πάνε στην Ευρώπη. Αν ενδιαφέρεσαι για γεωπολιτική SG το βιβλίο του πρώην συμβούλου του Carter, Zbigniew Kazimierz Brzezinski, έχει ενδιαφέρον

    Reply
  25. Feel free to setup the wiki as well

    paratiritirioMME i MediaFilter mou akougontai kala…

    Reply
  26. Μα οι Άγγλοι αποτελούν το δούρειο ίππο της ΕΕ. Για αυτό και ο Ντε Γκωλ δεν τους ήθελε με τίποτα. Οι Άγγλοι έχουν να κερδίσουν πολλά από πιθανή κατάρρευση της ΕΕ.

    αυτο ειναι πολυ σωστό…στην καλυτερη περιπτωση μπορεις απλα να τους αποκαλεσεις ευρω σκεπτικιστες…εξαλλου ο οικονομικός τους και όχι μονο εθνικισμος ειναι ξακουστος…

    Τουλάχιστον πείτε ρε γμτ δεν ξέρω/απαντώ μιας που υπάρχει εξαιρετικά υψηλός θεσμικός αναλφαβητισμός σχετικά με το τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της.

    σωστό και αυτό αλλα νομιζω οτι ειναι γενικότερο πρόβλημα των χωρων των ευραπαικων χωρών αλλα πολυ περισσοτερο της ελλαδας
    Δανοι και Νορβγηγοι παντως που αποφασισαν με δημοψηφισμα για τον αν θα μπουν ή οχι στην ΕΕ δεν μπορεις να τους κατηγορησεις για θεσμικο αναλφαβητισμο…
    στην ΕΕ το μεγαλυτερο προβλημα ηταν παντα η αλληλεπιδραση μεταξυ οικονομιας και πολιτικης….εξ στοματος Baldwin ο οποιος ειναι μανουλα σε αυτα…In the EE, the goals were always political but the means were always economic….
    επισης αλλη μανουλα στα οικονομικα της ΕΕ του EL-agraa “Lest it be forgotten, the European Community
    stands for the harmonized integration of some
    of the oldest countries in the world with very diverse
    cultures and extremely complicated economic systems”
    αυτα τα 2 νομιζω συνθετους πολυ καλα την εικονα της ΕΕ και εξηγουν αντιφασεις,προβλημα σε θεωρητικο πλαισιο..

    Reply
  27. [quote comment=”15995″]
    σωστό και αυτό αλλα νομιζω οτι ειναι γενικότερο πρόβλημα των χωρων των ευραπαικων χωρών αλλα πολυ περισσοτερο της ελλαδας
    Δανοι και Νορβγηγοι παντως που αποφασισαν με δημοψηφισμα για τον αν θα μπουν ή οχι στην ΕΕ δεν μπορεις να τους κατηγορησεις για θεσμικο αναλφαβητισμο…[/quote]

    Γιατί όχι?

    Reply
  28. [quote comment=”16000″]

    Γιατί όχι?[/quote]

    Γιατί σε αρκετές περιπτώσεις οι ειδικοί λαμβάνουν περισσότερο ορθολογικές αποφάσεις από το μέσο πολίτη.

    Reply
  29. Μύρωνα

    What we’ve got here is failure to communicate

    Οι μεν βαλκάνιοι υπήκοοι, εθισμένοι σε μια ζώη που ταλαντεύεται μεταξύ του να εξαπατάς και του να εξαπατάσαι, δεν είναι δυνατόν -με τις προσλαμβάνουσες τους- να συνειδητοποιήσουν ότι οι πράξεις κάποιων ανθρώπων μπορεί να οφείλονται στην πίστη τους σε κάποια ιδέα ή έστω σε κάποιο αίσθημα συμπάθειας ή δικαιοσύνης ή δεν ξέρω και εγώ τι – πόσο μάλλον όταν αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε κάποια οικονιμική ή πολιτική ελίτ, όπως στην περίπτωση αυτή.

    Οι δε γερμανοί πολίτες από την άλλη, δεν μπορούν με τίποτα (με τίποτα όμως) να φανταστούν ή έστω να κατανοήσουν προσωπικότητες σαν του λαλιώτη ή του ζαχόπουλου (btw που χάθηκε αυτή η ψυχή; ).Δεν καταλαβαίνουν ούτε για αστείο πόσο βαθειά ριζωμένη είναι η ανεπροκοπιά, η ζητιανιά και η αγνωμοσύνη στον νεοελληνικό πολιτισμό.Στην καλύετρη, πιστεύουν ότι σταθήκαμε άτυχοι ή στην λάθος θέση την λάθος στιγμή κτλ.

    Αν μπορώ να γενικέυσω, έχω να πω το εξής:

    Οι γερμανοί που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα – oι Bildleser που λέμε – με χαμηλούς μισθούς, χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση βρίζουν και σηχτιρίζουν (στον βαθμό που τους το επιτρέπει η ακατάλληλη για τέτοιες περιπτώσεις γλώσσα τους) και την ελλάδα και όλες τις άλλες χώρες που περιμένουν την γερμανία να βγάλει το φίδι από την τρύπα κάθε φορά.

    Οι μορφωμένοι γερμανοί από την άλλη, θες από σεβασμό στον πολιτισμό των χωρών αυτών, θες από αίσθημα ευθύνης, θες από πραγματική πίστη στην ευρώπη (μην ξεχνάμε ότι αυτοί έχουν νιώσει στο πετσί τους την σκοτεινή πλευρά), το βλέπουν αλλιώς το θέμα.Είναι δύσκολο να καταλάβεις τι εννοώ, αν δεν έχεις φίλους γερμανούς με τους οποίους να συζητήσεις αυτά τα θέματα σε προσωπικό επίπεδο.Πάντως το ενδεχόμενο που υποστηρίζει ο Σωτήρης και ο Epanechnikov, είναι αυτό που πιστεύω και εγώ.
    Ναι, είναι δυνατόν να ερμηνεύσουμε τις πράξεις των γερμανών με την καλοσύνη ή μάλλον αγαθοσύνη (με την θετική …ή μάλλον περίμενε:… και με τις 2 έννοιες του όρου) τους, χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλες ερμηνείες.

    Επέτρεψε λοιπόν σε εμάς τους ποταπούς κοσμοπολίτες, σε εμάς που εκτός από επισκέψεις στους ροδακιώνες της Εδεσσας και εκδρομές στο τραχύ τοπίο της πατρογονικής μου Αρκαδίας, μυρίσαμε και τους αμπελώνες της Τοσκάνης, λουστήκαμε στο φως της Προβηγκίας όπου μας αποκαλύφθηκαν οι μορφές και τα χρώματα του Σεζάν, ψάξαμε -τυλιγμένοι με την προβιά του Ζήγκφριντ και ολόγυμνοι αποκάτω- για τον χρυσό του Ρήνου που θα φτιάξει το δαχτυλίδι, αναζητήσαμε το μεταφυσικό δέος, αλλά και την φρίκη, του μεσαίωνα κάτω από γοτθικές αψίδες σε ερείπια βαθειά θαμμένα στα σκοτεινά δάση της Θουριγγίας, θυμηθήκαμε την ναυπηγοεπισκευαστική του Περάματος όταν πίναμε φτηνές μπίρες με τους ναυτικούς, χαρακωμένους από τα κακοφτιαγμένα τατουάζ με τις ραγισμένες καρδιές και το όνομα κάποιας πουτάνας από τους τροπικούς, σε ένα μικρό ξύλινο μπαράκι με θολωμένα τζάμια σε μια γωνία του St.Pauli, επέτρεψε λοιπόν σε εμάς -τους ταπεινούς κοσμοπολίτες- να σου κάνουμε την παρατήρηση ότι, αν θες να καταλάβεις τις πράξεις των άλλων, πρέπει να τις δεις με τα μάτια τους, όχι με τα μάτια σου.

    Πολύ φοβάμαι όμως, αγαπητοί συνκοσμοπολίτες (κατά το “αγαπητοί συνέλληνες” του εθνικού μετώπου), ότι γαβγίζουμε κάτω από το λάθος δέντρο ( δεν μπορώ να αντισταθώ, όπως βλέπεις φίλε μύρωνα, στον πειρασμό να υποπέσω στο πλέον σύνηθες αισθητικό -και ίσως όχι μόνο- σφάλμα των κοσμοπολιτώνε : να μεταφέρω στην ελληνική άγαρμπα και άτσαλα ξενόγλωσσες εκφράσεις, έτσι ώστε να χάνουν την όποια σπιρτάδα τους).

    Αντί να κράζουμε τους έλληνες, που στο κάτω-κάτω έχουν δίκιο να μαλακίζονται, αφού τελικά τον λογαριασμό όντως θα τον πληρώσει άλλος, μάλλον θα πρέπει να πιάσουμε στο κράξιμο τους γερμανούς και να τους εξηγήσουμε ότι με τα λεφτά που μας στέλνουν τόσα χρόνια τώρα, μόνο ζημιά μας κάνουν.

    Προτείνω το ιστολόγιο αυτό να γράφεται στα γερμανικά από εδώ και πέρα, μάλλον άλλοι χρειάζονται αναμόρφωση.

    Reply
  30. [quote comment=”16001″]Γιατί σε αρκετές περιπτώσεις οι ειδικοί λαμβάνουν περισσότερο ορθολογικές αποφάσεις από το μέσο πολίτη.[/quote]

    Δεν είμαι σίγουρη πως κατάλαβα: εγώ ρώτησα γιατί οι Δανοί και οι Νορβηγοί να είναι περισσότερο ενημερωμένοι επί της θεσμικής οργάνωσης της ΕΕ.

    Reply
  31. [quote comment=”16003″][quote comment=”16001″]Γιατί σε αρκετές περιπτώσεις οι ειδικοί λαμβάνουν περισσότερο ορθολογικές αποφάσεις από το μέσο πολίτη.[/quote]

    Δεν είμαι σίγουρη πως κατάλαβα: εγώ ρώτησα γιατί οι Δανοί και οι Νορβηγοί να είναι περισσότερο ενημερωμένοι επί της θεσμικής οργάνωσης της ΕΕ.[/quote]

    Sorry αλλά δεν είχα καταλάβει την ερώτηση σου. Όποιος ξέρει την απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση από πρώτο χέρι ας απαντήσει. Διαφορετικά ας ξεκινήσουμε rational speculations… :D

    Reply
  32. [quote comment=”16002″]Μύρωνα


    Αγαπητέ Snaporaz
    ,

    Εκ προοιμίου χαίρομαι που έγραψες για ενομή μου ένα τόσο λογοτεχνικό ποστ.

    What we’ve got here is failure to communicate

    Iσα – ίσα, νομίζω ότι επικοινωνούμε ουσιωδώς. Η γερμανική βοήθεια ήταν απλώς η αφορμή.

    Οι μεν βαλκάνιοι υπήκοοι, εθισμένοι σε μια ζώη που ταλαντεύεται μεταξύ του να εξαπατάς και του να εξαπατάσαι, δεν είναι δυνατόν -με τις προσλαμβάνουσες τους- να συνειδητοποιήσουν ότι οι πράξεις κάποιων ανθρώπων μπορεί να οφείλονται στην πίστη τους σε κάποια ιδέα ή έστω σε κάποιο αίσθημα συμπάθειας ή δικαιοσύνης ή δεν ξέρω και εγώ τι – πόσο μάλλον όταν αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε κάποια οικονιμική ή πολιτική ελίτ, όπως στην περίπτωση αυτή.

    Δεν καταλαβαίνουν ούτε για αστείο πόσο βαθειά ριζωμένη είναι η ανεπροκοπιά, η ζητιανιά και η αγνωμοσύνη στον νεοελληνικό πολιτισμό

    Μήπως είσαι απόλυτος και υπερβολικός, ή μού φαίνεται;

    Οι δε γερμανοί πολίτες από την άλλη, δεν μπορούν με τίποτα (με τίποτα όμως) να φανταστούν ή έστω να κατανοήσουν προσωπικότητες σαν του λαλιώτη ή του ζαχόπουλου (btw που χάθηκε αυτή η ψυχή; ).

    Σύμφωνοι. Και πολλοί Ελληνες αδυνατούν.

    Οι μορφωμένοι γερμανοί από την άλλη, θες από σεβασμό στον πολιτισμό των χωρών αυτών, θες από αίσθημα ευθύνης, θες από πραγματική πίστη στην ευρώπη

    Ξερεις πόσοι Ελληνες Privatgelehrte ήταν/είναι αφοσιωμένοι στην υπόθεση της Ευρώπης; Να αναφέρουμε την χαϊδελβεργιανή τριάδα, τον κοσμοπολιτισμό της γενιάς του ’30, τον Γιώργο Θεοτοκά ή να πάμε ακόμη πιο πίσω στον Πατρινό Ανδρέα Ρηρόπουλο;

    Είναι δύσκολο να καταλάβεις τι εννοώ, αν δεν έχεις φίλους γερμανούς με τους οποίους να συζητήσεις αυτά τα θέματα σε προσωπικό επίπεδο.

    Εχεις δίκιο. Όμως, εξ όνυχος τον λέοντα. Σε χαλαρές συζητήσεις, μεταξύ Glühwein und Wurst και ανωγειανής γραβιέρας, ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι του Günter Grass, μπορεί όντως κανείς να βρει σπέρματα του συνδρόμου ενοχής ακόμη και στη νέα γενιά. Και δεν το περίμενα.

    Πάντως το ενδεχόμενο που υποστηρίζει ο Σωτήρης και ο Epanechnikov, είναι αυτό που πιστεύω και εγώ.

    Σωστά τα λες. Ενδεχόμενο. Μιαν εκδοχή ανάμεσα στις άλλες.

    Ναι, είναι δυνατόν να ερμηνεύσουμε τις πράξεις των γερμανών με την καλοσύνη ή μάλλον αγαθοσύνη (με την θετική …ή μάλλον περίμενε:… και με τις 2 έννοιες του όρου) τους, χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλες ερμηνείες.

    Χαίρομαι για τον ανοιχτό ορίζοντα των ερμηνειών που μας φέρνει έναν άνεμο γκανταμέρειας ερμηνευτικής.

    Επέτρεψε λοιπόν σε εμάς τους ποταπούς κοσμοπολίτες, σε εμάς που εκτός από επισκέψεις στους ροδακιώνες της Εδεσσας και εκδρομές στο τραχύ τοπίο της πατρογονικής μου Αρκαδίας, μυρίσαμε και τους αμπελώνες της Τοσκάνης, λουστήκαμε στο φως της Προβηγκίας όπου μας αποκαλύφθηκαν οι μορφές και τα χρώματα του Σεζάν, ψάξαμε -τυλιγμένοι με την προβιά του Ζήγκφριντ και ολόγυμνοι αποκάτω- για τον χρυσό του Ρήνου που θα φτιάξει το δαχτυλίδι, αναζητήσαμε το μεταφυσικό δέος, αλλά και την φρίκη, του μεσαίωνα κάτω από γοτθικές αψίδες σε ερείπια βαθειά θαμμένα στα σκοτεινά δάση της Θουριγγίας, θυμηθήκαμε την ναυπηγοεπισκευαστική του Περάματος όταν πίναμε φτηνές μπίρες με τους ναυτικούς, χαρακωμένους από τα κακοφτιαγμένα τατουάζ με τις ραγισμένες καρδιές και το όνομα κάποιας πουτάνας από τους τροπικούς, σε ένα μικρό ξύλινο μπαράκι με θολωμένα τζάμια σε μια γωνία του St.Pauli,

    Υποβλητικές εικόνες. Ενας τέτοιος κοσμοπολιτισμός μάς έδωσε κι έναν Μαραμπού.

    επέτρεψε λοιπόν σε εμάς -τους ταπεινούς κοσμοπολίτες- να σου κάνουμε την παρατήρηση ότι, αν θες να καταλάβεις τις πράξεις των άλλων, πρέπει να τις δεις με τα μάτια τους, όχι με τα μάτια σου.

    Και το αντίστροφο ισχύει. Κι οι άλλοι αν θέλουν να με καταλάβουν, ας φορέσουν κι αυτοί λίγο τα γυαλιά μου, ή, εάν το προτιμάς, ας μπούνε και λίγο στα -στενόχωρα, είναι αλήθεια- παπούτσια μου. Το ίδιο ισχύει και για τους φραγκοσπουδαγμένους. Γιατί καμιά φορά les Lumières είναι τόσο δυνατά που μας τυφλώνουν και μοιάζουν με τους φακούς θυέλλης που κάτι αποκαλύπτουν και κάτι αποκρύπτουν.

    Πολύ φοβάμαι όμως, αγαπητοί συνκοσμοπολίτες (κατά το “αγαπητοί συνέλληνες” του εθνικού μετώπου), ότι γαβγίζουμε κάτω από το λάθος δέντρο ( δεν μπορώ να αντισταθώ, όπως βλέπεις φίλε μύρωνα, στον πειρασμό να υποπέσω στο πλέον σύνηθες αισθητικό -και ίσως όχι μόνο- σφάλμα των κοσμοπολιτώνε : να μεταφέρω στην ελληνική άγαρμπα και άτσαλα ξενόγλωσσες εκφράσεις, έτσι ώστε να χάνουν την όποια σπιρτάδα τους).

    Ωραία η πελοποννήσια γενική. Οσο για τις ξενικές εκφράσεις, η καθαρεύουσα μας κληροδότησε ένα σωρό αγγλισμούς και γαλλισμούς. Δεν το βρίσκω απαραίτητα κακό. Επίσης, θίγεις το τεράστιο ζήτημα των μεταφράσεων, ιδιαίτερα οξύ στις κοινωνικές επιστήμες. Σηκώνει πολλή συζήτηση. Νομίζω οι γιατροί δεν έχουν πρόβλημα επ’ αυτού, αν και μου ‘χουν πεί ότι η Γερμανική έχει πλάσει δική της ιατρική ορολογία.

    Reply
  33. συγκριτικά με την Ελλάδα το εννουσα..όχι οτι ειναι απολυτα ενημερωμενοι για τους θεσμους της ΕΕ..
    στοιχεία δεν έχω να παραθέσω αλλα είχα διαβάσει στην EuroActiv ότι οι περιφερειακές χώρες ασχολούνται και γνωρίζουν λιγότερα για τους θεσμούς/σκοπούς/τρόπους λειτουργείας της ΕΕ συκγριτικά με αυτες της υπόλοιπης Ευρώπης..

    Reply
  34. Επέτρεψε λοιπόν σε εμάς τους ποταπούς κοσμοπολίτες, σε εμάς που εκτός από επισκέψεις στους ροδακιώνες της Εδεσσας και εκδρομές στο τραχύ τοπίο της πατρογονικής μου Αρκαδίας, μυρίσαμε και τους αμπελώνες της Τοσκάνης, λουστήκαμε στο φως της Προβηγκίας όπου μας αποκαλύφθηκαν οι μορφές και τα χρώματα του Σεζάν, ψάξαμε -τυλιγμένοι με την προβιά του Ζήγκφριντ και ολόγυμνοι αποκάτω- για τον χρυσό του Ρήνου που θα φτιάξει το δαχτυλίδι, αναζητήσαμε το μεταφυσικό δέος, αλλά και την φρίκη, του μεσαίωνα κάτω από γοτθικές αψίδες σε ερείπια βαθειά θαμμένα στα σκοτεινά δάση της Θουριγγίας, θυμηθήκαμε την ναυπηγοεπισκευαστική του Περάματος όταν πίναμε φτηνές μπίρες με τους ναυτικούς, χαρακωμένους από τα κακοφτιαγμένα τατουάζ με τις ραγισμένες καρδιές και το όνομα κάποιας πουτάνας από τους τροπικούς, σε ένα μικρό ξύλινο μπαράκι με θολωμένα τζάμια σε μια γωνία του St.Pauli, επέτρεψε λοιπόν σε εμάς -τους ταπεινούς κοσμοπολίτες- να σου κάνουμε την παρατήρηση ότι, αν θες να καταλάβεις τις πράξεις των άλλων, πρέπει να τις δεις με τα μάτια τους, όχι με τα μάτια σου.

    Είδες τι παράγεις αν είσαι κοσμοπολίτης; Αισθαντικά, νοσταλγικά πισωγυρίσματα που ακροβατούν ανάμεσα στον Καββαδία και τον Μπρελ. Τόσα ταξίδια έχω κάνει αλλά τους ναυτικούς με τα τατουάζ με το όνομα της αγαπημένης τους πόρνης δεν τους είδα – και το έχω καϋμό… Είναι κι αυτό το ‘επέτρεψε’ στην αρχή που φέρνει λίγο σε αυτοδίδακτο λογοτέχνη και που αποδιώχνει κάθε υπόνοια ελιτισμού. Γουστάρω σναπ πάει και τελείωσε.

    Σόρρυ για το οφ-τόπικ αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να συμβάλω στην συζήτησή σας πιο ουσιαστικά. Κι αυτό διότι η διάκρισή σας ανάμεσα σε καλοπροαίρετες, τρόπον τινά ιδεαλιστικές, παρεμβάσεις υπέρ του ιδανικού που λέγεται Ευρώπη από την μία πλευρά και υστερόβουλες ‘ωθήσεις’ με σκοπό το κέρδος από την άλλη είναι τουλάχιστον αυθαίρετη. Και είναι, ίσως, αυθαίρετη διότι δεν κάνετε τον κόπο να δείτε ότι δεν υπάρχουν μόνο τα γυαλιά (και τα παπούτσα -που λένε στην Κορινθία) του Ελληνάρα ή του κοσμπολίτη αλλά και τα γυαλιά του Ευρωπαίου. Εν ολίγοις, ο μέσος γερμανός αστός (κι εδώ εισέρχεται και η δική μου εμπειρία) αγαπάει την Ευρώπη με έναν τρόπο ενστικτώδη – ίσως προς όφελος της πολιτισμικής αυτοσυντήρησής του. Μία Γερμανίδα που γνώριζα όταν, ως άλλος σναπ, κατοικούσα εις την Βιέννην ήθελε μεν να κάνει παρέα (ως κλασική Γερμανίδα της ηλικίας της) με τις πιο εξωτικές φυλές του Ισραήλ αλλά απεχθανόταν τους Τούρκους. Προφανέστατα επειδή μεγάλωσε στο Βερολίνο και είδε την γκετοποίηση και ένιωσε, όπως έλεγε η ίδια, πως είναι να μην έχει ο άλλος ίχνος ανεκτικότητας και να σε καθυβρίζει επειδή φοράς στενό τζιν. Και, φυσικά, ούτε να ακούσει ήθελε για Τούρκους στην ΕΕ. Οι γονείς ενός πρώην (edit: γερμανού) συγκατοίκου μου εδώ στο χωριό με ρώτησαν κάποτε αν είμαι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας. Όταν είπα ότι μάλλον θα έκανε καλό σε όλους μας κάτι τέτοιο, μου απάντησαν με ένα στόμα, μια φωνή ότι ‘είμαστε ήδη αρκετοί στην ΕΕ’.

    Μην αποκλείετε, λοιπόν, καθόλου ο φιλοευρωπαϊσμός του μέσου γερμανού αστού να είναι η επέκταση μίας λογικής τύπου ‘καλύτερα να έχουμε να κάνουμε με τους ομοίους μας’. Όμοιοι των ευγενών Γότθων οι Ελληνάρες θα μου πείτε; Περίπου – το πιο σωστό θα ήταν ‘όχι τόσο διαφορετικοί ώστε να παύουν να είναι χαριτωμένοι’. Έχουν τα μουστάκια τους, φτιάνουν τους γύρους τους, είναι πονηροί και απατεωνίσκοι αλλά δεν είναι βίαιοι και -πρωτίστως!- δεν κλείνονται σε γκέτο. Λόγω περιορισμένων θρησκευτικών δεσμεύσεων μπορούν να μάθουν να είναι ανεκτικοί και λόγω ιδιοσυγκρασίας δε θα φτάσουν ποτέ στο σημείο οι μανάδες να κυκλοφορούν με μπούργκα και οι γιοι με βαμμένο μαλλί για να μοιάζουν ‘πιο Γερμανοι’. Πως να το κάνουμε ρε παιδί μου, καλό το εξωτικό στοιχείο στην ευρωπαϊκή μας κοινότητα αλλά ας μην το παρακάνουμε. Και τα ίδια, λίγο-πολύ, ισχύουν και για τους Γάλλους που επίσης δε γουστάρουν τους Τούρκους. Ας ισχυροποιήσουμε το παρόν ‘εμείς’, λοιπόν, για να έχουμε λόγο όταν πάνε να μας φορτώσουν τους ‘άλλους’ και για να νιώθουμε ότι ηγούμαστε μίας ευρείας -αλλά όχι τόσο ευρείας ώστε να γίνεται ενοχλητική- ένωσης. Για να εξαγνίστουμε και λίγο από τα κρίματά μας που μας έχουν αφήσει και κάποια συμπλεγματάκια.

    Βέβαια, μπορεί και να κάνω λάθος – μια σαχλαμάρα είπα κι εγώ. Αλλά σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όσο απλά επιμένετε να τα παρουσιάζετε όλοι -συμπεριλαμβανομένου και του Σώτου- σε αυτή την κουβέντα. Εκτός αν οι Γερμανοί είναι σχιζοφρενείς και ενώ εκτιμούν την εργαστικότητα, την οργάνωση και την αποταμίευση, επιβραβεύουν αγόγγυστα την σπατάλη και την ασυνέπεια. Ή εκτός, βέβαια, αν έφτασαν στο σημείο να βλέπουν κάποια στενή συγγένεια ανάμεσα στους εαυτούς τους και σ’ εμάς που τους υποχρεώνει να μας διασώζουν όπως ο καλός αδελφός τον αχαϊρευτο ομογάλακτό του. Ε, αυτό ούτε ο Σώτος με τον σναπ δε θα μας το έλεγαν – ή θα μας το έλεγαν; Για να δούμε.

    Reply
  35. Καποτε και οι Ελληνες εμοιαζαν με τους εργατικούς κτλ κτλ Γερμανούς.
    Ειναι μια φάση που περνάτε ως λαός

    Reply
  36. Καποτε και οι Ελληνες εμοιαζαν με τους εργατικούς κτλ κτλ Γερμανούς.
    Ειναι μια φάση που περνάτε ως λαός

    Ναι, τα τελευταία 3000 χρόνια…

    Reply
  37. Κων/νε ωραια τα λες γενικα, αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα το ακριβες επιχειρημα. Οντως οι Γερμανοι δεν ειναι αγιοι, σιγουρα δεν πολυγουσταρουν τους Τουρκους. Αλλα εμας γιατι μας ξελασπωνουν, για να μην φορτωθουν Τουρκους? Να μην πω οτι το ξελασπωμα εχει και αυτην την εννοια λιγο, δεν θελουν οικονομικες αποτυχιες σε ανατολη και νοτο για να μην φορτωθουν κιαλλους μεταναστες…

    Reply
  38. German ως γνωστόν οι Ελληνες δουλευουν τις περισσότερες ωρες στην Ευρώπη.και μιλάω για τον ιδιωτικο τομέα
    Και η Ελληνικη οικονομια σε λιγα χρόνια θα ξεπερασει την Γερμανικη
    το οποιο είναι τραγωδία για τους γερμανους…

    Reply
  39. δουλευουν περισσοτερο οι Ελληνες αλλα ειναι πολυ λιγοτερο παραγωγικοι, λιγοτερο απο τον ευρωπ. μεσο όρο,,,,
    τι εννοείς η ελληνική οικονομία θα ξεπερασει τη γερμανική???

    Reply
  40. Eννοώ οτι ο δυνητικος ρυθμος αναπτυξης της ελληνικης οικονομιας είναι μεγαλυτερος του γερμανικου και αν αυτό διατηρηθεί και στο μελλον το κατα κεφαλη εισοδημα της Ελλαδας θα συγκλινει με αυτό της γερμανίας.Βεβαίως αυτό είναι μια υπόθεση
    Αλλα εννοώ και κατι αλλο.
    Ακόμη και τώρα το κατα κεφαλή εισόδημα της
    Γερμανίας δεν είναι πολύ μεγαλυτερο της Ελλαδας.
    Συμφωνα με την Ευρωστατ το 2009 το κ.κ. ΑΕΠ της γερμανιας θα είναι γυρω στ 28000€ ενώ της Ελλαδας γύρω στα 25000€.
    Στην Ελλάδα με μηδενικο σχεδον ρυθμό αποταμιευσης τα νοικοκυριά καταναλώνουν όλο το εισόδημα τους.
    Στη γερμανία αντιθετα ο καταναλωτής είναι διστακτικος και αποταμιευει ενα 10% του εισοδηματος του.
    Οπως ξέρουμε από την κλασσικη οικονομικη θεωρία οτι ευημερία προσφερει μονο η καταναλωση και οχι η αποταμιευση.Βεβαίως και η
    μελλοντικη καταναλωση.
    Αρα το μεσο επιπεδο καταναλωσης του Ελληνα δεν διαφερει πολύ
    από αυτό του μεσου Γερμανού.Και όπως είπα η κατανάλωση εχει η
    σημασία και όχι γενικα το εισόδημα.
    Αρα απο μια αποψη η Ελληνικη οικονομια εχει ηδη συγκλίνει με την Γερμανική

    Reply
  41. παντως επειδη συμβαινουν πολλα σχετικα με το θεμα αυτες τις μερες εχει ενδιαφερον πως οι διαφορες χωρες αναδιαμορφωνουν τις πολιτικες τους απο τη μια μερα στην αλλη…δεσμευτηκαν οτι θα βοηθησουν τις χωρες της ευρωζωνης αλλα οχι της ανατ. Ευρωπης οι οποιος πηγαινουν απο το κακο στο χειροτερο…η μονη που δευσμετηκε ειναι η Αυστρια, μια κατα τα αλλα μικρη σχετικα οικονομια αλλα με πολλα κεφαλαια σε αυτες τις χωρες και που επιπλεον εχει επιβαλει περιορισμους στην μεταναστευση …οποτε διπλο το κακο για την Αυστρία και σπευδει να σωσει την κατασταση της ουσιαστικα…
    παντως νομιζω οτι η ελλαδα θα ητανε σε πολυ καλη κατασταση απεναντι στην κριση αν δεν τα ειχε κανει εντελως χαλια η κυβερνηση τα τελευταια χρονια….η παρουσια του κρατους οδηγησε σε μεγαλυτερη εσωστρεφεια αλλα θεσμικες αδυναμιες του ιδιου του κρατους εκτειναξε το χρεος…δικοπο μαχαιρι αποδειχτηκε…

    Reply
  42. Το χρεος δεν αυξηθηκε αλλά μειώθηκε από την κυβέρνηση…

    Reply
  43. Συμφωνώ σε οσα γραφει ο stugman με την προσθηκη όμως της λεξεως παρα- στις λεξεις κυβερνηση , οικονομία , ιδιωτικός , κράτος κτλ

    Θα σας συμβούλευα να το εφαρμοσετε ως παιχνίδι στην καθημερινοτητα σας : Παρα – δρόμος , παρα – ταξιτζής , παρα – Γαμοστερνας , παρα – μισθος κτλ

    Reply

Leave a Comment