Δοκιμές μισαλλοδοξίας

Με αφορμή [και] αυτήν την μνημειώδη κλωτσοπατινάδα, μερικές σκέψεις:

Σύμφωνα με το άρ. 196 ΠΚ

Ο θρησκευτικός λειτουργός που κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Όσοι εκ των αναγνωστών του συνΙστολογίου είστε επιμελείς, τακτικοί και πλένετε καθημερινά τα δόντια σας, γνωρίζετε ασφαλώς την προσήλωσή μου στην αξία της ελευθερίας της έκφρασης, για την οποία έχω κατηγορηθή επί ταλιβανισμώ από άλλους, ας πούμε πιο μαλθακούς περί την προστασία της. Έρχονται στιγμές όμως που κι εγώ κλονίζομαι.

Ας πούμε:

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης στο κήρυγμα του την περασμένη Κυριακή σύμφωνα με πληροφορίες είπε τα εξής περίπου:

Όσοι πιστεύουν στην εβραϊκή θρησκεία ασφαλώς είναι άρρωστοι και πρέπει κάπως να τους θεραπεύσουμε. Οι Εβραίοι, που κάποτε ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού, έχουν γίνει πλέον σκυλιά. Στις υποτιθέμενες νηστείες τους μεθοκοπάνε και χορεύουνε με ξεδιάντροπα πορνίδια. Η συναγωγή τους δεν είναι καλύτερη από μπουρδέλο, είναι σαν το λημέρι των ληστών και σαν την φωλιά των θηρίων. Ύαινες! Το μόνο που ξέρουν είναι να ξεκοιλιάζωνται στο φαΐ, να γίνωνται λειώμα στο ποτό και να τσακώνωνται σαν χουλιγκάνια για τις ομάδες τους. Αλλά τι λέω; Όσα είπα λίγα είναι, οι Εβραίοι είναι ίδιοι σατανάδες και οι ψυχές τους διαβολικές. Κάθε φορά που θα συναναντάτε κάποιον από δαύτους, να τον φανερώνετε σε όλους μας, όχι για να τον βλάψουμε βέβαια, προς Θεού, αυτά τα κάνουν εκείνοι, αλλά για να τον βγάλουμε από την πλάνη του, για να τον βοηθήσουμε. Όποιος δεν το κάνη αυτό, είναι σαν να είναι και ο ίδιος Εβραίος!


…σὺν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τὴν γλώτταν χρυσορρήμονι

Εντάξει, κομμένη η πλάκα, αυτά είναι σοβαρά πράγματα.

Τα πραγματικά λόγια του παππά ήταν:

Ο Χριστιανισμός δε είναι ρατσιστικός, όπως συνήθως φαίνεται με τα μάτια ενός εξωτερικού ημιμαθούς παρατηρητή. Ναι, πιστεύουμε πως είμαστε βασίλειον ιεράτευμα, άλας της Γης, πόλις επάνω όρους κειμένη, όχι για να το παίζουμε εγωιστές, αλλά γιατί φέρουμε την βαρειά υποχρέωση και ευθύνη να δείξουμε το σωστό, δίκαιο και ηθικό δρόμο σε όλη την ανθρωπότητα.

[…]

Σε περίοδο πολέμου η Ορθοδοξία υποστηρίζει την ελεγχόμενη βία κατά του εχθρού, ως αναγκαίο μέσον. Η έννοια του Ιερού Πολέμου ισχύει και για εμάς.

[…]

Γνωρίζουμε να αναγνωρίζουμε τους φίλους, με τους οποίους είμαστε υπερφιλικοί, αλλά και τους εχθρούς, στους οποίους δεν χαριζόμαστε, και ακόμα ο Χριστιανισμός καλεί και σε εκδίκηση εναντίον τους (η συλλογική τιμωρία λαών, αν δεν μετανοούν, είναι ηθική για τον Χριστιανισμό).

Δεν μισούμε τους Τούρκους, ούτε επειδή είναι Τούρκοι (άλλωστε τα ίδια φαγητά τρώμε και την ίδια μουσική ακούμε) ούτε επειδή είναι μουσουλμάνοι (αν και διαφωνούμε μαζί τους θεολογικά). Τους μισούμε, με εξαίρεση εκείνων που μας υποστηρίζουν, επειδή εκείνοι μας μισούνε, βασικά θρησκευτικά, αλλά και φυλετικά.

Πες τα χρυσόστομε!

16 thoughts on “Δοκιμές μισαλλοδοξίας”

  1. θαναση παλι με μπερδεψες, μαλλον προϋποθετεις πολλη γνωση απο τους αναγνωστες σου. Ειπε καποιος Μητροπολιτης τετοια πραγματα?

    (και οχι, ορθοδοξοι και μουσουλμανοι δεν τρωνε τα ιδια, εκτος αν εσενα σαρεσει αυτος ο απαισιος γυρος απο αρνι, που συζητουσαμε και τις προαλλες)

    Reply
    • Ειπε καποιος Μητροπολιτης τετοια πραγματα?

      Ω ναι, φυσικά και τα είπε. Αλλά όχι την περασμένη Κυριακή.

      Το μυστικό είναι στην παραπομπή στο χρυσορρήμονι, που δεν λειτουργεί δυστυχώς και με εκνευρίζει.

      Οπότε δήτε εδώ.

      Reply
  2. Στις υποτιθέμενες νηστείες τους μεθοκοπάνε και χορεύουνε με ξεδιάντροπα πορνίδια.

    Για μία τέτοια θρησκεία ευχαρίστως θα απαρνιόμουν την αθεΐα μου, αλλά δυστυχώς…

    Reply
  3. Μάλιστα, τώρα που έκατσα και διάβασα τη συζήτηση που λες (πες μου μπράβο για το κουράγιο μου) κατάλαβα τί έγινε.

    Κατ’ αρχήν “τα πραγματικά λόγια του παππά” που λες δεν είναι του Χρυσόστομου, αλλά του Ελληνοεβραίου (Εβραιοέλληνα;) ραββίνου Μαρδοχαίου Φριζή που είναι εγγονός ενός Μαρδοχαίου Φριζή, ήρωα του ’40. Απ’ τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω οτι ο εγγονός, πρόκειται για γνωστό βλάκα που έχει στο παρελθόν απασχολήσει με τις “απόψεις” του.

    Το περίεργο είναι οτι το σχόλιο απ’ όπου το απόσπασμα που παραλλάσσεις, είναι το μόνο (από 132+ που είχα το κουράγιο να διαβάσω) όπου φαίνεται να είναι ενήλικος κι όχι κάνα βλαμμένο δεκαεξάχρονο. Αυτο με κάνει να πιστεύω είτε οτι δεν έχει δική του άποψη αλλά αναμασάει αυτήν κάποιου άλλου, ή οτι απλά ο άνθρωπος είναι προβληματικός. Μάλιστα, αν είναι και ραββίνος, μου κάνει εντύπωση- οι ραββίνοι υποτίθεται οτι είναι μορφωμένοι, όπως όλοι οι ιερωμένοι άλλωστε.

    Τέλος πάντων, εμένα όλα αυτά ενισχύουν την άποψή μου οτι οι τρεις Αβρααμικές θρησκείες πρέπει να απαγορευτούν δια νόμου κι οι ιερείς τους να θανατωθούν παραδειγματικά. Στη δε Μέση Ανατολή πρέπει να πουλήσουμε περισσότερα (αλλά όχι και πολλά) πυρηνικά για να ξεμπερδεύουμε με δαύτους. Όσο πιο γρήγορα αλληλλοσκοτωθούν όλοι αυτοί οι επικίνδυνοι τρελλοί μεταξύ τους, τόσο καλύτερα για μας τους υπόλοιπους- έτσι κι αλλοιώς όλοι οι λογικοί Άραβες κλπ έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη (συγκεκριμμένα).

    Reply
    • Ασφαλώς και μπράβο για τα κουράγια σου, το νόημα πάντως δεν ήταν να κράξουμε τον ραββίνο. Ο οποίος μακάρι να διατηρούσε ένα ιστολόγιο, να διαβάζουμε και μία ακόμη σπάνια άποψη.

      του Ελληνοεβραίου (Εβραιοέλληνα;)

      Έλα μου ντε. Κάπου χρησιμοποιεί την φράση “Εβραίοι της Ελλάδας”. Αλλά δικό του καπέλο.

      που είναι εγγονός ενός Μαρδοχαίου Φριζή

      Ε όχι και “ενός” ρε συ.

      Το περίεργο είναι οτι το σχόλιο απ’ όπου το απόσπασμα που παραλλάσσεις, είναι το μόνο (από 132+ που είχα το κουράγιο να διαβάσω) όπου φαίνεται να είναι ενήλικος κι όχι κάνα βλαμμένο δεκαεξάχρονο.

      Ίσως, αλλά ψιλοταιριάζει στο άρ. 196 ΠΚ, έτσι δεν είναι; :-)

      εμένα όλα αυτά ενισχύουν την άποψή μου οτι οι τρεις Αβρααμικές θρησκείες πρέπει να απαγορευτούν δια νόμου κι οι ιερείς τους να θανατωθούν παραδειγματικά.

      Τώρα μιλάς καλά :-)

      Reply
  4. Ωχ, ΟΚ, γκάφα, για το “ενός”. Φχαριστώ που με διαφώτισες. Δεν κατέχω από μοντέρνα ιστορία (την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» την άφησα εκεί γύρω στον Κανάρη).

    Ασφαλώς και μπράβο για τα κουράγια σου, το νόημα πάντως δεν ήταν να κράξουμε τον ραββίνο. Ο οποίος μακάρι να διατηρούσε ένα ιστολόγιο, να διαβάζουμε και μία ακόμη σπάνια άποψη.

    Σόρυ, δεν ήθελα να δώσω υβριστικό χαρακτήρα στο ποστ σου, ανακαλώ το “βλάκα” κλπ. Απλά έτσι που τα έλεγε ρε παιδί μου ο άνθρωπος δεν κατάφερα να τον πάρω στα σοβαρά. Φοβάμαι οτι και μπλογκ να είχε δε θα έβγαινε τίποτα θετικό, θα μάζευε όλη την ψυχοπαθολογία του Ελληνόφωνου ίντερνετ. Δε θέλει και πολύ.

    Reply
  5. Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο, να κάνω ένα πιο ανεπτυγμένο σχόλιο:

    Έχω υποστηρίξει ότι η διάταξη του άρ. 196 ΠΚ πρέπει να καταργηθή. Άλλωστε, βρίσκω να έχη δημοσιευτή όλη κι όλη μόνο μία καταδικαστική απόφαση σχετικά, η ΑΠ 1489/1997. Αυτή αφορούσε ένα προσωρινό εφημέριο ιερού ναού, που διήγειρε το εκκλησίασμα σε εχθροπάθεια εναντίον του Μητροπολίτη, απειλώντας ότι αν έλθει ο Μητροπολίτης στον ναό «θα χυθεί αίμα». Σπουδαία τα λάχανα.

    Μια τέτοια διάταξη όμως, της μοδός στις μέρες μας, καθώς ανθεί η κάθε είδους νεομισαλλοδοξία, ισλαμοφοβία και φοβικότητα έναντι του λόγου, θα έστελνε στο εδώλιο τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, καθόλου απίθανο και τον ρ. Μαρδοχαίο Φριζή, τον Άνθιμο και γενικά κάθε δυσανεκτικό, εμπαθή, επιθετικό, εριστικό ιερωμένο [δηλαδή τους περισσότερους]. Μη γένοιτο.

    Θεωρώ επίσης ότι εδώ δεν υπάρχει μόνο θέμα ελευθερίας του λόγου, αλλά και θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς η διάταξη εισάγει ιδιαίτερο έγκλημα, που δημιουργεί υπόνοιες ανισότητας [οι άθεοι ή οι αγνωστικιστές τάχα δεν διεγείρουν αλλήλους σε εχθροπάθεια;]. Άλλο πράγμα η εκκοσμίκευση του κράτους και άλλο η αντιθρησκευτικότητά του.

    Reply
  6. Άλλο πράγμα η εκκοσμίκευση του κράτους και άλλο η αντιθρησκευτικότητά του.

    Αυτό μ’ άρεσε, το ξεχωρίζω :) Θανάση, αλήθεια εσύ είσαι νομικός ή οικονομολόγος, δεν έχω καταλάβει;

    Θεωρώ επίσης ότι εδώ δεν υπάρχει μόνο θέμα ελευθερίας του λόγου, αλλά και θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς η διάταξη εισάγει ιδιαίτερο έγκλημα, που δημιουργεί υπόνοιες ανισότητας [οι άθεοι ή οι αγνωστικιστές τάχα δεν διεγείρουν αλλήλους σε εχθροπάθεια;]. Άλλο πράγμα η εκκοσμίκευση του κράτους και άλλο η αντιθρησκευτικότητά του.

    Νομίζω οτι οι νόμοι (του Χαμπουραμπί σίγουρα) γίνονται με βάση τις ανάγκες μας, δηλαδή αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί φτιάχνουμε ένα νόμο να το ρυθμίσει. Λοιπόν, με τους θρησκευτικούς ηγέτες υπάρχει όντως μια κατάσταση που πρέπει να ρυθμιστεί, όντως έχουμε πολλά παραδείγματα ηγετών που προκαλούνε μίσος, σκοτωμούς, πογκρόμ κλπ κλπ. Οι άθεοι/ άθρησκοι προφανώς μπορούν να κάνουν το ίδιο (όπως εγώ παραπάνω) αλλά αν το κάνουν εξ’ ονόματος της αθεΐας τους, τί αποτέλεσμα θά ‘χουν; Στο παρελθόν δεν έχουμε δει πολύ συχνά τέτοια. Οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη ρύθμισης.

    Μάλλον θα ήταν καλύτερο να μην χρειάζονται επί μέρους ρυθμίσεις και να μας φτάνουν οι γενικές αρχές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ κλπ, αλλά μάλλον οι νόμοι εφαρμόζονται τόσο πιο δύσκολα όσο πιο γενικοί είναι. Κάτι τέτοιο.

    Μια τέτοια διάταξη όμως, της μοδός στις μέρες μας, καθώς ανθεί η κάθε είδους νεομισαλλοδοξία, ισλαμοφοβία και φοβικότητα έναντι του λόγου, θα έστελνε στο εδώλιο τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, καθόλου απίθανο και τον ρ. Μαρδοχαίο Φριζή, τον Άνθιμο και γενικά κάθε δυσανεκτικό, εμπαθή, επιθετικό, εριστικό ιερωμένο [δηλαδή τους περισσότερους]. Μη γένοιτο.

    Γιατί; Αν είναι παράνομοι και βλάπτουνε το σύνολο, να κάτσουνε και στο εδώλιο, να κάτσουνε και πίσω απ’ τα σίδερα. Αυτή τη στιγμή, αυτήν την εποχή, δεν είναι επικίνδυνος όποιος απειλεί την τάξη και τη σταθερότητα, με λόγια ή έργα;

    Reply
  7. Θανάση, αλήθεια εσύ είσαι νομικός ή οικονομολόγος, δεν έχω καταλάβει;

    Πώ πώ, καλά, στην κοσμάρα μου. Τώρα είδα το προφίλ σου, άιντέεε. Νομικός.

    Κι είσαι και κοντοχωριανός :)

    Reply
  8. Γιατί; Αν είναι παράνομοι και βλάπτουνε το σύνολο, να κάτσουνε και στο εδώλιο, να κάτσουνε και πίσω απ’ τα σίδερα. Αυτή τη στιγμή, αυτήν την εποχή, δεν είναι επικίνδυνος όποιος απειλεί την τάξη και τη σταθερότητα, με λόγια ή έργα;

    Παράνομοι μπορεί να είναι, αλλά βλάπτουνε πράγματι; Γιατί η διάταξη δεν έχει εφαρμοστή ποτέ; Ασφαλώς όχι επειδή οι ιερωμένοι δεν λένε μαλακίες, απλώς είναι κάτι ασήμαντο και όλοι το θεωρούν έτσι, ανεξαρτήτως του τι λένε οι [παμπάλαιοι και παρωχημένοι] νόμοι. “Επικίνδυνοι για την τάξη και την σταθερότητα”, σιγά τώρα. Πίστεψέ με, δεν θα σταματήση να περιστρέφεται η Γη αν καταργηθή η διάταξη. Υπάρχουν άλλωστε και επαρκείς παρόμοιες, π.χ. ηθική αυτουργία, διέγερση του άρ. 184 ΠΚ.

    Κάτω τα χέρια από τον Φριζή! :-)

    Reply
  9. Επικίνδυνοι για την τάξη και την σταθερότητα”, σιγά τώρα.

    Λες ε; Τί να πω, δεν έχουμε και Υπουργείο Δημόσιας Τάξης πια, ίσως έχεις δίκιο :)

    Καλά, σίγουρα δε θα χαλάσει ο κόσμος αν καταργηθεί η διάταξη. Έτσι κι αλλοιώς, αν δεν την εφαρμόζουνε οι δικαστές γιατί τους μυρίζει πολύ Ευρωπαΐλα, θα αυτοκαταργηθεί.

    Κάτω τα χέρια απ’ τον αδριάντα του Φριζή- για τον εγγονό του δεν ξέρω. :P

    Reply
  10. Έτσι κι αλλοιώς, αν δεν την εφαρμόζουνε οι δικαστές γιατί τους μυρίζει πολύ Ευρωπαΐλα, θα αυτοκαταργηθεί.

    Η διάταξη είναι μαμίσια στον Κώδικα, δηλαδή μετράει, μαζί με την ιστορία της σύνταξής του, χαλαρά 70-80 χρόνια ιστορίας. Άλλες εποχές τότε, ξεπεράστηκαν, αν και κάποιοι θέλουν να επιστρέψουν.

    Reply
  11. Αλήθεια; Εγώ νόμιζα οτι είναι καινούργια… Εμ, είδες που τα ρίχνεις όλα στο ΕΔΔΑ;

    Reply

Leave a Comment