Fall Richter: Freispruch

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016, 12η ημέρα της δίκης.

Η δίκη #Richter ωλοκληρώθηκε με την απαγγελία της απόφασης από τον Πρόεδρο Αλέξανδρο Καργόπουλο:

Αθώος ο #Richter λόγω διπλής αντισυνταγματικότητας του άρ. 2 Ν. 927/1979. (Τελικά ήταν τριπλή η αντισυνταγματικότητα. Πήρε φόρα ο Πρόεδρος και κάπου τον έχασα).

Η απαγγελία της απόφασης, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, προκάλεσε μερικές κραυγές τύπου “αίσχος, αίσχος”. Κάποιοι μεμονωμένοι κρητολέοντες εξέτασαν στιγμιαία το ενδεχόμενο να φέρουν τις κατσούνες τους και να τις εξασκήσουν επί των ράχεων των συνηγόρων υπεράσπισης, αλλά τελικά διελύθησαν ησύχως. Πράγμα που οπωσδήποτε ωφέλησε πολλαπλώς την σωματική τους ακεραιότητα.

Ο Στρατηγός Παραγιουδάκης μάς πλησίασε και μας συνεχάρη. Διαφωνώ με τις απόψεις που εξέφρασε κατά την διάρκεια της δίκης, αλλά απέδειξε πολλές φορές ότι είναι άνθρωπος ευπρεπής, σοβαρός και δίκαιος στον αγώνα του. Κέρδισε τον εξαιρετικό σεβασμό μου.

Ο Πρόεδρος δεν περιωρίστηκε σε ένα απλό “αθώος”, αλλά μας ανέγνωσε, εμφανώς αγχωμένος, του “άξονες του σκεπτικού της απόφασης”. Η πράξη του αυτή αξίζει συγχαρητηρίων: πράγματι, η υποχρέωση αιτιολόγησης των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, μετά από μια εξαντλητική επ’ ακροατηρίου διαδικασία, δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια μονολεκτική απόφανση. Ο δικαστής λογοδοτεί διά της αποφάσεώς του προς την δημόσια διαδικασία και το ακροατήριό της. Οφείλει, διά της απαγγελίας της απόφασης και μετ’ αυτής, να εκθέση, έστω συνοπτικά, έστω και ως προς τους “άξονες”, τον πυρήνα της αιτολογίας του. Η πρακτική αυτή, ας σημειωθή ωστόσο, δεν περιορίζει τον δικαστή κατά την συγγραφή της απόφασης παρά μόνο ως προς το αποτέλεσμα (ήτοι, την αθώωση). Αν ξανασκεφτή κάτι και δη ότι δεν έχει καλώς, δικαιούται να το μεταβάλη.

axones 1

axones 2

Δεν θα παραθέσω σε αυτήν την ανάρτηση την δική μου κριτική. Ετοιμάζω προφανώς σχετική ανάρτηση, όπου θα τα συζητήσουμε λεπτομερώς. Σήμερα, θα ήθελα μόνο να εξάρω το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, ακολουθώντας τις προτροπές της υπεράσπισης, προέβη σε μια καθαρή αθώωση του Ρίχτερ, χωρίς να κλείση το μάτι στην πολιτική αγωγή, χωρίς να καταλείψη αμφιβολίες και αμφισημίες, ασκώντας εύορκα και θαρραλέα το δικαστικό του λειτούργημα. Η άρνηση εφαρμογής ενός αντισυνταγματικού νόμου από ένα δικαστή αποτελεί κορυφαία στιγμή στον δικαστικό του βίο. Ο Πρωτοδίκης Καργόπουλος ανέλαβε την ευθύνη του λειτουργήματός του και έγραψε το όνομά του στην νομική μας ιστορία. Ομολογώ πως ζηλεύω. :-)

Ας μην γελιώμαστε βέβαια, το αποτέλεσμα της δίκης είχε προδιαγραφή τουλάχιστον από την αποβολή της πολιτικής αγωγής, κλείδωσε δε με την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση. Ο δικηγόρος βέβαια έχει πάντα ένα συνοδευτικό άγχος.

[Για την ιστορία, θέλω να σημειώσω ότι σε περίπτωση καταδίκης η υπεράσπιση δεν θα ζητούσε την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού στον παρασημοφορημένο κατηγορούμενο, αλλά θα ανέμενε να δη αν θα αναγνωριζόταν αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο. Επίσης, θα ζητούσαμε απόφαση όχι εφέσιμη, αλλά ανέκκλητη, ώστε ο Πρόεδρος να υποχρεωθή να συγγράψη (κανονική) απόφαση, η οποία να ελεγχθή ακολούθως παρ’ Αρείω Πάγω. Και αν αναιρείτο, να τον ακολουθή η αναίρεση αυτή στον υπηρεσιακό του φάκελλο].

Μετά την αθώωση Ρίχτερ, το παν δεν απώλετο για τους αντιδίκους μας. Έχουν δικαίωμα (όχι να ασκήσουν οι ίδιοι έφεση, αλλά) να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους μόνους αρμόδιους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, Εφετών και Αρείου Πάγου κατ’ άρ. 490 και 505-506 ΚΠΔ (έχει το ενδιαφέρον του ότι έφεση μπορεί να ασκήση και ο διώξας τον Ρίχτερ Εισαγγελέας Γ. Πατεράκης). Προσωπικά, δεν αποκλείω καθόλου (αν και δεν το εύχομαι…) αυτό να συμβή, ιδίως ένεκα του λόγου της αθώωσης, που δεν αγγίζει την ουσία της υπόθεσης, αλλά μένει στα νομικά ζητήματα. Ίδωμεν λοιπόν.

Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω σχετικά με τον τρόπο που μόρφωσε δικανική πεποίθηση ο Πρόεδρος. Θα αθώωνε ούτως ή άλλως; Αμφιταλαντεύθηκε; Ήταν αρχικά καταδικαστικός και τον κλόνισε η υπεράσπιση; Δεν μπορώ να ξέρω. Ο δικηγορικός μου εγωισμός θέλει να με κάνη να πιστεύω ότι εμείς γυρίσαμε την υπόθεση, με το σθένος μας, την εριστικότητά μας, τα χέρια στις τσέπες και τα λίγα νομικούλια μας. Αλλά βέβαια, δεν μπορώ να ξέρω.

Μερικές καταληκτικές παρατηρήσεις ακόμα:

Ο ΥπΔικ δεν τόλμησε να καταργήση το άρ. 2 Ν. 927/1979 εξαιτίας της δίωξης #Richter. Τώρα που υπάρχει απόφαση περί αντισυνταγματικότητας; Ας είναι αυτή η κληρονομιά της δίκης Ρίχτερ: η αθώωση λόγω αντισυνταγματικότητας ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του άρ. 2 Ν. 927/1979. Μια lex richteriana θα περιποιούσε τιμή σε οποιονδήποτε πολιτικό θα την υποστήριζε. Ας τολμήση λοιπόν ο ΥπΔικ και υπόσχομαι αντί λιβέλου να του γράψω δημόσιο έπαινο.

Η μη εφαρμογή νόμου κατ’ άρ. 93 Σ από ένα επαρχιακό ΜονΠλημμ δικαιώνει το διάχυτο σύστημα ελέγχου της αντισυνταγματικότητας των νόμων. Ναι, είναι καλό πού και πού να ορθώνουν το ανάστημα τους και οι απλοί Πρωτοδίκες. Ενέχει κινδύνους βέβαια, όπως όλα τα ανθρώπινα, αλλά μας δίνει και σπάνιες στιγμές ανάτασης σαν την χθεσινή.

Όσοι δεν πείστηκαν για την επικινδυνότητα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας από την δίωξη #Richter, προφανώς δεν πρόκειται να πειστούν ποτέ. Οπότε, δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε μαζί τους. Εγώ τουλάχιστον βαρέθηκα.

Έχουν μείνει καναδυό ουρές από αυτήν την αξιομνημόνευτη υπόθεση. Η μία είναι διασκεδαστική: ο Μάρκος Ιερωνυμάκης, ο αναρτήσας την περιώνυμον εκείνη αφίσα, ο κουζουλός του χωριού, επανήλθε δριμύτερος:

Χάι Χίτλερ.
Χάι Χίτλερ.

Και αφού μήνυσε πρωθυπουργούς και εισαγγελείς, ασχολήθηκε και με την ταπεινότητά μου, φιλοδωρήσας με με έγκληση επί εξυβρίσει, υποθέτω επειδή τον απεκάλεσα “γελοίο υποκείμενο”. Ο Εισαγγελέας παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση στην Πταισματοδίκη Ρεθύμνου. Επανάληψη: (δεν αρχειοθέτησε, αλλά) παρήγγειλε προκαταρκτική. Οπότε περιμένω κλήση για εξηγήσεις. Θα σας ενημερώσω για την συγκλονιστική συνέχεια.

Η άλλη είναι πιο σοβαρή και αφορά το ταλαίπωρο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και την Πρόεδρό του. Αλλά για αυτήν θα τα πούμε ίσως κάποια άλλη φορά.

Τέλος, ως υπεράσπιση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα όλους εκείνους που μας βοήθησαν αυτούς τους δυόμισυ μήνες. Τον Μανόλη Πετρακάκη, συνάδελφο μαχόμενο ποινικολόγο και γόητα Ρεθύμνου, τον Κώστα Τσιάλιο, φιλελέ-καλλιτέχνη-σεφ-μαραθωνοδρόμο και, κυρίως, γλυκύτατο άνθρωπο, τον Αντώνη Ηλιάδη, αξύριστο θεατρολόγο, τα παιδιά της ΟΠΚΕ, τις φιλενάδες μας στο Ρέθυμνο. Τον σοφό Διοικητή του ΑΤ Ρεθύμνου. Τους δημοσιογράφους του Αθήνα 984 Νόνη Καραγιάννη και Ηλία Κανέλλη. Τον συνάδελφο και συνδιδάκτορα ποινικολόγο Ιωάννη Μοροζίνη, επίσημο σχολιαστή του δυσώνυμου Ν. 927/1979. Τον σκηνοθέτη Μιχάλη Σηφάκη. Τον Καθηγητή Ιστορίας Αντώνη Λιάκο. Τον ιστορικό, διδάκτορα Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών, Στέφανο Καβαλλιεράκη. Τον Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας Ανδρέα Στεργίου. Τον Βρετανό συγγραφέα ιστορικό Anthony Beevor. Τους αγαπητούς μας Καθηγητές Στ. Τσακυράκη και Ν. Αλιβιζάτο. Και όλους όσους ξεχνάω, όλους όσους χάρηκαν με τις χαρές μας, λυπήθηκαν με τις λύπες μας και μας εξέφρασαν την υποστήριξή τους, κατ’ ιδίαν ή δημοσίως. Είναι συγκινητικό να αγωνίζεσαι για μια δίκαιη υπόθεση, αλλά να συναντάς την αγάπη ανθρώπων αγνώστων σε σένα. Ιδίως δε Κρητικών ανθρώπων.

Γιατί αγαπάμε Κρήτη.

92 thoughts on “Fall Richter: Freispruch”

  1. Να επιβεβαιώσω κι εγώ ότι αγαπάμε Κρήτη και δη Ρέθυμνο κάργα και μέχρι τελικής πτώσης. Θα μας λείψει η πόλη και περισσότερο οι άνθρωποί της. Ας ελπίσουμε ότι θα τους λείψουμε λίγο κι εμείς.

    Να επιβεβαιώσω και την υποψία σας ότι νιώθω πικραμένος από το γεγονός ότι ο Μάρκος εμένα δεν καταδέχθηκε να με μηνύσει. Θα μου περάσει, όμως. Με παρηγορεί το γεγονός ότι οι πληροφορίες μου λένε πως η δική μου ράχη ήταν ο πρώτος στόχος. Δεν είναι τυχαίο: πρώτα εξουδετερώνουμε τα κομάντα του αντιπάλου.

    Θα επανέλθω λεπτομερέστερος.

    Reply
  2. Χωρίς να θέλω να νοθεύσω ούτε κατ’ ελάχιστον τα συγχαρητήρια για την πανάξια και ιστορικής σημασίας υπερασπιστική σας επιχείρηση, υποθέτω πως στη μεταστροφή του δικαστηρίου (διότι περί μεταστροφής πρόκειται, αν συγκρίνουμε με την πρώτη φάση όπου δεν επέτρεπε καν ερωτήσεις για την ελευθερία της έκφρασης!) μπορεί να συνέβαλαν και κάποιες ευγενικές υποδείξεις από την κορυφή της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, τουλάχιστον αφ’ ης στιγμής κατέστη σαφές ότι ενδεχόμενη καταδίκη θ’ αποτελούσε ανεξίτηλο λεκέ στη διεθνή Της εικόνα.

    Reply
    • Αυτό το γνωρίζουμε από κάπου ή είναι απλή υπόθεση;

      Reply
      • “υποθέτω πως στη μεταστροφή του δικαστηρίου μπορεί να συνέβαλαν …”, “υποθέτω”, “υποθέτω”, “υποθέτω”

        Reply
        • ‘Απλή’ υπόθεση. ‘Απλή’, ‘απλή’, ‘απλή’, as opposed to educated.

          Reply
    • Μέσα στην καλοσύνη εσύ για τους συναδέλφους σου. Να τα διαβάζουν και οι αδαείς να ενισχύεται ή άποψη για πουλημενη δικαιοσύνη. Είναι ωραίο αυτό;Δηλαδή αφού αθώωσε ο πρόεδρος αποφάσισε κατόπιν υποδείξεων. Αν καταδίκαζε θα μπορούσε να είχε συμβεί το ίδιο; Ή τότε όχι;

      Reply
      • Βεβαίως. Αν καταδίκαζε, θα μπορούσα να υποθέσω ότι το έκανε (επειδή πείσθηκε από την πολιτική αγωγή, αλλά και) κατόπιν πιέσεων από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της νήσου που τον φιλοξενεί. Αφού αθώωσε, υποθέτω ότι το έκανε (επειδή πείσθηκε από την υπεράσπιση, αλλά και) κατόπιν υποδείξεων από τη θορυβηθείσα Αθήνα. “Συναδέλφους μου”, ποιούς συναδέλφους μου;

        Reply
  3. Μπραβο στον προεδρο που πηρε ψυχραιμη αποφαση, δεν επηρεαστηκε απο τα χερια στις τσεπες και ειχε τα σωστα ενστικτα, μπραβο στους συνηγοροι που ετρεξαν και δουλεψαν τοσο, μπραβο και στον Ριχτερ που δεν πηγε για μια ευκολοτερη αθωωση γλειφοντας.

    got the swag, kept the money, job well done,t that’s a fact, that’s a fact
    https://www.youtube.com/watch?v=HDcWMF44Cjs#t=26s

    ΥΓ Καλα ουτε μια κουβεντα για τους βασταζους-σωματοφυλακες-ξεναγους στο νυχτερινο Ρεθυμνο, που ετυχε πρωτοι να προβλεψουν και το αποτελεσμα της δικης; :)
    ΥΓ2 “μηπως ομως” μπορει να ειχε παντα στο μυαλο του την ελευθερια της εκφρασης, και οταν ελεγε ειναι δεδομενη να εννοουσε οτι αυτο το ζητημα το σκεφτεται ηδη απο μονος του. Λεω εγω τωρα. Σιγουρα σε μια τετοια δικη ενας δικαστης, απο την στιγμη που δεν την ξεμπερδευει σε μια μερα, πρεπει τουλαχιστον να παραστησει οτι εξεταζει ολες τις πλευρες διεξοδικα πριν αποφασισει.

    Reply
  4. 1. Όντας προκατειλημμένος λόγω της ιδιότητας τού Στρατηγού Παραγιουδάκη, όταν ξεκίνησα να ενημερώνομαι για αυτή την υπόθεση είχα στο μυαλό μου ότι σε εκείνον θα συναντούσε κανείς τις πιο ακραίες θέσεις μεταξύ των διωκτών και των κατηγόρων. Λάθος μου, και οφείλω να το παραδεχτώ! Διαβάζοντας, ακούγοντας και εμβαθύνοντας στην υπόθεση (όσο μπορεί να εμβαθύνει ένας εξωτερικός παρατηρητής), συνειδητοποιεί κανείς ότι είναι μάλλον ο πιο κρυστάλλινος απ’ όλους, τόσο ως προς τις προθέσεις όσο και ως προς τη στάση. Δηλαδή, οκέι, ο άνθρωπος σε δημόσιες τοποθετήσεις του δηλώνει ρητά ότι διαφωνεί με τη δίωξη. Επομένως, προσυπογράφω το σχόλιο που τον αφορά.

    2. Θανάση, με τιμά ιδιαίτερα η αναφορά σου. Ευχαριστώ.

    Reply
    • Δυστυχώς, ο Στρατηγός Παραγιουδάκης μετά την παρουσία του στην εκπομπή «Ιστορίες» (ΣΚΑΙ) της 16ης/02, όπου είπε ένα «μπράβο στη δικαιοσύνη που τόλμησε να αγγίξει το θέμα», με αναγκάζει να αποσύρω το παραπάνω μου σχόλιο ότι ρητά διαφωνεί με την δίωξη (το οποίο έκανα ορμώμενος από άλλη τηλεοπτική του παρουσία, σε κρητικό κανάλι, 46:08 έως 46:40).

      Ο Στρατηγός αποδεικνύεται τουλάχιστον ασυνεπής.
      (κι εγώ βιαστικός…)

      Reply
  5. μήπως_όμως,

    περί μεταστροφής πρόκειται, αν συγκρίνουμε με την πρώτη φάση όπου δεν επέτρεπε καν ερωτήσεις για την ελευθερία της έκφρασης!

    Υπήρξε οπωσδήποτε, ας πούμε, ωρίμαση της διεύθυνσης της διαδικασίας. Δεν είναι αυτό το μόνο παράδειγμα.

    μπορεί να συνέβαλαν και κάποιες ευγενικές υποδείξεις από την κορυφή της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, τουλάχιστον αφ’ ης στιγμής κατέστη σαφές ότι ενδεχόμενη καταδίκη θ’ αποτελούσε ανεξίτηλο λεκέ στη διεθνή Της εικόνα.

    Για την κορυφή της Δικαιοσύνης θα έχουμε να πούμε στο (πολύ) κοντινό μέλλον διάφορα. Ανάμεινε.

    S G,

    μπραβο και στον Ριχτερ που δεν πηγε για μια ευκολοτερη αθωωση γλειφοντας.

    Παρά τις συστάσεις των διαφόρων.

    μπορει να ειχε παντα στο μυαλο του την ελευθερια της εκφρασης, και οταν ελεγε ειναι δεδομενη να εννοουσε οτι αυτο το ζητημα το σκεφτεται ηδη απο μονος του. Λεω εγω τωρα.

    Πολύ πιθανόν. Και εμείς αυτό σκεφτήκαμε. Απλώς δεν το στήριζε με τις ερωτήσεις που υπέβαλλε.

    Ο δικαστής που διαβεβαίωνε ότι “αυτή η δίκη δεν αφορά την ελευθερία της έκφρασης” αθωώνει τελικά λόγω προσβολής, μεταξύ άλλων, της ακαδημαϊκής ελευθερίας. :-)

    Αντώνη,

    Κάποιες κριτικές στον Παραγιουδάκη, περί χούντας και στρατιωτικών κύκλων, ήταν άδικες. Εντάξει, ειπώθηκαν και δυο κουβέντες παραπάνω από όλες τις μεριές.

    Η αναφορά δεν είναι χαριστική, δεδομένου ότι μας βοήθησες ιδιαιτέρως. :-)

    Reply
    • Τι εμμονές ο Μαργαρίτης! Συνδέει την αθώωση όχι μόνο με τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά και με τα χοτ ν̵τ̵ο̵γ̵κ̵ σποτς! Κρίμα, με την ιδεοληψία ο ιστορικός βγάζει τα ίδια του τα μάτια.

      Reply
  6. Μερικά επιπρόσθετα σχόλια επί των ευχαριστιών.

    α) Όντως, ευχαριστούμε και Σώτο Γεωργανά που ήρθε, έκανε το χαβαλέ του, άνοιξε τα μπουκαλάκια του και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, με βοήθησε να κάνω μια σημαντική ερώτηση σε μάρτυρα.

    β) Πολλές ευχαριστίες στους έξοχα ακέραιους Καθηγητές Ανανιάδη και Αγγελίδη. Μίλησαν για την ελευθερία του λόγου με παρρησία και εντιμότητα. Θα τους εκτιμούσα ακόμα κι αν δεν συμφωνούσα απολύτως με αυτά που είπαν. Μόνο και μόνο επειδή κατέβηκαν ιδίοις εξόδοις στην Κρήτη για να υποστηρίξουν την ακαδημαϊκή ελευθερία.

    γ)Ευγνωμονούμε Χάρη Παπαδόπουλο που συνέδραμε ποικιλοτρόπως και είναι γενικά ρε παιδί μου γαμάτος.

    δ) Χαίρε Καμπανάκια που δεν καταλαβαίνεις τίποτα.

    ε) Πάλι ευχαριστούμε Πετρακάκη και λίγο είναι.

    στ) Πάλι ευχαριστούμε Κώστα και μπράβο που με κατάφερες να πάρω τα βουνά και να πω κι ευχαριστώ.

    ζ) Τιμούμε τις φιλενάδες του Θανάση (εγώ δεν έχω φίλους εκ πεποιθήσεως) που, για κάποιο περίεργο λόγο, έχουν όλες το ίδιο όνομα. Εκτός από μία που της αξίζει ειδική αναφορά γιατί ήταν κάθε φορά στο δικαστήριο για να την μαλώνω και έχει όνομα σκέτη Ζωγραφιά. Και μπράβο της.

    Reply
  7. Ρε θανάση, ένα πράγμα, μην ασχολείσαι με τον αξιότιμο αρχηγό του κόμματος ΜΑΠΠΑ…είσαι πολύ μικρός για εκείνον…άστον στην ευχή του θεού, τον μέγιστο, και μην αμαυρώνεις τα υπόλοιπα, όπως έλεγε κι η γιαγια, “όποιος μπλέκει με τα πίτουρα..”
    μερικά πράματα δεν αξίζουν το σάλιο και τη διαφήμιση..
    όχι τίποτα θα ξαναπηγαίνεις στο ρέθυμνο και στην κρήτη και όχι για διακοπές, τζάμπα λεφτά και χρόνος σου λέω..

    Reply
  8. Εντελώς ανύπαρκτο, φαντάζομαι. Έβαλα κεφαλαίο ζ και σε μπέρδεψα. Κρατάς το ας πούμε θέμα, αλλάζεις την ας πούμε κατάληξη.

    Reply
  9. Για τα περισσότερα σχόλια δεν λαμβάνω ειδοποίηση με ημέιλ. Π.χ. στις προηγούμενες αναρτήσεις ερχόταν ειδοποιητήριο μόνον όταν σχολίαζε ο NF.

    Αυτό είναι το δεύτερο τεχνικό πρόβλημα του ιστολογίου τον τελευταίο καιρό. Το πρώτο το έχει η αξιολόγηση των σχολίων.

    Reply
  10. Ξανασκεφτόμουν το ζήτημα των “αξόνων” και της νομικής τους φύσης. Καταρχάς, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για την απόφαση καθαυτήν. Δεσμευτικό, καθότι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της δίκης και υπογεγραμμένο πάραυτα από τον δικαστή, είναι μόνο το “αθώος”. Οι άξονες αιωρούνται σε ένα νομικό καθαρτήριο: δεν περιλαμβάνονται στην δικογραφία ούτε ως διαδικαστικά έγγραφα. Θεωρώ ότι, για αυτόν τον λόγο, δεν δεσμεύουν νομικά τον δικαστή. Τον δεσμεύουν ασφαλώς για λόγους εντιμότητας και προσωπικής του ακεραιότητας, αλλά ως εκεί. Ας υποθέσουμε π.χ. ότι ο συγκεκριμένος δικαστής τελικά, γράφοντας την απόφαση, δεν έμενε πιστός στις τρεις αντισυνταγματικότητες που εξήγγειλε προχτές, αλλά τις έκανε δύο ή τέσσερις. Ε, και; Θα προκαλείτο κάποιου είδος αναιρετικός λόγος εξ αυτού και μόνου του λόγου;

    Φρονώ πως όχι.

    Reply
    • Δεν είχε ταχθεί κατά της ποινικής δίωξης; Άρα λογικά έχει καταχαρεί με την αθώωση λόγω πολλαπλής αντισυνταγματικότητας.

      Reply
      • @einsteppenwolf. Σωστα θυμασαι. Το δικαστηριο εβγαλε ορθη αποφαση. Αλλα δεν μπορω να χαρω, οσο ο Ριχτερ φερει ακομα τον διδακτορικο τιτλο ενος ΚΡΑΤΙΚΟΥ πανεπιστημιου και ΚΡΑΤΙΚΑ παρασημα. Ολα αυτα πρεπει να του αφαιρεθουν με απλες διοικητικες αποφασεις. Δικαιουται να να λεει τις αποψεις του ελευθερα, αλλα οχι και να επιβραβευεται απο την ελληνικη Πολιτεια.

        Reply
  11. Ας πω κι εγω ενα μεγαλο μπραβο στον Ριχτερ και την υπερασπιση για τη γενναια και συνεπη σταση που κρατησαν σε ολη τη διαρκεια της δικης. Ας γινει και η δικη αυτη (αν και μπορει να εχει συνεχεια ακομη…) ενα καλο εφαλτηριο για την καταργηση αυτου του γελοιου Νομου.

    Reply
  12. Στην αρχη της δικης ο Προεδρος απερριψε -κακως- την ενσταση αντισυνταγματικοτητος που υπεβαλλε -ορθως- η υπερασπιση, και εν συνεχεια κωφευε σε καθε σχετικο επιχειρημα των συνηγορων λεγοντας “ειναι δεδομενη η ελευθερια του λογου!”

    Και ξαφνικα ο Προεδρος κ. Καργοπουλος βγαζει αποφαση που βασιζεται ακριβως σε αυτο που απερριψε στην αρχη της Δικης!

    Ειτε ο Καργοπουλος-Σαουλ εγινε ξαφνικα Καργοπουλος-Παυλος ιδών το φως το αληθινον εξω απο τα τειχη της Δαμασκου, ειτε επεσε συρμα απο Αθηνα, οπως λεει και ο μηπως_ομως. Πιθανον για πολιτικους λογους…………

    Διασκεδαζω αφανταστα με τους κομπασμους των συνηγορων οτι “αυτοι γυρισαν τη δικη “με το σθένος τους, την εριστικότητά τους, τα χέρια στις τσέπες κλπ”

    Reply
    • Βρε NF, η πολιτική αγωγή πιο καλά το έχει πάρει από σένα.

      Πάντως, εγώ θα περίμενα πιο ευφάνταστες προσεγγίσεις. Πχ η Μέρκελ είπε στον Τσίπρα να αθωωθεί ο Ρίχτερ για να βάλει πλάτη στο ασφαλιστικό, ο Τσίπρας το είπε στον Παρασκευόπουλο, ο Παρασκευόπουλος στη γάτα μας κι εκείνη στην ουρά της.

      Reply
  13. Έχω την εντύπωση ότι ο πρόεδρος είχε πει από την αρχή της διαδικασίας για την ένσταση ότι θα εξετασθεί κατά την ορθή στιγμή που είναι μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας και ότι η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα (έτσι δεν είναι;)…
    ααα και αν ψάξει κάποιος θα δει πως ο δικαστής έχει συγγράψει στο παρελθόν για την ελευθερία του λόγου σε νομικά περιοδικά για ΕΔΔΑ κλπ (στο google χτυπήστε καργόπουλος ελευθερία έκφρασης και σας βγάζει http://www.nbonline.gr/journals/8/volumes/134/issues/478/lemmas/4639822)
    ..μάλλον το ήξερε το θέμα και το έψαχνε μέχρι να καταλήξει (μήπως για αυτό την τράβηξε έτσι τη διαδικασία;)..
    ..και από ότι είδα δεν έκρινε συνολικά το άρθρο2 αντισυνταγματικό αλλά μόνον προς ένα σκέλος, έτσι;
    ..πρώτη φορά βλέπουν καποιοι να “γυρίζει” φαινομενικά κάποια δίκη; ή να κατσαδιάζει ο δικαστής κάποιον που πρόκειται να αθωώσει; ή θεωρούν κάποιοι ορθό ο δικαστής να δικάζει “από τα αποδυτήρια”;
    …αλλά μάλλον είναι η κακή προαίρεση του ΈΛληνα που ψάχνει για συνωμοσιολογίες, σιωνιστές εβραίους, μασόνους, και τέτοιες αηδίες, εξωγήινους και τέτοια..
    χαχαχα! σας την έφερε όλους και ψάχνεστε, τι και πως, ενώ μάλλον ψαχνόταν και ο ίδιος..

    Reply
    • Βρε, λες να μην τα ξέρουμε όλα αυτά;

      ..πρώτη φορά βλέπουν καποιοι να “γυρίζει” φαινομενικά κάποια δίκη; ή να κατσαδιάζει ο δικαστής κάποιον που πρόκειται να αθωώσει;

      Οπότε κρίνουμε από τον τρόπο διεύθυνσης της διαδικασίας και ιδίως από τις υποβαλλόμενες ερωτήσεις. Ε, εκεί η εντύπωση ήταν συγκεκριμένη, είτε εκούσια είτε ακούσια.

      Reply
    • Ναι ναι, το είδα, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι της “επαναφοράς της αντιρατσιστικής ποινικής νομοθεσίας στον ορθό δρόμο”.

      Κλασσική περίπτωση νο τρου σκότσμαν φάλλασυ, “αυτό δεν είναι σταλήθεια αριστερά” κλπ.

      Reply
  14. Ας δουμε την αφηγηση δια χειρος συνηγορου Ριχτερ:

    2η ημερα δικης:
    Ο εισαγγελέας απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του άρ. 2 Ν. 927-1979 ως εξής: “Το άρ. 2 είναι *απολύτως* συνταγματικό”.
    https://twitter.com/anamorfosis/status/669945547428634627

    4η μερα της δικης:
    Προεδρος Καργοπουλος:
    “Η δίκη Ρίχτερ δεν αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Η ελευθερία της έκφρασης είναι δεδομένη”

    https://twitter.com/anamorfosis/status/674122205236764672

    4η ημερα της δικης:
    Ο Πρόεδρος απαγορεύει τις περί ελευθερίας της έκφρασης ερωτήσεις. Συνηθίζεται την υπερασπιστική γραμμή να αποφασίζη η υπεράσπιση.
    https://twitter.com/anamorfosis/status/674270379859419136

    Και εξαφνα ο κ. Προεδρος βλεπει το Φως το Αληθινον εξω από τα τειχη της Δαμασκου, από Καργοπουλος-Σαουλ μεταμορφωνεται σε Καργοπουλο-Παυλο, και από απηνης διωκτης της Ελευθεριας του Λογου μεταμορφωνεται σε φλογερο Ιεραποστολο της!
    Και βγαζει αποφαση βασισμενη ακριβως στη νομικη επιχειρηματολογια που εξαρχης απερριψε κατηγορηματικως!

    Δυο πιθανες εξηγησεις:
    1. Ο κ. Προεδρος και ο κ. Εισαγγελευς συγκλονιστηκαν από την απαραμιλλη αγορευση του συνηγορου Καλλιρη, αντεληφθησαν την πλανη τους και μετανοησαν ειλικρινως.
    2. Επεσε συρμα από Αθηνα, πιθανον για πολιτικους λογους……

    Reply
    • Το πρώτο που αναφέρεις είναι άσχετο, ο Εισαγγελέας ενέμεινε στην συνταγματικότητα της διάταξης.

      Κατά τα λοιπά, υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις.

      Reply
      • Υπάρχει και μια συνδυαστική εναλλακτική:
        οι συνήγοροι και οι μάρτυρες υπεράσπισης έπεισαν
        (όχι απ’ ευθείας τον πρωτοδικάκο του Ρεθύμνου, αλλά)
        τις Δικαστικές Κορυφές των Αθηνών,
        (όχι ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, αλλά)
        ότι σε περίπτωση καταδίκης θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.
        Ακόμη κι έτσι λοιπόν, μπράβο στους συνηγόρους και μάρτυρες υπεράσπισης.

        Reply
        • Αγαπητε μηπως_ομως, φοβουμαι οτι το πραγμα πηγε πολυ πιο πανω απο τις “Δικαστικες Κορυφες των Αθηνων”.

          Αλλα αν εγινε οπως το λες, τοτε μαλλον δεν αξιζουν και πολλα “μπράβο στους συνηγόρους και μάρτυρες υπεράσπισης”, εφ’οσον χρησιμοποιησαν “εξωαγωνιστικα μεσα”.

          Reply
          • Μα δεν είπα ότι το έκαναν επίτηδες. Εκείνοι απευθύνονταν μόνο στο δικαστή. Απλώς έτυχε να παρακολουθούν και οι άλλοι. Τίποτε το “εξωαγωνιστικό”.

            Reply
            • Αγαπητε μηπως_ομως με μπερδεψες λιγακι

              οι συνήγοροι και οι μάρτυρες υπεράσπισης έπεισαν….τις Δικαστικές Κορυφές των Αθηνών….ότι σε περίπτωση καταδίκης θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.

              Και μετα:

              Μα δεν είπα ότι το έκαναν επίτηδες. Εκείνοι απευθύνονταν μόνο στο δικαστή

              Βλεπω μια μικρουλα αντιφαση, εσυ;

              Αγαπητε μηπως_ ομως!
              Δεχθωμεν δια την οικονομια της συζητησεως οτι “δεν το εκαναν επιτηδες”.

              Εχεις ακουσει για τον αγωνα Αργεντινη- Περου 6-0 στο παγκοσμιο Κυπελλο του 1978;
              Ποιος “επιασε” τους Περουβιανους; Οι παικτες της Αργεντινης; Οχι βεβαια. Το αποτελεσμα ομως ηταν το ιδιο. Και ασφαλως οι ψαγμενοι θεατες διασκεδασαν με το θεαμα των παικτων της Αργεντινης που πανηγυριζαν εξαλλα τα γκολ που εβαζαν, ενω ολοι ειχαν ψυλλιαστει οτι το πραγμα ειχε ρυθμιστει στα “υψηλοτερα κλιμακια”……………..

          • Μεγάλε, εγώ σε κάνω κέφι επειδή είσαι μεγαλόπρεπος στην ήττα. Αλλά χαλάρωσε λίγο με τα ‘εξωαγωνιστικά μέσα’. Σου το είπα και στο παρελθόν: πες ό,τι σε ευχαριστεί υπό το πέπλο της ανωνυμίας, αλλά κόψε τα ανφαίρ γιατί αυτό είναι κατάχρηση της φιλοξενίας αυτού του ιστολογίου.

            Κατά τα λοιπά, μεγάλος καημός να μην έχουμε τους επαίνους σου, εγώ μόνο γι’ αυτό έτρεχα τρεις μήνες στο Ρέθυμνο.

            Reply
            • Αδικως ετρεχες χερ Καλλιρη. Δε ηταν καθολου αναγκαιο οπως απεδειχθη………….

      • Κατά τα λοιπά, υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις.

        Αν μας δωσετε αυτες αυτες τις “αλλες εξηγησεις” χερ Αναγνωστοπουλε, θα βρειτε σε εμενα εναν ευγνωμωνα ακροατη.

        Πώς ο Καργοπουλος-Σαουλ μεταμορφωθηκε σε Καργοπουλο-Παυλο; Πότε ακριβως ειδε το φως το αληθινον;

        Reply
        • [απάντηση στο NF 16/02/2016 at 16:35]
          Ουδεμία αντίφαση. Πολύς κόσμος παρακολουθούσε τους αργεντίνους παίκτες -εεε, συγγνώμη, τους παράγοντες της δίκης- σε κανάλια, εφημερίδες, μπλογκ κλπ. Το μάθανε οι περί ων ο λόγος, διείδαν το ρεζιλίκι, “αμέσως εταράχθηκαν και έγιναν θηριώδεις” που λέμε και στα κάλαντα. Τόσο με την conditio sine qua non όσο και με την causa adaequata (Θανάση, σωστά το γράφω αυτό;), παραμένουν άξιοι συγχαρητηρίων οι παράγοντες της δίκης.

          Reply
          • @μηπως_ομως

            Οι “περι ων ο λογος” δεν παρενεβησαν “επειδη διειδαν το ρεζιλικι”. Δεν τους ενδιεφερει καθολου αυτο, οπως φανηκε και στην υποθεση Πανουση. Το πιθανοτερο ειναι οτι απλως φοβηθηκαν μηπως θυμωσουν οι Γερμανοι, και τακτοποιησαν το θεμα στα “ανωτερα κλιμακια.”

            Στην παρομοιωση μου οι “παικτες της Αργεντινης” ειναι η Υπερασπιση, και οι “Περουβιανοι” ειναι η πολιτικη αγωγη. Δεν ηταν αστεια τα πανηγυρια των Αργεντίνων παικτων, αφου το ματς ηταν “σικέ”; Δε λεω οτι ηταν αξιοκατακριτοι, δεν εστησαν αυτοι το ματς, αλλα δεν ειναι και αξιοι συγχαρητητριων, ετσι δεν ειναι;

            Αγαπητε μηπως_ομως!
            Σε εκεινο το παιχνιδι ο κυνηγος της Αργεντινης Λεοπολντο Λούκε εβαλλε δυο γκολ.Πολλα χρονια αργοτερα δηλωσε: “Με οσα ξερω σημερα δεν μπορω να πω οτι ειμαι περηφανος για εκεινη τη νικη.Αλλα τοτε δεν το ειχα καταλαβει. Οι περισσοτεροι απο εμας δεν το ειχαν καταλαβει. Εμεις απλα παιξαμε ποδοσφαιρο!”

            Αντι να δωσουμε συγχαρητηρια, ας ευχηθουμε στους συνηγορους του Ριχτερ να φθασουν και αυτοι καποτε σε ενα τετοιο επιπεδο ωριμης αυτογνωσιας……………..

            Reply
            • Τωρα σοβαρα μιλας, αλλη δουλεια δεν εχει η γερμανικη κυβερνηση απο το να κοιταζει τι θα γινει με το βιβλιο ενος τυπου που ασχολειται αποκλειστικα με την Ελλαδα?!
              Και ξοδευει η Μερκελ διπλωματικο κεφαλαιο για αυτο, αλλα οχι ξερω γω για να σταματησουν να λενε τον Σοϊμπλε σακατη;

  15. Δεν ωφελεί να κάνουμε εικασίες επί εικασιών. Δεν γνωρίζουμε προσωπικά κανένα δικαστή πάνω από τον βαθμό του Πρωτοδίκη (και αυτοί, πανάθεμά τους, καλά καλά δεν μας μιλάνε!). Ο Πρόεδρος μπορεί πολύ απλά να σχημάτισε πεποίθηση κατά την διάρκεια της διαδικασίας, που είναι και το πιθανώτερο.

    Reply
    • Εμας παλι θα μας επιτρεψετε να πιστευουμε οτι
      “Στη Pώμη δόθηκε ο χρησμός· έγιν’ εκεί η μοιρασιά.”

      Reply
  16. Άσχετο: τον τύπο “ωλοκληρώθηκε” τον έχεις δει αλλού εν χρήσει ή νεολογίζεις;

    Reply
  17. Ερώτηση: Νομικά είναι πλέον δυνατή η κατάργηση του άρθρου 2; Και πώς;

    Reply
    • Γρηγόρο πιστόλι ο Δανέλλης. Ο μόνος βουλευτής του Κοινοβουλίου, και μάλιστα Κρήτης, που είχε πάρει θέση δημοσίως υπέρ Ρίχτερ (πλην Στ. Θεοδωράκη).

      Είμαι πολύ περίεργος για την απάντηση.

      Reply
      • Ο σοσιαλδημοκράτης Δανέλλης σε αντίθεση με τον φιλελεύθερο Αυγενάκη. Να τα λέμε κι αυτά για να φανεί η μικρή σημασία που έχουν οι ταμπέλες που διαλέγει κανείς για τον εαυτό του.

        Reply
        • Ήξεις αφήξεις και προς Θεού μην στενοχωρήσουμε την απόφαση πλαισίου.

          Καμία δέσμευση, μόνο εξέταση και ο υπαινιγμός ότι θα προσθέσουν κάποια διακινδύνευση ή κάτι τέτοιο για να το σώσουν.

          Να βρουν χρόνο για να φέρουν στην Βουλή το αντιφιλελεύθερο νέο “αντιρατσιστικό” άρ. 361Β ΠΚ μπόρεσαν, για το άρ. 2 το εξετάζουν ακόμα, μη τυχόν και τους ξεφύγη λίγη ελευθερία του λόγου ατιμώρητη παραπάνω.

          Λέει ο Παρασκευόπουλος:

          Το ζήτημα της διασφάλισης της ελευθερίας του λόγου κλπ από καταχρηστικές πρακτικές μισαλλοδοξίας απασχολεί έντονα το ΥπΔικ.

          Με την ελάχιστη λεπτομέρεια ότι η καταχρηστική πρακτική μισαλλοδοξίας ανήκε στην υπόθεση Ρίχτερ σε Εισαγγελέα! Από εκεί λοιπόν ο κίνδυνος.

          Reply
          • Κι εμένα μου φάνηκε ως ευχολόγιο η απάντηση (δεν εκπλήσσομαι φυσικά).

            Αν δεν δούμε κάτι χειροπιαστό θα παραμείνει ευχολόγιο.

            Reply
    • Μπααα, πιο πιθανό φαίνεται να μην πρόκαμε, καθώς λόγω ευδοκίμου προϋπηρεσίας έχει αναλάβει την έγκληση Θάνου κατά Τσακυράκη.

      Reply
  18. Το Πανεπιστημιο Κρητης θα αφαιρεσει τον τιτλο του Ριχτερ!
    Yayyyyyyyy !!!

    http://m.tvxs.gr/mo/i/202357/f/news/ellada/kriti-pairnoyn-piso-ton-titlo-toy-epitimoy-apo-ton-rixter.html

    Τελος καλο ολα καλα λοιπον. Αυτο επρεπε να γινει εξαρχης αντι για τη βλακωδη δικαστικη διωξη.

    Μπραβο στον νεο Πρυτανη, Καθηγητη Χειρουργικης Ογκολογιας Οδυσσεα Ζωρα. Υποσχεθηκε να κοψει το καρκινωμα Ριχτερ. Το ‘πε και το κανε!

    Reply
    • Ρε συ ΝΦ, κι άλλη φορά βιάστηκες να πανηγυρίσης και τό’φαγες κανονικά. Βάστα και μια πισινή βρε παιδί μου.

      Και μην ενημερώνεσαι από βόθρους.

      Reply
      • Ωχχχχ, θα πεσει παλι συρμα απο Αθηνα;

        Υπενθυμιζω παντως οτι ειχα ταχθει κατα της ποινικης διωξης Ριχτερ. Δεν ειχα πανηγυρισει, απλως προεβλεψα λαθος την εκβαση της δικης.

        Σε 5 μερες θα ληφθει η αποφαση . Κοντος ψαλμος……..

        Κοιτα να τον μαζεψεις λιγο. Τι ειπε ο μπαγασας στην “Καθημερινη”; “Οι γερμανικες αποζημιωσεις πληρωθηκαν, και κατοπιν……φαγωθηκαν”!!!!!

        Σε ειδα στο τελος της εκπομπης του Παπαχελα. Σε συγχαιρω για τα πολυ καλα γερμανικα σου. Δυστυχως δεν μπορω να πω το ιδιο για τα………ελληνικα του “διακεκριμενου ελληνιστη” Ριχτερ.

        Reply
    • Πολυ ενδιαφερον συνδεσμος.

      Ωραιος ο Ριχτερ.Τιποτα δε χρωστουν οι Γερμανοι.Δεν υπηρξε ποτε αναγκαστικο δανειο, η Γερμανια εστειλε σημαντικες ποσοτητες τροφιμων και εμπορευματων στην γερμανοκρατουμενη Ελλαδα, η οποια της χρωσταει 300 εκατομμυρια μαρκα.Η Γερμανια κατεβαλλε αφθονο χρυσο για να σταθεροποιησει τη δραχμη.

      Ο Ριχτερ διεκδικει απο τον Γιοζεφ Γκαιμπελς τον τιτλο του μεγαλυτερου αρχιψευταρά της συγχρονης ιστοριας.

      Δικαιως τον κανουν ρομπα οι 3 Γερμανοι ιστορικοι.

      Reply
    • Κάτσε να την βάλω κιόλας, για να μνημειωθή κάπου:

      ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

      “Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο απένειμε στον Καθηγητή Χ. Ρίχτερ τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα προ διετίας, έχει προβληματιστεί περισσότερο από κάθε άλλον από τις πρόσφατες εξελίξεις στην «υπόθεση Ρίχτερ», όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην δημόσια σφαίρα.

      Ωστόσο, παραμένοντας προσηλωμένο στην ακαδημαϊκή αρχή ότι οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις, οσοδήποτε οξείες και εάν εμφανίζονται, οφείλουν όχι μόνο να διεξάγονται αλλά και να λύνονται στο πεδίο του επιστημονικού διαλόγου και της κριτικής δημοσιότητας, προτίθεται και στην περίπτωση αυτή να διαφυλάξει αυτήν την αρχή. Οι επιστημονικές απόψεις του Καθηγητή Ρίχτερ έχουν κριθεί.

      Δεδομένου ότι η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα έγινε με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι οι δηλώσεις του Χ. Ρίχτερ μετά το πέρας της δίκης σε μια σειρά Μέσων Ενημέρωσης, όχι μόνο της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής, υπολείπονται κατά πολύ της στάσης που προσδοκά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από ένα πρόσωπο που το έχει τιμήσει με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, και τον αποξενώνουν από την επιστημονική και ακαδημαϊκή λογική.

      Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης υπενθυμίζει ότι η κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα δεν είναι χωρίς αξιακά εδραιωμένους όρους και προϋποθέσεις.

      Ιδιαίτερα αναφέρουμε:
      • Τον ισχυρισμό του Καθηγητή Χ. Ρίχτερ ότι το αντίθετο επιστημονικό επιχείρημα άλλου συνάδελφου του για το κατοχικό δάνειο διατυπώνεται κάτω από την απειλή της απόλυσης του τελευταίου από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η αναφορά του αυτή προσβάλλει ευθέως το Αυτοδιοίκητο όσο και την ίδια την υπόσταση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος.
      • Τις γενικευτικές απαξιωτικές του αναφορές στην ιστορία και στους πολίτες της Κρήτης, στη δημόσια σφαίρα.
      • Τις γενικευτικές του αναφορές, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, σε «Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνόν κόμμα».
      • Τον παραλληλισμό εκ μέρους του, της ενδεχόμενης αφαίρεσης του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο με πρακτικές του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, όπως συνέβη στην περίπτωση της αφαίρεσης του τίτλου του Τόμας Μαν από τους ναζί, την οποία επικαλείται ο Καθηγητής Ρίχτερ. Αυτός ο παραλληλισμός θίγει το ελληνικό Πανεπιστήμιο και την ιστορία του. Ας λάβει, υπόψη του ότι η ανάκληση ενός τίτλου δεν αποτελεί προνομία του ναζιστικού καθεστώτος. Απλώς, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, η ανάκληση δεν συνοδεύεται και από την καύση των βιβλίων.
      Τέτοιες αναφορές του, τον θέτουν εκτός του κανονιστικού και αξιακού πλαισίου του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου.

      Με βάση λοιπόν τα προαναφερθέντα, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης του, αποφασίζει ομόφωνα να εισηγηθεί στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Καθηγητή Χ. Ρίχτερ.

      Reply
  19. Ωραιες δηλωσεις Ριχτερ στην Καθημερινη, λιγο πριν του αφαιρεσουν τον τιτλο.

    «Θα είναι μεγάλη τιμή για εμένα πως θα είμαι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί. Ξέρετε ποιος είναι ο πρώτος; Ο Τόμας Μαν, και μαντέψτε ποιος του είχε αφαιρέσει τον διδακτορικό τίτλο! Οι ναζί.»

    Ο Ρίχτερ συγκρινει τον εαυτο του με τον Τομας Μαν, και το Πανεπιστημιο Κρητης (ή το ελληνικο Κρατος) με τη χιτλερικη Γερμανια. Πάει, ξεμωραθηκε τελειως ο γερος.

    “Πάντως, λόγω αυτής της αναθεματισμένης ιστορίας (εννοεί τη δίκη), το βιβλίο πάει καλά. Είναι η πρώτη φορά που έχω κέρδος και δεν βγάζω απλώς όσα έχω ξοδέψει για την έρευνά μου.”

    Μεταφραση: Ανθρωπος δε διαβαζε τα βιβλια μου, μεχρι που ξεσπασε αυτή η ιστορια.
    Να του ζητησουμε ποσοστα!

    «Επιπλέον, έχω γίνει διάσημος στη Γερμανία».
    Σιγα τα νεα. Οποιος βγαινει και “θαβει” τους Ελληνες γινεται ευκολα δημοφιλης στη Γερμανια σημερα. Και κερδιζει και τα περιφημα «15 λεπτα δημοσιοτητας».

    Ο Πρυτανης του Πανεπιστημιου και Καθηγητης Χειρουργικης Ογκολογιας στην Ιατρικη Σχολη κ. Οδυσσεας Ζωρας, ηταν παρων στη διαδικασια. Μετα τη ληξη της σνεδριασης δηλωσε:

    «Η απονομή ενός τίτλου είναι διαδικασία χαράς, η ανάκληση επώδυνη. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι ο κ. Ρίχτερ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του περιποιούσε τιμή στο τμήμα που του απένειμε τον τίτλο»,

    Κυριε Πρυτανη, ως καθηγητης Χειρουργικης γνωριζετε ότι κάθε αφαιρεση καρκινωματος είναι επωδυνη, και το καρκινωμα Ριχτερ δεν μπορουσε να είναι εξαιρεση. Σας συγχαιρουμε που το αφαιρεσατε με επιτυχια, και το νου σας μην επανεμφανιστει αλλου!

    Μαθαινουμε επισης από την «Καθημερινη» ότι ο Ριχτερ δεν ηταν διαθεσιμος για σχολια. :))))

    Reply
  20. Προ ολιγον ημερων διερρευσε απο τη γαλλικη Προεδρια οτι ο Μακρόν θα αφαιρεσει απο τον Μπασάρ Αλ Άσαντ το Παρασημο του Ταγματος της Λεγεωνας της Τιμής, που του ειχε απονεμηθει απο τον Σιράκ το 2001.

    Ο Ασαντ τον εβγαλε απο τον κοπο, και ανακοινωσε οτι επιστρεφει μονος του το παράσημο.

    Γιατι και ο χερ Ρίχτερ δεν επιστρεφει μονος του τον τίτλο, μιμουμενος την αξιοπρεπεια του Σύρου Προέδρου;

    Τι νοημα εχουν οι κατινιές, η μικροπρέπεια, και η προσφυγη στα διοικητικα δικαστηρια, για να κρατησει εναν συμβολικο τιτλο που ειναι πλεον κενος περιεχομενου;

    Reply
      • Ωστε τον βαλατε να προσφυγει λοιπον! Αλλα γιατι, τι νοημα εχει; Ο τιτλος ειναι πλεον κενος περιεχομενου.

        Ειναι σαν να προσφευγει ο Άσαντ στα γαλλικα δικαστηρια για να μην του αφαιρεσει ο Μακρον τον τιτλο του Ιπποτη της Λεγεωνας της Τιμης.

        Χερ Αναγνωστόπουλε!

        Δεν μπορω παρα να υποβαλλω στον εντολεα σας το ενοχλητικο ερωτημα που κανει ο λοχιας Στάινερ στον Λοχαγο Στρανσκυ στον “Σιδηρουν Σταυρο”, (βλ. παρακατω link) και παρακαλω να μου απαντησετε, εκ μερους του:

        https://youtu.be/UwvtRMDBrhI

        https://www.youtube.com/watch?v=UwvtRMDBrhI

        Reply

Leave a Comment