Το δάσος της οικονομικής καταστροφής και τα δεντράκια της καθημερινής ανικανότητας

Δημοσιευτηκε σε ελαφρως διαφορετικη εκδοση στα Νεα

Πως γίνεται αυτή η κυβέρνηση να συνεχίζει να’χει κάποια πολιτική αποδοχή; Και γιατί κριτική και παραιτήσεις, όπως του Γ. Σακελλαρίδη, έρχονται για ελάσσονες λόγους;

Περίεργα δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ακόμα και το χειρότερο τραύμα, μπορεί να ξεπεραστεί με τον χρόνο. Ειδικά αν σε απασχολούν συνεχώς νέα τραύματα, ταχύτατα ξεχνάς τα παλιά. Αν μάλιστα η πηγή του τραύματος είναι κρυφή και η διαδικασία τραυματισμού περίπλοκη, μπορεί να μην το προσέξεις καν την στιγμή που τραυματίζεσαι. Να δεις μόνο τα συμπτώματα, να ξεχαστείς μέσα στα συνεχή προβλήματα που φέρνουν, και να μην αναζητήσεις ποτέ την πραγματική αιτία.

Έτσι εξηγείται πώς δεν καταρρέει ακόμα η συγκυβέρνηση. Και μάλιστα, πώς φθείρεται για παραπτώματα, για γρατζουνιές και όχι για τα πολύ βαρύτερα τραύματα που προκάλεσε.

Στελέχη πρώτης γραμμής παραιτούνται για να μην ψηφίσουν τα «προαπαιτούμενα» (που ξέραν εκ των προτέρων ότι απαιτούνται!), ο λαός ξεσηκώνεται για το πως ακριβώς χαρακτήρισε ένας υπουργός μια σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας (λες και η ονομασία αλλάζει το έγκλημα ή την συμπόνοια μας) και η όλη «οικονομική» συζήτηση στα ηλεκτρονικά μέσα εξαντλείται στο αν ο φόρος στο κρασί θα ανέβει λίγα λεπτά, αν θα πέσει λίγο ο φόρος στα παλιά ΙΧ.

Χωρίς να παραγνωρίζω την ζημιά απ’τις μικρές καθημερινές αστοχίες της κυβέρνησης, μάλλον χάνουμε το δάσος, της βαθιάς και καθολικής οικονομικής καταστροφής. Όταν κριθούν από την ιστορία οι ταγοί της πολιτείας, δεν θα κριθούν για μικροαλλαγές σε φόρους, πόσες καθαρίστριες προσέλαβαν σε εντελώς ακατάλληλες θέσεις, ή ακόμα για πρωτοκλασάτες διπλωματικές γκάφες, αλλά για το πως συνέβαλαν στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής, στην λαβωμένη ευημερία των Ελλήνων.

Δύσκολα βρίσκεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία τόσο μικρή ομάδα ανθρώπων που με τόσο λίγες και συγκεκριμένες πράξεις έκαναν τόσο κακό στην εθνική ευημερία. Ο πιθανότατα χειρότερα καταρτισμένος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, με το πιθανότατα ιδεοληπτικότερο οικονομικό επιτελείο, κατάφεραν με τρεις συνειδητές αποφάσεις τους να ξαναρίξουν την χώρα σε ύφεση για κάπου 18 μήνες. Από μικρή αλλά επιταχυνόμενη ανάπτυξη που είχαμε το 2014, με πρόβλεψη ισχυρής ανάπτυξης το 2015-2016 κάπου 7%, τώρα η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει συνολική ύφεση σχεδόν 2% φέτος και του χρόνου.

Προώρες εκλογές, διαπραγμάτευση και κεφαλαιακοί έλεγχοι, κινήσεις που ήταν 100% στο χέρι της κυβερνητικής ομάδας, ευθύνονται για άμεση καταστροφή εισοδήματος των Ελλήνων άνω των 20 δις, δηλ. κάπου 20.000 ευρώ για κάθε Έλληνα! Δεν μιλάμε για σπατάλες εδώ και κει, ή για κάποιον επιπλέον δανεισμό από τους εταίρους (που ξαφνικά δεν είναι πια επαχθής), αλλά για παραγωγή που καταστράφηκε ανεπιστρεπτί, ανθρώπους που θα μείνουν άνεργοι για ακόμα δύο χρόνια, πολύτιμα χρήματα που εξαφανίστηκαν από τις τσέπες μας για πάντα.

Μ’όλα αυτά, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης (ή δείγμα θεμελιώδους αδυναμίας του εγκεφάλου μας) ότι ασχολούμαστε με τις μικρογκάφες της. Αλλά τελικά στην ιστορία δεν κρίνεσαι για ελλιπείς γνώσεις γεωγραφίας, αλλά για το πως επηρέασες τις ζωές των πολιτών που υπηρετείς. Και εκεί είναι τα μεγάλα κρίματα για τα οποία θα λογοδοτήσουν.

———————–

ΥΓ Και φυσικα οσοι παραιτουνται τωρα για τριχες, δεν απαλλασσονται απο τις ευθυνες τους για τα εγκληματα ως τωρα. Ειδικα ο ΓΣ ειναι λιγο περιπτωση: χωνουμε βαθια το μαχαιρι στην καρδια, αλλα γκρινιαζω μετα επειδη δεν περιποιουνται το πτωμα.

3 thoughts on “Το δάσος της οικονομικής καταστροφής και τα δεντράκια της καθημερινής ανικανότητας”

  1. Δύσκολα βρίσκεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία τόσο μικρή ομάδα ανθρώπων που με τόσο λίγες και συγκεκριμένες πράξεις έκαναν τόσο κακό στην εθνική ευημερία

    Σωστά, πιο καταστροφικό πρωθυπουργό μόνο τον Θόδωρα το Δηλιγιάννη μπορώ να θυμηθώ.
    Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Πληρώσαμε όλοι το τίμημα της σταδιακής μετάλλαξης του Τσίπρα. Και ιδίως εμείς οι επαγγελματίες. Όμως, όλοι συμφωνούμε ότι για να αλλάξει η κατάσταση απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με πιο κραυγαλέα το ασφαλιστικό, τις οποίες, αδυνατεί και πάντα θα αδυνατεί, σε μια αριστερή χώρα όπως η Ελλάδα, να περάσει η Δεξιά.

    Το δυστύχημα για τη χώρα, δεν είναι ο Τσίπρας (ό,τι κακό ήταν να κάνει το έκανε) αλλά το μπάχαλο της ΝΔ. Όπως είναι τώρα η ΝΔ, με την πόλωση και τις δεξιές συνιστώσες στα κάγκελα, δεν υπάρχει περίπτωση να παράσχει στους συριζαίους που φυλλορροούν καμιά συναίνεση. Κι αν δεν βάλει πλάτη η ΝΔ, δύσκολα βλέπω το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ να ρισκάρουν τη φθορά που θα επιφέρει η συμμετοχή σε τόσο δύσκολες αποφάσεις. Και τότε οι συνέπειες θα είναι πραγματικά απρόβλεπτες.

    Αλλά, νομίζω ότι δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Έχουμε την κωλοφαρδία (όπως πάντα την είχαμε ως έθνος) την ώρα που εμείς βυθιζόμαστε, στη γειτονιά μας να γίνεται ένας ψιλοχαμός. Είμαι βέβαιος ότι με κάποιον τρόπο η μεγάλη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας θα μας κρατήσει και πάλι στο δυτικό κόσμο.

    Reply
  2. Μια -εστω μερική- ερμηνεία της ακατανόητης αποδοχής που εξακολουθει να απολαμβάνει η κυβερνηση έγκειται, νομιζω, στην πρωτόγονη τάση αντιμετώπισης ολων ανεξαιρέτως των ζητημάτων απο την κοινωνία μας: την τάση της ιδεολογικοποιησης των πάντων.

    Οι αντιπαραθέσεις γίνονται και οι μάχες δίνονται στα μαρμαρένια αλώνια της ιδεολογίας -ειναι πιο εύκολο.
    Ετσι, οι πραγματιστικες και πραγματικές παράμετροι των αποφάσεων και των κινήσεων της κυβερνησης περνούν εχεδον απαρατήρητες.

    Και οταν έρχονται τα αποτελέσματα τους, κανεις δεν ανατρέχει στην πηγή του προβλήματος. Η κοινωνική αντιδραση περιορίζεται στην διαχειριση των λεπτομερειών.
    Γιαυτο και εχει τοσο μεγαλη πέραση η -βλακώδης- επικοινωνία.

    Reply
  3. Νομιζω οτι μια -μερική εςτω- ερμηνεία της ακατανόητης αποδοχής που εξακολουθει να απολαμβάνει η κυβερνηση έγκειται στην πρωτόγονη τάση της αντιμετώπισης ολων ανεξαιρέτως των ζητημάτων απο την κοινωνία μας: την τάση της ιδεολογικοποιησης των πάντων.

    Οι αντιπαραθέσεις γίνονται και οι μάχες δίνονται παντα στα μαρμαρένια αλώνια της ιδεολογίας.

    Ετσι οι πραγματικές και πραγματιστικες παράμετροι των αποφάσεων και των κινήσεων μένουν απαρατήρητες.
    Και οταν ξεσπάσουν οι συνεπειες, οι κοινωνικές αντιδράσεις περιορίζονται στη διαχειριση των λεπτομερειών και του επιμέρους -με ιδεολογικό επισης μανδύα.

    Γιαυτο και εχει τοσο μεγαλη απήχηση η εκάστοτε -βλακώδης- επικοινωνία.

    Reply

Leave a Comment