Οι υποψηφιοι για την προεδρια της ΝΔ

Με το ελληνικο εκλογικο συστημα, ο προεδρος ενος απο τα μεγαλα κομματα ειναι αυτοματα υποψηφιος πρωθυπουργος. Ετσι ενδιαφερει καθε πολιτη ποιος εκλεγεται σε αυτο το αξιωμα. Σε λιγες μερες εχουμε την εκλογη προεδρου στην ΝΔ.

Σχετικα με τις ικανοτητες και ακαδημαϊκες εμπειριες των δυο κύριων υποψηφιων (ο εθνικιστης, παλαιολαϊκιστης κ. Ψωμιαδης μου ειναι αδιαφορος επειδη ευτυχως δεν εχει ελπιδα να κερδισει) η δημοσια πληροφορια που εχουμε δεν επαρκει για καποια ιδιαιτερα βαθια αναλυση. Οι σπουδες του Αντωνη Σαμαρα ειναι μαλλον ικανοποιητικες, προπτυχιακο στο Αμχερστ και ΜΒΑ στο Χαρβαρντ. Αυτο σημαινει παραμονη στις ΗΠΑ για τουλαχιστον 4 χρονια, κατι που προκαλει την απορια πως και δεν οδηγησε σε πιο διεθνοποιημενο ή δυτικο τροπο σκεψης. Η δε Ντορα Μπακογιαννη πηγε στην Γερμανικη Σχολη Αθηνων και μετα Γ.Σ.Παρισιου, σπουδασε πολιτικες επιστημες στο Μοναχο και εχει καποιες σπουδες (ο τιτλος δεν κατονομαζεται περιεργως!) στο τμημα Δημοσιου Δικαιου της Νομικης Αθηνων. Κατα τεκμηριο λιγοτερο δυνατες σπουδες απο τον ΑΣ, αλλα πιο μακροχρονια παραμονη σε χωρες της πολιτισμενης Δυσης και σε τρυφεροτερη ηλικια. Το αποτελεσμα ειναι μου φαινεται μια πιο ευρωπαϊκη και ανοιχτη θεαση των πραγματων.

Περισσοτερες πληροφοριες εχουμε για τις αποψεις των υποψηφιων, προσφατα δε ειδα ενα ενδιαφερον ερωτηματολογιο που τους τεθηκε εδω.

Οι ερωτησεις δεν ειναι ισως επαρκως προσεγμενες αλλα και παλι προκυπτουν καποια πραγματα. Συνοψιζω τα ενδιαφεροντα αποτελεσματα σε εναν πινακα (υ.π. σημαινει υπο πρϋποθεσεις).

Read moreΟι υποψηφιοι για την προεδρια της ΝΔ

Η αντικοινωνικη συμπεριφορα της ακραιας φοροδιαφυγης και μια σκανδιναβικη λυση

από τα 150 άτομα τα οποία έχουν ιατρεία στην περιοχή Κολωνακίου δηλώνουν τα 30 ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, άλλα 30 άτομα δηλώνουν από 10.000 – 20.000 ευρώ και επίσης 30 άτομα δηλώνουν καθαρό ετήσιο εισόδημα 20.000 – 30.000 ευρώ. […] «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πραγματικών εισοδημάτων» και πρόσθεσε ότι « υπάρχει προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει».

Γ. Παπακωνσταντινου απο την Καθημερινη

Η Ελλαδα εχει προβλημα, τα δημοσια εσοδα απλα δεν επαρκουν για να συντηρησουν ενα ευρωπαϊκο κρατος, ποσο μαλλον ενα κρατος με ευρωπαϊκα εξοδα και ελληνικες παραδοσεις σπάταλης κακοδιαχειρισης.

Φαινεται μερος του προβληματος να ειναι η εξαιρετικα αντικοινωνικη συμπεριφορα διαφορων επαγγελματιων, που φοροδιαφευγουν ακραια. Πως το εννοω αυτο? Για καποιες επαγγελματικες ομαδες, το συστημα ειναι τοσο ασθενες που ουσιαστικα αφηνει τους πολιτες να επιλεγουν μονοι τους ποσο θα φορολογηθουν.

Φανταζομαι καθε πολιτης εχει τους λογους του να πιστευει οτι πρεπει να φορολογειται λιγοτερο απ’οσο οριζει ο νομος. Ο ενας εχει αρρωστο παιδι, ο αλλος θελει να αγορασει αυτοκινητο για τον συντροφο του, ο τριτος να στηριξει τους ηλικιωμενους γονεις του.

Read moreΗ αντικοινωνικη συμπεριφορα της ακραιας φοροδιαφυγης και μια σκανδιναβικη λυση

Απαραίτητη η στροφή προς “ευρωπαϊκές” εργασιακές πολιτικές στις ΗΠΑ;

O Paul Krugman έγραψε σε ένα πρόσφατο op-ed στους NYTimes κάποιες ενδιαφέρουσες σκέψεις για τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην οικονομία, την ανεργία που μαστίζει (για τα ιστορικά δεδομένα των ΗΠΑ) την χώρα και την ανάγκη άμεσων νέων μέτρων εργασιακής πολιτικής για την χώρα. Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια γρήγορη ματιά στα γραφόμενα με σχόλια και συνδέσμους που ο PK δεν παραθέτει στο αρχικό κείμενο αλλά και μια εικασία για τους πραγματικούς (πολιτικούς) λόγους που γράφτηκε το άρθρο.

Historical unemployment rate (16 years and over), 1948-2009, Source: U.S. Bureau of Labor Statistics

Ο συγγραφέας ξεκινά με μια σύγκριση της περίπτωσης των ΗΠΑ όπου σε σχέση με την έναρξη της κρίσης “το επίπεδο απασχόλησης (employment level) έχει πέσει κατά 5% και το ποσοστό ανεργίας (unemployment rate) έχει διπλασιαστεί” με την εμπειρία της Γερμανίας όπου “το επίπεδο απασχόλησης έχει πέσει μόνο μισή ποσοστιαία μονάδα και το ποσοστό ανεργίας είναι οριακά υψηλότερο από τα προ-κρίσης επίπεδα” (δείτε τα παρακάτω γραφήματα για την περίπτωση των ΗΠΑ).

Employed level, Number in thousands, (16 years and over), 1999-2009 Source: U.S. Bureau of Labor Statistics

Unemployment rate, %, (16 years and over), 1999-2009, Source: U.S. Bureau of Labor Statistics

Μπορεί μια άνοδος του ΑΕΠ στην Αμερική να συμβεί παράλληλα με μια τόσο άσχημη εικόνα στα επίπεδα απασχόλησης; Και γιατί η Γερμανία δεν παρουσιάζει παρόμοια κατάσταση; Ο PK εξηγεί πως ο κύριος λόγος είναι η μονομερής έμφαση σε πολιτικές μεγέθυνσης του ΑΕΠ:

Here in America, the philosophy behind jobs policy can be summarized as “if you grow it, they will come.” That is, we don’t really have a jobs policy: we have a G.D.P. policy. The theory is that by stimulating overall spending we can make G.D.P. grow faster, and this will induce companies to stop firing and resume hiring.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως η εναλλακτική λύση προϋποθέτει έμφαση σε κυβερνητική πολιτική για την άμεση στήριξη της εργασίας από τον δημόσιο τομέα (“New-Deal-style employment programs”) κάτι που ίσως είναι πολιτικά αδύνατο στην παρούσα φάση. Διαφορετικά, οι πολιτικές θα μπορούσαν να στηρίξουν θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα (κάτι που έχουν κάνει οι Γερμανοί).

Read moreΑπαραίτητη η στροφή προς “ευρωπαϊκές” εργασιακές πολιτικές στις ΗΠΑ;

Σιλεσία ξακουστή, Πολωνών το καμάρι!

Πρώτα ο απεταξαμηνισμός: Το ΕΔΔΑ επιτελεί σπουδαίο έργο για την προστασία των ατομικών μας δικαιωμάτων.

Θεέ μου, φύλαγέ με από τους φίλους μου κ.λπ. κ.λπ.
Θεέ μου, φύλαγέ με από τους φίλους μου κ.λπ. κ.λπ.

Για παράδειγμα, στην απόφαση Σιδηρόπουλος και λοιποί κατά Ελλάδος του 1998 το ΕΔΔΑ έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι από την άρνηση του Πρωτοδικείου Φλωρίνης να εγγράψη στο βιβλίο σωματείων την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού. Τα ελληνικά δικαστήρια, το ένα μετά το άλλο, είχαν θεωρήσει ότι μόνο μια διεθνής συνθήκη ορίζει ποιες μειονότητες υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν στην Ελλάδα και ότι το υπό ίδρυση σωματείο απειλούσε μακροπρόθεσμα την εδαφική μας ακεραιότητα. Η απόφαση του ΕΔΔΑ ήταν απολύτως ορθή, απέδωσε στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι την θέση που της αρμόζει και έδειξε εμμέσως την αξία του εθνικού αυτοπροσδιορισμού [Η αναγνώριση του σωματείου δυστυχώς δεν έχει επιτευχθή μέχρι σήμερα].

Μερικά χρόνια μετά, το ΕΔΔΑ κλήθηκε να κρίνη μια παρόμοια υπόθεση, ή μάλλον, μια πανομοιότυπη υπόθεση. Απλώς όπου “Μακεδόνας” βάλτε “Σιλεσιανός” και όπου “Ελλάδα” “Πολωνία”. Το αποτέλεσμα της δικαστικής κρίσης ήταν προδιαγεγραμμένο, έτσι;

Όχι.

Read moreΣιλεσία ξακουστή, Πολωνών το καμάρι!

Ενας υποθετικος βιασμος, ενας παραλιγο προεδρος, και η δυναμη της τυχαιοτητας στην ιστορια

Ο πιθανοτατα πιο επιτυχημενος Ελληνοαμερικανος στην προσφατη ιστορια των ΗΠΑ ειναι ο Μιχαλης “Μαϊκ” Δουκακης. Κυβερνητης δις μιας εκ των πλουσιοτερων πολιτειων της χωρας, της Μασσαχουσετης, και πρωτοκλασατο στελεχος των Δημοκρατικων, χρισθηκε το 1988 υποψηφιος των Δημοκρατικων για την προεδρια. Αντιπαλος του ο Τζωρτζ Μπους πατηρ.

Μια απο τις καθοριστικες στιγμες που λενε οτι οδηγησε στην εκλογικη πανωλεθρια ηταν οταν ρωτηθηκε σε μια τηλεμαχια με τον Μπους, τι δικαιοσυνη θα ζητουσε να εφαρμοσθει σε εναν ανθρωπο που θα του βιαζε και σκοτωνε την γυναικα*. Θα ηθελε την θανατικη ποινη?

Η απαντηση του ειναι εντυπωσιακα ψυχραιμη, λογικη και για τους λατρεις των στερεοτυπων μη-ελληνικη. Ο ανθρωπος το λεει σταρατα: Παντα ημουν εναντιος στην θανατικη ποινη, τι περιμενετε να πω τωρα?

Read moreΕνας υποθετικος βιασμος, ενας παραλιγο προεδρος, και η δυναμη της τυχαιοτητας στην ιστορια

Γιατί δεν είμαι νεοφιλελεύθερος (ούτε σοσιαλιστής)

Μεγαλώσα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980. Καθώς  από μικρός ταξίδευα στο εξωτερικό δεν άργησα να διαπιστώσω ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην πατρίδα μου. Δε μπορούσα να δεχτώ ότι το να αγοράζει το κράτος με τα λεφτά των φορολογούμενων πορτοκάλια για να τα θάβει στις χωματερές ήταν λογικό. Με ενοχλούσε να βλέπω ανθρώπους που κατείχαν θέσεις δημοσίων λειτουργών να βρίσκονται ξαφνικά με κότερα και πολυτελή εξοχικά. Συμπέρανα ότι ο κρατικός τομέας στην Ελλάδα είχε υπερβεί τις αρμοδιότητές του. Και θεώρησα ότι αυτό με κατέτασσε ιδεολογικά στον νεοφιλελευθερισμό.  Αρκετά αργότερα ανακάλυψα ότι έσφαλα.

Για να εξηγήσω πού έσφαλα θα φέρω ως παράδειγμα ένα πρόσφατο κείμενο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου στον Κόκκορα στο οποίο γράφει:

Η κρίση επίσης στο τραπεζικό σύστημα προήλθε από τα άνευ εγγυήσεων δάνεια στέγης που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ με απόφαση του Κογκρέσσου. Με ποινικές μάλιστα κυρώσεις κατά Τραπεζών που επέμεναν σε εγγυήσεις – κι όχι θαλασσοδάνεια. Αν αυτά είναι νεοφιλελεύθερα, εγώ τότε είμαι οπαδός της …κας Παπαρήγα !!

Τον περασμένο Ιανουάριο παρεβρέθηκα κατόπιν πρόσκλησης σε διήμερο συμπόσιο που οργάνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και στο οποίο το θέμα συζητήθηκε εκτενώς. Μια από τις πολλές μελέτες που παρουσιάστηκαν έδειχνε ότι τα περισσότερα “θαλασσοδάνεια” δόθηκαν από subprime mortgage lenders, ιδιώτες πιστωτές οι οποίοι επειδή δεν ήταν τραπεζικά ιδρύματα δεν υπόκεινταν στις ίδιες περιοριστικές ρυθμίσεις και μπορούσαν να δώσουν στεγαστικά δάνεια σε άτομα με χαμηλή φερεγγυότητα.

Read moreΓιατί δεν είμαι νεοφιλελεύθερος (ούτε σοσιαλιστής)

Η εμπορική διαφωνία ως σωματεμπορία

Μετά την ανακάθαρση του ΙΣΤ΄ Κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα (τότε “Εγκλήματα κατά των Ηθών”) από τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη με τον Ν. 1419/1984 βρισκόμαστε σήμερα, 25 χρόνια μετά, ενώπιον της επέλασης ενός Νέου Ηθικισμού: μην πηγαίνετε στις πουτάνες, γιατί είναι όλες κακόμοιρα θύματα, μην βλέπετε τσόντες, γιατί είναι άρρωστο, οι έφηβοι απαγορεύεται να έχουν γενετήσια δραστηριότητα με ενηλίκους, γιατί αυτό είναι παιδοφιλία.

Έχω θίξει και στο παρελθόν μερικές πλευρές του φαινομένου. Να μια ακόμη:

Σύμφωνα με το άρ. 351 παρ. 2 και ΠΚ “Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου [κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων ευρώ] τιμωρείται ο υπαίτιος αν, για να πετύχει τον ίδιο σκοπό, αποσπά τη συναίνεση προσώπου με την χρήση απατηλών μέσων ή το παρασύρει, εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση του με υποσχέσεις, δώρα, πληρωμές ή παροχή άλλων ωφελημάτων”.

Η διάταξη αυτή περιέχεται στο περί σωματεμπορίας άρθρο. Η παρ. 1 περιέχει την τυπική περιγραφή της σωματεμπορίας: “Οποιος με την χρήση βίας, απειλής ή άλλου εξαναγκαστικού μέσου ή την επιβολή ή κατάχρηση εξουσίας προσλαμβάνει, μεταφέρει ή προωθεί εντός ή εκτός της επικράτειας, κατακρατεί, υποθάλπει, παραδίδει με ή χωρίς αντάλλαγμα σε άλλον ή παραλαμβάνει από άλλον πρόσωπο με σκοπό να προβεί ο ίδιος ή άλλος στη γενετήσια εκμετάλλευσή του, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων ευρώ”.

Μάλιστα. Αυτό είναι έγκλημα. Μπορεί να έχη νομοτεχνικά προβλήματα, μπορεί να τιμωρή περισσότερο την κοινωνική λειτουργία και την προσωπικότητα παρά την πράξη, αλλά, αν μη τι άλλο, αντιλαμβάνομαι πλήρως το άδικο που τυποποιεί.

Read moreΗ εμπορική διαφωνία ως σωματεμπορία