Ελλας – Ρωσια συμμορια

Τι ακριβως παει να κανει η Ελλαδα συμμαχωντας με μια αυταρχικη, αντιδημοκρατικη κυβερνηση?

Η προσεγγιση της Ρωσιας του Πουτιν απο την κυβερνηση Καραμανλη εγινε δεκτη με διθυραμβους απο τον ελληνικο τυπο. Μου φαινεται οτι παλι η ελληνικη κοινη γνωμη εχασε ειτε τα λογικα της ειτε τον δρομο που παει στην Αρετη και οχι στην Κακια*. Για μια ακομη φορα, μετα την πολυ λυπηρη σταση μας στους πολεμους της Γιουγκοσλαβιας (οπου η Ελλαδα μονη της στηριζε τον κυριο υπεθυνο των πολεμων), η Ελλαδα αποκλινει επικινδυνα απο την υπολοιπη δυτικη Ευρωπη.

Η Ρωσια του Πουτιν, με τα βρωμικα ενεργειακα παιχνιδια, την πληρη ελλειψη σεβασμου στην ανθρωπινη ζωη πολιτων και γειτονων (βλ. Τσετσενων), τον λαϊκισμο και την ελλειψη δημοκρατιας ποτε δεν ηταν ιδιαιτερα συμπαθης στην Δυση. Σημερα εν μεσω κατηγοριων για ανελευθερες εκλογες και κρουσματων μεγαλομανιας (ας πουμε επενδυσεις σε στρατιωτικους εξοπλισμους απο μια χωρα χωρις προβληματα ασφαλειας αλλα απο την αλλη με καταρρεουσες υποδομες και πεινασμενους πολιτες), με τον Πουτιν να επιλεγει ξεκαθαρα την αυταρχισμο και την “σταθεροτητα” εναντι της ελευθεριας, η Ρωσια εξελισσεται σε κρατος-παρία σχεδον και οι ελπιδες για ενα ευρωπαϊκο μελλον της χωρας διαψευδονται καθημερινα.

Η προσεγγιση μας με αυτην την Ρωσια σπαει τις γραμμες της ΕΕ και καταδεικνυει οτι η Ελλαδα ειναι ενας συμφεροντολογος και κακοπιστος συμμαχος. Ευρωπαϊστης… οταν συμφερει. Ρωσοφιλος, συμμαχος του Κανταφι και αλλων τριτοκοσμικων, οταν θεωρησει η ηγεσια οτι συμφερει ή χειροτερα οταν απλα αυτο κατεβει στο κεφαλι καποιου πρωθυπουργου.

Μετα απο δεκαετιες οικονομικης αναπτυξης, κυριως χαρη στην ΕΕ, η Ελλαδα εχει κερδισει το δικαιωμα να ασκει διεθνη πολιτικη υψηλης ηθικης. Δεν εχουμε καμμια αναγκη να συσχετιζομαστε και να στηριζουμε μη δημοκρατικες χωρες. Οταν η Ρωσια καταπιεζει και εκβιαζει καθε χωρα στην οποια εχει δυνατη προσβαση μεσω των ενεργειακων της εταιρειων, η Ελλαδα δεν εχει νοημα να μπαινει στην ενεργειακη αγκαλια της αρκουδας.

Εν τελει, οχι μονο ειναι ηθικα επιληψιμη η συμπεριφορα μας αλλα και αντιοικονομικη. Γιατι οσο τυχερη και να ειναι η Ρωσια ενεργειακα, παραμενει μια φτωχη χωρα με μαλλον μικρη αγορα. Η Γαλλια ας πουμε ειναι υπερδιπλασια της Ρωσιας για να μην μιλησουμε για τους υπολοιπους συναδελφους μας στην ΕΕ. Και ως αγορα για τις εξαγωγες μας η Ρωσια ειναι στην ενδεκατη θεση, πολυ πισω απο αλλες μεγαλες χωρες. Βρισκω λοιπον οτι η Ελλαδα μπορει ευκολα να πραξει το σωστο και να αποφυγει τις στενες σχεσεις με αυτην την Ρωσια. Το οικονομικο κοστος ειναι μικρο, το οφελος για την συνειδηση μας και την δημοκρατια στην Ευρωπη ειναι ομως σημαντικοτερο…

*Φυσικα αστειευομαι οτι μπορει ευκολα στις διεθνεις σχεσεις καποιος να μιλησει για αρετη και κακια. Αλλα παρολαυτα υπαρχει ο ευκολος και ο δυσκολος δρομος και καλουμαστε συχνα να διαλεξουμε…

10 thoughts on “Ελλας – Ρωσια συμμορια”

  1. Αν πω ότι μου προκάλεσε σχετική έκπληξη το άρθρο αυτό, μη με παρεξηγήσεις. Το ύφος και η κριτική που ασκείται, μοιάζει να δηλώνει ότι ο δημοκρατικός κόσμος με τον οποίο μπορέι να συνεργάζεται η Ελλάδα είναι μόνο η Δύση. Σαφώς και πολιτικά στρέφομαι ενάντια σε αυτή τη συνεργασία, αλλά για άλλους λόγους. Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι θεωρείς έμμεσα δημοκρατικές τις ΗΠΑ ή τη Δυτική Ευρώπη. Πού βρέθηκε η δημοκρατία στο Γκουαντάναμο ή στους αντιτρομοκρατικόυς νόους της Βρετανίας και της Γαλλίας.

    Reply
  2. να προκαλεσει εκπληξη, γιατι οχι, δεν χρειαζεται να συμφωνουμε μονο :-)

    οντως νομιζω οτι η Ελλαδα πρεπει να ειναι πολυ προσεκτικη στο ποιους διαλεγει σαν “συναδελφους”. Μπορουμε να εχουμε ουδετρες σχεσεις με πολυ κοσμο, αλλα οχι και στηριξη. Στις προσφατες εκλογες της Ρωσιας υπηρξε σοβαροτατη κριτικη απο σοβαρους οργανισμους. Η Ρωσια αρνηθηκε την εισοδο σε πολλους διεθνεις παρατηρητες και εκανε το εργο τους δυσκολο.

    Ακομα και να μην υπηρχε αυτο, ο Πουτιν ειναι αυταρχικος, δεν σεβεται την ανθρωπινη ζωη και δεν ειναι φιλος της δημοκρατιας. Η Ελλαδα δεν μπορει να στηριζει αυτο το ατομο. Ακομα και αν πραγματικα θεωρει κανεις οτι εχουμε καποια ιδιαιτερη σχεση με τους Ρωσους (πραγμα που δεν πιστευω), τοτε πρεπει να σκεφτουμε οτι ο Πουτιν κακο κανει στους Ρωσους και στην πορεια της χωρας προς την κανονικοτητα.

    Ειναι η Δυση τελεια δημοκρατικη? Οχι βεβαια. Αλλα τα ατομικα δικαιωματα τα σεβονται πολλες περισσοτερο απο την Ρωσια και αυτο μου αρκει.

    Reply
  3. Τη σοβιετική (και την ισλαμική ) αύρα, κουλτούρα, επιρροή στη χώρα δεν θα την αμφισβητούσα.
    Είναι διάχυτη. Καλά κρατεί.

    Η δολοφονία π.χ της Πολιτόφσκαγια και η δηλητηρίαση του αλλου στην Αγγλία είναι δείγματα ακρως εγκληματικής συμπεριφοράς.

    Να κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου εδώ όμως.

    Τι έπρεπε να κάνει για το Κόσσοβο ο Πούτιν?
    Τη πάπια? Το ότι παίζει hard-ball ενοχλεί τους (κάποιους) αγγλοσάξωνες?

    Τους λέει, ..θέλετε πουλάκια μου να αποσχίσετε το Κόσσοβο, τότε να πάρω κανα δυό τεμάχια από Γεωργία μεριά που χρειάζομαι και “μου ανήκουν”.
    Δε σας αρέσει ε?
    Ηταν “αξιοπρεπής” η στάση του Γιέλτσιν στο γιουγκσλαβικό?
    Οι ακροδεξιοί ρεπουμπλικάνοι (αλα Πατ Μπιουκάναν, Ρομπερτ Νόβακ κλπ) πιο πολύ κριτική εκαναν στον Κλίντον και το εβραϊκό λόμπυ (ηπα) που εσπρωχναν το πόλεμο, παρα ο Γιέλτσιν.
    Ηταν ενας ακόμη λόγος που στοίχισε το Δημοκρατικό κόμμα την ηττα το 2000.

    Λονγκ Στόρυ, και θα ξημερωθούμε αν πιάσουμε κουβέντα γι’αυτό.
    Πόλεμος στην ευρώπη δεν μπορούσε να υπάρχει και επρεπε να τελειώνει κάπως το παραμύθι. Σ’αυτο βοήθησε η αποφασιστικότητα και ετοιμότητα των αμερικανών αλλα κάποια εξισορόπηση ρωσσική στα βαλκάνια δεν ειμαι σίγουρος αν βλάπτει και πως.

    Κατά τα αλλα, τι να σου πώ, εχουν τις ωραιότερες γυναίκες στην Ευρώπη, και αυτό είναι καταλυτικό. Δεν παίζονται.

    Πηγή αστείρευτη αθλητων (και αθλητριών) σε βαρια και όχι μόνο αθληματα, και Στίβο. Θεωρούνται οι “μαύροι” της λευκής φυλής.
    Και οι Γιουγκοσλάβοι το ιδιο.
    Γερό (ρωσσο-)εβραϊκό λόμπυ μέσα και εξω από Ρωσσία.
    Υπήρξαν κάποτε προσφάτως και αστείρευτη πηγή σε Θετικές Επιστήμες
    και Λογοτεχνία (βλέπε πάλι και εβραϊκό λόμπυ)

    Μπόλικα natural resources.

    Και μόλις κυκλοφόρησε βίντεο Πουτιν με μαθήματα τζούντο,
    εγινε και Πρόσωπο της Χρονιας σε Times.
    Many things going for him, man.
    Καλά του πάνε,..

    Mary Christmas everybody,
    τα λέμε

    Reply
  4. Να ενας ακομα λογος που δεν συμπαθω τον Πουτιν.

    σιμ δεν συγκρινω με Γελτσιν, συγκρινω με χωρες που θα επρεπε να εχουμε για συμμαχους. Η ρωσικη επιρροη στην ανατολικη ευρωπη πουθενα δεν ειναι ιδιαιτερα ωφελιμη και συχνα ειναι και απλα βλαβερη.

    Η δολοφονία π.χ της Πολιτόφσκαγια και η δηλητηρίαση του αλλου στην Αγγλία είναι δείγματα ακρως εγκληματικής συμπεριφοράς.

    ε ακριβως, αυτα ειναι πραγματα που για καποιον λογο στην Ελλαδα δεν ακουγονται καθολου.

    ΥΓ για τις γυναικες δεν συμφωνω ιδιαιτερα, αλλα τεσπα. Υπαρχει καποιο bias υποψιαζομαι, οι ανθρωποι τεινουν να προσεχουν καποιες συγκεκριμενες γυναικες…

    Reply
  5. είναι controversial το ατομο, πολύ controversial.
    Αλλα τι ειπε ο “μέγας” Bush junior τη πρώτη φορά που ειχε εκτεταμένη συνάντηση μαζί του?
    “..Ειδα βαθειά στα μάτια του ανθρώπου και αισθάνθηκα ότι μπορω να τον εμπιστευθώ..”
    Πόσο μακάκας είναι τούτος.

    ΣΓ, ο κόσμος θέλει δουλειά{ψωμί, παιδεία, καλα ας’το το ελευθερία}, τάξη, ασφάλεια, και κυρίως υπερηφάνεια
    (βλέπε και εθνική υπερηφάνεια).
    Το ότι δεν υπάρχει Διαφάνεια και το ότι υπάρχουν Βυζαντινές διεργασίες στη Ρωσία φένεται να είναι δευτερεύοντα, προς το παρόν.
    Πάντα Βυζάντιο ηταν η Ρωσία. Δεν θα αλλάξει αυτό το 2008.
    {Φαντάζεσαι, New Year’s Resolution: Να πάψω να ειμαι Βυζάντιο}

    Βλέπεις όμως, πώς να πάρει το moral high-ground η ΗΠΑ για ανθρώπινα δικαιώματα?
    Οταν εχει 60 εκατομ. και βάλε ανασφάλιστους, ψαλίδα υπερ-πλουσίων και λούμπεν πιο φαρδιά από ατλαντικό και τη μεσαία τάξη στη πρήζα να περiμένει τον επόμενο λαχνό του “joker” ?!
    Ζορίζομαι.

    Reply
  6. Δες ας πούμε το άλλο κουφό.
    Κατηγορία βαρέων-βαρών(heavy-weights) στο boxing.
    Ψάχνουν εδώ και καιρό στις ΗΠΑ να βρουν κανα “μαύρακα” να κτυπήσει θέση στα Top 10 rated boxers.
    Ολες οι θέσεις στα TOP 10, είναι κατηλλειμένες από Ρωσους η πρώην Σοβιετικούς.
    Δεν εχει ματα-γίνει αυτό στην ιστορία του πλανήτη.

    Θα τρίζουν τα κόκαλα του Mohamed Ali
    (ooops ζει ακόμη αυτός)

    To 1999, ελεγα μεταξύ σοβαρου και αστείου, σε αμερικανούς συναδέλφους οτι ο βασικός λόγος που ηθελε η ΗΠΑ τη διασπαση της Γιουγκσλαβίας, ηταν να μη τη παίζουν σα μεικτή, αλλα διασπασμένη.
    Γελούσαν αμήχανα τότε.

    Reply
  7. Με καθυστέρηση είδα την απάντησή σου και μπορώ να πω ότι ουσιαστικά δε βλέπω καμία διαφορετική δημοκρατία σε χώρες που συντηρούν τα γκέτο και τους πένητες, είναι το δημοκρατικό τους σύστημα που ακολουθεί και η Ρωσία. Επί της ουσίας κατά τη γνώμη μου, είναι μία και αυτή η δημοκρατία και των μεν και των δε. Την ίδια φιλοπόλεμη πολιτική ακολουθούν και την ίδια ενεργειακή πολιτική. Απλά αυτή η δημοκρατία είναι ακόμα σε εφηβική ηλικία, αλλά οσονούπω θα ομοιάσει της δυτικής. Εκεί έγκειται η όποια διαφωνία μου. Στη ρίζα του σχολιασμού σου.

    Reply
  8. SG, αυτός φένεται ζήλεψε τον δικο σου, τον Gerhard Schroder,
    που χτύπησε υψηλόβαθμη θέση στο ιδιο μαγαζί.

    Τουλάχιστον εκείνος παραιτήθηκε απο “πρωθυπουργός”, πρώτα.
    {Ο Tom Lantos ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών τον ειχε αποκαλέσει ‘political prostitute’ τότε}

    Εγώ νομίζω θα μπορούσε ο Πούτιν να γίνει και Πατριάρχης πάσης Ρωσσίας.
    Ας ‘στείλει’ τον Αλέξιο, και ας ολοκληρώσει το Θεάρεστον εργο του.
    {Πρέπει να αφήσει μούσι γαμώτο και θα εμποδίζει στο τζούντο}

    Reply
  9. ΣΓ, ο κόσμος θέλει δουλειά{ψωμί, παιδεία, καλα ας’το το ελευθερία}, τάξη, ασφάλεια, και κυρίως υπερηφάνεια

    ναι αλλα αυτη δεν ειναι μια Ρωσια για την οποια μπορει κανεις να ειναι υπερηφανος

    Εγώ νομίζω θα μπορούσε ο Πούτιν να γίνει και Πατριάρχης πάσης Ρωσσίας.

    χαχα αυτο οντως θα ειχε πλακα (στην ΚαΓκεΜπε δεν ειναι ολοι αθεοι αραγε?)

    δειμο

    ουσιαστικά δε βλέπω καμία διαφορετική δημοκρατία σε χώρες που συντηρούν τα γκέτο και τους πένητες, είναι το δημοκρατικό τους σύστημα που ακολουθεί και η Ρωσία

    τωρα πως το εννοεις αυτο? επειδη στην γερμανια υπαρχουν 5 αστεγοι που προτιμουν να πινουν μπυρες απο τις 8 το πρωϊ, αυτο σημαινει οτι η Γερμανια με τα 80εκατομμυρια ευημερωντες πολιτες εχει παρομοια δημοκρατια με την Ρωσια με τις τεραστιες εξαθλιωμενες μαζες?

    Την ίδια φιλοπόλεμη πολιτική ακολουθούν και την ίδια ενεργειακή πολιτική.

    εγω δεν θυμαμαι την Γερμανια να εκβιαζει κακομοιρες χωρες σαν την ουκρανια και να τους κοβει το αεριο. Αλλα και παλι, ισχυριζομαι οτι η εξωτερικη πολιτικη ειναι μονο ενα μερος της γενικης πολιτικης. η Ρωσια και στα εσωτερικα της πασχει τρομερα…

    Reply

Leave a Comment