Θέλω τώρα να συμπληρώσω το πρώτο και βασικό άρθρο αυτής της σειράς με τα στοιχεία του 2015, που κακή τη τύχη συνέπεσαν με την πρώτη και την δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Διατηρώ την ίδια κατηγοριοποίηση με εκείνο το άρθρο (έχω καταχωρίσει μόνο τον Ν. 4332/2015 σε δύο κατηγορίες, την β και την στ, επειδή ταίριζε εξ ημισείας και στις δύο).
Το 2015 λοιπόν εκδόθηκαν συνολικά μόλις 37 νόμοι, από τον Ν. 4320 έως τον Ν. 4356, εκ των οποίων οι 17 πρώτοι, έως και των Ν. 4336/2015, χρεωπιστώνονται στην ΠΦΑ και οι υπόλοιποι στην ΔΦΑ.
Κατά κατηγορία οι νόμοι αυτοί έχουν ως εξής:
α. Απολογισμοί/ισολογισμοί/προϋπολογισμοί.
4343 (απολογισμός 2013), 4344 (ισολογισμός 2013), 4352 (προϋπολογισμός 2016)
β. Μεταφορά ευρωπαϊκών οδηγιών, κύρωση αποφάσεων και συνθηκών κ.λπ.
4332 (προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2011/98/ΕΕ και 2014/36/ ΕΕ περί ασύλου και άδειας διαμονής), 4342 (ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ), 4355 (προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών)
γ. Κύρωση συμβάσεων και ιδρυμάτων.
4338 (σύμβασης παραχώρησης του στοιχήματος επί ιπποδρομιών)
δ. Κύρωση ΠΝΠ και εξουσιοδότηση προς τον Πρωθυπουργό.
4323 (κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος»), 4328 (κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές»), 4333 (διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας), 4350 (κύρωση 12 ΠΝΠ)
ε. Διεθνείς Συμβάσεις.
4341, 4345, 4347, 4348, 4349, 4353
στ. Λοιποί νόμοι
4320 (λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης), 4321 (ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας), 4322 (μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων και κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου), 4324 (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), 4325 (εκδημοκρατισμός της Διοίκησης, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση), 4326 (βία στον αθλητισμό), 4327 (επείγοντα μέτρα για την εκπαίδευση), 4329 (έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής), 4330 (φορολογικός), 4331 (μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ), 4332 (ιθαγένεια κλπ), 4334 (επείγουσες ρυθμίσεις για την διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης), 4335 (επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015), 4336 (συνταξιοδοτικές διατάξεις – κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης), 4337 (μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων), 4339 (αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης), 4340 (πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων), 4346 (επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων), 4351 (βοσκήσιμες γαίες), 4354 (διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), 4356 (σύμφωνο συμβίωσης κλπ)
Σχόλια:
Το 2015 ψηφίστηκαν μόλις 37 νόμοι, περίπου το 1/3 μιας συνήθους νομοθετικής χρονιάς. Ένας λόγος είναι προφανώς η τριπλή εκλογική δοκιμασία του έτους αυτού, αλλά όχι μόνο. Αν αναλύσουμε λίγο την νομοπαραγωγή αυτής της μαύρης χρονιάς, θα διαπιστώσουμε ότι εξ αυτών των 37 νόμων οι 3 ήταν οι υποχρεωτικοί νόμοι περί απολογισμού, ισολογισμού και προϋπολογισμού. Περαιτέρω, άλλοι 9 νόμοι (3+6) ήταν οι μεταφορές ευρωπαϊκής νομοθεσίας και κυρώσεις διεθνών συμβάσεων. Άλλοι 4 νόμοι είχαν ως περιεχόμενο την κύρωση εκδοθεισών ΠΝΠ, οι οποίες όμως αντιστοιχούν όχι σε 4, αλλά σε 15 ολόκληρες ΠΝΠ! (αν μετράω καλά) Και απομένουν όλοι κι όλοι 21 νόμοι (συν 1 κύρωση σύμβασης) ως έκφραση της νομοθετικής πολιτικής διά της Βουλής.
Το ξαναγράφω λοιπόν πιο αναλυτικά για να το καταλάβουμε:
15 νόμους (ΠΝΠ) εξέδωσε η Κυβέρνηση
22 νόμους ψήφισε η Βουλή
Ήτοι η αναλογία εξαίρεσης/κανόνα κυμάνθηκε από την σοσιαλεθνικιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο σεμνό 68%. Συγκριτικά, η αναλογία αυτή το 2012, την χειρότερη χρονιά εξ επόψεως ΠΝΠ, ήταν 11/24 = 46%.
Και συνεχίζουμε με τους ίδιους, που είναι λέει κάθε λέξη του Συντάγματος.
Κατα την γνωμη μου, οσο λιγοτεροι νομοι ψηφιζονται τοσο το καλυτερο. Ιδανικο μαλιστα θα ηταν να σταματησουν αμεσως αυτοι οι απατεωνες να κακοποιουν τους νομους.
Βρισκω ευκαιρια να παραθεσω καποιες σκεψεις μια και εισαι νομικος και θα με ενδιεφερε η αποψη σου επι του θεματος.
Διαβαζοντας την αρχαια γραμματεια , διαπιστωσα οτι οι νομοι στις αρχαιες πολεις ηταν σταθεροι και κανενας δεν ψηφιζε αβασανιστα καινουργιους. Σε μερικες μαλιστα πολεις αναφερονται νομοι που υποχρεωναν οποιον προτεινε καινουργιο νομο να μπαινει στην εκκλησια του δημου με μια θηλια στον λαιμο με την οποια τον κρεμαγαν αν η προταση του δεν περναγε.
Η αιτια γι αυτην την συμπεριφορα ηταν το οτι οι ελευθεροι ανθρωποι δεν υπακουν σε αλλους ανθρωπους αλλα σε νομους.
Σημερα ενω αυτο ειναι κατανοητο απο πολλους, στην πραγματικοτητα οινομοι δεν ειναι αφεντες ολων των πολιτων, αλλα μερικοι πολιτες που ονομαζονται βουλευτες, οχι μονο γινονται κυριοι των νομων και τους αλλαζουν οποτε θελουν, αλλα και τους χρησιμοποιουν για να δινουν εντολες στους υπολοιπους.
Ετσι οιπολιτες δεν υπακουν σε νομους αλλα στους βουλευτες και τους υπουργους που εχουν το δικαιωμα να τους αλλαξουν οπως τους συμφερει.
Σε τι χρειαζονται τοσοι νομοι που συνεχως ψηφιζονται;
Ο Τσιπρας κατα την συζητηση για την δικαιοσυνη στην βουλη εφερε 14 νομους της περασμενης κυβερνησης που ειχαν ψηφιστει για να απαλλαξουν καποιους ημετερους απο τις διωξεις που επρεπε να τους ασκηθουν.
Το πραγματικο ομως σκανδαλο ειναι οτι ουτε ο Τσιπρας που τα “αποκαλυψε” δηλωσε οτι θα κανει κατι γι αυτες τις ρεμουλες και την κακοποιηση των νομων, αλλα και οτι φαινεται οτι και να ηθελε δεν μπορει να κανει πολλα πραγματα.
Μια νομιμη κυβερνηση ψηφισε νομιμως καποιους νομους και νομιμως πια απαλλαξε τους καταχραστες δημοσιου χρηματος που εν μερει πηγαινε στα ταμεια των κομματων της.
Δικαιωμα της.
Επειδή είμαι στις καλές μου σήμερα, θα σχολιάσω λίγο:
Εδώ υπάρχει πολύς νομικός λαϊκισμός. Τι σημαίνει πολλοί και λίγοι νόμοι; Και τι νόημα έχει οι νόμοι να είναι λίγοι, όταν είναι αναπόφευκτο ότι θα συμπληρώνωνται από μια αχανή νομολογία που θα τους ερμηνεύη και θα τους εφαρμόζη;
Εκείνο που μας ταλανίζει είναι οπωσδήποτε η κακονομία, νόμοι δηλαδή που είτε είναι κακογραμμένοι και έχουν χαμηλό νομοτεχνικό επίπεδο είτε είναι πολύ απλά λάθος. Καλό θα ήταν επίσης να δοκιμάζωνται οι νέοι θεσμοί για εύλογο χρονικό διάστημα και όχι να καταργούνται άμα τη αλλαγή του Υπουργού.
Αλλά η πολυνομία υπάρχει για τον πολύ απλό λόγο ότι το κράτος αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ. Ένα τόσο μεγάλο και παρεμβατικό κράτος είναι προφανές ότι θέλει πολλούς νόμους για να λειτουργήση.
Θυμίζω επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφιζόμενων τυπικών νόμων, γύρω στο 40%, είναι διεθνείς συμβάσεις. Αυτές θα μπορούσαν υπό ένα διαφορετικό συνταγματικό καθεστώς να μην κυρώνωνται διά νόμου και άρα να μην προσμετρούνται στους τυπικούς νόμους. Αλλά αυτό θα ήταν βέβαια απλώς μια οφθαλμαπάτη.
Οι σχετικές αναφορές προέρχονται από την αρχαϊκή εποχή και έχουν ημιμυθολογικό χαρακτήρα. Η πόλη για την οποία έχουμε πληθώρα στοιχείων είναι φυσικά η Αθήνα, όπου η νομοθετική εργασία ήταν έντονη καθ’ όλη την κλασσική εποχή. Και πώς αλλιώς δηλαδή.
Δες τους τίτλους τους. Η ζωή συνεχίζεται, η Ιστορία δεν σταματά, καινούργιες ανάγκες δημιουργούνται.
Εδω μαλλον δεν θα συμφωνησω. Στην αρχαια Ελλαδα γενικοτερα οι νομοι ηταν σταθεροι και γι αυτο αλλωστε υπηρχαν και οι νομοθετες, οπως ο Δρακων, ο Λυκουργος η ο Σολων. Η εκκλησια του δημου μπορουσε να βγαλει καποια ψηφισματα, αλλα οχι ν αλλαξει τους νομους στην Αθηνα, οπως μπορεις να δεις απο ρητορες οπως ο Αισχινης, ο Δημοσθενης και ο Ισοκρατης, αλλα και απο δικανικους οπως ο Λυσιας. Ολοι οταν αναφερουν νομους, αναφερουν νομους του Σολωνα.
Στην Σπαρτη παλι οι νομοι του Λυκουργου στην ουσια υπηρχαν οσο υπηρχε και η Σπαρτη.
Αυτο οπως επεσημανα, δεν ηταν τυχαιο, αλλα βρισκοταν στην καρδια του ελληνικου πολιτισμου. Οι πολιτες δεν υπακουν σε ανθρωπους, αλλα σε νομους. Αν δοθει εξουσια στους αρχοντες ν αλλαζουν καθημερινα τους νομους, τοτε τους δινεται και η εξουσια να κανουν οτι θελουν και μεσω αυτων οι πολιτες υποδουλωνονται στις θελησεις τους. Σημερα ας πουμε εχουν ψηφισει ενα αντιρατσιστικο με το οποιο κατετρεχαν τον πελατη σου, αλλα και απαγορευουν στους Ελληνες να προβαλλουν αντιρησεις για τον εποικισμο της χωρας τους. Αντι να βαλουν την φρουρα να σε ριξει στο μπουντρουμι, απλως ψηφιζουν εναν νομο και μετα αναλαμβανει η πολιτεια την βρωμικη δουλεια. Ποιος τους εδωσε δικαιωμα να αλλαζουν τους νομους που επιτρεπουν την ελευθερια της γνωμης;
Ο Τσιπρας προ λιγων ημερων εδωσε στην βουλη 14 νομους με τους οποιους η προηγουμενη κυβερνηση καλυπτε τις βραωμοδουλειες των δικων της. Το πιο ενδιαφερον για μενα βεβαια δεν ειναι τι ειπε ο τρισχειροτερος Τσιπρας, αλλα το οτι τοσο οι προηγουμενοι οσο και ο ιδιος νομιμως καλυπτουν κλεφτες και προδοτες της χωρας.
Η σταθεροτητα των νομων, ισχυει και σημερα για τους συνταγματικους νομους, που ειναι μια κατοχυρωση οτι οι αρχοντες δεν θα μπορουν να αυθαιρετουν ανεξελεγκτα.
Δεν βλεπω τον λογο γιατι ενας νομος που οριζει ποιος ειναι κλεφτης και τι ποινες επιβαλλονται στην περιπτωση του, πρεπει ν αλλαζει κατα τις βουλησεις της κυβερνησης.
Οι νομοι δεν ειπα οτι πρεπει να ειναι λιγοι οι πολλοι, αλλα να ειναι σταθεροι. Οι τεραστια νομολογια και οι απειρες επεξηγησεις δεν χρειαζοντουσαν και δεν χρειαζονται στην ουσια ουτε και σημερα. Αν το νομικο μας συστημα χρειαζεται τετοια, ειναι αποδειξη οτι το νομικο μας συστημα ειναι λαθος.
Παντως επειδη εγω εχω τις κακες μου σημερα θα επισημανω οτι κατι τετοιο εχω διαβασει και στα αγαπημενα σου “πρωτοκολλα”
ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΑΛΟΥΜΕ ΟΥΣΙΩΔΩΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ, ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΤΣΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
Δεν βλεπω πως αυτο το προβλημα διορθωνεται με το να ψηφιζουν καθημερινα καινουργιους νομους και τροπολογιες. Ποιος λαος υποτιθεται οτι αποφασισε η εστω συναινεσε σ αυτες τις αλλαγες; Ελαχιστοι ειναι αυτοι που ξερουν καν τι λενε, και κανενας δεν ξερει τι σκοπιμοτητες θα εξυπηρετησουν καποια στιγμη.
Για τις διεθνεις συνθηκες τα πραγματα ειναι εξωφρενικα χειροτερα. Ερχονται σαν υπερεθνικοι νομοι, αποφασεις που εχουν ληφθει απο αγνωστους ανθρωπους, διορισμενους με αγνωστους τροπους απο οργανισμους για τους οποιους οι περισσοτεροι ανθρωποι δεν ξερουν τιποτε. Ουτε καν το ονομα τους. Δημοκρατικοτατα δηλαδη.
Οπως γραφουν και τα “Πρωτοκολλα” σε εποχη που αυτοι οι διεθνεις οργανισμοι δεν υπηρχαν ακομη
ΤΟΤΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΑ ΘΑ ΑΠΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
Η ζωη συνεχιζεται αλλα οι αναγκες του ανθρωπου ειναι παντα οι ιδιες. Οταν φτιαξαμε υπολογιστες και διαδικτυο χρειαστηκαν νομοι να το καλυπτουν. Λογικο.
Δεν χρειαζονται ομως καθε μερα τροπολογιες και νεοι νομοι για πραγματα που δεν αλλαξαν ποτε, ουτε χρειαζεται τους καινουργιους απαραιτητους νομους να τους ψηφιζει η εκαστοτε τυχαια πλειοψηφια 151 κοπριτων.
http://www.opengov.gr/ypes/?p=3679
http://www.opengov.gr/ypes/wp-content/uploads/downloads/2016/04/sxnomellhn.pdf
http://www.opengov.gr/ypes/wp-content/uploads/downloads/2016/04/aitekthellhn.pdf
Ειναι πραγματικα νοητικος αθλος για ανθρωπους που δεν πιστευουν στην αναγκη υπαρξης των Ελληνων να προσπαθουν να προβαλλουν ημερες για τον Ελληνισμο.
Η γνωστη ρηση του Σωκρατη
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΙΖΩΝΙ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙΝ.
Δεν αφηνει περιθωρια για να τιμηθει απο διεθνιστες που θεωρουν την πατριδα απλως τον τοπο που γεννηθηκαν.
Απο πατερα και απο μανα και απο ολους τους προγονους τιμιοτερο ειναι η πατριδα και σεβαστοτερο και αγιοτερο και σε μεγαλυτερη μοιρα και απο τους θεους και απο τους ανθρωπους ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΥΑΛΟ.
Η αγαπη προς την πατριδα ειναι θεμα λογικης για οποιον εχει μυαλο. Η πατριδα προσφερει την ελευθερια, την Γη και τον πλουτο της στους ανθρωπους που δια της βιας την κατεχουν.
Τα διεθνιστικα ρεμαλια, απλως προσπαθουν προωθωντας τον Ελληνικο πολιτισμο οπως το νοσηρο τους μυαλο τον αντιλαμβανεται, να εξαφανισουν τους Ελληνες.
Προτείνω την εισαγωγή ετησίου Δείκτη Νομοθετικής Εξαιρετικότητας σύμφωνα με τον τύπο: ΠΝΠ προς (τυπικούς νόμους μείον διεθνείς συμβάσεις μείον ευρωπαϊκές οδηγίες μείον προϋπολογισμό μείον κυρωτικούς νόμους ΠΝΠ).