Παντα απορουσα γιατι η ελληνικη τηλεοραση ειναι γεματη με αυτο το αθλιο φαινομενο των τηλεπαραθυρων. Συγγενικη ερωτηση ειναι βεβαια γιατι τα δελτια ειδησεων σπανε καθε ρεκορ διαρκειας (και τσαπατσουλιας). Επισης σχετικη ερωτηση ειναι γιατι οι Ελληνες πολιτικοι οταν συνδιαλεγονται μοιαζουν να κανουν επιδειξη κακων τροπων και φτηνης συμπεριφορας.
Με την μικρη μου εμπειρια εχω την εντυπωση οτι δεν υπαρχει αλλη χωρα στην ΕΕ ειτε στην Βορεια Αμερικη που να προσεγγιζει εστω το ελληνικο φαινομενο. Στην Γερμανια πχ τα δελτια ειδησεων ειναι κατω απο 5-10 λεπτα και τα τηλεπαραθυρα συναντωνται εξαιρετικα σπανια. Στην Ισπανια τα δελτια ειδησεων διαρκουν λιγο παραπανω αλλα επισης σπανιζουν τα τηλεπαραθυρα. Στις ΗΠΑ τα τηλεπαραθυρα ειναι καπως συχνοτερα, αλλα συνηθως οταν ο συνομιλητης βρισκεται σε αλλη πολη και βεβαια δεν φτανουν το γελοιο φαινομενο των 9 ταυτοχρονων talking heads στην οθονη. Γιατι λοιπον εχουμε στην Ελλαδα ατομα που ειναι στο ιδιο στουντιο αλλα παρολαυτα βρισκονται σε κακογουστα παραθυρα?
Ποιοτικη ΤιΒι…
Λοιπον η θεωρια μου για τα ελληνικα τηλεπαραθυρα ειναι η εξης: μηπως χρειαζονται γιατι δεν εχουμε σωστους τροπους συνομιλιας?
Ειναι ενα ευρεως διαπιστωμενο φαινομενο, οι Ελληνες ειναι αγενεις και δεν προσεχουν καθολου τις λεπτες γραμμες που συνηθιζουν να σεβονται οι κατοικοι της κεντροβορειας Ευρωπης στην συμπεριφορα τους προς τους αλλους. Οταν πρωτοπηγα στην Γερμανια, αρκετα ατομα με θεωρουσαν αλαζονικο και αγενη επειδη διεκοπτα τους αλλους την ωρα που μιλουσαν. Στην Ελλαδα αν αρχισεις να μιλας, δεν κοιτας το προσωπο του αλλου να δεις αν θελει να απαντησει, απλα μιλας μεχρι να μην εχεις κατι να πεις. Ο αλλος αν κατι θελει να πει, σε διακοπτει, αλλοιως συνηθως δεν θα ακουστει καθολου. Στην Γερμανια αυτο θεωρειται βαρβαρος τροπος συνομιλιας, ακομα και μεταξυ φιλων, αν υπαρχει καποιο επιπεδο, λες την γνωμη σου και μετα περιμενεις την γνωμη του αλλου.
Το φαινομενο καθρεφτιζεται πληρως στα τηλεοπτικα ηθη καθε χωρας. Οι γερμανικες τηλεοπτικες συζητησεις ειναι μαθηματα καλης συμπεριφορας, ειδικα οταν ανακατευονται γνωστοι πολιτικοι. Ο καθενας αφηνει τον αλλο να μιλησει και ο σεβασμος προς τον συνομιλητη ειναι σε πολυ καλο επιπεδο*. Και (προσοχη εδω!) προφανως δεν χρειαζονται τηλεπαραθυρα! Ο καθε ανθρωπος μιλαει με την σειρα του, η καμερα τον δειχνει και μετα περναει στον επομενο.
Σκεφτειτε τωρα λιγο πως μιλανε οι Ελληνες: διακοπτουν συνεχως, κανουν γκριματσες, χειρονομιες, συχνα μιλανε και ταυτοχρονα. Ε, λογικη εξελιξη ειναι η κυριαρχια των παραθυρων, ο σκηνοθετης δεν μπορει να πηγαινει την καμερα απο τον ενα στον αλλο ολη την ωρα! Γιαυτο και χωνουμε ολες τις αγριοφατσες την μια διπλα στην αλλη σε μια μικρη οθονη, βαζουμε και εναν ατεχνο δημοσιογραφο να αναδευει τις φλογες και ξεκιναμε εναν τρικουβερτο τηλεκαυγα.
Η ερωτηση που παραμενει για μενα ειναι, πως γινεται οι πολιτικοι και λοιπα δημοσια προσωπα να κερδιζουν με αυτην την ιστορια? Γιατι προφανως για τα παραθυρα δεν ευθυνονται τα καναλια οπως λενε μερικοι, αλλα το κοινο που τα βλεπει! Τι ειδους τηλεοπτικο κοινο εχουμε λοιπον που τους ανεχεται τα δημοσια προσωπα να ειναι τοσο αγενη και απαιδευτα? Μαλιστα οχι μονο ανεχεται, αλλα αποτι φαινεται επιβραβευει συνηθως και τετοιες συμπεριφορες με αφθονες ψηφους…
Προσθηκη περι διαρκειας του δελτιου ειδησεων:
Ξεκινω απο την παρατηρηση οτι η Ελλαδα εχει υπερβολικα πολλα καναλια, που δεν εχουν αρκετα μεγαλο κοινο για να δουλεψουν σωστα. Πως επιζουν ομως? Μα φυσικα λογω συναλλαγων κατω απο το τραπεζι. Ενα ελληνικο καναλι δεν προσφερει μονο ψυχαγωγια, για να εχει μεγαλυτερο κοινο και ακριβοτερες διαφημισεις. Αν ηταν ετσι τα ελληνικα καναλια θα συνενωνοντουσαν σε 4-5 μεγαλα και σοβαρα (οπως στην τετραπλασια ισπανικη αγορα πχ), πιεσμενα απο την προσπαθεια για το καλυτερο περιεχομενο.
Τα ελληνικα καναλια ομως δεν λειτουργουν με μονο σκοπο την προσφορα ψυχαγωγιας αλλα, ισως κατα κυριο λογο, δινουν προβολη σε δημοσια προσωπα! Ετσι το καναλι για τον ιδιοκτητη δεν ειναι μια απλη επενδυση που φερνει αμεσα εσοδα απο τις διαφημισεις, αλλα ειναι ενα οπλο που φερνει άλλα οφελη στον ιδιοκτητη του, επιρροη, μεσο πιεσης κτλ.
Αυτο οδηγει σε εναν μεγαλο αριθμο καναλιων με μικρο μεγεθος. Τωρα το μικρο μεγεθος των καναλιων και η φυση του προϊοντος που πουλανε, οδηγει σε αυτα τα τερατωδη δελτια ειδησεων και τα τηλεπαραθυρα (φτηνο πορϊον και παραληλα μεσο προβολης δημοσιων προσωπων).
—————-
*Μαλιστα και αυτα που λενε ειναι ιδιαιτερα ευγενικα. Εχω δει το 2002 που η Γερμανια ηταν σε δυσκολιες, πρωην υπουργο οικονομικων να λεει στον νυν υπουργο: Πραγματικα δεν θα ηθελα να ημουν στην θεση σας, ειναι μια δυσκολη ωρα. Αν ηταν Ελληνας θα ελεγε: Εχετε καταστρεψει την χωρα, κοιταξτε που μας φερατε κτλ κτλ
Εξαιρετική θεωρία. Και όντως ταιριάζει με το ταμπεραμέντο του Έλληνα! Τώρα καταλαβαίνω γιατί προτιμώ να μιλάω μαζί σου στο Skype παρά να συναντιόμαστε με φυσική παρουσία… χαχαχ! :p
Πέρα απ’την πλάκα, σχετικά με τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων, μια φορά είχα ακούσει από δημοσιογράφο πως πρόκειται για μια φθηνή λύση για τον τηλεοπτικό σταθμό. Πληρώνουν λίγο παραπάνω τους ίδιους δημοσιογράφους που ήδη έχουν σε payroll και απλά σου πετάνε λίγα ακόμα μαγνητοσκοπημένα ρεπορτάζ. Γενικώς το ν’αφήνεις τις ειδήσεις να διαρκούν κοντά 1 ώρα είναι φθηνότερο απ’το ν’αγοράσεις τα τηλεοπτικά δικαιώματα μιας καλή σειράς (που παιζόταν στις ΗΠΑ μόλις την περασμένη σεζόν) για να γεμίσεις τον χρόνο αν οι ειδήσεις διαρκούσαν 10-20 λεπτά.
Δεν το είχα σκεφτεί, αλλά νομίζω πως θα συμφωνήσω μαζί σου για τα παράθυρα. Επίσης νομίζω ότι έχει δίκιο και ο Kensai για τη διάρκεια των ειδήσεων.
Το φαινόμενο των παραθύρων συνδέεται άμεσα με το εμπορικό παιχνίδι των καναλιών. Υπάρχοντα τούτα σε μία πολύ μικρή αγορά αναζητούν τρόπους να συγκεντρώσουν πολλούς τηλεθεατές -για την κατά συνέπεια διατήρηση αν όχι αύξηση των διαφημίσεων- και οι πολιτικοί καβγάδες και ατάκες γνωστών φιλων του θεατρού σκιών φέρνουν κόσμο στην τηλεόραση. Αυτή η συνταγή έδωσε μεγάλη αύξηση σε κοινό και διαφημίσεις και δύσκολα σήμερα τολμούν να αλλάξουν τρόπο. Μία λλαγή στη μέθοδο έφερε το Star Channel, αλλά το έστρεψε προς το κουτσομπολιό και ποιοτικότερα μένει ο ΣΚΑΪ και ίσως τα κρατικά.
Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι το ίδιο συνέβαινε και στο εξωτερικό 10-20 χρόνια πριν. Εμείς τώρα μαθαίνουμε. Οι επιχειρήσεις αυτές έχασαν την έννοια του λειτουργήματος μπροστά στην αρπαχτή του εμπορικού παιχνιδιού και πια δεν ανταγωνίζο0νται στην ποιότητα, αλλά στη χυδαιότητα του εμπορίου πληροφοριών. Εξάλλου, όπως έχω τονίσει η ιδιωτική τηλεόραση, το μόνο που κάνει είναι να πουλάει τηλεοπτικό κοινό σε διαφημιστές.
Συγγενικό ρεπορτάζ απο τον Αλέξη παπαχελά.
ενδιαφερον αντωνη.
δειμο οτι η τηλεοραση απλα ενδιαφερεται για δαιφημισεις δεν ειναι κατι περιεργο ουτε ασυνηθιστο. Σε ολες τις δυτικες χωρες γινεται, μαλιστα σε χωρες οπως οι ΗΠΑ η ερευνα αγορας για παροχη περιεχομενου ειναι πραγματικη επιστημη.
το ερωτημα ειναι γιατι η αγορα θελει τετοιο περιεχομενο, γιατι φερνουν εσοδα και διαφημισεις αυτες οι εκπομες απαισιας αισθητικης και κακου περιεχομενου, γιατι καθονται οι Ελληνες και βλεπουν αυτα τα πραγματα. Ειμαι σιγουρος οτι με ενα αλλο κοινο η ελληνικη τηλεοραση απλα θα πατωνε. Δεν φταιει λοιπον η ιδιωτικη τηλεοραση απο μονη της μια και αλλου βγαζει αλλο αποτελεσμα!
Κενσαϊ ναι, δεν ασχοληθηκα πολυ με την διαρκεια των δελτιων ειδησεων. Η αληθεια ειναι οτι ειναι πολυ φτηνο περιεχομενο (οι καλεσμενοι δεν πληρωνονται βεβαια!), η απορια παραμενει γιατι θεωρειται ενδιαφερον περιεχομενο! Δεν μου φαινεται απιθανο να φταιει κατα βαση η φυση του πολιτικου συστηματος.
Ξεκινω απο την παρατηρηση οτι η Ελλαδα εχει υπερβολικα πολλα καναλια, που δεν εχουν αρκετα μεγαλο κοινο για να δουλεψουν σωστα. Πως επιζουν ομως? Μα φυσικα λογω συναλλαγων κατω απο το τραπεζι, ενα καναλι δεν φερνει αμεσα εσοδα αλλα φερνει άλλα οφελη στον ιδιοκτητη του.
Τωρα το μικρο μεγεθος των καναλιων και η φυση του προϊοντος που πουλανε (πουλανε προβολη για δημοσια προσωπα οχι ψυχαγωγια στους πολιτες), οδηγει σε αυτα τα τερατωδη δελτια ειδησεων και τα τηλεπαραθυρα.
Το προβλημα ειναι αποτι φαινεται οτι και οι Ελληνες εθιζονται σε αυτα και δεν εχουν αποκτησει τηλεοπτικο γουστο που να ζητα το κατι παραπανω. Για μενα ας πουμε ειναι εξωφρενικο οτι σειρες οπως οι Σιμπσονς (ή οι Σοπρανο) προβαλλονται σπανιως και απο μυστηρια καναλια!
¨οντως η καλύτερη σάτιρα που έχω δει.
Κενσάι
Δεν νομίζω οτι ο χρόνος έχει σημασία π.χ το BBC έχει μεγάλο δελτίο ειδήσεων αλλά είναι ένα αρκετά αξιόλογο δελτίο(με έκανε να ξαναδώ τηλεοπτικό δελτίο).
Νομίζω όμως οτι η εικόνα αντιστρέφεται τελευταία, έχω παρατηρήσει μια απειροελάχιστη μείωση στα παράθυρα τα οποία είχαν γιγαντοποιηθεί γύρω στο 2004. Όντως ο Ελληνικός λαός δεν έχει πολιτική παιδεία κάτι που τον κάνει έρμαιο σε τεχνικές πόλωσης όπως είναι τα παράθυρα.