Και τωρα που εγινε ο ΓΑΠ πρωθυπουργος, τι?

Ενδιαφερουσα η νεα κυβερνηση και με ισχυρη αυτοδυναμια για να κανει αυτο που θελει. Η ερωτηση ειναι ομως τωρα ποιο προσωπο θα δειξει.

Η ΝΔ εχασε τις εκλογες, ο Γιωργος Παπανδρεου ο Β εγινε πρωθυπουργος και το ΠΑΣΟΚ κυβερνηση με 160 εδρες στην Βουλη. Και λεω η ΝΔ εχασε, γιατι σε απολυτο αριθμο οι ψηφοι του ΠΑΣΟΚ επεσαν οπως φυσικα καταρρακωθηκαν και οι ψηφοι της ΝΔ. Αξιζει ομως να σημειωσει κανεις οτι το ΠΑΣΟΚ δεν επεισε τοσο τον κοσμο, οσο απλα οι ψηφοφοροι ηθελαν να διωξουν την ΝΔ απο την κυβερνηση.

Σε αυτο το κλιμα ο νεος πρωθυπουργος εχει ενα ασυνηθιστο δωρο, πολυ χαμηλες προσδοκιες ταυτοχρονα με ισχυρη αυτοδυναμια. Λιγες σωστες κινησεις να κανει, θα εχει ξεπερασει τις προσδοκιες και θα προσφερει μια θετικη εκπληξη στους Ελληνες.

Η πρωτη κινηση που εκανε εχει ενδιαφερον. Μειωσε τον αριθμο των υπουργειων και αλλαξε την δομη τους. Πιο σημαντικο ομως απο τους τιτλους, ειναι τα ατομα που στελεχωνουν τα νεα υπουργεια.

Read moreΚαι τωρα που εγινε ο ΓΑΠ πρωθυπουργος, τι?

Στις εκλογές του 2049

Δεν είναι ακριβώς σίγουρο εάν το έτος 2049, σε 40 χρόνια από σήμερα, θα είναι έτος εκλογών. Ίσως θα είναι μια απλή προεκλογική ή μετεκλογική χρονιά. Μπορεί όμως κανείς να προβλέψει με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας πως θα είναι τότε το πολιτικό τοπίο. Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (σήμερα 27 ετών), γιος του σημερινού νέου πρωθυπουργού της χώρας, πιθανώς θα εγκαταλείπει σε ηλικία 67 ετών την πρωθυπουργία για να μεταπηδήσει ενδεχομένως στην προεδρία της δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, σε ηλικία 45 ετών, ο Αλέκος Κ. Καραμανλής (σήμερα 5 ετών), γιος του σημερινού απερχόμενου πρωθυπουργού, θα ετοιμάζεται ίσως για την πρώτη του πρωθυπουργική θητεία.

Σενάριο φανταστικό ή ρεαλιστικό; Γιατί η οικογενειοκρατία φαντάζει ίσως πιο ισχυρή από ποτέ στη χώρα μας; Το ελληνικό σύστημα εξουσίας, διαμοιρασμένο στα δύο οικογενειοκρατούμενα κόμματα, έλαβε και σε αυτές τις εκλογές ποσοστό της τάξεως του 77%, μεγαλύτερο από αυτό που λαμβάνει το αντίστοιχο σύστημα ακόμα και σε χώρες αμφίβολης δημοκρατικότητας (Μουμπάρακ 70% στην Αίγυπτο, Πούτιν-Μεντβέντεφ 65% στη Ρωσία). Και το έλαβε σε εκλογές που έμοιαζαν με διαγωνισμό ανικανότητας.

Στον απερχόμενο πρωθυπουργό πολλοί είχαν εναποθέσει σοβαρές ελπίδες. Ελπίδες όχι μόνον επιμέρους θετικών ενεργειών (τις κατέγραψε ωραία πρόσφατα ο SG), αλλά ριζικών μεταρρυθμίσεων, δομών και νοοτροπιών. Αποδείχθηκε όμως άξιος του ποσοστού που τον οδήγησε τελικά στην έξοδο.

Read moreΣτις εκλογές του 2049