Δυο ποδηλατοδρομοι στην Αθηνα – το προγραμμα bicing στην Βαρκελωνη και Velib στο Παρισι

Μαθηματα καταπολεμησης του κυκλοφοριακου απο δυο δημιουργικες πολεις. Μαθηματα ερασιτεχνισμου απο μια βαλκανικη πολη

Πριν λιγα χρονια ανοιξαν ποδηλατοδρομοι στην Βαρκελωνη. Δικτυο εκατονταδων χιλιομετρων, με προστασια για τους ποδηλατες, ξεκαθαρες διαγραμμισεις, συστηματικη ενημερωση ολων των πολιτων και αυστηρη επιτηρηση απο την δημοτικη αστυνομια. Πριν απο εναμιση χρονο ακολουθησε το προγραμμα κοινοχρηστων ποδηλατων Bicing (προφερεται μπιθινγκ στα ισπανικα, μπισινγκ στα καταλανικα), παραλληλα με το παρομοιο προγραμμα Velib στο Παρισι. Οποιος πολιτης θελει, γραφεται μελος, πληρωνει μια μικρη συνδρομη και μετα εχει προσβαση σε χιλιαδες ποδηλατα σε διαφορα σημεια της πολης, που τα χρησιμοποιει εως τον προορισμο του και μετα τα αφηνει για χρηση απο αλλα μελη.

Ετσι δεν χρειαζεται να αγορασεις ποδηλατο, να ανησυχεις που θα το παρκαρεις (η κλοπη ποδηλατων ειναι πληγη σε ολη την Ευρωπη), να το συντηρεις κτλ

Στη Βαρκελώνη, στους πρωτους εξι μηνες το συστημα ειχε ηδη ξεπερασει τις προβλεψεις. 80.000 ατομα γραφτηκαν μεσω διαδικτυου και εκαναν 1.000.000 διαδρομες. Σημερα η πολη εχει 3000 ποδηλατα σε 200 αυτοματοποιημενους σταθμους. Στο Παρίσι, το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Υπαρχουν πανω απο 20 χιλιαδες ποδηλατα σε 1450 σταθμους (ενας χωρος σταθμευσης Velib καθε 300 μετρα).

Ας συγκρινουμε με την Αθηνα που προσφατα ανακοινωθηκε η δημιουργια 2 μεγαλων ποδηλατοδρομων. Δεν ειναι οι πρωτοι, ποδηλατοδρομο εχω πρωτοδει πριν χρονια στο Νεο Ψυχικο (με την ευκαιρια μερας χωρις ΙΧ νομιζω, κρατησε περιπου 4 μερες), εγινε και πιο προσφατα σχετικα εκτεταμενο δικτυο στα Βριλησσια. Αυτοι οι ποδηλατοδρομοι δεν θα ειναι οι τελευταιοι. Αλλα στοιχηματιζω οτι δεν θα ειναι ουτε και η τελευταια φορα που μια καλη ιδεα εφαρμοζεται τοσο αποσπασματικα που δεν θα λειτουργησει.

Οι μικροεφαρμογες-μπαλωματα μιας γενικα καλης ιδεας οχι μονο δεν βοηθανε πολυ, συχνα βλαπτουν.

Read moreΔυο ποδηλατοδρομοι στην Αθηνα – το προγραμμα bicing στην Βαρκελωνη και Velib στο Παρισι