Το μελλον της ελληνικης αριστερας: Τσιπρας ή Ανδρουλακης?

Ειδαμε σε προσφατες δημοσκοπησεις οτι ο Συνασπισμος* εχει φτασει το 17-18% σε προθεση ψηφου.

Πως εγινε αυτο? Πρεπει να παρουμε στα σοβαρα αυτα τα δεδομενα? Βραχυπροθεσμα ναι, μπορει να βγει το συμπερασμα οτι ο Συνασπισμος εχει αυξημενα ποσοστα (αν και αρκετα απο τα συμπερασματα που σπευδουν να βγαλουν οι εφημεριδες ειναι λαθεμενα**). Στην εκτιναξη των ποσοστων εχουν βοηθησει διαφορες παροδικες συγκυριες (αδυναμια ΠΑΣΟΚ, η φυσιολογικη απαγοητευση με την κυβερνηση ΝΔ λογω τριβής), οπως φυσικα και η αντικατασταση του αξυριστου και αγενη Αλαβανου με τον smooth operator κυριο Τσιπρα.

Μεσοπροθεσμα ομως δεν νομιζω οτι τα δεδομενα των δημοσκοπησεων εχουν καποια μεγαλη αξια, για τον απλο λογο οτι ο Συνασπισμος δεν ειναι ετοιμος για να γινει σοβαρο κομμα.

Ο Μιμης Ανδρουλακης σε προσφατη συνεντευξη εξεφρασε ακριβως τα συναισθηματα μου: τωρα μπορει να καβαλαει το κυμα της αντιδρασης η αριστερα με συμβολο τον κ. Τσιπρα, αλλα συντομα θα πρεπει να προσφερει προτασεις αν θελει να θεωρειται σοβαρο κομμα εξουσιας. Και η αριστερα εχει αποτυχει πληρως στο να προσφερει προτασεις για τα σημερινα προβληματα. Ειναι μια σκετη αντιδραση, λεει οχι σε ολες τις μεταρρυθμισεις. Λεγοντας ομως οχι γινεται υπερασπιστρια του στατους κβο, αρα μια απολυτα συντηρητικη δυναμη! Οι μεταρρυθμισεις ειδικα σε θεματα οπως το ασφαλιστικο, καινε. Και καινε πανω απο ολα τους νεους στους οποιους σημερα φαινεται να στηριζεται ο Συνασπισμος…

Ο κ. Ανδρουλακης κανει και μια ακομα παρατηρηση που μου ειχε μαλλον ξεφυγει. Οι νεοι ειναι εκνευρισμενοι επειδη το ελληνικο ονειρο ως σημερα ηταν το βολεμα στο δημοσιο. Με βαση αυτο το ονειρο πορευθηκαν πολλοι, αντι για γνωσεις και ικανοτητες εκαναν συλλογη γνωριμιων και “αγωνων”. Σημερα που η Ελλαδα, εστω αργα και σπασμωδικα, αλλαζει, πολλοι ανθρωποι μενουν απογοητευμενοι. Απροετοιμαστοι να αποδοσουν στο συγχρονο περιβαλλον, ανετοιμοι ψυχολογικα να παρουν την τυχη τους στα χερια τους. Τα πολιτικα ρευματα που προσπαθουν να χαιδεψουν τα αυτια αυτων των ανθρωπων ειναι οχι μονο ανευθυνα, αλλα και καταδικασμενα. Η πορεια της χωρας προς ενα μελλον με λιγοτερα ρουσφετια, διαφθορα και τεμπελια ειναι σιγουρη. Οποιος αντι να προετοιμαζει τους νεους για το μελλον, τους υποσχεται να τους προστατευσει απο αυτο, μπορει να δρεψει σημερα 5 ψηφους αλλα εν καιρω θα αποτυχει. Και αυτοι που τον πιστεψαν θα ειναι πολυ αγανακτισμενοι!

Η αριστερα που συμβολιζει ο κυριος Τσιπρας παει με το ρευμα και ασκει την πολιτικη των ευχαριστων λογων. Χαϊδευει αυτια ακομα και οταν γνωριζει οτι αυτα που υποσχεται δεν ειναι ρεαλιστικα. Δεν πρωτοπορει, ακολουθει, και μαλιστα ακολουθει τα πιο φοβισμενα ρευματα της κοινωνιας. Προσπαθει να περιγραψει την αποστροφη στο ρισκο και στην αλλαγη που χαρακτηριζει ενα μερος της ελληνικης κοινωνιας ως ενα “νεανικο κινημα” της “γενιας των 700 ευρω”. Ως 27χρονος δεν βλεπω τιποτα νεανικο ειτε νεο σε αυτο. Ειναι η παλια καλη ελληνικη ταση για συντηρητισμο, μεμψιμοιρια και μιζερια.

Συχνα η αριστερα τυπου Τσιπρα οπισθοδρομει, φαινεται να θελει επιστροφη στην Ελλαδα-Ψωροκωσταινα του 1980 αλλα με λιγο πιο γυαλιστερο περιτυλιγμα.

Read moreΤο μελλον της ελληνικης αριστερας: Τσιπρας ή Ανδρουλακης?