Πρώτος Λόγος περί Οικοδιδασκαλίας. Ή: Homeschooling, my dear!

Έχοντας καταναλώσει τόση πολλή κρισεολογία που θα αρκούσε να λιώσει τα ατσάλινα νεύρα του Βίσμαρκ, γνωρίζοντας ότι τα όσα πρόκειται να γράψω ενυπογράφως θα με κατατάξουν σε μία κατηγορία αιρετικών του στοχασμού οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται ως λεπροί και να λοιδορούνται παντοιοτρόπως, αποφάσισα να ερωτοτροπήσω με θέματα αρχών και στρατηγικής της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Με το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο ευνοείται ιδιαίτερα η ανάπτυξη διαφόρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων, οι οποίοι μέχρι και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να προσφέρουν. Μόνον ένας φορέας δεν νομιμοποιείται να φροντίσει το εκπαιδευτικό υποκείμενο. Η ίδια η οικογένεια!

Ο σκοπός μου στο παρόν περί οικοδιδασκαλίας άρθρο δεν είναι να δώσω συνταγές και έτοιμες λύσεις. Αντίθετα προτίθεμαι να παρουσιάσω τα ερωτήματα εκείνα τα οποία, κατά τρόπο φυσικό και αδήριτο, συντείνουν στην τροποποίηση του Συντάγματος ή/και την ψήφιση ειδικών νόμων ώστε να επιτραπεί η οικοδιδασκαλία των τέκνων. Εξ όσων γνωρίζω η συνταγματική ρήτρα που προβλέπει υποχρεωτική εκπαίδευση αιτιολογείται ως προστατευτική και ευεργετική του ανηλίκου υποκειμένου. Ιστορικά βέβαια αυτό δεν είναι αποδείξιμο. Το καινοφανές περιβάλλον του σχολείου –καινοφανές με την σημερινή του μορφή- δεν έχει δώσει κανενός είδους διαπιστευτήρια ως θεσμός. Ακόμη πιο καινοφανές και αμφιλεγόμενο είναι το σχολείο με την σημερινή μαζοδημοκρατική του μορφή. Επιπλέον, κάθε συνταγματική προστασία δεν μπορεί παρά να αποβλέπει στην εξασφάλιση ενός ελαχίστου. Πώς αυτό συμβιβάζεται με την έννοια της ευτυχίας ως μίας ολόπλευρης ανάπτυξης των δυνάμεων του ανθρώπου μου διαφεύγει εντελώς. Αλλά και σχολείο με την προαναφερθείσα μαζοδημοκρατική του μορφή δεν μπορεί παρά να αποβλέπει στην εξασφάλιση ενός ελαχίστου, έστω και αν διακηρύττει ότι στοχεύει στον μέσο όρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η οικοδιδασκαλία των τέκνων έχει αναθεματιστεί στο όνομα μίας διαστροφικής και διεστραμμένης σύλληψης της ισότητας. Η προβλεπόμενη άρνηση, διά ημιεπισήμων χειλέων τμημάτων του ελληνικού κράτους και αργότερα διά λίαν επισήμων τοιούτων, ακόμη και να εξετάσει το θέμα, δεν νομίζω ότι έχει το παραμικρό να κάνει με την ωφέλεια των παιδιών ή με την ελληνική κοινωνία ή με τις ανάγκες του ελληνικού κράτους. Αντιθέτως, σχεδόν συνειδητά επιδιώκει την διατήρηση του ισχύοντος συστήματος στο οποίο η μόνη λύση είναι ένα καλό ιδιωτικό σχολείο, αν υπάρχουν θέσεις και εκεί. Θα πρέπει επιτέλους η Ελλάδα ως χώρα να αποδεχθεί ότι αφού το κράτος αδυνατεί να εγγυηθεί αφ’ ενός την ασφάλεια του μαθητή, αφ’ ετέρου ένα ελάχιστο επίπεδο σπουδών, δεν είναι δυνατόν να θέτει στην οικογένεια το δίλημμα μεταξύ της Σκύλλας της εκπαιδευτικής εξαθλίωσης μέσα από και σε σχολεία που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν και εν τέλει δεν θέλουν να ανταποκριθούν, ή της Χάρυβδης της οικονομικής εξαθλίωσης με την ανάθεση της εκπαίδευσης των τέκνων σε κάποια ιδιωτική σχολή.

Το επιχείρημα που προβάλλεται εναντίον της οικοδιδασκαλίας είναι ότι το παιδί δεν κοινωνικοποιείται σωστά, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει με οικοδιδασκαλία. Ως τα παιδιά να μην κοινωνικοποιούνταν τους αιώνες πριν την εγκαθίδρυση του σημερινού σχολείου, όταν δεν ήταν υποχρεωτικό να πηγαίνουν σχολείο πριν την επάρατο και μυσαρή καθιέρωση της υποχρεωτικής σχολικής παιδείας τον 19ο αι. Ως η κοινωνικοποίηση να μην μπορεί να γίνει σε άλλες ομάδες, πολιτισμικές και αθλητικές, δίχως την μαζική απώλεια πολύτιμου χρόνου, ένα είδος ακατάσχετης μεταφυσικής αιμορραγίας. Μία παραλλαγή της ίδιας άποψης είναι ότι ‘το παιδί πρέπει να μάθει να συμβιώνει με κάθε τύπο ανθρώπου’. Άποψη ψευδο-αριστερή και καταγέλαστη. Δηλαδή οι οικογένειες εκείνες οι οποίες αποστέλλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία δεν τα απομονώνουν από τις χειρότερες όψεις του ανθρώπινου βίου; Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα παιδί που είτε υστερεί είτε υπερτερεί από το σχολικό περιβάλλον. Αν μεν υστερεί, τότε το σχολείο μοιάζει αφόρητα απαιτητικό και σίγουρα δεν του εμφυσεί το αίσθημα εκείνο αυτοπεποίθησης που είναι αναγκαία προϋπόθεση της μάθησης. Στην περίπτωση που υπερτερεί, το εκπαιδευτικό μας υποκείμενο εφησυχάζεται από τις διακριτά χαμηλότερες επιδόσεις των συμμαθητών του και κάποια στιγμή ακολουθεί και ο δικός του προσωπικός κατήφορος, διότι δεν μαθαίνει με τους ρυθμούς που είναι οι βέλτιστοι για εκείνο αλλά με βάση επιστημονικά αστήρικτες πεποιθήσεις για τους ρυθμούς με τους οποίους θα έπρεπε να μαθαίνει.

Το περίεργο βέβαια στην Ελληνική  περίπτωση είναι η εμμανής εμμονή ακόμη και των, λεγομένων, προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας (κατ’ ουσίαν πρόκειται για άτεχνα κακέκτυπα συντηρητισμού με έλλειψη στοιχειώδους φαντασίας) στις κρεατομηχανές –η επιτυχέστατη έκφραση του Τάκη Μίχα– που ονομάζονται σχολεία. Μόνη εξήγηση θα μπορούσε να αποτελέσει ο φόβος μπροστά στο καινούργιο που ταυτόχρονα είναι και πολύ παλιό.

Εννοείται ότι το δικαίωμα οικοδιδασκαλίας δεν θα ήταν απροϋπόθετο. Θα πρέπει να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση οι ανάλογες ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες θα εξασφαλίζουν ότι το κατ’ οίκον διδασκόμενο υποκείμενο δεν υστερεί μορφωτικά. Η οικογένεια θα υποχρεούται να καταβάλει ένα ετήσιο ποσό, ώστε να υπάρχει κατάλληλη επίβλεψη της προόδου στο προσυμφωνημένο διδακτικό πρόγραμμα. Το έργο σύνταξης και εφαρμογής των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ανατίθεται σε ειδικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς επιλεγμένους σύμφωνα με τα επιστημονικά τους προσόντα. Ορίστε και μια ακόμη ευκαιρία για ικανούς εκπαιδευτικούς να ποριστούν το εισόδημα που τους αξίζει. Σε κάθε περίπτωση, οι δικλίδες αυτές δεν θα μπορούσαν να είναι τέτοιες που να ακυρώνουν ουσιαστικά το δικαίωμα της οικοδιδασκαλίας. 

Ολοκληρώνω με τη μορφή ενός τελικού arpeggio: έγραψα το παρόν ακούγοντας κοντσέρτι γκρόσσι του Τορέλλι από το έργο VIII. Αλήθεια υπάρχει, στην εποχή μας, σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, που δεν δολοφονεί την εκλεκτική συγγένεια της θεοπρεπούς ψυχής με το γνοφώδες μεγαλείο του Τορέλλι;

101 thoughts on “Πρώτος Λόγος περί Οικοδιδασκαλίας. Ή: Homeschooling, my dear!”

  1. Είπα ψέματα, βρήκα χρόνο τελικά. ;-)

    Άλφα. Τι είναι η κρισεολογία και γιατί την καταναλώνεις; Βοηθάει την χοληστερίνη;

    Βήτα. Γιατί “το καινοφανές περιβάλλον του σχολείου –καινοφανές με την σημερινή του μορφή- δεν έχει δώσει κανενός είδους διαπιστευτήρια ως θεσμός”;

    Πέτυχε να εξαλείψη τον αναλφαβητισμό αν μή τι άλλο, πεδίο στο οποίο η οικοδιδασκαλία και η μοναστηροδιδασκαλία δεν τα πήγαν και πολύ καλά.

    Γάμμα.

    Ακόμη πιο καινοφανές και αμφιλεγόμενο είναι το σχολείο με την σημερινή μαζοδημοκρατική του μορφή.

    Δεν ήταν η μαζοδημοκρατική του μορφή το φυσικό επακόλουθο της καθολίκευσης της παιδείας; Τι να γινόταν δηλαδή;

    κάθε συνταγματική προστασία δεν μπορεί παρά να αποβλέπει στην εξασφάλιση ενός ελαχίστου.

    Σωστό, ειδικά όταν μιλάμε για άσκηση παροχικής διοίκησης.

    Δέλτα.

    Πώς αυτό συμβιβάζεται με την έννοια της ευτυχίας ως μίας ολόπλευρης ανάπτυξης των δυνάμεων του ανθρώπου μου διαφεύγει εντελώς.

    Δεν κατάλαβα την συσχέτιση και την απορία.

    Ως τα παιδιά να μην κοινωνικοποιούνταν τους αιώνες πριν την εγκαθίδρυση του σημερινού σχολείου, όταν δεν ήταν υποχρεωτικό να πηγαίνουν σχολείο πριν την

    Έψιλον. Γιατί “επάρατος” και “μυσαρή’ η καθιέρωση της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης;

    Ζήτα.

    Δηλαδή οι οικογένειες εκείνες οι οποίες αποστέλλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία δεν τα απομονώνουν από τις χειρότερες όψεις του ανθρώπινου βίου;

    Πολύ σωστό. Στο κάτω κάτω, η οικοδιδασκαλία είναι ουσιαστικά το άκρον άωτον του ιδιωτικού σχολείου: ένα μονομαθητικό ιδιωτικό σχολείο.

    Ήτα.

    Στην περίπτωση που υπερτερεί, το εκπαιδευτικό μας υποκείμενο εφησυχάζεται από τις διακριτά χαμηλότερες επιδόσεις των συμμαθητών του και κάποια στιγμή ακολουθεί και ο δικός του προσωπικός κατήφορος, διότι δεν μαθαίνει με τους ρυθμούς που είναι οι βέλτιστοι για εκείνο αλλά με βάση επιστημονικά αστήρικτες πεποιθήσεις για τους ρυθμούς με τους οποίους θα έπρεπε να μαθαίνει.

    Αυτό είναι ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, για το οποίο δηλώνω άγνοια. Από πού προκύπτει ας πούμε ότι είναι “επιστημονικώς αστήρικτες” οι εν λόγω πεποιθήσεις;

    Θήτα.

    Η οικογένεια θα υποχρεούται να καταβάλει ένα ετήσιο ποσό, ώστε να υπάρχει κατάλληλη επίβλεψη της προόδου στο προσυμφωνημένο διδακτικό πρόγραμμα.

    Μισό, δεν το κατάλαβα αυτό. Αντί να επιδοτήται η οικοδιδασκαλία, εφόσον αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, θα τιμωρήται;

    Reply
    • Και επι τέλους ήρθε η ώρα να αποκριθώ στον κον Αναγνωστόπουλο

      Α Τι είναι η κρισεολογία και γιατί την καταναλώνεις; Βοηθάει την χοληστερίνη;

      Όχι είναι κάτι σαν την ινδική κάνναβη. Αποβλακώνει, αλλά όταν την παίρνεις είναι θεσπέσια.

      Β Πέτυχε να εξαλείψη τον αναλφαβητισμό αν μή τι άλλο, πεδίο στο οποίο η οικοδιδασκαλία και η μοναστηροδιδασκαλία δεν τα πήγαν και πολύ καλά.

      Στη Μασσαχουσέτη από τότε που επιβλήθηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι την μερική κατάργησή της τα ποσοστά εγγραμματοσυνης δεν επανήλθαν. Άλλωστε ο

      Δ. Δεν κατάλαβα την συσχέτιση και την απορία.

      Δεν έχω δει στα 35 χρόνια που χω κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται για το παραπάνω. Επιπλόεν όταν καθιερώνεται οτ ελάχιστο, τότε τί γίνεται με τυο υπερέχον ή το καλύτερο;

      Ε. Γιατί “επάρατος” και “μυσαρή’ η καθιέρωση της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης;

      Διότι δημιουργεί στρατιές ανθρώπων που σκέφτοντια με τον ίδιο τρόπο. Διότι το σχολείο έχει ως αποστολή την κατάπνιξη της δημιουργικότητας. Διότι όσοι είμασταν καλοί ιστορικοί, φυσικοί, φιλόλογοι, αθλητές, μουσικοί κτλ μόνον κατ εξαίρεσιν πήραμε κάτι από το σχολείο. Έχω και άλλους λόγους αλλά αυτοί είναι αρκετοί.
      Αααα, και με υποχρέωσε να συναναστραφώ συμμαθητές που περιφρονούσα.

      Ζ. Πολύ σωστό. Στο κάτω κάτω, η οικοδιδασκαλία είναι ουσιαστικά το άκρον άωτον του ιδιωτικού σχολείου: ένα μονομαθητικό ιδιωτικό σχολείο.

      Υπέροχα!! Αφού επιτρέπεται λοιπόν το ιδιωτικό σχολείο γιατί δεν επιτρέπεται το μονομαθητικό ιδιωτικό σχολείο;; Ρατσισμός ενάντια στους μη έχοντες.

      Η. ’ διότι δεν μαθαίνει με τους ρυθμούς που είναι οι βέλτιστοι για εκείνο αλλά με βάση επιστημονικά αστήρικτες πεποιθήσεις για τους ρυθμούς με τους οποίους θα έπρεπε να μαθαίνει.’

      ουδεμάι μελέτη σοβαρή υπάρχει γιατί ένα συγκεκριμένο παιδί μάις συγκεκριμένης εθνικότητας πρέπει να ξέρει ποσό γνώσης Χ σε συγκεκριμένη ηλικία.

      Θ. Μισό, δεν το κατάλαβα αυτό. Αντί να επιδοτήται η οικοδιδασκαλία, εφόσον αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, θα τιμωρήται;

      Εδώ έχεις ένα δίκιο. Αλλά προκειμένου να προσελκυσθούν εκπαιδευτικοί ικανοί να επιτηρήσουν μία τέτοια διαδικασία και να δημιουργηθεί η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση ένα μικρό ποσό γύρω στα 500 ευρώ ετησίως ας πούμε, θα μπορούσε να δοθεί ως εξέταστρο.

      Reply
  2. Κωνσταντινε Λ, καλωσηρθες, να προσεξουμε να μην σε μπερδευουμε με τους αλλους Κωνσταντινους και Κωστηδες.

    Καλο το κειμενο, καλες ομως και οι ερωτησεις του Αθανασιου.

    επιπλεον

    Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα παιδί που είτε υστερεί είτε υπερτερεί από το σχολικό περιβάλλον

    ε γιαυτο υπαρχουν σε πολλα σχολικα συστηματα κανονες που επιτρεπουν να περνας γρηγοροτερα στις επομενες ταξεις, ή να μενεις στην ιδια.

    στις κρεατομηχανές –η επιτυχέστατη έκφραση του Τάκη Μίχα- που ονομάζονται σχολεία

    απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Ουωτερς τω Ουωτερς

    Το βασικοτερο προβλημα με την οικοδιδασκαλια ειναι νομιζω οτι θα εξασθενησει το εφφεκτ της εθνικης κοινωνικης μηχανικης, θα διασπαστει η κοινωνια ακομα χειροτερα αποτι τωρα. Και μπορει να υπαρχουν πολλα πραγματα στην εθνικη προπαγανδα που δεν αντεχουμε, αλλα απο την αλλη υπαρχουν και πολυ χειροτερες ιδεολογιες που μπορει να ασπαστει κανεις. Ολα τα ελληνοπουλα σημερα τουλαχιστον ακουνε μια φορα περι ολοκαυτωματος, και δεν ακουν περι ψεκασμων.

    Για να το πω αλλιως, ποιος θα ηταν ο πρωτος γονεας που θα αρχιζε την οικοδιδασκαλια, αν οχι ενας αργοσχολος που αγαπαει τις συνωμοσιοθεωριες και σιχαινεται καθε τι που του μυριζει ξενο?

    Αυτο φυσικα και δεν διορθωνεται με κεντρικες εξετασεις κτλ, το παιδακι μπορει καλλιστα να διδαχθει 90% της σωστης υλης και να περασει. Το 10% ειναι που μας προβληματιζει.

    Reply
    • Θα ξεκινήσω με τις ερωτήσεις του SG γιατί είναι λιγότερες.

      1. Κατ’ αρχάς να ομοολογήσω ότι τον Ουώτερς δεν τον ήξερα. ΕΥχαριστώ για την πληροφορία.

      2. Δεύτερον παραθέτω

      ‘ε γιαυτο υπαρχουν σε πολλα σχολικα συστηματα κανονες που επιτρεπουν να περνας γρηγοροτερα στις επομενες ταξεις, ή να μενεις στην ιδια.’

      Εγ ω προσωπικά δεν έχω ακούσει ούτε μία φορά να εφαρμόζεται η πρακτική του ‘πηδάω’ τάξη. Μου έχουν πει ότι εφαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα σε μία δεκαετία, τέσσερις ή πέντε φορές. Όσο για το ποιοί έμεναν τάξη αυτοί ήταν οι απόλυτοι στούρνοι! Επομένως ουσιαστική επιλογή προς να πάνω και προς τα κάτω δεν υπήρχε.

      3. ‘

      θα εξασθενησει το εφφεκτ της εθνικης κοινωνικης μηχανικης, θα διασπαστει η κοινωνια ακομα χειροτερα αποτι τωρα. ‘

      Τί ακριβώς μας εξασφλίζει αυτή η κοινωνική μηχανική;
      Ποιά η φύση της;

      4.

      Ολα τα ελληνοπουλα σημερα τουλαχιστον ακουνε μια φορα περι ολοκαυτωματος, και δεν ακουν περι ψεκασμων.

      Το ότι ακούνε περἰ Ολοκαυτώματος δεν μου λέει τίποτα. Για να μη παρεξηγηθώ. Το ότι το ακούνε δεν σημάινει ότι διδάσκονται. Και σας διαβεβαιώ ότι ακούνε πολλά περί ψεκασμών.

      5.

      ποιος θα ηταν ο πρώτος γονεας που θα αρχιζε την οικοδιδασκαλια, αν οχι ενας αργοσχολος που αγαπαει τις συνωμοσιοθεωριες και σιχαινεται καθε τι που του μυριζει ξενο?

      ΕΝώ οι καθηγητές που υπερασπίζονται τον Στάλιν είναι καλύτεροι; Αυτό θέλετε να μου πείτε;; Ο μονόλογος συγκεκριμένων πολιτικών ιδεών είναι δηλαδή επαινετέος; Θυμάστε το ζήτημα Ρεπούση φαντάζομαι. Ήμουν ο μόνος ο οποιος επεσήμανε σε 2 άρθρα τα μεθοδολογικά ζητήματα του βιβλίου πέρα από ιδεολογικές διαμάχες. Συγκεκριμένα είχα γράψει ότι για να κάνουμε κριτική πηγών στην περίφημη επιστολή του ντε Μπρεβ για το πόσο καλοί ήτνα οι Τούρκοι, θα έπρεπε να γνωρίζουμε τί συμφέροντα είχε από διομολογήσεις, σε ποιά φατρία της γαλλικής αυλής ανήκε, αν ήτνα γαλλικανός ή αλτραμοντανιστής κτλ κτλ! ΚΑτά τα άλλα οι ψεκασμοί μας φταίνε και όχι οι πολύ πιο ύπουλες και γλοιώδεις απόπειρες ιδεολογικής επιβολής από όπου και αν προέρχονται.

      Εν τέλει. Πρόσφατα βρέθηκα σε μία παρέα και ήρθε η κουβέντα για τον Έζρα Πάουντ. ΦΙλόλογος, την οποία μάλιστα μου είχαν συστήσει ως πολύ καλή, γυρίζει και λέει. ‘Ζει αυτός;’ Αρνούμαι αυτή η γυναίκα να διδάξει το παιδάκι μου λογοτεχνία.

      Reply
    • ερίτιμη κα Αόρατη Μελάνη
      Μερικά συμπληρωματικά.
      Γράφετε

      η εγκαθίδρυση στη συνείδηση του παιδιού και μιας άλλης αυθεντίας πέραν των γονέων, εκείνης του δασκάλου.

      Χρειάζεται το παιδί αυθεντίες; Αν ναι γιατί; Να σας πω βέβαια ότι οι αυθεντίες τνω δασκάλων καταρρέουν μόλις δεν μπορούν να απαντήσουν απλές ερωτήσεις επί του μαθήματος.

      Reply
      • Επειδή το hardware του παιδιού (από όσο είμαι σε θέση να αντιληφθώ βάσει προσωπικών παρατηρήσεων) το κάνει να αναζητά αυθεντίες.

        Ίσως η επιλογή της λέξης “αυθεντία” να είναι ατυχής. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το παιδί – ο νεαρός άνθρωπος – στα πρώτα στάδια της διαδικασίας της ανάπτυξής του είναι προγραμματισμένο από τη φύση του να εμπιστευτεί απόλυτα έναν ή περισσότερους ανθρώπους που θα αποτελέσουν τα πρόσωπα κύρους (συνήθως ενήλικες, αν υπάρχουν διαθέσιμοι ενήλικες) στους οποίους θα βασιστεί για να το προστατεύσουν και να το κατευθύνουν στη ζωή. Από αυτούς θα πάρει αρχές ζωής και τις πρώτες του γνώσεις.

        Εάν αυτά τα πρόσωπα κύρους είναι μόνον οι γονείς, θα πάρει τις βασικές αρχές και γνώσεις μόνον από την οικογένεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: μεγάλο βαθμό διαφορετικότητας που ενδεχομένως να δυσχεραίνει την μετέπειτα συνεργασία.

        Γνώμη μου φυσικά.

        Reply
        • με ό,τι αυτό συνεπάγεται: μεγάλο βαθμό διαφορετικότητας που ενδεχομένως να δυσχεραίνει την μετέπειτα συνεργασία.

          ΤΑ μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ ενθαρρύνουν Homeschoolers να κάνουν αίτηση. Αν έχιε κάποιος διδακτορικό από το Πρίνστον οι γενικολογίες περί συνεργασίας μοιάζουν μα΄λλον άσχετες.

          Reply
  3. Ένα χαρακτηριστικό της μαζικής παιδείας που δεν μπορεί να αντικαταστήσει η οικοδιδασκαλία είναι η εγκαθίδρυση στη συνείδηση του παιδιού και μιας άλλης αυθεντίας πέραν των γονέων, εκείνης του δασκάλου. Η αυθεντία του δασκάλου παραπέμπει άμεσα στην κρατική εξουσία και άρα προετοιμάζει τον αυριανό πολίτη να την εμπιστευτεί. Αυτό βεβαίως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι κακό πράμα, διότι φτιάχνει στρατιωτάκια και δούλους, αλλά στα δημοκρατικά καθεστώτα είναι καλό πράμα και απαραίτητο, γιατί φτιάχνει ενταγμένους κοινωνικά πολίτες.

    Εγώ σα μάνα δε νομίζω ότι θα μπορούσε να κοινωνικοποιηθεί το παιδί μου αρκετά και ικανοποιητικά μόνο μέσα από αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα κρατούσαν λίγη σχετικά ώρα (άσε που δεν ξέρω κατά πόσο θα έβρισκα τέτοιες δωρεάν). Προσωπικά θα ήθελα ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ της κιμαδομηχανής και της απομόνωσης, και νομίζω ότι το σημερινό σχολείο είναι αρκετά κοντά σε αυτό το σημείο. Θα προτιμούσα να δουλέψω πάνω στη βελτίωση του σχολείου, παρά να ενθαρρύνω την ακύρωσή του μέσω της οικοδιδασκαλίας.

    (να μην μπω σε παραδείγματα με αμερικανούς γονείς που διδάσκουν τα παιδιά στο σπίτι και που εκτός από την προβλεπόμενη ύλη τους διδάσκουν άπειρες συνομωσιολογικές και αντιεπιστημονικές μπαρούφες, όλοι τα ξέρουμε αυτά έτσι δεν είναι; )

    Reply
    • Προς κα Αόρατη Μελάνη Αποκρίσεις

      1.

      Αυτό βεβαίως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι κακό πράμα, διότι φτιάχνει στρατιωτάκια και δούλους, αλλά στα δημοκρατικά καθεστώτα είναι καλό πράμα και απαραίτητο, γιατί φτιάχνει ενταγμένους κοινωνικά πολίτες.

      ΚΑτ αρχάς αν και διακρίνω πόσο κολοπροαίρετη είστε οφείλω να σας αποκριθώ έντονα. Θεωρείτε ότι τα δημοκρατικά καθεστώτα θέλουν άτομα με κριτική σκέψη; Μιλάτε σοβαρά; Εγώ με την εξαίρεση των κατηργημένων πλέον Αναβρύτων, ενθυμούμαι ότι οι δάσκαλοι θεωρούσαν την κριτική σκέψη ντροπή και πως τολμούσε ο μαθητής να τους ρωτήσει το οτιδήποτε. Πιστέυετε ότι ενθαρρύνεται η κριτική σκέψη στο σχολείο;
      Επιπλέον τί αποκαλείτε κοινωνική ένταξη;

      2.

      Εγώ σα μάνα δε νομίζω ότι θα μπορούσε να κοινωνικοποιηθεί το παιδί μου αρκετά και ικανοποιητικά μόνο μέσα από αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα κρατούσαν λίγη σχετικά ώρα

      Κανείς δεν σας αφαιρεί το δικαίωμα να στείλετε το παιδί σας στο σχολείο! Εσείς γιατί αφαιρείτε το δικαίωμα που είχαν οι γονείς μέχρι τον Μεσοπόλεμο να αποφασίζουν ότι δεν θέλουν την κιμαδομηχανή;;
      3.

      Θα προτιμούσα να δουλέψω πάνω στη βελτίωση του σχολείου, παρά να ενθαρρύνω την ακύρωσή του μέσω της οικοδιδασκαλίας.

      Αλήθεια πώς θα το πετύχετε αυτό; Συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε καμία απολύτως δύναμη να επηρεάσετε τίποτα και στο παραμικρό; Θα κάνετε λόμπυ ενάντια σοτν Υπουργό Παιδείας; Πιστέευετε ότι κα΄ποιο κόμμα θα συγκινηθεί; Θα ανεβάσετε το επίπεδο των Πανεπιστημιακών σχολών;; Τί από όλα αυτά; Είστε παντελώς αδύναμη. Και όταν λέω είστε εννοώ και ‘είμαι’ !!
      4.

      (να μην μπω σε παραδείγματα με αμερικανούς γονείς που διδάσκουν τα παιδιά στο σπίτι και που εκτός από την προβλεπόμενη ύλη τους διδάσκουν άπειρες συνομωσιολογικές και αντιεπιστημονικές μπαρούφες, όλοι τα ξέρουμε αυτά έτσι δεν είναι; )

      Αυτές τις μπαρούφες τις λένε στο παιδάκια ούτως ή άλλως. Η Ελλλάδα είναι η χώρα της συνωμοσιολογίας και ας μην υπάρχει οικοδιδασκαλία.

      Reply
      • 1. α. Δεν μίλησα καθόλου για κριτική σκέψη, μόνο για ένταξη.
        1. β. Κοινωνική ένταξη εννοώ την αίσθηση του ανήκειν στην κοινωνία και την επιθυμία συνεργασίας με τα λοιπά μέλη της κοινωνίας.

        2. Δεν αποφασίζω για το δικαίωμα κανενός μόνη μου εγώ προσωπικά. Συζητώ για το δικαίωμα καθενός να κάνει οτιδήποτε στα παιδιά του, ώστε να συμφωνήσουμε τελικά όλοι μαζί τι δικαιώματα έχουμε.
        Θεωρώ δε ότι έχω δικαίωμα να εκφέρω γνώμη για τα δικαιώματα των άλλων, δεδομένου ότι αυτοί οι άλλοι ζουν στον ίδιο πλανήτη με εμένα και επηρεάζουν τη δική μου ζωή με τις πράξεις τους.

        3. Θεωρώ ότι δεν είμαι παντελώς ανίσχυρη. Σχετικά αδύναμη όντως είμαι – σε σχέση με τους ισχυρούς που έχουν άμεση πρόσβαση σε κυβερνήσεις και πολυεθνικές. Ωστόσο, αν και δεν έχω δυνατότητα να περάσω μόνη μου με το έτσι θέλω το νόμο που θα ήθελα (κάτι που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν θα το θεωρούσα καλό, γιατί δε μου αρέσει να καπελώνω κανέναν), ωστόσο έχω τη δυνατότητα να επιχειρήσω να επηρεάσω τα γεγονότα με όποια μέσα έχω στη διάθεσή μου. Ακόμη και αν η συνεισφορά μου τελικά είναι ένας κόκκος άμμου, πολλοί κόκκοι άμμου μπορεί να βαρύνουν τέλος αρκετά.

        Άποψή μου και αυτό φυσικά, εγώ λειτουργώ έτσι. Εσύ πώς λειτουργείς; Βλέπω ότι εκφράζεις τη γνώμη σου μέσα από ένα μπλογκ, ας πούμε. Γιατί το κάνεις, αν θεωρείς ότι είσαι παντελώς αδύναμος και ότι αυτό δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα;

        4. Ναι, βγαίνοντας από το σπίτι για να πάνε σχολείο, τουλάχιστον ακούνε και καμιά άλλη άποψη – από πρόσωπα κύρους και από ομηλίκους, πολύ σημαντικά και τα δύο.

        Reply
        • α.

          Δεν μίλησα καθόλου για κριτική σκέψη, μόνο για ένταξη.

          Δηαλδή θεωρειτε όιτ η κριτική σκέψη έρχεται αυτόματα σε δεύτερη μοίρα. Να σας πω όιτ όσα παιδιά έχω συναντήσει και έχουν διδαχθεί κατ οίκον, και είναι αρκετά αυτά, κνένα κώλυμα στην κοινωνική τους ένταξη δεν είχαν.

          2.

          Θεωρώ δε ότι έχω δικαίωμα να εκφέρω γνώμη για τα δικαιώματα των άλλων, δεδομένου ότι αυτοί οι άλλοι ζουν στον ίδιο πλανήτη με εμένα και επηρεάζουν τη δική μου ζωή με τις πράξεις τους.

          Εκατοντάδες πράγματα που κάνονυ οι άλλοι αμς επηρεάζουν αλλοίμονο όμως αν είχαμε λόγο. Προφανώς, συνάγεται άλλωστε και από τα λεγόμενά σας, αφού αρνείστε το δικαίωμα οικοδιδασκαλίας σε άλλους, δεν θεωρείτε απλά ότι μπορείτε να συζητείτε ελύθερα σε ένα γενικό επίπεδο, αλλά ότι έχετε και λόγο και δικαίωμα να συναποφασίσετε. Θα έιχατε λόγο, πχ, αν κάποιος στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο ; προφανώς και όχι. Παρότι λοιπόν αποτελεί δικαίωμα αν συζητάτε μία άποψη που κάποιος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει, και αφού μπορούμε να συνμοεράνουμξε από τα λεγόμενά σας ότι το κράτος και εσείς ΕΧΕΤΕ δικαίωμα να συναποφασίσετε την στέρηση του δικαιώματος μίας οικογένειας να διδάξει κατ οίκον,σας παρακαλώ να μου πείτε από που θεωρείτε ότι πηγάζει, συνάγεται και τεκμαίρεται το συγκεκριμένο δικαίωμά σας να διαιωνίζετε την στέρηση του δικαιώματος της οικοδιδασκαλίας.

          3.

          Θεωρώ ότι δεν είμαι παντελώς ανίσχυρη. Εσύ πώς λειτουργείς; Βλέπω ότι εκφράζεις τη γνώμη σου μέσα από ένα μπλογκ, ας πούμε. Γιατί το κάνεις, αν θεωρείς ότι είσαι παντελώς αδύναμος και ότι αυτό δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα;

          Εάν διαβάζατε την απόκρισή μου στα δικά σας συμφραζόμενα θα την είχατε κατανοήσει ορθώς. Θα είχατε καταναοήσει ότι το ανίσχυρη αναφέρεται σητν βελτιωση του σχολείου, αφού αυτή η βελτίωση μόνο αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης μπορεί να είναι, με την προυπόθεση ότι συντρέχουνν οι αναγκαίες αλλά όχι επαρκείς συνθήκες της ύπαρξης ταλαντούχουυ ανθρώπινου δυναμικού και επαρκών πόρων. Ούτε η ικανή αλλά ούτε και οι αναγκαίες συνθήκες δεν πληρούνται.

          Είναι ενδεχόμενο το ελληνικό κράτος αν αποφασίσει ότι θα επιτρέψει την οικοδιδασκαλία (όπως σε τόσα πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη) προκειμένου να αποσυμφορήσει το εκαπιδευτικό σύστημα, παρά ότι θα βελτιώσιε το εκπαιδευτικόαυτό σύστημα πράγμα άλλωστε αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες.

          Εγώ λοιπόν δεν αναζητώ το αδύνατο, δηλαδή την κατακόρυφη βελίωση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά το εφικτό, την επιστροφή του αναφαίρετου δικαιώματος της οικοδιδασκαλίας. Η αρθρογραφία μου να ξεκινήσει συζήτηση για υατό το εφικτό έχει ως στόχο.

          4.

          Ναι, βγαίνοντας από το σπίτι για να πάνε σχολείο, τουλάχιστον ακούνε και καμιά άλλη άποψη – από πρόσωπα κύρους και από ομηλίκους, πολύ σημαντικά και τα δύο.

          Ερώτηση η άποψη του 14χρονου είναι άποψη που θα έπρεπε να ακούει συνέχεια το παιδί ; Τα αρνητικά αποτελέσματα του Peer pressure τα έχετε ακούσει ποτέ ;
          Γιατι είναι αυτόματα οι καθηγητές πρόσωπα κύρους ; ΑΠό που και ως που ; Εάν θεωρεί ο γονιός ότι μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά γιατί όχι ;

          KL

          Reply
          • Ξαναλέω ότι δεν αρνούμαι τίποτα σε κανένα, συζητάω θεωρητικά σε ένα μπλογκ.

            Σε ό,τι αφορά την ανισχυρότητα επηρεασμού του σχολικού συστήματος, εσύ μάλλον θεωρείς ότι μόνον η άμεση επιρροή επηρεάζει, ενώ εγώ θεωρώ ότι και η ελάχιστη και έμμεση επιρροή που έχει καθένας μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι επίσης επηρεάζει, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

            Το να ακούει την άποψη ΚΑΙ των δασκάλων πέρα από εκείνη των γονέων ως προσώπων κύρους, καθώς επίσης την άποψη ΚΑΙ των ομηλίκων, φορέων απόψεων άλλων οικογενειών πέραν της δικής του, του καθιστά άμεσα εμφανές αν μη τι άλλο ότι υπάρχουν τουλάχιστον ΔΥΟ ή περισσότερες απόψεις για κάθε ζήτημα. Αυτό αν μη τι άλλο το κάνει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί και το ίδιο να έχει μια διαφορετική άποψη, κάτι που δεν θα συμβεί εξίσου εύκολα αν ακούει μόνο την άποψη της οικογένειάς του, ιδίως αν αυτή η οικογένεια δεν είναι και πολύ ανοιχτόμυαλη.

            Αυτό, παρεμπιπτόντως, αναπτύσσει και την κριτική σκέψη, την οποία θεωρώ και εγώ σημαντική, παρόλο που δεν την ανέφερα.

            Οι καθηγητές δεν είναι “αυτόματα” πρόσωπα κύρους, γίνονται πρόσωπα κύρους επειδή επιλέξαμε να τους τοποθετήσουμε στη θέση αυτή. Προφανώς το αν θα πρέπει να είναι εκεί ή όχι είναι κάτι που συζητάμε αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων.

            Έχω την αίσθηση ότι σε αναστατώνει υπερβολικά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Μείνε ήσυχος, στο κάτω κάτω είμαι τελείως ανίσχυρη, οπότε δεν μπορώ να κάνω πράξη τις απόψεις μου, σωστά; :D

            (disclaimer: αυτό το τελευταίο είναι αστειάκι, το διευκρινίζω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων)

            Reply
            • Ξέχασα να πω ότι και το peer pressure το γνωρίζω, και το bullying επίσης. Έχω παιδί στο δημοτικό, στο δημόσιο της γειτονιάς, με όλα τα στραβά του, οπότε κάποια ιδέα έχω από τα ελληνικά σχολεία.

            • Ξαναλέω ότι δεν αρνούμαι τίποτα σε κανένα, συζητάω θεωρητικά σε ένα μπλογκ.

              Δεν είπατε καθόλου αυτό. παραθέτω την άποψή σας.

              Συζητώ για το δικαίωμα καθενός να κάνει οτιδήποτε στα παιδιά του, ώστε να συμφωνήσουμε τελικά όλοι μαζί τι δικαιώματα έχουμε.

              Από αυτά προκύπτει ότι θεωρείτε ότι έχετε το δικαίωμα να συμβάλλετε με τον τρόπο σας στην άρνηση του δικαιώματος της κατ οίκον εκπαίδευσης. Αν αλλάξατε γνώμη αυτό είναι πολύ ευχάριστο και σας συγχαίρω.

              Προφανώς το αν θα πρέπει να είναι εκεί ή όχι είναι κάτι που συζητάμε αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων.

              Το αν θα έπρεπε να είναι εκεί είναι επίσης σχετικό και από τις προσδοκίες του γονιού τις οποίες και δικαιούται να έχει.

              ενώ εγώ θεωρώ ότι και η ελάχιστη και έμμεση επιρροή που έχει καθένας μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι επίσης επηρεάζει, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

              Αυτό είναι μία υπέρχοχη ψευδαίσθηση που δημιουργούν τα μαζοδημοκρατικά καθεστώτα. Η επίδραση του καθενός από εμάς είναι απειροελάχιστη. Και μέχρι τότε δικαιούμαι να προστατέψω το παιδί μου είτε από ανίκανους δασκάλους είτε από ανίακανα σχολικά περιβάλλοντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

              καθώς επίσης την άποψη ΚΑΙ των ομηλίκων, φορέων απόψεων άλλων οικογενειών πέραν της δικής του, του καθιστά άμεσα εμφανές αν μη τι άλλο ότι υπάρχουν τουλάχιστον ΔΥΟ ή περισσότερες απόψεις για κάθε ζήτημα.

              Αυ΄το δείχνει ότι μηδαμινή επαφή έχετε με την σχολική πρακτική. Έχετε διαβάσει ποτέ το εγχειρίδιο του καθηγητή; Οι απόψεις που πρέπει να φυτευτούν στα μυαλά των παιδιών εμπεριέχονται όλες εκεί. Προτιμώ το παιδί μου να μάθει ότι υπάρχουν πολλές απόψεις διαβάζοντας βιβλία και όχι στο στείρο περιβάλλον της κρεατομηχανής. Εγώ ευτύχησα να πάω σε σχολείο που είχε πλήρη ασυλία από εκπαιδευτικά προγράμματα και εγκυκλίους και οι καθηγηές και οι μαθητές ε΄καναν ότι ήθελαν σε ένα μεγάλο βαθμό.

              Έχω την αίσθηση ότι σε αναστατώνει υπερβολικά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις.

              Καθόλου δεν με αναστατώνει! Αρκείνα μου πείτε σε ποιά φιλοσοφική ή νομική βάση αρνείστε το δικαίωμά μου να προστατέχω το παιδί μου από σχολεί α που είναι επισήμως ΑΝΕΠΑΡΚΗ! Ξεκαθαρίστε την σκέψη σας. Δεν εξετάζουμε μόνο ανη οικο εκπαίδευση έιναι καλή ή κακή, αλλά αν έχεουμε το δικαίωμα ως πολίτες νομιμης άμυνας απέναντι σε ε΄να κράτος που καταδικάζει τα παιδιά μας στην αμάθεια.

        • 1.

          Αυτό βεβαίως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι κακό πράμα, διότι φτιάχνει στρατιωτάκια και δούλους, αλλά στα δημοκρατικά καθεστώτα είναι καλό πράμα και απαραίτητο, γιατί φτιάχνει ενταγμένους κοινωνικά πολίτες

          κα αόρατη μελάνη, εμμέσως πλην σαφώς μιλήσατε για κρτική σκέψη. Εϊναι εμφανές από τα γραφόμενά σας ότι, στο πλαίσιο μίας χιαστής ατνιπαραβολής ολοκληρωτικών καθεστώτων (= παραγωγή στρατιωτών και δούλων) με τα δημοκρατικά καθεστώτα μόνον ένα πράγμα μπορεί να πυονοεί. Ότι τα δημοκρατικά καθεστώτα παράγουν κάτι όχι απλά διάφορο αλλά αντίθετο από τα ολοκληρωτικά. Επομένως ανθρώπους με κριτική σκέψη. Διότι άλλωστε κοινωνική ένταξη παράγουν ούτως ή άλλως τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Επομένως αν αναφέρεστε μόνον στην κοινωνική ένταξη το σχήμα αντίθεσης παρραμένει αίολο και κενό νοήματος.

          Reply
  4. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί να απαγορεύεται η οικοδιδασκαλία σε κάποιον που δεν είναι μουρλός.

    Βέβαια, και το τι εστί μούρλια δεν είναι πάντοτε σαφές. Ιδού μια αληθινή ιστορία οικοδιδασκαλίας, ή περίπου:

    Σε μια παραλία κατοικεί μια οικογένεια. Όταν λέω στην παραλία, κυριολεκτώ: το καλοκαίρι στρώνουν μια ψάθα και τον χειμώνα στήνουν μια σκηνή. Αυτό είναι επιλογή τους, γιατί είναι φυσιολάτρες, χίππηδες κιέτσι. Ωραία.

    Έχουν και ένα παιδάκι. Του έχουν δώσει ένα φυσιολατρικό όνομα, που με καίνε τα δάχτυλά μου να σας το γράψω, αλλά θα αντισταθώ. Κάποια στιγμή το παιδάκι έπρεπε να πάη σχολείο, να κοινωνικοποιηθή ντε. Οι γονείς (υποθέτω ότι) δεν θέλανε να το στείλουν στην κρεατομηχανή, οπότε βρέθηκε εκ των ενόντων και έξτρα λέγκεμ μια λύση στο περίπου: το παιδάκι πηγαίνει 2-3 μέρες την εβδομάδα στο σχολείο και τις άλλες έχει παραλιοδιδασκαλία.

    Όχι και άσχημα.

    Αν υποθέσουμε ότι το παιδάκι τα μαθαίνει καλά στην παραλία, τι ακριβώς κερδίζουμε αν στείλουμε την Αστυνομία να συλλάβη τους γονείς του και να το σύρη στο σχολείο; Τι παραπάνω έλειπε; Γράμματα δεν θέλαμε να μάθη το παιδάκι; Ή το διακύβευμα είναι στην πραγματικότητα η επιβολή της κρατικής εξουσίας επί των γονέων;

    Reply
    • Το διακύβευμα είναι το παιδάκι, όταν με το καλό ενηλικιωθεί, να μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα για τον εαυτό του τι θέλει να κάνει, να έχει καλή γνώση των εναλλακτικών και να μη νομίζει ότι όλος ο κόσμος είναι ή πρέπει να γίνει χίπικος καταυλισμός.

      Οι γονείς έχουν τα σαββατοκύριακα και όλες τις ελεύθερες ώρες του παιδιού τους Χ 18 χρόνια τουλάχιστον για να του μεταδώσουν τις αρχές και τις αξίες τους. Κάπου 30-35 ώρες την εβδομάδα Χ 30 εβδομάδες το χρόνο Χ 12 χρόνια είναι σαφώς μικρότερος χρόνος και πολύ σημαντικός, εάν δεχτούμε ότι η διατήρηση ανοιχτών επιλογών ζωής στο μέλλον έχει αξία για το παιδί.

      Το σχολείο δεν είναι μια ξερή διδακτική ύλη και εξετάσεις. Αυτά, όντως, γίνονται και στο σπίτι. Το σχολείο, ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει για να συναναστρέφονται το ένα το άλλο παιδιά από διαφορετικά-κατά το δυνατόν-οικογενειακά περιβάλλοντα, σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων.

      Τούτων λεχθέντων, δεν βρίσκω θεωρητικά απίθανη την περίπτωση κάποιοι γονείς να έχουν την δυνατότητα να διδάσκουν το παιδί τους κατ’οίκον, να το τρέχουν σε άλλες δραστηριότητες για 10-15 ώρες τη βδομάδα(ώστε να κοινωνικοποιηθεί) και να του αφήνουν και ικανοποιητικό ελεύθερο χρόνο για να κάνει ό,τι θέλει, με τους φίλους του ή χωρίς αυτούς. Τώρα αν αυτός ο τρόπος δεν είναι ο πλέον αποτελεσματικός για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι γονείς και οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη ωρών, ε, τι να κάνουμε; Το διακύβευμα εν προκειμένω είναι να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές προτιμήσεις των γονιών.

      Απορία: Η οικοδιδασκαλία επιτρεπόταν παλαιότερα. Γιατί καταργήθηκε; Εννοώ ποια ήταν η δικαιολογία ή η αφορμή;

      Reply
    • ‘Γράμματα δεν θέλαμε να μάθη το παιδάκι; Ή το διακύβευμα είναι στην πραγματικότητα η επιβολή της κρατικής εξουσίας επί των γονέων;’

      Αγαπητέ Αθανάσιε,
      Σαφώς και η κρατική επιβολή είναι το θέμα.
      Μακάρι να μιλούσαμε για το καλό του εκπαιδευτικού υποκειμένου!

      Reply
  5. Το βασικοτερο προβλημα με την οικοδιδασκαλια ειναι νομιζω οτι θα εξασθενησει το εφφεκτ της εθνικης κοινωνικης μηχανικης, θα διασπαστει η κοινωνια ακομα χειροτερα αποτι τωρα.

    Το εκ της κοινωνικοποιήσεως επιχείρημα νομίζω ότι πάσχει ως προς το εξής: δεν είναι αυτή η πρωτεύουσα αποστολή του σχολείου! Να πηγαίνω στο σχολειό, να μαθαίνω γράμματα, όχι για να κοινωνικοποιηθώ και να έχω φίλους. Όχι πως είναι απευκταίο αυτό βέβαια, αλλά δεν είναι ο σκοπός της σχολικής αγωγής. Άλλωστε, υπάρχουν και σχολεία με 5-6 μαθητές, μην το ξεχνάμε.

    Επίσης, πάσχει και ιστορικά. Στον μεσοπόλεμο, τα κορίτσια δεν πήγαιναν καθόλου σχολείο και τα αγόρια μόνο μερικές τάξεις. Δεν πιστεύω να υποστηρίζη κανείς ότι τότε οι άνθρωποι ήταν πιο μονόχνωτοι ή κάτι τέτοιο.

    Ένα χαρακτηριστικό της μαζικής παιδείας που δεν μπορεί να αντικαταστήσει η οικοδιδασκαλία είναι η εγκαθίδρυση στη συνείδηση του παιδιού και μιας άλλης αυθεντίας πέραν των γονέων, εκείνης του δασκάλου.

    Ιστορικά πώς έχει λειτουργήσει αυτό; Η αυθεντία του δασκάλου στο χωριό της δεκαετίας του 60 ήταν κάτι εξ ορισμού καλό; Εκείνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι μερικές αυθεντίες παραπάνω;

    (να μην μπω σε παραδείγματα με αμερικανούς γονείς που διδάσκουν τα παιδιά στο σπίτι και που εκτός από την προβλεπόμενη ύλη τους διδάσκουν άπειρες συνομωσιολογικές και αντιεπιστημονικές μπαρούφες, όλοι τα ξέρουμε αυτά έτσι δεν είναι; )

    Και αν πάνε στο σχολείο, οι γονείς τους θα σταματήσουν να είναι όπως είναι;

    Reply
    • Επίσης, πάσχει και ιστορικά. Στον μεσοπόλεμο, τα κορίτσια δεν πήγαιναν καθόλου σχολείο και τα αγόρια μόνο μερικές τάξεις. Δεν πιστεύω να υποστηρίζη κανείς ότι τότε οι άνθρωποι ήταν πιο μονόχνωτοι ή κάτι τέτοιο.

      Δεν πήγαιναν σχολείο, αλλά πήγαιναν στην δουλειά. Κοινωνικοποίηση σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης συνομηλίκων τους, one way or another.

      Το ότι υπάρχουν σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών δεν είναι επιχείρημα υπέρ της οικοδιδασκαλίας. 5 ή 6 > 1. Η κοινωνικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι μεγαλύτερη, αν και όχι απαραίτητα ιδανική(αλλά τι να κάνουμε που θέλουμε την ΑΟΖ και με τις έμμεσες επιδοτήσεις μας κρατάμε κόσμο στα κατσάβραχα και στις βραχονησίδες).

      Ιστορικά πώς έχει λειτουργήσει αυτό; Η αυθεντία του δασκάλου στο χωριό της δεκαετίας του 60 ήταν κάτι εξ ορισμού καλό; Εκείνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι μερικές αυθεντίες παραπάνω;

      Αν είναι να έχουν οπωσδήποτε μία αυθεντία, τότε καλύτερα να έχουν περισσότερες, που μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους. Έστω κι αραιά και πού.

      Και αν πάνε στο σχολείο, οι γονείς τους θα σταματήσουν να είναι όπως είναι;

      Και τι μας νοιάζει τι θα κάνουν οι γονείς τους; Το θέμα είναι αν τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους και να πάρουν αυτόνομες, πληροφορημένες αποφάσεις για τη ζωή τους αν η μόνη επιρροή τους είναι οι γονείς ή αν υπάρχει και αυτή του σχολείου(δηλαδή της κοινωνίας/πολιτείας).

      Reply
      • Και τι μας νοιάζει τι θα κάνουν οι γονείς τους; Το θέμα είναι αν τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους και να πάρουν αυτόνομες, πληροφορημένες αποφάσεις για τη ζωή τους αν η μόνη επιρροή τους είναι οι γονείς ή αν υπάρχει και αυτή του σχολείου(δηλαδή της κοινωνίας/πολιτείας).

        Ποιές πληροφορίες παίρνουν για την ζωή τους; Υποτέλεια στην εγκύκλιο και την αυθεντία; Προσωπική εμπειρία μου. τα πρώτα εννέα χρόνια μακάρι αν μην είχα πάει σχολείο. Η οικογένειά μου είχε και το μορφωτικό επίπεδο και τις δυνα΄τοττηες να μου δώσει πολύ καλές πληροφορίες. Το σχολέιο μου χάλαγε την σούπα.

        Reply
  6. θαναση
    εγω δεν μιλησα για κοινωνικοποιηση (που ειναι ενα ενδιαφερον αλλα διαφορετικο ζητημα). Μιλησα για κοινωνικη μηχανικη, με αλλα λογια προπαγανδα. Το κρατος εχει μεγαλο συμφερον να εχει τους πολιτες τους με το ζορι σε ενα κρατικα ελεγχομενο περιβαλλον για καμποσα χρονακια και αν τους πιπιλιζει το μυαλο με διαφορες ιδεες και activities που θεωρει σημαντικες.

    Ως εδω, ΟΚ, μπορουμε να βριζουμε περι απολυταρχικων καθεστωτων. ΟΜΩΣ, σε πολλες περιπτωσεις, βλ Γερμανια του 1945, η κοινωνικη μηχανικη κανει το ακριβως αντιθετο, σπαει βαθια ριζωμενες μισαλλοδοξιες και ρατσισμους.

    Οταν ακουω Ελληναρες να πετανε φρικτα ρατσιστικες ή φαλλοκρατικες ατακες, χωρις να το πολυκαταλαβαινουν καν, η πρωτη μου σκεψη ειναι παντα: μα καλα, σχολειο δεν εχουν παει?
    (Οκ η απαντηση ειναι οτι εχουν παει, σε λαθος σχολειο, λαθος εποχη)

    Στον μεσοπόλεμο, τα κορίτσια δεν πήγαιναν καθόλου σχολείο και τα αγόρια μόνο μερικές τάξεις. Δεν πιστεύω να υποστηρίζη κανείς ότι τότε οι άνθρωποι ήταν πιο μονόχνωτοι ή κάτι τέτοιο.

    πιο ακαλλιεργητοι, επιρρεπειες σε συνωμοσιοθεωριες, μεταφυσικες σαχλαμαρες, ματζουνια κτλ, σιγουρα.

    Ένα χαρακτηριστικό της μαζικής παιδείας που δεν μπορεί να αντικαταστήσει η οικοδιδασκαλία είναι η εγκαθίδρυση στη συνείδηση του παιδιού και μιας άλλης αυθεντίας πέραν των γονέων, εκείνης του δασκάλου.

    σωστο. Μαλιστα ο πατερας μου που διδασκοταν απο την ιδια του την μητερα, λεει οτι ειναι μεγαλυτερη η αυθεντια του δασκαλου απο τον γονεα, ακομα και αν προκειται για το ιδιο προσωπο!

    Reply
    • κε S G

      ‘Το κρατος εχει μεγαλο συμφερον να εχει τους πολιτες τους με το ζορι σε ενα κρατικα ελεγχομενο περιβαλλον για καμποσα χρονακια και αν τους πιπιλιζει το μυαλο με διαφορες ιδεες και activities που θεωρει σημαντικες.’

      Ωραιότατα δηλαδή δεν μιλάμε πια για ελευθερία της σκέψης αλλά για πλύση εγκεφάλου. Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του παιδιού αλλά για εξασφάλιση της διάδοσης της κρατικής ιδεολογίας.

      2.

      ’ (Οκ η απαντηση ειναι οτι εχουν παει, σε λαθος σχολειο, λαθος εποχη)’

      Ναι, και όσο και αν ψάξετε τα σωστά σχολεία θα έιναι πάντα ελάχιστα εξαιτίας της απολύτως φυσικής ανισοκατναομής διανοητικών και πνευματικών χαρισμάτων.
      3.

      ’Κατα΄τον μεσοπόλεμο ήταν λοιπόν λιγότερο καλλιεργημένοι’

      Ποιοί ληταν λιγότερο καλλιερημένοι; Η γενιά του 30; Ο μέσος άνθρωπος; Μα έιναι περισσότερο καλλιεργημένοι οι Έλληνες της σήμερον; και ΄τι ονομάζετε καλλιεργεια;
      4.

      επιρρεπειες σε συνωμοσιοθεωριες, μεταφυσικες σαχλαμαρες, ματζουνια

      Ας πούμε για τα ματζούνια. Ξεχάσατε μου φαίνεται το ειδικό ελαιόλαδο που θεράπευε τον καρκίνο.

      Reply
    • Μαλιστα ο πατερας μου που διδασκοταν απο την ιδια του την μητερα, λεει οτι ειναι μεγαλυτερη η αυθεντια του δασκαλου απο τον γονεα, ακομα και αν προκειται για το ιδιο προσωπο!

      Ναι αυτό ίσως να ίσχεε κάποτε όμως πλέον νομίζω ότι δεν ισχύει.

      Οταν ακουω Ελληναρες να πετανε φρικτα ρατσιστικες ή φαλλοκρατικες ατακες, χωρις να το πολυκαταλαβαινουν καν, η πρωτη μου σκεψη ειναι παντα: μα καλα, σχολειο δεν εχουν παει?
      (Οκ η απαντηση ειναι οτι εχουν παει, σε λαθος σχολειο, λαθος εποχη)

      Μήπως πρέπει να ορίσουμε επι τέλους τί έργο οφείλει να επιστελεί το σχολείο και με ποιά μέσα; Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να εξαλείψει το σχολείο την φαλλοκρατία για παράδειγμα.

      Reply
  7. Αγαπητέ th.alys,
    Χωρίς σκωπτική διάθεση νομίζω ότι οι απορίες σας είναι πολυτιμότερες απότ ις διαπιστώσεις σας.
    Εξειδικεύω
    1.

    Το διακύβευμα είναι το παιδάκι, όταν με το καλό ενηλικιωθεί, να μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα για τον εαυτό του τι θέλει να κάνει, να έχει καλή γνώση των εναλλακτικών και να μη νομίζει ότι όλος ο κόσμος είναι ή πρέπει να γίνει χίπικος καταυλισμός.

    Εδώ μεγάλωσε μία ολόκληρη γενιά που νόμιζε ότι ο κόσμος πρέπει να΄γινει ελληνικό δημόσιο, ο χίππικος καταυλισμός είναι το θέμα μας;
    2.

    Οι γονείς έχουν τα σαββατοκύριακα και όλες τις ελεύθερες ώρες του παιδιού τους Χ 18 χρόνια τουλάχιστον για να του….

    Η μεταφυσική αιμορραγία δεν περιορίζεται στο σχολικό πρόγραμμα. Η μελέτη που απαιτείται στο σπίτι ‘να τα μάθει το παιδί όπως τα λέει το βιβλίο’, λες και το βιβλίο και όχι η γνώση είναι το εφόδιο, σημαίνει άλλες 30 άχρηστες ώρες την εβδομάδα.
    3.

    Το σχολείο, ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει για να συναναστρέφονται το ένα το άλλο παιδιά από διαφορετικά-κατά το δυνατόν-οικογενειακά περιβάλλοντα, σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων.

    Ποιό είναι το πλήθος των δραστηριοτήτων; Η ανύπαρκτη γυμναστική; Τα ανύπαρκτα καλλιτεχνικά; Η ανύπαρκτη μουσική;;
    4.

    Το διακύβευμα εν προκειμένω είναι να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές προτιμήσεις των γονιών.

    Μα ποιός μίλησε για ιδεολογικές προτιμήσεις; Και γιατί να ικανοποιούνται οι ιδεολογικές προτιμήσεις του κράτους και όχι των γονιών εν πάση περιπτώσει; Γιατί δεν αναφέρετε την ΠΛΗΡΗ αποτυχία του σχολικού συστήματος; Γιατί δεν αναφέρετε ότι ένας πολύ μέτριος νους σε ομάδα τριών ατόμων μαθαίνει ταχύτερα από ότι σε ομάδα 30;; Για΄τι δεν αναφέρετε να θύματα του σχολικού Bullying; Γιατί δεν αναφέρετε ότι σε καμία από τις μεγάλες εποχές της ανθρωπότητας τα πρότυπα συμπεριφοράς δεν ήταν αυτά των συνομηλίκων;; ότι το να θέτει κανείς ως πρότυπα τους συνομηλικούς του σημαίνει ότι κατεβάζει, στις περισσότερες περιπτώσεις τον πήχυ;
    Ναι η οικοδιδασκαλία επιτρεπόταν παλιότερα. Η σταδιακή κατάργησή της με την εφαρμογή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης καμία σχέση δεν είχε ούτε με την κοινωνικοποίηση ούτε με την θεραπεία του αναλφαβητισμού. Στυγνή κοινωνική μηχανική!

    Reply
  8. ke SG
    Γράφετε

    Το βασικοτερο προβλημα με την οικοδιδασκαλια ειναι νομιζω οτι θα εξασθενησει το εφφεκτ της εθνικης κοινωνικης μηχανικης, θα διασπαστει η κοινωνια ακομα χειροτερα αποτι τωρα.

    Δηλαδή η κοινωνία toυ μεσοπολέμου ήταν διασπασμένη
    Εάν έχουμε μία συνεκτική κοινωνάι σας παρακαλώ θερμά να μυο ορίσετε την μορφή συνεκτικότητας και τους λόγους που αυτή είναι ευεργετική για τα υποκείμενά της.

    Reply
    • Στην κοινωνία του μεσοπολέμου τα παιδιά κοινωνικοποιούνταν μέσω της εργασίας. Στα χωριά δούλευαν στα χωράφια και στις πόλεις στις βιοτεχνίες και στα εργοστάσια.

      Κατά τ’άλλα, ούτε την απορία μου λύσατε, ούτε το πείραγμα στον Αθανάσιο καταλάβατε(για τις ιδεολογικές προτιμήσεις των γονέων λέω που ήταν σκόπιμη αντίθεση με την επιβολή της θέλησης του κράτους που ανέφερε ο ΑΑ).

      Reply
      • Η οικοδιδασκαλία επιτρεπόταν παλαιότερα. Γιατί καταργήθηκε; Εννοώ ποια ήταν η δικαιολογία ή η αφορμή;

        νομίζω ότι ανάφερα κάποια πράγματα σχετικά με την απορία σας. Η υποχρεωτική εκλπαίδευση με την σημερινή της μορφή καθιερώθηκε από τον Φρειδερίκο τον Μέγα, προκειμ΄νεου να εξασφαλίσω πιστούς στρατιώτες και υπάκουους πολίτες. Ωστόσο το δικαίωμα οικοδιδασκαλίας απλά περιορίστηκε και Μόνο to 1871 τέθηκαν περαιτέρω περιορισμοί. Ακ΄πομη και οι χιτλερικοί νόμοι είχαν παραθυράκια ώστε οι ευγενείς αν έχουν την δυνατότητα να μην στέλνονυ το παιδί τους σχολείο. Στην Αγγλία, την Ιταλία και την ΓΑλλία ουδέποτε απαγορεύτηκε η οικοδιδασκαλία και εθεωρείτο πάντοτε βασικό δικαίωμα του πολίτη.

        Στην Ελλάδα, το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Πολύ πιο περίπλοκο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των αποκλειστικώς κατ οίκον διδαχθέντων. Φαίεντια όμως ότι η οικοδιασκαλία εξαλείφθηκε παράλληλα με ητν καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Δηλαδή η νομοθεσία δεν προέβλεπε πλέον την κατ ’οίκον διδασκαλία. Αλλά το φαινόμενο της κατ οίκον εκπαίδευσης εξαλείφθηκε μόνον μεταπολεμικά, και πάλι εξ όσων γνωρίζω

        Reply
  9. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί σε μία περίοδο όπου φαίνεται να αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα σχολεία βγάζουν στούρνους, κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι ο γονεύς θα έπρεπε να εχει το δικαίωμα να αντισταθεί σθεναρά στην αποαθλητικοποίηση, στουρνοποίηση και απομουσοποίηση του ίδιου του παιδιού του.

    Reply
  10. καταλάβατε(για τις ιδεολογικές προτιμήσεις των γονέων λέω που ήταν σκόπιμη αντίθεση με την επιβολή της θέλησης του κράτους

    Πείτε μου, αξιότιμε κε th.alys, ποιός έχει την ευθύνη για ητν ενδεχόμενη αποτυχία ή επιτυχία των τέκνων; Μήπως το κράτος όπως στην αρχαία Σπάρτη; Όχι βέβαια. Φυσικά η οικογένεια. Προτιμώ λοιπόν την επιβολή εκείνου που έχει την ευθύνη για το τελικό προιόν. Επιπλέον, ποιός πληρώνει τον βαρκάρη; Αντιλαμβανεστε ότι θεωρείτε το κατά τα άλλα αμέτοχο, οκνό και αδιάφορο κράτος όχι απλά ισότιμο αλλά και κραταιότερο και ανώτερο της οικογένειας;

    Στην κοινωνία του μεσοπολέμου τα παιδιά κοινωνικοποιούνταν μέσω της εργασίας. Στα χωριά δούλευαν στα χωράφια και στις πόλεις στις βιοτεχνίες και στα εργοστάσια.

    Αυτό θα μπορούσε να γίνει και τώρα αν τα παιδιά άρχιζαν από τα 14 να μαθαίνουν μία τέχνη. Επίσης όλα αυτά τα περιβάλλοντα ήταν προσαρμοσμένα σε τοπικές κοινωνικές ανάγκες. Και τώρα το παιδί θα μπορούσε να κοινωνικοποιηθέι μέσω του αθλητισμού. Πολύ ουσιαστικότερη από 5 ώρες ημερήσιας πλύσης εγκεφάλου.

    Reply
  11. Και τώρα έιναι ώρα επιτέλους για μία τελική ερώτηση προς όλους τους τρομερούς πυοερασπιστές της υποχρεωτικης σχολικής εκπαίδευσης.
    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είμαστε ΠΟΛΥ κάτω του μέσου όρου στις εκπαιδευτικές μας επιδόσεις. Δηλαδή ως χώρα δεν τα πάμε καλά.
    Δέστε τα αίσχη μας και στον σχετικό σύνδεσμο

    http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/dec/03/pisa-results-country-best-reading-maths-science

    Ποιός λοιπόν, και με ποιά κριτήρια θα μπορούσε να αρνηθεί στον υπεύθυνο και αγαπητικό γονιό το δικαίωμα που δεν αρνούμαστε ούτε στα ζώα. Το δικαίωμα να εξασφαλίσει το παιδί του. Να το προστατέψει. Να το προστατέψει από ακατάλληλα σχολεία.

    Reply
  12. Εγώ, σε αντίθεση με τον καλό συντάκτη του κειμένου, θα γράψω ένα σχόλιο χωρίς να ακούω τίποτα. Το εξομολογούμαι γιατί ενδεχομένως να καταστεί εμφανές στην πορεία. Έχω τρία σύντομα σχόλια.

    1) Ο τρόπος με τον οποίο τίθεται το διακύβευμα στο συγκεκριμένο κείμενο υποφέρει από ένα ελάττωμα που δε θεραπεύεται όσο πειστικά κι αν συνεχίσει κάποιος την ανάπτυξη του θέματος. Το επιχείρημα πάσχει από σοβαρή έλλειψη γενναιοδωρίας. Πεταλουδίζει από το ον στο δέον: στο ένα χέρι ο Κωνσταντίνος κρατάει το σχολείο στη χειρότερη μορφή του (ανεπαρκές, οπισθοδρομικό και πανάκριβο όταν είναι ιδιωτικό) και στο άλλο μια εξιδανικευμένη εικόνα της κατ’ οίκον διδασκαλίας. Δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα, διαβάζω στις απαντήσεις του συντάκτη, να μάθει κάποιος μόνο τα (όποια) καλά της χίπικης ζωής. Μου θυμίζει η προσέγγιση αυτή την φετιχιστική πίστη του Μιλλ στο άτομο: σε κάθε περίπτωση, έλεγε ο άγγλος στοχαστής, δε γίνεται το κράτος να ξέρει το καλό μας καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Όπως παρατηρεί ο Χαρτ, όμως, αλλά και σχεδόν σύσσωμος ο μεταπολεμικός φιλελευθερισμός, αυτή η πίστη δεν είναι ρεαλιστική. Μόνο ένας ξεροκέφαλος θα προτιμούσε να πεθάνει ελεύθερος από χαλασμένα τρόφιμα, αντί να εμπιστευτεί τις κρατικά επιβαλλόμενες ημερομηνίες λήξης.

    2) Και καλά να είμαι εγώ ξεροκέφαλος και το (ξερό) κεφάλι που θα φάω να είναι το δικό μου (for the record: καθόλου ‘καλά’, έτσι το λέω για να πάμε παρακάτω). Στην προκειμένη περίπτωση, αν είμαι εγώ ξεροκέφαλος, το κεφάλι που θα πάει περίπατο είναι κάποιου άλλου (του παιδιού μου). Αν το δούμε ρεαλιστικά, χωρίς να υποπίπτουμε στο υπό (1) σφάλμα, πιθανότητες να φορτωθεί το κεφάλι του παιδιού με βλακείες υπάρχουν είτε πάει σχολείο είτε διδαχθεί κατ’ οίκον. Πόθεν προκύπτει ότι είναι προτιμώτερο να fuck up his mind (που θα ΄λεγε και ο Eddie Murphy) οι γονείς του αντί για τους δασκάλους; Ένας από τους λόγους για τους οποίους ανακαλύψαμε τη σύγχρονη δυτική δημοκρατία είναι για να αποφύγουμε την αυθαίρετη εξουσία από έναν άνθρωπο ή μία ομάδα προς κάποιον άλλο (ή άλλους). Αν είναι να μου κάνει πλύση εγκεφάλου κάποιος, πιο πολλές πιθανότητες έχω να διατηρήσω κάποιες αντιστάσεις και λίγο ανοιχτό μυαλό στο δημόσιο σχολείο, παρά στην κατ΄οίκον διδασκαλία του μορμόνου πατέρα μου.

    3) Θα παρατηρήσατε ότι μιλάω συνεχώς για το καλό του παιδιού. Όσο και να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, αυτό είναι το βασικό διακύβευμα. Ακόμα κι αν υπάρχει δικαίωμα του γονιού να γίνει το παιδί του ενός συγκεκριμένου είδους άνθρωπος, με συγκεκριμένες γνώσεις, αντιλήψεις κλπ (που δεν υπάρχει), αυτό σίγουρα υποχωρεί μπροστά στο υπέρτερο (ενδεχομένως και υπέρτατο) δικαίωμα του παιδιού στην προσωπική αυτονομία. Για λόγους που δεν αφορούν μόνο την (πραγματική) ελευθερία, αλλά και το ευ ζειν, είναι ανάγκη να έχουμε ρεαλιστική γνώση όσο των δυνατών περισσότερων επιλογών και τη δυνατότητα να επιλέξουμε ελεύθερα. Αυτό παραείναι σημαντικό για να το κάνουμε στην άκρη επειδή κάποιοι γονείς θεωρούν ή πράγματι μπορούν να διδάξουν το παιδί τους καλύτερα στο σπίτι – ή ακόμα χειρότερα, επειδή κάποιοι γονείς ακούνε κράτος και βγάζουν καντήλες.

    Συνεπώς, αν δεχθούμε ότι το σχολείο, με όλα του τα ελαττώματα, (μπορεί να) εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ μελλοντικής αυτονομίας, ο μόνος λόγος να διακινδυνεύσουμε την ελεύθερη και εν τοις πράγμασι ανεξέλεγκτη κατ’ οίκον διδασκαλία είναι η επιθυμία των γονιών να μάθει το παιδί τους αυτά που θέλουν οι ίδιοι. Συγγνώμη, λάθος: η επιθυμία τους να μάθει το παιδί τους μόνο αυτά που θέλουν οι ίδιοι, όσο αυτό είναι δυνατόν. Αλλά αυτό όχι μόνο θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο, αλλά θα πρέπει να επιδιώκουμε να το αποτρέψουμε. Πηγαίνοντας κάποιος στο σχολείο δεν απομονώνεται από καμία πηγή γνώσης – μπορούν και οι γονείς του (και άλλοι) να τον μάθουν ό,τι θέλουν. Μένοντας στο σπίτι, ένα παιδί μπορεί κυριολεκτικά να μάθει μόνο ό,τι θέλουν οι γονείς του, κάτι το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα είναι πραγματικά καταστροφικό για την ελευθερία και την ευδαιμονία του. Πρέπει να αυξήσουμε τις προσλαμβάνουσες και τις επιλογές των παιδιών, βελτιώνοντας και εκσυγχρονίζοντας το επίπεδο σπουδών στα σχολεία. Όχι να τους κλείσουμε τις πηγές γνώσης και ενδεχομένως και τα μυαλά για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές πεποιθήσεις των ελευθεριστών γονέων τους!

    ΥΓ: Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι, ειδικά στις πρώτες τάξεις του σχολίου, μία κάποια πλύση εγκεφάλου είναι αναπόφευκτη. Ας φροντίσουμε να γίνει με τις περισσότερες δυνατές εγγυήσεις.

    Reply
    • εν τοις πράγμασι ανεξέλεγκτη κατ’ οίκον διδασκαλία

      Μπαρδόν; Κάτι που λέγαμε για εξετάσεις και λοιπά; Ή μήπως ελεγκτή είναι η σχολική διδασκαλία της ανύπαρκτης αξιολόγησης και των σχεδόν αυτόματων προαγωγών από τάξη σε τάξη;

      Συγγνώμη, λάθος: η επιθυμία τους να μάθει το παιδί τους μόνο αυτά που θέλουν οι ίδιοι, όσο αυτό είναι δυνατόν.

      Κάτι έλεγες για έλλειψη γενναιοδωρίας;

      Όπως έθεσε το θέμα ο ΚΛ και όπως το καταλαβαίνω κι εγώ, το θέμα δεν είναι το τι της διδασκαλίας, αλλά το ποιος. Τα ίδια πράγματα θα διδαχθή κάθε παιδί, την ίδια αλφαβήτα, την ίδια αριθμητική και την ίδια ένδοξη ιστορία. Στο ποιος είναι η διαφορά μας. Και στο πώς βέβαια.

      Διαφορετικά: υπάρχει μια υποχρέωση αποτελέσματος, όχι συμπεριφοράς. Πώς θα φτάσουμε στην ποτίστρα δεν έχει σημασία, αρκεί να ποτιστούμε.

      [η ανωτέρω ήτο αυτοσχέδιος βουκολική παροιμία, εξαιρετικά αφιερωμένη]

      Μένοντας στο σπίτι, ένα παιδί μπορεί κυριολεκτικά να μάθει μόνο ό,τι θέλουν οι γονείς του

      Άντε πάλι τα ίδια. Αφού το γενικό πρόγραμμα σπουδών θα κάνουνε!

      Και αυτό με τους Μορμόνους δεν το αντέχω, τι επιστημονική φαντασία είναι πάλι αυτό! Ζούμε στην Ελλάδα του 2014, προς κάθε ενδιαφερόμενο.

      Reply
    • το ερώτημα παραμένει. Και κανείς δεν απάντησε για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αφού το κράτος δίνει όλες αυτές τις ωραίες εγγυήσεις για΄τι στο λύκο το κρα΄τος δεν κα΄νει ΚΑΤΙ για τα σχολεία που ΠΑΤΩΝΟΥΝ κυριολεκτικά;
      ΠΟοιός έχει την ευθύνη για την προδιαγεγραμμάνη και αδιαμφισβήτητη αποτυχία του μαθητή ; Ο γονιός ή το κράτος ; Ο γονιός φυσικά. Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν λοιπόν.

      χαλασμένα τρόφιμα, αντί να εμπιστευτεί τις κρατικά επιβαλλόμενες ημερομηνίες λήξης.

      Να σας θυμίσω ότι το χάλι της πόλεως τνω Αθηνών είναι κρατικής εμπνεύσεως. Ν α σας θυμίσω ότι η ανυπαρξία ενόπλων δυνάμεων, με εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις και τμήματα της αεροπορίας, είναι επίσης κρατικής εμπνεύσεως. Επίσης το αδιαμφισβήτητο χάλι της εκπαίδευσης είναι επίσης κλρατικής εμπνεύσεως. Θεωρείτε ακόμη ότι το κράτος ξέρει το καλό μας ;

      Το επιχείρημα πάσχει από σοβαρή έλλειψη γενναιοδωρίας.

      γενναιοδωρία απέναντι σε ποιούς ερωτώ

      Πόθεν προκύπτει ότι είναι προτιμώτερο να fuck up his mind (που θα ΄λεγε και ο Eddie Murphy) οι γονείς του αντί για τους δασκάλους;

      Οι δάσκαλοί του δεν έχουν καμία ηθική και ελάχιστη ποινική ευθύνη. ΑΠό εκεί προκύπτει. Αν το παιδί μάθει στραβά μαθηματικά από οτ σχολείο και δεν περάσει Πολυτεχνείο, κανείς δεν μπορέι να κατηγορήσει τον Δάσκαλο. Η παραμέληση ανηλίκου δεν ισχύει για οτν Δάσκαλο αλλά για τον γονέα. Για αυ΄το μου αρέσουν τα σπορ.Ο προπονητής επωμίζεται την αποτυχία και την επιτυχία του αθλητή.

      Για λόγους που δεν αφορούν μόνο την (πραγματική) ελευθερία, αλλά και το ευ ζειν, είναι ανάγκη να έχουμε ρεαλιστική γνώση όσο των δυνατών περισσότερων επιλογών και τη δυνατότητα να επιλέξουμε ελεύθερα.

      Γίνετε πιο συγκεκριμένος. Ποιές επιλογές μας αποκαλύπτει η κιμαδομηχανή του σχολείου ;

      Πηγαίνοντας κάποιος στο σχολείο δεν απομονώνεται από καμία πηγή γνώσης – μπορούν και οι γονείς του (και άλλοι) να τον μάθουν ό,τι θέλουν.

      Με κάνετε να αναρωτιέμαι να πήγατε σχολείο στην Ελλάδα. Το ηλίθιο βρωμερό σχολικό σύστημα απαιτέι παό τα παιδιά μα μάθουν την ύλη ΟΠΩΣ την λέει το βιβλίο. Οι δάσκαλοι εξετάχουν όχι γνώση αλλά το γράμμα του βιβλίου. Οι εξαιρέσεις είναι σπάνιες.πόσος χρόνος μένει ότνα το σχολείο καταλαμβάνει 30 και πέον ώρες και άλλες 30 η μελέτη, ή μάλλον η παπαγαλία ;

      . Πρέπει να αυξήσουμε τις προσλαμβάνουσες και τις επιλογές των παιδιών, βελτιώνοντας και εκσυγχρονίζοντας το επίπεδο σπουδών στα σχολεία

      Όταν το δέιτε αυτό να μου περάσετε χαλκά στη μύτη. Το αποδεδειγμένα ανίκανο ελληνικο κράτος θα εκσυγχρονίσει τα σχολεία ; Γιατί λέτε πρέπει ; Από εμάς εξαρτάται ή από την κρατική μηχανή που καμία όρεξη δεν έχει να εκσυγχρονίσει τίποτα ;
      Επιπλέον ούτε σε 50 χρόνια με τα σημερινα΄οικονομικά δεδομένα δνε θα υπάρχουν χρήαμτα για πραγματική βελτίωση των σχολείων.

      Αλλά αυτό όχι μόνο θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο, αλλά θα πρέπει να επιδιώκουμε να το αποτρέψουμε

      Γιατί αντίστοιχα θα πρέπει να μάθει μόνον όσα θέλει το κράτος ; Διότι να έχετε δει τα εγχειρίδια οτυ Καθηγητή κατανοείτε ότι υπάρχει σαφής ιδεολογική γραμμή.

      εν τοις πράγμασι ανεξέλεγκτη κατ’ οίκον διδασκαλία

      Ποιός είπε εν τοις πράγμασι ΤΟ διεύκρίνησα ότι απαιτούνται ασφαλιστικές δικλίδες. Δεκάδες ευρωπαϊκά κράτη το καταφέρνουν. Αν δεν το καταφέρουμε και εμείς, διακινδυνεύουμε να έχουμε λιγότερους στούρνους. Αξίζει τον κόπο.

      Reply
  13. Βαριέμαι να κάνω κανονική δουλειά, οπότε ας δούμε όλους τους ισχυρισμούς που έχουν γίνει για την επίδραση του σχολείου με τη σημερινή του μορφή:

    Το σχολείο μαθαίνει στα παιδιά να είναι υποτελή στην εγκύκλιο και στην αυθεντία

    Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα είναι ότι α) και στην οικοδιδασκαλία τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υποτελή στην αυθεντία και στους κανόνες του γονέα ή του κατ’οίκον διδασκάλου. Το όποιο πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η υποτέλεια per se, αλλά ο φορέας αυτής. Πεδίο συζήτησης υπάρχει, αλλά ας το ορίζουμε σωστά.

    Τα διανοητικά χαρίσματα είναι ανισοκατανεμημένα, τα σχολεία δεν κάνουν κάτι γι’αυτό

    Αν και η ανισοκατανομή είναι αληθής, υπάρχουν κάποια ζητήματα με την συγκεκριμένη πρόταση. Αρχικά, δεν ξέρουμε αν η φυσική(το τονίζω αυτό) ανισοκατανομή, συσχετίζεται με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ιδιωτική παιδεία(ακραία μορφή της οποίας είναι η κατ’οίκον διδασκαλία) να επιτείνει ανισότητες που δεν οφείλονται σε φυσικές διαφορές μεταξύ των παιδιών, επειδή απλώς κάποιοι γονείς έχουν αρκετά χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία(ή να τα διδάξουν κατ’οίκον). Η δημόσια παιδεία, στο βαθμό που είναι τυποποιημένη στο περιεχόμενο και στην εκτέλεση της, τουλάχιστον επιτρέπει σε ταλαντούχα παιδιά από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα να συγκριθούν με συνομηλίκους τους και να επιδείξουν την (ενδεχόμενη) γνωσιακή τους ανωτερότητα στον ίδιο αγωνιστικό χώρο. Τώρα γιατί αυτό είναι καλό, δε νομίζω ότι χρειάζεται να το εξηγήσω.

    Το πρόβλημα εδώ είναι βέβαια ότι η δημόσια παιδεία, όπως τα περισσότερα προγράμματα μεγάλης κλίμακας, σχεδιάζεται έχοντας τον μέσο μαθητή υπόψη. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά πιθανό οι άκρες της κατανομής(ω Έπαν, where art thou?) να μην επωφελούνται ιδιαίτερα(κι ίσως να βλάπτονται). Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να έχει βάση το επιχείρημα για την ιδιωτική εκπαίδευση και την οικοδιδασκαλία. Τουλάχιστον αν μιλάμε για one size fits all δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα.

    Οι Έλληνες σήμερα είναι λιγότερο καλλιεργημένοι και τα σχολεία βγάζουν στούρνους σε σχέση με το παρελθόν.

    Στοιχεία παρακαλώ. Απλά και ξάστερα. Το να συγκρίνουμε 5 ποιητές και τον κύκλο τους το 30 με τον μέσο Έλληνα σήμερα, απλώς δεν είναι καλή σύγκριση. Μόνο και μόνο από το ότι ο αναλφαβητισμός έχει εξαφανιστεί σήμερα ενώ το 30 δεν ήταν ακριβώς σπάνιος, το συμπέρασμα είναι το ακριβώς αντίθετο. Να μην μιλήσουμε τώρα για φόνους τιμής, τη θέση της γυναίκας ή τις γνώσεις στις φυσικές επιστήμες και στα μαθηματικά ή ακόμα και τις γνώσεις λογοτεχνίας και ιστορίας. Στοιχεία δεν έχω, αλλά για τους ανωτέρω λόγους, αμφιβάλλω έντονα αν ο εν λόγω ισχυρισμός έχει καμμία βάση.

    Το σχολείο κάνει τα παιδιά επιρρεπή στις θεωρίες συνωμοσίας

    Και πώς ξεχωρίζουμε την επίδραση του σχολείου από την επίδραση των γονέων ή του κοινωνικού περιβάλλοντος; Ακόμα περισσότερο, πώς ξέρουμε ότι δεν μειώνει το σχολείο την ροπή αυτή, αν μη τι άλλο γιατί στο σχολείο μπορεί να βρεθεί κάποιος δάσκαλος να απομυθοποιήσει τις θεωρίες συνωμοσίας ή κάποιος συμμαθητής που θα γελάσει με αυτές;

    Κι εδώ βέβαια υπάρχει το ενδεχόμενο η έκθεση παιδιών από μη-συνωμοσιολογικά περιβάλλοντα να έχει αρνητική επίδραση, άρα υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε για την οικοδιδασκαλία, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ενδεχόμενη θετική επίδραση που έχει η παρουσία αυτών των παιδιών στο σχολείο σε όσα παιδιά προέρχονται από συνωμοσιολογικά περιβάλλοντα.

    Ξανά λοιπόν, στοιχεία παρακαλώ, πριν βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

    Το σχολείο δεν προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων.

    Η εμπειρία μου λέει ότι μια χαρά προσφέρονταν μουσική, ζωγραφική, γυμναστική, ξένες γλώσσες(που κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί όλοι τις μαθαίναμε σε φροντιστήρια), περιβαλλοντική αγωγή, οδηγική αγωγή, εθελοντικές δραστηριότητες, δανειστική βιβλιοθήκη, θεατρικές παραστάσεις, σκάκι, χρήση Η/Υ.

    Φοίτησα αποκλειστικά σε δημόσια σχολεία, σε μια μεσοαστική γειτονιά. Ανάμεσα στους ανίκανους δασκάλους και καθηγητές, υπήρχαν αρκετοί που οργάνωναν όλες αυτές τις δραστηριότητες που ανέφερα. Δεν προβλέπονταν όλες από το ωρολόγιο πρόγραμμα, δεν ήταν όλες υποχρεωτικές. Μας παρέχονταν όμως.

    Για να μην συγκρίνουμε ανέκδοτα όμως, στοιχεία παρακαλώ.

    Το σχολείο δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για μάθηση. Ο αριθμός των μαθητών στην τάξη δεν είναι βέλτιστος και υπάρχει εκφοβισμός από τους συμμαθητές.

    Έχω την εντύπωση ότι ο μέσος αριθμός μαθητών ήταν αρκετά κάτω από 30, ίσως να έχει αλλάξει με την κρίση. Ακόμα κι αν κάποιος μαθαίνει ταχύτερα σε ομάδα 3 αντί 15, 20 ή 30(κάτι που φαίνεται λογικό εκ πρώτης όψεως), δεν είναι απαραίτητα καλύτερος ο μικρότερος αριθμός για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Στην ομάδα των 25 το παιδί θα δει αγόρια και κορίτσια, με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στα προβλήματα και στις ασκήσεις που έχει να λύσει. Σίγουρα κάτι θετικό υπάρχει από τις τόσες διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Το αν είναι συνολικά καλύτερο ή όχι, δεν ξέρω, είναι εμπειρικό ζήτημα.

    Όσο για τον σχολικό εκφοβισμό, εντάξει, μην υπερβάλλουμε. Δεν είναι south central LA τα δημόσια σχολεία. Κι αν κάποιος φοβάται τόσο πολύ, υπάρχουν και τα ιδιωτικά. Δεν κοστίζουν περισσότερο από την κατ’οίκον διδασκαλία και πλεονεκτούν στις περισσότερες διαστάσεις που μπορώ να σκεφτώ.

    Το σχολείο υποβάλλει τα παιδιά σε πλύση εγκεφάλου

    Αφενός ορθό, αφετέρου όχι απαραίτητα κακό. Πέραν της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της εμπέδωσης κανόνων και προτύπων συμπεριφοράς που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλώς λειτουργούσα κοινωνία, ας μην ξεχνάμε ότι στο σχολείο δεν πάνε μόνο τα παιδιά από οικογένειες που έχουν την υλική και πνευματική δυνατότητα να εκπαιδεύσουν καλύτερα τα παιδιά τους. Πάει και το άλλο άκρο της κατανομής. Αυτά τα παιδιά είναι καλύτερα στην κιμαδομηχανή, παρά στον χασάπη.

    Reply
    • Τα διανοητικά χαρίσματα είναι ανισοκατανεμημένα, τα σχολεία δεν κάνουν κάτι γι’αυτό

      Δεν είπα ακριβώς αυτό. Με παρανοήσατε. Απλά είπα ότι τα σωστά σχολεία, δηλαδή με ποιότητα διδακτικού και μαθητικού δυναμικού, είναι δύσκολο να βρεθούν ή να δημιουργηθούν εξαιτίας ακριβώς της ανισοκατανομής.

      Αρχικά, δεν ξέρουμε αν η φυσική(το τονίζω αυτό) ανισοκατανομή, συσχετίζεται με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες

      επιτέλους ας αρχίοσυμε να βλέπουμε κάποια πράγματα κατάματα. Ούτε η ευφυία ούτε τα ταλέντα είναι ισοκατανεμημένα. Αλλά αν η βιολογία μας καθορίζει τιςεπιδόσεις μας στα σπορ τότε δεν μπορώ να καταλάβω π΄ως είναι δυνατόν να αποκλείουμε την επίδραση στα διανοητικά χαρίσματα.

      Η εμπειρία μου λέει ότι μια χαρά προσφέρονταν μουσική, ζωγραφική, γυμναστική, ξένες γλώσσες(που κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί όλοι τις μαθαίναμε σε φροντιστήρια), περιβαλλοντική αγωγή, οδηγική αγωγή, εθελοντικές δραστηριότητες, δανειστική βιβλιοθήκη, θεατρικές παραστάσεις, σκάκι, χρήση Η/Υ.

      Ειλικρινά σε ποιό σχολείο πήγατε Στο αμερικανικό Κολλέγιο, ή σε κάποιο συναφές ; Διότι για δημόσιο σχολείο δεν μου κα΄νονυ αυτ΄απου μου λέτε. Αν ναι τοτε δεν καταλαβαίνω γιατί γράφετε τα όσα γράφετε. Αλλά θα μπω σοτν κόπο να ανασκευάσω κάποια από αυτά που λέτε. Διότι ή δεν γνωρίζετε τί σημαίνει αληθινή μουσική και αθλητισμός ή το σχολείο σας ήταν παράδεισος.
      1. μουσική με μία ώρα την εβδομάδα δνε γίνεται μουσική. ΕΠίσης μόνον αν γνωρίζεις κάποιο μουσικό όργανο μπορέις να λες ότι έκανες μουσική.

      2. ξένες γλώσσες σε τάξεις 30 και 40 ατόμων ξένες γλώσσες δεν γίνονται. ΑΠλά!

      3. γυμναστική Συζητώντας με κατηρτισμένους γυμναστές μου είπαν ότι η κατάσταση της γυμναστικ΄ςη στην χώρα είναι τραγική. Οι γυμναστές λένε πάρτε μπάλα και παίξτε. Το δε τεχνικό επίπεδο σε αθλήματα μπάλας έιναι αξιοθρήνητο. Όταν θα έπρεπε να διδάσκουν διατάσεις. δρομικά, άλματα κτλ κτλ. Πόσα αθλήματα κάνατε στο σχολείο αλήθεια ;

      Δεν κοστίζουν περισσότερο από την κατ’οίκον διδασκαλία και πλεονεκτούν στις περισσότερες διαστάσεις που μπορώ να σκεφτώ.

      Πότε βγάλατε κοστολόγιο ; Με βάση τι ; Πισ΄τεψτε μου θα μπορύσα ο ίδιος να διδάξω όλα τα θεωρητικά μαθήματα μόνος μου.

      Σίγουρα κάτι θετικό υπάρχει από τις τόσες διαφορετικές προσλαμβάνουσες

      Ναι ίσως και να υπάρχει. Από πότε όμως αυτό ισοφαρίζει τα τρομακτικα πλεονεκτήματα μίας μικρής ομάδας.

      είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλώς λειτουργούσα κοινωνία,

      Θεωρείτε δηλαδή ότι η κοινωνία μας είναι καλώς λειτουργούσα. Η ελληνική κοιννωία καλώς λειτουργούσα. Με κάνατε και γέλασα.

      Πάει και το άλλο άκρο της κατανομής.

      Το άλλο άκρο λοιπόν θα αποτύχει στα τεστ και θα επιβληθεί η επιστροφή στο σχολείο. Και λοιπόν

      Πέραν της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής

      Σε όσες χώρες εφαρμόζεται ουδέποτε δημιουργήθηκαν θέματα κοιννωικής συνοχής. Οι εχθροί αυτής της πρακτικής θα τα είχαν αναφέρει. Όμως κανείς δεν μου έχει πει πως μετράται η κοινωνική συνοχή. Ούτε καν έναν ορισμό δεν έχω ακούσει.

      Οι Έλληνες σήμερα είναι λιγότερο καλλιεργημένοι και τα σχολεία βγάζουν στούρνους σε σχέση με το παρελθόν.

      φόνους τιμής

      σοβαρά ισχυρίζεστε ότι οι φόνοι τιμής εξαλείφθηκαν λόγω της σχολικής παιδείας ; Σοβαρά μιλάτε ;

      Τουλάχιστον αν μιλάμε για one size fits all δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα.

      Διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα σπανίζουν πλέον.

      Μόνο και μόνο από το ότι ο αναλφαβητισμός έχει εξαφανιστεί σήμερα ενώ το 30 δεν ήταν ακριβώς σπάνιος

      Δνε υπάροχυν σοπτιχέια αν θα έιχε εξαλειφθεί και χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση- Αυτό το επιχείρημα θα ίεχε άλλωστε βάση μόνον αν ζητούσε κάποιος να παροπλιστεί ολόκληρη η σχολική παιδεία. Εδώ συζητάμε για το δικαίωμα σε μία διαφορεική επιλογή.

      Reply
      • Ειλικρινά σε ποιό σχολείο πήγατε Στο αμερικανικό Κολλέγιο, ή σε κάποιο συναφές;

        Σε τυπικά δημόσια σχολεία τυπικά μεσοαστικής περιοχής. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου ήταν γόνοι εργατών, δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροβιοτεχνών. Παιδιά ιατρών, δικηγόρων και μηχανικών δεν είχαμε εν αφθονία-δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα για την ακρίβεια, αλλά μπορεί να μη θυμάμαι καλά. Περισσότερα στοιχεία στη διάθεση του Θανάση να σας τα μεταφέρει.

        Δεν ξέρω σε τι δημόσια σχολεία πήγατε εσείς, αλλά ούτε 1 ώρα μουσική την εβδομάδα κάναμε, ούτε 30-40 ήμασταν σε μία τάξη.

        Μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλλεϋ έκανα στο σχολείο. Προφανώς όχι όλα την ίδια χρονιά. Επιπλέον μια χαρά αεροβικές ασκήσεις, διατάσεις και ασκήσεις με βαράκια κάναμε. Μία γυμνάστρια με ειδικότητα στο τέννις είχε προσφερθεί να μας μάθει στο παρακείμενο δημοτικό γήπεδο, αλλά κανείς μας δεν ενδιαφέρθηκε. Το πινγκ-πονγκ δεν ξέρω αν μετράει, αλλά κι απ’αυτό είχαμε. Τέλος είχαμε κάνει κάνα δυο μαθήματα αφιερωμένα στο χάντμπολ και στα στιβικά αγωνίσματα. Κανείς μας δεν έδειξε ενθουσιασμένος και δεν συνεχίστηκαν.

        Αυτό και τέλος από μένα. Όσο ειρωνεύεστε και μιλάτε για ένα φανταστικό δημόσιο σχολείο, αρνούμενος να δεχτείτε ότι έχει οποιαδήποτε θετική συνεισφορά, δεν έχω κάτι να συζητήσω.

        Reply
        • Όσο ειρωνεύεστε

          Δεν σας ειρωνεύομαι καθόλου.
          Συγγνώμη αν έδωσα αυτή την εντύπωση.
          Δηλαδή πείτε μου, πόσες ώρες την εβδομάδα κάνατε μουσική Διότι το αναλυτικό πρόγραμμα στην εποχή μου 1 προέβλεπε. Και στο τελευταίο τρίμηνο 2.

          Η ποικιλία δραστηριοτήτων που αναφέρετε σε ιδιωτικό σχολέιο παραπεμπει. Φαίνεται, και το λέω χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας ότι είσασσταν απίστευτα τυχερός.
          Εγώ παλι πήγα στα τοπικά σχολεία Παγκρατίου και μετά στην Σχολή Αναβρύτων στο ΜΑρούσι, όπου είδα την υγειά μου.

          και μιλάτε για ένα φανταστικό δημόσιο σχολείο

          Δεν μιλάω εγώ, ο ΟΟΣΑ ομιλεί που μας κατακρημνίζει στα τάρταρα αν διαβάσατε. Πιο φανταστικό δημόσιο σχολείο; Στο γυμνάσιο ήμουν και οι καθηγητές ήσαν απροετοίμαστοι. Και εξ όσων γνωρίζω πρόκειτια για τον κανόνα και όχι για ητν εξαίρεση. Ο τρόπος που δίδασκαν το μάθημα με έκανε να βαριέμαι φρικτά.

          Αρνείστε ότι από άποψη rankings τα ελληνικά σχολέι α έιναι πάτος;

          Reply
  14. Θαλυς,

    Το διακύβευμα είναι το παιδάκι, όταν με το καλό ενηλικιωθεί, να μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα για τον εαυτό του τι θέλει να κάνει, να έχει καλή γνώση των εναλλακτικών και να μη νομίζει ότι όλος ο κόσμος είναι ή πρέπει να γίνει χίπικος καταυλισμός.

    Αυτό όμως δεν είναι η αιτία για την οποία έχουμε σχολεία! Δεν είναι αυτός ο σκοπός του σχολείου! Θες να βάλω κι άλλα θαυμαστικά;!!!!

    Ας σκεφτούμε έτσι: αν τα παιδιά μας μπορούσαν να μάθουν όλη την σχολική ύλη παίρνοντας ένα δισκίο το πρωί και ένα το βράδυ επί 9 χρόνια, θα υπήρχε σχολείο; Θα υπήρχε μήπως κατασκήνωση κοινωνικοποίησης αντ’ αυτού; Θέλω απάντηση.

    Το επιχείρημα της κοινωνικοποίησης και ανοιχτών οριζόντων είναι μια εκ των υστέρων εκλογίκευση, όταν καθίσταται φανερό ότι τα περί κοινωνικής μηχανικής και περί αυθεντιών είναι από ακατάλληλα έως επικίνδυνα.

    εάν δεχτούμε ότι η διατήρηση ανοιχτών επιλογών ζωής στο μέλλον έχει αξία για το παιδί.

    Ρε συ, προσπαθώ να θυμηθώ ποιες ανοιχτές επιλογές μου προσέφερε το σχολείο (που να μην έχουν όμως σχέση με την διδαχθείσα ύλη!) και δεν βρίσκω. Πραγματικά.

    Το σχολείο, ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει για να συναναστρέφονται το ένα το άλλο παιδιά από διαφορετικά-κατά το δυνατόν-οικογενειακά περιβάλλοντα, σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων.

    Βλ. το περί εκπαιδευτικού δισκίου επιχείρημα.

    Το διακύβευμα εν προκειμένω είναι να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές προτιμήσεις των γονιών.

    Με την διαφορά ότι αυτές είναι ένα απολύτως θεμιτό διακύβευμα, καθώς αποτελούν νομικώς δικαίωμά τους. Η ικανοποίηση των ιδεολογικών προτιμήσεων του κράτους όμως;

    Απορία: Η οικοδιδασκαλία επιτρεπόταν παλαιότερα. Γιατί καταργήθηκε; Εννοώ ποια ήταν η δικαιολογία ή η αφορμή;

    Πώς το ξέρεις ότι επιτρεπόταν; Δεν γνωρίζω σχετικά.

    Αν είναι να έχουν οπωσδήποτε μία αυθεντία, τότε καλύτερα να έχουν περισσότερες, που μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους. Έστω κι αραιά και πού.

    Βρισκόμαστε στο 2014. Τα παιδάκια, όπως όλοι μας, έχουν τόσες πολλές πληροφορίες στην διάθεσή τους, άρα και πιθανές αυθεντίες, όσες ποτέ. Στην πραγματικότητα, ποτέ οι γονείς δεν ήταν τόσο αδύναμοι εξ αυτής της απόψεως.

    Και τι μας νοιάζει τι θα κάνουν οι γονείς τους; Το θέμα είναι αν τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους και να πάρουν αυτόνομες, πληροφορημένες αποφάσεις για τη ζωή τους αν η μόνη επιρροή τους είναι οι γονείς ή αν υπάρχει και αυτή του σχολείου(δηλαδή της κοινωνίας/πολιτείας).

    Γιατί υπολαμβάνεις ότι η κρατική επίδραση θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όποια κι αν είναι αυτή; Η οικοδιδασκαλία μιας δημοκρατικής οικογένειας επί Μεταξά θα ωφελούσε ή θα έβλαπτε το παιδί;

    Πάντως, για να μην μιλάμε με ακραία παραδείγματα και αρχίσουμε με τους απίθανους Άμις ή δεν ξέρω και γω τι, εγώ βλέπω το ζήτημα πολύ πρακτικά:

    Θα συγχυστώ εξαιρετικά πολύ έτσι και πέσουν τα παιδιά μου στο Δημοτικό σε καμιά δασκάλα που ξέρει χειρότερα Ελληνικά ή Αριθμητική από εμένα. Και με τα παραδείγματα που έχω συναντήσει, δεν το θεωρώ και πολύ απίθανο.

    [Όχι πως θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα βέβαια, ούτε να διδάξω ο ίδιος προλαβαίνω/θέλω ούτε και να πληρώσω μπορώ].

    Reply
    • Θα υπήρχε μήπως κατασκήνωση κοινωνικοποίησης αντ’ αυτού;

      Ναι, θα υπήρχε. Απ’όσο υπάρχει ιστορία ξέρουμε ότι κατά κανόνα υπήρχαν ομαδικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Δεν βλέπω γιατί θα άλλαζε αυτό.

      Αυτό όμως δεν είναι η αιτία για την οποία έχουμε σχολεία! Δεν είναι αυτός ο σκοπός του σχολείου! Θες να βάλω κι άλλα θαυμαστικά;!!!!

      Αν και η διαφορά είναι περισσότερο φιλοσοφική, το 16 του Συντάγματος, παράγραφος 2, άλλα λέει.

      Ρε συ, προσπαθώ να θυμηθώ ποιες ανοιχτές επιλογές μου προσέφερε το σχολείο (που να μην έχουν όμως σχέση με την διδαχθείσα ύλη!) και δεν βρίσκω.

      Θα ήσουν καλύτερα αν σε είχαν διδάξει αποκλειστικά οι γονείς σου; Αν η απάντηση είναι όχι, κάτι σου προσέφερε το σχολείο.

      Πώς το ξέρεις ότι επιτρεπόταν; Δεν γνωρίζω σχετικά.

      Έχω ακούσει την έκφραση και ρώτησα από πού προέρχεται. Δεν γνωρίζω μέχρι πότε επιτρεπόταν. Και σήμερα βέβαια η κατ’οίκον διδασκαλία δεν απαγορεύεται εξ’ολοκλήρου. Κατ’εξαίρεση ο νόμος την επιτρέπει σε μαθητές που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες(πχ μακρά νοσοκομειακή περίθαλψη). Γνωρίζω μία τέτοια περίπτωση.

      Τα παιδάκια, όπως όλοι μας, έχουν τόσες πολλές πληροφορίες στην διάθεσή τους, άρα και πιθανές αυθεντίες, όσες ποτέ. Στην πραγματικότητα, ποτέ οι γονείς δεν ήταν τόσο αδύναμοι εξ αυτής της απόψεως.

      1) Οι πηγές που δεν πάνε στον δέκτη έχουν δύναμη μόνο εφόσον ο δέκτης ξέρει να τις αναζητήσει. Κατά πόσο θα το κάνει αυτό ένα παιδί του οποίου οι μόνοι φορείς άσκησης επιρροής είναι οι γονείς είναι άγνωστο. Κατά πάσα πιθανότητα είναι λιγότερο πιθανό από ένα παιδί που δέχεται την επιρροή και άλλων εκτός των γονέων του.

      2) Οι γονείς που προτιμούν την οικοδιδασκαλία το κάνουν ακριβώς για να μειώσουν τις εξωτερικές της οικογένειας επιρροές. Γιατί υποθέτουμε ότι η πρόσβαση σε άλλους φορείς επιρροής θα είναι εξίσου εύκολη για τα παιδιά αυτά;

      Γιατί υπολαμβάνεις ότι η κρατική επίδραση θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όποια κι αν είναι αυτή; Η οικοδιδασκαλία μιας δημοκρατικής οικογένειας επί Μεταξά θα ωφελούσε ή θα έβλαπτε το παιδί;

      Δεν θα είναι πάντα θετική για όλους. Είναι πρόβλημα αυτό. Η μέση επιρροή όμως μάλον είναι θετική κι ενδέχεται η συνολική επιρροή επίσης να είναι θετική. Παρουσιάζεται κι άλλο πρόβλημα εδώ, αυτό της υποταγής του ατόμου στο σύνολο. Δεν το αρνούμαι, δεν μπορώ να το λύσω, δεν ξέρω τι θα έκανα.

      Και με τα παραδείγματα που έχω συναντήσει, δεν το θεωρώ και πολύ απίθανο.

      Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Στους κάπου 30 δασκάλους και καθηγητές που θα έχουν τα παιδιά στη σχολική τους ζωή, κάποιοι θα είναι καλοί, κάποιοι κακοί και κάποιοι μέτριοι.

      Αν τα λεφτά δεν ήταν πρόβλημα, αλλά ο χρόνος ήταν, τι θα προτιμούσες: οικοδιδασκαλία ή καλό ιδιωτικό σχολείο;

      Reply
      • Αν και η διαφορά είναι περισσότερο φιλοσοφική, το 16 του Συντάγματος, παράγραφος 2

        Το Σύνταγμα μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Στην πράξη όμως τί γίνεται. ΤΟ σύνταγμα πολλά λέει και πάντα ερμηνεύεται συσταλτικκά και εφαρμόζεται απειροελάχιστα.

        Θα ήσουν καλύτερα αν σε είχαν διδάξει αποκλειστικά οι γονείς σου

        Προσωπικα θα απαντήσω. Ναι. Ο παππούς μου ως αξιωματικός ήταν καλύτερος ιστορικός από τους ιστορικούς οτυ γυμνασίου. μα μη μιλήσω για οτν θείο μου που δίδασκε ιστορία στην ανωτάτη σχολή πολέμου.
        και οι δύο οι παππούδες μου ήξεραν καλύτερα μαθηματικά από τους μαθηματικούς. Μόνον ότνα πήγα στην Σχολή Αναβρύτων είδα το φώς το αληθινό.

        Κατ’εξαίρεση ο νόμος την επιτρέπει σε μαθητές που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες(πχ μακρά νοσοκομειακή περίθαλψη)

        Προφανώς και δεν μιλάμε για τόσο περιορισμένο δικαίωμα.

        Οι γονείς που προτιμούν την οικοδιδασκαλία το κάνουν ακριβώς για να μειώσουν τις εξωτερικές της οικογένειας επιρροές

        Αυτό αν αφορά κάποια χώρα αφορά τις ΗΠΑ. Στη Βρετανάι και την Γαλλία οι γονείς θεωρούν ότι το κράτος δεν έχει δικαίωμα να αποτυγχάνει ως πάροχος παιδείας και πομένως είναι δικαίωμά τους να αποσύρουν τ απαιδιά τους από το σχολείο.

        Reply
    • Θα συγχυστώ εξαιρετικά πολύ έτσι και πέσουν τα παιδιά μου στο Δημοτικό σε καμιά δασκάλα που ξέρει χειρότερα Ελληνικά ή Αριθμητική από εμένα. Και με τα παραδείγματα που έχω συναντήσει, δεν το θεωρώ και πολύ απίθανο.

      ΕΠιτέλους και λίγος ρεαλισμός!

      Reply
    • Ρε συ, προσπαθώ να θυμηθώ ποιες ανοιχτές επιλογές μου προσέφερε το σχολείο (που να μην έχουν όμως σχέση με την διδαχθείσα ύλη!) και δεν βρίσκω.

      Ούτε εγώ θυμάμαι τετοιες επιλογές για τα πρώτα εννέα χρόνια της σχολικής μου σταδιοδρομίας.

      Reply
    • Πώς το ξέρεις ότι επιτρεπόταν; Δεν γνωρίζω σχετικά.

      Μόνο μεταπολεμικά απαγορεύτηκε εξ όσων γνωρίζω. Τώρα κα΄ποιοι ανεγκέφαλοι, ηλίθιοι κρετίνοι του Υπουργείου Παιδείας κυνηγάνε Γαλλους πολίτες οι οποίοι ασκούν το απόλυτ ανόμιμο δικαίωμά τους να διδάξονυ τα παιδιά τους κατ οίκον σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο.
      Προσπαθούν αλλά συνετρίβησαν λόγω βλακείας. Χαχα

      Reply
    • Γιατί υπολαμβάνεις ότι η κρατική επίδραση θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όποια κι αν είναι αυτή;

      Ο Β παγκόσμιος πόλεμος οφέιλετια και στην επιβολή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και την διάλυση της ιδιωτικής.

      Reply
  15. Συμπλήρωμα:

    Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα είναι ότι α) και στην οικοδιδασκαλία τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υποτελή στην αυθεντία και στους κανόνες του γονέα ή του κατ’οίκον διδασκάλου.

    Έχεις κατά νου μόνο την περίπτωση του μουρλού που διδάσκει ο ίδιος τα πάντα όλα, πράγμα απίθανο. Στην πράξη θα εμφανιστή απλώς η περίπτωση της πρόσληψης ενός δασκάλου, όπως γράφει στο άρθρο του και ο ΚΛ. Ιδού η αυθεντία που τόσο σας έλειπε!

    Πάει και το άλλο άκρο της κατανομής. Αυτά τα παιδιά είναι καλύτερα στην κιμαδομηχανή, παρά στον χασάπη.

    Μα δεν είπε κανείς να μην υπάρχη δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Είπε να μην είναι υποχρεωτικό έναντι της οικοδιδασκαλίας (που, το ξαναλέω, δεν είναι παρά ένα μονομαθητικό ιδιωτικό σχολείο).

    Καλά, ιδιαίτερα δεν έκανε κανείς σας;

    Reply
  16. Αν ο γονέας έχει απόλυτο έλεγχο στην πρόσληψη του δασκάλου και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το τι θα μάθει το παιδί του που προτιμάει την οικοδιδασκαλία, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι θέσεις του δασκάλου δεν θα διαφέρουν ιδιαίτερα από τις θέσεις του γονέα. Επομένως δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική αυθεντία και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν διδάσκει ο ίδιος ή αν προσλαμβάνει κάποιον αντ’αυτού.

    Είπε να μην είναι υποχρεωτικό έναντι της οικοδιδασκαλίας

    Και πώς εγγυόμαστε ότι κατ’οίκον διδάσκονται μόνο τα σωστά μέρη της κατανομής; Αυτό νομίζω είναι το κρίσιμο ερώτημα: Η κατ’οίκον διδασκαλία μπορεί να είναι επωφελής για τα παιδιά δίχως να βλάπτει το κοινωνικό σύνολο. Το σημαντικό είναι να βρεθεί ο μηχανισμός που το διασφαλίζει αυτό στον επιθυμητό βαθμό. Αν δεν υπάρχει, είμαι με την υποχρεωτική σχολική διδασκαλία μέχρι νεωτέρας.

    Reply
  17. Το σημαντικό είναι να βρεθεί ο μηχανισμός που το διασφαλίζει αυτό στον επιθυμητό βαθμό.

    Φάινεται πάντως ότι κα΄ποιες από τις πλέον προηγμένες χώρες της Ευρώπης, Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Φινλανδια, Ιταλία τον έχουν βρει τον μηχανισμό αφού το σύστημα εφαρμόζεται επιτυχώς.

    Reply
  18. μη νομίζει ότι όλος ο κόσμος είναι ή πρέπει να γίνει χίπικος καταυλισμός.

    Επαναλαμβάνω νεοφιλελύθεροι κατά τα φαινόμενα κύριοι. όΤαν το σχολείο έμαθε στα παιδάκια ότι ο κόμσος μπορεί να ΄γινει μία διασταύρωση ψευδο σοσιαλιστικής ουτοπίας και ελληνικού δημοσίου το κατάκοψε κανείς ;

    Reply
    • νεοφιλελεύθεροι κατά τα φαινόμενα κύριοι

      Ούτε κατά τα φαινόμενα, ούτε καθ’οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

      Reply
  19. Λοιπόν, για να μιλάμε λίγο με στοιχεία. Η οικοδιδασκαλία επιτρέπεται σε Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Αυστρία, Δανία, Ελβετία, Γαλλία, ΗΒ, ΗΠΑ, Κανάδα, Αυστραλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ουκρανία, Ρωσσία και απαγορεύεται σε Γερμανία, Σουηδία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ολλανδία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μάλτα και λοιπά λέει εδώ.

    Με άλλα λόγια, η μισή Ευρώπη, και μάλιστα η πιο σημαντική, με την εξαίρεση Γερμανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας, θεωρεί νόμιμη την οικοδιδασκαλία.

    Ακόμη πιο σημαντικό, σε μερικές χώρες συνιστά ρητό συνταγματικό δικαίωμα.

    Ιδού άρ. 30 ιταλΣ:

    È dovere e diritto dei genitori mantenere, istruire ed educare i figli, anche se nati fuori del matrimonio.

    [μην μου ζητήση κανείς μετάφραση, θα τον οικοδιδάξω!]

    Ιδού το άρ. 42 ιρλΣ:

    1 The State acknowledges that the primary and natural educator of the child is the Family and guarantees to respect the inalienable right and duty of parents to provide, according to their means, for the religious and moral, intellectual, physical and social education of their children.

    2 Parents shall be free to provide this education in their homes or in private schools or in schools recognised or established by the State.

    3 1° The State shall not oblige parents in violation of their conscience and lawful preference to send their children to schools established by the State, or to any particular type of school designated by the State.

    2° The State shall, however, as guardian of the common good, require in view of actual conditions that the children receive a certain minimum education, moral, intellectual and social.

    Ιδού το άρ. 24 βελγΣ:

    § 1er. L’enseignement est libre; toute mesure préventive est interdite; la répression des délits n’est réglée que par la loi ou le décret.

    La communauté assure le libre choix des parents.

    Τα κακόμοιρα τα ιταλάκια, ιρλανδάκια και βελγάκια που δεν κοινωνικοποιούνται και δεν δουλεύει και η κοινωνική μηχανική και δεν έχουν και επιλογές στην ζωή τους ε;

    Reply
    • Για την Σουηδία έγραψα ήδη σχόλιο. Σητν Γερμανία απαγορεύεται λόγω κ΄παοιων σιτορικ΄νω συνθηκών που όλοι μας θυμόμαστε και δεν έοχυν σχέση με τον υπόλοιπο κόμσο παρά μόνον με την γερμανία.

      Reply
  20. Κατά τα λοιπά:

    ΚΛ,

    διαφωνώ με όλη αυτήν την απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Δεν είναι βέβαια το καλύτερο, αλλά δεν είναι και για πέταμα. Και εγώ εκεί πήγα, έπεσα σε καλούς δασκάλους, τους θυμάμαι με πολλή αγάπη. Ούτε αλλάζω την κοινωνική ζωή του σχολείου μου, κι ας ήτανε και ζούγκλα πού και πού, με την απομόνωση ενός ιδιαίτερου μαθήματος.

    Επίσης, έστω και αν δεν το θες, δίνεις την εντύπωση επιθετικότητας και εκνευρισμού, που δεν βοηθά την συζήτηση.

    Θαλυς,

    Αν ο γονέας έχει απόλυτο έλεγχο στην πρόσληψη του δασκάλου και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το τι θα μάθει το παιδί του που προτιμάει την οικοδιδασκαλία, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι θέσεις του δασκάλου δεν θα διαφέρουν ιδιαίτερα από τις θέσεις του γονέα.

    Είπαμε, για πολλοστή φορά, ότι αναφερόμαστε στο ίδιο γενικό σχολικό πρόγραμμα. Οπότε τι θέσεις και κοσμοθεωρίες μου λες; Ο γονέας απλώς δεν εμπιστεύεται την μαζική διδασκαλία και προτιμά την εξατομικευμένη.

    Ναι, θα υπήρχε. Απ’όσο υπάρχει ιστορία ξέρουμε ότι κατά κανόνα υπήρχαν ομαδικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Δεν βλέπω γιατί θα άλλαζε αυτό.

    Έλα, αφιερωμένο τότε!

    Θα ήσουν καλύτερα αν σε είχαν διδάξει αποκλειστικά οι γονείς σου; Αν η απάντηση είναι όχι, κάτι σου προσέφερε το σχολείο.

    Όχι οι γονείς, αλλά οι δάσκαλοι που θα προσελάμβαναν λέμε!

    2) Οι γονείς που προτιμούν την οικοδιδασκαλία το κάνουν ακριβώς για να μειώσουν τις εξωτερικές της οικογένειας επιρροές.

    Λάθος, ξεκολλάτε επιτέλους με τους Μορμόνους! Το κάνουν για τον ίδιο λόγο που επιλέγουν πολλοί ιδιωτικό: για να μην έχουν απεργίες, για να έχουν εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακά, για να υπάρχη πιο εξατομικευμένη εκπαιδευτική υπηρεσία, για να διαλέξουν εκείνο τον δάσκαλο του παιδιού τους και να μην τους τυχαίνη λες και είναι φυσικό φαινόμενο.

    Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Στους κάπου 30 δασκάλους και καθηγητές που θα έχουν τα παιδιά στη σχολική τους ζωή, κάποιοι θα είναι καλοί, κάποιοι κακοί και κάποιοι μέτριοι.

    Είναι λοιπόν αυτό ένα φυσικό φαινόμενο; Γιατί να αφαιρήται η ελευθερία από τον γονέα που μπορεί και θέλει να το αντιμετωπίση αυτό το πρόβλημα;

    Αν τα λεφτά δεν ήταν πρόβλημα, αλλά ο χρόνος ήταν, τι θα προτιμούσες: οικοδιδασκαλία ή καλό ιδιωτικό σχολείο;

    Προσωπικά και για τα παιδιά μου, δημόσιο και μόνο δημόσιο.

    Αλλά εδώ συζητούμε την ελευθερία εκατοντάδων χιλιάδων γονέων, όχι την δική μου μόνο.

    Reply
    • Είπαμε, για πολλοστή φορά, ότι αναφερόμαστε στο ίδιο γενικό σχολικό πρόγραμμα.

      Η διδασκαλία του οποίου θα αποδεικνύεται με σχολικές εξετάσεις. Για την επιτυχή έκβαση των οποίων απαιτείται απλώς παπαγαλία και δεν προσφέρουν ουσιαστικές γνώσεις ούτε εμβαθύνουν(αυτά διαβάζω εδώ). Εφόσον μάλιστα η διδασκαλία είναι εξατομικευμένη, κι άρα ταχύτερη, οι γονείς, άμεσα ή μέσω αντιπροσώπων, θα έχουν περισσότερο χρόνο να επηρεάζουν κατά πώς θέλουν τα παιδιά τους και να ακυρώνουν τις ελάχιστες διαφορετικές προσλαμβάνουσες του σχολείου. QED

      Έλα, αφιερωμένο τότε!

      Τα λουλούδια στον κύριο. Από τις παλιές καλές εποχές της οικοδιδασκαλίας.

      Όχι οι γονείς, αλλά οι δάσκαλοι που θα προσελάμβαναν λέμε!

      Παρ’όλ’αυτά την κοινωνική ζωή του σχολείου δεν θα την είχες.

      Λάθος, ξεκολλάτε επιτέλους με τους Μορμόνους!

      Αν ήθελαν μόνο καλύτερη εκπαίδευση θα το έστελναν σε ιδιωτικό. Το κόστος, εφόσον μιλάμε για ιδιαίτερα κι όχι για διδασκαλία από γονείς και λοιπούς συγγενείς, δεν είναι μεγαλύτερο. Αν ήθελαν να επιλέγουν το δάσκαλο, θα ζήταγαν την εφαρμογή συστήματος με κουπόνια, που δεν είναι περισσότερο ουτοπικό ή πιο σπάνιο από την οικοδιδασκαλία μέτρο.

      Η οικοδιδασκαλία, ως επί το πλείστον, είναι γι’αυτούς που θέλουν να μάθουν στα παιδιά τους για τους ψεκασμούς ή να αποφύγουν πάση θυσία τον ψεκασμένο καθηγητή.

      Βέβαια υπάρχει η εξαιρετική περίπτωση αυτών που έχουν παιδιά με σημαντικές μαθησιακές δυσκολίες ή είναι πολύ μπροστά από την τάξη τους. Απ’όσο ξέρω έγιναν κάποιες αλλαγές στο νόμο πρόσφατα σχετικά με αυτούς τους μαθητές. Γι’αυτές τις κατηγορίες νομίζω θα δικαιολογείτο πιο εύκολα η οικοδιδασκαλία.

      Γιατί να αφαιρήται η ελευθερία από τον γονέα που μπορεί και θέλει να το αντιμετωπίση αυτό το πρόβλημα;

      Είναι η οικοδιδασκαλία το μέσο που μεγιστοποιεί την ευημερία του τέκνου-αυτό είναι το βασικό ζητούμενο-διατηρώντας παράλληλα σε ικανοποιητικό επίπεδο την ελευθερία του γονέα; Ως προς την επιλογή διδασκάλου, αμφιβάλλω αν είναι καλύτερο μέτρο από τα κουπόνια.

      Θανάση μερικές διορθώσεις στη λίστα σου:

      Η Ευρώπη βασικά πάει ως εξής: ΗΒ, Ιρλανδία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Δανία, Φιλλανδία, Βέλγιο επιτρέπουν. Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία(απαγορεύτηκε το 2010), Ελλάδα δεν επιτρέπουν. Η Ελβετία επιτρέπει στα περισσότερα καντόνια, αλλ’όχι σ’όλα. Η Ισπανία είναι ουδέτερη.

      Θα είχε ενδιαφέρον ο λόγος για τον οποίο η Σουηδία οδηγήθηκε στην απαγόρευση μιας κοινής πρακτικής στη γειτονιά της. Στη δική μας γειτονιά δεν είναι κοινή, για να το λέμε κι αυτό. Στα Βαλκάνια η οικοδιδασκαλία, κατά κανόνα, απαγορεύεται.

      Ψάχνοντας στοιχεία για την οικοδιδασκαλία στην Ευρώπη πάντως, βλέπω ότι κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι οι φανατικά θρησκευόμενοι. Που σημαίνει ότι το “περί μη Μορμόνων” επιχείρημα δεν πολυστέκει και εμπειρικά, πέραν των θεωρητικών του αδυναμιών.

      Reply
      • Ψάχνοντας στοιχεία για την οικοδιδασκαλία στην Ευρώπη πάντως, βλέπω ότι κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι οι φανατικά θρησκευόμενοι.

        Όχι οι φανατικά θρησκευόμενοι έιναι εκέινοι που κανόνα τον περισσότερο θόρυβο.

        Θα είχε ενδιαφέρον ο λόγος για τον οποίο η Σουηδία οδηγήθηκε στην απαγόρευση μιας κοινής πρακτικής στη γειτονιά της.

        Ας μην ξεχνάμε ότι ιστορικά η Σουηδία ήταν και είναι μία χώρα με σοσιαλίζουσες τάσεις και αυταρχική. Η πρώτη χώρα που έκανε την ευγονική επίσημη κρατική πρακτική. ΑΠό την άλλη βέβαια αν είχαμε σουη δικά σχολεία θα συζητοπύσαμε σε διαφορετική βάση.

        Ψάχνοντας στοιχεία για την οικοδιδασκαλία στην Ευρώπη πάντως, βλέπω ότι κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι οι φανατικά θρησκευόμενοι.

        ΑΠλά αυτοί φωνάζουν πιο πολύ από όλους.

        Reply
    • Επίσης, έστω και αν δεν το θες, δίνεις την εντύπωση επιθετικότητας και εκνευρισμού, που δεν βοηθά την συζήτηση.

      Ζητώ συγγνώμη για την επιθετικότητα. Αλλά ο εκενυρισμός ότνα κάποιος μου λέει ότι οτ κράτος, ο Μεγάλος αδελφός ξέρει το καλό της οικογένειάς μου καλύτερ από εμε΄να είναι επόμενος.

      Reply
  21. Εγώ δεν έχω καταλάβει πώς αντιλαμβάνεται ο κύριος Λερούνης το μοντέλο της οικοδιδασκαλίας: α) ως συμπληρωματικό της θεσμοθετημένης δημόσιας ή ιδιωτικής ομαδικής διδασκαλίας ή β) ως παρέχον τη δυνατότητα στο μαθητή παράκαμψης της μαζικής εκπαίδευσης.
    Διαβάζοντας το άρθρο σας και με τη βοήθεια της μουσικής υπόκρουσης του Torelli ταξίδεψα νοερά στο απύθμενο σουρρεαλισμό του Κυνόδοντα του Λάνθιμου…Δεν απέχουν νομίζω και πολύ οι συνέπειες του εκπαιδευτικού μοντέλου που ευαγγελιζεστε από την αποστείρωση, τη σχιζοφρένεια και την παρακμή της παραπάνω κινηματογραφικής ταινίας. Οι λόγοι αναλύθηκαν από τους προλαλήσαντες.

    Reply
  22. Θαλυς,

    Τα λουλούδια στον κύριο. Από τις παλιές καλές εποχές της οικοδιδασκαλίας.

    Εμ, το ξέρεις ότι τα παιδάκια τότε είχαν το καθένα τον παιδαγωγό του, που ήταν δούλος οικέτης ε;

    Αν ήθελαν μόνο καλύτερη εκπαίδευση θα το έστελναν σε ιδιωτικό. Το κόστος, εφόσον μιλάμε για ιδιαίτερα κι όχι για διδασκαλία από γονείς και λοιπούς συγγενείς, δεν είναι μεγαλύτερο. Αν ήθελαν να επιλέγουν το δάσκαλο, θα ζήταγαν την εφαρμογή συστήματος με κουπόνια, που δεν είναι περισσότερο ουτοπικό ή πιο σπάνιο από την οικοδιδασκαλία μέτρο.

    Κάνεις δίκη προθέσεων. Χίλιοι λόγοι μπορεί να υπάρχουν και εσύ σκέφτεσαι τον πιο σκοτεινό σώνει και καλά.

    Είναι η οικοδιδασκαλία το μέσο που μεγιστοποιεί την ευημερία του τέκνου-αυτό είναι το βασικό ζητούμενο-διατηρώντας παράλληλα σε ικανοποιητικό επίπεδο την ελευθερία του γονέα; Ως προς την επιλογή διδασκάλου, αμφιβάλλω αν είναι καλύτερο μέτρο από τα κουπόνια.

    Αμφίβαλλε όσο θες, ούτε και εγώ μπορώ να είμαι βέβαιος, αλλά γιατί να απαγορεύσουμε το ένα μέτρο χάριν του άλλου;

    Και δεν πολυκατάλαβα το σύστημα του εκπαιδευτικού δελτίου πώς εξασφαλίζει επιλογή συγκεκριμένου δασκάλου. Συγκεκριμένου σχολείου νόμιζα ότι εξασφαλίζει.

    Στη δική μας γειτονιά δεν είναι κοινή, για να το λέμε κι αυτό. Στα Βαλκάνια η οικοδιδασκαλία, κατά κανόνα, απαγορεύεται.

    Ε, δεν σου λέει κάτι αυτό; ;-)

    κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι οι φανατικά θρησκευόμενοι. Που σημαίνει ότι το “περί μη Μορμόνων” επιχείρημα δεν πολυστέκει και εμπειρικά, πέραν των θεωρητικών του αδυναμιών.

    Φανατικά θρησκευόμενοι σαν τους Δανούς, τους Φιλανδούς, τους Βέλγους και τους Άγγλους;

    ΚΣ,

    Εγώ δεν έχω καταλάβει πώς αντιλαμβάνεται ο κύριος Λερούνης το μοντέλο της οικοδιδασκαλίας: α) ως συμπληρωματικό της θεσμοθετημένης δημόσιας ή ιδιωτικής ομαδικής διδασκαλίας ή β) ως παρέχον τη δυνατότητα στο μαθητή παράκαμψης της μαζικής εκπαίδευσης.

    Κώστα, νόημα έχει μόνο ως β. Με την υποσημείωση ότι η σχολική εκπαίδευση συνιστά παράκαμψη της οικογενειακής και όχι το ανάποδο. Πρώτα έγινε η οικογένεια και μετά το κράτος και οι επιχειρήσεις.

    ταξίδεψα νοερά στο απύθμενο σουρρεαλισμό του Κυνόδοντα του Λάνθιμου

    Κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα των γονέων στην ανατροφή των τέκνων τους είναι καταδικασμένη να κινήται μεταξύ Μορμόνων και Λάνθιμου, παραδειγμάτων βγαλμένων μέσα από την ζωή…

    Reply
    • Εμ, το ξέρεις ότι τα παιδάκια τότε είχαν το καθένα τον παιδαγωγό του, που ήταν δούλος οικέτης ε;

      That’s my point exactly! Ακόμα κι αν όλοι οικοδιδάσκονταν, ανάγκη για θεσμούς κοινωνικοποίησης και συναναστροφής συνομηλίκων θα υπήρχε. Σήμερα δεν έχουμε γυμναστήρια γιατί το σχολείο έχει αναλάβει και αυτόν τον ρόλο. Με άλλα λόγια, δεν είναι μοναδικός στόχος του σχολείου η μετάδοση γνώσεων, όπως έγραψες παραπάνω.

      Κάνεις δίκη προθέσεων.

      Εφαρμόζω τις αρχές της αποκαλυφθείσας προτίμησης, που ομολογουμένως δεν είναι συνηθισμένη νομική πρακτική. Δεν είμαι νομικός όμως :)

      Αμφίβαλλε όσο θες, ούτε και εγώ μπορώ να είμαι βέβαιος, αλλά γιατί να απαγορεύσουμε το ένα μέτρο χάριν του άλλου;

      Και δεν πολυκατάλαβα το σύστημα του εκπαιδευτικού δελτίου πώς εξασφαλίζει επιλογή συγκεκριμένου δασκάλου. Συγκεκριμένου σχολείου νόμιζα ότι εξασφαλίζει.

      In dubio pro libertate, αλλά δεν βλέπω γιατί η ελευθερία πρέπει να πηγαίνει all the way, όταν η αμφιβολία είναι επαρκώς ισχυρή και υπάρχει εξίσου πρόσφορο λιγότερο ελεύθερο μέτρο.

      Με τα κουπόνια δεν επιλέγεις έναν-έναν τους δασκάλους, αλλά ως πακέτο. Αν δεν σου κάνει το πακέτο, πας σε άλλο σχολείο, οπότε έμμεσα επηρεάζεις και το ποιοι δάσκαλοι προσλαμβάνονται.

      Ε, δεν σου λέει κάτι αυτό; ;-)

      Και η υποχρεωτική θητεία δεν είναι κοινός τόπος στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χμ, τι μου λέει αυτό; :P

      Φανατικά θρησκευόμενοι σαν τους Δανούς, τους Φιλανδούς, τους Βέλγους και τους Άγγλους;

      Δεν διδάσκει τα παιδιά του κατ’οίκον ο μέσος πολίτης των χωρών αυτών. Όλοι οι σύνδεσμοι που βρήκα μιλάνε για χριστιανική κατ’οίκον εκπαίδευση. Δεν είναι hard evidence, αλλά μου βαράει καμπανάκια.

      Κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα των γονέων στην ανατροφή των τέκνων τους είναι καταδικασμένη να κινήται μεταξύ Μορμόνων και Λάνθιμου, παραδειγμάτων βγαλμένων μέσα από την ζωή…

      Ε, αφού κάθε συζήτηση για το δημόσιο σχολείο είναι υποχρεωμένη να κινείται μεταξύ τεμπέληδων και άχρηστων διδασκόντων και τάξεων βγαλμένων από την Ασυμβίβαστη Γενιά…

      Η οικοδιδασκαλία θα είχε νόημα για εξαιρετικά χαρισματικά παιδιά ή παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό θα ήταν το δικό μου σημείο έναρξης της επιχειρηματολογίας. Λιγότερος λόγος για την ελευθερία των γονέων, περισσότερος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων του τέκνου.

      Reply
      • Σήμερα δεν έχουμε γυμναστήρια γιατί το σχολείο έχει αναλάβει και αυτόν τον ρόλο

        Και τον επιτελεί; Μπορέι ακνείς σοβαρά να πει ότι έγινε αθλητής ή ότι πήρε έστω και τις βασικές κατευθύνσεις φυσικής αγωγής από το σχολείο;

        Όλοι οι σύνδεσμοι που βρήκα μιλάνε για χριστιανική κατ’οίκον εκπαίδευση. Δεν είναι hard evidence, αλλά μου βαράει καμπανάκια.

        Λανθασμένη αντίληωη έχετε επί του θέματος. ΤΟ γεγονός ότι η χριστιανική οικοδιδασκαλία προβάλλεται στις χώρες αυτές δεν σημαίνει ότι είναι η μόνη μορφή. Ούτε καν η κρατούσα. Ο σημαντικότατος Άγγλος φιλόσοφος Ρότζερ Σκράτον δίδαξε κατ οίκον τον υιό του ώστε να μην πρέπει να υποστεί τις συνέπειες τοης ξεπεσμένης Βάθμιας αγγλικής εκπαίδευσης.

        Η οικοδιδασκαλία θα είχε νόημα για εξαιρετικά χαρισματικά παιδιά ή παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.

        Όχι η οικοδιδασκαλία θα έιχε νόημα γι όποιο παιδί έχει πρόσβαση σε εκπαυδευτικό υλικό.

        Ε, αφού κάθε συζήτηση για το δημόσιο σχολείο είναι υποχρεωμένη να κινείται μεταξύ τεμπέληδων και άχρηστων διδασκόντων και τάξεων βγαλμένων από την Ασυμβίβαστη Γενιά

        Σητν περίπτωση της οικοδιδακσαλίας έχουμε σαφείς θετικές ενδείξεις. Κάποιες από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες όλων των εποχών δνε είχαν πάει σχολέιο. Βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια σχεδόν ζητούν αιτήσεις από οιδιδαχθέντες. Ενώ σητν περίπτωση των ελληνικών σχολείων ενώ καταδικαστικες αποφάσεις από τον ΟΟΣΑ και όχι μόνο.

        Reply
  23. Το μόνο μου κώλυμα με τον θεσμό της οικοδιδασκαλίας είναι ότι είναι μικρής πρακτικής σημασίας, αφού εξ αντικειμένου μόνο κάποιος με σημαντική οικονομική άνεση μπορεί να αμείβη ένα δάσκαλο για τα παιδιά του, πολλώ δε μάλλον μια ομάδα δασκάλων διαφόρων ειδικοτήτων. Άρα μιλάμε για τις πρώτες 2-3 τάξεις του δημοτικού το πολύ, μετά ακόμη και ο πλούσιος θα προτιμήση την ασφάλεια, την ευκολία και το γόητρο ενός ιδιωτικού σχολείου. Ή ίσως κάποιος γονέας που δεν δουλεύει για να μεγαλώση τα παιδιά θα μπορούσε να κάνη και τον νηπιαγωγό. [και το νηπιαγωγείο είναι πλέον υποχρεωτικό, μην το ξεχνάτε!]

    Αν όμως η πρακτική σημασία του θεσμού είναι μικρή, που αυτό δείχνουν και οι αριθμοί των χωρών όπου υφίσταται, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός και η κοινωνία που διχάζεται, η αποστείρωση και η σχιζοφρένεια;

    Reply
    • Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσαν να υπάρξουν και ενδιάμεσες καταστάσεις, με ομάδες 5-6 παιδιών που διδάσκονται οίκοι και οι γονείς τους συνεταιρίζονται στην επιλογή και την αμοιβή των δασκάλων. Είπαμε, η οικοδιδασκαλία είναι ένα μονο- ή ολιγομαθητικό ιδιωτικό σχολείο.

      Reply
      • Στη Γαλλία, που επιτρέπει την οικοδιδασκαλία, αυτή η πρακτική απαγορεύεται. Επιτρέπεται αυστηρά η διδασκαλία κατ’οίκον για τα παιδιά μίας οικογένειας ανά περίπτωση μόνο.

        Ο μικρός αριθμός των οικοδιδαχθέντων είναι αφορμή να μην ξεκινήσει καν η κουβέντα. Άπαξ και ξεκινήσει, όλα τα επιχειρήματα μπορούν να πέσουν στην πίστα.

        Reply
        • Ορίστε. Τ α πλεόν προοδευμένα έθνη επιτρέπουν το αυτονόητο την οικοδιδασκαλία. ΑΠό σεβασμό στις επιλογές της οικογένειας

          Reply
    • Αγαπητέ μου, Δεν ξέρω ΄τι αποκαλούμε μικρή πρακτική σημασία. Ξέρω όμως ότι οι Υπεύθυνοι επιλογής του Στάνφορντ θεωρούν ότι οι οικοδιδαχθέντες είναι άκρως ενδιαφέρουσες και αξιόλογες πειρπτώσεις. Κάτι θα ξέρουν.

      Reply
    • Ναι μωρέ. Η Σουηδία της υποχρεωτικής στράτευσης. Ο κανόνας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη είναι η εθελοντική θητεία. Στα Βαλκάνια έχουμε ακόμα υποχρεωτική στράτευση. Τώρα τη θέση μου υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης της ξέρεις. Ας αφήσουμε την καυλοστρατία μας έξω από αυτό το νήμα.

      Reply
  24. Τελικα για τον ΟΟΣΑ απαντησε κανεις?

    Απο το κακο υπαρχει και το χειροτερο ειναι η προφανης απαντηση.

    ξένες γλώσσες σε τάξεις 30 και 40 ατόμων ξένες γλώσσες δεν γίνονται. ΑΠλά!

    εδω αλλοι μαθαινουν θεωρια παιγνιου σε ταξεις 200 ατομων, στα γαλλικα θα κολλησουν??

    Κατα τα αλλα, επειδη δεν προλαβαινω να διαβασω 560 σχολια, εχουμε καταληξει με βαση ποια κριτηρια μιλαμε? Αν ειναι η ελευθερια του γονιου, τελειωσε ηδη το ζητημα. Αν ειναι το καλο του παιδιου, ας σκεφτουμε αν μας νοιαζει κατα μεσο ορο ή το μαξιμιν (δηλαδη να εξασφαλισουμε το καλο του παιδιου στην χειροτερη θεση).

    Αν μας νοιαζει το μαξιμιν, παλι προκυπτει οτι η οικοδιδασκαλια μπορει να βγαλει τερατα.

    Reply
    • σαφώς και η οικοδιδασκαλία μπορέι να βγάλει τέρατα. Το ζήτημα είναι ότι η κρατική παιδεία ούτως ή άλλως βγάζει τέρατα.
      Δεν καταλαβαίνω δηλαδή….για να αποφύγουμε τα χειρότερα καθιερώνουμε ητν λατρεία του κάτω του μετρίου ως είδωλο το οποίο πρέπει να προσκυνούμε.

      Και τί κάνουμε με το καλό του παιδιού στην καλύτερη θέση;
      Επιπλέον, μα τί λε΄τε τώρα περί ξένων γλωσσών;
      Τϊ είπατε; Πώς ΄γινεται διόρθωση χρήσης ιδιωμάτων και προφοράς σε 200 άτομα; ή και σε 40 άτομα;
      Εξ όσων γνωρίζω η θεωρία παιγνίων εγκεφαλική κατανόηση απαιτεί-
      Από ότι θυμάμαι από την λίγη διδακτική ξένων γλωσσων που έχω κάνει και ητν προσωπικκη διδακτική μου εμπειρία, όσοσ μικρότερο είναι το τμήμα τόσο καλύτερα.

      Και με ποιό δικαίωμα τ αυπόλοιπα μέρη της κοοινωνίας και η κρατική μηχανή ασκούν πολιτική διακρίσεων απέναντι στον γονιό που δεν έχει μεν τα χρήματα να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο αλλά έχει την διάθεση να του δώσει αυτό το κάτι παραπάνω.

      Reply
      • “Δεν καταλαβαίνω δηλαδή….για να αποφύγουμε τα χειρότερα καθιερώνουμε ητν λατρεία του κάτω του μετρίου ως είδωλο το οποίο πρέπει να προσκυνούμε.”

        ε, δεν το λεω εγω, το λενε ανθρωποι σαν τον Ρωλς στο περιπου :)
        Αλλα εγω ρωτω, ποιο κριτηριο τελικα εχουμε διαλεξει. Ας πουμε οτι μας νοιαζουν οι μεσοι ανθρωποι, ή οι καλυτεροι, ή οι χειροτεροι, να το αναλυσουμε αναλογως (εντιτ: συγγνωμη, ειχε κοπει αυτη η φραση στην μεση πριν)

        Πώς ΄γινεται διόρθωση χρήσης ιδιωμάτων και προφοράς σε 200 άτομα; ή και σε 40 άτομα;

        απλα δεν γινεται. Την προφορα ειτε εχεις ορεξη και την μαθαινεις μονος, ακουγοντας, ειτε δεν την μαθαινεις.

        Κατα τα αλλα, μπραβο παιδια που τα λετε, αλλα δεν σας προλαβαινω ρε παιδι μου.

        Reply
        • Πάντως οφείλω να σας πω ότι είναι μάλλον σπάνια η εκμάθηση ξένων γλωσσσών σε τμήαματα 200 ατόμων.
          ε, δεν το λεω εγω, το λενε ανθρωποι σαν τον Ρωλς στο περιπου

          Το γεγονός ότι το λέει κάποιος δεν σημάινει ότι πρέπει να συμφωνήσω. Ναι έιναι σημαντικό ερώτημα λλά τα πορίσματά του είναι συζητήσιμα.
          Προτιμώ 100 φορές τον Νόζικ από τον Ρωλς, διότι ο Νόζικ κατανοεί την αξία της ανθρώπινης ελευθερίας και της δίνει προτεραιότητα σε αντίθεση με τον Ρωλς που δεν δίνει δεκάρα.

          Reply
          • το περίεργο με τον Ρωλς είναι ότι υπήρξε αθλητής και δεν κατάλαβε το θεμελιώδες του ανθρώπινου εγωισμού!

            Reply
  25. ως παρέχον τη δυνατότητα στο μαθητή παράκαμψης της μαζικής εκπαίδευσης.

    προφανώς και ως παρ¨ακμψη της μαζικής εκπαίδευσης το αντιλαμβάνομαι διότι αλλιώς το 60 τοις εκοτό του άρθρου δεν θα έιχε νόημα. Εϊναι εμφανέστατο. Άλλωστε ο όρος homeschooling Μόνο αυτό σημαίνει.

    Δεν απέχουν νομίζω και πολύ οι συνέπειες του εκπαιδευτικού μοντέλου που ευαγγελιζεστε από την αποστείρωση, τη σχιζοφρένεια και την παρακμή της παραπάνω κινηματογραφικής ταινίας.

    Ούτε που διαβάσατε το άρθρο και κάνετε σχόλια. Μίλησα για ασφαλιστικές δικλίδες και εποπτεία. Μίλησα ακόμη και για καταβολή τιμήματος σε εκπαιδευτικούς. Σε αυτά τα πλαίσια μία κατάσταση αλά Λάνθιμος θα ήταν αδύνατη.

    Αυτό που δεν λέτε, αντί να φαντασιοκοπείτε για ακραίες καταστάσεις τύπου Λάνθιμου, είναι τί γίνετια αν το σχολείο της γειτονιάς έχει εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις σε μαθηματικά βιολογία, φυσική, χημεία, ιστορία, αρχαία και θρησκευτικά. έχει ή δεν έχει ο γονιός το δικαίωμα να προφυλάξει οτ παιδί οτ υπάδη θυσία.

    Reply
  26. Πραγματικά πρέπει να προστατέψω το απιδί μου από οτν Λάνθιμο. Η αισθηιτκή των βιλτεοκλιπ οτυ είανι τόσο χάμηλη όσο και ύπουλη. ΒΑνδή και Λάνθιμος το ντούο που σκοτώνει

    Reply
  27. Όσο σκέπτομαι το επιχείρημα διάδοσης ακραίων ιδεών, ΜΟρμόνων και άλλων, μέσω της κατ οίκον εκπαίδευσης τόσο περισσότερο ασήμαντη μου φάινεται. Σαν να μην μπορούν τα εκατοντάδες θρησκευιτκά σχολεία να διαδώσουν ότι ιδέες θέλουν ανεξέλγκτα. Και τί έχει να πει κανείς για τα στρατιωτικά σχολεία όπου τ α παιδιά ενστερνίζονται από μικρά συγκεκριμένη ιδεολογία; Να τα καταργήσουμε όλα δηλαδή;

    Reply
      • Την ελευθερία της σκέψης και της επιλογής την έχετε ακούσει ποτέ;
        Το γεγονός ότι όλα αυτά τα σχολεία
        τα στρατιωτικά στις ΗΠΑ και τα θρησκευτικά στο ΗΒ δίνονυ άοτμα με πολύ καλύτερη μόρφωση από τον Μέσο Όρο σας λέει τίποτα;
        με ποιό επιχέιρημα ζητέιτε την κατάργησή τους;
        Γενιές ηγετών έχουν ανατραφεί σε αυτά τα σχολεία.

        Reply
  28. Επειδή το νέστινγκ καταντάει προβληματικό:

    Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δίνουν το Ισραήλ 41ο στα μαθηματικά και την Κίνα 1η. Όποιος έχει διδάξει ή συναναστραφεί Κινέζους και Ισραηλινούς μαθητές, ξέρει ότι η εικόνα στο πανεπιστήμιο είναι η αντίστροφη.

    Αυτό δε σημαίνει ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι λάθος-αν και δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα στοιχεία όταν δεν ξέρω την μεθοδολογία μέσω της οποίας προκύπτουν. Σημαίνει όμως σίγουρα ότι το να κοιτάμε τον μέσο όρο δεν μας λέει πολλά όταν τα επιχειρήματα μας είναι πιο ταιριαστά στις άκρες της κατανομής.

    Τα παιδιά που ρίχνουν τον μέσο όρο στα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι πιθανότατα αυτά που θα ωφελούνταν λιγότερο από την οικοδιδασκαλία. Μην ξεχνάμε ότι το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο είναι πολύ ισχυρός προβλεπτικός παράγοντας των μαθητικών επιδόσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα προερχόμενα από περιβάλλοντα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την οικοδιδασκαλία παιδιά, πιθανότατα δεν θα κέρδιζαν πολλά σε όρους μαθητικών επιδόσεων. Και φυσικά θα ρίσκαραν να χάσουν τα παράπλευρα ωφέλη κοινωνικοποίησης και ποικιλίας ερεθισμάτων(όχι μόνο γνωσιακών αλλά και κοινωνικών) που τους παρέχει το σχολείο.

    Reply
  29. Επειδή το νέστινγκ καταντάει προβληματικό

    καλή ιδέα!

    Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δίνουν το Ισραήλ 41ο στα μαθηματικά και την Κίνα 1η.

    Φοβουμαι ότι δεν διαβάσατε καλά. Η έρευνα δίνει την πρώτη θέση όχι στην Κίνα γενικώς για την οποία και δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά στην περιοχή της Σαγκάης.
    Επίσης, εκ όσων γνωρίζω, κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα του PISA.

    Αυτό σημαίνει ότι τα προερχόμενα από περιβάλλοντα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την οικοδιδασκαλία παιδιά, πιθανότατα δεν θα κέρδιζαν πολλά σε όρους μαθητικών επιδόσεων.

    Εδώ αυθαιρετείτε στην συλλογισιτκή σας! Γιατί το καλό δεν θα μπορούσε να έιναι καλύτερο. Πιστεύω ότι οι ικανοί μαθητές θα ωφελούνταν τα μέγιστα από την πλήρη οικοδιδασκαλία δίχως τους μέτριους και τους κακούς μαθητές να αποτελούν τρχοπέδη στην δική τους ατμομηχανή!!

    Και φυσικά θα ρίσκαραν να χάσουν τα παράπλευρα ωφέλη κοινωνικοποίησης και ποικιλίας ερεθισμάτων(όχι μόνο γνωσιακών αλλά και κοινωνικών) που τους παρέχει το σχολείο.

    Είπαμε τ α κοινωνικά ερεθίσματα θα αναπληρωθούν! Και τί είδους κοιννωικό ερέθισμά είναι όταν 30 πρόβαβτα και λύκοι παρακολουθούν ένα μάθημα. ΣΥνύπαρξη στην ανία. Η απώλεια χρόνου καθιστά ακριβή την όλη υπόθεση.

    Όποιος έχει διδάξει ή συναναστραφεί Κινέζους και Ισραηλινούς μαθητές, ξέρει ότι η εικόνα στο πανεπιστήμιο είναι η αντίστροφη.

    Κατανοώ ότι άλλο πραγμα ζητείτε να αποδείξετε, αλλά τα ελληνικά Πανεπιστήμια επίσης πατώνουν.

    Σημαίνει όμως σίγουρα ότι το να κοιτάμε τον μέσο όρο δεν μας λέει πολλά όταν τα επιχειρήματα μας είναι πιο ταιριαστά στις άκρες της κατανομής.

    Επαναλαμβάνω ότι αν και η ανάγκη οικοδιδασκαλίας έιναι περσσότερο εμφανής στα δύο άκρα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και το μέσο της κατανομής θα είχε να ωφεληθεί. Σε κανένα από τα κλασσικά κείμενα (από την αρχαιότητα μέχρι οτν 18ο αι) που γνωρίζω δεν υποστηρίζεται ότι η κοινωνικοποίηση επιτυγχάνεται μόνον μέσα από την συναναστροφή με ομηλίκους.

    Η συναναστροφή με ομηλίκους είναι η ζάχαρη πάνω στο πικρό χάπι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

    Σε τελική ανάλυση το ερώτημα παραμένει Ποιός έχει την τελική ευθύνη εκπαίδευσης των τεκνων; Το αποτυχημένο κράτος ή η οικογένεια με όλα τα ελαττωματά της;

    Χρειαζόμαστε και άλλη απόδειξη από το γεγονός ότι η παραπαιδεία στην χώρα μας ανθεί; Ποιά άλλη απόδειξη αποτυχίας θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;;

    Reply
  30. Έχουν καταναλωθεί πολλές Internetώρες για σχολιασμό και επανασχολιασμό ενός ανούσιου ζητήματος σε τούτο το blog. Ακόμα όμως και για ήσσονος σημασίας θέματα η διαλεκτική διατριβή είναι μια εποικοδομητική μορφή «σκοτώματος» του (ελεύθερου) χρόνου.
    Οι απόψεις του κ. Λερούνη περί της οικοδιδασκαλίας είναι εύθραυστες – η συλλογιστική του μπάζει από παντού. Για να αποφύγω τη μακρηγορία απαριθμώ τις σκέψεις μου.
    1) Κύριο επιχείρημα του κ. Λερούνη είναι ότι μέσω της οικοδιδασκαλίας ο προικισμένος μαθητής είναι σε θέση να λάβει υψηλότερου επιπέδου παιδεία.
    Μα, γι΄ αυτό υπάρχουν τα φροντιστήρια και οι ιδιώτες φροντιστές: πληρώνεις και μαθαίνεις…Είναι αυτός όμως λόγος για να παρακαμφθεί εντελώς το σχολείο; Σας διαφεύγει ότι στο δωδεκατάξιο σχολείο παρέχονται μόνο οι βασικές γνώσεις – η εμβάθυνση μπορεί να συντελεστεί μετά το σχολείο βάσει της διάθεσης και της τσέπης του καθενός. Ο βασικός στόχος της μαζικής εκπαίδευσης δεν είναι η μονοδιάστατη μετάδοση γνώσης αλλά πολλά περισσότερα, όπως…
    2) … η δυνατότητα επαφής με διαφορετικούς ανθρώπινους χαρακτήρες – πράγμα σημαντικό ιδίως σήμερα που οι εθνικές κοινωνίες έχουν μεταλλαχθεί σε πολυφυλετικές.
    3) … η δυνατότητα σύγκρισης, άμιλλας, συναγωνισμού, στοιχείων αδύνατων στην κατ’ οίκον διδασκαλία.
    4) … εθίζει το παιδί στους κανόνες του κοινωνικού παιχνιδιού: 30 ώρες την εβδομάδα (όχι 3-4 μόνο διάσπαρτες όπως συμβαίνει πχ με τη συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα) το παιδί μαθαίνει να υποτάσσεται σε κοινούς κανόνες, να λειτουργεί ως μέλος της ομάδας.
    5) … Επισπεύδει τον απογαλλακτισμό από την οικογενειακή εξάρτηση.
    6) …Μεταδίδει στοιχεία της εθνικής προπαγάνδας, απαραίτητα για την ενδυνάμωση της εθνικής υπερηφάνειας, τη συνειδητοποίηση της πολυποίκιλης σύνδεσης με τους προγόνους και τους σύγχρονους συμπατριώτες,τα αναγκαία δηλ. συστατικά για την επίτευξη της εθνικής συνοχής.
    7) … Αποτρέπει την ελεύθερη διασπορά αξιών, ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών (αληθινών ή ψευδών – αδιάφορο) επικίνδυνων για τη διασφάλιση του πολιτεύματος, της εθνικής ενότητας (κι ας δώσω την εντυπωση του φασιστόμουτρου- τη σημασία όμως αυτή της δημόσιας εκπαίδευσης διέκρινε πρώτος ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά).
    8) Ακόμα και η επαφή με τις πιο σκοτεινές μορφές της σχολικής ζωής αποβαίνει μακροπρόθεσμα επωφελής: το bullying, η διακίνηση ναρκωτικών, η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι τίποτα άλλο από φαινόμενα παθογένειας που συναντά κανείς και σε πολλαπλάσιο βαθμό και στην ενήλικη ζωή. Δυστυχώς η κοινωνική εκπαίδευση δεν γίνεται δια της βαπτίσεως, του αγγίγματος ή άλλων μεταφυσικών οδών…
    9) Μήπως η καθημερινή επαφή με το άλλο φύλο στο χώρο του σχολείου επιβοηθεί και την ομαλή ερωτική ωρίμανση;
    10) Η οικοδιδασκαλία, με τη μορφή όχι της ενισχυτικής της μαζικής εκπαίδευσης, αλλά της πλήρους αποκοπής από αυτή δεν βλέπω τι άλλο μπορεί να προσφέρει πέραν της ενίσχυσης της γονεϊκής αλαζονείας: μια καλή αφορμή για καυχησιολογία στις παρέες των κομπλεξικών ενηλίκων. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη επιλογή να εκπορεύεται από τραυματικές σχολικές εμπειρίες του γονέα, από συσσωρευμένα ψυχολογικά συμπλέγματα, τα οποία δεν κατάφερε να θεραπεύσει και τα μεταφορτώνει, άθελά του στο παιδί του, αν και σκοπεύει στο αντίθετο: δεν σε στέλνω στο σχολείο για να μη σε πειράξουν τα κωλόπαιδα, όπως πείραζαν και εμένα, αλλά και γιατί τα καθηγητάκια της πλάκας δεν είναι αντάξια του γιού ενός πατέρα σαν την αφεντομουτσουνάρα μου (γιατί ως καταπιεσμένη προσωπικότητα που είμαι επιδιώκω την αυτοεπιβεβαίωση μέσω της διαφοροποίησης από τη μάζα – τους κοινούς θνητούς)! Και μένει ο μικρός Γιωργάκης με την απορία γιατί να μην μπορεί να παίξει μπάσκετ στο σχολείο, όπως τα άλλα παιδάκια, να κάνει κοπάνα όπως τα άλλα παιδάκια, να την πέσει στην Ελενίτσα στην εκδρομή, όπως κάνουν όλα τα φυσιολογικά αγοράκια. Όλα είναι μέσα στη ζωή – το σχολείο είναι η το κέντρο της ζωής του εφήβου (σαφέστατα όχι μόνο για την ιδιότητα του φορέα εκπαίδευσης), ομιλώ με τη βεβαιότητα που μου προσδίδει η ιδιότητα του επαγγελματία εκπαιδευτικού που συναναστρέφεται καθημερινά με δεκάδες παιδιά! Η αποχή από την εκπαιδευτική – ενδοσχολική ρουτίνα δημιουργεί εκτρώματα τύπου Κυνόδοντα – δεν μπορώ να αντιληφθώ κύριε Λερούνη γιατί σας φαίνεται τόσο αλλόκοτη η παραπάνω συνειρμική ταύτιση.

    Reply
    • Όλα είναι μέσα στη ζωή – το σχολείο είναι η το κέντρο της ζωής του εφήβου (σαφέστατα όχι μόνο για την ιδιότητα του φορέα εκπαίδευσης)

      Ρε συ Κώστα, λαμβάνεις το ζητούμενο: το σχολείο είναι το κέντρο της ζωής του εφήβου ακριβώς επειδή είναι υποχρεωτικό, πράγμα που είναι το ζητούμενο σε αυτήν την συζήτηση. Η αιτιολόγησή σου καταντά αυτοαναφορική.

      7) … Αποτρέπει την ελεύθερη διασπορά αξιών, ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών (αληθινών ή ψευδών – αδιάφορο) επικίνδυνων για τη διασφάλιση του πολιτεύματος, της εθνικής ενότητας (κι ας δώσω την εντυπωση του φασιστόμουτρου- τη σημασία όμως αυτή της δημόσιας εκπαίδευσης διέκρινε πρώτος ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά).

      Δεν βρίσκεις τίποτα το προβληματικό σε αυτήν την κρατική κατήχηση; Θυμήσου ποιες ιδέες και ποιες αξίες απέτρεπε το σχολείο να διαδοθούν 40 χρόνια πριν.

      Reply
    • σκοτεινές μορφές της σχολικής ζωής αποβαίνει μακροπρόθεσμα επωφελής: το bullying, η διακίνηση ναρκωτικών,

      αν δίναμε μία ένεση ηρωίνης στο παιδί είμαστε εντάξει; έτσι για να συνηθίσει.

      διαφεύγει ότι στο δωδεκατάξιο σχολείο παρέχονται μόνο οι βασικές γνώσεις – η εμβάθυνση μπορεί να συντελεστεί μετά το σχολείο βάσει της διάθεσης και της τσέπης του καθενός

      κάποιο λάθος κάνετε. Στο σχολέείο απαιτείται η εκμάθηση του βιβλίου όχι της γνώσης. Εξ ου και το ένα και μόνο σύγγραμμα. Χρόνος δεν μένει για εμβάθυνση

      ενός ανούσιου ζητήματος

      Αφού εσείς νομίζετε ότι οι νομομαθείς δεκάδων χωρών δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το ουσιώδες από το επουσιώδες τί να πω. Ελπίζω να έχετε ανώτερα εχέγγυα από όλους εκείνους που έγραψαν τις συνταγματικές ρήτρες που προστατεύουν την πλήρη οικοδιδασκαλία. Αν δεν έχετε ανώτερα εχέγγυα από αυτούς τους συνταγματολόγους οφείλετε να ανακαλέσετε.

      Αριστοτέλης στα Πολιτικά

      Πρότεινε πουθενά ο Αριστοτέλης υποχρεωτική εκπαίδευση με παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες και δεν το ήξερα;

      εκτρώματα τύπου Κυνόδοντα – δεν μπορώ να αντιληφθώ κύριε Λερούνη γιατί σας φαίνεται τόσο αλλόκοτη η παραπάνω συνειρμική ταύτιση.

      Αυτό που μου φάνηκε περίεργο και το διεύκρινησα, αλλά ας το επαναλάβω, έιναι ότι ο κος Λάνθιμος που έκανε βιντεοκλιπ για τα ποπ σκυλάδικα αποφάσισε ξαφνικά να μας δώσει ένα μάθημα κοινωνιολογίας.

      η δυνατότητα σύγκρισης, άμιλλας, συναγωνισμού, στοιχείων αδύνατων στην κατ’ οίκον διδασκαλία.

      Σε θέματα άμιλλας τί έιναι πιο ουσιαστικό να προετοιμαστεί για τον διαγωνισμό Σοπέν αν είναι πιανίστας, για το παγκόσμιο εφηβικό πρωτάθλημα αν είναι αθλητής, για την Διεθνή Μαθηματική ολυμπιάδα ή να βρίσκεται σε ε΄να περιβάλλον που γενικώς και αορίστως να έχει ‘άμιλλα’;;

      Μεταδίδει στοιχεία της εθνικής προπαγάνδας, απαραίτητα για την ενδυνάμωση της εθνικής υπερηφάνειας, τη συνειδητοποίηση της πολυποίκιλης σύνδεσης με τους προγόνους και τους σύγχρονους συμπατριώτες,τα αναγκαία δηλ. συστατικά για την επίτευξη της εθνικής συνοχής.

      Αν η εθνική συνοχή είναι τόσο έυθραυστη ίσως τότε….΄τι να πει ένας πατριώτης σαν εμένα.

      Υπ αριθμόν 2,4,8,9 ΑΛήθεια όλα αυτα πώς γίνονταν πριν την καθιέρωση της υποχρεωτικής σχολικής παιδείας;
      προφανώς και γίνονταν. Είναι αστείο να ισχυριζόματε ότι άνευ υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως δεν επιτελούνταν αυτές οι λειτουργίες, όπως γινόταν για χιλιάδες χρόνια.
      Ή μήπως φοβάστε την ανεργία όταν εκατοντάδες χιλιάδες γονείς κατανοήσουν την αξία της οικοδιδασκαλίας;

      το σχολείο είναι η το κέντρο της ζωής του εφήβου (σαφέστατα όχι μόνο για την ιδιότητα του φορέα εκπαίδευσης),

      έχω τις μαρτυρίες δεκάδων φυσιολογικών παιδιών για τα οποία το σχολέιοΔΕΝ ήταν το κέντρο της ζωής τους. Με τις γυναίκες μία χαρά τα πάνε. Φίλους έχουν. Και τα όσα λέτε εσείς διαψέυδονται από την εμπειρία.

      Αποτρέπει την ελεύθερη διασπορά αξιών, ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών (αληθινών ή ψευδών – αδιάφορο) επικίνδυνων για τη διασφάλιση του πολιτεύματος, της εθνικής ενότητας (κι ας δώσω την εντυπωση του φασιστόμουτρου

      Μα τώρα σοβαρολογείτε; Δεν έχει εθνική συνοχή η Ιταλία, η Νορβηγία, η Βρετανία, η Γαλλία κτλ κτλ οι οποίες μια χαρά εφαρμόζουν την οικοδιδασκαλία με μηδενικά σχεδόν ζητήματα; Ξέχασα, μόνον εμείς οι έλληνες γνωρίζουμε για αυτά τα ζητήματα. Και μην διαστρεβλώνετε τον Αριτοτέλη.

      το παιδί μαθαίνει να υποτάσσεται σε κοινούς κανόνες, να λειτουργεί ως μέλος της ομάδας

      Όταν ο οικοδιδαχθείς θα έχει πάρει υποτροφία για το Στάνφορντ ας του πει το άλλο παιδάκι που πέρασε στο ΤΕΙ ζαμπονοκοπτικής Λάρισας και ο πατέρας του ότι δεν έχει ομαδικό πνεύμα, δεν πειράζει καθόλου μα καθόλου!

      γιατί ως καταπιεσμένη προσωπικότητα που είμαι επιδιώκω την αυτοεπιβεβαίωση μέσω της διαφοροποίησης από τη μάζα – τους κοινούς θνητούς)!

      Ωραίο σενάριο φτιάχνετε εκεί για να επιβεβαιώσετε την απόλυτη αξία της συντεχνίας τνω εκπαιδευτικών. ενδιαφέρον. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι υπάροχυν γονείς που δεν θέλουν, πως το λένε να παραβιάζονται οι νόμοι και να πηγαίνει το παιδί τους εκπαιδευτική εκδρομή στα Μωλ Αμαρουσίου; Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι υπάρχουν άτομα που ενοχλούνται από την προοπτική να διδαχτέι το παιδί τους από φιφλολόγους που δεν ξέρουν αν ο Πάουντ έχιε πεθάνει; Από ιστορικούς που δεν μπορούν να εξηγήσουν και άρχισαν να ψελλίζουν (και αυτό το είχα ρωτήσει εγώ στη β Γυμνασίου γνωρίζοντας την απάντηση) αν η τακτική της εμμέσου προσεγγίσεως του λίντελ Χαρτ αποτελεί ικανοποιητική απάντηση στα γκουντεριάνα και γιατί η γκουντεριανή προσέγγιση απέτυχε στη Ρωσία; Που τρέμουν στην ιδέα ότι ο θεολόγος που θα διδάξει Νίτσε δεν ξέρει την υπόθεση Νίτσε Βάγκνερ γιατί πολύ απλά βαριέται να προετοιμαστεί; Μήπως σας έχει περάσει από το μυαλό ότι πλείστοι όσοι φιλόλογοι δεν ξέρουν να διδάξουν αρχαιοελληνική συνταξη;;

      Δυστυχώς η κοινωνική εκπαίδευση δεν γίνεται δια της βαπτίσεως, του αγγίγματος ή άλλων μεταφυσικών οδών

      Πάντως καπως γινόταν πριν την αποφράδα περίοδο καθιέρωσης της μυσαρής υποχρεωτικής εκπαίδευσης!

      η συλλογιστική του μπάζει από παντού

      Ενώ η δική σας συλλογιστική που εμμέσως πλην σαφώς ισχυρίζεστε ότι κοινωνικοποίηση ανευ του καινοφανούς υποχρεωτικού σχολείου δεν έχει από πόσες μεριές μπάζει. Συγγνώμη δεν μπάζει. Βυθίζεται αύτανδρη.

      Είναι γεγονός ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο ΗΒ οι επαγγελματίες εκπαιδευτικοί είναι οι μόνοι που αντιδρούν συστηματικά διότι βλέπουν ότι και άλλοι μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά.

      Reply
  31. Κατανοώ ότι άλλο πραγμα ζητείτε να αποδείξετε, αλλά τα ελληνικά Πανεπιστήμια επίσης πατώνουν.

    Στην έρευνα και κατά ΜΟ. Ως teaching schools δεν είναι άσχημα. Και το καταφέρνουν αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορούν να διώξουν τους μισούς εισακτέους μετά το πρώτο έτος, όπως τα γερμανικά πανεπιστήμια πχ, ούτε έχουν τους πόρους των βρετανικών.

    Και πάλι βέβαια, η αναφορά αυτή είναι εκτός θέματος. Δεν υπάρχει τμήμα που να προτιμάει Κινέζους φοιτητές από Ισραηλινούς με ακαδημαϊκά κριτήρια. Με εμπορικά βέβαια αλλάζει το πράμα. Και διαφορά μεταξύ Πεκίνου-Σανγκάης-Μακάου δεν έχω παρατηρήσει στις επιδόσεις των φοιτητών, ούτε έχω ακούσει κανέναν άλλο να παρατηρεί.

    κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα του PISA.

    Υπάρχει τουλάχιστον μια μελέτη που δείχνει ότι το 2009 έγινε λάθος στη δειγματοληψία στις ΗΠΑ. Σοβαρά συμπεράσματα από την PISA, δίχως να σταθμίζουμε τα αποτελέσματα για κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, δεν βγαίνουν. Ο ΜΟ από μόνος του δεν λέει πολλά για ζητήματα σχεδιασμού του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Γιατί το καλό δεν θα μπορούσε να έιναι καλύτερο. Πιστεύω ότι οι ικανοί μαθητές θα ωφελούνταν τα μέγιστα από την πλήρη οικοδιδασκαλία

    Εγώ βέβαια έγραψα ότι δεν θα κέρδιζαν πολλά, όχι ότι δεν θα κέρδιζαν τίποτα. Η λογική είναι απλή: Αν το άνω άκρο της κατανομής είναι ήδη σε καλό επίπεδο, τα περιθώρια βελτίωσης είναι μικρά εξ’ορισμού.

    Και τί είδους κοινωνικό ερέθισμά είναι όταν 30 πρόβατα και λύκοι παρακολουθούν ένα μάθημα; Συνύπαρξη στην ανία.

    Υπάρχει και το διάλειμμα, οι συζητήσεις, τα παιχνίδια, οι κοινές εμπειρίες, οι πλάκες, οι απογοητεύσεις. Το σχολείο δεν είναι απλά το ωρολόγιο πρόγραμμα. Ακόμα και η υποχρέωση να υπομείνουν ένα βαρετό μάθημα/καθηγητή είναι χρήσιμη για την ζωή τους ως ενήλικες, κάποιοι, κάποτε θα κληθούν να κάνουν βαρετές δουλειές ή να παραστούν σε βαρετές κοινωικές εκδηλώσεις. Δεν είναι κακό να μάθουν τα παιδιά ότι στη ζωή δεν γίνεται πάντα το δικό μας, ακόμα κι αν θα ήταν καλύτερο.

    Σε κανένα από τα κλασσικά κείμενα (από την αρχαιότητα μέχρι οτν 18ο αι) που γνωρίζω δεν υποστηρίζεται ότι η κοινωνικοποίηση επιτυγχάνεται μόνον μέσα από την συναναστροφή με ομηλίκους.

    Καλά τα κλασσικά κείμενα, αλλά τότε επιτρεπόταν, αν δεν επιβαλόταν, η σωματική τιμωρία. Η παιδαγωγική έχει αλλάξει ριζικά από τότε.

    Ποιός έχει την τελική ευθύνη εκπαίδευσης των τεκνων; Το αποτυχημένο κράτος ή η οικογένεια με όλα τα ελαττωματά της;

    Από τη στιγμή που το Σύνταγμα επιβάλλει την παροχή δημόσιας, δωρεάν παιδείας, νομίζω η απάντηση είναι απλή: Συνυπευθυνότητα υπάρχει. Το κράτος θέτει το ευρύτερο πλαίσιο και παρέχει τις υποδομές. Οι γονείς έχουν το micro-management. Και μην ξεχνάμε φυσικά ότι υπό προϋποθέσεις αφαιρείται από τους γονείς η δυνατότητα λήψης αποφάσεων σχετικά με το παιδί τους. Οπότε το δικαίωμα τους δεν είναι απεριόριστο.

    Reply
  32. Και πάλι βέβαια, η αναφορά αυτή είναι εκτός θέματος

    Καθόλου εκτός θέματος δεν είναι. Δεν ξέρω που το βλέπετε αυτό. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε προθάλαμο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πανεπιστημίου. Για αν μεταβεί το παιδί σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής πρέπει είτε να παρακολουθεί ιδιωτικό σχολέιο, είτε να πάθει κόπωση, είτε να ξοδέψει άλλα δύο χρόνια σε προετοιμασία.

    Από τη στιγμή που το Σύνταγμα επιβάλλει την παροχή δημόσιας, δωρεάν παιδείας, νομίζω η απάντηση είναι απλή: Συνυπευθυνότητα υπάρχει

    Ελατε στον κόσμο της πραγματικότητας κια όχι η.
    Εϊχε απόλυτο δίκιο ο Π Κονδύλης ότνα κατέκρινε την νεοελληνική διανόηση για σύμφυρση είναι και δέοντος. Ποιά συνυπευθυνότητα υπάρχει; Αποζημιώνει το κράτος για κακή εκπαίδευση που παρέχει;

    Ο ΜΟ από μόνος του δεν λέει πολλά για ζητήματα σχεδιασμού του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Το αποτέλεσμα μετράει! Η παρεχόμενη διδασκαλία είναι χαμηλου επιπέδου. Από εκεί και πέρα ποιός νοιάζεται για την ακριβή αιτία. ΑΝ οτ πόδι μου έχει μόλυνση θεραπεύω τη μόλυνση με οποιοδήποτε τρόπο.
    Εφόσον το δημόσιο σχολείο έχει αποτύχει τόσο οικτρά το κράτος οφείλει να δώσει την μέγιστη δυνατή γκάμα επιλογών στον γονιό.

    Καλά τα κλασσικά κείμενα, αλλά τότε επιτρεπόταν, αν δεν επιβαλόταν, η σωματική τιμωρία. Η παιδαγωγική έχει αλλάξει ριζικά από τότε.

    Αυτό λέω και εγώ! Και οι χώρες που έχουν τις καλύτερες παιδαγωγικές σχολές επιτρέπουν την οικοδιδασκαλία. Μόνον χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία και κάποιες συναφείς δνε τηνε επιτρέπουν. Α ξέχασα η Ελλάδα έχει καλύτερες παιδαγωγικές σχολές από την Γαλλία και την Αγγλία… Μα τί λέτε;

    Αν το άνω άκρο της κατανομής είναι ήδη σε καλό επίπεδο, τα περιθώρια βελτίωσης είναι μικρά εξ’ορισμού

    Ωραιότατη εξίσωση ή ισοπέδωση μάλλον καλού και πολύ καλού.

    Υπάρχει τουλάχιστον μια μελέτη που δείχνει ότι το 2009 έγινε λάθος στη δειγματοληψία στις ΗΠΑ

    Μιλάμε για έν λάθος και όχι για την συνολική εγκυρότητα του εργαλείου.
    Το PISA επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουμε όλοι: ότι τα ελληνικά σχολεία βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση.

    Αντο κρατος είναι συνυπεύθυνο ας μου εξηγήσει κα΄ποιος πως τολμά να οργανώνει ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ στα μωλ Αμαρουσίου εκδήλως προάγοντας την καταναλωτική νοοοτροπία και υποσκάπτοντας τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας.

    Αλλά και τέλεια να ήταν τα ελληνικά σχολεία αποτελεί απαράγραπτο δικαίωμα της οικογένειας να φροντίσει την διαιώνισή της. Το κράτος έπεται της οικογένειας. Η οικογένεια είναι ο φυσικός πυρήνας της ανθρώπινης ζωής.
    Το κράτος, αν δεν είναι κατ ουσίαν δικτατορικό, δεν μπορεί να επεμβαίνει κατά το δοκούν στην ελευθερία των ατόμων να πράττουν ό,τι επιθυμούν για να εξασφαλίσουν την ευδιαμονία τους.

    Και είναι αστείο να ισχυριζόμαστε ότι η οικοδιδασκαλία βλάπτει το παιδί καθότι μετά από ευρύτατη εφαρμογή κανένα σημαντικό στατιστικά στοιχείο δεν έχει προκύψει που να συνδέει ΑΙΤΙΑΚΑ την οικοδιδασκαλία με προβλήματα στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

    Reply
  33. Παρακαμπτω το θέμα της κοινωνικοποιησης του παιδιού – ανάμενω μια πιο πειστική και εμπεριστατωμενη πρόταση σας επ’ αυτου. Θα εισελθω σε πιο πρακτικές παρμετρους-
    Ας συμφωνησω μαζί σας για λόγους οικονομιας της συζήτησης οτι ή επιλογή του μοντέλου μόρφωσης, των φορέων αυτης, δηλ. των δασκάλων αλλά και των γνωστικων αντικειμένων μπορεί να είναι και προσωπική επιλογή του γονέα. Ξεδιαλυνετε’ομως’αν μπορείτε τις παρακατω απορίες μου
    1) (Πως) θα γίνεται ή αξιολόγηση του μαθητή;Θα προβλέπονται κάποιου ειδους εξετάσεις; Αν ναι, με την εποπτεία τινος;
    2) Θα υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής των οικοδιδαχθεντων στις εισαγωγικές εξετάσεις; Με βαση το υφιστάμενο εξεταστικό συστημα όλοι οι Ελληνες μαθητές καλούνται να εξεταστούν σε μια δεδομενη, κοινη, διδακτεα στο Λυκειο υλη, σε συγκεκριμενα γνωστικά αντικειμενα. Είναι προφανές οτι ένας μαθητής που έχει επιλέξει να παρακάμψει το μαζικό σχολείο θα έχει τη δυνατότητα προετοιμασίας αποκλειστικά στα εξαταζομενα μαθήματα απο πολύ νεαρή ηλικία (αφου αυτος θα καθοριζει το τι θα διδαχθει και απο ποιον) παρακάμπτοντας την επαφη με αλλά σημαντικά αλλά μη εξετάζομενα βασικά μαθήματα. Δεν θα προωθηθει έτσι ή ημιμαθεια; Εκτός και αν το μοντελο που περιγράφετε αφορα αποκλειστικά μαθητές που στοχεύουν στην εισαγωγή σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μονο του εξωτερικού.
    3) Εστω οτι ή οίκο διδασκαλία γίνεται υποχρεωτική για ολους: πληβείους και πατρικίους. Το κοστος θα είναι τεράστιο, αδύνατο να καλυφθεί ακόμα και με γονική συμμετοχη. Επίσης, εξαιτίας της μαζικότητας, της αύξησης της ζήτησης, τα δίδακτρα που θα απαιτούν οι ελάχιστοι διακεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα είναι υπερογκα, ενω αναγκαστικά για τον ίδιο λογο θα εξακολουθήσουν μέτριοι καθηγητές να βρίσκουν εργασία. Αποτέλεσμα: μηδέν.
    4) Σαφέστατα και είναι αναφαιρεο δικαίωμα του γονιού να επιλέξει τους ικανότερους καθηγητές για το παιδι του. Ή οίκο διδασκαλία ανθούσε και θα ανθεί σε παράλληλη, όμως, πορεία με το μαζικό σχολείο.
    5) Νομιζω οτι ένας ανήλικος μαθητής είναι αναγκη να αποταμιευσει πολύ πιο απαραίτητες γνωσει απο το να ζει ή όχι ο Πάουντ (ας μαθει να διαβάζει πρωτα Σεφέρη και Καβάφη), αν ο Ερρίκος ο 8ος είχε 7 ή 8 δάκτυλα, ή ποιο ηταν το αποτέλεσμα της μαχης στ Ντι εν Μπιέν Φου…
    6) Δεν μπορω να κατανοησω την εμμονικη σας προσήλωση στην ιδέα της ποιοτικής ανωτερότητας της κατα μόνας διδασκαλίας έναντι της ομαδικής: ή Ακαδημία του Πλάτωνα, το Λύκειο του Αριστοτέλη δεν ηταν χώροι ιδιαίτερων μαθημάτων…
    7) Με την ίδια λογική γιατί το συστημα της οίκο διδασκαλίας να μην επεκταθεί και σα Πανεπιστήμια;
    8) Διασστρεβλωσατε την αναφορά μου στον Αριστοτέλη: ποτε δεν υποστήριξαν οτι ηταν υπέρμαχος της μαζικης εκπαίδευσης (αν και το ακροατήριο του στην Περιπατητική σχολη ηταν μεγαλο) αλλά της κοινής, δημόσιας παιδείας που θα διοχετεύει κοινές αξίες και αρχές σε ολους.
    9) Το επιχείρημα σας οτι ή οίκο διδασκαλία πρεπει να εφαρμοστει στην Ελλαδα επειδη εχει προωθηθεί σε καποιες χώρες ευρωπαικες χώρες είναι εωλο: και στην Αμερικη εφαρμόζεται ή θανατική ποινή, πρεπει να την εφαρμόσουμε και εμείς; Στην Ευρώπη οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται με παπα και κουμπάρο , να το καθιερωσουμε κια εμείς στο όνομα του εκσυγχρονισμού;
    10) Επιμενω οτι ή εμβάθυνση και η ενδελεχεστερη επαφη με τη γνώση γίνεται μεταλυκειακα: το Harvard είναι ανοιχτό για ολους οσοι εχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
    11) Και κάτι τελευταιο: ειμαι , όπως δήλωσα, επαγγελματίας εκπαιδευτικός, όχι όμως Δ\Υ όπως εικασατε. Είμαι ιδιοκτήτης φροντιστηρίου Μ.Ε. και ταυτόχρονα οικοδιδασκαλος: ο άμεσα ευνοημενος δηλαδή της θεσμοθέτηση της οικοδιδασκαλιας…

    Reply
    • Καταρχάς, αυτό το σχόλιο του ΚΣ είχε εγκλωβιστή από τον άτεγκτο Πυλωρό μας και δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Οπότε, συγνώμη για την καθυστέρηση.

      Αν και το σχόλιο απευθύνεται μάλλον στον ΚΛ, δίνω και εγώ τις δικές μου απαντήσεις:

      1) (Πως) θα γίνεται ή αξιολόγηση του μαθητή;Θα προβλέπονται κάποιου ειδους εξετάσεις; Αν ναι, με την εποπτεία τινος;

      Προσωπικά θα έλεγα ναι, εξετάσεις, στην αντίστοιχη τάξη του δημόσιου σχολείου, εκείνη δηλαδή που ισχυρίζεται ο γονέας ότι διδάχθηκε κατ΄οίκον. Αφού ούτως ή άλλως διενεργούνται εσωσχολικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Στο Δημοτικό βέβαια δεν υπάρχουν εξετάσεις, αλλά βολεύεται κι αυτό, δεν είναι κάτι δύσκολο.

      2) Θα υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής των οικοδιδαχθεντων στις εισαγωγικές εξετάσεις;

      Φυσικά.

      ένας μαθητής που έχει επιλέξει να παρακάμψει το μαζικό σχολείο θα έχει τη δυνατότητα προετοιμασίας αποκλειστικά στα εξαταζομενα μαθήματα απο πολύ νεαρή ηλικία (αφου αυτος θα καθοριζει το τι θα διδαχθει και απο ποιον)

      Όχι, κανείς δεν είπα ότι θα καθορίζη το τι. Ίσα ίσα, έγραψα πιο πάνω

      το θέμα δεν είναι το τι της διδασκαλίας, αλλά το ποιος. Τα ίδια πράγματα θα διδαχθή κάθε παιδί, την ίδια αλφαβήτα, την ίδια αριθμητική και την ίδια ένδοξη ιστορία. Στο ποιος είναι η διαφορά μας. Και στο πώς βέβαια.

      παρακάμπτοντας την επαφη με αλλά σημαντικά αλλά μη εξετάζομενα βασικά μαθήματα.

      Συνεπώς, δεν παρακάμπτει τίποτα ο οικοδιδασκόμενος. Μπορεί να διδαχθή περισσότερα αν το θέλουν οι γονείς του και ο ίδιος, όχι όμως λιγώτερα.

      3) Εστω οτι ή οίκο διδασκαλία γίνεται υποχρεωτική για ολους

      Υποχρεωτική; Ποιος μίλησε για υποχρεωτικότητα; Κανείς, Κώστα. Ακριβώς το αντίθετο: μιλήσαμε για ελευθερία επιλογής των γονέων, είτε οικοδιδασκαλία (που στατιστικά δεν πρόκειται κατ’ εύλογη πρόβλεψη να αφορά πάνω από το 3%) είτε μαζικό σχολείο. Οπότε η αντίρρησή σου δεν αφορά όσα υποστηρίξαμε.

      Το κοστος θα είναι τεράστιο, αδύνατο να καλυφθεί ακόμα και με γονική συμμετοχη.

      Σημειωτέον ότι διαφωνώ με αυτήν την λεπτομέρεια: ακόμη και αν καταργηθή η δημόσια εκπαίδευση, κανείς δεν υποστήριξε να καταργηθούν και οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση. Απλώς, αντί να παρέχεται η εκπαίδευση εις είδος, θα παρέχεται εις χρήμα, με την μορφή των εκπαιδευτικών δελτίων. Ο γονεάς θα είναι αποδέκτης της ίδιας κρατικής παροχής, απλώς σε άλλη μορφή.

      4) Σαφέστατα και είναι αναφαιρεο δικαίωμα του γονιού να επιλέξει τους ικανότερους καθηγητές για το παιδι του. Ή οίκο διδασκαλία ανθούσε και θα ανθεί σε παράλληλη, όμως, πορεία με το μαζικό σχολείο.

      Μα πώς τους επιλέγει τώρα; Όχι πάντως μέσω των δημοσίων δαπανών, όπου συνεισφέρει με τους φόρους του. Εκεί αντιθέτως του επιβάλλονται οι καθηγητές, δεδομένου ότι του απαγορεύεται να επιλέξη ακόμη και σχολείο! Επιλογή υπάρχει μόνο με νέες, ιδιωτικές δαπάνες.

      5) Νομιζω οτι ένας ανήλικος μαθητής είναι αναγκη να αποταμιευσει πολύ πιο απαραίτητες γνωσει απο το να ζει ή όχι ο Πάουντ (ας μαθει να διαβάζει πρωτα Σεφέρη και Καβάφη), αν ο Ερρίκος ο 8ος είχε 7 ή 8 δάκτυλα, ή ποιο ηταν το αποτέλεσμα της μαχης στ Ντι εν Μπιέν Φου…

      Περί ορέξεως πάλι ο λόγος. Αυτό ακριβώς είναι και το λεπτό σημείο: αν κρίνω πως για τα παιδιά μου είναι ζωτικό να τα ξέρουν και αυτά (ή ακόμη ότι ένας δάσκαλος που δεν έχει ιδέα από αυτά μάλλον απλώς παπαγαλίζει την διδακτέα ύλη, χωρίς να έχη καμιά γενικώτερη παιδεία), γιατί το κράτος, το οποίο εγώ πληρώνω, μου κάνει την ζωή δύσκολη; Καθένας είναι ελεύθερος να κρίνη για τα δικά του παιδιά διαφορετικά. Γιατί να επιβάλλωνται όμως οι προτιμήσεις μερικών γονέων (ή καλύτερα, μερικών πολιτικών) σε μερικούς άλλους;

      6) Δεν μπορω να κατανοησω την εμμονικη σας προσήλωση στην ιδέα της ποιοτικής ανωτερότητας της κατα μόνας διδασκαλίας έναντι της ομαδικής: ή Ακαδημία του Πλάτωνα, το Λύκειο του Αριστοτέλη δεν ηταν χώροι ιδιαίτερων μαθημάτων…

      Ξαναρωτάω: ιδιαίτερο δεν έκανε κανείς;

      Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να είναι, μπορεί και όχι. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστή κεντρικά και να επιβληθή ομοιόμορφα σε όλους.

      7) Με την ίδια λογική γιατί το συστημα της οίκο διδασκαλίας να μην επεκταθεί και σα Πανεπιστήμια;

      Εκεί δεν μιλάμε πλέον για δικαιώματα γονέων και συμφέροντα του τέκνου, είναι μια εντελώς άλλη συζήτηση. Γνώμη μου, να κάνη κάθε Πανεπιστήμιο ό,τι θέλη.

      9) Το επιχείρημα σας οτι ή οίκο διδασκαλία πρεπει να εφαρμοστει στην Ελλαδα επειδη εχει προωθηθεί σε καποιες χώρες ευρωπαικες χώρες είναι εωλο: και στην Αμερικη εφαρμόζεται ή θανατική ποινή, πρεπει να την εφαρμόσουμε και εμείς;

      Δεν το ήξερες όμως, έτσι δεν είναι; Ούτε και γω.

      Στην Ευρώπη οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται με παπα και κουμπάρο , να το καθιερωσουμε κια εμείς στο όνομα του εκσυγχρονισμού;

      Με παπά δεν παντρεύονται πουθενά, και ναι, να το εφαρμόσουμε, μην λέμε πάλι τα ίδια.

      Reply
    • Σας ευχαριστώ και ε΄γω με την σειρά μου για τις παρατηρήσεις σας. Μόλις τις είδα.
      Απαντώ κατ’ αριθμητικήν αντιστοιχία
      1. Με εποπτεία του Υπουργείου. Το έχω ήδη απαντήσει. Εξ ου και το σχετικά μικρό χρηματικό ποσό που θα κατέβαλαν οι γονείς.

      2. Η ημιμάθεια θα αντιμετωπιστεί με το αρ. 1. Δηλαδή εποπτεία και εξετάσεις. Ούτως ή άλλως, στην εποχή μυο τουλάχιστον θυμάμαι ότι άρχιζαν λατινικά πολύ πριν ξεκινήοσυν στο σχολέιο.

      3. Όχι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους. Ο γονιός που θα ασκέι εποπτεία πρέπει να έχει ορισμένα προσόντα. Με τον ίδιο τρόπο που δεχόμαστε ότι σε κάποια παιδιά πάει γάντι το σχολείο, κάποια άλλα παιδιά θα ωφεληθούν τα μέγιστα από διαφορετικού τύπου εκπαίδευση.

      4.

      Ή οίκο διδασκαλία ανθούσε και θα ανθεί σε παράλληλη, όμως, πορεία με το μαζικό σχολείο

      Το ζήτημα είναι τόσο οι ατέλειωτες ΄ωρες που σπαταλούνται στο σχολείο όσο και τα περιοριστικά και ακατάλληλα εγχειρίδια τα οποία εξετάζονται.

      5. Αναφερόμουν σε φιλόλογο και όχι σε μαθητή. Το ανέφερα ως δείγμα έλλειψης σεβασμού στον εαυτό τους από πολλούς φιλολόγους.

      6. Είναι βέβαιο ότι κάποια τουλάχιστον παιδιά μαθαίνουν καλύτερα σε κατά μόνας διδασκαλία. Γιατί να τους αρνηθούμε το δικαίωμα;

      7. Αυτό έχει γίνει ήδη εν μέρει με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες.

      8. Ρωτήστε κάτι τον εαυτο σας: έχει καταφέρει το ελληνικό σχολείο να διοχετεύσει κοινές αξίες; Ποιά σχολεία το έχουν καταφέρει;

      9. Όταν ένα μέτρο εφαρμόζεται΄από τόσες χώρες με επιτυχία τότε δεν βλέπω τολ λόγο να μην το εφασμόσουμε και εμείς.
      Δεν μιλάμε μόνον για τις ΗΠΑ και την βρετανία. Αλλά και την Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία την Ουκρανία και πολλές σκανδιναβικές χώρες.

      10. Το περί Χάρβαρντ δεν είναι ακριβές. Όλα τα πανεπιστήμια της Ivy League δίνουν υποτροφίες σε πολλά υποσχόμενους φοιτητές και αθλητές. Ιδίως σε παιδιά με αληθινή κριτική σκέψη την οποία δολοφονεί ανελέητα το ελληνικό σχολείο.

      Reply
    • Στην Ευρώπη οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται με παπα και κουμπάρο , να το καθιερωσουμε κια εμείς στο όνομα του εκσυγχρονισμού;

      Μην ανησυχείτε! Θα το διδάσκουν στα παιδιά πολύ σύντομα μα πολύ σύντομα!

      Reply
  34. ακόμη και αν καταργηθή η δημόσια εκπαίδευση, κανείς δεν υποστήριξε να καταργηθούν και οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.

    Οικονομίες κλίμακας Θανάση. Το ιδιαίτερο κοστίζει περισσότερο από το φροντιστήριο και σήμερα πχ. Κατάργηση του μαζικού σχολείου σημαίνει αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα της ανάρτησης.

    Γιατί να επιβάλλωνται όμως οι προτιμήσεις μερικών γονέων (ή καλύτερα, μερικών πολιτικών) σε μερικούς άλλους;

    Γιατί έτσι γίνεται κατά κανόνα στις οργανωμένες κοινωνίες. Κι επειδή τα συμφέροντα του γονέα δεν είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τα συμφέροντα του τέκνου, το κράτος έχει δικαίωμα να παρέμβει και να επιβάλλει τι θα διδαχθεί, κατ’ελάχιστον, το τέκνο. Ο γονέας έχει όλο τον εκτός σχολείου χρόνο να διδάξει το παιδί του ό,τι επιπλέον επιθυμεί, είτε πρόκειται για τον Έζρα Πάουντ, είτε για το πώς και πότε κλαδεύουμε τ’αμπέλια.

    Με παπά δεν παντρεύονται πουθενά, και ναι, να το εφαρμόσουμε, μην λέμε πάλι τα ίδια.

    Νομίζω υπάρχουν κάποιες προτεσταντικές εκκλησίες που παντρεύουν ομόφυλα ζευγάρια. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό, προφανώς και να το εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο.

    Reply
  35. Θανάση,

    Συνεπώς, δεν παρακάμπτει τίποτα ο οικοδιδασκόμενος. Μπορεί να διδαχθή περισσότερα αν το θέλουν οι γονείς του και ο ίδιος, όχι όμως λιγώτερα.

    Η κουβέντα, ταπεινή μου γνώμη, είναι απλά φιλολογική, ξεκάθαρα όμως μη εφαρμόσιμη σε ευρεία αλλά και σε καθαρά εθνική – κλίμακα: το αδιέξοδο είναι ξεκάθαρα οικονομικό – και ομιλώ ως επαγγελματίας στο χώρο της εκπαίδευσης: σημαντικό μέρος της δουλειάς μου είναι ο καθορισμός του κοστολογίου. Στο μαζικό σχολείο τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα πάνω – κάτω 30 ώρες την εβδομάδα. Έστω ότι λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος της κατ’οικον διδασκαλιας η ίδια διδακτέα ύλη μπορεί να διδαχθεί σε λιγότερες ώρες (ας πούμε 25).
    Ένας καταρτισμένος, έμπειρος εκπαιδευτικός, μικτά, ασφάλισης, δώρων, μεταφορικων συμπεριλαμβανομένων δεν μπορεί να εργαστει με λιγότερα των 50 ευρώ μικτά την ώρα (από τη στιγμή που ο καθηγητής δεν θα είναι αποκλειστικά ΔΥ διορισμένος αλλά ελεύθερος επαγγελματίας – εκτός και αν θεωρείς ότι ο φραγκάτος μαθητής θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να απασχολήσει για πάρτη του, αποκόπτοντάς τους από το μαζικό σχολείο τους (λιγους) ικανούς διορισμένους εκπαιδευτικούς της αρεσκείας του). Επί 5 τουλάχιστο ώρες ημερησίως επί 23 ημέρες το μήνα: σύνολο 5750 ευρώ το μήνα ανα μαθητή, επί 9 μήνες = 51750 το χρόνο. Και στα 40 ευρώ να κατεβάσεις το ωρομίσθιο και πάλι η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 41400 περίπου το χρόνο. Πόση υπολογίζεις ότι πρέπει να είναι η κρατική εισφορά; 5%; 10%; Επί δύο παιδιά για τη μέση ελληνική οικογένεια για 12 χρόνια = 41400 Χ 2 Χ 12 = 993600!!!!!Τα ποσά αυτά ειναι απαγορευτικά όχι για το σημερινό μέσο Έλληνα, αλλά και για το σημερινό ευκατάστατο (;) Έλληνα. Οπότε “οι εκατοντάδες χιλιάδες” γονείς που θα προτιμούσαν την παραπάνω λύση για τα παιδιά τους, σύμφωνα με τα λεγομενα του κ. Λερούνη σε κάποιο παραπάνω post του, είναι απλά όνειρο χειμερινής νυκτός.
    Εάν λοιπόν η παραπάνω κουβέντα γίνεται για μερικές εκατονταδες παιδιά, για την οικονομικη ελιτ της χώρας τζάμπα νομίζω την κάνουμε: το φυτώριο μελλοντικων πρωθυπουργών, το Κολλέγιο Αθηνών, και τις “εξαιρετικές” κοινωνικές επαφές που αυτό αξασφαλίζει μάλλον, θα το προτιμούσαν και οι περισσότεροι από τους φραγκάτους…
    Αλλά έστω ότι κατοχυρωνόταν το δικαίωμα στην αποκλειστική κατ’ οίκον διδασκαλία (στο οποίο, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι αντίθετος, με τη σκοπιμότητα και την ατομική και κοινωνική του χρησιμότητα διαφωνώ): δεν έχω λάβει ακομα καμιά πειστική απάντηση για το πώς θα αναπτυσσόταν κοινωνικά ομαλά ένα παιδί εκτός σχολείου. Πώς αναπληρώνονται οι 30 ώρες την εβδομάδα επαφής με συνομιληκους και εξοικείωσης με κανόνες συμπεριφοράς;

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτεις, Θανάση, συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του Thalys.

    ΥΓ. Μηπως Θα ήταν πιο εφαρμόσιμη η λύση ενός σχολείου με μια πιο διευρυμένη μορφή του σύγχρονου ελληνικού φροντιστηρίου; Τμήματα, λέω εγώ, μέχρι 6 μαθητές, ελεύθερη επιλογή σχολειου – φροντιστηρίου, με τον μαθητή – πελάτη αλλά και το κράτος απαλλαγμένους από την έγνοια της μισθοδοσίας των ΙΥ, πλέον, διδασκόντων. Το κόστος θα επιμεριζόταν λογω των περισσότερων μαθητών ανα διδάσκοντα και θα γινόταν, ίσως,
    ρεαλιστικό. Το κράτος θα έδινε voucher στον μαθητή ο οποίος θα επέλεγε την εξαργύρωσή τους στο φροντιστήριο της αρεσκείας του (οι διδάσκοντες και το επίπεδο των συμμαθητών θα ήταν αντικείμενο συμφωνίας με τη διεύθυνση του φροντιστηρίου – σχολείου). Με τον παραπάνω τρόπο και θα εξαλείφονταν τα αρνητικά του δημόσιου σχολείου, τα οποία περιγραφει ο κ. Λερούνης και με τα οποία κανείς δε νομίζω να διαφωνεί και παράλληλα θα συνεχίσουν να υφίστανται τα θετικά της μαζικής εκπαίδευσης τα οποία ο ίδιος προσεγγίζει – λανθασμένα πιστεύω – επιδερμικά.
    Για να μην κατηγορηθώ όμως για επαγγελματική ιδιοτέλεια και χρησιμοθηρία, αυτοκαταργώ το μοντέλο που μόλις πρότεινα (και το οποίο, εαν εφαρμοζόταν δεν θα μου κακόπεφτε καθόλου) συμφωνώ, με τον Thalys, τις παραπάνω γνωσεις ας τις μεταδώσει ο γονιός στο παιδί του.

    Reply
    • Ένας καταρτισμένος, έμπειρος εκπαιδευτικός, μικτά, ασφάλισης, δώρων, μεταφορικων συμπεριλαμβανομένων δεν μπορεί να εργαστει με λιγότερα των 50 ευρώ μικτά την ώρα (από τη στιγμή που ο καθηγητής δεν θα είναι αποκλειστικά ΔΥ διορισμένος αλλά ελεύθερος επαγγελματίας – εκτός και αν θεωρείς ότι ο φραγκάτος μαθητής θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να απασχολήσει για πάρτη του, αποκόπτοντάς τους από το μαζικό σχολείο τους (λιγους) ικανούς διορισμένους εκπαιδευτικούς της αρεσκείας του). Επί 5 τουλάχιστο ώρες ημερησίως επί 23 ημέρες το μήνα: σύνολο 5750 ευρώ το μήνα ανα μαθητή, επί 9 μήνες = 51750 το χρόνο. Και στα 40 ευρώ να κατεβάσεις το ωρομίσθιο και πάλι η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 41400 περίπου το χρόνο. Πόση υπολογίζεις ότι πρέπει να είναι η κρατική εισφορά; 5%; 10%; Επί δύο παιδιά για τη μέση ελληνική οικογένεια για 12 χρόνια = 41400 Χ 2 Χ 12 = 993600!!!!!Τα ποσά αυτά ειναι απαγορευτικά όχι για το σημερινό μέσο Έλληνα, αλλά και για το σημερινό ευκατάστατο (;) Έλληνα. Οπότε “οι εκατοντάδες χιλιάδες” γονείς που θα προτιμούσαν την παραπάνω λύση για τα παιδιά τους, σύμφωνα με τα λεγομενα του κ. Λερούνη σε κάποιο παραπάνω post του, είναι απλά όνειρο χειμερινής νυκτός.

      Αν υπάρξη κρατική επιδότηση της οικοδιδασκαλίας, θα μπορούσε να είναι μόνο ίση με το ποσό κατά κεφαλήν των δημοσίων δαπανών στο συγκεκριμένο επίπεδο εκπαίδευσης. Επειδή όμως η οικοδιδασκαλία είναι ακριβή ούτως ή άλλως, καλύτερα να υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια.

      Τώρα, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα πόσοι θα την προτιμήσουν και πόσοι μπορούν να πληρώσουν. Λίγο που κοίταξα, δεν βρήκα ποσοστά άνω του 3%, όπως ξαναέγραψα. Αλλά είναι θέμα αρχής. Και τέλος πάντων, και από αυτό το 3% αν απαλλαγή ο προϋπολογισμός του Υπουργείου, κακό δεν κάνει.

      Το κράτος θα έδινε voucher στον μαθητή ο οποίος θα επέλεγε την εξαργύρωσή τους στο φροντιστήριο της αρεσκείας του

      Γενικά ναι, υπέρ αυτής της άποψης είμαι και γω. Πρέπει να γράψω σχετικά.

      Reply
      • ” Το κράτος θα έδινε voucher στον μαθητή ο οποίος θα επέλεγε την εξαργύρωσή τους στο φροντιστήριο της αρεσκείας του
        Γενικά ναι, υπέρ αυτής της άποψης είμαι και γω. Πρέπει να γράψω σχετικά.”

        θανάση, σαφέστατα επιβάλλεται να μειωθεί το αντιπαραγωγικό Κράτος – ίσως, όμως, η εξάπλωση του ιδιωτικού μοντέλου εκπαίδευσης σταδιακά να έπληττε τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα,να δημιουργούνταν μαθητές δύο ταχυτήτων, το κοινωνικό χάσμα να μεγάλωνε, η δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας, η οποία υλοποιείται μόνο μέσω της μορφωσης ή της κωλοφαρδίας ή των εξαιρετικών ικανοτήτων, να εξαφανιζόταν. Νομίζω ότι στη σωστή κατεύθυνση θα ήταν όχι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, αλλά το άνοιγμα του δημόσιου σχολείου στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Για παράδειγμα, στην Αμερική ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν την εκτύπωση σχολικών βιβλίων, την κατασκευή σχολικών γυμναστηρίων και εργαστηρίων με αντίτιμο τη διαφήμισή τους στο χώρο του σχολείου – εκεί βέβαια από την εποχη του Γερουσιαστή Μακκάρθι κεξ εξαφανίστηκαν τα κομμουνιστικά απολιθώματα που ταλαιπωρούν εμάς εδώ και σαράντα χρόνια. Τα θετικά αποτελέσματα θα ήταν άμεσα: και εξοικονόμηση κεφαλαίων και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
        Από την άλλη, τί να την κάνεις την ποιοτικότερη εκπαίδευση στο σχολείο – φροντιστήριο – κατ’οικον, πές το όπως θες – αν μετά αντιμετωπίζεις τρομερές δυσκολίες να βρεις δουλειά – ο σκοπός της μόρφωσης δεν είναι μόνο η καλλιέργεια αλλά και ο βιοπορισμός (εκτός και αν έχεις πατέρα εφοπλιστή). Η αρχή πρέπει να γίνει από τα Πανεπιστήμια: είναι ανάγκη στο προσανατολισμό της έρευνας να συνεκτιμάται η άποψη των επιχειρηματικών κύκλων για τις ανάγκες της αγοράς – έτσι μόνο δε θα χάνονται άσκοπα ώρες έρευνας σε καινοτόμα μεν πεδία, μη εφαρμόσιμα, όμως στην πράξη (τουλάχιστον εντός Ελλάδας)και θα μειωθεί, παράλληλα, η ανεργία. Επίσης, είναι τρελό να υπάρχουν δεκάδες παιδαγωγικά τμήματα, δεκάδες πολυτεχνικές σχολές, και από την άλλη ελάχιστα και μάλιστα υποβαθμισμένα τεχνολογικά ιδρύματα ζωικής παραγωγής, ιχθυοκαλλιέργειας, τουρισμού, σε μια χώρα με ελάχιστη βιομηχανική παραγωγή, με οικονομία παραδοσιακά αγροτοκτηνοτροφική και τουριστική. Οι εθνικές ανάγκες πρέπει κάποια στιγμή να υπαγορεύσουν και τον προσανατολισμό της εθνικής Παιδείας.
        Η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από την Παιδεία, η οικοδιδασκαλία είναι ουτοπική κατάσταση για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα: ας γίνουμε πρώτα Γαλλία και μετά το ξανασυζητάμε.

        Reply
        • Από την άλλη, τί να την κάνεις την ποιοτικότερη εκπαίδευση στο σχολείο – φροντιστήριο – κατ’οικον, πές το όπως θες – αν μετά αντιμετωπίζεις τρομερές δυσκολίες να βρεις δουλειά – ο σκοπός της μόρφωσης δεν είναι μόνο η καλλιέργεια αλλά και ο βιοπορισμός (εκτός και αν έχεις πατέρα εφοπλιστή).

          Πάντως ουδείς συσχετισμός μεταξύ κατ οίκον εκπαίδευσης και δυσχέρειας ανεύρεσης εργασίας έχει αναφερθεί σε χώρες που επιτρέπουν την κατ οίκον εκπαίδευση!

          η οικοδιδασκαλία είναι ουτοπική κατάσταση για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα

          Γνωρίζετε τί είναι καόμη ουτοπικώτερον; κατά 40 φορές τουλάχιστον; Να αναμένει κανείς ότι θα γίνουν έστω και μικρές βελτιώσεις στην σχολική παιδεία!

          ας γίνουμε πρώτα Γαλλία και μετά το ξανασυζητάμε.

          Ας αφήσουμε την Γαλλία. Ας γίνουμε, σε εκαπιδευτικά θέματα εννοώ, Πολωνία και Ουκρανία που επιτρέπουν για να μην πω ενθαρρύνονυ την κατ οίκον διδασκαλία. Αλλά ξέχασα, ακόμη και οι Πολωνοί είναι αρκετά ευφυείς ώστε να κατανοήσουν τα ωφελήματα. Εκτός βέβαια να δεχτούμε ότι δεν είμαστε καν στο επίπεδο της Πολωνίας.

          Reply
    • Ένας καταρτισμένος, έμπειρος εκπαιδευτικός, μικτά, ασφάλισης, δώρων, μεταφορικων συμπεριλαμβανομένων δεν μπορεί ….

      Συγγνώμη,υπάρχουν και άλλα μοντέλα κατ οικον εκπαίδευσης. ΠΧ δεν βλέπω τον λόγο αν ένας γονιός έχει πτυχίο Πανεπιστημίου να μην κάνει ο ίδιος την δουλειά εξοικονομώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
      Στο ΗΒ γίνεται και ανταποδοτική διδιασκαλία.
      ΠΧ ένας φιλόγος αναλαμβάνει τα φιλολογικά τνω παιδικών δύο οικογενειών και ένα φυσικός τα των φυσικών επιστημών.

      Reply
      • Ο γονιός απόφοιτος ΑΕΙ κατά κανόνα δουλεύει. Συνήθως δεν του περισσεύει χρόνος για να διδάξει. Η διδασκαλία απαιτεί προετοιμασία, δεν είναι μόνο οι ώρες παράδοσης. Κι η προετοιμασία θέλει σχετικά σταθερό χρόνο που είναι ανεξάρτητος από τον αριθμό των διδασκομένων. Γι’αυτούς τους λόγους, η ανάθεση της διδασκαλίας σε επαγγελματία, με τα συνεπαγόμενα κόστη, είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

        Επίσης στην Ελλάδα έχουμε υψηλό ποσοστό συζύγων(κυρίως γυναικών) που μένουν στο σπίτι, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας που θα θέλαμε να αλλάξουμε, όχι να ενθαρρύνουμε.

        Reply
  36. Αντί να φλυαρείτε όλη την ώρα στο ίντερνετ,
    δεν πάτε να μεταδώσετε ό,τι φώτα σας έχουν απομείνει σε κανα μικρό παιδάκι ή νεαρό/ή; Είναι πολύ πιο εποικοδομητικό. (Αν φυσικά σας το επιτρέψουν οι γονείς του έστω και για μια στιγμή…)

    Σίγουρα μπορείτε, με ή χωρίς ελεύθερη κατ´οίκον εκπαίδευση. Η μετάδοσις γνώσεων είναι ακόμα συνταγματικώς ελεύθερη.Ό,τι μπορείτε ΚΑΝΤΕ το!

    Reply
    • Κύριε /Κυρία,

      Η απάντησή σας μοιάζει με τρολλιά. Δυστυχώς η επίπλασητ εγγύτητα του διαδικτύου δίνει την ψευδεστατη εντύπωση ότι πράγματι γνωρίζουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούμε διαδικτυακά. Ε λοιπόν εσείς ΔΕΝ γνωρίζετε και ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ να γνωρίζετε την όποια συμβολή των διαλεγομένων στη μετάδοση γνώσεων.

      Φαίνεται ότι μάλλον δεν έχετε καταλάβει το ζήτημα. Η υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση κατατρώει των χρόνο γονιού και παιδιού. Ο θεσμός αυτός ως έχει καταπατά τα διακιώματα του παιδιου και της οικογένειας δίχως να δίνει εγγυήσεις για το παραμικρό. Οι παράμετροί της, το one size fits all, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

      Ανέγνως αλλά ουκ έγνως.

      Και σε κα΄θε περίπτωση αν θέλετε αν αφήσετε ΄τετοιες αιχμές για τους διαλεγομένους σας ρποκαλώ να το κάνετε επωνύμως ή, αν μη τι άλλο, ψυεδωνύμως αλλά πάντως όχι ανωνύμως. Κάτι τέτοιο θα μας επέτρεπε να σας απαντήσουμε προσιδιαζόντως!

      Reply
    • επίσης σας συνιστώ να είστε πιο προσεκτικός/ή στην χρήση του όρου φλυαρία. Εκτίθεστε.

      Reply

Leave a Comment