Η δευτέρα περίπτωσις

Καλά, την πρώτη φορά έκανα πλάκα με τα δικαστομαχικά.

Αλλά μερικές φορές μιλάω και σοβαρά.

Να θυμηθούμε τι έλεγα τρία χρόνια πριν, επί λέξει:

Οι δικαστές έχουν κληρονομικό χάρισμα. Στις εξετάσεις για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, γραπτές και προφορικές, κάθε χρόνο εντυπωσιάζουν τα γνωστά στον χώρο ονόματα δικαστικών βλαστών. Οικογενειακή παράδοση; Κατά μάνα, κατά κύρη; Το άλλο που σκεφτήκατε όλοι; Δεν γνωρίζω.

Δυσανασχέτησαν τότε κάποιοι σχολιαστές, καλόπιστα θέλω να πιστεύω, για την άδικη ρετσινιά.

Καλώς.

Μεγάλη πόρτα θα διαβούν.

Μεγάλη πόρτα θα διαβούν.

Εικοστός διαγωνισμός ΕΣΔΙ, κατεύθυνση Εισαγγελέων, 2013.

Τις εξετάσεις διενήργησε επιτροπή αποτελούμενη από τους Γ. Γιαννούλη, Αντιπρόεδρο ΑΠ, Κ. Παρασκευαΐδη, Αντεισαγγελέα ΑΠ, Π. Καραγιάννη, Εισαγγελέα Εφετών, Α. Χαραλαμπάκη, Καθηγητή Ποινικού στο Δημοκρίτειο, και Κ.-Δ. Τριανταφυλλόπουλο, δικηγόρο Αθηνών.

Για να δούμε πώς τα πήγαν οι άριστοι μελλοντικοί Εισαγγελείς, οι φρουροί του νόμου στην χώρα μας:

Στα γραπτά η Χρυσικού Ειρήνη του Γεωργίου πήρε 10,65 με άριστα το 15. Καλός βαθμός ασφαλώς, όχι και για πρωτιά όμως, ήλθε ενδέκατη στα γραπτά. Ευτυχώς, η υποψήφια γάμησε κι έδειρε στα προφορικά: πήρε 14,6. Και έτσι ανέβηκε αυτές τις 10 θέσεις στην κατάταξη και εισήχθη πρώτη καθαρά και με το σπαθί της.

Υπάρχει μου φαίνεται και ένας Γεώργιος Χρυσικός, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Στα γραπτά η Κουμπή Νίκη του Χρήστου πήρε 10,4 με άριστα το 15. Χμ, μάλλον άσχημα τα πήγε η υποψήφια, ήταν αρκετά κάτω από το όριο των εισακτέων στην συνολική κατάταξη, αφού ήταν 22η (ενώ οι εισακτέοι ήταν 16). Ευτυχώς, η υποψήφια διέπρεψε στα προφορικά: πήρε 14,2 και έτσι ανέβηκε καμιά 20αριά θέσεις και εισήχθη τρίτη. Ένα αστέρι των προφορικών. Που πέταξε έξω με την επίδοσή της στα προφορικά όσους την είχαν προσπεράσει προσωρινά στα γραπτά.

Υπάρχει μου φαίνεται και ένας Χρήστος Κουμπής, Εισαγγελέας Εφετών.

Στα γραπτά ο Αρχέλαος Παπαθεοδώρου του Αντωνίου πήρε 10,55 με άριστα το 15. Καθόλου άσχημα δεν τα πήγε ο υποψήφιος, αφού ήταν 14ος, θα έμπαινε ούτως ή άλλως, έστω και από τους τελευταίους. Εκεί που φάνηκε ο πραγματικός του εαυτός όμως ήταν στα προφορικά, όπου σημείωσε επίδοση 13,6. Ήταν η τρίτη καλύτερη επίδοση των προφορικών, μετά την Κουμπή, που είδαμε τι αστέρι είναι, και την πρώτη των πρώτων Χρυσικού, που, εντάξει, δεν πιανόταν με τίποτα. Έτσι, ο υποψήφιος κατέλαβε συνολικά την τέταρτη θέση επιτυχίας, μια θέση που αντικατοπτρίζει πολύ καλύτερα την αξία του από την 14η.

Υπάρχει μου φαίνεται και ένας Αντώνιος Παπαθεοδώρου, Αρεοπαγίτης.

Διευκρίνιση 14Ιαν14: Πληροφορήθηκα από πηγή που θεωρώ αξιόπιστη ότι υπάρχουν δύο Αρεοπαγίτες με το όνομα “Αντώνιος Παπαθεοδώρου”, ο ένας, πρεσβύτερος, Αντιπρόεδρος ΑΠ ε.τ., ονομάζεται Αντώνιος του Θεμιστοκλέους, ενώ ο νεώτερος, Αρεοπαγίτης ε.τ., ονομάζεται Αντώνιος του Αρχελάου (αν δεν κάνω πάλι λάθος με τα πατρώνυμα). Η ανάρτηση προφανώς αναφέρεται στον δεύτερο και σε καμία περίπτωση στον πρώτο. Λόγω των διαδοχικών συνωνυμιών προς στιγμήν νόμισα ότι αδίκως των αδίκων υποψιάστηκα τον Αρχέλαο Παπαθεοδώρου του Αντωνίου. Η υποψία ισχύει: δεν υπάρχουν συμπτωματικές συμπτώσεις

Αντιθέτως υπάρχουν μερικά παιδιά που είναι μεν καλοί όταν γράφουν, αλλά δεν έχουν το λέγειν που απαιτείται στην ισταμένη δικαιοσύνη, όπως το έχουν οι Χρυσικού, Κουμπή και Παπαθεοδώρου. Οι οποίοι, ανεξάρτητα από τους βαθμούς των γραπτών τους, βαθμολογήθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις των προφορικών.

Η Αγγελή Παναγιώτα του Νικολάου ας πούμε από πρώτη (ισοβαθμώντας) στα γραπτά έπεσε 10η μετά τα προφορικά. Ή ο Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος του Αθανασίου, που από τέταρτος στα γραπτά έπεσε 18ος μετά τα προφορικά. Και έμεινε έξω.

Δεν το έχεις ρε Αναγνωστόπουλε, μην το βασανίζης. Θέλει χάρισμα.

[Τον σεβασμό μου και τα συγχαρητήριά μου στην σπουδάστρια της ΕΣΔΙ Δούση Σταυρούλα του Ευσταθίου, πρώτη με ισοβαθμία στα γραπτά και δεύτερη στην συνολική βαθμολογία μετά τα προφορικά. Δηλαδή, πρώτη. Την Σταυρούλα Δούση, που, αφού πρώτα έδωσε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους δικαστικούς υπαλλήλους και διωρίστηκε δικαστικός γραμματέας το 2012, στην συνέχεια θριάμβευσε στις εξετάσεις των Εισαγγελέων το 2013.]

Ας πάρουμε περιπτώσεις λοιπόν:

Περίπτωσις πρώτη.

Εσφάλην. Παρασύρθηκα. Ουδείς άσφαλτος. Με πονήρεψαν οι συμπτωματικές συμπτώσεις:

της συνεπωνυμίας,
της συμπατρωνυμίας,
των τριών μεγαλύτερων αποκλίσεων μεταξύ γραπτών και προφορικών, και
των τριών μεγαλύτερων βαθμολογιών στα προφορικά.

Εάν λοιπόν πράγματι η Χρυσικού, η Κουμπή και ο Παπαθεοδώρου δεν είναι εξ αίματος συγγενείς πρώτου βαθμού ανωτέρων και ανωτάτων δικαστικών ή, πολύ περισσότερο, αν πράγματι η επίδοσή τους στα προφορικά ήταν τόσο εντυπωσιακή, εγώ από την πλευρά μου ζητώ συγνώμη για τη υποψία που τους επέρριψαν οι συσχετίσεις μου. Στο κάτω κάτω, δεν ήμουν μπροστά στα προφορικά. Ούτε πρακτικά τηρούνται, όσο ξέρω. Ούτε καταγράφεται η προφορική εξέταση. Δεν υπάρχει κανενός είδους αρχείο. Η διαδικασία δεν αφήνει στοιχεία πίσω της που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εις βάρος της. Οι διαπρέψαντες μπορεί όντως να διέπρεψαν. Ολόκληροι αρεοπαγίτες και καθηγητές το έκριναν. Μια σύμπτωση παραπάνω μέσα στις τόσες.

Αν όμως κάτι από αυτά δεν ισχύει, αν λέω, τότε πρόκειται η δευτέρα περίπτωσις.

Και τέρτιουμ νον ντάτουρ.

Αξιολογηστε και διαδωστε

 

απαραδεκτοπολυ κακοκακοσχετικα κακομετριοσχετικα καλοκαλοπολυ καλοεξαιρετικοεπικο (5 votes, average: 9.60 out of 10)
Loading...

 

13 Responses to “Η δευτέρα περίπτωσις”


 • Ούτε πρακτικά τηρούνται, όσο ξέρω. Ούτε καταγράφεται η προφορική εξέταση.

  παλι, μα ειναι δυνατον!?!?!

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • παρεπιμπτοντως, η ταση ειναι στα προφορικα να παιρνουν χαμηλοτερους βαθμους ή μου φαινεται? Μια και το δειγμα ειναι τοσο μεγαλο (Ν=84) μπορουμε να μετρησουμε το γενικο correlation και να βρουμε την πιθανοτητα να συμβει κατα τυχη αυτη η συμπτωση εδω, 3 συγκεκριμενα ατομα να εχουν τοσο υψηλοτερο βαθμο στα προφορικα.
  Εχω την υποψια οτι το likelihood θα βγει τρομερα μικρο.

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ε κάν’το λοιπόν!

   Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Πολύ καλό fitting γίνεται και σε mixture distribution. Είναι προφανές πως μιλάμε για δείγματα από 2 διαφορετικούς πληθυσμούς (τέκνα δικαστών vs. λοιποί).

   Σοβαρά πάντως τώρα- ποιανού ήταν η ιδέα να υπάρχουν προφορικές εξετάσεις για τέτοιες δουλείες που πληρώνονται καλά από το Ελληνικό δημόσιο;

   Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

   • στα αριστερα θα εχεις την αποκλιση προφορικου και γραπτου βαθμου?

    Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Στον γυιο του Αρεοπαγίτη Παπαθεοδώρου, που τυγχάνει επίσης δικηγόρος, αλλά όχι υποψήφιος της ΕΣΔΙ, απέστειλα το εξής:

  Αξιότιμε κ. συνάδελφε,

  διατηρώ ένα ιστολόγιο, όπου καταγράφω διάφορες σκέψεις μου, κυρίως νομικού περιεχομένου. Πρόσφατα, σκαλίζοντας τους επιτυχόντες των τελευταίων εξετάσεων της σχολής δικαστών συνάντησα κάποιες περίεργες συμπτώσεις, οι οποίες, δικαίως νομίζω σε πρώτη φάση, μου έδωσαν την εντύπωση ευνοιοκρατίας στις προφορικές εξετάσεις προς τους γόνους δικαστικών.

  Ανάμεσα στους υποψηφίους συγκαταλεγόταν και ο Αρχέλαος Παπαθεοδώρου του Αντωνίου, του οποίου η πολύ καλή προφορική επίδοση μού κίνησε την υποψία. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα ότι ο εν λόγω Αρχέλαος δεν έχει σχέση με τον Αρεοπαγίτη πατέρα σας. Συναφώς, συμπλήρωσα την αρχική μου ανάρτηση με μια διόρθωση.

  Στον βαθμό που το αρχικό δημοσίευμα έθιγε τον πατέρα σας, σας παρακαλώ να τον ενημερώσετε και να του διαβιβάσετε την εκτίμησή μου στο πρόσωπό του (οι υποψίες μου για τους συναδέλφους του δικαστικούς βέβαια που κατονομάζω στο άρθρο μου παραμένουν ανέπαφες).

  Στην διάθεσή σας αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω προς επανόρθωση.

  Ενημέρωση 14Ιαν14 18:21: Η ως άνω επιστολή αποδείχθηκε άσφαιρη, καθώς απευθυνόταν στον υιό του Αντωνίου Παπαθεοδώρου του Θεμιστοκλέους, Θεμιστοκλή Παπαθεοδώρου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του άρθρου ούτε και προέκυπτε ότι θα μπορούσε να έχη. Η υποψία αφορά τον υιό του έτερου Αρεοπαγίτη Αντώνιου Παπαθεοδώρου, τον Αρχέλαο.

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ανεξαρτήτως των συγγενικών σχέσεων υπάρχει τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να ερμηνευθούν οι τεράστιες αποκλείσεις στους προφορικούς; Δεν θα το έλεγα. Αυτό δεδομένου του ότι παρατηρούνται μόνο εκεί όπου σημειωτέων δεν υπάρχει και δυνατότητα review/επαναξιολόγησης. Έκθετο το όλο σύστημα εισαγωγής ότι και αν συμβαίνει με τις συγγένειες.

   Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Βασικά density estimation είχα στο νου με κάποιο αλγόριθμο EM

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Από τη συνομιλία Κασιδιάρη Μπαλτάκου

  ΚΑΣ. Πώς μπήκε η Γκουτζαμάνη εισαγγελέας του ΑΠ;

  ΜΠΑ. Αφού είναι από το ίδιο χωριό.

  ΚΑΣ. Άρα τώρα ξεπληρώνει το γραμμάτιο.

  ΜΠΑ. Ναι, είναι απ’ το ίδιο χωριό. Δηλαδή δεν είναι απ’ το ίδιο χωριό, είναι από απέναντι χωριά … έτσι. Αλλά έχουν μπει στον ίδιο διαγωνισμό, είναι συνομήλικοι σχεδόν. Είναι συντοπίτες.

  Ουπς! Το έβαλα σε λάθος ανάρτηση…

  Ή μήπως όχι;

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Para poly kalh ereuna k eystoxh. Aporw poies nomikes odoi menun wste na kseksepastun tetoia aisxh.

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Πω, πω, πω, αδυσωπητη αξιοκρατια! Η ηγεσια του Δικαστικου Σωματος ειναι βραχος ηθικης.

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply