Η δευτέρα περίπτωσις ΙΙ

Να κάνουμε πρώτα την σύνδεση με το προηγούμενο επεισόδιο:

Αποφοίτησε λοιπόν εν δόξη και τιμή και η Κ΄ σειρά των εισαγγελικών λειτουργών. Όπου η τριάδα των Χρυσικού, Κουμπή και Παπαθεοδώρου, που είχε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της στις προφορικές εισαγωγικές εξετάσεις πέρσι, καταλαμβάνοντας τελικά τις θέσεις 1, 3 και 4, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, αποφοιτώντας στις θέσεις 1, 2 και 7. Οι οποίες θα καθορίζουν στο μέλλον το ιεραρχικό προβάδισμα μεταξύ των συναδέλφων της Κ΄ σειράς. Καλή σταδιοδρομία εύχομαι λοιπόν και να τιμήσουν τις οικογενειακές τους παραδόσεις.

Στο προσκήνιο εμφανίζεται τώρα η ΚΑ΄ σειρά των μελλοντικών μας Εισαγγελέων. Όπου στα γραπτά επρώτευσε ο Παρασκευαΐδης Παναγιώτης του Κωνσταντίνου. Ο υποψήφιος σημείωσε εξαιρετική επίδοση στα γραπτά, με μέσο όρο 13,600, με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη υποψήφια. Ακόμη καλύτερα τα πήγε ο υποψήφιος στα προφορικά, όπου σημείωσε 14,600. Άξια η πρωτιά του, δίχως αμφιβολία. Και δεν το λέω ειρωνικά: ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι κανένας τυχαίος.

Μόνο, να…

Είναι που υπάρχει μου φαίνεται και ένας Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο οποίος Παρασκευαΐδης ήταν μέλος της περσινής επιτροπής. Που ευτύχησε να κρίνη την Ειρήνη Χρυσικού. Την κόρη του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γεωργίου Χρυσικού. Και την έκρινε πρώτη και καλύτερη. Και ο οποίος Παρασκευαΐδης ήξερε από πέρσι προφανώς ότι φέτος θα έδινε ο δικός του υιός. Που κρίθηκε ομοίως πρώτος και καλύτερος.

Πάμε τώρα για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ:

Πώς λεγόταν ο Πρόεδρος της φετινής Εξεταστικής Επιτροπής;

Α. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος.
Β. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος.
Γ. Γεώργιος Χρυσικός.

Βέβαια, ο Παρασκευαΐδης πέρυσι δεν μπορεί να γνώριζε ποιος θα ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής φέτος. Μάλλον. Ούτε ο Χρυσικός ώφειλε να απόσχη ή να μην αναλάβη καν καθήκοντα Πρόεδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, μόνο και μόνο επειδή θα καλείτο να κρίνη τον υιό του συναδέλφου του που μόλις πέρσι είχε κρίνει τόσο θετικά την θυγατέρα του. Μάλλον. Τόση ευθιξία δεν απαιτείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Μάλλον.

Μόνο, να…

Είναι που ο συνάδελφος που το παρατήρησε πρώτος και μου επέστησε την προσοχή στην διαδοχή Παρασκευαΐδηδων και Χρυσικών σε λειτουργίες κρινόντων και κρινομένων χρησιμοποίησε τον όρο αλλαξοκωλιές.

Εύθικτο τον βρίσκω.

13 thoughts on “Η δευτέρα περίπτωσις ΙΙ”

  1. αποφοιτώντας στις θέσεις 1, 2 και 7. Οι οποίες θα καθορίζουν στο μέλλον το ιεραρχικό προβάδισμα μεταξύ των συναδέλφων της Κ΄ σειράς.

    σοβαρα μιλαμε? δηλαδη η δουλεια τους απο δω και περα δεν παιζει κανενα ρολο??

    Κατα τα αλλα, για να ειμαστε σωστοι, τα γραπτα διορθωνονται ανωνυμα ή οχι?
    Στην Αγγλια υπαρχει ας πουμε στο γραπτο μονο ενας αριθμος εξεταζομενου, που δεν εχει σχεση με τον αριθμο μητρωου και δεν μπορεις να ξερεις ποιανου ειναι βασικα.

    Reply
    • Και στις εξετάσεις στην ΕΣΔΙ τα γραπτά διορθώνονται ανώνυμα. Εννοείται. Αν θέλετε ας κάνετε έρευνα και στους αποτυχόντες, όπου επίσης θα βρείτε πολλά παιδιά δικαστών. Και στις παλαιότερες σειρές υπάρχουν παιδιά ανώτατων δικαστών που έδωσαν και 3 φορές για να περάσουν. Μήπως, αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα παιδιά δικαστών (όπως και κάποια παιδιά δικηγόρων, δασκάλων, υπαλλήλων κλπ.) είχαν θέσει ως στόχο ζωής την εισαγωγή στην ΕΣΔΙ και προετοιμάσθηκαν σκληρά, ώστε η κατάταξη στις πρώτες θέσεις να είναι δικαιολογημένη;

      Reply
      • Το πρόβλημα δεν είναι το ότι τα παιδιά δικαστών και εισαγγελέων ακολουθούν το ίδιο επαγγελματικό μονοπάτι με τους γονείς τους.

        Το πρόβλημα είναι ότι φαίνεται να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους άλλους υποψηφίους στις προφορικές εξετάσεις, εκεί δηλαδή όπου η ανωνυμία εκ των πραγμάτων καταργείται. Ευτυχώς οι γραπτές εξετάσεις διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοκρατίας ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση.

        Βέβαια άνευ αποδείξεων μπορούμε να μιλάμε μόνο για συμπτώσεις που κινούν υποψίες. Η απόδειξη θα απαιτούσε πιο συστηματική μελέτη και συλλογή στοιχείων, ενδεχομένως με την βοήθεια της ΕΣΔΙ.

        Reply
  2. Νεποτισμός παντού.

    Από τον νεοποτισμό θα μας σώσει ο Αλέξη. Από τον νεποτισμό κανείς

    Reply
  3. Πρόσθετα στοιχεία:

    Σύμφωνα με το άρ. 11 παρ. 5 Ν. 3689/2008:

    5. Τα μέλη των πιο πάνω επιτροπών, με στοιχεία α’, β’ και γ’ ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 41 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Τα μέλη με στοιχείο δ’ ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, ύστερα από κλήρωση που διενεργείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Σχολής, μεταξύ όλων των καθηγητών των Τμημάτων Νομικής της χώρας το γνωστικό αντικείμενο των οποίων είναι σχετικό με τα εξεταζόμενα μαθήματα. Το μέλος των ως άνω επιτροπών με στοιχείο ε’ ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.

    Άρα, οι δικαστές μέλη των επιτροπών ορίζονται, δεν κληρώνονται.

    Εν προκειμένω, με την ΥΑ υπ’ αριθμ. 76587/14, ΦΕΚ Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 616/2014. Η ως άνω υπουργική απόφαση λαμβάνει υπόψιν της, μεταξύ άλλων, το υπ’ αριθμ. 585/01.09.2014 έγγραφο τoυ Πρoέδρoυ τoυ Αρείου Πάγου. Προφανώς με το έγγραφο αυτό ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ώρισε τον Χρυσικό. Ο ΑΠ έχει 10 Αντιπροέδρους, άρα η πιθανότητα ήταν 1/10.

    Αυτά.

    Reply
    • Στο σύνδεσμο με τους αντιπροέδρους του ΑΠ ο Χρυσικός εμφανίζεται πρώτος. Η σειρά δεν είναι αλφαβητική. Υποθέτω ακολουθεί την ιεραρχία. Υπάρχει περίπτωση, μα τι σύμπτωση θα ήταν αυτή, να ήταν πέρσι πρώτος στην ιεραρχία ο Παρασκευαΐδης και φέτος ο Χρυσικός και ο πρόεδρος του ΑΠ να ορίζει πάντα τον πρώτο στην ιεραρχία αντιπρόεδρο;

      Reply
  4. Αθανάσιε, έχοντας την εμπειρία συμμετοχής πολύ κοντινού μου προσώπου στις εξετάσεις της Σχολής Δικαστών, νομίζω ότι οι συμπτώσεις που διέκρινες είναι αθώα πταίσματα συγκρινόμενα με τα τραγελαφικά που συμβαίνουν, ειδικά στις προφορικές εξετάσεις, που είχα την τιμή να παρακολουθήσω ιδίοις όμμασι. Τίποτα αποδείξιμο βέβαια, όλα άμεμπτα.

    Reply
  5. Κατά βάση έχετε δίκιο υπάρχουν ερωτηματικά αφού υψηλόβαθμος δικαστικός είπε σε γραμματέα του (τον γιό της έκανα ιδιαίτερα μαθήματα) πως η κόρη του θα περνούσε στη σχολή δικαστών όπως και έγινε. Το είχε πει πριν δώσει εξετάσεις …
    ΟΚ Ελλάδα είμαστε
    Από την άλλη όμως έχω φίλους που διάβασαν και έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν με το σπαθί τους.
    Η εξέλιξη των δικαστών έχει να κάνει και με τη δουλειά που βγάζουν
    και πόσο καλά την κάνουν.
    Ο κολλητός μου έχει πάρει προαγωγές και δικάζει αυτό τον καιρό γνωστή δίκη που ασχολείται και το ΣΤΑΡ.
    Συμπέρασμα: Διαβάστε και δώστε εξετάσεις και μετά θα έχετε πάκα δικογραφίες.
    Ερώτηση: Πόσες δικογραφίες παίρνουν οι νέοι δικαστές?

    Reply
    • Δεν ξέρω, πολλές υποθέτω.

      Η ΕΣΔΙ φυσικά και δεν είναι στημένη όλη, κάθε άλλο. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι δίνονται μερικά σπρωξιματάκια όπου δει. Αυτά σχολιάζουμε.

      Υπόψιν ότι το σχήμα που βλέπουμε εδώ μάς είναι οικείο και από άλλους θεσμούς, όπως το Πανεπιστήμιο. Και εκεί δεν θα γίνουν κραυγαλέα πράγματα, όπως π.χ. να εκλεγή το τέκνο Καθηγητή χωρίς διδακτορικό ας πούμε, αλλά ίσως δοθούν πάλι τα σπρωξιματάκια.

      Reply
    • @Στάθη. λες ανακρίβειες. Οι προαγωγές γίνονται αυστηρά με βάση την επετηρίδα. Σε τι «προαγωγές» αναφέρεσαι όταν οι δικαστές κάθονται 12-15 χρόνια στον βαθμό του πρωτοδίκη, 5 χρόνια στον βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και 8-10 χρόνια στον βαθμό του εφέτη; όποιος δεν παράγει έργο παραλείπεται στις προαγωγές, αλλά κανείς δεν παίρνει προαγωγή νωρίτερα από την σειρά του. Μήπως δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα; Η σχολή υπάρχει είκοσι χρόνια και η πρώτη σειρά τώρα μόλις γίναν εφέτες. Άρα οι φίλοι σου δεν είναι υψηλόβαθμοι και δεν έχουν πάρει και πολλές προαγωγές.

      Reply

Leave a Comment